olawil 22.06.03, 22:44 Jak przewozić dziecko w foteliku w samochodzie, który nie posiada pasów z tyłu. (oprócz siedzenia przedniego) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katarka Re: dziecko w samochodzie 22.06.03, 23:02 Na poczatku czyli do okolo roku na przednim siedzeniu tylem do kierunku jazdy (tak jest zalecane nawet w tym co ma pasy z tylu). Ale potem? Sa dwa rozwiazania - albo trzeba zmienic samochod albo "dorobic" pasy (kiedys zastanawialam sie nad tym w odniesieniu do Fiata 126p) bo nie sadze zeby bylo mozna przewozic dziecko starsze z przodu. Moze ktos robi wlasnie prawo jazdy i moglby sie spytac instruktora co mowia o tym przepisy? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: dziecko w samochodzie 22.06.03, 23:22 katarka napisała: > Na poczatku czyli do okolo roku na przednim siedzeniu tylem do kierunku jazdy > (tak jest zalecane nawet w tym co ma pasy z tylu). Nigdy w zyciu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ma.pi Re: dziecko w samochodzie 23.06.03, 19:34 edytkus napisała: > katarka napisała: > > > Na poczatku czyli do okolo roku na przednim siedzeniu tylem do kierunku ja > zdy > > (tak jest zalecane nawet w tym co ma pasy z tylu). > > > Nigdy w zyciu!!! To prawda, jezeli samochod ma poduszke powietrzna po stronie pasazera. Jezli jej nie ma to mozna przewozic. Chyba, ze w WSA gdzie mieszkasz prawo mowi inaczej. Ale tutaj rozmawiamy o polskich warunkach, gdzie duzo samochodow nie ma tej poduszki. A i przepisy moga byc rozne. Odpowiedz Link Zgłoś
pumbaa Re: dziecko w samochodzie 23.06.03, 20:03 Dziecko w foteliku samochodowym mozna przewozić na przednim siedzeniu pod warunkiem , że nie ma tam poduszki powietrznej. Poza tym nie ma innych przeciwwskazań. Zamontuj więc fotelik tyłem (do 9 kg) lub przodem (jeśli dziecko waży powyżej 9kg) na przednim siedzeniu i w drogę... Pozdrawiam anuś Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: dziecko w samochodzie 24.06.03, 03:48 Tu nawet nie chodzi o przepisy a zdrowy rozsadek, przeciez siedzenie pasazera jest najniebezpieczniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
ma.pi Re: dziecko w samochodzie 24.06.03, 14:54 edytkus napisała: > Tu nawet nie chodzi o przepisy a zdrowy rozsadek, przeciez siedzenie pasazera > jest najniebezpieczniejsze. Edykus, rozmawiamy na temat samochodu, ktory nie ma pasow bezpieczenstw z tylu. Czy uwazasz w takim razie, ze lepiej posadzic dziecko luzem z tylu niz przypiac go w foteliku na przednim siedzeniu? Bo dla mnie odpowiedz jest prosta - przypiac, nawet jak to miejsce jest uwazane za najniebezpieczniejsze. Tylko chociazby po to, ze przy ostrzejszym hamowaniu dziecko napewno nie wyleci mi przez przednia szybe. Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: dziecko w samochodzie 24.06.03, 15:43 ma.pi napisała: > > Edykus, rozmawiamy na temat samochodu, ktory nie ma pasow bezpieczenstw z tylu. > > Czy uwazasz w takim razie, ze lepiej posadzic dziecko luzem z tylu niz przypiac > > go w foteliku na przednim siedzeniu? Bo dla mnie odpowiedz jest prosta - > przypiac, nawet jak to miejsce jest uwazane za najniebezpieczniejsze. Nie ma.pi, moim zdaniem dziecko w ogole nie powinno jezdzic w tym modelu auta. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: dziecko w samochodzie 24.06.03, 17:13 Jednym słowem - albo 1.nie ruszać sie z domu, albo 2.zostawić dziecko... no, chyba , ze dysponuje sie wolną "kasą", to można pobiec do najbliżeszgo dealera samochodowego i zakupic nowiutkie autko (biorac pod uwagę fakt, że obecnie na samochody trzeba troszkę poczekać, nie pozostaje nic innego jak rozwiązanie nr 1 lub 2) Marghe Odpowiedz Link Zgłoś
olawil Re: dziecko w samochodzie 24.06.03, 22:25 ma.pi napisała: > edytkus napisała: > > > Tu nawet nie chodzi o przepisy a zdrowy rozsadek, przeciez siedzenie pasaz > era > > jest najniebezpieczniejsze. > > > > Edykus, rozmawiamy na temat samochodu, ktory nie ma pasow bezpieczenstw z tylu. > > Czy uwazasz w takim razie, ze lepiej posadzic dziecko luzem z tylu niz przypiac > > go w foteliku na przednim siedzeniu? Bo dla mnie odpowiedz jest prosta - > przypiac, nawet jak to miejsce jest uwazane za najniebezpieczniejsze. Tylko > chociazby po to, ze przy ostrzejszym hamowaniu dziecko napewno nie wyleci mi > przez przednia szybe. A jeżeli dziecko jest zapięte w pasy fotelika z tyłu samochodu, a fotelik jest tyłem do kierunku jazdy i zablokowany przednim siedzeniem ??? Odpowiedz Link Zgłoś
jo_aska Re: dzieciaki marcowe 2003 - uwaga na Cebion !!! 24.06.03, 23:06 Hmm - ja tez podaje bezposrednio do pyszczka kropelki. A jak to sie stalo ?? Zakrztusil sie ?? U nas z herbatka nie pojdzie moze z woda. Odpowiedz Link Zgłoś
jo_aska Re: dziecko w samochodzie 24.06.03, 23:09 no takie rozwiazanie jest bardzo niebezpieczne. Juz lepiej na przodzie i przypiac pasami. Choc musze przyznac ze jeszcze nie wsiadlam do taksowki gdzie udaloby mi sie zapiac fotelik w pasy - pasy byly za krotkie wiec jechal nie przypiety. Ja wiem ze mozna mowic ze nieodpowiedzialnosc to z mojej strony ale ja juz specjalnie prosze zeby mi nowe samochody przysylali bo chce zapiac fotelik i wraz sie nie da. Odpowiedz Link Zgłoś