Dodaj do ulubionych

Pomóżcie-tytuł i autor

18.10.10, 07:32
Dziewczyny, pomóżcie. Znalazłam na strychu starą książkę, bez pierwszych stron wiec nie znam autora ani tytułu, i bez ostatnich kartek więc nie znam zakończenia.
Umieściłam swoj post na www.zaginiona biblioteka ale już 3 miesiące nie ma odzewu. Może któras z was wie gdzie moglabym jeszcze szukac tej książki/ może po fragmentach tekstu? Poóżcie bo strasznie mnie to niedoczytanie frustruje.
Obserwuj wątek
    • nowi-jka Re: Pomóżcie-tytuł i autor 18.10.10, 08:03
      no to moze powiedz o czym ta ksiazka
      moze czytałam i ci podpowiem tytuł ale ciezko mi jak wiem ze brakuje jej pierwszych i ostatnich stron - troche mało informacji
    • echtom Re: Pomóżcie-tytuł i autor 18.10.10, 08:31
      Streść tak z grubsza, podaj czas i miejsce akcji oraz imiona bohaterów - może ktoś z nas skojarzy.
    • agusiah Re: Pomóżcie-tytuł i autor 18.10.10, 09:14
      Popatrz na dół strony 17 - możliwe że będzie tam tytuł i autor... Wtedy chyba łatwiej szukaćsmile
      • domania80 Re: Pomóżcie-tytuł i autor 18.10.10, 09:46
        strony są nie ponumerowane a w czasach gdy ta ksiązka została wydana zdarzały się takie felery, jest tez ponadrywana i popodpalana.
        • czar_bajry Re: Pomóżcie-tytuł i autor 18.10.10, 22:10
          big_grin ale ciężko powiedzieć co to za książka po tym iż brak jej kartek i jest nadpalonabig_grin

może streść dostępną treść to ułatwisz nam zadanietongue_out
    • alexa0000 Re: Pomóżcie-tytuł i autor 18.10.10, 09:24
      Łucja Waniek

