Dodaj do ulubionych

JAKA WODA DLA DZIECKA

15.12.03, 09:05
Drogie emamy, pomozcie.
Moj polroczny syneczek pije mieszanke na przegotowanej wodzie mineralnej z
atestem (obecnie zywiec, ale po niepochlebnych opiniach chyba sie przerzucimy
na mama i ja. Pije tez te wode w ramach dopajania. Zastanawiam sie w jakim
wieku moge przestac gotowac wode mineralna - przynajmniej te do picia - corka
mojej znajomej juz przed ukonczeniem roczku pila zwykla wode i bylo OK. Kiedy
przyzwyczajac malucha do wody mineralnej z kubka-niekapka. Wody u nas pije
sie duzo i pewnie bedzie to i jego podstawowy napoj - jak moj i meza.
A Wy kiedy przestalyscie gotowac wode?
I jeszcze jedno - troche na wyrost. Kiedy zaczelyscie solic potrawy maluszka?
Wtedy kiedy jadl juz to co Wy? (a nawiasem mowiac kiedy smile)) czy wczesniej.
Dzieki za odpowiedzi.
Magda
Obserwuj wątek
    • sylwik7 Re: JAKA WODA DLA DZIECKA 15.12.03, 10:02
      A co jest nie tak z Żywcem?
      Ja nadal gotuję a Ala ma 8,5 m-ca.
      • ewa216 Re: JAKA WODA DLA DZIECKA 15.12.03, 11:16
        Mój synek ma prawie 9 tyg. od początku jest na butli, robię mleczko z żywcem i
        nigdy nie gotowałam. Mały nie miał z tego powodu żadnych
        problemów.Pozdrawiam.ewa
    • kasia_mm Re: JAKA WODA DLA DZIECKA 15.12.03, 11:18
      moja Marta ma 5 lat i nadal pije wszystko na Żywcu, co więcej od 6 lat cała
      rodzina pije herbatę i je zupy na Zywcu i nie wyobrażam sobie zebym teraz miała
      się przestawić na śmierdzącą warszawską kranówę (chociaż mieszkam na Grochowie
      i tu podobno woda jest najlepsza bo nie chlorowana a ozonowana ale i tak syf co
      czuć)
      woda Żywiec ma atest i ja tam nic nie słyszałam jakoby się pogorszyła - z tego
      co wiem co miesiąc Sanepid bada każdą wodę która jest na rynku i na pewno by
      została wycofana gdyby była zła, IMiD też nie ogłasza że cofa swój glejt na to
      że to dobra woda dla dzieci więc nie widzę problemu....
      nie wiem gdzie mieszkasz - być może masz dobrą wodę w kranach - ale radziłabym
      półrocznemu maluchowi jeszcze nie odstawiać Żywca czy jakiejkolwiek innej wody
      z atestem..smile
    • kolorko Re: JAKA WODA DLA DZIECKA 15.12.03, 11:55
      A my mamy od roku filr brita(taki dzbanek- wkład trzeba zmieniać co miesiąc) i
      z niego pijemy wodę ,dla dzieci dodatkowo ja gotuje.
      Kasiu- tez mieszkam na Grochowie wink))
      Ania
      • kasia_mm Re: JAKA WODA DLA DZIECKA 15.12.03, 14:48
        ooo a gdzie konkretnie? ja przy rondzie Wiatraczna
        napisz kasia@bmnet.pl albo na GG 1812068 - mam teraz maluszka 4 miesiecznego i
        spacery samemu są beznadziejnesad

pozdrawiam
    • maadzik3 Re: JAKA WODA DLA DZIECKA 15.12.03, 12:29
      Dzieki za odpowiedzi.
      Precyzuje wyjasnienia:
      O Zywcu czytalam (m.in. na forum) ze czasem mu wychodzi skazenie bakteryjne -
      nie wiem ani czy prawda ani w jakiej ilosci (ostatecznie bakterie sa wszedzie).
      Nie zamierzam malucha przestawiac na kranowke, ale chcialabym w pewnym momencie
      przestac gotowac mineralna i pytanie brzmi OD KIEDY??? Skoro 9-tygodniowa
      dzidzia nie ma problemu to moze ja tez juz moge nie gotowac? To bardzo meczace.
      Ale w czasopismach (m.in. w "Dziecku" pisali zeby gotowac tylko nie napisali do
      kiedy sad((
      A jak tam u Was z soleniem i doprawianiem potraw (oczywiscie u starszych
      milusinskich). Na razie mlody je sloiczki, ale jak zaczne mu gotowac to takie
      informacje beda cenne.
      Dzieki.
      Magda
      • kasia_mm Re: JAKA WODA DLA DZIECKA 15.12.03, 14:54
        ale ja nie rozumiem - przepraszam - do czego chcesz NIE GOTOWAĆ tej czy innej
        wody? jeśli podajesz kaszki robione na wodzie to przecież i tak nei robi się
        ich na zimno tylko do gorącej wody wrzuca się kleik i miesza i do butli i
        studzi - nie na zimnej przecież!?? czy herbatki - czy dajesz maluchowi 6
        miesięcznemu rozrobione w zimnej wodzie?

co do doprawiania - ja przy starszej córce zaczęłam deliaktnei solić kiedy
        wprowadziłam mięso kurczaka czyli około 8 miesiąca - bez soli był tak mdły że
        nawet ona nie chciała jeść
        "dorosłe" potrawy sukcesywnie wprowadza się od roku ale nie wszystkie....
        spójrz na forum karmienie czy kuchnia tam jest wiele przepisów i porad co do
        żywienia dzieciaków

pozdrawiam
    • pysia-2 Re: JAKA WODA DLA DZIECKA 15.12.03, 12:40
      Ja pisalam o Zywcu. Czytalam w jakiejs prasie medycznej. Nie wiem, moze juz sie
      polepszyli, bo to bylo kilka miesiecy temu. Ja przestalam podawac mojemu
      dziecku ta wode, bo zawsze mial po niej biegunke. Teraz pije przegotowana z
      kranu (mamy dobra).

Co do solenia i jedzenia tego co my, to jakos tak stopniowo po skonczeniu
      roczku nastepowalo.
    • monika262 Re: JAKA WODA DLA DZIECKA 15.12.03, 13:16
      Moja ponad roczna córeczka od samego początku pije wodę Żywiec Zdrój i zawsze
      staram sie ją przegotować. Kiedyś też zastanawiałam sie, czy można podawać
      nieprzegotowaną i starałam dotrzeć sie do jakiś wiarygodnych informacji.
      Znalazłam w sieci trochę informacji, poza tym parę miesięcy był na ten temat
      wątek na forum.
      No i doczytałam sie, że ponieważ Żywiec jest słabo zmineralizowany, to łatwiej
      rozwijają sie w nim bakterie. Wodę można podawać nieprzegotowaną wyłącznie
      świeżo po otwarciu (i lepiej nie dawać jej nieprzegotowanej zupełnie malutkim
      dzieciom). Potem należy ją przechowywać w lodówce, do 12 godzin (potem rozwija
      sie dużo jakiś glonów czy czegoś takiego). Ale i tak nigdy nie można mieć
      pewności, czy woda było odpowiednio przechowywana w sklepie (nie stała na
      słońcu, lub butelka nie ma jakiś maleńkich uszkodzeń). Butelki plastikowe są
      słabą ochroną przed bakteriami (szklane to co innego, ale wtedy woda byłaby
      droższa).
      Ja stosuję taki sposób: Codziennie wieczorem lub rano przegotowuje litr wody i
      wlewam do dużego termosu. I przez cały dzień mam spokój.
      A filtry nie działają chyba na mikrobiologię wody, ale nie jestem pewna, tak
      kiedyś czytałam.
      My też mamy w mieście dobrą wodę i nie robię problemu jak czasem ją podaję, a
      zreszta wszystkie posiłki gotuję na normalnej wodzie z kranu.
      A co do solenia potraw...
      Moja córcia jest strasznym niejadkiem. Jak miała 9-10 miesięcy to w ogólnie
      nie chciała jeść obiadków. Przez kilka tygodni niemal ze łzami w oczach
      usiłowałam wmusić w nią niemowlęce papki. A któregoś dnia (miała ok. 11
      miesięcy) jak dorwała sie do mojego talerza to zjadła ogromną porcję duszonego
      mięska z ziemniaczkami. Od tej pory często jada razem z nami (solę znacznie
      mniej, mąż dosola sobie na talerzu, nie dodaję żadnej Vegety), a "dorosłe"
      zupki uwielbia. Ostatnio znowu od czasu do czasu kupuję obiadki Bobovity i po
      dosoleniu również jej smakują (a kiedyś nie chciała jeść w ogóle).
      Śmiejemy sie, że ma gust po dziadku, który również wszystko lubi bardzo
      doprawione.
      • kasia_mm Re: JAKA WODA DLA DZIECKA- do mamybasi 17.12.03, 09:15
        po pierwsze to autorka postu zapytała o sposób używania wody i emamy jej
        odpowiedziały jak tą wodę używają- nei widzę powodu żeby od razu rzucać
        tekstami że nam ktoś wodę z mózgów zrobił - każdy ma prawo postępować i karmić
        dziecko jak uważa
        po drugie woda min. np. Żywiec czy Mama i ja to wody z atestem Instytutu Matki
        i Dziecka i jeśli dla ciebie to nic nie znaczy - trudno masz takie prawo
        po trzecie nie szafuj i nie rozpuszczaj jakiś informacji o stanie nerek dzieci
        4-5 letnich bo równie podobnie można mówić o składzie chemicznym wody z kranu i
        pierwiastki jakie tam znajdziesz to na pewno pół tablicy Mendelejewa
        po trzecie dzieci 4-5 letnie przeważnie chodzą do przedszkola i nie ma
        możliwości żeby nie piły wody kranówy na której przedszkola gotują a jeśli
        dziecko nie chodzi do przedszkola to nie ma chyba matki która by na spacerze
        nie kupiła soku czy napoju obojętnej firmy a takowe na pewno na Zywcu nei są
        robione
        po czwarte dlaczego każda spokojna dyskusja na tym forum musi znaleźć zawsze
        jakąś oportunistkę która musi zaatakować pozostałe choćby głupie jak pal ale
        spokojnie wymieniające swoje doświadczenia emamy????????

no i po piąte ja właśnie jestem taka co to ma wodę z mózgu i próbowała już
        kilkunastu (kilkunastu!!!!!!!) filtrów na kran o kasie na to wydanej nie
        wspomnę i jakoś jakość wody z warszawskiego kranu+filtr nie przemówiła do mnie
        i właśnie dlatego pijemy herbatę na Żywcu - mamy coś takiego jak nosy które
        podczas picia wyczuwają coś co się nazywa aromat i lubimy żeby ten aromat
        przypominał esencję herbaty a nie smród kanalizacji
    • mamabasia1 Re: JAKA WODA DLA DZIECKA 16.12.03, 20:06
      Ludzie przestańcie przesadzać z tą wodą. Ktoś wam naprawdę zrobił wodę... z
      mózgu. Firmy produkujące wodę - bez różnicy jaką robią tak. Wykupują tzw.
      reklamę z "dodatkiem" - czyli na jednej stronie reklama butelki wody a na
      następnej stronie wspomniany dodatek - np. artykuł poświęcony konieczności
      używania wody mineralnej do przygotowywania wszelkich produktów dla dzieci.
      Dziełą to idealnie na nas wszystkie - przecież wszystkie chcemy dla dziecka
      jak najlepiej, chcemy jego zdrowia itd. Tym bardziej, ze widzimy co leci z
      naszych kranów. Dodatkowo widoczny emblemat matki i dziecka powoduje to, że
      kupujemy chętnie - czyli spełniamy marketingowy cel każdej firmy. Ja podam wam
      tylko trzy powody dla których NIE ZWARIUJĘ I NIE BĘDĘ GOTOWAĆ przysłowiowej
      MARCHEWKI NA WODACH MINERALNYCH. Tym bardziej na wodzie "zywiec"
      1. Ostatni "swiat konsumenta" podaje ranking wód mineralnych - z 11 obecnych
      na rynku woda zywiec zajmuje miejsce .... 11! Tereny zywieckie sa najbardziej
      zanieczyszczone (+ czeska huta tuz za granicą!)

2.wszystkie wody dostepne na polskim rynku mają zdecydowanie za wysoki poziom
      wapnia. Odpowiednie byly tylko dwie wody - w zasadzie mieszanki wód "gerber'a"
      i "bobovity" ale jakis czas temu zniknęły z półek.

3.Zapytajcie nie tylko pediatry, bo o0n poleci wode z butelki, zeby nie miec
      wyrzutow sumienia ze dziecko pije z kranu --
    • linka55 Re: JAKA WODA DLA DZIECKA 16.12.03, 23:16
      A moja Zuzia zaczęła być dopajana "surowym" Zywcem, jak miała 7-8 miesięcy,
      Karmiłam ja do 10-go miesiąca. Teraz ma 16,5 mies i od niedawna pija soczki,
      ale raczej niechetnie. Czasem daję jej przegotowaną "ludzką" wodę (mieszkamy
      na Mokotowie, więc jest to jakas z 5-litrowych wod, najczęściej Kazimierz albo
      Mazowszanka, w Gdańsku pija przegotowaną kranowke. Jest zdrowa jak koń -
      chorowała tylko raz jak miała miesiąc. Od okolo 1,5 mies. sole jej zupki, ale
      dosc oszczednie, Przez pierwszych kilka miesiecy zupki gotowałam na Zywcu,
      teraz na 5-litrowych wodach.Powodzenia w poszerzaniu menu! Paulina

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka