mamadominicka 14.11.07, 19:52 mam dwu letniego synka ktory wszystko o co go zapytam neguje nawet czasami w srodku nocy przez sen krzyczy nieeee nie wie o co chodzi pomocy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gakon Re: wszystko na nie 14.11.07, 20:04 ojej, u nas jest dokładnie to samo! Od rana do nocy i przez sen także: "nieee" i to krzycząco. Wymyśliłam sobie ostatnio teorię, że może za dużo mówię córci "nie" i to przez to. Oczywiscie staram się nie używać już za dużo tego słowa i próbuję "obchodzić" je, jak mi córcia np. próbuje do zmywarki wchodzić, albo namiętnie pranie zrzuca z suszarki.Ale czasami nie idzie i wymsknie się, a mała przecież już doskonale rozumie znaczenie tego słowa - przynajmniej tak mi się wydaje. A tak w ogóle, to nie wiem czy ta teoria ma sens Odpowiedz Link Zgłoś
tijgertje Re: wszystko na nie 14.11.07, 20:13 Holendrzy uwazaja, ze dziecko przechodzi etap w rozwoju pt: Ïk ben twee en zeg nee", czyli "mam dwa lata i mowie nie". Te 2 lata czasem sie nieco przesuwa wczesniej czy pozniej, ale chyba kazdy maluch ten etap przechodzi, odkrywa moc slowka nie i testuje na wszystkich w kazdej sytuacji Minie, nie ma sie czym przejmowac, byle nie ulegac za bardzo)) Odpowiedz Link Zgłoś
mamadominicka Re: wszystko na nie 14.11.07, 20:15 napewno masz i troche racji w tym ze dzieci slysza za duzo NIE ale nie da sie inaczej moj synek jest wszedobylski wszedzie wejdzie i do tego jest szybki jak stros pedziwiatr wiec musi slyszec ze nie wolno tego czy tamtego juz nie wiem co robic Odpowiedz Link Zgłoś
kora266 Re: wszystko na nie 14.11.07, 20:36 Nie jestes sama. Moj tez przechodzi bunt (prawie) dwulatka. Caly czas nie, nie ciem, daj i krzyk jak mu cos zabierzesz lub na cos nie pozwolisz, mozna oszalec. Ale pocieszam sie, ze to taki okres i pewnie niedlugo mu przejdzie, wiec trzeba czekac cierpliwie. Trzymaj sie bedzie dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: wszystko na nie 14.11.07, 21:13 Moja 2.5-latka ostatnio opanowała słowo tak. Przeczekaj po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
asinek68 Re: wszystko na nie 14.11.07, 22:04 u nas tak samo ! Nawet jak mówię choć dam Ci sok, bo wiem, że jej chce się pić to mówi nie i pędzi do mnie U nas bunt 2-latka zaczął się jak Ola skończyła 1,5 roku. Odpowiedz Link Zgłoś