mareneu1 01.01.10, 13:59 No i już po pierwszych 3 zdaniach krew mnie zalewa. Tak to możliwe, że później owe głąby zarabiają więcej od tych inteligentnych dziewczynek? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
glemp1 Re: Chłopcy muszą zaczynać naukę wcześniej od dzi 01.01.10, 14:21 Pewnie dlatego, że mężczyźni zostali stworzeni na wzór i podobieństwo Boga Ojca. Kobietę Bóg stworzył z żebra mężczyzny, więc dlatego zarabia mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
lucusia3 Re: Chłopcy muszą zaczynać naukę wcześniej od dzi 01.01.10, 17:22 Księga Rodzaju 26 A wreszcie rzekł Bóg:"Uczyńmy człowieka na Nasz obraz, podobnego Nam. Niech panuje nad rybami morskimi, nad ptactwem powietrznym,nad bydłem, nad ziemią i nad wszystkimi zwierzętami pełzającymi po ziemi!" 27 Stworzył więc Bóg człowieka na swój obraz, na obraz boży go stworzył: stworzył mężczyznę i niewiastę. 28 Po czym Bóg im błogosławił (...) To dzień szósty głównego tekstu o stworzeniu świata. Odpowiedz Link Zgłoś
berecik7 Re: Chłopcy muszą zaczynać naukę wcześniej od dzi 01.01.10, 19:06 Taaak, problem w tym, że umiejętność ładnego pisania literek w wieku lat 5-u nie przekłada się na sukces w życiu zawodowym. Większość tych piątkowych uczennic ląduje jako urzędniczki niższego szczebla w zusach, nauczycielki w szkołach itp. z pensją 1200 brutto. Panowie mimo stawianych kulfonów, nieporządnie prowadzonych zeszytów i wstrętu do szlaczków i tak potem posadzą tyłki na stołkach prezesów, a notatki i pisma będą im skrobać pilne sekretarki, byłe wzorowe uczennice Cieszę się w sumie, że mam syna... Odpowiedz Link Zgłoś
uii Re: Chłopcy muszą zaczynać naukę wcześniej od dzi 01.01.10, 20:01 Cieszcie sie Panie ze dzieki mezczyznom nastapil taki rozwoj cywilizacyjne, ze kobieta moze pierdziec w stolek w korporacji jako 'HR Manager', spejcalista od audytow i pelniec inne bezuzyteczne zawody za ponadprzecietna kase... Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: Chłopcy muszą zaczynać naukę wcześniej od dzi 01.01.10, 21:23 Rozwój nastąpił dzięki mężczyznom tylko i wyłącznie dlatego, że kobiety jako słabsze były traktowane przedmiotowo. Nie miały dostępu do edukacji a przede wszystkim antykoncepcji. Weź człowieku myśl nad wynalazkami jak w wieku 12 lat zachodzisz w ciążę i od tego czasu aż do tzw. usranej śmierci (dosłownie) zajmujesz się dzieciakami. Dopiero od niedawna niektórzy mężczyźni czynnie włączają się w opiekę nad dziećmi. Bardzo ciekawy przykład Hildegardy von Bingen ze średniowiecza. Dzięki słabemu zdrowiu została wysłana do klasztoru i tylko dzięki temu dożyła ponad 80 lat, pisząc niesamowite dzieła na temat ziołolecznictwa. Co mądrzejsze kobiety były palone na stosie jako czarownice. O tak, powinny być niesamowicie wdzięczne mężczyznom za postęp. Odpowiedz Link Zgłoś
cinek1024 innowacyjność kobiet 02.01.10, 02:24 E tam, jakoś mnie nie przekonałaś. Na swojej politechnice widziałem kilka konkursów takich małych robocików na kółkach (są autonomiczne i mają tylko jeden cel - wypchnąć robocika-przeciwnika poza "ring"). Studentek zawsze jest sporo. Owszem, owszem, ale tylko na widowni. Przyczyna jest, przynajmniej dla mnie, jasna - wbew temu co mówisz, kobiety są innowacyjne tylko w wymyślaniu obyczajowych rewolucji. Jak trzeba przylutować układ scalony do płytki, wymyślić algorytm sterowania, napisać program na mikrokontroler, itd., itp., itd., to kobiecy zapał do innowacyjności, ścisłego myślenia oraz nakierowanie na konkretny wynik (a nie na "soft skills", pol. "lanie wody") jest, w porównaniu do facetów, bardzo mizerne. I tylko mi nie mów, że "powielam stereotypy". Przekazuję tylko własne obserwacje. Zresztą wcale nie mówię, że te studentki na widowni są mniej inteligentne. Problem jest inny - one tak się tą całą elektroniką i "majsterkowaniem" interesują jak zeszłorocznym śniegiem (!) (chodzi oczywiście o zainteresowanie detalami działania i konstrukcji, a nie wyłącznie ostatecznym efektem). Disclaimer: Usiłuję tylko pokazać, że niekoniecznie masz rację. Do studentek elektroniki nic nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
robin2510 berecik7 02.01.10, 09:25 berecik7 napisała: > Taaak, problem w tym, że umiejętność ładnego pisania literek w wieku lat 5-u ni > e > przekłada się na sukces w życiu zawodowym. Większość tych piątkowych uczennic > ląduje jako urzędniczki niższego szczebla w zusach, nauczycielki w szkołach itp > . > z pensją 1200 brutto. Panowie mimo stawianych kulfonów, nieporządnie > prowadzonych zeszytów i wstrętu do szlaczków i tak potem posadzą tyłki na > stołkach prezesów, a notatki i pisma będą im skrobać pilne sekretarki, byłe > wzorowe uczennice Cieszę się w sumie, że mam syna... berecik ale ty masz leb zryty , pogadamy za kilkanascie lat jak twoj synek bedzie sprzatal ulice, he he he, Odpowiedz Link Zgłoś
baabasia Chłopcy muszą zaczynać naukę wcześniej od dziew... 01.01.10, 19:10 Bardzo ciekawy artykuł, dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Chłopcy muszą zaczynać naukę wcześniej od dzi 01.01.10, 19:41 nie od dzis wiadomo, ze kobiety statystycznie sa inteligentniejsze od facetow wiadomo tez, ze system szkolnictwa - wczesnego szczegolnie jest sfeminizowany i dostosowany raczej do grzecznych pokornych i dokladniutkich dziewczynek przecietny temperamentny chlopczyk ze swoimi chlopackimi zainteresowaniami jest uwazany przez panie za lobuza im dalej tym bardziej jednak dupa sie system do dziewczat odwraca i nikt juz nie pamieta kto kiedy zaczal pisac i jak prowadzil zeszyt a sukcesy odnosza chlopcy Odpowiedz Link Zgłoś
stopp5 Re: Chłopcy muszą zaczynać naukę wcześniej od dzi 01.01.10, 20:22 Zapominasz dodać, że sukces odnosi garstka bardzo wybitnych mężczyzn zaś wśród debilowatych meneli - dominują mężczyźni. Wśród kobiet trudno o geniusza, choć też się zdarza, za to znacznie mniej jest osobników znacznie odbiegających "na minus". Odpowiedz Link Zgłoś
marta_nowicka Re: Chłopcy muszą zaczynać naukę wcześniej od dzi 01.01.10, 22:55 "wśród kobiet trudno o geniusza" A dlaczego?- patrz wypowiedz o paleniu czarownic (kobieta wybitna przeważnie postrzegana jest jako dziwna a jej pomysły nie są brane na poważnie. Większość otoczenia sugeruje jej, żeby się uspokoiła i po cichu zajęła czymś 'normalnym') Odpowiedz Link Zgłoś
robin2510 Re: stopp5!!!! 02.01.10, 09:26 stopp5 napisał: > Zapominasz dodać, że sukces odnosi garstka bardzo wybitnych mężczyzn zaś wśród > debilowatych meneli - dominują mężczyźni. > Wśród kobiet trudno o geniusza, choć też się zdarza, za to znacznie mniej jest > osobników znacznie odbiegających "na minus". > nic dodac nic ujac, trafilas w sedno! Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Chłopcy muszą zaczynać naukę wcześniej od dzi 01.01.10, 19:54 Bo słyszą raczej "jaki dzielny chlopczyk" niz "jaka grzeczna dziewczynka". Na przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Bo kobiety gorzej negocjują! 01.01.10, 21:26 Już o tym pisałam w innym wątku. Statystycznie kobiety mają zaniżone poczucie własnej wartości, a faceci zawyżone. Inteligencja nie jest najważniejsza w szukaniu pracy. Liczy się pewność siebie, asertywność, autoprezentacja. Odpowiedz Link Zgłoś
ooolooo Re: Bo kobiety gorzej negocjują! 02.01.10, 11:41 Czyli kobiety nie maja szans z mezczyznami w mistrzostwach szachowych bo Kasparow ma od nich wyzsza asertywnosc? Przemysl dlazcego feministi nie zadaja wspolnych mistrzostw szachowych. Pierwsza 10 kobiet moglaby nie wejsc do pierwszej setki mezczyzn szachistow. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: Bo kobiety gorzej negocjują! 02.01.10, 21:54 Chodziło mi o przyczynę niższych pensji. Bycie świetnym w szachach jest całkowicie zbędne w robieniu kariery zawodowej. Odpowiedz Link Zgłoś
alik666 Z tekstu wynika co innego. 01.01.10, 21:59 Płeć męska, jako inteligentniejsza, nadaje się do kształcenia w młodszym wieku niż płeć kobieca. Toteż małoletni samiec, jest w stanie skupić się na nauce w czasie, kiedy to jego małoletnia rówieśniczka myśli cały czas jaką suknię ślubną wybrać, czy suknia ta nie pogrubia i ile osób na wesele zaprosić, wszystko to plotkując z lalkami przy plastikowym serwisie od herbatki. Odpowiedz Link Zgłoś
marta_nowicka Re: Z tekstu wynika co innego. 01.01.10, 22:57 (...)kiedy to jego małoletnia rówieśniczka myśli cały czas jaką suknię > ślubną wybrać, czy suknia ta nie pogrubia i ile osób na wesele zaprosić, > wszystko to plotkując z lalkami przy plastikowym serwisie od herbatki. Tak , w wieku 5 lat to rzeczywiście codzienne dylematy...może osoby, która to napisała?... Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Chłopcy muszą zaczynać naukę wcześniej od dzi 01.01.10, 22:21 Chłopcy nie muszą rozpoczynać nauki wcześniej!. Statystycznie dziewczynki są szybciej rowinięte manualnie i emocjonalnie od swoich rówieśników chłopców. Ale to zupełnie nie przekłada sie na późniejszy sukces życiowy, który jest jednak częsciej osiągany przez panów. Byc może chłopców należałoby edukowac inaczej i dziewczęta inaczej, być może koedukacja wcale nie sprzyja równym szansom. Odpowiedz Link Zgłoś
ooolooo Re: Chłopcy muszą zaczynać naukę wcześniej od dzi 02.01.10, 09:46 Wreszcie ktos zauwazyl, ze nalezy sie skupic na dobru dzieci, a nie wojnie plci miedzy doroslymi i sfrustrowanymi samcami i samicami homo sapiens. Jako mezczyzna z doswiadczenia wiem, ze fakt strasznego gryzmolenia i fatalnych zdolnosci manulanych w wieku lat 4-7, nie przeszkadza chlopcom w dlaszej edukacji. Szczesliwie moja nauczycielka rozumiala moje ograniczenia i poczekala, az moj rozwoj fizyczny i umyslowy pozwoli mi zblizyc sie do kolezanek w umiejetnosci pisania. Poslanie mnie do szkoly rok wczesniej tylko by mnie sfrustrowalo, ja poprostu bylem tak gotowy na pisanie jak 6 miesieczne dziecko na chodzenie. Jak wynika z badan jest to ogolny problem chlopcow. Niestety najglupsi ludzie pchaja sie do polityki, a piszacy komentarze, zamiast zauwazyc kretynstwo propozycji politykow tocza wojne plci. Odpowiedz Link Zgłoś
ooolooo Chłopcy muszą zaczynać naukę wcześniej od dziew... 02.01.10, 09:33 Proponuje by dziewczeta w wieku lat 13-25 spedzaly wiecej czasu na WF - ddatkowe 6-8 godzin w tygodniu, az osiagna taka sile jak ich rowiesnicy, w tym czasie chlopcom nalezy wszczepic silikonowe implanty w piersi. Politcal idiotness to domena anglosasosow, nawet LPR tak wielkich kretynstw w edukacji by nie wymyslila. Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Chłopcy muszą zaczynać naukę wcześniej od dziew... 02.01.10, 09:49 Ale tak serio, to chłopcy uczą się gorzej. To tak uogólniając. Sami roldzice tak twierdzą, a po stopniach to widać. Ale jesli jest zdolny chłopopiec, to przewyższa dziewczyny. Najczęściej uzdolnienia są matematyczne. Niestety przez 10 lat mojej pracy w szkole zdolnych chłopców było może z 5. Dziewczynki przodują humanistycznie. Więcej chłopców ma opinie i orzeczenia z poradni. Na zajeciach wyrównawczych mam 9 chłopców i 1 dziewczynkę. I tak to wygląda co roku. Odpowiedz Link Zgłoś
ooolooo Re: Chłopcy muszą zaczynać naukę wcześniej od dzi 02.01.10, 11:43 Przodowanie humanistyczne dziewczat widac po ich ilosci wsrod najpoczytniejszych pisarzy.... Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: Chłopcy muszą zaczynać naukę wcześniej od dzi 02.01.10, 10:28 bo szkola ogolnie jest dla dziewczynek. A im nizszy poziom nauczycieli tym bardziej dla dziewczynek, czy moze dla bezproblemowych dzieci a dziewczynki chyba jednak statystycznie sa bezproblemowe. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Chłopcy muszą zaczynać naukę wcześniej od dzi 02.01.10, 10:46 gdyby mężczyźni przy wyborze partnerki patrzyli na umiejętność lutowania układów scalonych, a nie na piersi, nogi i pośladki to kobiety by lutowały układy aż miło. Odpowiedz Link Zgłoś