moj_malutki 27.04.09, 08:59 czy Wy też tak macie,że boicie się? Przeczytałam dziś rano na WP,że jest już w europie i ciarki mnie przeszły,ale ja mam tak zawsze,raczej z tych bojących się jestem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniak37 Re: Słuchajcie,strasznie boję się tej nowej grypy 27.04.09, 09:06 Ja się nie boję , bo co ma mnie spotakć to i tak spotka, ale mało też oglądam programów informacyjnych więc nawet nie bardzo wiem co się dzieje i tak mi lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
lejla81 Re: Słuchajcie,strasznie boję się tej nowej grypy 27.04.09, 09:39 No właśnie, ja się tak zastanawiam, na ile zagrożenie jest realne, a na ile znów media węszą sensację. Póki co mój synek zaraził się w żłobku ospą wietrzną i rotawirusem Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Słuchajcie,strasznie boję się tej nowej grypy 27.04.09, 09:45 ogladalam wczoraj wiadomosci i jak na razie wirus prawdopodobnie pojawil sie we Francji, Hiszpanii, Nowej Zelandii i w Izraelu. poki co mam nadzieje, ze do Polski nie dotrze, choc mowia, ze to tylko kwestia czasu. mam tylko nadzieje, ze do nas to cholerstwo nie dotrze i na panice sie skonczy. oby. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_amelii Re: Słuchajcie,strasznie boję się tej nowej grypy 27.04.09, 09:57 Też mam nadzieję,że na panice się skończy.Wogóle o tym nie myślę.nie nakręcam się niepotrzen=bnie.Przy ptasiej grypie tez było wielkie halo,choroba WŚCIEKŁYCH KRÓW,sepsa itp Jakoś zyjemy i wszystko cichnie. Oczywiscie mam nadzieję,że ta grypa nie pochłonie wielu ofiar,chociaz już jest ogromna grupa Odpowiedz Link Zgłoś
unhappy Re: Słuchajcie,strasznie boję się tej nowej grypy 27.04.09, 11:15 Paradoksalnie - im szybciej się złapie tą grypę tym lepiej. Bo sensacja więc i od razu szpital, badania, dobra opieka. A jeśli faktycznie będzie pandemia to po pierwszych kilku, kilkudziesięciu tysiącach zachorowań będzie się to przechodziło w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
bluemadlen Re: Słuchajcie,strasznie boję się tej nowej grypy 07.05.09, 15:49 tak to prawda za kilka msc. bedzie to choroba jak grypa ciekawi mnie jednak dlaczego teraz jest sensacją ???podobno z człowieka na czlowieka to zwykla grypa.AA jeszcze jedno miala któras mama doświadczenie ze maluch był na zakażnym albo w izolatce czy mama może być przy dziecku??? Odpowiedz Link Zgłoś
ata99 Re: Słuchajcie,strasznie boję się tej nowej grypy 27.04.09, 14:53 Pewnie, że się boję, ale nie jakoś strasznie. Podobno tę grypę można przechorować tak, jak zwykłą. W Meksyku jest tyle ofiar, bo ludzie niedożywieni. W USA podobno na nią nie umierają. Zwykłej grypy też się boję, póki co odżywiajmy się zdrowo i myjmy ręce. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
bluemadlen Re: Słuchajcie,strasznie boję się tej nowej grypy 27.04.09, 15:07 boje sie ale dlatego że za 2 tygodnie przylatuje siostra ze stanów brrrrrr kto wie co przywiezie i z kim bedzie w samolocie, no ale nie zabronie jej przyjazdu licze ze sama sie wystraszy i odwola przylot Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: Słuchajcie,strasznie boję się tej nowej grypy 07.05.09, 16:25 histeryczka predze zobacze ducha swietego niz swinska grype a jeszcze wczesniej objawia mi sie kosmici Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Słuchajcie,strasznie boję się tej nowej grypy 07.05.09, 16:40 Nie zapomiajcie prozę, że to grypa. świńska, ale GRYPA. W USA w ciągu roku ginie więcej osób niż na świńską grypę dotychczas. Odsetek zgonów w przypadku świńskiej grypy jest wprawdzie duży- ok 5% (zwykła grypa pon.1%), ale to jest dalej grypa. Przejdzie bez echa. (maedia się cieszą, bo się coś dzieje, ale wątpię, by większość społeczeństwa wpadła przez to w panikę, chyba jesteśmy mądrzejsi ) Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: Słuchajcie,strasznie boję się tej nowej grypy 07.05.09, 19:01 znasz kogos kto na nia chorowal? a na ptasia? a na BSE? a na SARS? a na to co media histeryzowaly wczesniej i juz nie pamietam? ja nikogo nie znam Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Słuchajcie,strasznie boję się tej nowej grypy 07.05.09, 22:08 No właśnie nie znam nikogo takiego i dlatego za kilka tygodni ucichnie wszystko, bo okaże się, że nikt nie choruje, a jak już zachoruje, to po 3 dniach czuje się dobrze (zupełnie jak przy grypie, prawda?), tak jak ta panna, co ze Stanów przyleciała i zachorowała. Dziś rano afera, że grypa w polsce, a po południu, że czuje się już dobrze. Ja żądam, żeby o moim przeziębieniu, które włąsnie przeszłam też trąbili w mediach!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bluemadlen Re: Słuchajcie,strasznie boję się tej nowej grypy 08.05.09, 19:08 to musisz kogoś znać kto zachorował na w\w chorobę znać żeby uwierzyć w jej istnienie???? Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Słuchajcie,strasznie boję się tej nowej grypy 09.05.09, 15:12 Nie nie muszę. Mam wykształcenie medyczne i z racji zawodu znam trochę chorób tylko z książki, część z życia. Natomiast choroba histeria mediów to co innego. Rozumiem, że Ty jedna z tych, co jak kichną, to biegną do szpitala zakaźnego przekonene o zakażeniu świńską grypą? Odpowiedz Link Zgłoś
anneczka78 Re: Słuchajcie,strasznie boję się tej nowej grypy 07.05.09, 16:37 Ojej... Przytoczę tu pewne dane dotyczące zwykłej grypy: Co roku w sezonie styczeń-marzec w Polsce notuje się 3 mln zachorowań na grypę, wśród chorych jest bardzo dużo dzieci. U wielu z nich stan jest na tyle poważny, że muszą być hospitalizowane. Co roku notuje się w Polsce kilkadziesiąt zgonów z powodu grypy i zapewne o wiele wiele więcej z powodu powikłań pogrypowych (tu akurat nie znam danych dokładnych danych, ale słyszałam o kilkunastu tysiącach zgonów). Czy to Cię nie przeraża? A jednak żyjesz tu w Polce od tylu lat i nadal masz się dobrze... zagrożenie świńska grypą to pikuś, jest mało prawdopodobne, a przebieg tej choroby przy zarażeniu od człowieka wcale nie jest cięższy niż przy normalnej, "ludzkiej" grypie. Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Słuchajcie,strasznie boję się tej nowej grypy 07.05.09, 22:10 aneczka- napisałam powyżej jak się ma umieralność zwykłej grypy do świńskiej. Ponad pięciokrotnie wyższa. Odpowiedz Link Zgłoś
ik_ecc sukces mediow 07.05.09, 16:38 Moga sobie naciecie zrobic na mikrofonie... Odpowiedz Link Zgłoś
bluemadlen Re: sukces mediow 07.05.09, 17:53 a najlepsze jest to jak podaja ze kobicina już 25 kwietnia wróciła z USA ma objawy grypy i teraz położyli ja na zakażnym dobreeee a czas wylęgania grypiska 9 dni kurcze ktos tu liczyc nie potrafiii od 25 kwietnia uhahahah Odpowiedz Link Zgłoś
hankaskakanka Re: sukces mediow 07.05.09, 18:32 chyba juz wiem dlaczego plac zabaw pod mym oknem opustoszal... Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: sukces mediow 07.05.09, 18:52 Mieszkam w USA, i jakiejs specjalnej paniki nie widze, nawet jak rozmawaialm z kolezanka-pediatra, tez mowi, ze nie zauwazyli wiekszej ilosci pacjentow i spanikowanych rodzicow. Moje dziecko do zeszlego tygodnia chodzilo do przedszkola. Jedynie co tam robia, to odkazaja wszystko 2 razy dziennie, dzieci co godzine maja odkazane rece. Moj syn w dodatku zaliczyl na poczatku tego tygodnia szpital, mial operacje i jedyne co widzialam w szpitalu to duze plansze informujace o tym, zeby nie odwiedzac chorych jak sie ma objawy. I wszedzie pojemniki z plynem sterylizujacym do rak, kolo wind, na korytarzach i wystawione pojemniki z jednorazowaymi maskami chirurgicznymi. Coz mi da paralizujacy strach. Poza tym w USA zmarly na razie tylko 2 osoby, obie mialy jeszcze dodatkowe problemy. Rocznie na zwykla grype w samym USA umiera 36 000 (sic!) ludzi. Czego epidemiolodzy nie wiedza to: jak sie bedzie wirus zachowywal tzn. jak ewoluowal, mutowal jak tak sobie krazy po swiecie, i jaki bedzie zjadliwy. Na szczecie jeszcze reaguje na przeciwwirusowe leki typu Tamiflu Hiszpanka zaczelo na dobre zbierac zniwo dopiero jakies pol roku po pojawieniu sie i szalalo 1.5 roku. Teraz pewnie bedzie okres uspienia, az do jesieni i znowu sie pojawi. Ptasia grypa nadal jest i zbiera zniwo, i tak pewnie bedzie z ta swinska. Do Polski dotrze na pewno, jezeli juz go nie ma, bo jest wyjatkowo zakazny. Odpowiedz Link Zgłoś
angelsik Re: sukces mediow 07.05.09, 19:40 No niestety ma tą grypę kobieta z mojego miasta(( Leży w szpitalu jednak w sąsiedzniej miejscowości, a że mąż pracuje w szpitalu i często odwiedzają pobliskie szpitale boję się((( Odpowiedz Link Zgłoś
jagabaga92 Re: sukces mediow 07.05.09, 20:58 > Czego epidemiolodzy nie wiedza to: jak sie bedzie wirus zachowywal > tzn. jak ewoluowal, mutowal jak tak sobie krazy po swiecie, i jaki > bedzie zjadliwy. ...no więc właśnie dowiadują się przecież, jak wirus będzie ewoluował w masowej populacji ludzi, bo dotychczas przecież nie widział niczego poza laboratoriami... Odpowiedz Link Zgłoś
jagabaga92 Re: sukces mediow 07.05.09, 21:01 aaa.... i jeszcze jedno - pewnie ci sami epidemiolodzy udają, że intensywnie pracują nad wynalezieniem szczepionki na wirusa świńskiej grypy, która dawno już jest wynaleziona. Ale w końcu wszyscy muszą poczuć grozę sytuacji, by później biznes dobrze się kręcił.... Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: sukces mediow 07.05.09, 22:11 Co do szczepionki, to najpierw słyszałam, że szczepionka już jest, a za chwilę, że nie ma (nie działa). O co chodzi, może ktoś wie w końcu? Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: sukces mediow 07.05.09, 23:52 Jak moze byc szczepionka na cos co wyklulo sie jako epidemia kilka tygodni temu? To mutant wirusa swinskiego, ptasiego i ludzkiego, takich kombinacji genemowych moga byc dziesiatki, jak nie setki tysiecy. Odpowiedz Link Zgłoś
jagabaga92 Re: sukces mediow 09.05.09, 21:50 > Jak moze byc szczepionka na cos co wyklulo sie jako epidemia kilka tygodni > temu? To mutant wirusa swinskiego, ptasiego i ludzkiego, takich kombinacji > genemowych moga byc dziesiatki, jak nie setki tysiecy. Wierzysz w tą "naturalną" mutację? Bo mi jakoś trudno w nią uwierzyć... To tak jakby człowiek zmutował się z małpą - tak naturalnie, na łonie natury... Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: sukces mediow 09.05.09, 19:52 Pewnie ktoś usiłował opchnąć szczepionki na zwykłą grypę (ważne do czerwca 2009). Jak pamiętam podobnie było przy ptasiej grypie: "ważne, żeby nie chorować na zwykłą grypę w czasie gdy złapie się tą ptasią" Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: sukces mediow 09.05.09, 16:31 jagabaga92 napisała: > jak wirus będzie ewoluował w masowej populacji ludzi, bo > dotychczas przecież nie widział niczego poza laboratoriami. > aaa.... i jeszcze jedno - pewnie ci sami epidemiolodzy udają, że intensywnie > pracują nad wynalezieniem szczepionki na wirusa świńskiej grypy, która dawno już > jest wynaleziona. Ale w końcu wszyscy muszą poczuć grozę sytuacji, by później > biznes dobrze się kręcił.... LOL Dobre dobre (Polecam serial "Fringe", myślę, że fabuła ci się na pewno spodoba, taka z życia wzięta, hehe) Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: sukces mediow 07.05.09, 23:49 Wirus nie powstal w laboratorium, byl po raz pierwszy zidentyfikowany w 2006 roku w Wisconsin na swinskiej farmie, gdzie na grype zachorowal jeden z pracownikow. Zobaczymy jak bedzie wygladal za rok. hiszpanka zbierala zniwo przez 1.5 roku, pierwsze kilka miesiecy nie byla smiertelna. Tez powstala w laboratorium? Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: sukces mediow 09.05.09, 20:08 myelegans napisała: > Zobaczymy jak bedzie wygladal za rok. hiszpanka zbierala zniwo przez 1.5 roku, Hiszpanka szalała gdy samoloty były w powijakach (w ciągu kilku m- cy to pewnie zdąży już cały świat się zarazić i przechorować, o wynalezieniu szczepionki nie wspomonając), z dzisiejszych leków to może aspiryna była, do lekarza często było daleko i pewnie trzeba było mu zapłacić (a większość pewnie nie miała z czego, bo żywiciele rodzin kilka poprzednich lat spędzili w okopach). Z tzw. warunków sanitarnych dodam tyle, że sławojki wzięły swą nazwę od pewnego ministra II RP. Imho takie porównania są mocno nie na miejscu, bo warunki jakby trochę inne (przynajmniej w Europie). W sumie dlaczego nie sięgać porównaniem do "czarnej śmierci" z XIV wieku? Wyobraź sobie tytuł w jakiejś gazecie: "Czy umrze 2 miliardy ludzi?" Odpowiedz Link Zgłoś
basiak36 Re: sukces mediow 08.05.09, 20:01 myelegans napisała: > Mieszkam w USA, i jakiejs specjalnej paniki nie widze, nawet jak > rozmawaialm z kolezanka-pediatra, tez mowi, ze nie zauwazyli > wiekszej ilosci pacjentow i spanikowanych rodzicow. > Moje dziecko do zeszlego tygodnia chodzilo do przedszkola. Jedynie > co tam robia, to odkazaja wszystko 2 razy dziennie, dzieci co > godzine maja odkazane rece. Mieszkam w UK i jest podobnie. Dojezdzam do pracy do stolicy,metro to w koncu wylegarnia zarazkow. I nie widze paniki. Jak na razie, wypadki samochodowe sa chyba bardziej niezpieczne Odpowiedz Link Zgłoś