Dodaj do ulubionych

Ile kosztuje niania?

15.10.10, 10:15
Witam. Od stycznia wracam do pracy i chciałam zatrudnić nianię do córki (wtedy będzie miała skończone 7 m-cy). Mieszkam w dużym mieście i widzę,że ciężko jest znaleźć dobrą osobę z polecenia. Mimo to jak na razie mam 2 kandydatury - starsza Pani z doświadczeniem, która za 8h 5 dni bierze 1500 zł a za 4 dni 6 h (ta opcja by mi pasowała) 1200 zł miesięcznie (!!!!) Mam też młodą dziewczynę studentkę z małym doświadczeniem, ale chętną i nie wiem, ile w takim razie jej ewentualnie zaproponować.

Ale czy te ceny są normalne? Czy tak dużo trzeba płacić? Przecież to prawie cała pensja!Szczerze mówiąc nie spodziewałam się
Obserwuj wątek
    • zlotarybka_1 Re: Ile kosztuje niania? 15.10.10, 10:19
      W dużym mieście to normalne stawki.
      Mieszkam na wsi koło dużego miasta, płacę 1800 zł kobiecie z doświadczeniem. Plus wyżywienie w ciągu dnia. Czasem w weekend pilnuje młodej gratis, ale b.rzadko.
    • araceli Re: Ile kosztuje niania? 15.10.10, 10:19
      beauty_agadir napisała
      > Ale czy te ceny są normalne? Czy tak dużo trzeba płacić? Przecież to prawie cał
      > a pensja!Szczerze mówiąc nie spodziewałam się

Ktoś ma u Ciebie pracować na cały etat a dostawać za połowę? I do tego bez ubezpieczenia, składki emerytalnej, wypracowywania lat?
      • beauty_agadir Re: Ile kosztuje niania? 15.10.10, 10:33
        Właśnie dlatego PYTAM bo nie wiem a już się zaczyna atakowanie.Więc jeśli znasz stawki to po prostu napisz bez zbędnych komentarzy
      • papalaya Re: Ile kosztuje niania? 15.10.10, 11:52
        Jakby chciala ubezpieczenie itp, dostalaby 600 zł na rekę. Dalej bawimy się w legalne oficjalne nianie?
    • bri Re: Ile kosztuje niania? 15.10.10, 11:37
      Czemu za pracę na pełen etat nie miałaby się należeć cała pensja?
      • beauty_agadir Re: Ile kosztuje niania? 15.10.10, 11:43
        Ale napisałam że potrzebuję nianię na 4 dni po 6 h to nie jest pełen etat.
    • ar-il Re: Ile kosztuje niania? 15.10.10, 12:59
      Przecież to nie chodzi o to żeby za pełny etat ktoś dostał pół pensji. Ja też za mój pełny etat dostaję połowę tego co inny za swój etat. Etat to etat a stawki to zupełnie inna kwestia.

Cieszę się,że nie mieszkam w dużym mieście, bo nawet te 1200zł to dla mnie szok. Mieszkam w małej miejscowości (5tys) i znalazłam opiekunkę,która chce 25zł za 7 godzin czyli wyliczyłam sobie ok 18-20 dni w m-cu co daje 450-500 zł. Inna pani pilnowała za 3zł/h a dorabiając w sklepie dostawała 5zł/h
      • pitahaya1 Re: Ile kosztuje niania? 15.10.10, 17:13
        3złx8h=24zł dziennie x 20dni = 480zł za pracę na czarno, bez świadczeń, ubezpieczenia, cały etat
    • luthien79 Re: Ile kosztuje niania? 15.10.10, 13:18
      beauty_agadir napisała:

> Ale czy te ceny są normalne? Czy tak dużo trzeba płacić? Przecież to prawie cał
      > a pensja!Szczerze mówiąc nie spodziewałam się

Tak, te ceny są normalne. Policz sobie: 4dni x6 godzin to daje 24h/tygodniowo, odpowiednik 3/5 etatu, średniomiesięcznie 100h. czyli przy pensji 1200 to jest 12 PLN za godzinę - czyli dobra stawka dla niani. Weź pod uwagę, że dla niani TO JEST CAŁA PENSJA - i za te pieniądze ona musi się utrzymać. Studentka bez doświadczenia mogłaby się zgodzić np. na 10 PLN/h.

Koniecznie ustal następujące rzeczy:
      - zapłatę za dni wolne niani (oraz ich ilość w roku)
      - zapłatę za wasz urlop (niania nie pracuje, ale jest w gotowości - jeśli ktoś zarabia w ten sposób, nie można mu nagle obciąć połowy wypłaty, bo Wy jedziecie na urlop...)
      - sprawy ekstremalne, typu:czy w razie pobytu dziecka w szpitalu niania jest gotowa tam do niego jeździć.
      - ewentualne rzeczy dodatkowe, typu stawka za opiekę w weekend, gdy Wy np. jedziecie na wesele (jeśli w ogóle bierzecie taką opcję pod uwagę).
      itd
      To są ważne rzeczy, a w grę wchodzi Twoje dziecko i jego poczucie bezpieczeństwa. Niania powinna być zadowolona z warunków, warunki obgadane JASNO I SZCZEGÓŁOWO, a Ty masz prawo wymagać oprócz opieki także twórczego spędzania czasu z Twoim dzieckiem, dbania o jego wszechstronny rozwój (wlicza się tu również bieganie za dzieckiem po placu zabaw, nauka zjeżdżania na zjeżdżalni etc, a niekoniecznie wlicza się prasowanie Waszego prania oraz rzeczy typu sprzątanie czy gotowanie - wg mnie lepiej, żeby ten czas niania poświęciła na zabawę z maluchem, a jak dziecko śpi, to się zrelaksowała i przygotowała zabawy na czas po wstaniu).
      • luthien79 Re: Ile kosztuje niania? 15.10.10, 13:21
        Aha, i zastanów się, czy ta starsza pani ma na tyle siły, żeby za 3-4 miesiące chodzić z kręgosłupem pochylonym do ledwochodzącego roczniaka, a potem podnosić klocka do zabaw na zjeżdżalni itd.
        Oczywiście nie musi to być wymóg, ale ja zawsze przy wyborze niani brałam pod uwagę jej kondycję fizyczną - bo zajmowanie się dzieckiem małym to nie lada wyzwanie pod względem fizycznym również.
        Przy wyborze weź też pod uwagę stabilność - nie wiem, na jak długo poszukujesz niani, ale upewnij się, że wybrana kandydatka za chwilę nie zniknie, bo dostanie pracę na etat...
        • kol.3 Re: Ile kosztuje niania? 16.10.10, 16:07
          Ale jak dziewczyny wciskają opiekę nad swoim dzieckiem babci to się nad jej kręgosłupem nie zastanawiają.
    • atojaxxl Re: Ile kosztuje niania? 15.10.10, 13:32
      Zawsze się zastanawiam, jak to jest: powierzacie obcej osobie dziecko na cały dzień, chcecie, by było bezpieczne, najedzone, po spacerze, zabawiane, żeby się pod opieką tej osoby rozwijało, nabywało nowe umiejętności, a jednocześnie chcecie za to płacić mniej jak za sprzątanie. Dokonujecie wyborów między doświadczeniem i brakiem tegoż. A dziecko ? Przecież to podobno największy skarb.
      Ja też brałam 1500 zł za 8 godzin, które zwykle przeciągały się do 9,5 - 10 godzin (dojazd i powrót matki z pracy, korki w mieście itp). W tej stawce było m.in. przygotowanie posiłków dla dziecka i 2-3 razy w tygodniu gotowanie obiadu dla rodziców, ponadto nastawianie prania. Czasem, gdy mały spał, prasowałam. Wracając ze spaceru robiliśmy dla nich podstawowe zakupy w zaprzyjaźnionym sklepiku - pieczywo, nabiał, owoce. Teraz mój podopieczny chodzi do przedszkola. Niebawem pojawi się w tej rodzinie następne dziecko i już zostałam "zaklepana" do opieki. Więc chyba to nie jest taka powalająca stawka.
      • zlotarybka_1 Re: Ile kosztuje niania? 15.10.10, 15:44
        atojaxxl napisała:
        Więc chyba to nie jest taka powalająca stawka.

dokładnie. Nie uważam, że płacę wygórowaną pensję niani, uważam natomiast że jest to jedno z najbardziej odpowiedzialnych zajęć, ciężka praca. Nie mogłabym pracować jako niania nawet za dwa razy tyle.
        Dziwi mnie też zaskoczenie matek kiedy przychodzi moment powrotu do pracy - nagle niani płacić trzeba i to taką kwotę! Tak moje panie, dziecko kosztuje i trzeba to brać pod uwagę decydując się na nie. Oczywiście, sytuacja może się zmienić i wszystkiego człowiek nie przewidzi, ale sprawdzenie ile kosztuje niania do dziecka i porównanie tej kwoty z dochodami domowymi nie jest wielkim wysiłkiem.
        • gwen_s Re: Ile kosztuje niania? 15.10.10, 16:36
          no właśnie dlatego sporo matek woli zostać z dzieckiem w domu niż oddać całą pensję niani...
          Ja rozumiem dwie strony, jako matka, pewnie chciałabym wydać mniej niż zarabiam a nie więcej, ale za mniej wiadomo, że można się przeliczyć na niani... Znowu na miejscu niań też nie pracowałabym za mniejsze pieniądze bo to ich czas itd... Zawsze są dwie strony medalu, ja wolałabym pracować "za darmo" niż siedzieć sama z dzieckiem w domu, bo dla mnie siedzenie w domu to udręka. Nam udało się znaleźć "mini żłobek", kilkoro dzieci, dwie panie, płaciliśmy 600zł plus swoje jedzonko. Więc uważam, że nam się udało, teraz na szczęście młody już w przedszkolu... więc to już prawie żadne koszty, a dla brzuchowego dzidziusia zamierzam załatwić żłobek...
    • raczek-nieboraczek Re: Ile kosztuje niania? 15.10.10, 17:32
      6 zł za godzinę, 4 godziny dziennie

spacer, zakupy na spacerze
      zaprowadzić, przyprowadzić dziecko z przedszkola
      prasowanie, podłogi
      • raczek-nieboraczek Re: Ile kosztuje niania? 15.10.10, 17:34
        dopisek:
        ja nie pracuje, to taka pomoc domowa
    • gardenia_nowak Re: Ile kosztuje niania? 15.10.10, 19:15
      Mój brat "swojej" niani płacił 2500 zł/mc, miejscowość pod W-wą, niania z samochodem i doświadczeniem, pełen etat, czyli 8-9 h dziennie, w tym gotowanie obiadów dla całej rodziny, ale to na propozycję samej niani.
      • aurita Re: Ile kosztuje niania? 15.10.10, 20:17
        2500 to zarabia adiunkt na uniwersytecie ...
        • gardenia_nowak Re: Ile kosztuje niania? 16.10.10, 23:12
          No i? A to niania nie może? To bardzo odpowiedzialny zawód i bardzo niedoceniany.
    • mala-wiedzma Re: Ile kosztuje niania? 16.10.10, 12:32
      z tego co wiem to te stawki są nomalne, ale zdarzają się wyjątki. mieszkam w dużym mieście, koleżanka z pracy do dwóch dorastających córek zatrudniła nianię-cud za grosze tak naprawdę. kobieta na świadczeniu przedemerytalnym spędza u niej codziennie ok 8-10 godzin, poza opieką nad dziewczynami popierze, pogotuje, posprząta, pomyje okna itp i bierze za to 800 zł plus bilet miesięczny.

inna sprawa, że kobieta jest samotna i jakby "wrosła" w rodzinę. spędza tam też święta, je z nimi posiłki itp. zdarzały się też wspólne wakacje na przykład.
    • kol.3 Re: Ile kosztuje niania? 16.10.10, 16:04
      Zatrudnij osobę która jest w pełni dyspozycyjna. Gdy zatrudniałam nianię też mi się zgłosiła studentka, która mi wyliczyła godziny, w których "ona może" mi pilnować dziecka.
      To, że niania kosztuje nie lega kwestii, weź pod uwagę, że czas pracuje na twoją korzyść, dziecko szybko rośnie, niania przypilnuje dziecka, Ty będziesz miała pracę
      • kol.3 Re: Ile kosztuje niania? 16.10.10, 16:05
        popr. nie ulega
        • calanutka Różnie jest 16.10.10, 21:39
          Są panie dla których opieka jest tylko jednym z rodzajów pracy na czarno ( oficjalnej z której płaciłyby świadczenia czy podatki nie szukają) - chcą się z niej utrzymać, więc i stawki jak w zwykłej pracy. Rodzice ze zwykłą pensją, często w budżetówce, szans na taką pomoc nie mają.
          Są też panie, które czują potrzebę ciągłego działania, pracują nie dlatego, że muszą z czegoś żyć, a dla przyjemności i chęci dorobienia.
          Masz czas to szukaj. Pytaj jednak o motywację, nie ma chyba kwoty która gwarantowałaby pewność umowy ustnej na czarno- opiekunki potrafią się zmyć bo ktoś dał więcej. Tych przypadkowych pań niestety dużo się zgłasza, bo opieka wydaje się łatwym zarobkiem.
          • ako17 Re: Różnie jest 16.10.10, 22:14
            1600 zl/ mies, bez względu na liczbę przepracowanych dni - tzn miesiac wakacyjny i np. grudzien, kiedy to co najmniej 1 tydzien oboje z mezem będziemy w domu, również będzie tyle kosztował.
            10 godz dziennie, 5 dni w tygodniu.
            Do tego może sie częstować wszystkim co jest w lodówce.
            Do obowiązków należy opieka nad rocznym dzieckiem + ogólne ogarnięcie domu, tzn. posprzątanie po sobie i posiłkach dziecka, ewentualnie odkurzenie pokoju, starcie blatów w kuchni. Bez sprzątania po nas, prania, prasowania itp.
            I to jest bardzo tanio, jak na warszawskie warunki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka