Gość: dennis10s IP: *.dip.t-dialin.net 23.07.08, 21:52 Mój synek ma alergie na jajko Moje pytanie to: czy istnieją jakieś sztuczne zamienniki i czy one rowniez uczulają. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agnesgie Re: czym zastapic jajko 24.07.08, 12:53 Można kupić zamiennik jajka w proszku, ale ja miałam wrażenie,że wysypka u mojego dziecka była właśnie po tym.Ale można nie używać jajka wcale,nawet w produktach, w których przywykliśmy je stosować [np.kopytka].Polecam forum alergie i książkę Moniki Beck Pietrzak <Moje dziecko jest na diecie.> Odpowiedz Link Zgłoś
iza9919 Re: czym zastapic jajko 24.07.08, 13:01 Można spróbować podać jajko przepiórcze. Mój synuś je dobrze toleruje Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna.okreglicka Re: czym zastapic jajko 30.07.08, 22:50 Najczęściej alergia dotyczny białka jaja i występuje po spożyciu właśnie jego. Alergia na białko jaja kurzego występuje także po spożyciu ciasta, makaronu, majonezu. Jaja mogą również wchodzić w skład czekolady. Uczulenia na ten rodzaj białka jest poważnym problemem u niemowląt i małych dzieci, a przejawiają się one przede wszystkim zmianami skórnymi. Reakcja alergiczna może pojawić się u osób szczególnie wrażliwych nawet po zjedzeniu samego żółtka. W takim przypadku należy zastosować dietę eliminacyjną, wykluczającą z diety te produkty, które zawierają dany alergen. Należy więc zawsze stosować ją pod opieką lekarza i doświadczonego dietetyka. Nie ma standardowej diety eliminacyjnej. Powinna być dobrana indywidualnie do każdego przypadku tak, aby nie tylko nie uczulała, ale również dostarczała organizmowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych. Niestety jaja innych gatunków drobiu (kaczki, gęsi) zazwyczaj także dają reakcję alergiczną u dziecka z uczuleniem na jaja kurze. Wszelkie zamienniki produkowane na bazie jaj będą wywoływać podobną niekorzystną reakcję, ponieważ zawierają białko odpowiedzalne za tą reakcję. Odpowiedz Link Zgłoś