niunka24 06.11.07, 14:23 Jeśli babcia robi to regularnie, codziennie? Wg mnie to dość naturalne, że się płaci za czas babci/cioci/dziadka... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szczepanka_mamka Re: płacicie babci za opiekę nad dziećmi? 06.11.07, 14:32 nie płacimy. Synek jest tydz. u jednej babci, tydz. u drugiej i tak na zmiane. czasem kupujemy coś babcią, jakiś prezencik albo coś czego w danym momencie potrzebują. ...rączki malutkie ale chwycą Cię za serce na zawsze... Odpowiedz Link Zgłoś
olamazur Re: płacicie babci za opiekę nad dziećmi? 06.11.07, 15:06 Nie płacimy, wręcz przeciwnie, to babcie dopłacają do tej opieki - kupują jedzenie, ubrania, soczki, kiedyś pieluchy, czyli to co potrzebne podczas opieki nad dzieckiem. Same tak postanowiły, tak chciały, o wzięciu pieniędzy nie chciały słyszeć. Czasem mam wyrzuty sumienia, ale co mam zrobić? Przecież nie będę podrzucać im pieniędzy do torebek, a rozmowa na ten temat właściwie nie jest możliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: płacicie babci za opiekę nad dziećmi? 06.11.07, 15:10 My też nie płacimy i podobnie jak u Olimazur Babcie dopłacają do tej opieki. Wygląda na to, że przechlapane być babcią, chociaż one twierdzą zupełnie coś inengo Odpowiedz Link Zgłoś
olamazur Re: płacicie babci za opiekę nad dziećmi? 06.11.07, 15:12 Ano twierdzą Moje przebierają Antosia przynajmniej 2-3 razy dziennie, bo chcą, żeby pochodził w tym, co mu kupiły. Odpowiedz Link Zgłoś
niunka24 Re: płacicie babci za opiekę nad dziećmi? 06.11.07, 15:22 My też nie płacimy, ale się zastanawiam nad takim rozwiązaniem, chociaż obydwie opiekują siętylko raz na jakiś czas... może chociaż coś kupimy, bo mi głupio. wino lepsze, jakiś sweter czy coś.... Odpowiedz Link Zgłoś
olamazur Re: płacicie babci za opiekę nad dziećmi? 06.11.07, 15:37 Myślę, że trzeba umieć przyjmować, zwłaszcza w rodzinie. Zapłacić albo kupić sweter to jest bardzo łatwo. Ja też bym się o wiele lepiej czuła, gdym co miesiąc robiła przelew i już. A tak to muszę walczyć z tym uczuciem "głupio mi", bo tak naprawdę to nie powinno mi być głupio, przecież to moja mamusia, ktora bardzo kocha mnie i moje dziecko i ukochana "babisia" mojego dziecka... Pozdrawiam ) Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Płacę... 06.11.07, 16:26 Moja mama zawsze żądała zapłaty. Płaciłam w zeszłym roku 400 zł na miesiąc. W tym roku zażadała 800 więc zrezygnowałam, bo zwyczajnie nie mam z czego! Dodam, że moja mama nie lubi dzieci i uważa, że opieka nad nimi to ciężka praca i do tego niewdzęczna. Córki mają 10 i 7 lat! Jak się urodziła trzecia to już nie wytrzymała. Teraz dzieci bawi mi mója tata. Umówiłam się z nim na 200 zł. Problem w tym, że sama mam 2300 na miesiąc na całą rodzinę, a po zapłaceniu opłat zostaje mi okołó 500 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_amelii zebra 06.11.07, 17:28 To tylko można ci wspołczuć(Rozumiem,żeby było cię stać na to żeby płacić własnej mamie.W takiej sytuacji to ja bym nie powieżyła swoich dzieci takiej mamie,która nie lubi własnych wnuków i jeszcze żąda pieniędzy(( Ja pilnuję dzieci mojej siostry.Przez 2 m-ce trójki+moja córka.W tej chwili pilnuję 4 letniegosynka,8 miesięczną córeczkę i swoją 14 m-czną.Siostra miała okropne niańki jak do tej pory więc zaoferowałam pomoc,bo i tak siedzę w domu.niestety ona nawet nie chciala słyszec o tym,że chcę za darmo,bo i tak nie wybieram się do pracy.Stać ją na to i chce sie dobrze czuć(twierdzi,że nie chce mnie wykorzystywać). Biorę te pieniążki,200 zł płacę za benzynę i większość z reszty wydaję na jej dzieci(a co mam prawo wydać wypłatę na co i kogo chcę,tego mi nie zabroni))) Powiem szczerze,że jeszcze nie słyszałam,żeby jakakolwiek babcia brała pieniądze za pilnowanie wnuków( no chyba,że nie ma renty czy emerytury i w ten sposób zarabia na chleb)( Odpowiedz Link Zgłoś
ariana1 Re: płacicie babci za opiekę nad dziećmi? 06.11.07, 17:09 Nie. Żadne z nich nie przyjmie pieniędzy. Czas spędzany z wnuczkami to dla nich największa zapłata. Odpowiedz Link Zgłoś
niunka24 Re: płacicie babci za opiekę nad dziećmi? 06.11.07, 17:35 a ja myślę,że warto wynagrodzić ten czas. nie chodzi o walkę z uczuciem "głupio mi", ale o to,że obie babcie pracują, a jak opiekują się dzieckiem moim, to jednak zamiast odpocząć, zrobić coś do pracy, czy nie wiem - iść na zakupy, spędzają czas z wnukiem. Oczywiście, że one to lubią. co nie zmienia faktu,że jest to praca i nie muszą tego robić, to ich dobra wola. Gdyby dziecko było u jednej z babć codziennie,żebym ja mogła pracować i zarabiać, uważałabym to za nieuczciwe, że któraś z nich poświęca swój czas, żebym ja miała kasę, a ona z tego nic nie ma. Miłość miłością, ale coś do garnka trzeba włożyć, a babcia też kobieta ik czasem ma ochotę na nowy sweter, perfum,czy odłożyć sobie na wycieczkę)) Odpowiedz Link Zgłoś
mama_amelii niunka 06.11.07, 17:41 No pewnie,że tak.Chodzi o sytuację zebry,gdzie babcia żąda zapłaty i nie lubi dzieci(Wolałabym raczej zaplacić niani która lubi dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
niunka24 Re: niunka 06.11.07, 17:47 nie,no pewnie. rozumiem.... zdarzają się i takie babcie a może właśnie lepiej poszukać nianki? my mamy taką dochodzącą Odpowiedz Link Zgłoś
kamilka27 nie mam juz siły.... 07.11.07, 07:48 witam dziewczyny, sama chciałam zaczac ten watek ale skoro jest to sie dołącze!! Moja tesciowa zajmuje sie nasza córcia od 6 miesiaca jej życia - jak wrócilam do pracy, sami od siebie dawalismy 200 zl 150zl , na wycieczke dostała tez 150zl, drogie prezenty na imieniny, ale ona twierdzi ze to malo!!!A teraz nie chce wcale sie nia zajmowac bo jak jej zwracam uwage zeby jej kawy nie dawała albo czekolady czy lizaków to obraza sie i mowi ze mam sobie kogos innego szukac do dziecka, ze nic jej nie bedzie a ja jestem glupia bo to moje pierwsze dziecko a ona 3 swoich wychowała!!ma 68 lat i powiedziala ze jest przez nas uwiazana bo od 6 rano do 15 to zadlugo-dodam ze mieszamy razem wiec stwierdizlismy ze skoro jest w domu na emeryturze to po co zatrudnaic jakas obca babke co sie bedzie mojej tesciowej po domu kreciala!!zreszta nie pozwoliłaby na to , mamy corke gdzies wozic, a najlepiej sie wyniesc bo ma nas dosyc...mieszamy w malym miescie gdzie zlobka nie ma!! ja nie mam prawa jazdy abym miala ja gdzies wozic rano, maz pracuje na zmainy po 12 godz dziennie, chyba zrezygnuje z pracy ...ale z czego bedziemy zyc..poradzcie co wy byscice zrobiły na moim miejscu...nie mam juz siły a szkoda mi corki bo jest do babci przywiazana a nowa opiekunka to morze wylanych lez, przeciez ma dopiero skonczony rok a ja nadal karmie piersia...pomocy.. Odpowiedz Link Zgłoś
3xmama Re: nie mam juz siły.... 07.11.07, 09:01 Nie płacę. Moja mama czy teściowa obraziłyby się gdybym to nawet zaproponowała. Babcia za pieniadze to jakis absurd! Mnie się to nie mieści w głowie. Współczuję serdecznie takich matek czy teściowych... Odpowiedz Link Zgłoś
kowalikm Re: nie mam juz siły.... 07.11.07, 09:20 Poradźcie... Nie wiem co zrobiłabym na twoim miejscu, bo na nim nie jestem, ale jeżeli masz w miarę łebskiego męża to proponowałabym wyjazd - niedalekie większe miasto czy zagranicę. Mieszkanie u teściowej - nie do pozazdroszczenia, ale w takiej sytuacji jest mnustwo osób, ale jeżeli Wam wypomina i w dodatku jest zmęczona własnym wnuczątkiem to poco Wam to. Męża nie ma w domu 12 godzin - tzn. że nie boi się pracy i i tak spędza poza domem pół doby. Wykończysz się psychicznie ciągnąc to dalej. W małej miejscowości jesteś bez szans - mieszkanie z teściową, brak pieniędzy, brak niań itd. Polecam podjęcie życiowej decyzji, póki macie jedno dziecko i da się zrealizować taką "operację". Potem - świąteczna korespondencja z teściową, ewentualnie telefony. Chyba, że...głupio mi o tym pisać, ale takie jest niestety życie - teściowa ma swoje lata i za jakiś czas (5,10 a może 20 lat) odejdzie - ale tak na prawdę tego nie wie nikt... Zrobisz jak zechcesz, ale ja uciekałabym gdzie pieprz rośnie... Odpowiedz Link Zgłoś
loola_kr Re: płacicie babci za opiekę nad dziećmi? 07.11.07, 10:03 Nie płacimy. Babcia zajmuje się małym 3 razy w tygodniu, 2 razy niania. Teściowa sama to zaproponowała, jest super babcią i nianią, synek ją uwielbia. Do głowy jej nie przyszło, żebysmy płacili. Moja mama czasmi przyjeżdźa na tydzień albo dwa, wtedy ona się zajmuje synkiem i teściowa ma przerwę. Moja mam do tego zawsze gotuje i zajmuje się domem (chociaz mówię, żeby sobie odpoczęła jak mały jest u niani albo poszła do kosmetyczki, żeby nie było, że przyjeżdża do ciężkiej pracy) i nie chce słyszeć o pieniądzach, sama robi nam zakupy. Takie to juz mamy są. Jesteśmy dziećmi do końca dla nich. Odpowiedz Link Zgłoś
achaja17 fajnie jest mieć babcie... 07.11.07, 12:21 u mnie 1300 żłobek (jedyne miejsce w oklolicy), o matko czasem mam wrażenie że nie dam już rady... Pozdrawia i zazdroszcze Odpowiedz Link Zgłoś
mamamartusia Re: płacicie babci za opiekę nad dziećmi? 07.11.07, 10:14 Nie wiem czy płacenie jest naturalne...dla mnie niespecjalnie, ale to akurat zależy od umowy obu stron. Moja mama nie przyjęła by ode mnie zapłaty. Przez kilka miesięcy zajmowała się moim synkiem codziennie. Zawsze "zaopatrzenie" w pieluchy i soczki uważałam za swoją powinność,obiad miałam ugotowany dzień wcześniej tak aby babcia nie miała dodatkowej roboty. Babcia jak to babcia do interesu i tak zawsze dorzuci coś od siebie, a przynajmniej może na radości , książeczki wydać pieniądze a nie na prowiant dla malucha. teraz od czasu do czasy synio zostaje u babci i wtedy np brudne rzeczy do prania zostają u babci. W takiej sytuacji czasem podrzucę mamie pakę dobrego proszku do prania, zrobię większe zakupy, niby że prowiant dla młodego, czasem kupię jakiś kosmetyk od tak- bez okazji, aby podziękować jej za poświęcony wnuczkowi czas a jednocześnie nie postawić jej w niezręcznej sytuacji, że jej płacę. Odpowiedz Link Zgłoś
joasia_n Re: płacicie babci za opiekę nad dziećmi? 07.11.07, 11:00 Nie płacę. Co więcej to teściowa dopłaca do tej opieki. Kupuje Julce owoce, jakieś drobniejsze ubranka, czasami gotuje nam obiady. Jednak na jakieś okazje kupujemy jej zawsze droższe i fajniejsze prezenty, a na święta BN planujemy zupełnie coś extra. Mam nadzieję, że jak moja córka będzie miała dziecko to ja też będę mogła się nim opiekować i też nie wezmę za to ani grosza. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmosik Re: płacicie babci za opiekę nad dziećmi? 07.11.07, 11:22 Nie płacimy ale zabraliśmy ją w wymarzoną, niespodziewaną podróż do Paryża. Bardzo jej się podobało, ale później kazała nam obiecać, że więcej nie będziemy na nią pipeniędzy wydawać.... Ale my wiemy swoje i jeszcze kiedyś zabierzemy ją do Norwegii Odpowiedz Link Zgłoś
zaba133 Re: płacicie babci za opiekę nad dziećmi? 07.11.07, 11:52 u mnie teściowa opiekuje sie małą, o pieniądzy nie wzięłaby, wiec co jakiś czas kupujemy jej po prostu grubszy prezent- najcześciej jakis sprzęt agd, gotuje dla nas wszystkich, wiec za obiadki zostawiamy kasę jako wsad do gara.... Odpowiedz Link Zgłoś
wsaq2 Re: płacicie babci za opiekę nad dziećmi? 07.11.07, 13:18 Mieszkam razem z teściami. Teściowa opiekuje się moim synkiem odkąd wróciłam do pracy po macierzyńskim. Nigdy nie wzięła za to złotówki, zresztą u nas w domu ona stawia warunki. Doszło do tego, że największą awanturę z teściową miałam o rachunek telefoniczny, który chciałam zapłacić, a ona mi nie pozwalała. Płacimy za to, na co mamy ochotę ekstra - np. internet (bo nie jest potrzebny do życia), jedzenie inne niż kupuje lub kupiłaby ona - np. serki dla dziecka, no i wszelakiego typu inne jak ona to nazywa "wyskoki". Tak szczerze mówiąc, to niekoniecznie jest nam z tym dobrze, ale fakt faktem, że możemy odłożyć trochę grosza. Teściowa mówi, że narazie to pieniądze na życie jeszcze są, a jak już teść pójdzie na emeryturę, to będziemy utrzymywać ich my. Może to i racja. Obecnie jestem w drugiej ciąży. Siedzę, a właściwie większość czasu leżę w łóżku i obecnie synek czas sobie między nas dzieli. Rano jest mamusia, potem jak ja już padnę odpocząć to maszeruje do babci i ona się nim zajmuje. Teoretycznie nie musiałaby tego robić, ale twierdzi, że wtedy umarłaby z nudów. Fakt, że staramy się bardzo, aby po południu synek zawsze siedział z nami, a nie u dziadków, bo babcia musi obejrzeć wszystkie swoje seriale) I wiem doskonale, że gdybyśmy wyszli z propozycją zapłaty jej za opiekę nad dzieckiem, to musielibyśmy szukać domu... Odpowiedz Link Zgłoś
elfik31 Re: płacicie babci za opiekę nad dziećmi? 07.11.07, 14:23 cieszcie sie że babcie chcą się zajmowac wnukami. Moja mama twierdzi ze to dla nie degradacja i nie bedzie sie tak poswiecac. Wnuka odwiedza tylko przy okazji wizyt w hipermarketach kiedy chce polazic po sklepach to przy okazji zalapiemy sie na godzine odwiedzin, bo mama mieszka w małym mieście. Tesciowa mieszka za granicą więc nie mam wyboru - zajmuje sie dzieckiem sama, bo mąż cały dzien w pracy - minimum 12 godzin Odpowiedz Link Zgłoś
ichna R nigdy nie płaciłam 09.11.07, 23:58 moja mama nigdy nie chciała pieniędzy w wychowaniu dziecka jeszcze nam pomagała finansowo w remoncie mieszkania .Podziwiam takich ludzi ,też jak będzie potrzebować pomocy to pomogę jej .Nie rozumiem jak można płacić babci ,można sie zrewanżować jakiś prezencik itd.WSZYSTKIE BABUNIE POWINNY BYĆ DUMNE ,ŻE MOGĄ SIĘ OPIEKOWAĆ WNUKAMI CHYBA ŻE .........??????? Odpowiedz Link Zgłoś
anqa_77 Re: R nigdy nie płaciłam 10.11.07, 10:27 Kamilko doskonale cię rozumiem i współczuję.My teściowej co prawda nie płaciliśmy ale jej sposób zajmowania się dzieckiem we własnym stylu był dla nas powodem wyprowadzki po 9miesiacach.Dziecko nie było małe wiec opowiadało, jak to było u babci....Teraz dzieli nas parę 20km a relacje są bardzo dobre, pomocna gdy ma np. przyjechać zająć się dzieckiem.Odległość czyni cuda wiec zastanówcie sie z mężem nad zmianą lokum. Odpowiedz Link Zgłoś