sapalka1 Re: jesteście patriotami? 18.12.09, 12:39 Jestem patriotką. Chociaż to umieranie za ojczyznę mam nadzieję, że się nie uwskuteczni Nacjonalistów zaś nie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: jesteście patriotami? 18.12.09, 12:41 Kiedyś byłam, teraz to już nie tak bardzo. Nie byłam jednak nigdy taką patriotką, jak ludzie, których opisujesz. Nie nazwałabym tego patriotyzmem, nie znoszę nietolerancji. Dla mnie ktoś, kto krzyczy "Polska dla Polaków" to głupek, a nie patriota. Odpowiedz Link Zgłoś
utrzymanka Re: jesteście patriotami? 18.12.09, 14:40 kiedys sadzilam , ze nigy nie bede mogla czuc sie " u siebie" gdzie indziej niz w Polsce, stalo sie zupelnie inaczej ! Teraz czuje sie bardziej " u siebie" tu , gdzie teraz mieszkam. Chociaz...nie przyjelam obywatelstwa fr na ten przyklad, i zawsze podkreslam, ze jestem¨Polka. Czuje jakas wiez bardziej " sentymentalna " z Polska, chociaz wcale do niej nie tesknie. I wkurza mnie jak tu mowia ,ze Chopin czy Curie ( nigdy Sklodowska!) sa Francuzami, chociaz po czesci rozumiem argumenty: oboje emigrowali do fr jako bardzo mlodzi ludzie i tak naprawde rozkwit ich kariery nastapil we ( dzieki?) Francji.... Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: jesteście patriotami? 18.12.09, 14:57 od momenty podpisania traktatu lizbonskiego uczestnictwo w wyborach to farsa kocham moj kraj dlatego szlag mnei trafia jak widze co sie tu dzieje nie wiem czy jestem patriotka, chyba tak Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: jesteście patriotami? 19.12.09, 06:59 > od momenty podpisania traktatu lizbonskiego uczestnictwo w wyborach to farsa Dlaczego? Czy traktat lizboński w jakikolwiek sposób wpływa na wyniki wyborów w krajach UE? Czy Polska musiała po ratyfikacji traktatu zmieniać ordynację wyborczą? Odpowiedz Link Zgłoś
theorema Re: jesteście patriotami? 18.12.09, 14:58 Tak, ale w sensie sentymentalnym. Lubię polski język, polską przyrodę,polską mentalność, polską kulturę- literaturę itd. Natomiast nie wiem(bo nikt tego nie wie, póki nie sprawdzi) czy miałabym w sobie tyle ducha, żeby ryzykując życie walczyć za ojczyznę. Uważam, że od tego są politycy, żeby do wojny nie dopuścić i nie wciągać w to obywateli. I dopóki są w stanie o to dbać, inne rzeczy- jak wzrost PKB na głowę w ostatnim półroczu- są mniej ważne. Rozważałam przeniesienie się na stałe do Austrii, ale im częściej tam jestem, z tym większą ulgą wracam. Bardzo często myślę sobie o tym, że nigdzie nie czułabym się tak komfortowo jak tutaj. Nawet jeśli zachwycam się architekturą innych stolic, kulturą muzyczną, czy kuchnią. A kwestie podatków - ja się nad tym nie zastanawiam. Nie jestem z gatunku tych, co narzekają "i na to idą nasze wspólne pieniądze". Pewnie, są często marnotrawione, ale czy w innych państwach jest lepiej? Z moich obserwacji wynika, że niekoniecznie, a zresztą - czy ja sama zawsze dokonuję tylko trafionych inwestycji, niezbędnych zakupów? Może mnie stać na rozrzutność i wolę płacić w Polsce dla Polaków, niż w Austrii dla tamtych? Niech sobie moje podatki idą nawet na kościół katolicki, skoro ma to uszczęśliwić jedną czy drugą polską obywatelkę generalnie przywykło się kojarzyć patriotyzm z walką, wojskiem - no i to mi nie pasuje, dla mnie wojska mogłoby nie być(najlepiej w żadnym kraju)te wszystkie pieśni, parady traktuję jako dokumentację historii, ale nie rzeczywiste, aktualne uczucia. W każdym razie nie mogę wykluczyć, że gdybym urodziła się w innym kraju, nie chciałabym przenieść się do Polski - to nie jest może kraj dla zimno kalkulujących, ale pokochać go można i Polaków też. Odpowiedz Link Zgłoś
teclaw Co jeszce? 18.12.09, 15:16 ale dla mnie to: uczciwa praca, placenie podatków, > uczestnictwo w wyborach, zaiteresowanie sytuacja bieżacą i jej ktytyczna > analiza, odrzucanie populizmu i takie tam. za granicą nie wstydze sie > oczywiście bycia polka, ale tez nie czuje w tego powodu jakies specjalnej > dumy. ot, normalnie. To pięknie ale moim zdaniem za mało (przepraszam za formę "należy", "trzeba: 1. dbać o ekonomię - kupowac jeśli mozna polskie produkty, faworyzować (w granicach rozsądku) jeżeli mozna polskie firmy itd. 2. pamiętać o tradycji i naszej niesamowitej historii - przekazać to dziedzictwo dzieciom Byś patriotą to dbać o naszą Polske tak jak dba się o własna rodzinę, tak samo ją szanować, mówić o niej itd - nic wiecej nie potrzeba. Oczywiście miłość jak to miłość - jest czasem ślepa... Odpowiedz Link Zgłoś
kami-87 Ja to np 18.12.09, 15:48 kupuję oryginalne płyty polskich zespołów, a zagraniczne kapelki przegrywam od znajomych. Ot, takie drobne wsparcie polskiego przemysłu fonograficznego. Do tego dochodzą też elementy z wypowiedzi teclaw. Odpowiedz Link Zgłoś
teclaw Re: Ja to np 19.12.09, 00:17 kami-87 napisał: > kupuję oryginalne płyty polskich zespołów, a zagraniczne kapelki przegrywam od > znajomych. Ot, takie drobne wsparcie polskiego przemysłu fonograficznego. Do > tego dochodzą też elementy z wypowiedzi teclaw. Swietny sarkazm... a polskiego przemysłu fonograficznego chyba już nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Co jeszce? 18.12.09, 17:31 > 2. pamiętać o tradycji i naszej niesamowitej historii - przekazać > to dziedzictwo dzieciom Tylko nie należy z tym przesadzać Moja najstarsza córka właśnie powtarza do matury całą literaturę patriotyczną i już ma lekki odruch zwrotny. Sama pamiętam, że w szkole odczuwałam niedosyt historii powszechnej, bo ile w końcu można się uczyć o przyczynach i skutkach przegranych powstań i "sprawie polskiej"? Ale to nie wina Polski, tylko źle ułożonych programów nauczania Odpowiedz Link Zgłoś
teclaw Re: Co jeszce? 19.12.09, 00:17 > > 2. pamiętać o tradycji i naszej niesamowitej historii - przekazać > > to dziedzictwo dzieciom > > Tylko nie należy z tym przesadzać Moja najstarsza córka właśnie powtarza do > matury całą literaturę patriotyczną i już ma lekki odruch zwrotny. Sama pamięta > m, że w szkole odczuwałam niedosyt historii powszechnej, bo ile w końcu można s > ię uczyć o przyczynach i skutkach przegranych powstań i "sprawie polskiej"? Ale > to nie wina Polski, tylko źle ułożonych programów nauczania > A od czego są rodzice? Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Co jeszce? 19.12.09, 19:18 > A od czego są rodzice? Rodzice robią swoje, ale szkolnego programu i tak się nie przeskoczy. Odpowiedz Link Zgłoś
jg46889 Re: jesteście patriotami? 18.12.09, 18:01 Nie jestem patriotą. Nie lubię patriotycznej retoryki, nie jestem dumny z tego, co się dzieje w tym kraju, a u przeciętnego Polaka dostrzegam więcej wad niż zalet. Nie utożsamiam patriotyzmu z uczciwością, to zupełnie inne sprawy. Myślę że pojęcia patriotyzmu trochę zmienia swe oblicze, rzadziej jest to patriotyzm względem kraju, a częściej regionu. Ten region może być podzielony granicami państwowymi, wszak większość granic powstawało sztucznie, czasem zupełnym przypadkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: jesteście patriotami? 18.12.09, 20:39 Tak, jestem. Czuję się odpowiedzialna za ten kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
fabryka.lodow.napatyku Re: jesteście patriotami? 18.12.09, 20:49 Uczciwa praca i placenie podatkow to nie patriotyzm, to mus, aby przezyc Odpowiedz Link Zgłoś
fabryka.lodow.napatyku Re: jesteście patriotami? 18.12.09, 20:50 p.s. ja patriotka nie jestem, cokolwiek to oznacza Odpowiedz Link Zgłoś
dyngos Re: jesteście patriotami? 18.12.09, 23:46 Witajcie mamy, Mój dziadek uczył mnie patriotycznych pieśni, dla mnie patriotyzm to szacunek do wszystkich niezależnie, dbanie o swoje otoczenie, praca wykonywana z podejściem z perspektywy osób dla których ją wykonuję, tak żeby im służyła a nie sprawiała kłopot, to troska o tradycje i promocja (w mym wypadku) Polski - unikanie zbędnych i szeroko rozumianych anglicyzmów. W ostatnich dwóch latach wpadłem w pułapkę instytucji państwowych, oraz na bezmyślną, bezuczuciową demonstrację WŁADZY. Z mojego miasta wyjżdża dwupasmowa droga, zabudowania się kończą, ale znak "koniec ter. zabudowanego"jest kilometr dalej za nimi. Co robi Państwo? Przestawia znak na jego właściwe, logiczne, praktyczne miejsce? Nie! Państwo wysyła policję, by stawiała mandaty tym, którzy szybciej odcinek do znaku przejadą. Ja jestem patriotą względem pozytywnej "polskości", nie jestem patriotą względem państwa polskiego. Dla mnie może tu być Rosja albo Niemcy. Panstwo polskie i tak mnie traktuje jak smiecia (choc powinno mi, jako obywatelowi, platnikowi sluzyc), wiec nie widze potrzeby obrony tego pasozyta. Odpowiedz Link Zgłoś
teclaw Odpowiedź 19.12.09, 00:19 dyngos napisał: > Z mojego miasta wyjżdża dwupasmowa droga, zabudowania się kończą, > ale znak "koniec ter. zabudowanego"jest kilometr dalej za nimi. Co > robi Państwo? Przestawia znak na jego właściwe, logiczne, praktyczne > miejsce? Nie! Państwo wysyła policję, by stawiała mandaty tym, > którzy szybciej odcinek do znaku przejadą. > > > > Ja jestem patriotą względem pozytywnej "polskości", nie jestem > patriotą względem państwa polskiego. Dla mnie może tu być Rosja albo > Niemcy. Panstwo polskie i tak mnie traktuje jak smiecia (choc > powinno mi, jako obywatelowi, platnikowi sluzyc), wiec nie widze > potrzeby obrony tego pasozyta. Jak by tak mysleli nasi dziadowie, to Polski i NAS juz by nie było... poniał???? Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Odpowiedź 19.12.09, 01:37 > Jak by tak mysleli nasi dziadowie, to Polski i NAS juz by nie było... poniał??? > ? no i?? i byłabym sobie Niemka lub Rosjanka lub Austriaczką .to idiotyczne pytanie w stylu: gdyby sie twoi rodzice nie spotkali to bys nie istnial?- no i? po co dywagowac nad czyms co zaistnialo w przeszlosci, jesli chodzi o moj patriotyzm to bardziej lokalizm ,przywiazanie do regionu niz do samego kraju. nie lubie polskiej literatury ,nie przepadam za polskimi filmami ,nie nawidze polskich seriali ,kultowe komedie sa dla mnie zenujące ,nie lubie dresiarstws ,wiecznych przeklenstw ,zimna ,tlustej kuchni ,ponurych ludzi ,martyrologii- ciaglego obchodzenie porazek narodowych ,wtracanie sie we wszystko kosciola ,pewnej zaściankowosci ,agresji na drodze ,zazdroszczenia blizniemu,its itd , Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: jesteście patriotami? 19.12.09, 12:44 dyngos napisał: Panstwo polskie i tak mnie traktuje jak smiecia (choc > powinno mi, jako obywatelowi, platnikowi sluzyc), wiec nie widze > potrzeby obrony tego pasozyta. A może to ty je traktujesz jak śmiecia. Bez aktywności obywatelskiej żadne państwo nie będzie nikomu samo z siebie służyć. To nasza wspólna odpowiedzialność za nasz kraj powoduje ze on komuś służy. Odpowiedz Link Zgłoś
plynny Re: jesteście patriotami? 19.12.09, 09:24 > a jednoczesnie mam nadzieje, ze moje dzieci kiedyz powiedzą za prof. Środą: > jestem z europy, z krakowa... Możliwe, w zdegenerowanych rodzinach to jest całkiem możliwe. Jeśli chodzi o twoje pytanie to są jeszcze patrioci- prawdziwi Polacy. Twoja definicja patriotyzmu jest wybiórcza i sztuczna. Jeśli ktoś obraża Polskę to ty nie odpowiesz mu, jesteś z boku, ale oczywiście "płacisz podatków" . Dulska też płaciła, a pieniądze brała z kur... Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: jesteście patriotami? 19.12.09, 09:44 Po pierwsze jestem Europejką, po drugie Wielkopolanką, na trzecim miejscu Polką. O ile dwie pierwsze pozycje to kwestia poglądów, uczuć to bycie polką jest dla mnie tylko wpisem w dowodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
albinnos Re:Patriotyzm to inaczej gleboko zakamuflowany 19.12.09, 10:38 NACJONALIZM.Od tzw.patriotyzmu biora sie wszystkie nieszczescia ludzi . Patriotyzm po prostu preferuje istnienie odmiennosci a w konsekwencji obcosci innych. Takze religia dziala podobnie negatywnie na spolecznosc ludzka jako calosc. Najlepiej byloby dla Ludzi wprowadzenie powszechnego dowodu osobistego w rodzaju paszportu tzw. nansenowskiego.Cel daleki ale godny.Inaczej niewiele roznimy sie od swiata zwierzat z podzialem na rasy ,gatunki i inne rozdzielajace kryteria. Poczucie patriotyzmu w Polsce ,takie anachroniczne przeciez ,wynika z opoznienia spolecznego ,z czestych okresow bezpanstwowosci .Dlatego spoleczenstwo uzywajace na codzien polskiego jezyka bedzie jeszcze dlugo kustykac za innymi , majacymi ten okres prymitywnego tzw.patriotyzmu juz za soba. Odpowiedz Link Zgłoś
plynny Re:Patriotyzm to inaczej gleboko zakamuflowany 19.12.09, 11:44 Widać że jesteś prymitywem, ale ze względu na fakt świąt przebaczam ci. Patriotyzm a bardziej identyfikacja grupy w opozycji do innej grupy jest od zarania ludzkości. Zanim powstały państwa, narody były plemiona które walczyły z innymi. Oczywiście wcześniej były rody, rodziny i identyfikacja w mniejszej grupie. Zanim powstał patriotyzm czy nacjonalizm ludzie się wyrzynali i mordowali. Zanim powstała religia w dzisiejszej formie też się wyrzynali. O pastwiska, tereny łowieckie, pola. Zresztą komunizm odrzucał nacjonalizm i był zbrodniczym systemem. Ale jak inni zbrodniarze, hitlerowcy napadli na związek sowiecki to stalin "przeprosił" się z cerkwią i odwoływał się już do patriotyzmu, umiłowania matuszki rossiji. Chiny komunistyczne też teraz odwołują się do nacjonalizmu, patriotyzmu. Patriotyzm to było to coś co pozwalało wyzwolić Polskę z zaborów. Nie wiara w Europę jako ojczyznę wszystkich narodów czy panslawizm. Pojęcie kulturowe Europy jest zresztą w opozycji do innych, tych właśnie obcych. To taki inny nacjonalizm. Ale z błogosławieństwem komunistów a wiec i wyborczej Odpowiedz Link Zgłoś
hugollina Re:Patriotyzm to inaczej gleboko zakamuflowany 19.12.09, 12:12 bujaj asie nacjonalisto wesolych swiat patrioto Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re:Patriotyzm to inaczej gleboko zakamuflowany 19.12.09, 12:22 Powtórzę jeszcze raz. Patriotyzm to ostatnie schronienie wszelkich kanalii. Choćby takich jak Jaruzelski czy Stalin. Duma narodowa? CO to jest. Na dumę narodową powołują się ci którzy nic indywidualnie w życiu nie osiągnęli. Nie mają najmniejszego osiągnięcia z którego mogliby być dumni. Wtedy wyciągają tzw dumę narodową. Ciekawe czy dumni są że polacy na 123 lata stracili swój kraj. A może z tego co stało się w Jedwabnym? Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re:Patriotyzm to inaczej gleboko zakamuflowany 19.12.09, 12:48 krejzimama napisał: > Powtórzę jeszcze raz. > Patriotyzm to ostatnie schronienie wszelkich kanalii. > Choćby takich jak Jaruzelski czy Stalin. > Duma narodowa? CO to jest. Na dumę narodową powołują się ci którzy nic > indywidualnie w życiu nie osiągnęli. Czyli zrównujesz patriotyzm z religią? Odpowiedz Link Zgłoś
albinnos Re:Patriotyzm to inaczej gleboko zakamuflowany 20.12.09, 11:19 moze troche za ostro formulujesz twoj osad patriotyzmu.Wszelkie kanalie i duza grupa oglupionych w procesie wychowawczym ,tak bym to okreslil. Pasuje tutaj tragedia w Jedwabnym , przez lata tlamszona w swiadomosci Polakow .Jedwabne to jednak tylko maluski czubek wielkiej gory lodowej polskiego narodowego wstydu jakim bylo szmalcownictwo w spoleczenstwie polskim.Poruszalem juz ten problem ,te zawzietosc Polakow zamiatania tej ich narodowej hanby pod dywan.Pisze sie i slusznie o bohaterstwie niektorych ,ktorzy ratowali ukrywajacych sie.Milczy sie ,ze bardzo duza liczba z nich ,musiala sie oplacac ogromnymi pieniedzmi , czasem calym majatkiem.Nie pisze sie nic lub prawie nic o ogromnej liczbie przypadkow szmalcownictwa idacej w setki tysiecy. A robili to gorliwi polscy patrioci.Polacy nie rozliczyli sie jeszcze przed opinia swiata , przed samymi soba a przede wszystkim przed potomkami Zydow za te haniebne zachowania. Te pare procesow powojennych , ta mikroskopijna ilosc publikacji o tym no i ten olbrzymi , pozydowski majatek trzymany w rekach potomkow tych szmalcownikow to jawne dowody ,by nie odpuszczac lekko tym ,ktorzy swoja nacjonalistychna postawe kryja pod innym jej okresleniem, mianowicie patriotyzmu. CELNA OCENA , brawo - " > Duma narodowa? CO to jest. Na dumę narodową powołują się ci którzy nic > indywidualnie w życiu nie osiągnęli. Nie mają najmniejszego osiągnięcia z > którego mogliby być dumni. > Wtedy wyciągają tzw dumę narodową " . Od siebie dodam ,ze sie spodziewalem tych atakow wscieklosci paru tutaj , prubojacych sie podpierac okreslonymi socjologicznymi sformulowaniami.Patriotyzm ,za ktorym stoi zorganizowane panstwo z aparatem przymusu to wlasnie nacjonalizm. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re:Patriotyzm to inaczej gleboko zakamuflowany 19.12.09, 12:46 albinnos napisał: > NACJONALIZM. Patriotyzm ma sie tak do nacjonalizmu, jak poczucie własnej wartości do egoizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: jesteście patriotami? 19.12.09, 19:21 Po pierwsze jestem Polką, po drugie gdańszczanką, na trzecim miejscu Europejką. Pierwsze dwie pozycje to kwestia patriotyzmu, trzecia - uwarunkowań geograficzno-politycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
sonix73 Re: jesteście patriotami? 19.12.09, 19:37 jestem patriotką i staram się przekazać to moim dzieciom: www.youtube.com/watch?v=8q2XE84ltok Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: jesteście patriotami? 19.12.09, 20:22 jestem patriotką..tak mi sie wydaje..uwazam, ze Polska to miejsce dla mnie, nejlepsze na swiecie, Polacy to "moi ludzie" staram sie wypełniać zwiazane z tym obowiązki na miarę tej 1/40-tomilionowej jednostki, ostatnio biorę udział w wyborach..i niegdy nie wstydzę się za granica, że jestem Polką..kazdy naród na swoje czarne owce, tylko nie kazdy sie do tego przyznaje Odpowiedz Link Zgłoś
albinnos Re: jesteście patriotami? 20.12.09, 11:33 Oj babciu ,babciu. Jak opuscilem w twoim tekscie slowa Polska,Polacy - czytalo mi sie go jak ksiazke pt. " Imperium mrowek" . O dalszych moich reminiscencjach odnosnie twojej osoby nie napisze nic wiecej. Jak szukasz odpowiedzi na to , przeczytaj te ksiazke.Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
mateoeasy Re: jesteście patriotami? 20.12.09, 19:03 A dla mnie patriotyzm oznacza "nie plucie w swoje rodowite gniazdo".mieszkam zaranica,ale jestem i czuje sie Polka.owszem narzekalam kiedys na kraj( wyjechalam za chlebem),ale nie pozwole go obrazac przez ludzi innego pochodzenia.moje dzieci tez sa silnie zwiazane z Polska i mowia o niej na lekcjach w samych pozytywach i nie wstydza sie byc Polakami.Bo Polska sie zmienila...powinnismy byc dumni,ze mamy tylu wyksztalconych,kreatywnych ludzi.gdzie inni powinni sie od nas uczyc. zal tylko,ze same idealy nie wystarcza do przezycia,wielu emigruje,ale tez wielu wraca. ja tez bym chciala,ale boje sie ze sie nie odnajde,szyscy prawie po studiach,a ja tylko po policealnej szkole to pewnie tylko w markecie moglalbym pracowac....Polska sie szybko rozwija, inni moga nam zazdroscic. Odpowiedz Link Zgłoś