kamire12 09.12.10, 08:48 czy macie jakąś, którą byście poleciły? kupiłyćie jakąś ostatnio, która by miała zdjęcia do przepisów oraz zawierała fajne przepisy? tak bym chciała coś ładnego i przydatnego.... moze Nigela ? Ramsay? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
morgen_stern Re: książka kucharksa 09.12.10, 08:54 Korzystam z kilkunastu, ciężko wybrać poza tym jestem wierna stronie mniammniam.pl. Jestem w stanie odżałować i płacić im za dostęp, na tyle sprawdzonych przepisów tam trafiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: książka kucharksa 09.12.10, 09:49 jeśli znasz angielski to z całego serca polecam książki Ainsleya HArriotta.. Niestety jeszcze go na polski nie przetłumaczono Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: książka kucharksa 09.12.10, 12:00 Och, uwielbiam go! Właśnie guglnęłam jego stronkę: www.ainsley-harriott.co.uk/ Odpowiedz Link Zgłoś
joanna.pio Re: książka kucharksa 09.12.10, 10:14 Będąc młodą żonką i dość ambitną kucharką, nie stroniącą od eksperymentów kulinarnych, nakupiłam sobie całą biblioteczkę książek kucharskich. Stoi teraz toto, po 7 latach, na półce, regularnie odkurzam miotełką, sporadycznie zaglądam w poszukiwaniu inspiracji. Przekonałam się bowiem, że najlepsze źródło, najlepszych, sprawdzonych i interaktywnych (poprzez kontakt z autorem) przepisów to internet - a dokładnie strona Wielkie Żarcie. Mam tam ulubionych autorów, sama zamieszczam przepisy. Gdy szukam przepisu, powiedzmy na zupę szczawiową - mam do wyboru kilkanaście (jeśli nie więcej) opcji - mogę wybrać według ulubionych czy dostępnych w domu składników. Typowym książkom kucharskim mówię więc generalnie nie Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: książka kucharksa 09.12.10, 11:49 Internet internetem.. też korzystam często gęsto ale ksiazki to podstawa. Mieć, wąchać, oglądać, czerpać inspirację.. W moim przypadku to już zahacza o kolekcjonerstwo Odpowiedz Link Zgłoś
gramwzielone Re: książka kucharksa 09.12.10, 10:22 mam kilka Nigeli - cudowne do czytania, łatwe do zrobienia polecam gorąco Dziennik toskański Teresy Capponi oraz Afrodytę Isabel Allende Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: książka kucharksa 09.12.10, 11:59 Jamie Oliver i Nigella Ale tak generalnie to wolę w necie szperać - po blogach i nie tylko - czytam 10 przepisów na to samo, potem idę do kuchni i wymyślam na ich podstawie swoją wersję A jak kupisz angielską książkę to będziesz tam miała angielskie tradycje - niekoniecznie przystające do polskich kubeczków smakowych Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: książka kucharksa 09.12.10, 21:16 truscaveczka napisała: > Jamie Oliver i Nigella > Ale tak generalnie to wolę w necie szperać - po blogach i nie tylko - czytam 10 > przepisów na to samo, potem idę do kuchni i wymyślam na ich podstawie swoją we > rsję > A jak kupisz angielską książkę to będziesz tam miała angielskie tradycje - niek > oniecznie przystające do polskich kubeczków smakowych Nigella i Jamie są Anglikami Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: książka kucharksa 10.12.10, 14:05 No ja wieeeeeeeeeem przecież Jakkolwiek N. ma nieco bardziej skomplikowany rodowód Tylko Polakowi nie muszą pasować angielskie przepisy. Crumble zamiast uczciwej szarlotki, też coś! Odpowiedz Link Zgłoś
lejla81 Re: książka kucharksa 09.12.10, 12:01 Mam książkę "Kuchnia polska", którą kupiłam na jakiejś wyprzedaży, ale jest dośc ładnie wydana i czasem mi się przydaje. Taka w czerwonej, twardej okładce z rosołem Poza tym korzystam z Internetu, z gazet, z przepisów na opakowaniach produktów... Odpowiedz Link Zgłoś
guciova Re: książka kucharksa 09.12.10, 13:25 ja ostatnio kupilam "Kuchnia Polska" 1001 przepisów Ewa Aszkiewicz o taka: www.empik.com/kuchnia-polska-doskonale-przepisy-dla-kazdej-pani-domu-aszkiewicz-ewa,prod2360128,ksiazka-p ma zdjecia, i naprawde fajne przepisy. To moja pierwsza ksiazka kucharska..zawsze korzystalam z neta ale ile mozna latac do tego laptopa albo drukowac a poźniej kartki walają się gdzie popadnie Odpowiedz Link Zgłoś
anik0987 Re: książka kucharksa 09.12.10, 14:44 Jamie Oliver, mam trzy: Oliver w domu, Kuchnia włoska i moje obiady (jeśli chcesz kupić dla siebie, poszukaj w miękkiej oprawie, są o połowę tańsze niż w twardej). Jak na razie wszystkie dania, które robiłam z jego przepisów wyszły rewelacyjne (czasami przepisy modyfikuję ze względu na składniki). Polecam też "w kuchni u kręglickich", wiele smakowitych przepisów Nigelli nie polecam, choć mam ją aż w 3 księgach, bo to mało zdrowa kuchnia, choć i tam czasem coś znajdę. Odpowiedz Link Zgłoś
spacey1 Re: książka kucharksa 09.12.10, 16:02 A ja polecam blog kulinarny www.kwestiasmaku.pl. Korzystam nałogowo i wiele moich koleżanek. Wspaniałe, proste przepisy i piekne zdjęcia do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
kamire12 Re: książka kucharksa 09.12.10, 21:54 no strona www.kwestiasmaku.com/index.html rewelacyjna jak na pierwszy rzut oka szkoda, ze nie ma takiej ksiazki. internet jest super. ale ksiazke jest milo otowrzyc i znalezc jakis dobry przepis.... Odpowiedz Link Zgłoś
spacey1 Re: książka kucharksa 10.12.10, 13:47 pracuję w wydawnictwie, proponowaliśmy autorom kwestii smaku wydanie ksiązki, ale na razie nie są zainteresowani, niestety Odpowiedz Link Zgłoś