czar_bajry 06.07.10, 19:51 W warszawie 17 lipca ma być parada gejów i lesbijek. I już zaczęły się protesty i przepychanki. Dziś w TVN Warszawa słyszałam wypowiedź pewnej pani iż dzieci muszą się patrzeć na te bezeceństwa oraz że HGW powinna uszanować pamięć prezydenta Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
angazetka Re: parada 06.07.10, 19:56 > oraz że HGW powinna uszanować pamięć prezydenta Nie wierzę Dostałam (jak chyba wszyscy w Warszawie) śliczną ulotkę ze Stowarzyszenia in. Skargi, z sugestią, bym pisała do HGW protesty w sprawie parady i żebym zmówiła rózaniec jako wynagrodzenie za publiczną promocję grzechów przeciw naturze. A mąż mojej przyjaciółki stwierdził, że jak znajdziemy mu partnera, to pójdzie z nami na paradę. Poszukiwania trwają Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 Re: parada 06.07.10, 20:05 od kiedy urodzilam syna i kto wie, moze kiedys do domu zamiast milej dziewczyny przyprowadzi rownie milego ale chlopca moj stosunek do gejow zmienil sie na ...neutralny z negatywnego. parada mi nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
loganmylove Re: parada 07.07.10, 11:18 Oj...ja nie dostałam takiej ulotki-czemu? Odpowiedz Link Zgłoś
bombastycznie Re: parada 06.07.10, 20:13 nie wiem co ma piernik do wiatraka w przypadku uszanowania pamięci prezydenta przez tych ludzi?? ale z drugiej strony po cholere oni paradują? jaki w tym sens? chyba tylko taki aby wywołać niepotrzebne komentarze i kontrowersje. ogólnie to mnie to nie przeszkadza, niech sobie robią co chcą, ale denerwują mnie potem takie komentarze co geje i lesbijki to są tacy i owacy i że nie powinni się pokazywać na ulicy. a ja się pytam, dlaczego nie mogą??? przeraża mnie nietolerancja naszego narodu... Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 Re: parada 06.07.10, 20:19 bombastycznie, przeraza cie nietolerancja a sama nigdy dla MNIE nie bylas tolrancyjna. co zreszta nie spedzalo mi snu z powiek ale po zobaczeniu twojego nicka przypomnialo mi sie. Odpowiedz Link Zgłoś
bombastycznie Re: parada 06.07.10, 20:45 a co takiego nietolerancyjnego powiedziałam o Tobie? Odpowiedz Link Zgłoś
lilka69 Re: parada 07.07.10, 10:04 bombastycznie- po prostu nie tolerujesz moich wypowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
bombastycznie Re: parada 07.07.10, 21:03 widocznie Twoje wypowiedzi są dla mnie nie do zaakceptowania, a mam prawo czegoś nie lubić i nikt nie będzie mi na siłę wmawiał że mam coś robić tak czy siak. z resztą mam też prawo do wypowiedzi, ale wydaje mi się że Ty mylisz pojęcia, bo krytyka a nietolerancja to co innego. poza tym nawet jeśli nie tolerowałabym Twoich postów nie czyni to ze mnie osoby skrajnie nietolerancyjnej, ale zapewne i tak będziesz wiedziała swoje... Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: parada 08.07.10, 10:01 a mam prawo czego > ś > nie lubić i nikt nie będzie mi na siłę wmawiał że mam coś robić tak czy siak. z > resztą mam też prawo do wypowiedzi, Idąc Twoim tokiem rozumowania to protestujący też maja takie samo prawo Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: parada 06.07.10, 20:27 bombastycznie napisała: > nie wiem co ma piernik do wiatraka w przypadku uszanowania pamięci prezydenta > przez tych ludzi?? ale z drugiej strony po cholere oni paradują? jaki w tym > sens? Żeby przypomnieć że istnieją i że jest ich całkiem sporo i że nie kryją sie z tym. Robią to dla własnego komfortu psychicznego. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: parada 06.07.10, 20:31 paradują po to, by nie mozna bylo powiedzieć, ze nie ma problemu. Pójdę sobie obejrzeć, niestety dziecka nie zaprowadzę, bo będzie na wakacjach. Zresztą po co mu parada, jak u nas bez przerwey jacys geje siedzą na obiedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: parada 06.07.10, 20:36 verdana napisała: > niestety dziecka nie zaprowadzę, bo będzie na > wakacjach. Zresztą po co mu parada, jak u nas bez przerwey jacys > geje siedzą na obiedzie. Zawsze mi humor poprawisz Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: parada 06.07.10, 20:59 verdana napisała: > paradują po to, by nie mozna bylo powiedzieć, ze nie ma problemu. > Pójdę sobie obejrzeć, niestety dziecka nie zaprowadzę, bo będzie na > wakacjach. Zresztą po co mu parada, jak u nas bez przerwey jacys > geje siedzą na obiedzie. a lesbijki już nie?? toz to dyskryminacja Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: parada 06.07.10, 20:59 Ciotka-lesbijka zmarła równo dwa lata temu, niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
kosher_ninja Re: parada 06.07.10, 20:32 ale z drugiej strony po cholere oni paradują? jaki w tym > sens? chyba tylko taki aby wywołać niepotrzebne komentarze i kontrowersje. A po co jest Parada Schumana? Albo procesja w Boże Ciało? Parada studencka w juwenalia, marsz pierwszomajowy, parada historyczna czy niepodległości? Po co są wszelkie odwzorowania bitw, np. ta gigantyczna pod Grunwaldem i kilkaset mniejszych w całej Polsce? Po co są maratony? Po co są marsze dla rodziny czy czarne marsze? NO po co to wszystko? Odpowiedz Link Zgłoś
gk102 Re: parada 06.07.10, 20:42 Marsze historyczne? maratony? - ale porównanie - one raczej nie manifestują seksualności. A ta powinna być sprawą indywidualną. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: parada 06.07.10, 20:48 > one raczej nie > manifestują seksualności. A ta powinna być sprawą indywidualną. Religia w sumie też, więc co robimy z procesjami w Boże Ciało? BTW nie chodzisz z facetem za rękę? Odpowiedz Link Zgłoś
gk102 Re: parada 06.07.10, 20:57 Chodzę, ale nie wieszam sie na nim i nie obściskuję w miejscu publicznym i nie przekonuję nikogo do swoich preferencji seksualnych. Religia - owszem to sprawa osobista, ale chociażby procesja Bożego Ciała to też sprawa historyczna (chyba z okresu bitwy pod Grunwaldem). Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: parada 07.07.10, 10:41 nie obściskuję w miejscu > publicznym i nie przekonuję nikogo do swoich preferencji > seksualnych. Myślisz, że para gejów trzymająca się za rękę, chce Cię przekonać? Do czego konkretnie? Do zmiany preferencji? Żałosnep Odpowiedz Link Zgłoś
gk102 Re: parada 07.07.10, 19:52 Ja wiem jakie mam preferencje seksualne, w odróżnieniu od niektórych... Ironiczne wypowiedzi gorliwych gejów jednak wskazują że to oni się "normalni" a nie heterycy,i to miesza w głowie młodym. Pozatym co to znaczy "parada równości"? Może mi wytłumaczysz??? Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: parada 08.07.10, 01:22 "wskazują, że to oni się "normalni" a nie heterycy" Najwyraźniej w twojej wizji świata tylko jedna wersja czegokolwiek może być "normalna". Nic bardziej mylnego. Przjmij do wiadomości, że natura przewidziała różnorodność i może istnieć obok siebie wiele norm. I nawet jesli geje będą jak najgłośniej krzyczeć, że są "normalni" w niczym nie odbiera to "normalności" heterykom. Bo inaczej to tak, jak twierdzić, że skoro posiadanie niebieskich jest normalne, to znaczy, że brązowych już nie. Odpowiedz Link Zgłoś
gk102 Re: parada 08.07.10, 09:10 Chyba nie zauważyłas że słowo "normalni" jest w cudzisłowiu... >"Przjmij do wiadomości, że natura przewidziała ró > żnorodność i może istnieć obok siebie wiele norm"< Wyobraź sobie że przyjmuję do wiadomoście,i nie neguję - ale na codzień nie obchodzi mnie kto z kim lub z czym sypia.. Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: parada 08.07.10, 11:21 ale na > codzień nie obchodzi mnie kto z kim lub z czym sypia.. I bardzo dobrze, wścibstwo to nieciekawa cecha charakterup Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: parada 08.07.10, 11:48 No patrz, a Ty chodząc za rekę z partnerem nie manifestujesz swoich preferencji? To po pierwsze..no ale oczywiście- należysz do uprzywilejowanej, heteroseksualnej kasty, więc Ci wolno...albo zaraz napiszesz, że tego nie manifestujesz- skąd więc wniosek , że para gejów trzymająca się za ręce lub całująca się na ulicy robi to dlatego, aby pokazać- "śpię właśnie z nim/nią"?p Po drugie- że też z całej tej obudowy paradowej zawsze wybieracie tylko kwestię - epatowania seksualnością... tak jakby tło odnoszące się do tolerancji, poszanowania dla inności innego człowieka nie miało znaczenia. Ja rozumiem, że sprawy okołotyłkowe to dla wielu punkt odniesienia wielu spraw, niemniej jest to jakieś takie...proste Odpowiedz Link Zgłoś
gk102 Re: parada 08.07.10, 12:55 >należysz do uprzywilejowanej, heteroseksualnej kasty, więc Ci wolno...< wolno mi dokładnie tyle ile każdemu innemu-jakos nie widze swojego uprzywilejowania ani gnębienia innych, nie dzielę ludzi na hetero i homo bo mało mnie to obchodzi. Uważam, że pewne sprawy same sie obrnia i nie trzeba do tego specjalnych manifestacji. Odpowiedz Link Zgłoś
130xe Re: parada 13.07.10, 22:09 pomyliła Ci się naturalność z normalnością, coś co jest naturalne może być nienormalne i tak jest tutaj Odpowiedz Link Zgłoś
kosher_ninja Re: parada 06.07.10, 20:58 A co jest takiego obrzydliwego i złego w seksualności, że tak strasznie trzeba ją ukrywać? Wystarczy, że wyjdę z domu i tę seksualność widzę - dziewczyna z chłopakiem za rękę czy milion seksualnych reklam. Nawet nawoływania kościelne do mnożenia się są promocją seksualności, bo dzieci się przecież z seksu biorą! Odpowiedz Link Zgłoś
gk102 Re: parada 07.07.10, 19:44 Dzieci biorą się z sexu mówisz...tyle, że co ja wiem z seksu dwu osobników o różnych płciach. I to jest jakby naturalne. Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: parada 07.07.10, 00:21 GK102, nosisz obrączkę? Znaczy się - ogłaszasz wszem i wobec, że masz męża, czyli jesteś hetero. Manifestujesz swoją seksualność! Mówisz w pracy "wyjechaliśmy z moim chłopakiem na weekend w górach" - to dopiero obnoszenie się ze swoją seksualnością, krzyczące wręcz, wiadomo, co za "bezeceństwa" wyprawialiście na kwaterze. "Ja nic takiego nie mówię/ nie robię"? Geje i lesbijki też, a mimo to mówi się, że "manifestują" swoją seksualność. Seksualność jest sprawą indywidualną (nie zbiorową wszak), ale ty chyba chciałaś powiedzieć "prywatną". Otóż nie do końca masz rację. Seksualność decyduje o tym, jakie związki mamy z ludźmi, a te mają również aspekt społeczny, prawny itd. Tylko, że te aspekty są uznawane jedynie w przypadku związków hetero, co prowadzi do absurdu. Jeśli ktoś wyjdzie z kimś na ulicę za rękę, to czy to jest manifestowanie seksualności, czy nie? Jeśli ktos założy koszulkę "mam najfajniejszego chłopaka/dziewczynę na świecie", to czy to jest manifestowanie seksualności? Jeśli ktoś mówi "idę z moim najdroższym/najdroższą na wesele brata", to czy to jest manifestowanie seksualności? W tych i podobnych przypadkach nie da się jednoznacznie odpowiedzieć, a ta niejednoznaczność jest miarą naszej (jako społeczeństwa) hipokryzji. Bo w przypadku hetero odpowiedź brzmi "nie" a w przypadku homo odpowiedź brzmi "tak". Ciekawe, że nikt nie uznaje za "manifestację seksualności" rozmaitych katolickich imprez w rodzaju "Marszu dla Życia i Rodziny", gdzie na piedestał wynosi się seksualność hetero jako jedyną poprawną oraz poczęcie jedynie jako wynik aktu seksualnego (w odróżnieniu od poczęcia w probówce). Ale co wolno wojewodzie... w tym "demokratycznym" kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: parada 06.07.10, 20:53 A u nas w miniony weekend obchodzilismy 30 lat parady - lza sie w oku kreci jak sobie czlowiek maciupenkie poczatki przypomni ... Tu pare fotek z tego roku: www.gaycities.com/images/featured/events/Toronto%20Pride.png pic1.qguide.com/hz/sv/hzsv.gay- toronto.20100328052457383260.soczon.imageL.jpg www.proudanglicans.ca/photos/proud2.jpg www.cbc.ca/gfx/images/news/photos/2009/10/11/gay-rights-w-cp-7473109.jpg www.curvemag.com/Curve-Magazine/Web-Articles-2008/Curve-Magazine-rsquos-20th-Anniversary-San-Francisco-Pride-Parade-Float- Design-Contest-2010/Pride_Float_500.jpg Tradycyjnie w sobote byla Dyke Parade a w niedziele juz wielka, kolorowa Pride Parade, ktora co roku przynosi miastu coraz wiecej dochodu i radosci Czego polskim miastom tez nalezy serdecznie zyczyc! Odpowiedz Link Zgłoś
wespuczi Re: parada 08.07.10, 01:48 sami degeneraci, po co takie rzeczy pozkazywac jeszcze sie komus w glowce pomiesza... Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: parada 06.07.10, 20:57 Po co oni paraduja? A normalnie dla rozrywki, podobnie jak sa np. parady wielokulturowe, gdzie Chinczycy kreca smokiem, kluby samby tylkiem, a jakis lokalny sie przebierze za Indianina. Ostatnio ogladalam parade gejowska i byly rzeczy takie: - grupy taneczne z jakimis wstegami, balonami itp. - platformy z muzyka i roznymi postaciami w kostiumach (bez konkretnego tematu, ot takie aby bylo kolorowo) - organizacje typu np. gejowski klub pilkarski (otwarty dla wszystkich, moj znajomy hetero tez tam tam uczeszcza), klub filmowy, kluby "bears", milosnicy roznych knajp gay friendly - organizacje gejowskie i ogolnie LGBT - grupa przedstawicieli wydzialu "gender studies" w teczowych togach i biretach (tzn. kazdy w innym kolorze, nie wszyscy w teczy) - drag queens w pelnej gali, jakie NOGI maja niektore! - jeszcze wiecej platform - autobusy pietrowe z imprezujacymi do muzyki - orkiestry dete i majoretki - ogolnie kupa ludzi w kostiumach (najrozniejszych, np. roslin albo superbohaterow) - jeszcze wieksza kupa ludzi z wlosami czy twarzami w tecze (orientacji nieznanej) Symulacji aktow seksualnych nie bylo. Golizny w sensie skor i pejczow nie bylo, niektore kostiumy byly nieco skape (np. gosc przebrany za kwiatek, w kapielowkach caly umalowany zielona farba z wielkim kwiatem na glowie). Ot taka parada. Odpowiedz Link Zgłoś
lukas.2004 Re: parada 06.07.10, 20:45 Uważam, że parada gejowska pod hałem "Nie lękajcie się" to jednak jakaś kpina. Homoseksualizm jest obenie właściwie promowany we wszstkich mediach. Celebryci szczycą się swoim homoseksualizmem, obnoszą wręcz. W najgorszym przypadku chwalą przyjaźnią z gejami. Nie ma serialu bez gejowskiego wątku. Kolejna manifestacja jest zbędna. I jeszcze wciąganie w nią Jana Pawła II... Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: parada 06.07.10, 20:52 A tak - bo przyjaźnią z gejem nie ma co się chwalić, nalezy ja ukrywać. Bo ostatecznie gej to niby też człowiek, ale jakis taki gorszego gatunku. A propagować homoseksualizmu się raczej nie da. Widać, ze choć kazda polska rodzina z dziećmi propaguje z racji swojego istnienia heteroseksualizm, to nie udało się go 100% rozpropagować. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: parada 06.07.10, 20:58 Propagowanie homoseksualizmu to jak propagowanie posiadania zielonych oczu. Mozesz sie napropagowac ile wlezie ale jak sie urodzilas/es z niebieskimi oczami, to tylko kolorowane kontakty moga pomoc na chwile - chcac-nie-chcac do konca zycia pozostaniesz z tymi niebieskimi. Tak i z tym homoseksualizmem - ja Cie moge namawiac do usmiechnietej smierci zeby te upodobania sie zmienily, ale skoro zes sie czlowieku urodzil hetero, to juz takim pozostaniesz. Dla jasnosci: to dziala tak samo w obie strony! A parada to wspaniala impreza - tak jak potrafia sie bawic ludzie wlasnie na Pride Parades, tak chyba na zadnej innej. Ludzie niezaleznie od orientacji seksualnej! Odpowiedz Link Zgłoś
kosher_ninja Re: parada 06.07.10, 21:01 Ja się właśnie na takiej paradzie bawiłam w Wawie dawno, dawno temu. Przed nagonką Kaczyńskiego, która rozpętała demony. Parada była spokojna, rodzinna i postronny obserwator tak naprawdę nie wiedziałby, czy to parada gejowska, czy karnawał, czy marsz studentów różnego wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: parada 06.07.10, 20:57 hasełko o "promocji" homoseksualizmu jest samo w sobie dość zabawne w kontekście biologii i jej uwarunkowań. Poza tym ma się tak do parady gejowskiej jak promocja religii katolickiej do procesji w Boże Ciało lub do katolickiego pogrzebu idącego przez całe miasto z krzyżem i biskupem. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: parada 06.07.10, 21:05 anorektycznazdzira napisała: > promocja religii katolickiej do procesji w Boże Ciało > lub do katolickiego pogrzebu idącego przez całe miasto z krzyżem i > biskupem. No wiesz - jak biskup przystojny to rozne promocje moga miec miejsce w tym samym momencie Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: parada 06.07.10, 21:21 > No wiesz - jak biskup przystojny to rozne promocje moga miec miejsce > w tym samym momencie Zaraz sie okaze, ze najwieksza promocja religijnosci byly "Ptaki Ciernistych Krzewow" Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: parada 06.07.10, 21:15 www.youtube.com/watch?v=C2qVKM_GC1Q&feature=related Byłam 2008 rewelacja Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: parada 06.07.10, 21:45 gazeta_mi_placi napisała: > Jesteś lesbijką? Nie mam siostrę w Berlinie I nie jest lesbijką Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: parada 06.07.10, 23:00 gazeta_mi_placi napisała: > Jesteś lesbijką? Gabi ma męża i 4 dzieci, najwyzej jest bi gabi ty jestes niesamowita, w jdnym watku piszesz o paradzie, a w drugim o sw. Faustynie tylko wg twojej teorii lesbijki nie powinny sie wypowiadac na zadne tematy, bo w większosci raczej dzieci nie mają. Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: parada 07.07.10, 10:46 iuscogens napisał: > Gabi ma męża i 4 dzieci, najwyzej jest bi Zapytać zawsze może > gabi ty jestes niesamowita, w jdnym watku piszesz o paradzie, a w drugim o sw. > Faustynie A co ma piernik do wiatraka,odnośnie Faustyny to każdy chyba wie kim Ona była. Wiesz ja nie jestem typem JK który na pytanie na temat in vitro -odpowiada jestem katolikom Nie jestem homofobem mam znajomych z rożnej orientacji seksualnej są to normalni ludzie > tylko wg twojej teorii lesbijki nie powinny sie wypowiadac na zadne tematy, bo > w > większosci raczej dzieci nie mają. > A i tu się mylisz co innego kobieta która decyduje się świadomie na nie bycie matką .A co innego kobita która ma 20 lat chce założyć rodzinę,jeszcze nie ma o niej zielonego pojęcia a wypowiada się w kwestiach wychowania ,in vitro i co by było gdyby Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: parada 08.07.10, 10:58 gabi683 napisała: > iuscogens napisał: > > Gabi ma męża i 4 dzieci, najwyzej jest bi > > > Zapytać zawsze może odpowiedz zachowaj dla siebie > > > gabi ty jestes niesamowita, w jdnym watku piszesz o paradzie, a w drugim > o sw. > > Faustynie > > > A co ma piernik do wiatraka,odnośnie Faustyny to każdy chyba wie kim Ona była. > Wiesz ja nie jestem typem JK który na pytanie na temat in vitro -odpowiada > jestem katolikom czyli jestes takim, który sam sobie wybiera zasady z kk, ktore mu pasują > Nie jestem homofobem mam znajomych z rożnej orientacji seksualnej są to normaln > i > ludzie no mnie nie musisz do tego przekonywac, naprawde. > > > > > tylko wg twojej teorii lesbijki nie powinny sie wypowiadac na zadne temat > y, bo > > w > > większosci raczej dzieci nie mają. > > > > > A i tu się mylisz co innego kobieta która decyduje się świadomie na nie bycie > matką .A co innego kobita która ma 20 lat chce założyć rodzinę,jeszcze nie ma o > niej zielonego pojęcia a wypowiada się w kwestiach wychowania ,in vitro i co by > było gdyby 20 lat to ja miałam jeszcze jak Kwasniewski był prezydentem. W kwestiach wychowania akurat jakos specjalnie się nie wypowiadam, o in vitro tak, bo dużo na ten temat czytałam, nie łapię od jakiej ilosci dzieci i od jakiego wieku można się wypowiadac. Od 3 i po 30?? To, ze moje poglady na in vitro są rózne od twoich to naprawde nie oznacza, ze ty się znasz na tym temacie, a ja jestem zielona. z pewnych względów mogę wiedzieć więcej d Ciebie. Jak juz to zrozumiesz to będzie sukces, choć specjalnej nadziei sobie nie robię Odpowiedz Link Zgłoś
lukas.2004 Re: parada 06.07.10, 21:22 To może ja jestem zaścianek, homofob czy jaktamchcecie mnie nazywac, ale mnie sę nie podoba parada gejowska tak samo jak nie podoba mi się dwóch fcetów w namiętnym uścisku, a jeszcze bardzej nie podoba mi się rodzin, w której dziecko ma dwóch tatusiów. A niestety wszystko zmierza w tym kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: parada 06.07.10, 21:40 A mnie się podoba, jak ludzie sie kochają. Niezaleznie od płci. I nie rozumiem, co w miłosci może ludziom się nie podobać. A co do dzieci - wiadomo, ze dziecko jest o niebo szczęśliwsze w domu dziecka, niż z dwoma tatusiami. Lepszy brak rodziny i sieroctwo niż cos tak fatalnego jak dwoje kochających ludzi niewłasciwej płci. Odpowiedz Link Zgłoś
nutka07 Re: parada 06.07.10, 21:51 Tak, bo to przeciez jedyna alternatywa dla takich dzieci. Po co tak splycac temat. Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: parada 06.07.10, 23:02 nutka07 napisała: > Tak, bo to przeciez jedyna alternatywa dla takich dzieci. > Po co tak splycac temat. Verdana, juz kiedys taka wizje przedstawiała, ze związek homo dobry, kochajacy się, a w opozycji zawsze jest kłócąca się, nieszczęśliwa para hetero. Cie Odpowiedz Link Zgłoś
sanna.i Re: parada 07.07.10, 09:55 To jest właśnie typowa manipulacja. I jeszcze te dzieci z domów dziecka. Szkoda, że verdana nie zapoznała się z tematem. Dzieci z domów dziecka mają nieuregulowaną sytuację prawną,dlatego tam są. Zaś na adopcję pary małżeńskie czekają średnio rok. Odpowiedz Link Zgłoś
lukas.2004 Re: parada 06.07.10, 21:56 A to trzeba`by zapytać takiego dziecięcia. Ja osobiście wolałabym wychowywać się w tradycyjnej (żeby nie powiedzieć normalnej) rodznie i mieć mamę i tatę. Generalnie uważam się za osbę raczej tolerancyjną, także w kwestii orientacji seksualnej. Nie podoba mi się jednak taka manifestacja, jaka ma miejsce w ostatnich czasach. A naturalnym jest, że heterycy są większością a geje mniejsząścią. Tak już porostu jest. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: parada 06.07.10, 22:34 Cóż, geje moga tylko adoptować, raczej nie porywaja dzieci kochającym hetero. Wiec racej nie ma alternatywy "tradycyjna rodzina", para homoseksualna. Tak, ja tez jestem zdania, ze pierszeństwo w adopcji powinny mieć ustabilizowane rodziny hetero, nie tylko przed gejami, ale przed samotnymi matkami. Ale jak innych rodzin nie ma - na pewno dziecku lepiej z kochającą parą homo, niż w DD. Nie mówiac już o tym, ze po smierci partnera biologicznego rodzica nie jest zbyt humanitarne zabierać dziecko z domu i skazywac na samotność w DD, choć ma osobę, ktora je kocha. To,ze ktos jest mniejszoscią, nie przesądza o tym, ze jest w czymkolwiek gorszy, nie uwazasz? A może jednak uwazasz - ze ludzie niepelnosprawni(mniejszość), chorzy (mniejszość), innej narodowosci (mniejszość) - powinni mieć mniej praw i siedzieć cicho? Odpowiedz Link Zgłoś
lukas.2004 Re: parada 06.07.10, 22:54 Oczywiście, że mniejszośc nie oznacza mniejszych praw. Ale raczej proces adopcjny nie powiedzie się osobie chorej, niepełnosprawnej czy samotnej. Znam przypadek, gdzie samotnej już babci nie pozwolono opiekowac się trójką osieroconych wnucząt. Najmłodsze dziecko zostało w DD, bo uznano, że starsza pani nie poradzi sobie z trojgiem dzieci. Wracając do mniejszości. Wiem, że argument typu "nie bo nie" to nie argument, ale nic w tej chwili nie potrafi mnie przekonac do rodzin z dwoma tatusiami oraz do afiszowania się się związków gejowskich. Milośc homoseksualna nie jest dla mnie naturalna. Nie przeszkadza mi, że np. mieszkaja razem, mogą byc moimi sąsiadami. Ale nie podobają mi się takie nachalne próby wymusznia tolerancji. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: parada 06.07.10, 23:15 Dzis milosciwie nam (mnie) panujaca Krolowa Elzbieta II przemawiala w UN i bardzo ladnie rzekla, ze przez ostatnich ponad 50 lat swiat zmienil sie w wiekszosci na lepsze, szczegolnie zas w wyraznym wzroscie wzajemnego zrozumienia i tolarancji jakie sa coraz bardziej obecne w spolecznosci swiata. Ja tak wlasnie postrzegam Parady i inne przejawy wzrostu porozumienia miedzy ludzmi - naprawde mozemy sie wszyscy razem bawic na ulicach i celebrowac Milosc (Make Love, Not War) cokolwiek by pod tym pojeciem nie rozumiec. Przejawy uczuc dwojga ludzi (wszystko jedno jakich plci) bywaja dla postronnych krepujace ale sa tez zawsze duzo przyjemniejszym i podnoszacym na duchu widokiem niz obrazek skloconej pary, rodzica karcacego/tlukacego dziecko, czlowieka bijacego zwierze itd. Totez ja zdecydowanie wole jak sie na ulicy para nastolatkow rozkosznie oblizuje w goraczce hormonow, czy dwoch facetow caluje bez pamieci na powitanie na lotnisku, albo jedna starsza pani podszczypuje tyleczek drugiej w czasie ulicznego koncertu jazzowego, niz gdy stojac w korku widze jak sie w sasiednim samochodzie ludzie kloca czy matka targa wrzeszczace ukochanie ze sklepu. Milosc niejedno ma imie Na szczescie! Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: parada 06.07.10, 23:17 Tobie ma prawo się nioe podobać związek gejowski, mnie ma prawo nie podobać się brak tolerancji. OK. Tylko z naszego "nie podoba mi się" nie powinny wynikać żadne zakazy działań, ktore sa legalne. A wymuszanie tolerancji to bardzo swoisty twór jezykowy - bo oznacza, ze gdyby jej nie wymuszono, to zadnej tolerancji by nie było... Odpowiedz Link Zgłoś
sanna.i Re: parada 07.07.10, 09:57 Tylko, ze w kwestii adopcji dzieci nie chodzi już o twoje i moje prawo, tu chodzi przede wszystkim o prawa dziecka do wychowywania się w optymalnych ku temu warunkach. Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: parada 07.07.10, 10:19 A jakie są "optymalne" warunki do wychowywania dzieci? Czytasz to forum? Nawet tutaj nie ma jednej, ustalonej werrsji optymalnych warunków... Odpowiedz Link Zgłoś
sanna.i Re: parada 07.07.10, 10:23 Hmmm...Od lat psychologowie dziecięcy powtarzają jak mantrę,że dziecku do prawidłowego rozwoju niezbędna jest obecność i mamy, i taty. I tylko przy okazji rozmów o gejach i lesbijkach, pod naciskiem politycznej poprawności, te oczywiste sprawy bywają przemilczane. Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: parada 07.07.10, 10:33 Od lat psychologowie dziecięcy powtarzają jak mantrę,że dziecku > do prawidłowego rozwoju niezbędna jest obecność i mamy, i taty. Tiaaa? Mamy- płeć żeńska i taty- płeć męska?p A mnie się wydawało, że do prawidłowego rozwoju dziecka potrzebni są przede wszystkim kochający je ludzie...wszystkiego innego, czyt. "NORMALNA rodzina to tata-facet i mama-kobieta" dziecko uczy sie juz w ramach tzw. socjalizacji, czyt. tego m.in. co mu małotolerancujne otoczenie zaserwujep Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: parada 07.07.10, 10:58 sanna.i napisała: > No to już wiem, co SIĘ TOBIE WYDAWAŁO. Przestań bzdury gadać ,znam osobiście parę gejowska która jest już ze sobą 15 lat.Wspaniali ludzie sympatyczni ,zabawni czyści zadbani . Wiesz wolałabym aby tacy ludzie mogli wychowywać dziecko niż matka z ojcem wieczni nachlani Odpowiedz Link Zgłoś
sanna.i Re: parada 07.07.10, 11:03 Następna manipulatorka. Według ciebie istnieją tylko dwie kategorie ludzi: czyści, uczciwi i wspaniali homo i odrażający, wiecznie nachlani hetero? Nie zazdroszczę wąskich horyzontów. Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: parada 07.07.10, 11:03 Rozumiem, że jesteś przeciwnego zdania?p Że dziecku do prawidłowego rozwoju nie sa potrzebni przede wszystkim kochający je ludzie? Zastanów się nad odpowiedzią, cobyś znowu się nie wkopała...hehehehehehh Odpowiedz Link Zgłoś
sanna.i Re: parada 07.07.10, 11:06 Ależ ja tu nie widzę żadnej wpadki w moim wykonaniu. Do prawdiłowego rozwoju potrzebna jest dziecku kochająca mama i kochający tata. Przede wszystkim, bo nie wyłącznie przecież. Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: parada 07.07.10, 11:11 mając do wyboru kochających dziecko mamę i tatę i kochajacych dziecko "tatę" i tatę, wybór jest chyba jasny... Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: parada 07.07.10, 14:57 kali_pso napisała: > > Rozumiem, że jesteś przeciwnego zdania?p > Że dziecku do prawidłowego rozwoju nie sa potrzebni przede wszystkim > kochający je ludzie? Zastanów się nad odpowiedzią, cobyś znowu się > nie wkopała...hehehehehehh ja jestem tego samego zdania Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: parada 07.07.10, 20:14 Masz racje! Dlatego samotnym matkom z miejsca powinno sie dzieci zabierac i przekazywac parze obojga plci, ze o samotnych ojcach nie wspomna, bo to w ogole stworzenia nierozgarniete i niebezpieczne Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: parada 07.07.10, 10:53 kali_pso napisała: > > A jakie są "optymalne" warunki do wychowywania dzieci? > Czytasz to forum? Nawet tutaj nie ma jednej, ustalonej werrsji > optymalnych warunków... Bo takiej nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: parada 07.07.10, 00:30 Lepsza wymuszona tolerancja od niewymuszonych prześladowań. Podobnie jak lepsza jest wymuszona uczciwość (kanarzy w autobusie, bramki w sklepach, odbieranie koncesji sklepom sprzedającym alkohol nieletnim, penalizacja przemocy) niż niewymuszona anarchia. Widziałeś kiedyś afiszujących się gejów? Chyba nie w Polsce? Bo tutaj, to nie mogą sobie pozwolić nawet na to, co robią pary hetero i czego w tym przypadku nikt nie nazywa "afiszowaniem się" tylko normalnym zachowaniem pary. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: parada 07.07.10, 01:35 Juz nie jeden raz pisalam, ze tu gdzie mieszkam malzenstwa (sic!) jednoplciowe sa prawnie usankcjonowane, od 6 lat. Przez ten czas nie zauwazylam nawalu ostentacji publicznej par jednoplciowych, wzrostu poziomu homoseksualnosci w populacji. Jest wiecej szczesliwych rodzin, ktore moga zyc w poczuciu stabilizacji, ze sa dostrzegane w swietle prawa jako rodziny, ze maja takie same prawa jak pary dwuplciowe, moga dostawac informacje medyczne, dziedziczyc, skladac oswiadczenia podatkowe razem, wystepowac jako proxy w kwestiach medycznych i zdrowotnych, adoptowac dzieci, partnera i spoza zwiazku, itd. itp. Najbardziej ZA malzenstwami jednoplciowymi lobbowaly..... dzieci tychze, czesto z wlasnymi rodzinami i dziecmi u boku. 40 lat temu parady wygladaly tak samo jak w Polsce, kilkaset kolorowo ubranych osob, z mocna obstawa policji. To sie zmienilo. Teraz parada to festiwal milosci w roznych postaciach, nie widac kto homo, kto hetero, kto bi, bo sa tam wszyscy, moja rodzina tez, bo chce pokazac dziecku, ze rodziny maja rozna postac, i rozni ludzi moga sie kochac. Widze duzo par, rodzin jednoplciowych, nie widze gorszacych zachowan, widze objetych ludzi, trzymajacych sie za rece ludzi. Widze 2 ojcow, albo 2 matki bawiace sie z dziecmi w parku, albo na plazy, tak jak KAZDA rodzina, albo para wsciekle w sobie zakochana. To sa parady rownosci GLBT. Ich prawa sa tak samo wazne jak nasze, hetero, bo sa obywatelami demokratycznego panstwa (dzieki konstytucji). Jedno co moze dziwic, ze Polska, ktora jako pierwsze panstwo w Europie miala najbardziej demokratyczna konstytucje 3 maja, zostala mocno w tyle za cala reszta. A szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: parada 08.07.10, 11:02 verdana napisała: > To,ze ktos jest mniejszoscią, nie przesądza o tym, ze jest w > czymkolwiek gorszy, nie uwazasz? A może jednak uwazasz - ze ludzie > niepelnosprawni(mniejszość), chorzy (mniejszość), innej narodowosci > (mniejszość) - powinni mieć mniej praw i siedzieć cicho? jakis czas temu był watek pani, ktora chciała adoptować i sama jej mowiłas, ze nie ma własciwie szans, bo ma niepelnosprawne rodzeństwo. Czyli niepelnosprawnych nie dyskryminujemy, za to ich rodziny juz tak?? Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: parada 07.07.10, 10:38 A naturalnym jest, że heterycy > są większością a geje mniejsząścią. Tak już porostu jest. I co w związku z tym? To, że są mniejszością wymusza na nich siedzenie w ukryciu? Bo tylko większość ma prawo głosu?p Odpowiedz Link Zgłoś
lukas.2004 Re: parada 07.07.10, 14:41 Nawet zwolennicy Kaczyńskiego muszą pogodzć się, że są w mniejszości i przyją,że prezydentem Polski został Komorowski . Tak to już jest w demokracji, że to większość ma rację. Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: parada 07.07.10, 20:00 Tak to już jest > w demokracji, że to większość ma rację. Ale nawet w demokracji dopuszcza się do głosu opozycję.... Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: parada 07.07.10, 20:46 W demokracji wiekszość nie "ma rację" , tylko "ma władze" - zupełnie nie to samo. Przy czym tę władzę musi sprawować przy poszanowaniu wszystkich praw mniejszosci, bo inaczej to NIE jest demokracja. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: parada 07.07.10, 01:01 lukas.2004 napisała: To może ja jestem zaścianek, homofob czy jaktamchcecie mnie nazywac, ale > mnie sę nie podoba parada gejowska tak samo jak nie podoba mi się dwóch > fcetów w namiętnym uścisku, a jeszcze bardzej nie podoba mi się rodzin, w > której dziecko ma dwóch tatusiów. A niestety wszystko zmierza w tym > kierunku. No dobra, nie podoba Ci się i co w związku z tym? Wystrzelać? Zamknąc w gettach? ;-/ Odpowiedz Link Zgłoś
lukas.2004 Re: parada 07.07.10, 07:38 Nie, oczywiście że nie. Ale demonstracja pod hasłami związanymi z osobą Jana Pawła II to jednak przesada. Czy za kilkanaście, może kilkadzesiąt lat inne zachowania - dziś społecznie nieakceptowalne też będą na siłę oswajane? Odpowiedz Link Zgłoś
des4 zmieniana ściółka, dobre jedzonko, karuzela 07.07.10, 07:44 to podstawa hodowli zadowolonego chomika, hehe... Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: parada 07.07.10, 07:47 Skoro w Polsce ciągle to, że dwie dorosłe osoby jednej płci mogą się kochać i tworzyć związki jest tabu to trzeba ludzi właśnie na siłę tymi paradami oswajać. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: parada 07.07.10, 14:15 lukas.2004 napisała: > Czy za kilkanaście, może kilkadzesiąt lat inne zachowania - dziś > społecznie nieakceptowalne też będą na siłę oswajane? Wiesz, jeszcze nie tak dawno temu (w Szwajcarii do 1971 roku!) wielu zylo w przekonaniu, ze kobieta z jej malym i wrazliwym mozdzkiem nie bedzie w stanie podolac takim decyzjom jak udzial w wyborach. No i jakos sie to zachowanie oswoilo ... Swiat sie zmienia, w wiekszosci przypadkow na lepsze Odpowiedz Link Zgłoś
lukas.2004 Re: parada 07.07.10, 14:33 Jest to jakaś racja... Nie wykluczam, że kiedyś zmienię zdanie (pewnie nawet w pamięć zapadną mi niektóre racjonale argumenty tej dyskusji), może do wszystkiego trzeba dojrzeć, ale na dzień dzisiejszy i w najbliższej przszłości opowiadam się po stronie przeciwników takich demonstracji i prowokacji,a zwłaszcza przeciwko adopcji dzieci przez pary homoseksualne. Jest to dla mnie nienaturalne. Odpowiedz Link Zgłoś
130xe Re: parada 13.07.10, 22:10 dziwne, nawet szambiarzowi w szambie nie jest rewelacyjnie Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: parada 07.07.10, 10:37 Celebryci szczycą się swoim homoseksualizmem, obnoszą wręcz którzy celebryci? czy powiedzenie w mediach- "jestem gejem" to już szczycienie się swoim homoseksualizmem? Obnoszenie się z nim? Hmmmmm..jesli dla Ciebie tak, to nie dziwi mnie ta histeria okołoparadowa. Dla takich ludzi jak Ty, przezycie tej parady na uliach miasta po którym kiedys jeździł papież-Polak to rzeczywiście może być ponad siłyp Odpowiedz Link Zgłoś
lukas.2004 Re: parada 07.07.10, 11:54 kali_pso napisała: > Celebryci szczycą się swoim homoseksualizmem, obnoszą wręcz > > którzy celebryci? > czy powiedzenie w mediach- "jestem gejem" to już szczycienie się > swoim homoseksualizmem? Obnoszenie się z nim? Hmmmmm..jesli dla > Ciebie tak, to nie dziwi mnie ta histeria okołoparadowa. Dla takich > ludzi jak Ty, przezycie tej parady na uliach miasta po którym kiedys > jeździł papież-Polak to rzeczywiście może być ponad siłyp Przesadzasz z tą ironią. Nie podoba mi się forma tej parady, która jest zdecydowaną prowokacją, mi in. z powodu jej organizacji pod hasłem związanym ściśle z Papieżem - Polakiem, a nie z powodu jej organizacji w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
sanna.i Re: parada 07.07.10, 09:52 Ja pewnych rzeczy w tej paradzie nie rozumiem. Teoretycznie geje chcą się pokazać społeczeństwu jako fajni, normalni, sympatyczni ludzie, których da się lubić etc. No i ok. Więc po co pornograficzne plakaty porozwieszane w mieście, po co prowokacyjne hasła (czyt. cytaty papieża,autorytetu dla wielu Polaków użyte w takim kontekście)? Przyznam, że widzę tu pewną schizofrenię. Może powinni się zastanowić, czy chcą żeby społeczeństwo ich akceptowało, czy też chcą ludzi wpienić i sprowokować? Znam dwóch gejów, którzy sami są wściekli na takie podejście do sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
lukas.2004 Re: parada 07.07.10, 10:02 Właśnie zabrakło mi tego słowa. Ja też odbieram tę paradę jako właśnie prowokację. Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: parada 07.07.10, 10:06 zawodowi działacze rozmitych politpoprawnych organizacyjek, utrzymujacy się z grantów unijnych i fundacyjnych, musza sie wykazac aktywność przed sponsorami, bo źrodełko wyschnie... i tak mamy wystp rozmaitych "marszów" i "parad"... tylko naiwny uwierzy w "spontaniczność" uczestników tych pochodów, aczkolwiek nie wykluczam, ze zawsze się tam znajdzie trochę tzw. użytecznych idiotów... Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: parada 07.07.10, 10:17 Bo to ma na celu prowokować... A zastanawiałaś się może - do czego? Odpowiedz Link Zgłoś
sanna.i Re: parada 07.07.10, 10:20 Na pewno nie do tego,żeby ich polubić i traktować jak zwyczajnych ludzi- takich jak my. Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: parada 07.07.10, 10:30 Doprawdy? A kto Ci powiedział, że oni chcą, aby traktować ich jak "zwyczajnych ludzi takich jak my"? To jest właśnie ten błąd w Twoim i nie tylko w Twoim myśleniu- wykoncypowałaś sobie, nie wiem na jakiej podstawie, że parady gejów mają na celu pokazać, że są tacy sami jak my- hetero. Błąd. Oni chcą pokazać, że ich inność nie jest aż tak przerażająca jak to się głosi z rydzykowej rozgłośni np. Chcą pokazać, że są obecni w przestrzeni i domagają się takich samych praw jak my, hetero. Pomimo swej odmienności. Temu mają również służyć wszelkie manify- ruszać skostniałe struktury, zmuszać do refleksji, bronić praw ale nie na litość- upodabniać wszystkich do siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
des4 tjaa 07.07.10, 10:41 chcą poruszać "skostniałe struktury" i "zmuszać do refleksji" za pomocą hasla "nie lękajcie się"... obrzydliwe i żenujące... Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: tjaa 07.07.10, 19:58 des4 napisał: > chcą poruszać "skostniałe struktury" i "zmuszać do refleksji" za > pomocą hasla "nie lękajcie się"... > > obrzydliwe i żenujące... > Obrzydliwe i żenujące jest twoje podejście ,wybuduj im getta i bądź szczęśliwa. A jak Ci powie za pre lat syn że jest gejem to go tam zamknij i patrz jak inni opluwają twojego syna.Zycie pisze scenariusze i nie wiadomo co komu jest pisane. Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: tjaa 07.07.10, 20:07 Abstrahując od tego, że nie odnosiłam się do tego hasła pisząc co napisałam- mógłbyś pyrzybliżyć mi swój tok myślenia i wyjaśnić co takiego "obrzydliwego i żenującego" jest w tym haśle? Może skończmy z tym przeczuleniem wspomnieniowym, co? Mnie nieustannie wprawia w zdumienie z ilu to i jak często twierdzeń/słów/cytatów jesteśmy w stanie zrobić powód do obrazy swoich uczuć religijnych.... Odpowiedz Link Zgłoś
sanna.i Re: parada 07.07.10, 10:42 Niejednokrotnie słyszałam wypowiedzi gejów, że są przecież tacy jak inni, są naszymi sąsiadami, nauczycielami, niczym specjalnym się nie różnią. Natomiast domaganie się takich samych praw przez wyśmiewanie autorytetów innych ludzi albo prezentowanie pornografii w czystej postaci na plakatach ulicznych to kompletny idiotyzm. Do czego ma to niby prowadzić? Odpowiedz Link Zgłoś
piegowata9 Re: parada 07.07.10, 22:11 >Chcą pokazać, że są obecni w przestrzeni i domagają się takich samych > praw jak my, hetero. Pomimo swej odmienności. Zeżarło mi całą odpowiedź, ale się nie poddaję Mam tylko nadzieję, że sama się nie zdubluję. Do rzeczy. Znam trzech gejów, dwóch z nich jest parą. To sympatyczni, inteligentni i kulturalni ludzie. Nie chodzą na parady, bo jak sami twierdzą, tego typu "rozgłos" na dłuższą metę przynosi im więcej szkody, niż pożytku. I co ciekawe, jakoś na siłę nie muszą się domagać akceptacji... Jestem za wprowadzeniem prawnej regulacji dotyczącej np. spraw spadkowych homo. Jestem przeciwna, by ich związki nazywać małżeństwem. By przyznać im prawo do adopcji dzieci. Bo jest to sprzeczne z naturą. Jestem przeciwna ślepemu powielaniu wzorców płynących z tzw. Zachodu. Temu, by rodzicami nazywać układ tata i tata, mama i mama, czy - żeby było jeszcze bardziej politycznie poprawnie - rodzic A i rodzic B. A i takie paranoidalne pomysły się już pojawiły... Zgoda, załóżmy, że obecnie u nas parady mają jeszcze "cywilizowany" charakter. NIKT jednak nie da mi gwarancji, że za rok - dwa pod moim oknem nie przejdzie pochód obściskujących się facetów, przyodzianych w wulgarne stroje. Nie życzę sobie, by w imię tzw. nowoczesności i tolerancji ZMUSZANO mnie i moje dzieci do oglądania i akceptowania takich obrazków. Nie interesuje mnie, co robią homo i lesbijki we własnych czterech ścianach. Ja jednak nie chodzę rozebrana po ulicach i nie zachowuję się w sposób wulgarny. I tego samego oczekuję od innych. Póki co zaś odróżniam niewinne trzymanie się za rączkę od naśladowania ruchów frykcyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: parada 08.07.10, 11:18 Nie życzę sobie, by w imię tzw. nowoczesności i tolerancji ZMUSZANO mnie i moje dzieci do oglądania i akceptowania takich obrazków A kto cię zmusza"? I jak? Przykuwac kajdankami mają wzdłuż trasy przemarszu, czy jak? Litości..nie pogrążajcie się w oparach absurdu... Odpowiedz Link Zgłoś
gk102 Re: parada 08.07.10, 11:42 Jak to mnie nie zmuszają? idąc miastem jestem zmuszona oglądać. Czemu zainteresowani nie organizują tej imprezy na placu/boisku/stadionie - wtedy tam po prostu nie idę. Jednak forma parady - sama za siebie mówi - oglądajcie nas - chcecie czy nie chcecie, bez względu na poglądy! Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: parada 08.07.10, 11:49 A próbowałaś odwrócić głowę i nie patrzeć? Jak się gimnazjaliści liżą na ławce to to jest obrzydliwe i ja się odwracam. Wolałabym dwie dorosłe dziewczyny, które się ładnie całują Ja też jestem z grupy społecznej, która organizowała paradę. Trochę innego rodzaju, niezwiązaną z seksem kompletnie. I ludzie tacy ja Ty również rozkrzyczeli się, ze to swiętokradztwo, obrzydliwość i won do podziemia. Bo przecież jak oczy nie widzą, to problemu nie ma, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: parada 08.07.10, 11:55 sama za siebie mówi - oglądajcie nas - chcecie czy nie > chcecie, bez względu na poglądy! Doprawdy? W jakimż potwornie uciemiężonym wizualistycznie społeczeństwie żyjesz Bo ja żyję w takim, w którym mam prawo do wyboru - mam prawo wybrać i obejrzeć paradę, Ty masz prawo wybrać i jej nie zobaczyć- skorzystaj, poczujesz ulgę Odpowiedz Link Zgłoś
gk102 Re: parada 08.07.10, 12:51 Jeśli parada idzie pod moim oknem - chyba nie mam wyboru i muszę patrzeć/słyszeć itd. jestem do tego zmuszana - czemu mam trzymac głowę pod poduszką we własnym domu? Ja wiem, że cię nic nie przekona, bo Tobie sie wydaje, ze ja jestem ciemnogród a ty ta światła i nowoczesna. Ale to jest Twoje zdanie... inni mogą mieć inne poglądy. Odpowiedz Link Zgłoś
piegowata9 Re: parada 07.07.10, 22:11 >Chcą pokazać, że są obecni w przestrzeni i domagają się takich samych > praw jak my, hetero. Pomimo swej odmienności. Zeżarło mi całą odpowiedź, ale się nie poddaję Mam tylko nadzieję, że sama się nie zdubluję. Do rzeczy. Znam trzech gejów, dwóch z nich jest parą. To sympatyczni, inteligentni i kulturalni ludzie. Nie chodzą na parady, bo jak sami twierdzą, tego typu "rozgłos" na dłuższą metę przynosi im więcej szkody, niż pożytku. I co ciekawe, jakoś na siłę nie muszą się domagać akceptacji... Jestem za wprowadzeniem prawnej regulacji dotyczącej np. spraw spadkowych homo. Jestem przeciwna, by ich związki nazywać małżeństwem. By przyznać im prawo do adopcji dzieci. Bo jest to sprzeczne z naturą. Jestem przeciwna ślepemu powielaniu wzorców płynących z tzw. Zachodu. Temu, by rodzicami nazywać układ tata i tata, mama i mama, czy - żeby było jeszcze bardziej politycznie poprawnie - rodzic A i rodzic B. A i takie paranoidalne pomysły się już pojawiły... Zgoda, załóżmy, że obecnie u nas parady mają jeszcze "cywilizowany" charakter. NIKT jednak nie da mi gwarancji, że za rok - dwa pod moim oknem nie przejdzie pochód obściskujących się facetów, przyodzianych w wulgarne stroje. Nie życzę sobie, by w imię tzw. nowoczesności i tolerancji ZMUSZANO mnie i moje dzieci do oglądania i akceptowania takich obrazków. Nie interesuje mnie, co robią homo i lesbijki we własnych czterech ścianach. Ja jednak nie chodzę rozebrana po ulicach i nie zachowuję się w sposób wulgarny. I tego samego oczekuję od innych. Póki co zaś odróżniam niewinne trzymanie się za rączkę od naśladowania ruchów frykcyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: parada 07.07.10, 10:39 > Więc po co pornograficzne plakaty porozwieszane w mieście, BTW gdzie widziałaś pornograficzne plakaty? Bo ja chyba za mało po Warszawie chodzę Odpowiedz Link Zgłoś
sanna.i Re: parada 07.07.10, 10:53 www.tvnwarszawa.pl/28415,1663884,0,1,kontrowersyjny_plakat_oburza_warszawiakow,wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: parada 07.07.10, 15:23 No i tu muszę sie zgodzic - przegięcie. Co oznacza, zę geje są tacy sami jak my - też pełno wśrod nich idiotów. Odpowiedz Link Zgłoś
lolinka2 Re: parada 07.07.10, 20:40 przegięli.... podobnie jak jeden koleś ostatnio na karaoke wykonujący utwór na melodię Dody, o hetero i homo - strasznie niesmacznie spersonalizował penisa.... Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: parada 08.07.10, 01:39 A zauważyłaś, że jest to plakat jednej z imprez towarzyszących, a nie samej parady? To jednak duża różnica. Plakat rzeczywiście obrzydliwy. Podobnie jak wiele innych, niekoniecznie związanych z tematyką homo. Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: parada 08.07.10, 07:01 mgla_jedwabna napisała: > A zauważyłaś, że jest to plakat jednej z imprez towarzyszących, a nie samej par > ady? To jednak duża różnica. > > Plakat rzeczywiście obrzydliwy. Podobnie jak wiele innych, niekoniecznie związa > nych z tematyką homo. I do dano łatkę paradzie Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: parada 08.07.10, 01:35 A ja widzę pewną "schizofrenię" (cudzysłów, żeby nie mylić z prawdziwą chorobą) w myśleniu Polaków, którzy chętnie traktują papieskie hasła i w ogóle przesłanie chrześcijaństwa dośc wybiórczo. Przejawia się to np. w przekonaniu, że niektórzy mają większe prawa do cytowania papieża niż inni. Dlaczego denerwuje was hasło "nie lękajcie się" na paradzie równości? Niech zgadnę: "skoro to powiedział papież, to miał rację, bo papież miał zawsze rację. Jeśli coś mówią geje, to nie mają racji, bo geje wypowiadający się publicznie jako geje nie mogą mieć racji." A jeśli geje mówią tak, jak papież, to jest nie do przyjęcia w świetle powyższych uprzedzeń, tak? Więc trzeba te wypowiedzi zdyskredytować, np. nazywając je prowokacjami? To nie oni prowokują, to wy podskakujecie jak oparzeni, jeśli coś przypadkiem przerasta wasze wyobrażenia o świecie. "pornograficzne plakaty porozwieszane w mieście" Gdziee? Bo mieszkam w centrum Warszawy i nie widziałam żadnego. Może jakiś link do zdjęcia? "czy chcą żeby społeczeństwo ich akceptowało, czy też chcą ludzi wpienić i sprowokować?" W tej wypowiedzi widać jak na dłoni podejście "akceptuję gejów/lesbijki, pod warunkiem, że udają, że ich nie ma". Taka pseudo-tolerancja. Odpowiedz Link Zgłoś
sanna.i Re: parada 08.07.10, 09:53 Czytaj uważniej, kilka postów wstecz. Tam będziesz miała link do plakatu. Słowa papieża odnosiły sie do czegoś innego, dla wielu ludzi są świętością. Wystarczyło to uszanować. Ale tak to jest jak wymaga się szacunku dla siebie, nie mając go dla innych. Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: parada 08.07.10, 11:16 > Słowa papieża odnosiły sie do czegoś innego, dla wielu ludzi są > świętością Tiaaa, jasne... co za bzdury....- zawłaszczcie słownictwo, zawłaszczcie ulice, zawłaszccie miasta bo ktoś kiedyś coś powiedział/przejechał po ulicy czy odwiedził jakieś miejsce- na skwerze Jana Pawła II pewnie nie wypada się całować a w szkole tego imienia-przeklinać...- czy ty naprawdę nnie widzisz w tym absurdu? Że też dorośli ludzie nie potrafią samodzielnie myśleć. Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: parada 08.07.10, 11:29 użycie z premedytacją zwrotu Papieża, który wypowiedzia on w zupelnie innych okolicznościach i kotekście, jako hasła chomikowej imprezy jest żałosne... Odpowiedz Link Zgłoś
lukas.2004 Re: parada 08.07.10, 11:52 mgla_jedwabna napisała: > A ja widzę pewną "schizofrenię" (cudzysłów, żeby nie mylić z prawdziwą chorobą) > w myśleniu Polaków, którzy chętnie traktują papieskie hasła i w ogóle przesłan > ie chrześcijaństwa dośc wybiórczo. Przejawia się to np. w przekonaniu, że niekt > órzy mają większe prawa do cytowania papieża niż inni. > > Dlaczego denerwuje was hasło "nie lękajcie się" na paradzie równości? Niech zga > dnę: "skoro to powiedział papież, to miał rację, bo papież miał zawsze rację. J > eśli coś mówią geje, to nie mają racji, bo geje wypowiadający się publicznie ja > ko geje nie mogą mieć racji." A jeśli geje mówią tak, jak papież, to jest nie d > o przyjęcia w świetle powyższych uprzedzeń, tak? Więc trzeba te wypowiedzi zdys > kredytować, np. nazywając je prowokacjami? > Nie. Dlatego że są to słowa ściśle związane z przedstawicielem religii katolickiej, która jednak zdecydowanie sprzeciwia się "małżeństwom" homoseksualnym. Sam Jan Paweł II również wyraźnie nie popierał związków gejowskich. Ze względu na szacunek do Jego osoby nie podoba mi się organizacja parady pod hasłem "Nie lękajcie się". Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: parada 08.07.10, 12:59 Wychodzi na to, ze gdy mówię do córki "nie lękaj się" gdy narobi wrzasku na widok psa, to naruszam wartości. Aaaah, blasphemy, the victimless crime! Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: parada 08.07.10, 13:05 mówiąc tak do córki nie robisz tego z premedytacją kopiując słowa Papieża... Odpowiedz Link Zgłoś
lukas.2004 Re: parada 18.07.10, 21:32 A mówisz tak? A nie po prostu "nie bój się"? Odpowiedz Link Zgłoś
aluc Re: parada 08.07.10, 10:44 poza wszystkim we względzie ideolo, niezmiernie żałuję, że wyjeżdżam i parady nie zobaczę Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: parada 08.07.10, 10:59 I tak się zastanawiam, skąd się wzięło przekonanie, ze rodzina z ojcem i matką jest najzdrowszym środowiskiem rozwoju dziecka, skoro przez tysiące lat nie funkcjonowała i jakoś ludzkość nie wyginęła a poziom dewiacji pozostaje niezmienny. To samice opiekowały się młodymi - kobieca grupa pomagała rodzić, przejść połóg, wychowywać potomstwo. I dziewczynka potem zostawała w grupie kobiecej, chłopiec przechodził do męskiej. Nadal to tak funkcjonuje w wielu kulturach, nawet w Europie, ostoi światłości. Małżeństwo stawało się połączeniem dwóch biegunów seksualnych i zachętą do prokreacji, ale znów - menstruująca, ciężarna czy położnica znajdowała się w grupie kobiecej. Wydaje się więc, że wychowanie dziecka w grupie jednopłciowej nie tylko nie robi mu krzywdy, ale wręcz jest uzasadnione naturą. Sama doświadczyłam wsparcia grupy kobiecej, gdy to teściowa czy babcia pomagały zajmować mi się noworodkiem, zaś mąż zajmował się tym, żebym ja poza noworodkiem nie musiała się niczym zajmować. No, ale ja myślę o naturze biologicznej a nie "utrwalonych od niedawna wzorcach kulturowych". Darwinistka ze mnie Odpowiedz Link Zgłoś
sanna.i Re: parada 13.07.10, 12:47 Zdaje się,że w żadnej z wymienionych z ciebie wersji dziecko nie było pozbawione kontaktu z matką albo ojcem? A teraz o czymś innym: wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,8131652,Geje__ktorzy_nie_ida_na_EuroPride___Parada_nas_odrzuca_.html Bardzo, bardzo racjonalne spojrzenie na sprawę - według mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
katia.seitz Re: parada 13.07.10, 17:32 Były kultury, w których dziecko wychowywało się bez kontaktu z ojcem (bez ojca jako "męskiego wzorca"). Na przykład społeczeństwo Najarów, tam były matrylinearne rodziny. Dzieci należały do matki i były wychowywane przez kobiety mieszkające w jednym gospodarstwie domowym. Pojęcia ojcostwa praktycznie nie znano, kobieta miała jednego formalnego męża (z którym nie mieszkała) i kochanków na przychodne. A Truscaveczka słusznie pisze, że model w którym obydwoje rodziców uczestniczy w wychowywaniu dziecka "po równo", to model dość nowy. Przez wieki dzieci wychowywały się głównie w gronie kobiecym, mężczyźni od dzieciowych spraw trzymali się z daleka. Teraz wydaje nam się, że musi to poczynić "nieodwracalne szkody w psychice".... Rodzina jest instytucją bardziej elastyczną, niż nam się wydaje - ludzie są w stanie dobrze funkcjonować w układach różnego typu. Weźmy chociażby zjawisko całkiem częste w wielu kulturach, jak małżeństwa poligamiczne - jeden facet ma kilka żon, dzieci wychowują się razem, mają więcej niż jedną "matkę". No i jakoś żyją. Monogamia heteroseksualna nie jest jedynym słusznym i obowiązującym modelem. Odpowiedz Link Zgłoś
sanna.i Re: parada 13.07.10, 19:49 >Na przykład społeczeństwo Najarów Matko, wchodzimy na jakiś totalny poziom abstrakcji. Może założymy sobie krążki w gęby, bo tak robią w plemieniu Mursi? Zdecydowanie bardziej jestem w stanie wyobrazić sobie, że dziecko jest wychowywane przez matkę niż to,że...w ogóle jej nie ma. Zwłaszcza, że to nienaturalne, nie może jej nie mieć. O ile mi wiadomo nie wykluwamy się z jaj, ale może coś przeoczyłam? Odpowiedz Link Zgłoś
georgyporgy Re: była ktoraś? 17.07.10, 21:09 Po pierwsze mega gorąco Po drugie jak zawsze barwnie, kolorowo i wesoło. Po trzecie nie brakowało oszołomów z jajkami i cięższą artylerią, ale kto by się nimi przejął Odpowiedz Link Zgłoś
joanekjoanek Re: była ktoraś? 18.07.10, 18:50 ja byłam z dziećmi, no i niestety - doszliśmy ledwie do Świętokrzyskiej, upał był tak przeokrutny, że moje dzieci nie dały sobie rady. Jak na patelni. Myślę, że to był powód, dla którego zabrakło wielu "zwykłych ludzi". Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: parada 17.07.10, 20:19 Drogie mamy,chciałybyście aby Wasz jedyny syn był gejem i nie miał dzieci? Nie doczekałybyście wnuków,smutne.. Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: parada 18.07.10, 22:37 może i smutne ale wolała bym aby mój jedyny syn był szczęśliwy Ale ja mam jeszcze córki Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: parada 18.07.10, 23:52 gazeta_mi_placi napisała: > Drogie mamy,chciałybyście aby Wasz jedyny syn był gejem i nie miał dzieci? > Nie doczekałybyście wnuków,smutne.. a. a jaki mamy na to wpływ? b. mam jedyną córkę, ergo szanse na wnuki są nawet jeśli córka będzie "nienormalnej" ;-/ orientacji Odpowiedz Link Zgłoś