Magda, Piotr i Paweł
      • domania80 Re: Pomóżcie-tytuł i autor 18.10.10, 09:46
        Kurcze, jestes pewna? czytalas?
    • domania80 Re: Pomóżcie-tytuł i autor 18.10.10, 09:44
      To jest pamietnik z zycia rodziny. Matka -Ewa jest pielegniarka ma męza Krzysztofa. Adoptują w Krakowie w 1949 roku córkę Magdę, która miala wtedy 22 miesiące. Później rodza jej się jeszcze dwaj synowie Piotr i Paweł. Ksiązka opowiada o ich zyciu, bardzo ciepla i fajnie się ją czyta. Acha w przedmowie autorka wspomina synod krakowski z 1976 roku i problem przekazywania wiary w rodzinie.
      Magda wychodzi za mąz za Michała i nma synka Michala, Piotr żeni się z Joanna i maja corke Ewkę, a książka konczy się jak Paweł ma się żenic z Agnieszką...i co dalej nie wiem. Lubie czytac takie ksiązki bo jest tam dużo o trudach macierzyństawa w tamtych czasach.
      Zreszta autorka w przedmowie pisze ze nic z oyrginału nie zmieniła, nie upiekszała i to jest takie prawdziwe.
      • nowi-jka Re: Pomóżcie-tytuł i autor 18.10.10, 09:48
        to na pewno to co pisza alexa mam ta kasiazke czytałam ja z 20 razy
        kurde szkoda ze ni emam skanera bo bym ci orzesłała
        jakich stron eni masz to sfotografuje
        moze bedzie czytelne
        • sarling Re: Pomóżcie-tytuł i autor 18.10.10, 09:53
          Cudowna książka! Czytałam ją mnóstwo razy jeszcze w podstawówce smile
        • domania80 Re: Pomóżcie-tytuł i autor 18.10.10, 09:53
          Brakuje mi stron 13-14,113-118, i od 253 do konca. Dzięki
          • domania80 Re: Pomóżcie-tytuł i autor 18.10.10, 09:57
            Dziekuje dziewczyny czekalam 3 miechy na "zaginionej bibliotece" a tu mam pół godziny i jessssst.
            Swoja drogą Alexa-masz głowę do tytułów.
            Może mogłabys mi polecic jeszcze jakąś pozycje w tym klimacie?
            • alexa0000 Re: Pomóżcie-tytuł i autor 18.10.10, 10:04
              Domaniu, nie mamsmile. Jestem tylko psem tropiącym w internecie, kocham znajdować informacje. Wpisałam po prostu : książka pielęgniarka Ewa córka Magda synowie Piotr i Paweł. Wychodzi na to,że wystarczyło wpisac tylko imiona smile)))
              • domania80 Re: Pomóżcie-tytuł i autor 18.10.10, 17:14
                a aaaaaaaaaaa tak n ie szukałam tylko wklikałam w google zapytanie gdzie mogę znaleźć autora i tytuł. dziekujesmile
              • domania80 Re: Pomóżcie-tytuł i autor 18.10.10, 17:22
                Właśnie sobie to wklikalam i wychodzi mi wszystko na temat "Życia jak poker" i "m-jak miłośc". Ze mnie taki pies tropiący jak z koziej d..y trabka::smile))
                • alexa0000 Re: Pomóżcie-tytuł i autor 18.10.10, 22:23
                  Kurka, pominełam chyba "synowie". Teraz wyskakujesmile
            • alexa0000 Re: Pomóżcie-tytuł i autor 18.10.10, 10:17
              Mogę polecić dwie pozycje , które uwielbiam czytac do dzis. Autorką jest dosc znana pisarka amerykańska Shirley Jackson, a tytuly to : "Życie wsrod dzikusów" i sequel "Poskramianie demonów". To pozycje pół-biograficzne, opowiadające o trudach macierzyństwa na amerykanskiej prowincji z czwórką czy piątką dzieci, psami, kotami, mężem wykładowcą umiwersyreckim.... Przezabawne, mądre, świetne.
              • domania80 Re: Pomóżcie-tytuł i autor 18.10.10, 17:16
                smiledzięki, przeczytam. A Shirley Jackson i ten tytuł to sobie kojarzę
            • zyg_zyg_zyg Re: Pomóżcie-tytuł i autor 18.10.10, 10:40
              "Osiołek Łukaszka" Hanny Święcickiej
    • ciocia_ala Re: Pomóżcie-tytuł i autor 18.10.10, 10:00
      Ja z checia przeczytalabym ta ksiazke. Tez mam jedna taka ulubiona bez zakonczenia "Drewniany różaniec". Czytalam za mlodu chyba ze 150 razy, a nie mam doslownie 2-3 osttnich stron smile
      • grandan Re: Pomóżcie-tytuł i autor 18.10.10, 10:17
        Też uwielbiam Drewniany różaniec. BTW: jest reedycja: www.ha.art.pl/sklep/index.php?p170,drewniany-rozaniec
        • ciocia_ala Re: Pomóżcie-tytuł i autor 18.10.10, 10:32
          U mnie byly chyba jeszcze jakies opowiadania oprocz drewnianego rozanca... Ale nie czytalam tego juz z 10 lat. Jak wroce do domu (rodzicow) to sobie poszukam. Ksiazke juz kupuje ze strony ktora podalas!! Cudownie smile
        • andaba Re: Pomóżcie-tytuł i autor 18.10.10, 17:30
          grandan napisała:

> Też uwielbiam Drewniany różaniec. BTW: jest reedycja: rel="nofollow">www.ha.art.pl/sklep/index.php?p170,drewniany-rozaniec

ile ja sie tego po bibliotekach naszukałam... A wznowienie przeoczyłam, cholera...
          Ciekawe, czy jeszcze gdzieś się uchowało...
          • neptunka Re: Pomóżcie-tytuł i autor 18.10.10, 21:55
            allegro.pl/drewniany-rozaniec-natalia-rolleczek-i1271004367.html
            allegro.pl/drewniany-rozaniec-n-rolleczek-sekrety-zakonnic-i1246952932.html
            • alexa0000 Re: Pomóżcie-tytuł i autor 18.10.10, 22:19
              Łomatko, nigdy nie przypuszczalabym,że autorką ksiażki o traumatycznych wspomnieniach jest Natalia Rolleczek! Zaczytywam sie w jej trylogii o Rodzince-zabawnej, lekkiej...a to zdziwko.
          • grandan Re: Pomóżcie-tytuł i autor 18.10.10, 22:24
            Spokojnie, Ha!art to małe wydawnictwo, wątpię więc, żeby im wszystko na pniu się wyprzedało. (Od siebie dodam, że małe, ale warte zauważenia, bo jedno z moich ulubionych smile). Cieszę się, że mogłam pomóc.

A tu bonusowy (bardzo dobry) wywiad z autorką Różańca dla WO: www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,53662,7381458.html?as=1&ias=5&startsz=x

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka