bsl 04.11.09, 11:28 jakie macie zdanie co do zakazu kopiowania ogonków i uszu u psów na wystawach coraz więcej ras do tej pory kopiowanych biega z długimi uszami i ogonami mnie się podobają , ale faktem jest ze trzeba sie do widoku naturalnego psa przyzwyczaić Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pieskuba Re: kopiowanie psów 04.11.09, 11:33 Mam znalezionego boksera. Ma przycięty ogon. Myślę, że wolałby mieć zwykły. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: kopiowanie psów 04.11.09, 11:41 Gorąco popieram! Okaleczanie psa wyłącznie w celu uzyskania wydumanej przez sędziów sylwetki - bzdura. Lubię kłapciaste uszy i długie ogonki - zwłaszcza te ogonki są ważne, wszak to jeden z głównych psich "komunikatorów" Po ogonku zawsze poznasz nastrój A jeszcze jak się zdarza, że za kopiowanie biorą się domorośli "felczerzy" - to już kompletna porażka i krzywda dla psa na całe życie. Nieraz widzi się te nierasowe bulterriery czy boksery z uszami wyciętymi w tak barbarzyński sposób, że nóż się otwiera... Podobnie nie popieram wymyślnego strzyżenia, np. pudla fryzura "na lewka" ( do niedawna obowiązkowa na wystawie) jest moim zdaniem ośmieszająca psa, sama znałam takiego, który po ostrzyżeniu wlazł pod szafę i za nic nie chciał wyjść, bo się wstydził. Jedyna ingerencja jaką uznaję, to obcinanie piątych pazurów - zwłaszcza u psów dużo biegających (chartów, myśliwskich) - łatwo o "zadarcie" takiego pazura i niepotrzebne komplikacje. U kilkudniowych szczeniąt usuwa się te "wyrostki" nawet bez znieczulania i bez szycia. No i oczywiście sterylizacja psów i suk nieprzeznaczonych do hodowli - ale to już trochę inny temat. Odpowiedz Link Zgłoś
chalsia Re: kopiowanie psów 04.11.09, 12:23 > Jedyna ingerencja jaką uznaję, to obcinanie piątych pazurów - > zwłaszcza u psów dużo biegających (chartów, myśliwskich) - łatwo > o "zadarcie" takiego pazura i niepotrzebne komplikacje. dokładnie taki sam argument na przycinanie ogonów funkcjonuje. I uszu - także. Czyli jednak - nie jest to prawda, więc nie trzeba tych pazurów usuwać. PS. mam psa z podwójnymi wilczymi pazurami i w niczym to nie przeszkadza. Wilkom wilcze pazury też nie przeszkadzają. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: kopiowanie psów 04.11.09, 12:39 Chartom przeszkadzają. Tzn. nie jest powiedziane, że jak ma te piąte pazury to na pewno je sobie oberwie, jednak u chartów biegających na coursingach takie ryzyko ogromnie wzrasta. Poza tym piąte pazury zdarzają się rzadko, bo to jakiś atawizm, część ciała będąca w zaniku i zupełnie do niczego niepotrzebna. W przeciwieństwie do uszu i ogona. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: kopiowanie psów 04.11.09, 17:04 default napisała: > Poza tym piąte pazury > zdarzają się rzadko, bo to jakiś atawizm Ale mowa o piatych palcach na przednich czy tylnych lapach? Moje psy mialy usuniete palce na przednich (na tylnych nie mialy). Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: kopiowanie psów 05.11.09, 07:51 Na tylnych zdarzają się rzadko, z pięciu moich charcich dzieciaczków jeden miał - i to tylko na jednej łapce Na przednich rzeczywiście przeważnie są, ale chartom się usuwa - przynajmniej z tego co wiem z własnego doświadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
chalsia Re: kopiowanie psów 04.11.09, 18:49 > coursingach takie ryzyko ogromnie wzrasta. Poza tym piąte pazury > zdarzają się rzadko, bo to jakiś atawizm, część ciała będąca w > zaniku i zupełnie do niczego niepotrzebna. wcale nie tak rzadko - jest sporo ras, u ktorych wilcze pazury (czasami nawet podwójne) są wymagane we wzorcu. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: kopiowanie psów 05.11.09, 07:54 OK, ja mówiłam o chartach. O innych rasach nie będę się wypowiadać, aczkolwiek mam obecnie kundelkę z naprawdę paskudnymi piątymi pazurami na tylnych łapkach, dwukrotnie już naderwanymi przy szaleńczych biegach po leśnych chaszczach i zamierzam je usunąć. Odpowiedz Link Zgłoś
wana Re: kopiowanie psów 05.11.09, 15:32 Generalnie się zgadzam (co do obcinania uszu, ogonów), ale fryzura "na lewka" u pudla pierwotnie miała za zadanie pomoc mu w polowaniu na ptactwo wodne, gdyż pudle to jest rasa psów myśliwskich, ośmeiszonych do granic absurdu... Odpowiedz Link Zgłoś
freederike Re: kopiowanie psów 04.11.09, 11:49 ja bym nie poprawiała natury, chcociaż za nie przycięty ogon mojego boksera płacę, bo ludzie nagminnie mylą go z amstafem i patrzą na naszą rodzinę, jak na idiotów, którzy przy dwójce dzieci przygarnęli psa mordercę. Przyznam, że choć sama nigdy nie zdecydowałabym się na amstafa, to zaczynam czuć podświadomą sympatię do ich właścicieli. Odpowiedz Link Zgłoś
zlosliwe_malpisko Re: kopiowanie psów 04.11.09, 11:53 myślę, ze idiota, który chce przyciąć psa tu i tam powinien najpierw wypróbować to na sobie. Myslę, że dylemat - kopiować czy nie - sam błyskawicznie by się rozwiązał. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotakatarzyna Re: kopiowanie psów 04.11.09, 12:33 Co Bóg złączył, człowiek niech nie rozdziela Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: kopiowanie psów 04.11.09, 12:59 niekopiowane psy podobaje mi sie zdecydowanie bardziej, niz kopiowane. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia191273 Re: kopiowanie psów 04.11.09, 14:29 o innych rasach nie powiem, ale bokser z uszami i z ogonkiem jest duzo fajniejszy od boksera bez choc bez wzgledu na kopiowanie uwielbiam te rase) Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Kopiowanie 04.11.09, 14:51 Myslałam, ze "kopiowanie psów" to cos jak "klonowanie". jestem jak najbardziej za zakazem - kopiowania. Odpowiedz Link Zgłoś
intuicja77 Re: kopiowanie psów 04.11.09, 14:54 Ustawodawca miał jednoznaczne zdanie : Ustawa o ochronie zwierząt: Art. 27. 1. Zabiegi lekarsko-weterynaryjne na zwierzętach są dopuszczalne dla ratowania ich życia lub zdrowia oraz dla koniecznego ograniczenia populacji. Art. 37. 1. Kto narusza nakazy albo zakazy określone w /.../ art. 27/.../, podlega karze aresztu albo grzywny. Kopiowanie /czytaj okaleczanie bez uzasadnienia/ psów jest ZABRONIONE Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: kopiowanie psów 04.11.09, 14:59 Jestem za zakazem. Przyzwyczailismy sie to sie odzwyczaimy A tych szczeniakow zawsze bylo mi strasznie zal. Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: kopiowanie psów 04.11.09, 15:18 Ja mam 2 psy. Jeden ma kopiowane uszy i przez 9 lat, nie wiem czy 5 czy 6 razy mu te uszy czyściłam. Mój drugi pies ma uszy niekopiowane. Jutro zabieram go na operację ucha. wydałam majątek na leczenie, niestety problem powraca, bo ucho naturalnie się nie wietrzy. Czyszczenie uszu przez ostatnie parę miesięcy niewiele daje - gronkowiec i paciorkowiec mają moje czyszczenie w dupie , antybiotyki też. Pies ma 4 lata, namęczył się już jak cholera a my razem z nim, czasem jak trzepie głowa to piszczy. Do dupy to wszystko. Następnemu psu kopiuję uszy i koniec! Ja widzę różnicę. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: kopiowanie psów 04.11.09, 15:28 Dlatego ja jestem za zakazem hodowania psow rasowych. Mialam najpierw baaaardzo rasowego psa, który chorowal na okrąglo, potem kundla, ktorego do starosci nic kompletnie nie brało. Jak juz jakaś suczka zechce sie (majac wybór) rozmnozyc z psem wlasnej rasy - prosze bardzo. Ale powinna miec wybór. Psy byłyby moze brzydsze (to też dyskusyjne) ale za to zdrowsze i bystrzejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: kopiowanie psów 04.11.09, 15:31 nangaparbat3 napisała: > Jak juz jakaś suczka zechce sie (majac wybór) rozmnozyc z psem wlasnej rasy - > prosze bardzo. Ale powinna miec wybór. napisz że żartujesz.... Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: kopiowanie psów 04.11.09, 15:48 Nie. Rasy psom nie sa do niczego potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
bsl Re: kopiowanie psów 04.11.09, 17:05 psy sa z człowiekiem od lat i większośc ras jest "po coś " jedne do pasienia inne do zaprzęgu a jeszcze inne do stróżowania itd. faktem jest ze wiele z tych ras została sprowadzona do pięknego wyglądu a nie do pracy , najważniejszy stał się exterier , ale coraz więcej hodowców od tego odchodzi i stawiają na charakter i użytkowośc psa danej rasy nie zapominając o zdrowiu robiąc badania genetyczne co pozwala na zdrowe szczeniaki w przyszłosci Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: kopiowanie psów 04.11.09, 17:32 Psom może nie ale tworzenie ras miało charakter użytkowy. Rasa to też wzorzec temperamentu i dominujących cech. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: kopiowanie psów 04.11.09, 15:54 Mój drugi pies ma uszy niekopiowane. Jutro zabieram go na > operację ucha. wydałam majątek na leczenie, niestety problem powraca, bo ucho > naturalnie się nie wietrzy. Tez mialam dwa psy, jednego z uszami kopiowanymi, bo takiego go juz znalazlam, drugiego z uszami naturalnymi i nie widze roznicy w pielegnacji. Ale moze sie to wiazac z dlugoscia wlosow w uszach - moje maja naturalnie krotkie, ale zaprzyjaznione wlascicielki seterow mowia, ze u nich problemy skonczyly sie dopiero, gdy zaczely przycinac wlosy w uszach. A jak jest u Twoich? Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: kopiowanie psów 04.11.09, 16:03 A jak jest u Twoich? Obydwa (bouvier i sznaucer olbrzym) są regularnie co ok 8 tygodni u fryzjera goleni prawie do zera co obejmuje uszy od zewnątrz i od środka. Fakt, sierść odrasta, ale nie chodzą "zapuszczeni", bo śpią w sypialni. Autoszczepionki na ucho nie udało się niestety zrobić, została nam tylko ta operacja - i jestem naprawdę wkurzona na maxa. Sprawdziłam linię rodzinną wstecz u hodowców - żaden nie miał problemów z uszami - okazało się niestety, że akurat mój jest z pierwszego pokolenia z niekopiowanymi uszami. Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreck Re: kopiowanie psów 04.11.09, 20:08 osa551 napisała: > Ja mam 2 psy. Jeden ma kopiowane uszy i przez 9 lat, nie wiem czy 5 czy 6 razy > mu te uszy czyściłam. Mój drugi pies ma uszy niekopiowane. Jutro zabieram go na > operację ucha. wydałam majątek na leczenie, niestety problem powraca, bo ucho > naturalnie się nie wietrzy. Czyszczenie uszu przez ostatnie parę miesięcy > niewiele daje - gronkowiec i paciorkowiec mają moje czyszczenie w dupie , > antybiotyki też. Pies ma 4 lata, namęczył się już jak cholera a my razem z nim, > czasem jak trzepie głowa to piszczy. Do dupy to wszystko. Następnemu psu kopiuj > ę > uszy i koniec! Ja widzę różnicę. Sobie tez obetnij uszy, nie będziesz musiała ich myć, a i uchronisz się przed ewentualnym uszkodzeniem małżowiny. Dżizas. Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: kopiowanie psów 05.11.09, 09:22 > Sobie tez obetnij uszy, nie będziesz musiała ich myć, a i uchronisz się przed > ewentualnym uszkodzeniem małżowiny. Dżizas. Szkoda, ze to forum zaczyna być pełne takich pustogłowów, które zamiast rzeczowej dyskusji walą teksty na poziomie pierwszej klasy podstawówki. Odpowiedz Link Zgłoś
mshyde Re: kopiowanie psów 04.11.09, 22:07 Osa, kopiowanie jest w tej chcwili zakazane, o ile ogon ktos moze i przytnie to watpie, zeby ryzykowal z uszami... zmien po prostu rase Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: kopiowanie psów 05.11.09, 10:49 Wiesz problem polega na tym, że nie bardzo chcę zmienić rasę, mój pierwszy pies ma uszy kopiowane (ma 9 lat) a ja byłam bardzo sceptyczna w kwestii kopiowania, w końcu się jednak zdecydowaliśmy. Drugi pies jest rocznik 2005 i wtedy stwierdziliśmy od razu, że nie kopiujemy uszu bo to niehumanitarne. Niestety stało się jak się stało. Pies ma uszy niekopiowane i mimo naszych starań choruje. Oczywiście nie każdy pies z niekopiowanymi uszami choruje - i nie będę generalizować, ale jest to jeden z czynników. Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: kopiowanie psów 04.11.09, 16:52 całe szczęście, że coraz więcej nie podobają mi się psy kopiowane, nigdy mi się nie podobały Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: kopiowanie psów 04.11.09, 16:56 aha - miałam dożycę z niekopiowanymi uszami, w dodatku jeszcze z chowu "do kopiowania", znaczy z większymi i bardziej plackowatymi uszami, niż teraz hodowane z uszami nie miała problemu nigdy, natomiast z opadającą dolną powieką, efektem doboru pod kątem ciężkich, opadających fafli - permanentnie Odpowiedz Link Zgłoś
bsl Re: kopiowanie psów 04.11.09, 16:59 no ja mam strasznego .......... na moją siostre która kupuje dobermanka i będzie ciąc mu uszy z drugiej strony ktos powie ze nie powinno mnie to obchodzic bo to nie mój pies ale szlag mnie trafia Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: kopiowanie psów 04.11.09, 17:28 majenkir napisała: > Ale w Unii jest to zabronione.... My taka poł-unia. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: kopiowanie psów 04.11.09, 17:30 majenkir napisała: > Ale w Unii jest to zabronione.... Co wiecej - do niektorych krajow nie mozna wjechac z takim psem. (Szwajcaria o ile mnie pamiec nie myli ma takie regulacje.) Odpowiedz Link Zgłoś
bsl Re: kopiowanie psów 04.11.09, 17:40 tak do Szwajcarii nie wjedziesz z takim psem w Niemczech nie wystawisz takiego psa na wystawie ( zreszta w innych krajach zachodnich tez nie ) w Czechach dopuszczalny jest kopiowany ogon takie cięcie robią weterynarze w Polsce nielegalnie Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: kopiowanie psów 04.11.09, 17:08 Mam psa w typie rasy ale ma skopiowany ogon. Uwazam to za bestialstwo. Od razu dodam ze że nie miałam wpływu na stan ogona mojej suki- mam ją ze schroniska i tam trafiła juz bez ogona. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: kopiowanie psów 04.11.09, 17:39 Bardzo dobry zakaz. Pozbawic psa ogona to kurcze chyba jak czlowieka twarzy... przeciez on nim wyraza osobowosc Ciekawe, ze gladki ogon boksera moze niby o cos zahaczac, a wiekszy i w dodatku kudlaty retrievera juz nie. Zawsze tez mnie ciarki przechodza, jak widze jakiegos psiaka z obcietymi uszami. Jest tyle ras, ktore maja opadajace uszy i jakims cudem jednak zyja. W temacie chorob uszu ostatnio widzialam gdzies nawet takie specjalne spinki do podpinania uszu, na psach na spacerze - moze mialy sklonnosci do chorob ucha i wlasciciele tak im je wietrza, zamiast od razu obcinac. Psy nie wydawaly sie zwracac na nie uwagi, lataly jak zwykle. Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreck Re: kopiowanie psów 04.11.09, 20:10 bsl napisała: > jakie macie zdanie co do zakazu kopiowania ogonków i uszu u psów > > na wystawach coraz więcej ras do tej pory kopiowanych biega z > długimi uszami i ogonami > mnie się podobają , ale faktem jest ze trzeba sie do widoku > naturalnego psa przyzwyczaić To nie jest kwestia podobania, tylko zwyczajnie okaleczanie zwierząt dla ludzkiego widzimisię. Bestialstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita_24 Re: kopiowanie psów 05.11.09, 11:34 Mi się podobają te "kłapciaste" i i ogoniaste psy, ras, które wcześniej miały kopiowane uszy i ogony. Zamiast ciachać bez sensu uszy psom lepiej kastrować i sterylizować te bezrodowodowe psy. W tym przypadku cięcie ma sens i nie jest powodowane modą. Często ludzie mówią, że szkoda im kastrować psa bo to ból itp. a pies ma obcięte uszy lub ogon i gdzie tu logika. Odpowiedz Link Zgłoś