sueellen 19.10.10, 15:42 skoro macie osobne konta i intercyzę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
shellerka Re: A po co jestescie małżeństwem... 19.10.10, 15:45 zeby nie musiec sie spowiadac z seksu przedmałżeńskiego Odpowiedz Link Zgłoś
magdakingaklara Re: A po co jestescie małżeństwem... 19.10.10, 15:48 nie jestesmy malzenstwem, bo dla mnie to bez sensu nic nie zmienia bynajmniej w moim przypadku Odpowiedz Link Zgłoś
wyssana.z.palca Re: Bo nie finanse stanowią o istocie małżeństwa. 19.10.10, 16:14 a co stanowi? Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: Bo nie finanse stanowią o istocie małżeństwa. 19.10.10, 16:20 leże i kwiczę już nie mogę Odpowiedz Link Zgłoś
wyssana.z.palca Re: Bo nie finanse stanowią o istocie małżeństwa. 19.10.10, 16:30 Fascynujące. A coś na temat? Odpowiedz Link Zgłoś
ankh_morkpork Dla ulg w podatku dochodowym oczywiście. 19.10.10, 15:55 I prawo spadkowe też jest prostsze dla małżeństw niż dla konkubinatów. I "Rodzina na swoim". U mnie akurat nie ma intercyzy. Odpowiedz Link Zgłoś
magdakingaklara Re: Dla ulg w podatku dochodowym oczywiście. 19.10.10, 16:19 wystarczy pojsc do notariusza i spisac testament i sprawa spadkowa jest zalatwiona nie trzeba brac slubu aby dziedziczyc wystarczy wczesniej o tym pomyslec Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Dla ulg w podatku dochodowym oczywiście. 19.10.10, 16:26 Ale testament nie chroni konkubenta przed zachowkiem dla rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
magdakingaklara Re: Dla ulg w podatku dochodowym oczywiście. 19.10.10, 17:18 a malzenstwo chroni?? czy malzenstwo czy nie zachowek zawsze jest. Nawet bedac malzenstem wydziedziczajac jakiegos czlonka rodziny nalezy mu sie zachowek Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreck Re: Dla ulg w podatku dochodowym oczywiście. 19.10.10, 17:21 No zaraz, albo wydziedziczenie, albo zachowek... Odpowiedz Link Zgłoś
magdakingaklara Re: Dla ulg w podatku dochodowym oczywiście. 19.10.10, 17:24 zachowek zawsze istnieje czy jest sie malzenstwem czy nie wiec tego nie ominiesz nawet wydziedziczajac kogos Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: Dla ulg w podatku dochodowym oczywiście. 19.10.10, 17:31 magdakingaklara napisała: > zachowek zawsze istnieje czy jest sie malzenstwem czy nie wiec tego nie ominies > z nawet wydziedziczajac kogos dzisiaj wyjątkowo dużo bzdurnych wpisów na forum wydziedziczenie (w uproszczeniu) to właśnie pozbawienie prawa do zachowku Odpowiedz Link Zgłoś
magdakingaklara Re: Dla ulg w podatku dochodowym oczywiście. 19.10.10, 17:35 www.gazetapodatnika.pl/artykuly/zachowek-a_614.htm Odpowiedz Link Zgłoś
kosher_ninja Re: Dla ulg w podatku dochodowym oczywiście. 19.10.10, 18:06 Czytasz chociaż to, co linkujesz? Chyba, że twój post miał potwierdzić to, co napisała ib_k Odpowiedz Link Zgłoś
ankh_morkpork USC jest tańszy niż notariusz... 20.10.10, 15:04 z tego, co się orientuję. Poza tym, notariusz nie załatwi mi wspólnego rozliczenia podatkowego, możliwości skorzystania z programu "Rodzina na swoim", prawo do decydowania o leczeniu partnera, który wylądował nagle w szpitalu, jako żona mam automatycznie, jako konkubina nie bardzo. Jedna formalność, czyli ślub cywilny, załatwia na raz kilka spraw. A nie tu notariusz, tu upoważnienia, tam notariusz. Odpowiedz Link Zgłoś
new.baby Re: A po co jestescie małżeństwem... 19.10.10, 15:56 Czyżbyś uważała, że istotą małżeństwa jest wspólne konto i brak intercyzy? Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: A po co jestescie małżeństwem... 19.10.10, 16:00 Po to, żeby się ludzie bulwersowali. Odpowiedz Link Zgłoś
iza232 Re: A po co jestescie małżeństwem... 19.10.10, 16:00 Żeby głupiej lilce69 odpowiadać na jej głupie pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
kunegunda_reich Re: A po co jestescie małżeństwem... 19.10.10, 16:09 O! to małżeństwo zawiera się dla wspólnego konta i wspólności ustawowej...Ciekawe. Odpowiedź: bo tak chcieliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: A po co jestescie małżeństwem... 19.10.10, 16:25 Ja ślub brałam z myślą o takich sprawach, jak dziedziczenie, informacja w szpitalu. Osobne konta ani intercyza w tym nie przeszkadzają. Odpowiedz Link Zgłoś
magdakingaklara Re: A po co jestescie małżeństwem... 19.10.10, 17:16 rowniez zyjac w wolnym zwiazku mozna miec zalatwione sprawy dziedziczenia jak i imformacje w szpitalu Odpowiedz Link Zgłoś
kosher_ninja Re: A po co jestescie małżeństwem... 19.10.10, 17:17 No cóż, ja ślub brałam z miłości. Szkoda, że aż tyle osób bierze go dla kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
thegimel Re: A po co jestescie małżeństwem... 19.10.10, 17:18 Intercyzy nie mam. A wspólnego konta nie mamy, bo mieliśmy przed ślubem osobne i tak już zostało. Jak będziemy potrzebować nowego konta, to pewnie będzie wspólne. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira ja to dopiero mam problem 19.10.10, 17:42 a po co skoro mamy konta osobne i nie mamy intercyzy? Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: A po co jestescie małżeństwem... 19.10.10, 18:58 osobne konta ale nadal majątek wspolny po co jestesmy? a bo tak. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna29 Re: A po co jestescie małżeństwem... 20.10.10, 15:09 Chcemy byc małżeństwem aby przysługiwały nam świadcznia z ZUS po sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
matsuda by wszyscy wokół wiedzieli, że uprawiam często sex 20.10.10, 15:15 i że ktoś chciał mnie wziąć i publicznie obiecać miłość, szacunek i całą resztę, a poza tym bycie w zawiązku małżeńskim jest teraz NISZOWE... Odpowiedz Link Zgłoś
judytak Re: A po co jestescie małżeństwem... 20.10.10, 15:16 żeby bez żadnego "ale" dostać kartę stałego pobytu w PL ;oP pozdrawiam Judyta Odpowiedz Link Zgłoś
alabama8 Re: A po co jestescie małżeństwem... 20.10.10, 15:20 A co to za małżeństwo z jednym kontem i bez intercyzy? To, że kochasz wcale nie musi oznaczać że dozgonnie ufasz. Biorąc pod uwagę fakt ile kochających się z początku małżeństw kończy kłócąc się o stary dywan po babci warto przestać patrzeć na życie przez różowe okulary. Odpowiedz Link Zgłoś
miaowi Pozwolę sobie podłączyć się pod ten wątek 20.10.10, 15:36 Bo miałam pisać już swoje pytanie. Po co jest mąż? Docenię odpowiedzi pozbawione ironii, bo pytam poważnie. I czysto teoretycznie, bo ja za mąż już nie wyjdę, ale mam córkę, która być może będzie kiedyś chciała. Jako że sama nie umiałabym odpowiedzieć na to pytanie, proszę o pomoc mężatki. Odpowiedz Link Zgłoś
zabulin miaowi 20.10.10, 23:32 Po co jest mąż?? Tak ogólnie, to nie wiem. Mogę ci napisać po co jest mój. A przynajmniej takie mam przemyslenia. Mój mąż jest po to, by życie było piękniejsze, by chciało mi się wracać do domu i doświadczac tęsknoty za Nim, gdy Jego w domu nie ma. Mąż jak się okazało był po to również, by oswoić moje strachy i ptrzetrwać tragedię, która dotknęła nasza rodzinę.Mąż był po to, by nie zgasła we mnie chęć życia, kiedy ta tragedia się wydarzyła. Mój Mąz jest po to, zebym doświadczyła czym jest Miłość kobiety i mężczyzny. Po to by mnie stawiać do pionu, mój Maz jest po to po prostu, zebym wiedziała co to Szczescie. A nie byłam naprawde szczesliwa dopóki go nie poznałam. Nie, nie jesteśmy małżeństwem idealnym, bo ze mną się nie da Jestem cholerykiem i ekstrawertykiem totalnym. Mam niewyparzoną buzię i wiele razy płakałam ze wstydu, ze powiedziałam to czy tamto. A On jest jednym z nielicznych Dobrych Ludzi jakich poznałam Odpowiedz Link Zgłoś
miaowi Re: miaowi 20.10.10, 23:35 Dziękuję za wyjasnienie Tak fajnie napisałaś, że przez moment zaczęłam żałować, że nie dane mi było czegoś takiego przeżyć, ale tak jak piszę - jest jeszcze moja córka i kogoś takiego bym jej życzyła. Dobrego. Odpowiedz Link Zgłoś
erillzw Re: A po co jestescie małżeństwem... 20.10.10, 15:55 Bo nie dla kazdego to konto i intercyza stanowi istote malzestwa. Dla Nas na pewno nie. Odpowiedz Link Zgłoś
agaja5b Re: A po co jestescie małżeństwem... 20.10.10, 16:41 Jak to mawia mój małżonek: "jak kogut z kurą- dla jaj" a na poważnie po to aby mieć poukładane życie, wspólnie żeglować do naszych celów i brać odpowiedzialność jadno za drugie. Do tego zobowiązaliśmy się jedno przed drugim, przed Bogiem, ludźmi. Momentem zobowiązania był dzień naszego ślubu. Ja wyznaję teorię że pełnia człowieczeństwa to kobieta i mężczyzna w sakramentalnym związku. A poza tym akurat przyznanie mieszkania służbowego wymagało zawarcia związku małżeńskiego Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: A po co jestescie małżeństwem... 20.10.10, 23:42 skoro macie osobne konta i intercyzę? ale łóżko mamy wspólne a tak bez ślubu to grzech spać w jednym łóżku Odpowiedz Link Zgłoś