Dodaj do ulubionych

odchodzi pokolenie

03.10.09, 15:41
Burza napisała:
"najbardziej smutne w tym wszyskim jest to, że wymiera ostatnie
pokolenie, w którym istniały wielkie osobowości, autorytety moralne.
Zostają jakieś popłuczyny, nie bardzo umiałabym wskazać wśród
młodszego pokolenia kogoś, kogo można darzyć takim szacunkiem. "

To ja powiem, co teraz: celebrytki i celebryci.
Obserwuj wątek
    • demonii.larua Re: odchodzi pokolenie 03.10.09, 15:46
      > To ja powiem, co teraz: celebrytki i celebryci.
      Czy ja wiem... oni się kończą dużo szybciej niż autorytety, osobowości też
      raczej mikrych rozmiarów uncertain
    • echtom Re: odchodzi pokolenie 03.10.09, 17:26
      Tak, ale jest pewna różnica - dzisiejsze młode pokolenie nie miało okazji się sprawdzić w sytuacji ekstremalnej. Przypomnijcie sobie film "Jutro idziemy do kina".
      • babcia47 Re: odchodzi pokolenie 03.10.09, 17:29
        ..a Pokolenie Kolumbów, przed sprawdzianem w czasie II wojny, było
        powszechnie uznawane za pokolenie "stracone" i zepsute do szpiku
        kości
      • nutka07 Re: odchodzi pokolenie 03.10.09, 17:45
        Racja, chcialam napisac cos podobnego.
      • burza4 Re: odchodzi pokolenie 03.10.09, 18:50
        Miałam na myśli starsze-młodsze pokoleniesmile, to powojenne - a to
        miało okazję w czasach komunizmu. A jednak jakoś ta okazja nie
        stworzyła tak wielu WYBITNYCH postaci, z klasą, zasadami, wysokim
        morale. Zresztą - czy tylko w sytuacjach ekstremalnych można dać
        świadectwo przyzwoitości, honoru, czy etyki?

W ogóle mało jest osób z klasą, kindersztubą, których słuchałoby się
        z przyjemnością, które miałby coś istotnego do powiedzenia. Lansuje
        się za to różne Kasie Cichopek. Jaki kraj, takie autorytety.

• czar_bajry Re: odchodzi pokolenie 04.10.09, 01:08
          Teraz jest już inna mentalność inne wychowanie, co nie znaczy że i w naszym
          pokoleniu nie będzie autorytetów, muszą tylko dorosnąćtongue_out
          • somebody1234 Re: odchodzi pokolenie 04.10.09, 08:23
            A ja myślę że może być ciężko z takimi autorytetamismile
            Generalnie to jeszcze jedno mi się nasunęło...pokolenie które powoli umiera, to
            urodzone przed wojną było pięknie wychowane, nie mówię tylko o moralności ale
            także o zwykłych zasadach savoir vivre...mój dziadek który był z rocznika
            p.Bartoszewskiego do samego końca swojego życia miał nienaganne maniery, mówił
            piękną polszczyzną, zawsze był elegancko ubrany i ogolony...naprawdę wzór
            gentelmena...a takich ludzi już niestety coraz mniej...
            • ma_dre Re: odchodzi pokolenie 04.10.09, 21:17
              to przejsciowe... nie zapominajmy ze wyszlismy niedawno z
              kilkudziesiecioletniego okresu, w ktorym "burzuj" byl jedna z ciezszych obelg...
              • dlania Re: odchodzi pokolenie 04.10.09, 21:24
                No ale czemu szukacie autorytetów tam, gdzie pojawia sie kasia Cichopek?
                Autorytety raczej rzadko używają tuby mediów masowych do promowania swoich
                poglądów, rzadko zdobywają dla swoich idei całe społeczeństwo - to raczej metody
                działania demagogów i totalitarystów.
                Autorytety sa - tylko trzeba ich poszukać w ksiegarniach, na niszowym spotkaniu
                w jakiejś mało popularnej organizacji, w spotkaniach osobistych.
                I jeszcze wracając do nieszczęsnej Cichopek: od kiedy to bycia autorytetem
                wymaga sie od dwudziestoparolatki?
                • ma_dre Re: odchodzi pokolenie 04.10.09, 21:38
                  droga dlaniu dlaczego zwracasz sie do mnie per "wy"? czasy komunizmu minely,
                  mozesz mowic mi na ty wink

poza tym Kasia Cichopek nie jest mi znana.
                  • dlania Re: odchodzi pokolenie 04.10.09, 21:41
                    Droga ma_dre, podpinam sie pod wszystkie powyższe wątki, a nie tylko Twój,
                    dlatego tez wale per "wy"wink Katarzyna Cichopek pojawia sie gdzies wyżej, jakby
                    ona bidna winna byla upadku autorytetówwink
                    • ma_dre Re: odchodzi pokolenie 04.10.09, 21:55
                      no nie, jak przylozysz linijke do ekranu to podpinasz sie wlasnie pod moj :-p
                      ale nie o tym...
                • burza4 Re: odchodzi pokolenie 04.10.09, 21:52
                  Autorytet na potrzeby prywatne a autorytet w postaci "dobra
                  narodowego" to zupełnie inna kategoria.

Istnieją tzw. środowiska opiniotwórcze. Media. I tam w końcu widzi
                  się i słucha mądrych ludzi, i to nawet nie jest kwestia ich
                  przeszłości, a bardziej tego co i jak mówią. To kwestia dotarcia do
                  masowego odbiorcy, który na odczyt czy niszowe spotkanie nie
                  pójdzie. Zresztą jak inaczej dotrzeć z przesłaniem do kogoś w Koziej
                  Wólce, gdzie takowych po prostu nie ma?

Autorytetem "ogólnonarodowym" nie stanie się ktoś niszowy, kogo
                  trzeba szukać.

I tacy ludzie się wykruszają - bez następców. Kogo z obecnych 40-50
                  latków darzy się tak instynktownym szacunkiem jak choćby
                  Bartoszewskiego?

Kogo za parę lat będą prosić o wypowiedź w kontrowersyjnych
                  tematach, tak, żeby odpowiedź przykuwała uwagę i skłaniała do
                  refleksji? owszem, widuje się w TV różnych wybitnych profesorów
                  wypowiadających na różne tematy - ale dla mnie zlewają się w jedną
                  masę.
                  • nangaparbat3 Re: odchodzi pokolenie 04.10.09, 22:00
                    > Kogo za parę lat będą prosić o wypowiedź w kontrowersyjnych
                    > tematach, tak, żeby odpowiedź przykuwała uwagę i skłaniała do
                    > refleksji?

Niech zgadnę...
                    Hołdysa?
                    • bi_scotti Re: odchodzi pokolenie 05.10.09, 02:53
                      C'mon, jak Marek Edelman mial 40 lat czy nawet ciut wiecej to nie
                      byl jeszcze "autorytetem", podobnie Skarga, Kolakowski, Geremek zeby
                      wymienic tych, ktorzy odeszli relatywnie niedawno. W jakims sensie
                      jest to niesprawiedliwe ale trzeba sie faktycznie fizycznie
                      zestarzec, nabrac "patyny" i doswiadczenia, przezyc wlasne bledy i
                      podniesc sie z wlasnych upadkow zeby sie stac autorytetem. A to
                      wymaga czasu ... Moze nastepna w kolejce jest profesor Janion? Moze
                      Ojciec Kloczowski? Ja nie wiem, mnie w Polsce nie ma od dawna, ale
                      kazde pokolenie oplakuje autorytety, ktore dla ich wlasnego
                      pokolenia autorytetami nie byly! No... moze z wyjatkiem JPII ale On
                      byl jakos ponad pokoleniami smile
                      • miedzymorze Re: odchodzi pokolenie 05.10.09, 09:22
                        Profesor Janion to autorytetem już imho jest smile
                        A potem wcale nie jest źle, tylko tak to już jest, że teraz na 'pierwszej linii' są ci najstarsi. Z pokolenia niżej np. może być prof. Magda Środa, Marek Safjan, Janina Paradowska, Leszek Balcerowicz. Trzeba chcieć zobaczyć, poczytać, posłuchać.
                        A Kasia Cichopek ? Na razie jest młoda [1], czy ktos wymagał od Anny Dymnej bycia autorytetem w takim wieku ?

pozdr,
                        mi

[1] tak domniemywam, bo nie wiem kto to, a nie chce mi się guglać
                        • tojasmu Re: odchodzi pokolenie 05.10.09, 10:26
                          Akurat panie Janion, Środa czy Paradowska nie zasługuja na miano autorytetu, to
                          jakieś nieporozumienie.
                          Autorytet to zupełnie coś innego, to wzór moralności, mądrości, kultury, nie
                          ulegania emocjom.
                          • angazetka Re: odchodzi pokolenie 05.10.09, 10:50
                            Dla Ciebie może i nie zaslugują...
                            • marsjanka1999 Re: odchodzi pokolenie 05.10.09, 11:40
                              i tu dochodzimy do sedna - ja jestem przeciwna "autorytetom z mianowania" - czy
                              to gazet, czy telewizji czy innych mediów

ten kto jest dla mnie autorytetem dla Ciebie nim być nie musi - dla mnie to
                              naturalne

więc wkurzają mnie te wszystkie epitafia, peany i dytyramby "prof. taki a taki -
                              fielki ałtorytet"
                              • nangaparbat3 Re: odchodzi pokolenie 05.10.09, 18:00
                                Nie rozumiem - skoro kazdy moze miec swoje autorytety, jedni niech pozwolą
                                drugim pielegnowac wlasne. Dopóki czyjkolwiek autorytet nie przyczynia sie do
                                wyrzadzania krzywdy, nie ma powodu sie denerwowac - sądzę.
                          • nangaparbat3 Re: odchodzi pokolenie 05.10.09, 17:59
                            tojasmu napisała:

> Autorytet to zupełnie coś innego, to wzór moralności, mądrości, kultury, nie
                            > ulegania emocjom.

Jak Edelman, ktory krzyczy do dziennikarza, ze ten jest idiotą i nie bedzie z
                            nim gadał o pierdołach?

Zejdź w głąb lub wznies się wyżej, proszę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka