04.01.10, 12:01
Jakoś ostatnio sporo trafiam na artykuły o ciemnych pieszych na ciemnych
drogach - konkluzja jest taka, że piesi powinni zaopatrzyć się w odblaski,
żeby kierowcy ich widzieli. Nie powiem, przemawia to do mnie, bywa, że
latarnie na całej ulicy pogasną...

Córeczka dostała w przedszkolu taką odblaskową plakietkę, a właściwie dwie.
Serduszko jej przyczepiłam do kurtki, a łezkę/kropelkę wzięłam dla siebie.
Kurtki zmieniam w zależności od mrozu, więc padło na torebkę. Tylko że torebkę
mam fioletowo-różowo-czerwoną, a odblask jest jadowicie żółty...
Czuję, że przesadzam, tylko nie jestem pewna, czy przypinając odblask, czy
zauważając jego niedopasowanie kolorystyczne.
Obserwuj wątek
    • zona_mi Re: Odblaski 04.01.10, 12:12
      > że torebkę mam fioletowo-różowo-czerwoną, a odblask jest jadowicie
      żółty...

Koniecznie spraw sobie nową torebkę, pasującą do odblasku. Co z
      tego, że widoczna, ale będziesz wyglądać niekorzystnie?
    • mara_jade73 Re: Odblaski 04.01.10, 12:22
      Jakby mi kazali chodzić w odblaskach to wszędzie jeździłabym
      samochodem.
      • iwles Re: Odblaski 04.01.10, 12:49

mara_jade73 napisała:

> Jakby mi kazali chodzić w odblaskach to wszędzie jeździłabym
        > samochodem.

do sklepu samochodem Cię nie wpuszczą, nia ma bata - musisz go
        zostawić na parkingu.
        • mara_jade73 Re: Odblaski 04.01.10, 13:01
          I co, włożyć gustowną, żółtą kamizeleczkę, super sprawa.
          • iwles Re: Odblaski 04.01.10, 13:19

nie musisz, możesz spróbować robić tak, jak napisałaś - wszędzie
            wjeżdżac samochodem.
            • little_fish Re: Odblaski 27.10.16, 20:47
              myslę, że jesli będziesz poruszać sie po chodnikach to nie musisz wkładac kamizeleczki. Jednak poruszając sie poza terenem zabudowanym lepiej zaopatrzyć się w odblask lub światełko
          • babcia.stefa Re: Odblaski 28.10.16, 09:07
            U mnie na wsi praktycznie wszystkie dzieci szkolne zasuwają w kamizelkach odblaskowych - drogi wąskie, często bez pobocza, coraz wcześniej robi się szaro. Grupa dzieci idących skrajem drogi wygląda z daleka jak choinka. I bardzo dobrze. I jakoś nikt nie ma z tym problemu.
    • kura28 Re: Odblaski 04.01.10, 12:44
      Latarnie nie mają tu nic do rzeczy, może ich w ogóle nie być.
      Odblask jest widoczny dla kierowcy w świetle reflektorów jego
      samochodu. Na ciemnych wiejskich drogach kierowcy nie mają
      możliwości zauważyć odpowiednio wcześniej pieszego idącego poboczem.
      • wroblica_cwir_cwir Re: Odblaski 04.01.10, 22:44
        Chodziło mi raczej o to, że w świetle latarni pieszy jest jakoś tam widoczny, a
        jak jest ciemno, to dupa smile
        • 45rtg Re: Odblaski 28.10.16, 09:27
          wroblica_cwir_cwir napisała:

> Chodziło mi raczej o to, że w świetle latarni pieszy jest jakoś tam widoczny, a
          > jak jest ciemno, to dupa smile

Istotnie. Nieopalona, blada d*pa jest bardzo dobrze widoczna. Jeleniowate od dawna z tego korzystają.
        • beata985 Re: Odblaski 28.10.16, 09:52
          wroblica_cwir_cwir napisała:

> Chodziło mi raczej o to, że w świetle latarni pieszy jest jakoś tam widoczny, a
          > jak jest ciemno, to dupa smile
          >

niekoniecznie, prawie wczoraj skomentowałam fakt-pieszy na przejsciu, w ciemnym ubraniu, miejsce oświeltone a mimo to ten pieszy ledwo widoczny, gdyby nie rower który prowadził zupełnie bym go nie zauważyła....
          • fifiriffi Re: Odblaski 28.10.16, 13:56
            bardzo często zauważyłam,że pomimo miasta i oświetlenia ludzi na pasach bez sygnazlizacji są bardzo mało widoczni.Dlatego zwalniam przed każdymi takimi pasami.
            Sama jeżdżąc rowerem zawsze zakładam kamizelkę.
            Nawet zaraz, za dnia wracając do domu rowerem założe ww.
            • fifiriffi Re: Odblaski 28.10.16, 13:57
              * bardzo często zauważam ,że pomimo miasta i oświetlenia, ludzie na pasach bez sygnalizacji są bardzo słabo widoczni .
    • bea.bea Re: Odblaski 04.01.10, 12:49
      moje dziecko przyniosło ze szkoły breloczki odblaskowe ( misie), jeden dla mnie...smile
      więc przytwierdziłam do torebki o noszę...
      wiem jako kierowca jak niewidoczni są ludzie...
      • hexe28 Re: Odblaski 05.01.10, 13:46
        Jak najbardziej jestem za odblaskami. Z tego co wiem to dzieci do lat
        15 mają obowiązek posiadać odblaski. Dla niektórych, to może
        obciachowe, ale dla kierowcy, to bardzo dużo, gdy zauważa pieszego lub
        rowerzystę znacznie wcześniej. Niestety piesi nie zdają sobie chyba
        sprawy jakie stwarzają zagrożenie dla siebie i innych gdy maszerują bez
        żadnego odblasku czy choćby latarki
    • figrut Re: Odblaski 05.01.10, 13:55
      Moją niemal dorosłą już córę zmusiłam latem do zakładania kamizelki odblaskowej.
      Nie jest ona cała żarówiasta, tylko ma takie połyskujące, kremowe wstawki które
      odbijają światło reflektorów. Gdyby moje dzieci chodziły ulicą gdy jest ciemno,
      za nic w świecie nie wypuściłabym ich bez odblasków pod jakąkolwiek postacią.
      Jestem kierowcą i wiem jak "widać" na ulicy kogoś bez odblasku. Rowerzysta jeśli
      w nocy widzi, to może sobie bez świateł jechać, ale w kamizelce odblaskowej, bo
      świateł tak nie widać jak kamizelki.
    • igus_tryn Re: Odblaski 05.01.10, 13:57
      Ja jestem w 100% za odblaskami. Nie trzeba zaraz w kamizelkę wskakiwać, ale
      jakiś element na odzieży bardzo dużo daje, zwłaszcza kierowcy.
      Jak jadę i mijam rowerzystę, którego w ogóle nie widać to zawsze się
      zastanawiam, czy mu życie miłe.
      _ _ _
      • cauliflowerpl Re: Odblaski 28.10.16, 08:41
        No wezcie...
        Nie pamietam, kiedy ostatnio szlam po poboczu. Cale zycie mam po chodnikach chodzic jak choinka?
        Zeby nie bylo, przy slabym swietle na rowerze jezdze w kamizelce odblaskowej.
        • cauliflowerpl Re: Odblaski 28.10.16, 08:43
          Aj, nie tu gdzie chcialam mi sie napisalo. Mialo byc pod postem o obowiazkowym wszywaniu odblaskow w kurtki.
        • izalis1 Re: Odblaski 28.10.16, 10:06
          Ale przez ulicę czasem chyba przechodzisz?
          Wsiądź czasem za kółko i zobacz jak widoczni są piesi na przejściu, po zmroku, w czasie mżawki w świetle reflektorów samochodów stojących w korku.
          • cauliflowerpl Re: Odblaski 28.10.16, 10:19
            Oj, nie histeryzuj wink
            1. Wsiadam "czasem" za kolko, wsiadam czasem na rower i czasem chodze na piechote. Mam trojaka perspektywe.
            2. Nie mieszkam w Polsce, a w moim miescie przechodzenie przez przejscie dla pieszych na szczescie nie jest sportem ekstremalnym, bo przejscia sa doskonale oswietlone, dodatkowo pomalowane na bialo-czerwono, czesto sa na podwyzszeniu pelniacym funkcje progu zwalniajacego, a samochody zatrzymuja sie zanim do przejscia dojde; na bardziej uczeszczanych drogach sa albo swiatla, albo przejscia nad- i podziemne.

"Czasem" jezdze tez po wsiach po nocy i wiem, ze nie widac nic (rowniez pieszych, bo przy takim rozrzucie miejscowosci jak tutaj, nikt na piechote nie chodzi, a we wsiach sa chodniki). I tam, jakby komus jednak przyszlo do glowy isc w nocy poboczem, jak najbardziej potrzebne sa odblaski.
            Ale pomysl obowiazkowego wszywania odblaskow w ubrania traktuje w kategorii zartu.
            • lusitania2 Re: Odblaski 28.10.16, 14:04
              cauliflowerpl napisała:

> 2. Nie mieszkam w Polsce,

na wypadek, gdybyś jednak o Polskę zahaczyła:
              www.infor.pl/prawo/wykroczenia/wykroczenia-drogowe/696344,Kto-ma-obowiazek-nosic-odblaski.html
    • estragonka Re: Odblaski 05.01.10, 14:00
      wg mnie odblaski powinny byc obowiazkowo wszywane w wierzchnie ubrania. doroslym
      i dzieciom. wszystkie. o ile dzieciom czasem sa wszywane, o tyle oprocz kurtek
      narciarskich typowo nie spotykam tego u doroslych.
      i jakby WSZYSTKIE ubrania takie byly to nie byloby obciachu bo nie byloby wyboru smile

pisze z punktu widzenia kierowcy z niemal 10-letnim stazem...
      • coronella Re: Odblaski 05.01.10, 14:06
        moje dzieci dostały przedszkolne kamizelki odblaskowe ( z logo przedszkola), noszą je na każdej wycieczke z przedszkola, po przedszkolu ja im je zakładam zawsze, gdy się ściemnia.
        grupa przedszkolna na wycieczkach wygląda tak:
        przedszkole149lodz.edupage.org/photos/forms/-4/img003.jpg
        ja sama nic nie zakładam, gdy idę z dziećmi, nie jest mi juz potrzebne. Gdy chodzę sama, zakładam na ręce opaski, zdejmowane, mam takie na rzepy, albo takie samozwijające- często są rozdawane jako reklamówki. Zakłada się je w sekundę, zdejmuje jeszcze szybciej, można włozyc tylko wtedy, gdy jest potrzeba (ulica). Bo po chodniku raczej w odblaskach nie trzeba chodzić.

Odblaski sa super, szczególnie takie dające po oczach, my z dziećmi lepiej działamy na przejsciach dla pieszych, niż sygnalizator smile zawsze samochody się zatrzymują, nie da się nas nie zauważyć.
        • 3fanta Re: Odblaski 27.10.16, 20:29
          U nas dzieci też takie kamizelki mają
      • memphis90 Re: Odblaski 27.10.16, 20:03
        >wg mnie odblaski powinny byc obowiazkowo wszywane w wierzchnie ubrania. doroslym
        >i dzieciom. wszystkie
        A wiesz, że ostatnio kilka razy złapałam się na tej samej wywrotowej myśli...?
      • bi_scotti Re: Odblaski 27.10.16, 20:13
        estragonka napisała:

> wg mnie odblaski powinny byc obowiazkowo wszywane w wierzchnie ubrania. dorosly
        > m

Biegam o swicie czyli przez kilka ladnych miesiecy w roku w ciemnosciach lub szarowce, nie pamietam juz kiedy mialam/kupowalam buty, spodenki, t-shirts, sweatshirts do biegania bez jakiegos elementu odblaskowego - linia jak lampas na spodniach, brzeg spodni, kropki na rekawach, wstawka w podeszwie - no roznie to jest ale w sumie wszedzie jest. Mnie sie wydaje, ze ubranie sportowe (do roznych sportow) juz od lat jest projektowane i produkowane z uwzglednieniem tego typu detail. Nie przypuszczam zeby to byl "obowiazek", raczej chyba odpowiedz na expectations ze strony klientow. Moze czas zeby klienci zaczeli sie domagac takich wstawek i na innych ubraniach, chociaz przyznam szczerze, ze np. futra z norek z odblaskowa wstawka to jakos nie widze big_grin Cheers.
        • memphis90 Re: Odblaski 28.10.16, 10:10
          Sportowe- może i mają. Ale jesienne i zimowe kurtki, płaszcze, palta- nie. I nie biegacze są problemem, ale piesi brnący w jesiennej szarówce nieutwardzonym poboczem, których widzisz w ostatniej chwili.
          • jatojagodnik Re: Odblaski 28.10.16, 13:35
            Widziałam niedawno na ulicy psy w obrożach i szelkach odblaskowych. Świeciły jak choinka. Za to właściciele - wtapiali się w ciemność sad
    • alabama8 Re: Odblaski 05.01.10, 14:41
      Ale post! Matko! Napisz o tym to Tiny, Gali czy Pani Domu.
      • k1234561 Re: Odblaski 06.01.10, 02:57
        Ja też jestem za odblaskami i uważam,że powinny być wszywane w
        ubraniach dla dzieci,przynajmniej do rozmiaru 170.
        Jak zauważyłam, w odzieży dla chłopców bardzo często są wszywane te
        elementy odblaskowe,ale dla dziewczynek to już bardzo ciężko coś
        znaleźć.Może producenci myślą,że dziewczynki jak się zimą ściemni z
        domów nie wychodzą?
    • bea.bea Re: Odblaski 06.01.10, 09:30
      chcielismy kiedys zrobic taką akcje...
      za jakieś tam społeczne pieniądze zakupić agrafki i taśmę ( taką srebrną)
      odblaskową, i wolontariusze przypinali by wieczorem ludkom do rekawa taki
      paseczek 1cm / 5 cm i wręczali karteczkę, 5 cm, a moze uratować ci życie...może
      kiedyś do tego wrócę...
      taki agrafkowy przypinacz to nie przeszkadza w eleganckim czarnym płaszczu ,
      zwłaszcza babci wracającej z wieczornej mszy...smile
      • eve-lynn Re: Odblaski 28.10.16, 13:39
        No jakby mi ktos chcial AGRAFKĄ cos do kurtki przypinac - to jakem za odblaskami - wkurzylabym sie co niemiara.
    • gocha80 Re: Odblaski 06.01.10, 16:17
      Jeśli dla Ciebie wygląd jest ważniejszy niż życie i zdrowie, nie przyklejaj
      odblasku do torebki.
      Jako kierowcę denerwują mnie ubrani na ciemno piesi i rowerzyści (na wsiach
      często jeżdżący bez jakichkolwiek świateł i odblasków). W nocy naprawdę są
      niewidoczni dla kierowcy.
    • pawel_paw [...] 27.10.16, 19:28
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • eve-lynn Re: Odblaski 28.10.16, 09:12
      U mnie też wszyscy z odblaskami, obwieszeni od góry do dołu.
      Ja ostatnio poszłam o krok dalej i kupiłam dla córek i dla siebie takie świecące breloczki na baterie:
      o takie www.clasohlson.com/no/Asaklitt-Mini-LED-/31-5070
      Na pewno do dostania w PL a na Ali na pewno smile
      Różne wzory i kolory - także i całe białe, więc da radę dopasować do każdej torebki smile
      • eve-lynn Re: Odblaski 28.10.16, 09:17
        haha - wpisalam sie do "trupa" smile
        a tak ostatnio uwazam na daty -hehe
        • beata985 Re: Odblaski 28.10.16, 10:18
          aaaaa, nie no....serio.....suspicious
          ja też...uncertain
    • bei Re: Odblaski 28.10.16, 09:35
      To nic, ze watek stary, wszak widocznosc na drodze jest bardzo wazna.
    • beata985 Re: Odblaski 28.10.16, 09:52
      odblask zawieś na rączce, na smyczy, w dzień trzymaj w torebce a po zmroku wyciągaj,
    • jaulfa Re: Odblaski 28.10.16, 10:01
      Odblaski są niezbędne. Nawet w mieście wieczorem nie widać ludzi stojących przy pasach. Jak jest ciemno i pada to czasem i na oświetlonym przejściu jest problem z widocznością, bo oślepiają samochody z przeciwka. Odblask daje wdszystkim szansę.
      Uważam, że przesadzasz zwracając uwagę na niedopasowanie kolorystyczne smile
    • anel_ma Re: Odblaski 28.10.16, 12:48
      za kilka złotych w kiosku czy na poczcie kup czerwony odblask i tyle
    • sayyida Re: Odblaski 28.10.16, 13:46
      Ponieważ jeżdżę na rowerze, noszę kamizelkę odblaskową i mam żarówiaste rękawiczki i ledowe opaski na ręce i buty, czasem jak taka choinka wchodzę do pracy, wzbudzając niemałą wesołość. W nosie mam wesołość, dzieć chodzi w sportowej kurtce z odblaskowymi paskami, moja sportowa też takie ma, elegancki płaszcz jest na szczęście jasny i w ogóle jak go zakładam to najczęściej jadę samochodem, prawie nie występując w charakterze pieszej. Nie wiem, czy taki mały odblask coś daje (ja osobiście torebkę ściskam pod pachą, więc nie byłoby go widać), ale chyba lepszy rydz, niż nic.
    • mynia_pynia Re: Odblaski 28.10.16, 13:50
      Mam pasi odblaskowe, takie samorolujące - noszę 2 w torebce. Może raz użyłam, bo chodzę po chodnikach najczęściej oświetlonych. Natomiast w rowerze, którym czasem jeżdże mam lampy, nawet jak jadę po wałach, bo u nas myśliwi polują i tak dla bezpieczeństwa, co by mnie nie kula nie trafiła. Dziecko ma przy kurtce, plecaku.
    • saszanasza Re: Odblaski 02.11.16, 21:14
      Moja córka nie ma problemów z widocznością. Właściwie to przypomina ducha, a jak się poświeci na nią długimi, to oślepnąć możnawink
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/de/cj/pffu/FQ31iLqeMra7j80JKB.jpg
    • kj-78 Re: Odblaski 02.11.16, 22:30
      Watek stary, ale bardzo potrzebny. Odblaski ratuja zycie, taka prawda. Ja zawsze mam przy sobie (schowany w kieszeni, wiszacy na sznurku, przypiety agrafka od srodka kieszeni - jak ciemno, to wypuszczam i sobie wisi). W Norwegii kazdy zdajacy na prawo jazdy ma kurs jazdy w ciemnosci. Wyglada to tak: dwoch instruktorow umawia sie, plus kilku kursantow. Jeden instruktor jest kierowca, kursanci sa pasazerami, drugi instruktor stoi w umowionym ciemnymi miejscu na drodze (malo oswietlonej). Instruktor kierowca jedzie szybko i NAGLE tuz przed maska kursanci widza pieszego, ktorego instruktor omija, bo o nim wie. Szok dla takiego kursanta. Potem jest druga runda: dokladnie tak samo, tylko ten instruktor udajacy pieszego ma odblask. I wszyscy widza to swiatelko blyskajace z odleglosci kilometra. Takie doswiadczenie niezwykle dziala na wyobraznie! W Norwegii obowiazkowe (jak robisz prawko latem, to musisz sie zglosic na jazde w ciemnosci zima, jak aura bedzie sprzyjajaca).

Dodam jeszcze, ze obowiazkowa jest tez jazda po sliskim, maja specjalne tory, kaza sie rozpedzac, a potem wymijac gabkowych ludzi. Uderzysz w takiego i juz na zawsze zima i lod beda ci sie odpowiednio kojarzyc... Nauka wyobrazni!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka