kropkacom 18.07.10, 14:11 Jaki macie stosunek do obcokrajowców w Polsce? Wynajęłybyście im mieszkanie? Chciałybyście mieć za sąsiadów? Itd... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gabi683 Re: Jaki macie stosunek do obcokrajowców w Polsce 18.07.10, 14:15 kropkacom napisała: > Jaki macie stosunek do obcokrajowców w Polsce? Normalny nie przeszkadzaj mi Wynajęłybyście im mieszkanie? Jasne > Chciałybyście mieć za sąsiadów? bardziej wolała bym tego obcokrajowca niż sąsiadkę która wiecznie obserwuje co się robi Ale poważnie nie przeszkadzają mi nie są dla mnie problemem Itd... Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: 18.07.10, 14:15 opkacom napisała: > Jaki macie stosunek do obcokrajowców w Polsce? Zalezy skad przyjechali . Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: 18.07.10, 14:19 To się akurat domyślam, że to większości robi różnicę. Lepszy pewnie Austriak od Turka, co? Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: 18.07.10, 15:45 Lepszy pewnie Austriak o > d > Turka, co? zdziwiona? Odpowiedz Link Zgłoś
aniorek Re: 18.07.10, 21:03 18_lipcowa1 napisała: > Lepszy pewnie Austriak o > > d > > Turka, co? > > zdziwiona? A jesli Turek okazalby sie porzadnym czlowiekiem, a Austriak urzadzalby w mieszkaniu libacje i niszczylby mieszkanie, to tez? Ech, ludzie sa krotkowzroczni, ale to zadna nowosc. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: 18.07.10, 21:10 > Ech, ludzie sa krotkowzroczni, ale to zadna nowosc. Może to rachunek prawdopodobieństwa, nie krótkowzroczność? Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: 18.07.10, 19:58 Zależy, co robią A tak poważnie, narodowość nie jest dla mnie kryterium oceny człowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: Jaki macie stosunek do obcokrajowców w Polsce 18.07.10, 14:21 Taki jak do Polakow, a jaki mam miec? Pozytywny, dopoki ktos czyms nie podpadnie... Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: Jaki macie stosunek do obcokrajowców w Polsce 18.07.10, 14:31 kropkacom napisała: > Jaki macie stosunek do obcokrajowców w Polsce? Pozytywny. Przez wiele lat moimi sąsiadami byli Romowie z Niemiec. Przyjaźnię się ze Słowaczką i jej rodziną. Mam w rodzinie Austriaków, Francuzów, Włochów i Kanadyjczyków i utrzymujemy dobre relacje. Nie ważne jest dla mnie skąd ktoś pochodzi, a jakim jest człowiekiem. Mieszkania nie wynajęłabym nikomu, bo jestem przekonana, że miałabym same kłopoty. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Jaki macie stosunek do obcokrajowców w Polsce 18.07.10, 15:05 W Polsce jest tak niewielu obcokrajowcow, ze w zaden sposob przeszkadzac nie mogą. Mieszkam w Londynie i z moich obserwacji wyika, ze narodowość nie ma wiekszego naczenia, tolerancja maleje wraz z roznicami kulturowymi, stylem życia. Na początku mnie fascynowala róznorodośc, kolory. Tutaj nawet jakbyś założyl majtki na glowę i przefarbował wąsy na zielono, niewielu by to obeszło bo jest to i tak miasto dziwaków. Zaraz po przyjeżdzie, moj kuzyn który mieszkał w Londynie od 10 lat zapytal czy juz jetem rasitka. Zareagowalam zdziwieniem. Teraz to rozumiem. Różnice kulturowe są tak wielkie, że teraz drażnią mnie afrykańskie szmatki, kadzidła, curry itd (a kiedys, kiedy mieszkalam w Polsce byłam zafascynowana). Uwielbiałam kadzidła, przestałam palić bo mój facet i hiszpańscy znajomi ich nienawidili - kojarzyly im się z marokańskimi uchodźcami z ktorymi zawsze byly problemy). Po niespełna 3 latach tolerancji i dobrych układów z hindusami, turkami, somalijczykami itd "Ucieklam" do dzielnicy katolicko - zydowskiej by poczuć się nieco bardziej swojsko. Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: Jaki macie stosunek do obcokrajowców w Polsce 18.07.10, 16:19 W Polsce jest tak niewielu obcokrajowcow, ze w zaden sposob przeszkadzac nie mo > gą. > > Mieszkam w Londynie i z moich obserwacji wyika, ze narodowość nie ma wiekszego > naczenia, tolerancja maleje wraz z roznicami kulturowymi, stylem życia. > Nie widzisz w tym co napisałas pewnej sprzeczności? Jeśli tolerancja maleje wraz z różnicami a w Polsce, jak twierdzisz, jest mało obcokrajowców, to dlaczego twierdzisz, że nie mogą przeszkadzac? Przecież widok Afrykańczyka czy Araba to nadal nie jest u nas aż tak powszechne zjawisko? Ja uważam przeciwnie- tolerancja rośnie wraz z różnicami- im więcej i częściej mamy do czynienia z innością tym łatwiej ją tolerujemy i akceptujemy- z drugiej strony to, co opisujesz tez jest normalne moim zdaniem- człowiek urodzony i wychowany w kraju jednolitym kulturowo, religijnie itd, chyba czesto ma kłopoty w odnalezieniu sie w tym maglu. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Jaki macie stosunek do obcokrajowców w Polsce 18.07.10, 21:08 > W Polsce jest tak niewielu obcokrajowcow, ze w zaden sposob przeszkadzac nie mogą. Coś w tym jest. W Gdańsku na prawie 460.000 mieszkańców jest ich kilkuset, więc nie mogą być problemem. Nie przypominam sobie jakichś drastycznych incydentów na tle narodowościowym w ostatnich latach. Kretynów piszących na murach "Jude raus" nie liczę. Nie kojarzę protestów w związku z budową meczetu i otwarciem synagogi, wybór Nigeryjczyka na dyrektora imstytucji kulturalnej (NCK) też nie wzbudził kontrowersji. Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Jaki macie stosunek do obcokrajowców w Polsce 18.07.10, 15:17 Pozytywny Odpowiedz Link Zgłoś
suazi1 To są tacy sami ludzie jak my 18.07.10, 15:41 A co to za pytanie, tak w ogóle? Jak u nas ma być "światowo", skoro pojawiają się takie wątpliwości? Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: Jaki macie stosunek do obcokrajowców w Polsce 18.07.10, 15:45 kropkacom napisała: > Jaki macie stosunek do obcokrajowców w Polsce? Wynajęłybyście im mieszkanie? > Chciałybyście mieć za sąsiadów? Itd... napiszę jak koleżanka powyżej NIESTETY ale zalezy od tego z jakiego są kraju Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.manka Re: Jaki macie stosunek do obcokrajowców w Polsce 18.07.10, 15:47 Matko moja, co za pytanie! Co prawda nie wypowiadaja sie na tym forum chyba zadni obcokrajowcy, ale ciekawa jestem jak by no to pytanie zareagowali. Pisze to jako jako obcokrajowiec, miekszajacy pomiedzy autochtonami i innymi obcokrajowcami. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Jaki macie stosunek do obcokrajowców w Polsce 18.07.10, 15:52 Wiesz, czytając niektóre głosy na forum nie wydaje mi się to dziwnym pytaniem niestety. Też jestem obcokrajowcem tu gdzie mieszkam. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Jaki macie stosunek do obcokrajowców w Polsce 18.07.10, 15:52 A jaki stosunek do obcokrajowców mają Czesi? Nie czujesz się przez nich wyobcowana jako nietutejsza? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Jaki macie stosunek do obcokrajowców w Polsce 18.07.10, 15:54 Nie. Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: Jaki macie stosunek do obcokrajowców w Polsce 18.07.10, 16:22 No i? Czy to, że Czesi Ciebie, Polkę, osobę z tego samego kręgu kulturowego, nie odróżniającą sie od nich niczym tak naprawdę zaakceptowali, robi z nich super toleranycjnych ludzi?p Oczywiście, bardziej tolerancyjnych niz POlacy.... To nam chciałaś po raz kolejny zresztą, przekazac?p Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Jaki macie stosunek do obcokrajowców w Polsce 18.07.10, 16:30 Już kiedyś pisałam,że według Kropki to nawet trawa w Czechach jest bardziej zielona a niebo bardziej błękitne... Nie to co w Polsce... Myślę,że podświadomie nie do końca dobrze czuje się na obcym terenie (mimo zapewnień na forum jak jest super) i szuka wszelkich przykładów deprecjonujących pobyt w Polsce/Polaków. Podaje negatywne przykłady zachowań Polaków (nie twierdzę,że nieprawdziwe) i nigdy złego słowa o swojej nowej "ojczyźnie". W sumie nic nowego u Polaków na emigracji. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Jaki macie stosunek do obcokrajowców w Polsce 18.07.10, 17:12 > Już kiedyś pisałam,że według Kropki to nawet trawa w Czechach jest bardziej zie > lona a niebo bardziej błękitne... Nie, Czesi mają swoje na sumieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Jaki macie stosunek do obcokrajowców w Polsce 18.07.10, 20:21 Ale to jakoś z reguły przemilczasz w swoich postach Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Jaki macie stosunek do obcokrajowców w Polsce 18.07.10, 20:34 Absolutnie będę odpierać te insynuacje. Pisałam i to nie raz. No, ale nie będę ukrywać, że dobrze mi tu. Odpowiedz Link Zgłoś
aniorek Re: Jaki macie stosunek do obcokrajowców w Polsce 18.07.10, 21:17 kropkacom napisała: > Absolutnie będę odpierać te insynuacje. Pisałam i to nie raz. No, ale nie będę > ukrywać, że dobrze mi tu. I to zapewne niektorych tutaj bardzo uwiera. A przeciez to dobrze, ze fajnie sie tam czujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: Jaki macie stosunek do obcokrajowców w Polsce 18.07.10, 21:52 > I to zapewne niektorych tutaj bardzo uwiera. O tak zapewne..heheheheheeh Odpowiedz Link Zgłoś
aniorek Re: Jaki macie stosunek do obcokrajowców w Polsce 18.07.10, 21:16 Czesi sa w porzo. Nacja, ktora utrzymala sie wsrod katolandow i innych religii jako ateistyczna wysepka. Sa bardziej wyluzowani od Polakow, przynajmniej ci, ktorych ja znam. Lubie ten kraj i kibicowalam druzynie hokeja w ostatnich mistrzostwach, oczywiscie po tym jak juz Finowie odpadli. Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: Jaki macie stosunek do obcokrajowców w Polsce 18.07.10, 20:15 Ja mam stosunek normalny, jak do zwyklych ludzi. Duzo mialam do czynienia z obcokrajowcami odkad poszlam na studia, potem praca a teraz sama mam status imigrantki W kazdym razie z czasow w Pl przekonalam sie, ze Polacy sa tolerancyjni, otwarci, ciekawi obcego, goscinni, staraja sie, zeby cudzoziemcom bylo dobrze i staraja sie stworzyc im swojska atmosfere, zapraszaja na imprezy w swoim gronie, sa komunikatywni mimo nieznajomosci jezyka Wynajmuja mieszkania bez problemu, tu placila firma wiec zysk byl dobry i pewny wiec to byla zacheta. Ale w stosunkach w pracy staraja sie integrowac, dyspozycyjni sa i uczynni. Takie wynioslam obserwacje nie z wielkiego miasta a z malego miasteczka w tzw. Polsce B. Gorzej cudzoziemca traktuje biurokracja i polskie urzedy. Trzeba sie nachodzic i nazalatwiac mnostwo formalnosci, zeby zalatwic meldunek, zezwolenie na prace i pobyt a dla obywatela spoza uE to zupelnie jakis koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś
karra-mia Re: Jaki macie stosunek do obcokrajowców w Polsce 18.07.10, 20:25 Chciałabym powiedzieć,ze normalny, pozytywny. Ale niestety nie powiem tego. Mój stosunek zależy od tego, z ajkiego kraju sa ci obcokrajowcy. Ostatnio się naoglądałam Rumunów niedaleko mojego miejsca zamieszkania i niestety tych bym wywaliła na zbity pysk z kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
aniorek Re: Jaki macie stosunek do obcokrajowców w Polsce 18.07.10, 21:23 karra-mia napisała: > Chciałabym powiedzieć,ze normalny, pozytywny. Ale niestety nie powiem tego. Mój > stosunek zależy od tego, z ajkiego kraju sa ci obcokrajowcy. Ostatnio się naog > lądałam Rumunów niedaleko mojego miejsca zamieszkania i niestety tych bym wywal > iła na zbity pysk z kraju. I dla ciebie ci twoi Rumuni sa tacy, jak cala reszta tego narodu? nie chcialabys byc potraktowana jako zlodziejka i pijaczka gdzies za granica, bo w koncu z Polski jestes. Nie w porzadku jest postrzeganie kogos przez pryzmat kraju pochodzenia. Dziwie sie, ze takie rzeczy trzeba tlumaczyc doroslym ludziom. Odpowiedz Link Zgłoś
karra-mia Re: Jaki macie stosunek do obcokrajowców w Polsce 18.07.10, 21:30 to się nie dziw i nic mi tłumaczyć nie musisz. Ja się nie zetknęłam z innymi przedstawicielami tego narodu, tylko z tymi i na ich podstawie wyrobiłam sobie takie a nie inne zdanie. Ja ich nie traktuję źle, ja i w ogóle nie traktuję. Nie mam z nimi do czynienia, właściwie na ich własne życzenie, bo sobie utworzyli swoiste getto w mieście, do którego zwykli rodowici mieszkańcy tego miasta wstepu albo nie mają albo nie chcą mieć, bo się boją. Odpowiedz Link Zgłoś
kosher_ninja Re: Jaki macie stosunek do obcokrajowców w Polsce 18.07.10, 21:36 Ależ mogłas się spotkać, mogłaś. Tylko w życiu nie odróżnisz Rumuna np. od Bułgara. Normalni Rumuni przyjeżdżają do Polski jako turyści, tak samo jak odżyła turystyka polska do Rumunii. I pracują normalnie! Mój mąż pracuje z dwoma Rumunami w dużej firmie komputerowej. Ciekawa jestem, skąd masz taką niesamowitą zdolność odróżniania rumuńskich Cyganów od polskich czy czeskich. Odpowiedz Link Zgłoś
kosher_ninja Re: Jaki macie stosunek do obcokrajowców w Polsce 18.07.10, 21:33 Ci Rumuni nie są w najmniejszym stopniu tacy, jak reszta tego narodu, bo są rumuńskimi Cyganami. Normalni Rumuni żyją jak normalni Polacy. Żenujące jest to, że po tylu latach uświadamiania niektórzy nadal są tak tępi, żeby nie widzieć różnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: Jaki macie stosunek do obcokrajowców w Polsce 18.07.10, 20:50 Mam jednego w pokoju obok. Stosunek mam do niego zazwyczaj pozytywny, chyba że znowu zapomni pozmywać naczynia Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Jaki macie stosunek do obcokrajowców w Polsce 19.07.10, 02:07 No ja wlasnie też z jednym "obcym" wybieram sie do wyra a "połobca" latorośl juz śpi Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: Jaki macie stosunek do obcokrajowców w Polsce 18.07.10, 20:50 moj stosunek do obcokrajowcow zalezy od ich stosunku do Polakow i checi asymilacji jesli ktos emigruje zaklada pasozytnicze enklawy, burzy sie, podpala, gwalci i kradnie to sorry Odpowiedz Link Zgłoś
130xe Re: Jaki macie stosunek do obcokrajowców w Polsce 18.07.10, 21:17 no i nie może się zaczytywać w wyborczej, inaczej wiadomo, że dobrze się nie przysłuży Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: Jaki macie stosunek do obcokrajowców w Polsce 18.07.10, 21:20 nie no czytelnicy wyborczej fajni sa, dostaja chleba i igrzysk, dobrze wykonuja swoja prace, odprowadzaja podatki, sa nieklopotliwi i niewymagajacy w obsludze jak chomiki, latwo nimi kierowac Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Jaki macie stosunek do obcokrajowców w Polsce 18.07.10, 20:55 zalezy jednak skad sie wzieli i po co przyjechali chyba nic dziwnego ze wieksza bliskosc czuje z siostra europejka niz arabka w czadorze no trudno zdarzylo mi sie kiedy mieszkac w akademiku z kolezanką z kenii, muzulmanka - krotko na szczescie roznice kulturowe byly nie do pogodzenia po jednym dachem mieszkalam tez w miedzynarodowym akademiku w moskwie gwarno, roznie pachnąco i kolorowo doswiadczenie niepowtarzalne ze tak to ujmę Odpowiedz Link Zgłoś
epistilbit moofka 18.07.10, 21:23 > zdarzylo mi sie kiedy mieszkac w akademiku z kolezanką z kenii, muzulmanka - kr > otko na szczescie możesz przybliżyć na czym te różnice polegały, że piszesz na szczęście ot, z ciekawości pytam Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: moofka 19.07.10, 02:10 To trzeba poczuć nawłasnej skórze. Niecierpię zapachu ich jedzenia a przez to i ciała. w ogole wygladają na brudnych. Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: Jaki macie stosunek do obcokrajowców w Polsce 18.07.10, 21:00 Generalnie sa mi obojętni Ale.... Tak sie składa że mieszkam niedaleko ośrodka dla uchodźców z Czeczenii. I musze przyznać że strach wyjść na ulice bo towarzystwo rozbija sie swoimi wytunnigowanymi golfami. Scigaja sie jeżdzą bardzo szybko i nieostrożnie. I mam wrażenie że ruszenie samochodem i zachamowanie bez pisku opon który podrywa wszystkich w obrębie pół kilomerta oni uważają za grzech jakiś. Powoduja stłuczki i uciekają. Ale myśle ze to niekoniecznie musi byc kwestia pochodzenia a bardziej tego ze są głupimi szczeniakami. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Jaki macie stosunek do obcokrajowców w Polsce 18.07.10, 21:16 kropkacom napisała: > Jaki macie stosunek do obcokrajowców w Polsce? Pozytywny Wynajęłybyście im mieszkanie? zależy od człowieka. > Chciałybyście mieć za sąsiadów? Itd... jak wyżej Odpowiedz Link Zgłoś
protozoa Re: Jaki macie stosunek do obcokrajowców w Polsce 18.07.10, 21:47 Jeżeli jest to kulturalny, sympatyczny, normalny człowiek to jest mi obojetne czy urodził sie w Kenii, Wietnamie, Niemczech czy Rumunii. Nie przeszkadza mi kolor skóry, narodowość, wyznanie, orientacja seksualna. Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: Jaki macie stosunek do obcokrajowców w Polsce 19.07.10, 08:06 W kraju, w ktorym mieszkam jestesmy z mezem obcokrajowcami. Maz w Polsce jest obcokrajowcem, ja u niego w kraju tez jestem obcokrajowcem. Gdyby mi obcokrajowcy przeszkadzali, musialabym zaczac od siebie i wykurzyc starego z kraju i zamknac granice przed tesciowa Nie ma sie jednak co oszukiwac. Nie ma chyba narodu, ktory nie bylby uprzedzony do innych nardowosci, kultur czy religii. A sasiadow mam fajnych kazdy z innego zakatka swiata i kazdy z innym odcieniem skory i kolorem wlosow Odpowiedz Link Zgłoś
shellerka Re: Jaki macie stosunek do obcokrajowców w Polsce 19.07.10, 08:55 zależy z jakiego kraju)) Odpowiedz Link Zgłoś