Dodaj do ulubionych

już wiem dlaczego tak często się budzi z płaczem

19.03.09, 20:53
Witajcie Drogie Mamy.
Chciałabym podzielić się z Wami swoim doświadczeniem. Być może pomogę choć jednej z mam, zdesperowanej i zmęczonej tak bardzo jak ja.
Zarówno my (ja z mężem) jak i nasz 16-miesięczny synek właściwie nie przespaliśmy spokojnie ani jednej nocy odkąd się urodził. Na początku oczywiste było, że budzi się co 2 godz. do cycusia. Im będzie starszy tym będzie lepiej - mówili, ale było chyba coraz gorzej. Gorzej, ponieważ budził się tak samo często, ale z okropnym płaczem. Kolki?, sprawy alergiczne?, ząbki?Ciągle wymyślałam przyczyny tego płaczu. Ale ostatnio powiedziałam DOSYĆ. Dłużej tego nie wytrzymam. W dodatku synek zaczął się w nocy rzucać.Nie mogłam go utrzymać na rękach ale jak go kładłam do łóżeczka albo do naszego łóżka, krzyczał jeszcze bardziej. I tak noc w noc. Moja pediatra mówiła: dziecko ząbkuje i płacze z bólu, ale ani czopki przeciwbólowe ani żele na dziąsła nie pomagały. Zleciła morfologię. Postanowiłam zrobić badania, ale jak już badać to wszystko: krew, mocz, kał. I okazało się że synek ma LAMBLIE!!!
Piszę to wszystko, ponieważ zauważyłam że lekarze jakoś lekceważą TO OKROPIEŃSTWO. Najczęściej zalecają morfologię i badanie moczu, podczas gdy LAMBLIE "wyjdą" wyłącznie w kale. Jeśli Wasze dziecko często budzi się z płaczem, wygląda jakby coś go bolało - zróbcie także badanie kału. Kto wie - może to właśnie te pierwotniaki są przyczyną niespokojnego snu Waszego dziecka.
Na koniec pragnę zaznaczyć że w dzień synek jest radosny i spokojny. Aktywny, żywy, ma świetny apetyt. Nie przyszło mi do głowy, że mogą go w brzuszku męczyć te okropne "robaczki".
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mama2razy Re: już wiem dlaczego tak często się budzi z płac 19.03.09, 21:05
      Witam Cię "asiulek1978" widze ze mamy troszeczkę podobny problem,moja córeczka
      ma 20 miesięcy i może ta noc nie wyglada tak jak u Was ale też budzi się kilka
      razy i mnie "wzywa" ,nieraz płacze i się rzuca,nieraz nie,powiedz mi jakie to
      badania na kał trzeba zrobić,takie zwykłe?i co teraz z tym fantem
      robicie.Pozdrawiam!!!
      • usia-1984 Re: już wiem dlaczego tak często się budzi z płac 19.03.09, 21:37
        Witajcie my mamy ten sam problem moja mała ma 17 miesiecy i ma to
        samo budzi się czasem co godzine lub dwie z placzem dopiero jak ją
        uspokoje to usypia znowu i tak w kółko, ale czasem prześpi spokojnie
        no może nie do końca ale jes jedna albo dwie pobudki tylko.Na ręce
        jak ja wezme w nocy to jeszcze gorzej płacze. Budzi się z płaczem
        jęczy często i cośtam sobie mówi przez sen i żuca po kołysce
        niemiłosierniesad Po twoim poście postanowiłam ,że jje zrobie też
        badanie kału ale powiedz co i jak trzeba zrobic jakie to badanie ile
        kosztuje ,po ilu dniach wynik i co dalej.Pozdrawiam
        • asiulek1978 Re: badanie kału 19.03.09, 22:03
          Najlepiej poprosić pediatrę o skierowanie na badanie kału pod kątem LAMBLII
          (trzeba to podkreślić, ponieważ to specjalne badanie enzymatyczne) i nie dać się
          spławić. Ja nie płaciłam za takie badanie i szczerze mówiąc nie wiem ile by to
          kosztowało prywatnie. W związku z tym, że mój synek robi kupkę czasami nawet
          kilka razy dziennie (to podobno także jeden z objawów występowania LAMBLII), ale
          pierwszą dopiero po śniadaniu, to musiałam pobrać kał do kupionego w aptece
          jałowego pojemniczka dzień wcześniej - wieczorem. Zapakowałam pojemnik w
          woreczek foliowy i włożyłam do lodówki. Rano zawiozłam to do laboratorium.
          Wiem, że generalnie te pierwotniaki praktycznie od razu giną poza swoim
          środowiskiem czyli jelitami. Dlatego tak trudno jest je wykryć. Jednak
          pierwotniaki te wytwarzają enzymy, które w laboratorium są w stanie wykryć. Stąd
          badanie enzymatyczne kału.
    • natasha23 Re: już wiem dlaczego tak często się budzi z płac 19.03.09, 21:56
      hej dziewczyny ja tez mam taki problem syn ma 23 m-ce i od poczatku
      sie budzil tez myslalam ze z czasem bedzie lepiej ale tak nie bylo
      zdazalo sie ze przespal cala noc ale to na palcach u jednej reki
      mozna policzytc syn ma alergie ale juz pod kontrola juz kiedys badal
      kal na lambie ale nic nie wyszlo zy przydalo by sie powturzyc czy
      nie ma juz sensu? syn takze sie budzi czesto z glosnym placzem nie
      da sie usulic i czesm parenascie minut mi to zajmuje zeby znowu
      zasnal takze chyba tez zrobie te badania
      • asiulek1978 Re: już wiem dlaczego tak często się budzi z płac 19.03.09, 22:07
        chyba powtórzyłabym badanie. Wyczytałam gdzieś w internecie że nie za każdym
        razem wynik jest pozytywny. Podobno najlepiej zrobić badania kilka razy w
        odstępie około tygodnia. Nam wyszło za pierwszym razem. I w sumie dobrze bo nie
        wiem czy był to badanie powtórzyła. W końcu skąd miałabym to wiedzieć.
        Teraz się douczyłam. W internecie jest kilka interesujących artykułów na ten
        temat, może warto poczytać.
        • kowalikm Re: już wiem dlaczego tak często się budzi z płac 19.03.09, 22:23
          Ja co prawda Bogu dzięki nie mam u synka problemu z pasożytami, ale troszkę
          przewertowałam fora i ludzie pisali o częstych błędach w laboratoriach. Stąd w
          celu wykrycia pasożytów warto wybrać się nawet do labu weteryjnaryjnego - oni
          częściej mają styczność z pasożytami i większe doświadczenie.
          Dziewczyny z forum polecały lab na Wale Międzyszyńskim, gdzie z całej Polski
          wysyłane są odpowiednio przygotowane próbki. Lab nazywa się Felix i notują
          bardzo wysoką wykrywalność lambii w kale (często nie zdiagnozowanaych w innych
          laboratoriach).
          Ja zainwestowałam 100 zł (kurier + badania). Wysłałam próbki (wszystko mają
          ładnie opisane na stronie internetowej). W ciągu 3 dni dostałam wynik mailem
          (można też wybrać formę papierową). Wyszła na szczęście tylko candida ++/+++,
          ale byłam b. zadowolona z badań.
          • roneczka Re: już wiem dlaczego tak często się budzi z płac 19.03.09, 23:47
            Polecam forum alergie, na edziecko.
            tam dziewczyny na temat pasożytów wiedzą wszystko!!!
            I nie mówcie, że trzeba słuchać lekarza, a nie jakichś bzdur na
            forum.
            Lekarze to ignoranci. Mi tez powiedział lekarz, żeby zrobić badanie
            na pasożyty, bo mały budził sie w nicy i przez sen płakał mi na
            rękach... zaniosłam trzy kupy do miejscowego labu, idę na drugi
            dzień po wynik, a kupy nie zbadane. pani z labu "zbadała" je w ciągu
            kilku minut - wynik jaj owsików nie stwierdzono.
            Podobno jaj owsików nie ma w kupie, ale to trzeba wiedzieć.
            Chyba się zbiorę i też yyślę te kupy do feliksa, bo myślę, że
            prawidłowa diagnoza jest warta każdych pieniędzy, a często robale
            powodują azs, alergię, bóle brzucha, nocne koszmary....
            Koleżanka dziecko kilka miesięcy woziła po alergologach, w końcu
            poszła do dermatologa, który na podstawie krwi stwierdził pasożyty,
            dostała leki i zmiany skórne zeszły bardzo szybko. Lekarz
            powiedział, że gdyby 80% dzieci w Polsce odrobaczyć to alergolodzy
            nie mieli by roboty.
            Pozdrawiam i jeszcze raz polecam forym alergie!
          • dariafox do Kowalikm 21.03.09, 18:16
            kochana,ja tez pobieram właśnie próbki do wysyłki,powiedz mi - wysłałaś na
            wszystkie pasożyty, lamblie i candidy? czyli koszt był wszystkich razem 85zł
            tak? Czemu się cieszysz, że tylko candida? jakie to cholerstwo ma objawy? Please
            o szybka odp bo w poniedziałek wysyłam!
            • kowalikm Re: do Kowalikm 21.03.09, 19:04
              dariafox napisała:

> kochana,ja tez pobieram właśnie próbki do wysyłki,powiedz mi - wysłałaś na
              > wszystkie pasożyty, lamblie i candidy? czyli koszt był wszystkich razem 85zł
              > tak? Czemu się cieszysz, że tylko candida? jakie to cholerstwo ma objawy? Pleas
              > e
              > o szybka odp bo w poniedziałek wysyłam!

Wysyłałam to we wrześniu, ale jakoś tak to kosztowało. Robiłam wszystko oprócz
              owsików. Zebrałam 3 lub 4 próbki kupek zgodnie z instrukcją na stronie.
              Wrzuciłam wkład do lodówki turystycznej, próbki do jakiegoś plastikowego
              pojemnika, wszystko w foliowy worek na mrożonki, zakleiłam, kurier chyba włożył
              to w ich firmową kopertę czy woreczek. Ja brałam chyba kuriera TNT (ok. 35 zł),
              ale tak na prawdę nie ma to znaczenia - grunt, aby dostarczyli następnego dnia
              przed 15 chyba.
              Nie robiłam tylko owsików młodem.

Dleczego się cieszę? Bo nie uległam lobby candidowemu wink.
              Ma typowe objawy alergii - jeszcze nie wiem na co, ale na razie odstawiłam mu
              krowie mleko i typowe produkty uczulujące. Alergia jest IgE niezależna, więc
              muszę czekać do czasu kiedy skończy 3 lata.
              Nie ma jakiś potwornych zmian jedynie czasem zaogniające się plamki na skórze -
              typowo atopowe zmiany.
              Lekarka powiedziała mi, że na taką candidę ewentualnie probiotyki i tyle.
              Poczytałam sobie o diecie candidowej i wymiękłam. Przypuszczam, że 30% populacji
              w gorszych okresach to ma i żyje z tym.
              Najbardziej irracjonalne jest dla mnie w tych dziwnych dietach, że nie wolno
              podawać produktów z drożdżami, a np. chleb na zakwasie. Przecież te drożdże już
              dawno są wybite...
              No nie ważne - lambia, glista czy tasiemiec to konkret - z resztą jakoś sobie
              poradzimy wink
              • dariafox Re: do Kowalikm 21.03.09, 21:49
                dzięki dziękismile
                Moja też ma takie objawy alergiczne,na twarzy rumień lekki i krostki coś jakby
                wysypka w kolorze ciała na ramionach. Chyba na produkty mleczne.
                Co do candidy to fakt, ja też się dziwowałam tej całej otoczce, ale dacie radę!
                Trzymam kciukismile
                • kowalikm Re: do Kowalikm 22.03.09, 12:48
                  > Moja też ma takie objawy alergiczne,na twarzy rumień lekki i krostki coś jakby
                  > wysypka w kolorze ciała na ramionach. Chyba na produkty mleczne.

Ja też mam krosteczki na ramionach i młody prawdopodobnie odziedziczył tzw.
                  zapalenie mieszków włosowych - choroba genetyczna, nie leczy się można jedynie
                  zamaskować opalaniem. Taka nasza "uroda", ale na całe szczęście nie swędzi. A
                  alergia (prawdopodobnie na mleko) swoją drogą...
    • pgerek Re: już wiem dlaczego tak często się budzi z płac 20.03.09, 16:37

"Na koniec pragnę zaznaczyć że w dzień synek jest radosny i spokojny. Aktywny, ż
      > ywy, ma świetny apetyt. Nie przyszło mi do głowy, że mogą go w brzuszku męczyć
      > te okropne "robaczki".
      > Pozdrawiam "

Dlaczego w nocy jest problem a w ciągu dnia wszystko w porządku?

pzdr
      • asiulek1978 Re: już wiem dlaczego tak często się budzi z płac 20.03.09, 19:08
        Szczerze mówiąc nie wiem dlaczego tak jest, ale tak właśnie to
        wygląda. Być może ciągłe zajęcia, zabawy w ciągu dnia powodują że
        nie myśli o bólu. Może to że w ciągu dnia kilka razy robi kupkę -
        przynosi mu jakąś ulgę. Nie mam pojęcia. Ale znalazłam na forach
        osoby których dzieci miały także jedynie nocne PROBLEMY i które
        miały wykryte LAMBLIE.
        • pgerek ok,dzięki za odp. 21.03.09, 00:51
          • matylda07_2007 Re: ok,dzięki za odp. 21.03.09, 13:03
            Lamblie lubią noc wink U nas było to samo, też pisałam o tym na forum. Dziecko ma prawdopodobnie bóle brzucha i dlatego budzi się z płaczem.
            Robiłyśmy badania: mocz-ogólne i posiew, kał na pasożyty, kał na lablie i morfologię. Lepiej zrobić badania. Nie zaszkodzą, a mogą pomóc.
            Ja, głupia, zwlekałam, bo mi wszyscy wciskali, że to taki typ, że do osiemnastki Jej przejdzie uncertain Słaby tekst.
            Lamblie i pasożyty to bardzo popularna sprawa. Ludzie nie zdają sobie sprawy, co w sobie mają.
    • slonko771 Re: już wiem dlaczego tak często się budzi z płac 21.03.09, 15:40
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=86962

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka