alexa0000 22.10.09, 19:29 Jakie polecacie?chcemy kupić małżeństwu zajomych na ich urodziny (obchodza razem).Nie Tabu,Monopol czy Twister, coś innego pliz. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paolka_82 Re: Gry planszowe dla doroslych 22.10.09, 19:32 scrable- czy jak to tam się pisze... Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: Gry planszowe dla doroslych 22.10.09, 19:44 A to zależy, głównie od tego, czy mają towarzystwo do grania, czy raczej przewidujesz, że będą grali tylko we dwójkę. Jeśli tylko we dwójkę, to "Osadnicy z Catanu" (to chyba miała na myśli wieczna) odpadają, bo to gra dla 3 lub 4 osób. Z gier, w które można grać od dwóch osób polecam: Thurn und Taxis planszoweczka.pl/produkt,26,thurn-und-taxis.html Stone Age planszoweczka.pl/produkt,27,stone-age.html Samuraj planszoweczka.pl/produkt,100,samuraj.html Wasabi planszoweczka.pl/produkt,128,wasabi.html Carcassonne planszoweczka.pl/produkt,25,carcassonne.html Te wszystkie gry są przewidziane od dwóch do 4-5 osób, ale na dwie osoby też dobrze "chodzą", jak mawia się w slangu planszomaniaków. Bo niestety, nie każda gra, nawet jak jest napisane na pudełku, że od dwóch osób, w dwie osoby jest interesująca. Świetną grą wyłącznie dwuosobową jest Mr.Jack www.planszomania.pl/inne/522/Mr-Jack.html Ale jednak warto kupić coś, co daje możliwości grania zarówno we dwoje, jak i zaproszenia przyjaciół do stołu. Tylko uwaga, ta mania wciąga, oj wciąga Jakby ten wybór był za mały, to ja tak mogę jeszcze długo... Odpowiedz Link Zgłoś
alexa0000 Re: Gry planszowe dla doroslych 22.10.09, 20:10 Bardzo dziękuję z szybki odzew Wam wszystkim. Skarolino, czuję,że jeszcze chwile Cie pomecze, jesli pozwolisz.Gra niech bedzie na wiecej niż 2 osoby,niech ja tez skorzystam, i nie tyko ja na imprezach.Niechaj będzie z jajem, dowcipna.Te o osadach brzmia ciekawie, ale moze jeszcze cos w inny deseń?Jesli znasz jakieś, ofkors;zawsze mogę wybrac z tyh juz podanych. Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: Gry planszowe dla doroslych 22.10.09, 20:21 A, jak z jajem i dowcipna to w takim razie na przykład www.planszomania.pl/przygodowe/199/Um-Ruhm-und-Ehre.html Niemieckim tytułem się nie przejmuj, bo gra jest absolutnie niezależna językowo (ani pół słowa po niemiecku nie jest wydrukowane na planszy, a polską instrukcję planszomania dodaje), a faktycznie jest zabawna, ja tam zawsze się dobrze bawię przy niej. Druga, jak dla mnie też urocza www.planszomania.pl/rodzinne/1364/Alea-iacta-est.html A grą, przy której zawsze jest gwarancja świetnej zabawy i salw śmiechu, zwłaszcza jak kolejny robocik po zakręceniu się w kółeczko leci w czarną dziurę, choć zupełnie nie miał w planach jest: www.rebel.pl/product.php/1,302/7852/Robo-Rally.html tylko ta cena... O, niedrogie dla odmiany, a fajne, karciane jest "6 bierze" http://www.rebel.pl/product.php/1,1203/8581/6-bierze-.html Hmm, coś mi się w tej chwili nie otwierają linki z planszoweczka.pl ale te same tytuły jakby co, znajdziesz też na rebel.pl, planszomania.pl, uzyrafy.pl Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: zapomniałam jeszcze o... 22.10.09, 20:25 Fasolkach www.rebel.pl/product.php/1,1203/11577/Fasolki-Bohnanza-.html Odpowiedz Link Zgłoś
alexa0000 Re: zapomniałam jeszcze o... 22.10.09, 20:37 Cena nie gra roli, składamy sie z jeszcze inna parąFasolki i roboty brzmia swietnie.Mam nadzieje,że dostane juto w sklepie.Dziekuje bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: zapomniałam jeszcze o... 22.10.09, 21:29 alexa0000 napisała: > Cena nie gra roli, składamy sie z jeszcze inna parąFasolki i > roboty brzmia swietnie.Mam nadzieje,że dostane juto w > sklepie.Dziekuje bardzo. A skąd jesteś? Bo w zwykłych sklepach to w najlepszym wypadku Carcassonne, te pozostałe to raczej w specjalistycznych sklepach planszówkowych. A takich jest niewiele. Odpowiedz Link Zgłoś
alexa0000 Re: zapomniałam jeszcze o... 22.10.09, 22:13 Z Gorzowa Wlkp. Tak ,mam tego swiadomosc,niestety. Albo kupie to, co będzie, albo zamówie i dostana prezent pózniej. Odpowiedz Link Zgłoś
kiniox rebel 23.10.09, 09:46 Spróbuj zamówić tutaj: www.rebel.pl/ Są błyskawiczni i jak dotąd - niezawodni. Odpowiedz Link Zgłoś
szyszunia11 Re: Gry planszowe dla doroslych 22.10.09, 20:10 bardzo lubie w to grać: www.empik.com/cluedo-gra-planszowa,prod5470036,p?gclid=CKS6iPyf0Z0CFcGAzAodh0VWvg była jeszcze fajn agra Finito, ale juz chyba nie mozna jej kupić Odpowiedz Link Zgłoś
phantomka Re: Gry planszowe dla doroslych 22.10.09, 22:17 Kupcie Yenge. Jako wielka fanka roznych gier planszowych (kiedys mielismy cotygodniowe spotkania calonocne na gry planszowe albo rpegi) bardzo fajnie sie przy tym bawilam, chociaz nie jest to gra planszowa Wciagnelismy w to zarowno doroslych, ktorzy grac nie lubia, jak i dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
anel_ma Re: Gry planszowe dla doroslych 22.10.09, 23:08 ja jeszcze polecam Cytadele (Citadels) Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Gry planszowe dla doroslych 23.10.09, 02:17 Wstyd sie przyznac, bo to nie za bardzo dla doroslych doroslych ale ja kocham Clue Szczesliwie mamy pare znajomych, ktorzy tez lubia wiec nie czuje sie osamotniona w moim zdziecinnialym guscie. Moze inni tez lubia "zagadki kryminalne" Odpowiedz Link Zgłoś
aintha Re: Gry planszowe dla doroslych 23.10.09, 10:22 Czy Clue = Cluedo? Cluedo uwielbiam , ale trzeba ruszać głową, co niektórzy nie lubią Skarolino PROSZĘ o więcej. Wszystkie dodaję do zakładek będę miała o co prosić na urodzino/imienino/gwiazdkowe prezenty --------------------------- | Dzieciaczkowo|Filmowo|Piosenki i wierszyki dlaDziecióf Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: Gry planszowe dla doroslych 23.10.09, 12:00 Aintha, ale jakiego rodzaju - strategiczne, logiczne, ekonomiczne przygodowe? Na ile osób? Jakich osób? Dorosłych, dzieci? Do wspólnego grania dzieci i dorosłych? Jeśli dzieci, to w jakim wieku? Bo ja mogę długo, ale po co jak kulą w płot? Odpowiedz Link Zgłoś
aintha Re: Gry planszowe dla doroslych 23.10.09, 12:15 strategiczne, logiczne i przygodowe Osób - dowolnie Tylko dorośli Dzieci mam za małe --------------------------- | Dzieciaczkowo|Filmowo|Piosenki i wierszyki dlaDziecióf Odpowiedz Link Zgłoś
aintha Re: Gry planszowe dla doroslych 23.10.09, 12:45 A i jeszcze Ci tylko napiszę co mam. Mało tego, bo dopiero zaczynam kolekcjonować Magia i Miecz - wszystkie części (gra mojego dzieciństwa!) Cluedo Scrabble Osada (nie mylić z Osadnikami) Kalambury Uwielbiam karciane gry (to tak a propos ) --------------------------- | Dzieciaczkowo|Filmowo|Piosenki i wierszyki dlaDziecióf Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: Gry planszowe dla doroslych 23.10.09, 17:24 aintha napisała: > A i jeszcze Ci tylko napiszę co mam. Mało tego, bo dopiero zaczynam kolekcjonować > > Magia i Miecz - wszystkie części (gra mojego dzieciństwa!) Wiesz, że wyszło nowe wydanie, pod tytułem Talisman? To lecim, w kawałkach, bo zaraz wychodzę do pracy : Logiczne - Blokus (zobacz sobie na www.blokus.com) - Pentago (dwuosobowe) - Ingenious (niemiecki tytuł "Einfach genial") - gry logiczne wydawnictwa Gigamic - Quarto, Pylos, Quoridor - jest ich znacznie więcej, ponoć niezłe, ale ja akurat nie znam - jednoosobowe łamigłówki firmy Thinkfun (www.logorajd.pl - to ich dystrybutor na Polskę) - raczej logiczny jest też Uptown Rodzinne - dla dorosłych i dzieci lekko podrośniętych też - Marakesz - Ubongo - Wsiąść do pociągu - Niagara - Osadnicy z Catanu - Totem Karciane - wspomniane już Fasolki i "6 bierze" - Dominion (hit końcówki ubiegłego roku, jest polskie wydanie) - Balloon Cup - dwuosobowe i imho za drogie, ale bardzo fajne - Sankt Petersburg cdn. Wybacz, że nie linkowałam, ale wszystkie opisy bez problemu znajdziesz w Rebelu, Planszomanii czy Planszoweczce. Odpowiedz Link Zgłoś
aintha Re: Gry planszowe dla doroslych 25.10.09, 20:38 Dziękuję Ci serdecznie! Jak już wszystkie zakupie (za jakieś 5 lat ), to się odezwę po więcej! --------------------------- | Dzieciaczkowo|Filmowo|Piosenki i wierszyki dla Dziecióf Odpowiedz Link Zgłoś
anna_geras Re: Gry planszowe dla doroslych 23.10.09, 08:53 Ta jest fajna. www.allegro.pl/item786455610_super_gra_alkoholowa_hit_kazdej_imprezy_w_tubie.html Odpowiedz Link Zgłoś
mamand Re: Gry planszowe dla doroslych 23.10.09, 09:04 a może pociągi: www.planszomania.pl/rodzinne/28/Ticket-to-Ride-Europe.html Odpowiedz Link Zgłoś
zonka77 pociągi są SUPER 23.10.09, 10:22 też polecam i top bardzo, jak dotąd każdy kto z nami zagrał kupił dla siebie bo się tak spodobała. Rummikub tez jest b. fajny i można grać z dzieciakami. W pociągi również ale nieco starszymi (tak od 8-9 r.ż można zacząć) Odpowiedz Link Zgłoś
igooska Re: Gry planszowe dla doroslych 23.10.09, 09:16 U nas długo rządził Rummikub ,teraz na tapecie Monopol ale w wersji Gwiezdne wojny(panowie są fanami Odpowiedz Link Zgłoś
pocket.size Re: Gry planszowe dla doroslych 23.10.09, 09:26 Witam. Jeśli gra nie musi być dwuosobowa to ja polecam Carcassone, do zamówienia w necie. To gra strategiczna, ale przy tym mnóstwo zabawy w dobrym towarzystwie. Fakt, Carcassone trzeba kompletować, podstawa to ok 50 klocków - czyli godzina grania. Ja najdłużej grałam 6h Odpowiedz Link Zgłoś
matyldasz-b Re: Gry planszowe dla doroslych 23.10.09, 10:23 Tabu - ta gra to bylo dla mnie absolutne odkrycie - nie wiem czy jest po polsku, ale chyba juz tak. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: pytanie 23.10.09, 12:43 Się podłączę z pytaniem zna ktoś Apples to Apples? Skarolina (hehe) nada się toto dla potfory mojej? merlin.pl/Apples-to-Apples-karciana-gra- towarzyska_Mattel/browse/product/206,696116.html Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: pytanie 23.10.09, 12:44 jeszcze raz link merlin.pl/Apples-to-Apples-karciana-gra- towarzyska_Mattel/browse/product/206,696116.html jeśli znowu nie wejdzie to na merlinie wpisać proszę Odpowiedz Link Zgłoś