moni692 12.12.10, 14:56 i niestety Polska jest pod tym wzgledem na przedostatnim miejscu w Europie. Jak myslicie drogie emamy, z czego to wynika, bo nie chce mi sie wierzyc, zeby 90 % dzieci nie mylo zebow. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
moni692 Re: prawie 90 % polskich dzieci ma prochnice- opi 12.12.10, 14:57 link: www.phie.pl/pdf/phe-2010/phe-2010-1-005.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: prawie 90 % polskich dzieci ma prochnice- opi 12.12.10, 15:04 przede wszystkim- z nawykow zywieniowych (obfitosc cukru w diecie od niemowlectwa, obyczaj podjadania, codzienne jedzenie slodyczy i cukru pod roznymi postaciami, pojenie herbatkami slodzonymi i sokami zamiast woda, karmienie sztuczne zamiast naturalnego, bardzo dlugie korzystanie z butelki i smoczka przez dzieci), zla higiena (przeciez absolutnie nie wolno zmuszac dziecka do mycia zebow...). To przede wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: prawie 90 % polskich dzieci ma prochnice- opi 12.12.10, 15:13 Brak dobrych dentystów w szkolach. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: prawie 90 % polskich dzieci ma prochnice- opi 12.12.10, 15:15 Brak dobrych dentystów w szkolach. To są jeszcze szkoły z gabinetami? Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: prawie 90 % polskich dzieci ma prochnice- opi 12.12.10, 15:20 Bywają, rzadko i lepiej aby nie bywały... Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: prawie 90 % polskich dzieci ma prochnice- opi 12.12.10, 15:22 Brak dentystow w szkolach slabo koreluje ze stanem uzebienia. Odpowiedz Link Zgłoś
fabryka.lodow.napatyku Re: prawie 90 % polskich dzieci ma prochnice- opi 12.12.10, 15:24 nie moja droga, na dentystow w szkolach jest juz za pozno. co powiesz o 3 latkach z zebami zjedzonymi przez prochnice? Problemem sa soki od 6 miesiaca i slodycze, brak higieny Odpowiedz Link Zgłoś
magiczna_marta Re: prawie 90 % polskich dzieci ma prochnice- opi 12.12.10, 15:29 Problemem jest też podejście że mleczaków nie trzeba leczyć bo i tak wypadną, a niestety jeszcze ono pokutuje. Zwłaszcza prócz dziadków, którym to rodzice wierzą i nie chodzą z dziećmi do stomatologa. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: prawie 90 % polskich dzieci ma prochnice- opi 12.12.10, 16:12 Szkoły intefracyjne czesto maja gabinety stomatologiczne Odpowiedz Link Zgłoś
moni692 Re: prawie 90 % polskich dzieci ma prochnice- opi 12.12.10, 16:31 W Niemczech dentystow w szkole nie ma, a jednak mimo to, w porownaniu do Polski,t oj ednak bardzo malo dzieci ma prochnice. Te co ja maja to przewaznie dzieci obcokrajowcow, raczej rodzin tzw. slabych socjalnie, biedniejszych, z nizszym poziomem wyksztalcenia. Odpowiedz Link Zgłoś
mea8 Re: prawie 90 % polskich dzieci ma prochnice- opi 12.12.10, 15:30 U nas byl ostatnio przeglad stomatologiczny w przedszkolu. Niestety w niemal co drugiej szafce byl "list" od dentysty. Faktycznie fatalne jest uzebienie dzieciakow, az przykro sie patrzy. Tez mysle ze to nawyki zywieniowe. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: prawie 90 % polskich dzieci ma prochnice- opi 12.12.10, 15:40 Nie sądze, aby polscy rodzice byli o tyle gorsi od rodziców w pozostałych krajach. Zastanawiam się, czy coraz bardziej masowo stosowana dieta bezmleczna u dzieci nie wplywa na zęby. O ile wiem, w innych krajach diety eliminacyjne u dzieci stosuje się rzadziej. Mój syn ma bardzo słabe stałe żęby - jak twierdzi dentystka, z powodu bezmlecznej diety we wczesnym dzieciństwie. Odpowiedz Link Zgłoś
gemmavera Re: prawie 90 % polskich dzieci ma prochnice- opi 12.12.10, 15:38 Zgadzam się z Mruwą - moim zdaniem największe znaczenie mają tu złe nawyki żywieniowe. Moja własna teoria, wynikająca z doświadczeń, jest taka, że najgorsze jest podjadanie. Często widuję dzieci, które bez przerwy coś przeżuwają - chrupki, paluszki, ciastka, wafelki, banany, soczki i co się jeszcze da. Moje dzieci jedzą słodycze, ale tylko w okolicach głównych posiłków, a do tego po wieczornym myciu zębów nigdy (odkąd zostały odstawione od piersi, co nastąpiło w wieku ok. 15 miesięcy u obojga) nie popijały słodkich herbatek, soczków czy mleka. No i mycie zębów nigdy nie było kwestią ich wyboru. Dziś mają 7 i 10 lat, próchnicy nie mają wcale, chociaż naprawdę nie miały po kim odziedziczyć "dobrych" zębów. Odpowiedz Link Zgłoś
domania80 Re: prawie 90 % polskich dzieci ma prochnice- opi 12.12.10, 15:46 Moje dzieci (9 i 7 lat) od słodyczy bynajmniej nie stronia , nigdy specjalnie nie odmawialam im tego ale jak do tej pory żadne z nich problemów nie ma z zębami. Wizyty co pół roku u dentysty to tylko kontrole , jak do tej pory próchnica sie ich nie ima aż sie dziwię widząc że córka za jednym posiedzeniem (ok. 10 min.) zjada całą tabliczkę czekolady. Dodam że nadwagi też nie maja. Nie wiem od czego to zależy ale w mojej rodzinie tylko moje dzieci nie maja z tym problemu. Tylko się cieszyc...narazie Odpowiedz Link Zgłoś
kasia191273 Re: prawie 90 % polskich dzieci ma prochnice- opi 12.12.10, 15:59 niektórzy genetycznie są szczęściarzami i mimo złych nawyków żywieniowych i zaniedbań w higienie mają zdrowe zęby znakomita większość ma słabe zęby, o które trzeba dbać zgadzam się z tymi polskimi nawykami żywieniowymi: mieszkam w NL i tu nie ma soczków dla dzieci typu Kubuś (sam cukier), uchodzących w Polsce za obowiązkowy element diety dziecka dzieci piją tu wodę ale od zawsze, kiedy moje dziecko wodę pije lub o nią prosi w obecności polskich dziadków, słyszę prychanie z pogardą 'wodziankę jej dają' lub 'dziecko wychowywane o chlebie i wodzie' itp. Dodam, że pada to z ust teściowej- pediatry!!!! podobnie rzecz się ma z posiłkami- dziecko mam niejadka, ale jeśli odmawia zjedzenia obiadu, następny raz to kolacja, a nie proponowanie już kwadrans po niezjedzonym obiedzie a to bułeczki, a to wafelka, a to banana a kiedy prostestuję, znów teksty 'głodzą dziecko' itp. nigdy nie słyszałam podobnych durnot z ust tubylców Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Re: prawie 90 % polskich dzieci ma prochnice- opi 12.12.10, 18:25 > zgadzam się z tymi polskimi nawykami żywieniowymi: mieszkam w NL i tu nie ma so > czków dla dzieci typu Kubuś (sam cukier), uchodzących w Polsce za obowiązkowy e > lement diety dziecka (...) > a kiedy prostestuję, znów teksty 'głodzą dziecko' itp. > nigdy nie słyszałam podobnych durnot z ust tubylców No zobacz, to zupełnie jak ja - a mieszkam w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: prawie 90 % polskich dzieci ma prochnice- opi 12.12.10, 16:03 Jest tak jak wymieniła mruwa,ale niewiele się zmieni pod tym względem jesli emamy mają do tego taki stosunek,a nie inny -czyli picie/jedzenie z butli jak w tym poście np. forum.gazeta.pl/forum/w,566,119095922,119135369,Re_Jak_oduczyc_butli_.html Dochodzi do tego jeszcze całowanie dziecka prosto w usta osoby dotkniętej próchnicą oraz oblizywanie smoczków/łyżeczek przez osobę mającą próchnicę czyli przenoszenie jej na dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
moni692 Re: prawie 90 % polskich dzieci ma prochnice- opi 12.12.10, 16:33 Malgosiek, prochnica jest choroba zakazna, dlatego nigdy nie rozumialam matek oblizujacych smoczek badz tez lyzeczke dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: prawie 90 % polskich dzieci ma prochnice- opi 12.12.10, 16:42 moni692 napisała: > Malgosiek, prochnica jest choroba zakazna, dlatego nigdy nie rozumialam matek o > blizujacych smoczek badz tez lyzeczke dziecka. No ja wiem o tym doskonale,dlatego napisałam o jej przenoszeniu na dziecko poprzez oblizywanie czy też całowanie w usta dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
sanna.i Re: prawie 90 % polskich dzieci ma prochnice- opi 12.12.10, 16:34 Niemycie zębów, wylizywanie dziecka smoczka, łyżeczki...Przecież próchnica właśnie tak się przenosi! W przedszkolu mojego syna zauważyłam pewną prawidłowość - zepsute zęby mają najczęściej te dzieci, którymi opiekowały się babcie. Odpowiedz Link Zgłoś
moni692 Re: prawie 90 % polskich dzieci ma prochnice- opi 12.12.10, 16:39 Sanna, niem oge potwierdzic, moim opiekowala sie babcia, a zabki ma perelki, tylko ze babcia tez uswiadomiona Odpowiedz Link Zgłoś
sabciasal tylko 90%:) 12.12.10, 17:12 w latach osiemdziesiątych próchnicę miało 98 % dzieci w podstawowce. Wiadomość o 90% to dobra wiadomość))) Odpowiedz Link Zgłoś
akseinga Re: tylko 90%:) 12.12.10, 18:00 Mnie natomiast dziwi zdziwienie szkolnej dentystki, która przy każdej kontroli wzywa wszystkich świętych i rozpływa się w zachwytach nad stanem zębów mojej córki. A tu bez szału poprostu 6-stki zalakowane reszta nie popsuta, ale pewnie na tle innych to już rewelacja. Sama wiem ile kasy kosztowało mnie leczenie zębów i tego chciałabym zaoszczędzić córce. Odpowiedz Link Zgłoś
moni692 Re: tylko 90%:) 12.12.10, 18:07 Dentysta mojej corki powiedzial mi, ze on dawno tak czystych zabkow nie widzial. To mnie zdziwilo, bo myjemy 2 razy dziennie, 3 raz myje corka w przedszkolu. Odpowiedz Link Zgłoś
krapheika Re: tylko 90%:) 12.12.10, 18:12 Moje dziecko nie polskie,ma wszystkie zabki zdrowe,twarde choc jest na diecie bezmlecznej. Genetyka,raczej malo polakow moze sie pochwalic dobrym uzebieniem.Beznadziejni dentysci,przynajmniej jak ja mieszkalam w PL to byli beznadziejni, parunastu odwiedzilam,zafundowali mi takiego cykora,ze teraz lecze zeby pod narkoza.Poza tym dlugo sie czeka na wizyte z NFZ no i za moich czasow tylko algamaty czy jakos tak byly za free,za inne wypelnienie trzeba bylo placic jak i za znieczulenie.Moja rodzina w pl robi wszystko prywatnie. Co do slodyczy,niemieckie dzieci jedza na potege i nie maja takich problemow z uzebieniem. Ale pierwsza wizyta u dentysty jest tutaj po wyrznieciu sie wszystkich mleczakow. Nie wiem jak matki w pl robia,moj syn ma czyszczone zeby od kiedy mu sie wyrznely,wtedy zostala zakupiona szczotectka i pasta. Przed nami wizyta u dentysty na drugie urodziny.Zobaczymy jak wypadnie,choc poki co perelki ma. Odpowiedz Link Zgłoś
moni692 Re: tylko 90%:) 12.12.10, 18:22 Krapheika, no od czasu gdy jestem w Niemczech, ZADEN zabieg mnie nie bolal ( mialam ostatnio robiona resekcje korzenia). W Polsce chodzilam prywatnie i mimo znieczulenia zawsze mnie bolalo. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: tylko 90%:) 12.12.10, 18:27 Ciekawe, naprawdę. Jakimś cudem, jeśli dentysta daje mi znieczulenie (a zawsze proszę, bom cykor), to mnie NIE boli. Odpowiedz Link Zgłoś
moni692 Re: tylko 90%:) 12.12.10, 18:37 Angazetka, a mnie ZAWSZE bolalo. Tutaj sie zdziwilam, bo po znieczuleniu czekalam na to az bedzie bolec, a nic nie bolalo (chodze na panstwowa sluzbe zdrowia). Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: tylko 90%:) 12.12.10, 21:29 Wiadomo, w Pl mają przedpotopowe sprzęty, leki itd. Odpowiedz Link Zgłoś
krapheika Re: tylko 90%:) 12.12.10, 18:37 Zalezy od progu bolu i od tego czy dentysta na znieczuleniach oszczedza.Mnie tam nie boli pod narkoza nic,przynajmniej patrzec na to nie musze mam ataki paniki na mysl o dentyscie tak mnie zalatwili.Mialam nieprzyjemnosc chodzenia do panstwowego,a na znieczulenie kasy nie bylo.horror Odpowiedz Link Zgłoś
moni692 Re: tylko 90%:) 12.12.10, 18:44 Krapheika, u niemieckich dentystow znieczulenie dziala . A co do horroru, to wspolczuje. U mnie jako 3-4 latki wyrwano mleczaka (prochnica) z zaskoczenia,w iecej buzi nie otwarlam. Na kolejnej wizycie 4 osoby mnie trzymaly a jedna probowala buzie otworzyc, wiec mam po nieco traume. Krapheika,a bierzesz zwyklanarkoze, nie wystarcza zastrzyk uspokajacy (dormicum)? Ja mialam go ostatnio na chirurgii szczekowej i musze przyznac - to byla mojan ajprzyjemniejsza wizyta. Odpowiedz Link Zgłoś
krapheika Re: tylko 90%:) 12.12.10, 18:49 Zwykla narkoze,teraz mam w planach usuniecie wiekszosci tylnych zebow i wstawienie implantow.Nie zamierzam tego ogladac.Moje zeby psuja sie od srodka,podejrzewam,ze w wiekszosci to zasluga niedokladengo ich wyczyszczenia przed plombowaniem u mojego wspanialego dentysty z pl to byl rzeznik Odpowiedz Link Zgłoś
moni692 Re: tylko 90%:) 12.12.10, 18:51 A ufasz swojemu dentyscie, ze zeby naprawde sie psuja? W koncu na implantach to dentysta sporo zarobi. Odpowiedz Link Zgłoś
krapheika Re: tylko 90%:) 12.12.10, 18:55 No ciezko nie ufac skoro bola nie martwie sie koszatmi,moja krankenkasse wezmie na siebie wiekszosc. Odpowiedz Link Zgłoś
moni692 Re: tylko 90%:) 12.12.10, 19:01 Pytam, bo bylam ostatnio u dentysty (najdrozszy w okolicy), a chcial "leczyc" zdrowego zupelnie zabka. Krapheika, ja dla mojej jestem dosyc tania. Odpowiedz Link Zgłoś
krapheika Re: tylko 90%:) 12.12.10, 19:13 No moja kasa chorych duzo bierze za przyjemnosc bycia moim ubezpieczycielem,nie zamierzam jej oszczedzac No u mnie zabki zdrowe nie sa,bo jakby byly to zadna sila nie zacignelaby mnie na fotel Niestety tenm problem trwa juz pare lat i najlepszym pomyslam jest wymienienie zebow niz niespodziewany i malo przyjemny atak bolu Odpowiedz Link Zgłoś
moni692 Re: tylko 90%:) 12.12.10, 19:29 Ja mam jeszcze 30 zabkow, wiec mi sie raczejt o nie oplaca. Ale wymienianie zebow to by dlam nie chyba trauma byla, bo po ca. 10 latach znowu musiszw ymieniac implanty. Odpowiedz Link Zgłoś
krapheika Re: tylko 90%:) 12.12.10, 19:46 Ja nie chce wymieniac wszystkich tylko 8 ktore ciagle sie psuja,2 z nich i tak juz nadaja sie tylko do wyrwania i nie ma sensu sie meczyc.Mi sie oplaca. Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: prawie 90 % polskich dzieci ma prochnice- opi 12.12.10, 18:13 Uslugi dentystyczne sa drogie i przez to malo dostepne dla ogolu? plus oczywiscie slodycze Odpowiedz Link Zgłoś
moni692 Re: prawie 90 % polskich dzieci ma prochnice- opi 12.12.10, 18:18 Aurita, no ale na NFZ mozna za darmo isc. Za kontrole chyba nic nie trzeba placic? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: prawie 90 % polskich dzieci ma prochnice- opi 12.12.10, 18:22 NFZ refunduje tylko jakiś komiczny, przestarzały zakres usług, nie refunduje znieczulenia i lepszych plomb. Odpowiedz Link Zgłoś
moni692 Re: prawie 90 % polskich dzieci ma prochnice- opi 12.12.10, 18:25 Triss, dla jasnosci to niemieckiekasy chorych tez refunduja tylko amalgamaty,w przednich zebach tez tansze biale cementy. No ale to chyba nie jest przyczyna, dlaczego tyle dzieci i mlodziezy wogole MA prochnice. P.S. Odkad jestem w Niemczech, to w porownaniu do Polski zeby mi sie prawie wogole nie psuja. Chodze do dentysty na kase chorych za granica. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: prawie 90 % polskich dzieci ma prochnice- opi 12.12.10, 18:28 Nie wiem. Do wody coś dodają? Jak byłam z potomkiem na kontroli to dentystka opowiadała, że przyszła pani z sześciolatką z mleczakami zżartymi przez próchnicę i pytała kiedy należy zacząć myć dziecku zęby. Środek stolicy, XXI wiek. Odpowiedz Link Zgłoś
moni692 Re: prawie 90 % polskich dzieci ma prochnice- opi 12.12.10, 18:40 Triss w Polsce dodawali w latach 80 tych mega dawki fluoru z ktorego powodu duzo osob ma fluoroze. Do wody z tego co wiem, to nic nie dodaja. Ja jak bylam z mloda, to lekarz opowiadal, ze mial ostatnio 4,5 latka z 6 zepsutymi zebami, no i oczywiscie wczesniej na przeglad rodzicielka z nim nie chodzila (przeglad i inne uslugi dzieci nic nie kosztuje). Odpowiedz Link Zgłoś
krapheika Re: prawie 90 % polskich dzieci ma prochnice- opi 12.12.10, 18:44 Co prawda ja nie mam kontaktu z niemiecka panstwowa krankenkasse,ale z tego co wnioskuje po ludziach tam ubezpieczonych to to jest niebo w porownaniu do NFZ. Odpowiedz Link Zgłoś
moni692 Re: prawie 90 % polskich dzieci ma prochnice- opi 12.12.10, 18:56 Krapheika, no luksusu nie ma, chyba ze chce sie amalgamaty. Sciaganie kamienia moim zdaniem zbyt powierzchowne, a przy wyborze dentysty trzeba uwazac,c o dentysciej est bardziej na sercu - zdrowie pacjentow, czy porsche przed drzwiami. Odpowiedz Link Zgłoś
krapheika Re: prawie 90 % polskich dzieci ma prochnice- opi 12.12.10, 19:02 Ale i tak jest lepiej niz w Pl Moj ginekolog tez ma porsche,a kobiety wala do niego drzwiami i oknami Odpowiedz Link Zgłoś
moni692 Re: prawie 90 % polskich dzieci ma prochnice- opi 12.12.10, 18:32 iDla porownania 70 % niemieckich dzieci w wieku 12 lat ma zdrowe zeby, tzn. bez prochnicy, usunietych zebow i bez plomb. 10 % dzieci i mlodziezy maja 60 % z wszystkich przypadkow prochnicy, te dzieci to w wiekszosci z tzw. slabych socjalnie rodzin. www.rundum-zahngesund.de/presse/pressearchiv/pressemeldungen-2007/mundgesundheit-bei-kindern-und-jugendlichen-hat-sich-verbessert.html Odpowiedz Link Zgłoś
akseinga Re: prawie 90 % polskich dzieci ma prochnice- opi 12.12.10, 18:37 Finanse mają też duże znaczenie, usługi dentystyczne sądrogie a te finansowane z NFZ to szkoda gadać. Ostatnio za wizytę naszj trójki zapłaciliśmy 400 stówy - ja plomba, mąż plomba + kamień i młoda poprawiamy lak. Wg mnie to drogo Odpowiedz Link Zgłoś
moni692 Re: prawie 90 % polskich dzieci ma prochnice- opi 12.12.10, 18:48 Akseinga,n ow lasnie, ale chodzi o profilaktyke, o to czemu wogole jest tyle zebow popsutych bzw. zaplombowanych. P.S. W ciagu ostatnich 2 lat zaplacilam okolo 280 zlotych (czyszczenie zebow, doplata do wizyty + zastrzyk uspokajajacy tzw.glupi jas). Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: prawie 90 % polskich dzieci ma prochnice- opi 12.12.10, 18:37 aa, verdana przypomniala bardzo istotny czynnik: brak dostepnej, powszechnej i darmowej opieki stomatologicznej dla wszystkich dzieci. jestem przeciwnikiem gabinetow szkolnych, to jest jakis horror, lapanki na dzieci i brak obecnosci rodzicow podczas wizyty (a ich obecnosc jest niezmiernie wazna, nie chodzi tylko o trzymanie za reke, ale chocby o zebranie wywiadu odnosnie nawykow zywieniowych, higienicznych, udzielenie informacji, instrukcji itd itp). Obecny system (NFZ) to sa kpiny, a nie zorganizowany system opieki stomatologicznej. I polski model opieki stomatologicznej, nastawiony na wypelnianie ubytkow, zamiast leczenia prochnicy jako choroby przewleklej, nie ulatwia zadania. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: prawie 90 % polskich dzieci ma prochnice- opi 12.12.10, 18:46 Ale o co chodzi? O to, że dzieci mają próchnicę? Czy o to, że z tą próchnicą się nic nie robi? To jakby różnica. Moje dzieci od drugiego roku regularnie u dentysty. Próchnica zaatakowała jeszcze zanim zaczęły jeść słodycze. Teraz doszedł ortodonta. Odpowiedz Link Zgłoś
moni692 Re: prawie 90 % polskich dzieci ma prochnice- opi 12.12.10, 18:50 Kropka, chodzi o to ze okolo 90 procent polskich dzieci w ogole ma prochnice lub plomby, podczas gdy 70 procent dzieci niemieckich ma zdrowe zeby bez prochnicy i bez plomb. Dlaczego Polska jest na przedostatnim miejscu w Europie? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: prawie 90 % polskich dzieci ma prochnice- opi 12.12.10, 18:56 Nie wiem. Nawet jeśli winić tu słabą higienę to chyba różnica nie powinna być tak dramatyczna. Błędy w diecie dziecka? Może mam po prostu genetycznie słabe zęby? Odpowiedz Link Zgłoś
moni692 Re: prawie 90 % polskich dzieci ma prochnice- opi 12.12.10, 19:03 Kropka, to by znaczylo, ze moja corka powinna do tej pory miec juz pare zepsutych zabkow. A przyznam sie, ze ona slodycze tez jada. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: prawie 90 % polskich dzieci ma prochnice- opi 12.12.10, 19:05 Czyli co wnioskujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
aga_i_oli Re: prawie 90 % polskich dzieci ma prochnice- opi 12.12.10, 23:38 Chciałam podać przykład starszaka, który ma prawie 9 lat i około 5-6 plomb, 1 ząbka usuniętego, i 4 zalakowane. Starszak od wyrżnięcia pierwszego ząbka ma zęby myte pastą z fluorem. Początkowo nakładałam milimetr pasty, jak nauczył się pluć to ziarnko groszku.. W jego 9 letnim życiu 3-4 razy poszedł spać bez mycia zębów. Po umyciu zębów pije tylko wodę. Słodycze zjada od 2 roku życia, pierwszy ząbek do leczenia jak miał 4 latka. Ząbek wyleczony po 3 latach znowu się popsuł - trzeba było usunąć. Podczas usuwania dentystka mi powiedziała, że będzie bolało tak jakby usunąć dorosłemu 5. Dlaczego zatem PO PODANIU znieczulenia usuwanie zęba ma boleć???? W między czasie leczyliśmy ząbki na bieżąco. Straszak nie jadł słodkich kaszek, odżywia się zdrowo. Nie pije coli, nie pije napojów gazowanych, soki raz dwa razy w tygodniu, codziennie zjada jabłko. Smoczka zostawił jak miał 1,5 roku. Nikt nie oblizywał smoczka ani łyżeczki. W przedszkolu codziennie myli ząbki, w zerówce też. Od pierwszej klasy ma fluoryzację. Wg. mojej opinii nie powinien mieć tylu problemów, nie wiem dlaczego dzieci z innych krajów mają zdrowe ząbki. Odpowiedz Link Zgłoś