Dodaj do ulubionych

sikanie na podloge

12.08.07, 13:39
Witam, moja 2,5-letnia córka od maja nie nosi pieluch - odpieluchowanie przeszla bezboleśnie i do tej pory wszystko było ok. Jakieś 2 tygodne temu niestety zaczęła sikać w majtki - nie popuszczać, tylko tylko jak najbardzie swiadomie na podłogę. Moje tłumaczenia i prośby skutkowały tylko przez chwilę. 1 dzień był spokój, ładnie wołała siusiu, a potem od początku... Macie jakieś patenty na takie sytuacje? W swej bezsilności zaczynam bowiem dochodzić do sytuacji, kiedy grożę jej że nie będę się z nią bawić jak jeszcze raz tak zrobi, ale taki szantaż chyba nie jest zbyt wychowawczą metodą...
Obserwuj wątek
    • makurokurosek Re: sikanie na podloge 12.08.07, 16:17
      nic nie jesteś w stanie zrobić, to regres nocnikowy, jedyna rada to ścierać
      podłogi,przypominać o nocniku ( możesz nawet ją co jakiś czas wysadzać), i
      całkowicie nie reagować na mokre gatki tylko je szybko zmienić. Może potrwać to
      nawet miesiąc, im bardziej nerwowa będzie twoja reakcja tym dłużej będzie to trwało.
      • malkowa Re: sikanie na podloge 12.08.07, 23:42
        Oh dzięki, bo już zaczynałam ze skóry wychodzić... Na początku starałam się właśnie nie reagować, ale to nie dało rezultatów. Spróbuję raz jeszcze i zobaczymy. A już myślałam, że ominęły mnie mokre dywany i latanie ze ścierką, ech...
      • olamazur Re: sikanie na podloge 13.08.07, 08:55
        > nic nie jesteś w stanie zrobić, to regres nocnikowy

Powszechne to jest? Każde dziecko przechodzi takie coś czy tylko
        niektóre?
        • makurokurosek Re: sikanie na podloge 13.08.07, 09:15
          jest to dość częste zjawisko, nie występuje u wszystkich dzieci, jest niezależne
          od czasu rozpoczęcia nauki ( tz czy gdy dziecko miało rok czy trzy lata). Często
          jest wynikiem jakiejś zmiany stresującej dla dziecka ( ale nie zawsze) typu
          wyjazd, wypadek, wizyta osoby przy której dziecko czuje się niepewnie ( mogą to
          być naprawdę niewielkie zmiany).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka