Dodaj do ulubionych

książka kucharksa

09.12.10, 08:48
czy macie jakąś, którą byście poleciły? kupiłyćie jakąś ostatnio, która by miała zdjęcia do przepisów oraz zawierała fajne przepisy? tak bym chciała coś ładnego i przydatnego.... moze Nigela ? Ramsay?
Obserwuj wątek
    • morgen_stern Re: książka kucharksa 09.12.10, 08:54
      Korzystam z kilkunastu, ciężko wybrać wink poza tym jestem wierna stronie mniammniam.pl. Jestem w stanie odżałować i płacić im za dostęp, na tyle sprawdzonych przepisów tam trafiłam.
      • marghe_72 Re: książka kucharksa 09.12.10, 09:49
        jeśli znasz angielski to z całego serca polecam książki Ainsleya HArriotta..
        Niestety jeszcze go na polski nie przetłumaczono
        • truscaveczka Re: książka kucharksa 09.12.10, 12:00
          Och, uwielbiam go! Właśnie guglnęłam jego stronkę:
          www.ainsley-harriott.co.uk/
    • joanna.pio Re: książka kucharksa 09.12.10, 10:14
      Będąc młodą żonką i dość ambitną kucharką, nie stroniącą od eksperymentów kulinarnych, nakupiłam sobie całą biblioteczkę książek kucharskich. Stoi teraz toto, po 7 latach, na półce, regularnie odkurzam miotełką, sporadycznie zaglądam w poszukiwaniu inspiracji. Przekonałam się bowiem, że najlepsze źródło, najlepszych, sprawdzonych i interaktywnych (poprzez kontakt z autorem) przepisów to internet - a dokładnie strona Wielkie Żarcie. Mam tam ulubionych autorów, sama zamieszczam przepisy. Gdy szukam przepisu, powiedzmy na zupę szczawiową - mam do wyboru kilkanaście (jeśli nie więcej) opcji - mogę wybrać według ulubionych czy dostępnych w domu składników. Typowym książkom kucharskim mówię więc generalnie nie smile
      • marghe_72 Re: książka kucharksa 09.12.10, 11:49
        Internet internetem.. też korzystam często gęsto
        ale ksiazki to podstawa. Mieć, wąchać, oglądać, czerpać inspirację..
        W moim przypadku to już zahacza o kolekcjonerstwo smile
    • gramwzielone Re: książka kucharksa 09.12.10, 10:22
      mam kilka Nigeli - cudowne do czytania, łatwe do zrobienia

polecam gorąco Dziennik toskański Teresy Capponi oraz Afrodytę Isabel Allende
    • truscaveczka Re: książka kucharksa 09.12.10, 11:59
      Jamie Oliver i Nigella smile
      Ale tak generalnie to wolę w necie szperać - po blogach i nie tylko - czytam 10 przepisów na to samo, potem idę do kuchni i wymyślam na ich podstawie swoją wersję smile
      A jak kupisz angielską książkę to będziesz tam miała angielskie tradycje - niekoniecznie przystające do polskich kubeczków smakowych wink
      • marghe_72 Re: książka kucharksa 09.12.10, 21:16
        truscaveczka napisała:

> Jamie Oliver i Nigella smile
        > Ale tak generalnie to wolę w necie szperać - po blogach i nie tylko - czytam 10
        > przepisów na to samo, potem idę do kuchni i wymyślam na ich podstawie swoją we
        > rsję smile
        > A jak kupisz angielską książkę to będziesz tam miała angielskie tradycje - niek
        > oniecznie przystające do polskich kubeczków smakowych wink
        Nigella i Jamie są Anglikami smile
        • truscaveczka Re: książka kucharksa 10.12.10, 14:05
          No ja wieeeeeeeeeem przecież smile Jakkolwiek N. ma nieco bardziej skomplikowany rodowód smile
          Tylko Polakowi nie muszą pasować angielskie przepisy. Crumble zamiast uczciwej szarlotki, też coś! wink
    • lejla81 Re: książka kucharksa 09.12.10, 12:01
      Mam książkę "Kuchnia polska", którą kupiłam na jakiejś wyprzedaży, ale jest dośc ładnie wydana i czasem mi się przydaje. Taka w czerwonej, twardej okładce z rosołem wink Poza tym korzystam z Internetu, z gazet, z przepisów na opakowaniach produktów...
    • guciova Re: książka kucharksa 09.12.10, 13:25
      ja ostatnio kupilam "Kuchnia Polska" 1001 przepisów Ewa Aszkiewicz o taka: www.empik.com/kuchnia-polska-doskonale-przepisy-dla-kazdej-pani-domu-aszkiewicz-ewa,prod2360128,ksiazka-p

ma zdjecia, i naprawde fajne przepisy. To moja pierwsza ksiazka kucharska..zawsze korzystalam z neta ale ile mozna latac do tego laptopa albo drukowac a poźniej kartki walają się gdzie popadniesmile
    • anik0987 Re: książka kucharksa 09.12.10, 14:44
      Jamie Oliver, mam trzy: Oliver w domu, Kuchnia włoska i moje obiady (jeśli chcesz kupić dla siebie, poszukaj w miękkiej oprawie, są o połowę tańsze niż w twardej). Jak na razie wszystkie dania, które robiłam z jego przepisów wyszły rewelacyjne (czasami przepisy modyfikuję ze względu na składniki). Polecam też "w kuchni u kręglickich", wiele smakowitych przepisówsmile Nigelli nie polecam, choć mam ją aż w 3 księgach, bo to mało zdrowa kuchnia, choć i tam czasem coś znajdę.
    • spacey1 Re: książka kucharksa 09.12.10, 16:02
      A ja polecam blog kulinarny www.kwestiasmaku.pl. Korzystam nałogowo i wiele moich koleżanek.
      Wspaniałe, proste przepisy i piekne zdjęcia do tego.
      • barbami Re: książka kucharksa 09.12.10, 21:21

Też polecam Wielkie Żarcie.
      • kamire12 Re: książka kucharksa 09.12.10, 21:54
        no strona www.kwestiasmaku.com/index.html rewelacyjna jak na pierwszy rzut oka

szkoda, ze nie ma takiej ksiazki. internet jest super. ale ksiazke jest milo otowrzyc i znalezc jakis dobry przepis....
        • spacey1 Re: książka kucharksa 10.12.10, 13:47
          pracuję w wydawnictwie, proponowaliśmy autorom kwestii smaku wydanie ksiązki, ale na razie nie są zainteresowani, niestety sad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka