Dodaj do ulubionych

doznałam szoku

02.11.10, 11:40
Znajoma opowiedziała mi, że kiedy w jej miasteczku oddawano do użytku nową salę gimnastyczną (szkolną!), wójt zaprosił na uroczystość biskupa, który salę poświęcił, i zainkasował 4000. A ja, pierwsza naiwna, zawsze uważałam, że oni to robią dla idei.
Obserwuj wątek
    • kabarethrabi Re: doznałam szoku 02.11.10, 11:44
      Zaraz ci tu jedna z drugą napisze, że to przecież normalne. Pan biskup dostał przecież zapłatę za swoją pracę. Bo dlaczego ma pracować za darmochę? Wystarczy, że nauczyciele to robią.
    • sadosia75 Re: doznałam szoku 02.11.10, 11:44
      Co Ty nie znasz zasady? Co laska ale nie mniej niz .... ??
    • lilly_about Re: doznałam szoku 02.11.10, 11:45
      Ale za co zainkasował? Za poświęcenie?
      • nangaparbat3 Re: doznałam szoku 02.11.10, 11:48
        Ta pani mówi, że za poświęcenie. Od wójta.
        • lilly_about Re: doznałam szoku 02.11.10, 11:55
          No to też jestem w szoku.
        • mamakrzysia4 Re: doznałam szoku 02.11.10, 18:46
          czas umierać sad
    • filipianka Re: doznałam szoku 02.11.10, 11:50
      ale co jest szokiem?
      że w katolandzie władza świecka z władzą katolicką muszą dobrze żyć żeby przy władzy być?
    • czar_bajry Re: doznałam szoku 02.11.10, 11:51
      Mnie klapki z oczu spadły jak dowiedziałam się z innego wątku iż za posługę kapłańską szpitale płacą kupę kasy- też myślała że robią to z powołaniatongue_out
      • tacomabelle Znajoma opowiedziała... 02.11.10, 11:53
        I wszystko jasne.
        • ihanelma Re: Znajoma opowiedziała... 03.11.10, 11:06
          Pewnie siedziała właśnie u biskupa w kieszeni, kiedy spadło jej na głowę 4000 PLN w drobnych monetach. Do tej pory ma siniaki...
          Wójt jak mógł dać - to z własnej kieszeni. Za inne datki powiesiłoby go RIO.
      • anorektycznazdzira Re: doznałam szoku 02.11.10, 22:21
        czar_bajry napisała:

> Mnie klapki z oczu spadły jak dowiedziałam się z innego wątku iż za posługę kap
        > łańską szpitale płacą kupę kasy

Cooooo???????!!
        Właśnie słyszę chrzęst odlepiających się klapek. I światło mnie zaczyna razić.
    • q_fla Re: doznałam szoku 02.11.10, 11:56
      U mojego kuzyna na wsi (ok. 5 tyś mieszkańców) jest zwyczaj, że co roku obchodzi się urodziny 20, 30, 40 itd - latków. Zamawia się wtedy zbiorową mszę i imprezę w knajpie, na którą rzecz jasna zaprasza się proboszcza i wikarego. Co łaska za mszę stanowi zrzutka po 50zł od osoby plus dodatkowo 50zł na wypasione prezenty i kwiaty dla proboszcza i wikarego.
      W tym roku mój kuzyn miał lat 40, na imprezie było 78 czterdziestolatków. Łatwo policzyć uncertain.
      • kabarethrabi Re: doznałam szoku 02.11.10, 11:59
        Przepraszam bardzo: a kwiaty dla proboszcza i wikarego z jakiej paki? To chyba jubilat ma otrzymać kwiaty? Pomijając fakt, że tego typu "zwyczaje" są idiotyczne. To znaczy idiotyczne jest, że ja najważniejsza osoba musżę zapraszać kogoś bo tak wypada, nawet jak patrzeć na niego nie mam ochoty.
        • q_fla Re: doznałam szoku 02.11.10, 12:03

> Przepraszam bardzo: a kwiaty dla proboszcza i wikarego z jakiej paki?

A mnie skąd wiedzieć? wink
          Pewnie w imię tradycji i szeroko pojętego wazeliniarstwa.
          To mała miejscowość, wszyscy się znają, jest kult kleru i spróbuj się wyłamać....
      • sadosia75 Re: doznałam szoku 02.11.10, 12:17
        U mojej babci na wsi w kazda niedziele proboszcz parafii je obiad w domu parafianina. kazda niedziela za kazdym razem inny dom.
        i takim sposobem proboszcz "poznaje swoich parafian" jednak ma pewne wymagania kulinarne bo tego nie zje, tamto mu szkodzi itp.
        • erin7 Re: doznałam szoku 02.11.10, 12:33
          U mojej znajomej ksiadz przy okazji koledy zjadl obiad. Nie taki umowiony, tylko mu po prostu zaproponowała czy ma ochote bo tak chodzi "od rana". Zjadl a przy wyjsciu powiedzial: To nie miala Pani co na obiad zrobic tylko zurek?!

smile
          • sadosia75 Re: doznałam szoku 02.11.10, 12:41
            Zurkiem to ja nie pogardze smile nastepnym razem znajoma moze mnie zaprosic smile
          • majenkir Re: 02.11.10, 13:37

erin7 napisała:
            > Zjadl a przy wyjsciu powiedzial: To nie miala Pani co na obiad zrobic tylko zurek?!

Ano, tak zescie ich sobie wychowali.... (mowie do spoleczenstwa)
        • nangaparbat3 Re: doznałam szoku 02.11.10, 16:20
          A to mi się akurat podoba, uważam, że proboszcz powinien znać swoich parafian, a to dobry sposób - przecież nie zacznie ich nachodzić znienacka.
      • jowita771 Re: doznałam szoku 02.11.10, 16:14
        > za mszę stanowi zrzutka po 50zł od osoby plus dodatkowo 50zł na wypasione prez
        > enty i kwiaty dla proboszcza i wikarego.

Ale to jubilaci zrzucają się na prezenty dla księży z okazji swoich własnych urodzin?
    • nowi-jka Re: doznałam szoku 02.11.10, 11:57
      o kur.. ja tez myslałam ze robia to w ramach posługi
      • nowi-jka Re: doznałam szoku 02.11.10, 12:00
        ej zbulwersowana jestem
        ja rozumeim jakby z 40zł zaspiewał, no dobra paliwo kosztuje (o ile go nei przywiezli na koszt gminy) ale 4000 za machniecie kropidłem i jedna modlitwe odklepana, ja musze dwa miesiace robic na to po 8 godz dziennie szok szok szok
        • nangaparbat3 Re: doznałam szoku 02.11.10, 16:22
          A ja zawsze myślałam, że takie imprezy wrzucaja w koszty PR (to znaczy biskupi wrzucają).
    • iwoniaw Pytanie brzmi: 02.11.10, 12:05
      Skąd wójt wziął tę kasę? I jeśli nie z prywatnego portfela, to z jakiego paragrafu? I czy przypadkiem nie powinien go ktoś za to do odpowiedzialności pociągnąć?
      Bo wątek, widzę, już zboczył w stronę biskupa, który wziął, a to moim zdaniem temat poboczny tak naprawdę (choć oczywiście też do dyskusji).

Dlaczego zatem nie szokuje cię wójt?
      • nowi-jka Re: Pytanie brzmi: 02.11.10, 12:25
        jak to skąd? ma fundusz na inaguracje sali
        • iwoniaw Re: Pytanie brzmi: 02.11.10, 12:33
          Co za niegospodarność.
          Mógł cenę ponegocjować/ na proboszczu poprzestać i za resztę sprzętu do tej sali kupić (piłki jakieś czy inne materace).
          Nadal wójt mnie szokuje i oburza bardziej, jak również fakt, że tacy urzędnicy państwowi, w dodatku obieralni, nie są punktowani i rozliczani przez wyborców. Ciekawe, czy znajoma Nangi oprócz bulwersowania się postawą biskupa zadała odpowiednie pytania urzędnikom gminnym i jaką odpowiedź dostała.
          • pitahaya1 Re: Pytanie brzmi: 02.11.10, 16:52
            iwoniaw napisała:

w dodatku obieralni, nie są punktowani i rozliczani przez wyb
            > orców.

Ależ są wybierani na podstawie bajek, przepraszam, obietnic wyborczych. A pod koniec kadencji wyborcy ich rozliczają. Wcześniej to sobie wyborcy mogą palcem w bucie pokiwać.
            U nas co 4 lata zmiana kadrysad
      • nangaparbat3 Re: Pytanie brzmi: 02.11.10, 16:24
        Jeśli mnie pytasz, to owszem, wójt szokuje mnie równie mocno jak biskup. Choć chronologicznie pierwszy szok dotyczył jego eminencji.
    • lelija05 Re: doznałam szoku 02.11.10, 12:11
      Szkoda, że nie mam syna, może by został księdzem, wikt i opierunek do końca życia, a jak by się dobrze zakręcił, to i jeszcze taka dodatkowa kasa i coś jeszcze, ale co to już nie będę więcej pisać.
      • q_fla Re: doznałam szoku 02.11.10, 12:45
        Ja zawsze powtarzam, że jak zniosą celibat, to mojego chłopa na posługę kapłańską poślę. big_grin
        • lelija05 Re: doznałam szoku 02.11.10, 12:49
          Ja nie, bo by miał za duże powodzenie smile
        • sadosia75 Re: doznałam szoku 02.11.10, 12:52
          Q_fla meza na ksiedza prawoslawnego wyslij wink matuszka zostaniesz, cala wies Cie pokocha, a jak nie pokocha to i tak zlego slowa nie powie smile
          • q_fla Re: doznałam szoku 02.11.10, 13:02
            big_grin
            Wszystko piknie, pomysł przedni, tylko za daleko trochę.
            Ja ze Ślunska Górnego. wink
            • nangaparbat3 Re: doznałam szoku 02.11.10, 16:28
              To będzie pastor jak się patrzy!
              • q_fla Re: doznałam szoku 02.11.10, 16:57
                Ciepło, bardzo ciepło...smile
                W moim mieście jest kościół ewangelicko-augsburski, kilka razy pojechaliśmy na nabożeństwo, bardzo nam się podobało.
      • nangaparbat3 Re: doznałam szoku 02.11.10, 16:27
        To nie jest takie oczywiste, mam w rodzinie księdza, teraz już staruszek emeryt, żył skromnie (jak na moje oko w sam raz), a jego gospodyni oprowadzając mnie po plebanii kiedys tłumaczyła go (sic!) że ksiądz tak skromnie mieszka, bo co ma to odda biednym.
    • hawela Re: doznałam szoku 02.11.10, 12:14
      Po pierwsze: skąd wiadomo, że informacja jest prawdziwa?
      Po drugie: czy naprawdę jest potrzeba by święcić salę gimnastyczną?
      • hankam Re: doznałam szoku 02.11.10, 16:19
        hawela napisała:

> Po pierwsze: skąd wiadomo, że informacja jest prawdziwa?
        > Po drugie: czy naprawdę jest potrzeba by święcić salę gimnastyczną?

Wszystko się świeci, nawet takie siedliska szatana, jak centra handlowe wybudowane z udzialem obcego kapitału.
        • hankam Re: doznałam szoku 02.11.10, 16:22
          A święcocy proboszcz dostaje czek na potrzeby - na przykład - parafialnej drużyny piłkarskiej, żeby było elegancko.
          Na co dostaje forsę biskup - nie wiem.
          • falka32 Re: doznałam szoku 02.11.10, 16:40
            Z tego co wiem, co roku w Polsce odbywa się we wrześniu masowe święcenie uczniowskich tornistrów.
      • nangaparbat3 Re: doznałam szoku 02.11.10, 16:30
        hawela napisała:

> Po pierwsze: skąd wiadomo, że informacja jest prawdziwa?
        Nie wiadomo, choc pani wydaje mi się wiarygodna.
        > Po drugie: czy naprawdę jest potrzeba by święcić salę gimnastyczną?
        Nie ma.
    • kamelia04.08.2007 Re: doznałam szoku 02.11.10, 12:22
      przyznam, że też jestem pierwsza naiwna, bo tez mi sie wydawało, ze ten zaszczyt jest gratis
    • triss_merigold6 Re: doznałam szoku 02.11.10, 12:24
      Dorosła kobieta, a dziwi się jak dziecko. uncertain
      • nangaparbat3 Re: doznałam szoku 02.11.10, 16:31
        big_grin

Bo ja mało miałam w życiu do czynienia z tymi sprawami sad
    • irmaaa Re: doznałam szoku 02.11.10, 12:25
      Jeśli to prawda, też jestem zbulwersowana. Ale bardziej zszokowana jestem tym,że to, co "znajoma powiedziała", jest niepodważalne, godne zaufania i rozdzierania szat. Podobną wartość dla wielu ma to, co powiedziała:"pani w tramwaju" i "sąsiadka w kolejce".
      • nangaparbat3 Re: doznałam szoku 02.11.10, 16:34
        Gdyby było w 100% niepodważalne, napisałabym, że tak było, a nie, że znajoma powiedziała. Jesteś w stanie dostrzec różnicę?
        Znajoma chodzi do kościoła, pracuje w tej szkole, nalezy do elity gminy, robi wrażenie wiarygodnej. Nie jest antyklerykałką. (Ale słowo! Poezja!)
    • aretahebanowska Re: doznałam szoku 02.11.10, 12:28
      Pisałam kiedyś, że za płotem naszej działki na Kaszubach wybudowano "obiekt sakralny" wielkości kiosku, drewniany. Koszt obiektu zrobionego przez mieszkańców wyniósł jakieś 2,5 tys. PLN. No stoi tam biedactwo nie poświęcone (choć, co też już pisałam, odbyło się tam w wakacje kilka mszy) ponieważ proboszcz zażyczył sobie za poświęcenie "co łaska" - 5 TYS. PLN. big_grin
    • alabama8 Re: doznałam szoku 02.11.10, 12:35
      A ciekawe czy ktoś kiedyś ujawni koszty pogrzebów ofiar katastrofy lotniczej w Smoleńsku, zwłaszcza obszar związany z "wynajmem" brzuchatych biskupów.
      Kobity, przecież nawet ostatnio papież wprowadził płatne "bilety".
      • tacomabelle Re: doznałam szoku 02.11.10, 12:37
        Którzy biskupi są "brzuchaci"? Michalik? Życiński? Frankowski?
      • kamelia04.08.2007 Re: doznałam szoku 02.11.10, 13:00
        alabama8 napisała:

> Kobity, przecież nawet ostatnio papież wprowadził płatne "bilety".

tak, przypominam sobie mówiła o tym francuska telewizja w wiadomosciach na tf1. To nie były "bilety" (że w cudzysłowie), ale na prawde płatne karty wstepu na msze papieskie w ramach pielgrzymki papierza do Wlk. Brytanii. Cenę wstepu porównywano z cena za wstep na wystep różnych celebrytów, np. Suzanne Boyle

W polskiej prasie trzeba było na prawdę szukac, bo nikt nie eksponował tego wstydliwego tematu
        wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80649,8196573,Oplaty_za_msze_papieskie__10_funtow_za_czuwanie__25.html
        • cherry.coke Re: doznałam szoku 02.11.10, 14:50
          > tak, przypominam sobie mówiła o tym francuska telewizja w wiadomosciach na tf1.
          > To nie były "bilety" (że w cudzysłowie), ale na prawde płatne karty wstepu na
          > msze papieskie w ramach pielgrzymki papierza do Wlk. Brytanii. Cenę wstepu poró
          > wnywano z cena za wstep na wystep różnych celebrytów, np. Suzanne Boyle
          >
          > W polskiej prasie trzeba było na prawdę szukac, bo nikt nie eksponował tego wst
          > ydliwego tematu

Hmm mnie to akurat nie bulwersuje. Bo skoro papiez chcial miec "tour", to kto mialby oplacic cala machine - wynajem terenow, ochrone, organizacje?

Panstwo goszczace - a niby dlaczego? Panstwo goszczace to moze go przyjac jak ambasadora kazdego innego panstwa, czyli na herbatce u krolowej. A skoro chce sie robic imprezy masowe, to zaplacic powinni albo Watykan (juz to widze), albo tychze objazdow uczestnicy. Nie wiem, jak wyceniono bilety, ale jesli mialy pokryc koszta imprez, to wszystko w porzadku, a jesli mialy byc na plusie i przyniesc zyski KK w Anglii lub Watykanowi to... tez norma suspicious

W Polsce za pielgrzymki przeciez tez sie placi, za darmo sie nie robia. Pan placi, pani placi... wszyscy placa. Tam zrobili bezposrednio dla zainteresowanych.
    • bez_seller Re: doznałam szoku 02.11.10, 12:46
      nangaparbat3 napisała:

wójt zaprosił na uroczystość biskupa, który salę pośw
      > ięcił, i zainkasował 4000.

Nic sie od czasow Reja nie zmienilo. "Krotka rozprawa miedzy Panem, Wojtem, a Plebanem" tez poruszala min. sprawe wielkich naduzyc duchowienstwa.
    • mamamisi2005 Re: doznałam szoku 02.11.10, 13:19
      a ta znajoma jest księgową w gminie czy poczta pantoflową sie dowiedziała wink ?
      • hawela Re: doznałam szoku 02.11.10, 13:21
        wszędzie są osoby, które "wiedzą najlepiej"
    • rosapulchra-0 Re: doznałam szoku 02.11.10, 15:02
      myślisz, że woda święcona to za darmo jest??
    • jowita771 Re: doznałam szoku 02.11.10, 16:12
      Hehe, myślałaś, że za friko? Mam kogoś bliskiego w urzędzie gminy, gdzie oddawano niedawno most. Był biskup i za poświęcenie zainkasował 5 tysięcy. Widocznie mosty drożej chodzą niż sale gimnastyczne.
    • figrut Re: doznałam szoku 02.11.10, 16:48
      Małe miasteczko. Cena pogrzebu to 550zł. z tego kościelny 50zł., babcia różańcowa (opłata za różaniec) 50zł., organista 50zł., reszta jest księdza.
    • imasumak Re: doznałam szoku 02.11.10, 17:22
      Tak, akurat, wójt by się się chwalił swoją niegospodarnością i to jeszcze przed wyborami. Koleżanka powtarza pewnie jakieś ploty.
      • cherry.coke Re: doznałam szoku 02.11.10, 17:29
        Nie sadze, zeby to dla niego byla jakas niegospodarnosc. Ot standardowa oplata licencyjna, jakich wiele. I tu jest pies pogrzebany - ze sa ludzie, ktorzy tak mysla.
      • nangaparbat3 Re: doznałam szoku 02.11.10, 18:21
        To małe miasteczko - może wójt to szwagier?
    • croyance Re: doznałam szoku 02.11.10, 17:27
      Cztery tysiaki to gruba przesada, ale generalnie jestem za tym, zeby za takie rzeczy placic. Dlaczego ksiadz mialby robic to za darmo? Nigdy chyba nie zrozumiem tego oczekiwania, ze Kosciol sie sam utrzyma, a wierni beda sobie tylko przychodzic jak do kina i klasc 2 zl na tacy.
      • cherry.coke Re: doznałam szoku 02.11.10, 17:30
        No i dlatego powinien byc podatek. Wzglednie na poswiecenie powinni sie zrzucac tylko wierzacy uzytkujacy. Ale jakos tego nie widze, skoro mozna bez problemu ogolic kase ogolna.
      • iza232 Re: doznałam szoku 02.11.10, 17:39
        croyance napisała:

> Cztery tysiaki to gruba przesada, ale generalnie jestem za tym, zeby za takie r
        > zeczy placic. Dlaczego ksiadz mialby robic to za darmo? Nigdy chyba nie zrozumi
        > em tego oczekiwania, ze Kosciol sie sam utrzyma, a wierni beda sobie tylko przy
        > chodzic jak do kina i klasc 2 zl na tacy.

A co tu do rozumienia? Inne chrześcijańskie kościoły utrzymują się z własnych składek i żyją. I mają się dobrze. Tylko że członkowie mają świadomość i wiedzę na co idą ich własne pieniądze, więc datek na tacę jest większy niż 2 zł. Nigdy chybanie zrozumiem ( i nie tylko ja) dlaczego tak samo nie miałoby być w kk, który jest znacznie liczniejszy od tych małych wspólnot. Podobno mamy aż 95% katolików, wiesz ile kasy byłoby z ich składek?!
        • nangaparbat3 Re: doznałam szoku 02.11.10, 18:23
          Fakt. Kiedy należałam do zboru, płaciłam dziesięcinę.
          • nangaparbat3 Re: doznałam szoku 02.11.10, 18:26
            Ale też miałam prawo wybierać pastora, decydować o sprawach wspólnoty - wszystkie praktycznie ważniejsze decyzje były głosowane podczas ogólnego zebrania całego zboru. No i pastor i rada zboru przedstawiali dokładniusieńkie sprawozdanie finansowe. Tudzież: pastor i jego żona naprawdę ciężko pracowali, zarabiali chyba niewiele, w każdym razie poziomem życia nie epatowali w najmniejszym stopniu.
            • a_gurk Re: doznałam szoku 02.11.10, 18:44
              Potwierdzam, w moim zborze działo się podobnie. Z jedną różnicą. Pastor miał dodatkowe zajęcia zarobkowe i pieniądze od kościoła (raczej skromne) przeznaczał na pomoc bardziej potrzebującym członkom lub na stypendia dla pastorów-systentów.
              • a_gurk Re: doznałam szoku 02.11.10, 18:45
                Dla pastorów-asystentów miało być.
              • iza232 aqurk, nangpa 02.11.10, 18:47
                Można wiedzieć czemu odeszłyście ze swoich zborów?
                • nangaparbat3 Re: aqurk, nangpa 02.11.10, 19:11
                  Ja w nim byłam w ogóle bardzo krótko - z rok. Wstąpiłam z wielkiego przekonania, miałam w życiu okres głębokiej i bardzo żywej wiary. Ale szybko okazało się, że to co jest siłą zboru - niewielka liczba członków (200?), która pozwala na bardzo bezpośrednie, bliskie relacje - jest jego słabością - niektórzy wykorzystują tę bliskość dla zdobycia władzy nad innymi (z grubsza: starsi nad młodszymi), wtrącają się w najbardziej osobiste sprawy, rozliczają z prywatnego czasu,m organizuja życie. To oczywiście było dla mnie nie do zniesienia. Jednoczęśnie ci wspaniali pastorostwo, o których pisałam, wyjechali, zastąpił ich człowiek pełen najlepszych chęci, ale o zupełnie innym rozumieniu religii, mnie obcym - i w ogóle pojawiły się silne tendencje fundamentalistyczne. Wystąpiłam, jestem od lat agnostyczką, natomiast uważam, że tamten czas, zwłaszcza zanim wstąpiłam do zboru, był dla mnie niesłychanie rozwijający i wiele baptystom (to oni byli) zawdzięczam. Czesto myślę o nich ciepło i z wdzięcznością, a kilka osób uważam za bardzo znaczące w moim życiu. No i znajomość Biblii - nie do przecenienia smile
          • croyance Re: doznałam szoku 02.11.10, 22:14
            My placimy w tej chwili prawie £900 za przynaleznosc do synagogi, w tym NIE obejmuje to nabozenstw swiatacznych, za ktore placi sie osobno (kupuje sie bilet, np. na Jom Kipur).

Tez jestem za skladkami na KK, wtedy wiadomo by bylo, co ile kosztuje.
            • nangaparbat3 Re: doznałam szoku 03.11.10, 16:41
              Rocznie?
    • vivibon Re: doznałam szoku 02.11.10, 19:44
      No, zdziwiona. To koszty many, którą musiał zaczarować wodę. Za questa dostał 200 exp. i 4000 sztuk złota. Awansuje kilka leveli i będzie święcił na odległość, bez opuszczania swojej plebanii.
      • nangaparbat3 Re: doznałam szoku 02.11.10, 20:19
        Coś w tym jest. Taki cura ma duzo roboty w swojej parroquii, to mu się plata należy. Ale to cura, nie obispo.
    • anorektycznazdzira Re: doznałam szoku 02.11.10, 19:48
      U biskupa to mnie już nic nie zdziwi. No, może jak komuś zupełnie obcemu i zwykłemu uzieli ślubu za friko. Ale ten WÓJT. Skąd pan wójt wziął kasę, z, przepraszam, państwowej kasy???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka