memory11 30.07.10, 15:14 mam grupę krwi Arh- mąż 0rh+ a nasze pierwsze dziecko Orh- Czy powinnam obawiać się konfliktu serologicznego podczas 2 ciąży? czy są tu mamy, które miały podobny problem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marzeka1 Re: konflikt serologiczny 30.07.10, 15:21 Ja mam tak samo i dwoje zdrowych dzieci; po urodzeniu pierwszego dziecka podano mi jakiś zastrzyk, aby nie było problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
magdakingaklara Re: konflikt serologiczny 01.08.10, 16:37 skoro mialas robiony zastrzyk oznacza ze dziecko odziedziczylo po ojcu RH a nie po tobie Odpowiedz Link Zgłoś
mamakrzysia4 Re: konflikt serologiczny 30.07.10, 15:22 zgłos to ginekologowi niech się wypowie ja w 1 ciąży nie miałam problemu a w drugiej już tak Odpowiedz Link Zgłoś
azub Re: konflikt serologiczny 30.07.10, 15:38 Konflikt serologiczny jest wtedy, gdy matka ma Rh-, a dziecko Rh+. Z tego, co napisałaś wynika, że z pierwszym dzieckiem nie miałaś konfliktu (bo ma Rh- tak jak Ty). Tak więc nie masz we krwi przeciwciał anty-Rh (które mogłyby się pojawić gdyby Twoje pierwsze dziecko miało Rh+), więc nie masz się co obawiać konfliktu w drugiej ciąży. Gdyby drugie dziecko oddziedziczyło po ojcu Rh+, to wtedy (teoretycznie) mogłabyś się obawiać konfliktu w trzeciej ciąży. Ale wtedy po porodzie dostajesz zastrzyk, o którym pisała marzeka, więc nie ma problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
koralik12 Re: konflikt serologiczny 30.07.10, 16:01 Ja też mam z mężem niezgodność serologiczną ale ani przy pierwszej ciąży ani drugiej do konfliktu miedzy mną a dzieckiem nie doszło chociaż dzieci mają czynnik rh+ Po porodzie pierwszym i drugim dostałam zastrzyk żeby nie wytworzyły się przeciwciała, ty jesteś w sytuacji jak przed pierwsza ciążą, nie mogły się wykształcić przeciwciała bo masz taki sam czynnik rh jak dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: konflikt serologiczny 30.07.10, 17:03 Masz z mężem niezgodność serologiczną. Ja też. Po pierwszym porodzie okazało się, że dziecko ma Rh+ i dostałam immunoglobuliny, aby mój organizm nie wytworzył przeciwciał. Drugie dziecko ma Rh- więc po drugim porodzie immunoglobuliny już nie dostałam. W obydwu ciążach co 2-3 miesiące miałam robione badanie na obecność przeciwciał we krwi. Tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: konflikt serologiczny 30.07.10, 23:27 Przynajmniej trzy razy podczas ciąży musisz zbadać przeciwciała. Jesteś w grupie ryzyka gdyż odczynnik Rh Twój i męża są różne. Jak pozostaniesz pod opieką odpowiedzialnego lekarza to nie powinnaś mieć problemu. Mam trójkę dzieci i konflikt Rh z mężem ja (-) on (+) obie dziewczyny są (+) więc dostałam po porodzie immunoglobulinę, syn natomiast jest (-) tak więc zastrzyku nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
meg303 Re: konflikt serologiczny 31.07.10, 00:07 Ja mam 0Rh minus, mąż BRh plus.Oboje dzieci odziedziczyły moją grupę 0Rh minus czyli nie było problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: konflikt serologiczny 01.08.10, 16:15 twoje pierwsze dziecko ma ten sam wspolczynnyk rh co ty, wiec przeciwciala sie u ciebie nie wytworzyly. wobec tego masz jakby "czyste konto". profilaktyka polega natomiast na tym, ze koniecznie musisz powiedziec o tym ginekologowi. kilka razy w ciagu ciazy powinnas miec zbadana krew pod kontem przeciwcial, a w 28. tygodniu ciazy powinnas dostac profilaktycznie zastrzyk z immunoglobuliny antyD. bezposrednio po porodzie trzeba zbadac grupe krwi dziecka i jesli wspolczynnyk rh bedzie dodatni, to ty musisz ponownie dostac zastrzyk z immunoglobuliny najdalej w ciagu 72 godzin po porodzie. najlepiej oczywiscie jak najszybciej. mam te sama sytuacje co ty, bo tez mam ujemne rh, a maz dodatnie. mam dwoch synkow, z ktorych kazdy odziedziczyl grupe krwi po tatusiu, wiec przechodzilam przez to wszystko dwa razy. dopilnuj tylko, zeby zrobili ci odpowiednie badania i podali profilaktyczne zastrzyki i nie masz sie co bac. Odpowiedz Link Zgłoś