Dodaj do ulubionych

monitor oddechu- czy mam zle ustawiony

12.12.03, 12:37
kupilem dla dziecka monitor oddechu, podlaczylem, nie regulowalem, i wlaczyl
sie juz dwa razy jak dobieglem do pokoju to juz wuczuwal oddech, czy wy
musieliscie po zakupie regulowac czujnosc i czy u dziecka ktore nie oddycha
przez 20 sekund sa jakies wizualne zmiany, jezeli tak to jakie, dziekuje za
pomoc, aparat nazywa sie angel
Obserwuj wątek
    • vernon7 Re: monitor oddechu- czy mam zle ustawiony 12.12.03, 12:42
      Ja nie regulowalam nic, dziala bez zarzutusmile dodam tylko, ze kupilismy
      urzywany, ale na gwarancjismile
    • gota Re: monitor oddechu- czy mam zle ustawiony 12.12.03, 13:12
      czesc,
      a czy przeczytales CALA instrukcje obslugi? w tym wypadku to bardzo wazne!!
      nasze urzadzenie dziala bez zarzutu ale i tak raz na tydzien sprawdzam czy sie
      wszystko zgadza.(w instrukcji jest dokladnie opisane jak to robic).
    • k1w0 Re: monitor oddechu- czy mam zle ustawiony 12.12.03, 14:27
      A ile waży dziecko ? Czułość jest ustawiana fabrycznie i poza przypadkami
      skrajnymi (bardzo małe dziecko) chyba nie powinno się jej zmieniać. A czy po
      dziecku widać, że miało np. 20 sekundowy bezdech ? ..... raczej nie widać,
      jesli podjęło oddychanie to nie zobaczysz żadnych zmian. Sprawdź aparat: włącz
      go, a później wyjmij dziecko z łóżeczka i patrz po jakim czasie włączy się
      alarm - nie dotykaj w tym czasie łóżeczka, jeśli włączy się po ok. 20 s. to
      znaczy, że urządzenie działa prawidłowo i jest duże prawdopodobieństwo, że
      jednak dziecko miało bezdechy, a dźwięk alarmu wybudził go z głebokiego snu i
      dziecko podjęło oddychanie .... i bardzo dobrze.
      Moi znajomi mieli podobną sytuację, często włączał się alarm - uparli się na
      szczegółowe badania dziecka i okazało się, że dziecko ma niezdiagnozowaną wadę
      serca .... przeszło juz operację i jest wszystko o.k. i .... alarm juz się nie
      włącza.
      Podobno przy refleksie tez bardzo często dochodzi do bezdechu.
    • maadzik3 Re: monitor oddechu- czy mam zle ustawiony 13.12.03, 18:15
      Heja,
      Nie znam tego typu aparatu - my mielismy babysense - nigdy sie nie wlaczal,
      odsprzedalam jak maly mial 5 miesiecy (sami mielismy z drugiej reki). W
      instrukcji pisza, zeby codziennie sprawdzac czy dziala tj. wyjac dziecko przy
      wlaczonym aparacie i czekac czy wlaczy sie alarm.
      Rzeczy na ktore warto zwrocic uwage:
      1/ czy wszystkie baterie sa swieze (nie wolno mieszac starych i nowych),
      2/ czy dziecko lezy na czesci materaca pod ktora jest plytka-sensor. Jesli jest
      w stanie lezec tak, zeby byc obok plytki moze byc to przyczyna falszywych alarmow,
      3/ falszywe alarmy moga sie zdarzac (ale bardzo, bardzo rzadko),
      4/ jesli masz kolyske uwazaj - alarm wlacza sie z opoznieniem!~!! To moze byc
      niebezpieczne. Sprawdzilismy - przez pierwszy miesiac maly mial tradycyjna
      kolyske - dopoki sie hustala sam ruch powietrza wystarczal zeby aparat sie nie
      wlaczal mimo ze dziecka w srodku nie bylo, dopiero jak kolyska wyhamowywala
      wlaczal sie alarm, w lozeczku nie bylo takich problemow. Te aparaty sa bardzo
      czule! Czesty falszywy alarm raczej oznacza ze dziecko mialo bezdechy, badz
      oddech spadl ponizej 10 na minute (wtedy tez sie wlacza)
      Radze przedyskutowac z lekarzem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka