Dodaj do ulubionych

Czy tak się godzi?

18.01.11, 08:49
wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,8963175,Pasazerowie_Tu_154_bez_ubezpieczenia.html
Tak z czysto ludzkiego punktu widzenia? Nie chcę być posądzana o kanalizm, ale moim zdaniem to nie jest fair: dostali zasiłki pogrzebowe, renty dla dzieci ( 2 tys to sporo) a teraz chcą kolejnych milionów! Jakby nie było - pojechali na wycieczkę, nie ubezpieczyli się, a teraz będą występować o odszkodowania, oczywiście realnie- z naszych kieszeni.
Obserwuj wątek
    • izak31 Re: Czy tak się godzi? 18.01.11, 08:59
      Przede wszytkim najpierw trzeba ustalic kto jest winny. jesli był to wypadek - zdarzenie losowe- to nie ma powodu aby dostac odszkodowanie od panstwa.
    • osa551 Re: Czy tak się godzi? 18.01.11, 09:02
      Z "naszych" kieszeni pobierają również wszelkie możliwe zasiłki osoby, którym "należy się" ale "się nie chce bardziej ruszyć tyłka do pracy", oraz osoby które zabrały się za robienie dzieci bez zastanowienia, czy będą miały te dzieci za co wyżywić, oraz cała armia cwaniaków na zasiłkach dla bezrobotnych. Również na tym forum roi się od takich osób.

Dlatego też "mojej kieszeni", która jest przez takie osoby obciążana od lat co miesiąc jest już naprawdę wszystko jedno, czy paru nieszczęśników, którym rodziny zginęły w katastrofie lotniczej dostanie z niej odszkodowania, czy nie.
    • baba06 Re: Czy tak się godzi? 18.01.11, 09:04
      kurczę jak ja jadę na wycieczkę to się muszę ubezpieczyć, nawet ubezpieczenie od kosztów rezygnacji wykupuję.....
      • ewelsia Re: Czy tak się godzi? 18.01.11, 09:19
        No właśnie , to jest dziwne. Moja matka , która sporo podróżuje zawsze wykupuje ubezpieczenie przed wyjazdem za granicę. Może uczestnicy lotu o tym nie pomyśleli, bo mieli zaraz wrócić? Ale to jest dziwne, naprawdę, organizator powinien takie sprawy załatwić.
        • gryzelda71 Re: Czy tak się godzi? 18.01.11, 09:21
          A czy to ubezpieczenie jest obowiązkowe,czy na wszelki wypadek je wykupujecie?
          • baba06 Re: Czy tak się godzi? 18.01.11, 10:17
            jak jadę z biura podróży to ubezpieczenie jest obowiązkowe, jak jadę prywatnie to wykupuję dodatkowe, zawszesmile
            • gryzelda71 Re: Czy tak się godzi? 18.01.11, 10:20
              Czyli czasem robisz to dobrowolnie.No jak widać członkowie delegacji nie mieli takiego obowiązku.Nie ma obowiązku nie muszą.
              • laaisa Re: tak, ale 18.01.11, 10:22
                teraz my , jako podatnicy, zrzucać się będziemy MUSIELI na to, że oni nie mieli obowiązku, jesli oczywiście wygrają sprawę. Oni nie mieli obowiązku- my wyboru.
                • gryzelda71 Re: tak, ale 18.01.11, 10:44
                  To nie była ot taka sobie wycieczka.
              • baba06 Re: Czy tak się godzi? 18.01.11, 10:22
                tak tylko,że jak się nie ubezpieczę , to w razie czegoś, nie mam prawa do odszkodowaniasad
                • gryzelda71 Re: Czy tak się godzi? 18.01.11, 10:45
                  Ty chyba inna sytuacja bo nie była to zwykła wycieczka.
                  • baba06 Re: Czy tak się godzi? 18.01.11, 11:08
                    zwykła nie, ale ubezpieczeni powinni być...
                    jak pisałam wyjeżdżając za granicę zawsze wykupuję ubezpieczenie
                    uważam,że jest w porządku jak dostaje odszkodowanie ktoś kto jest ubezpieczony, ty uważasz,że powinno być inaczej?
                    • gryzelda71 Re: Czy tak się godzi? 18.01.11, 11:11
                      Ale oni nie chcą odszkodowania od PZU tylko od państwa.I słusznie.
                      • izak31 Re: Czy tak się godzi? 18.01.11, 11:21
                        a czemu? przeciez juz dostali.
                        • gryzelda71 Re: Czy tak się godzi? 18.01.11, 13:03
                          Dostali odszkodowanie?
    • martishia7 Re: Czy tak się godzi? 18.01.11, 09:42
      Dziwne, że kogoś to dziwi. W 5 minut po katastrofie do rodzin ofiar z rodowodem polonijnym zgłosiły się duże amerykańskie kancelarie z ogromną wolą reprezentowania ich z takim powództwem, bez wynagrodzenia, za prowizję od odszkodowania. Nic dziwnego, sprawa jest bez precedensu. I z resztą, oprócz kwestii ośmieszenia na arenie międzynarodowej, to jest drugi powód dla którego tak bardzo potrzebujemy wykazać winę Rosjan w tym bajzlu.
      • laaisa Re: to jest 3 wypadek 18.01.11, 10:04
        lotniczy, największy , ale klejny w ciągu kilku lat. Tak sobie myślę, paiętacie sprawę Putry, który nie upoważnił żony do konta bankowego? - zastosowano nadzwyczajne proceduru, renty też w trybie nadzwyczajnym, wiem, że na to nic nie poradzę, ale to jest tak ch...e niesprawiedliwe, przecież to oczywiste, że Polska zawiniła (w większym stopniu) a niektóre rodziny uzurpują sobie prawo do tego "męczeństwa" w dalszym ciągu.
        • martishia7 Re: to jest 3 wypadek 18.01.11, 10:10
          Brak pohamowania. Pani sobie poczyta www.polityka.pl/kraj/analizy/1510796,1,finansowy-remanent-po-smolensku.read
          • laaisa Re: noż q....a 18.01.11, 10:17
            niektórzy Wielkimi Polakami nie byli, ludźmi też nieszczególnymi...
            • solaris31 Re: noż q....a 18.01.11, 10:32
              laaisa napisała:

> niektórzy Wielkimi Polakami nie byli, ludźmi też nieszczególnymi...

a jakie to ma znaczenie? uncertain

myślę, że te wygórowane kwoty sa jednak nieco niesmaczne. sporo pieniedzy już rodziny dostały, mają renty, może jednak juz wystarczy.

mnie z linkowanego artykułu Polityki poraziły słowa pana Deresza ...biedny, musi utrzymac duży dom. no po prostu mnie zatkało confused
          • anorektycznazdzira Re: to jest 3 wypadek 18.01.11, 14:42
            dla mnie grube przegięcie motywowane względami polityczno-medialnymi.
        • rosapulchra-0 Re: to jest 3 wypadek 18.01.11, 14:01
          laaisa napisała:

przecież to oczywiste, że Polska
          > zawiniła (w większym stopniu) a niektóre rodziny uzurpują sobie prawo do tego "
          > męczeństwa" w dalszym ciągu.

na jakiej podstawie tak twierdzisz?
    • baba06 Re: Czy tak się godzi? 18.01.11, 10:24
      nieźle...
      Posmoleński bilans

około 28 mln zł – dotychczas wypłacone z budżetu państwa zapomogi oraz koszty pogrzebów, grobów, pomników

około 100 mln zł – suma przewidywana na zadośćuczynienia

190 tys. zł co miesiąc – renty specjalne – dotychczasowe zobowiązania wobec członków rodzin

3,8 mln zł – jednorazowe zasiłki wypłacone rodzinom

... tylko jakoś dziwnie brzmią te wszystkie słowa o godnym upamietnieniu
    • sadosia75 Re: Czy tak się godzi? 18.01.11, 10:55
      Gosiewska powinna delikatnie rzecz ujmujac zamilknac.
      Nie moge tej baby sluchac, czytac, ogladac. Irytuje mnie do tego stopnia, ze po prostu odchodze od tv i zajmuje sie innymi rzeczami.
      Pomnik zly i brzydki, to zle, tamto jeszcze gorsze. Paranoja jakas...
      • solaris31 Re: Czy tak się godzi? 18.01.11, 10:57
        wiele jest takich osób, nie tylko Gosiewska.

ja staram sie tego nie komentowac, biorąc pod uwagę traumę po utracie bliskich... dziwne tylko, że w tv pokazują się wciąż te same osoby... a reszta jakoś potrafi zachowac klasę i płakać w ciszy i bez mediów nad grobami...
        • sadosia75 Re: Czy tak się godzi? 18.01.11, 11:00
          Owszem wiele ale kogo widac i slychac? Gosiewska. Mam wrazenie, ze naprawde kobiecie sie nie dogodzi.

Medialne wystąpienia Beaty Gosiewskiej wywołują zdenerwowanie u sporej części rodzin ofiar katastrofy smoleńskiej. I to nie tylko tych z przeciwnego bieguna sceny politycznej. Większość rodzin nie chce publicznego roztrząsania spraw związanych z udzieloną pomocą i upamiętnianiem najbliższych. Mają świadomość, że kwoty, które zostały już przeznaczone na te cele, przeciętnemu Kowalskiemu mogą wydawać się ogromne.

Owszem kwoty sa ogromne, ida z naszej kieszeni. Nie zaluje nikomu. Ale do nerwu doprowadza mnie stwierdzenie, ze panstwo dalo za malo, ze zrobilo za malo, ze bedzie lepiej jak wladza sie zmieni.
          Cudza kasa fajnie i lekko sie rozporzadza. Swoja znacznie trudniej i mniej chetnie.
          Gosiewska walczy o lepsze zycie dla jej dzieci ( a czy jej maz nie ma dzieci z pierwszego maleznstwa?) czy o to, zeby dokopac PO?
          Ostatnio mam wrazenie, ze chodzi tylko o dokopanie.
          • solaris31 Re: Czy tak się godzi? 18.01.11, 11:05
            nie zauważyłam najazdu Gosiewskiej w mediach, widziałam ją może z raz ostatnio. ale to może przypadek wink

ja wciąż za to widzę Deresza i M. Wasserman. co nie włączę, to jedno z dwojga. i choć Deresz wypowiada się w bardzo wyważony sposób, to moim zdaniem jest go za dużo.

a co do istoty sprawy jak chodzi o Gosiewską, to się zgadzam. tak, jak napisałam wyżej - dużo juz dostała , niejeden tyle nie dostanie, więc juz może niech będzie ciszej uncertain

a co do PO - no nie da się ukryć, że lot był za rządów PO, a jak do tej pory, nikt za polskie błędy nie odpowiedział. może trzeba poczekać do końca śledztwa prokuratury, no ale jednak ktoś za coś odpowiedzieć powinien, nie mam wątpliwości.
            • sadosia75 Re: Czy tak się godzi? 18.01.11, 11:21
              Deresza jakos ostatnio nie widuje w tv. Panne Wasserman a i owszem. Widac, ze sie juz uspokoila, trauma nadal jest ale zdecydowanie mniejsza. Spokojniej mowi, mniej jest w tym wszystkim rozpaczy, odrobine wiecej racjonalnego podejscia do tematu.

Odpowiedzialnosc ktos musi poniesc. Ale nie skazujmy ludzi bez wyraznych dowodow. A Gosiewska najchetniej by juz wszystkich z PO ( pewnie nawet sekretarki ) poskazywala na dozywocie.
              • solaris31 Re: Czy tak się godzi? 18.01.11, 12:01
                ja nikogo nie skazuję, czekam na efekty działań prokuratury.

a co do Gosiewskiej - ma prawo mieć żal i pomstować. straciła męża i to trzeba zrozumieć.
                • sadosia75 Re: Czy tak się godzi? 18.01.11, 12:04
                  Ty nie, ale odnosze wrazenie, ze PiS skazal juz w chwile po katasrofie cale PO.
                  Owszem Gosiewska stracila meza, to rozumiem doskonale. Ma prawo do zalu, ma prawo do malo rozwaznych zachowan. Tak jak rozumialam bol i zal Kaczynskiego tak nie mam zamiaru odbierac do tego prawa nikomu kto stracil bliska mu osobe.
                  Jednak w tym przypadku jak i Kaczynskiemu tak i Gosiewskiej po prostu nie zazdroszcze. Ktos wg. mnie nimi po prostu steruje, albo zabraklo bliskiej osoby,ktora by ich powstrzymala w pewnych zachowaniach. tak czy siak cos nie zagralo i ktos nawalil zostawiajac wdowe, brata i kazdego innego na pastwe losu. ludziom nalezy sie znacznie wieksze wsparcie niz otrzymuja.
                  • krapheika Re: Czy tak się godzi? 18.01.11, 12:29
                    Nie wykupili ubezpieczenia to ich q...a problem.Nad maluczkim Kowalskim,ktory nie wykupil takowego, nikt sie nie zlituje, g... dostanie. Politycy zywi czy umarli to nie swiete krowy.Dostali wystarczajaco. I jesli bedzie petycja zeby im ani grosza wiecej nie dawac pierwsza sie podpisze.Na przedszkola nie ma, na sluzbe zdrowia nie ma, a ci kuzwa milionow na utrzymanie "domu" potrzebuja.Pazerne harpie i tyle za pomoca krewnych przyssane do koryta nawet po smierciuncertain
                    Tylko czekac az zazadaja podzielenia Polski miedzy nich.
                    • japanunieprzerywalempanieposle Re: Czy tak się godzi? 18.01.11, 14:12
                      niech juz przestana sie nad soba rozczulac. jesli ktos zarabial po 10-15 tys jak politycy a nie zadbal o wykupienie polisy na zycie to znaczy ze jest duren skonczony i nie powinien nigdy zajmowac panstwowego stanowiska
                    • ylunia78 krapheika zgadzam się w 100% 18.01.11, 16:00
                      o kasę walczą ci ze znanymi nazwiskami...Myslicie,że takie same odszkodowanie dostaną rodziny np.BOR-owców?Pewnie muszą się zadowolić rentami i "zasponosorowanymi" pogrzebami
    • eilian Re: Czy tak się godzi? 18.01.11, 12:47
      szczerze mówiąc nie wiedziałam o tych kwotach odszkodowań, zapomóg, rent - od dłuższego czasu unikam tematu katastrofy (jak się okazuje słusznie), bo mam już tego po prostu dosyć, ale przeczytałam ten zalinkowany artykuł z Polityki i mną zatrzęsło. "Ale nie ukrywam, dzięki żonie, która zarabiała znacznie więcej niż ja, bardzo przyjemnie mi się żyło. Zbudowaliśmy wspólnie duży dom. Koszty jego utrzymania są znaczne. Pytanie: czy mam go sprzedać i przeprowadzić się do małego mieszkania, czy mogę dożyć w spokoju i jakim takim luksusie resztkę swojego czasu? " - pyta p. Deresz, więc ja mu odpowiem: TAK! Ma sprzedać dom, przeprowadzić się do małej kawalerki i nie żerować na społeczeństwie, tak samo pani Zakrzeńska. 2000 tyś. renty dla dzieci, gdy normalnie renta rodzinna to są marne grosze. Naprawdę powinni się już zamknąć. I argument, że to była szczególna sytuacja, że zginęli w katastrofie, niejako na służbie, jak twierdzą niektórzy, w ogóle do mnie nie przemawia. To jest po prostu skandal i tyle. Rzygać mi się już chce na tę cała tragedię smoleńską.
      • cudko1 Re: Czy tak się godzi? 18.01.11, 13:21
        yyyy 4 mln zł na rodzinę zadośćuczynienia - a z ilu osób składa się ta rodzina z 20???
        o ile kwoty będą odpowiadały kwotom zasądzanym przez sądy za śmierć osób bliskich (a nie są to kwoty rzędu kilkuset tysięcy zlotych o nie) - i chyba nie ma znaczenia czy to był wypadek, samochodowy, lotczniczy czy kolejowy to jeszcze luzik, ale jeżeli rzeczywiście kwoty mają być rzędu 4 mln na rodzine to to jest już absurd i rzeczywiście "się nie godzi"
        • edytek1 Re: Czy tak się godzi? 18.01.11, 13:55
          Nie zazdroszczę rodzicom dostanych pieniędzy... nikt nie odda dziecku ojca czy matki... Odszkodowania od państwa tym rodzinom jak najbardziej się należą Ci ludzie nie pojechali na wycieczkę , ale w PODRÓŻ SŁUŻBOWĄ zatrudniało ich państwo jeśli nie wykupiło na ową podróż ubezpieczenia to powinno płacic samo.
          • matsuda Re: tere fere 18.01.11, 14:12
            wiem, że przynajmniej na jednych tatusiowych plecach synuś poszedł w górę. Słaby ze sobą kontakt, potem płacz w tiwi, a zaraz potem został radnym miasta wojewódzkiego. Teraz dostanie kawał siana i nie ważne, że tatuś jak żył nie upoważnił rodziny do konta bankowego i pozostawił bez środków do życia.
            • rosapulchra-0 Re: tere fere 18.01.11, 15:23
              matsuda, tak cię podniecają ploteczki? uncertain
              • matsuda Re:plotki- nie 18.01.11, 15:26
                fakty- wkurzają , np. www.bialystok.pl/628-putra-sebastian-jakub/default.aspx patrz- przypadek! A o reszcie cały .....wiedział, i o wiele więcej również
          • krapheika Re: Czy tak się godzi? 18.01.11, 14:40
            Panstwo juz zaplacilo wystarczajaco, renty, pomniki, inne pierdoly.
            Nie ma obowiazku wykupowania ubezpieczenia na podroz, jesli sami tego nie zrobili to ich problem i nikogo innego. Mam nadzieje, ze im ani grosza nie dadza.
          • cudko1 Re: Czy tak się godzi? 18.01.11, 15:06
            oczywiście że nie zwróci ani matki, ani ojca, ani córki, ani syna z tym że Pani Y, której mąż zginął w wypadku samochodowym w PODRÓŻY SŁUŻBOWEJ również nie zwróci ale ona dostała 30 tysięcy a córka podajże 25 a nie setki tysiecy baaa miliony jak tutaj podają mogą wchodzić w rachubę
          • sadosia75 Re: Czy tak się godzi? 18.01.11, 15:16
            Nikt im tych pieniedzy nie zazdrosci ALE to juz chyba jest przesada. Dostali kase za pogrzeb, za ktory zaplacilo panstwo ( o ile pamietam cos ok. 4-6 tys ) 40 tys. jednorazowe wsparcie, 2 tys renta rodzinna dla dzieci, ok 3 tys. dla zon ktore zostaly z minimum 3 dzieci.
            To ja sie teraz to cholery pytam ILE dostala pieniedzy rodzina S.P Andrzeja Struja policjanta zabitego zeszlego roku na przystanku autobusowym?
            ILE jego rodzina dostala jednorazowego wsparcia od panstwa?

Im sie nie nalezy?
            • burza4 Re: Czy tak się godzi? 19.01.11, 22:51
              sadosia75 napisała:

> Nikt im tych pieniedzy nie zazdrosci ALE to juz chyba jest przesada. Dostali ka
              > se za pogrzeb, za ktory zaplacilo panstwo ( o ile pamietam cos ok. 4-6 tys )

źle pamiętasz - wypłacono zasiłki pogrzebowe w takiej wysokości, mimo, że pogrzeby były na koszt państwa. Podobnie jak koszty pomników, z miejscem dla współmałżonka:

"Rząd zadeklarował, że sfinansuje budowę grobowców. Szybko trzeba było wprowadzić ograniczenie kosztów do 30 tys. zł, bo jedna z rodzin przedstawiła wyliczenie na 250 tys. zł."

www.polityka.pl/kraj/analizy/1510796,1,finansowy-remanent-po-smolensku.read
          • ylunia78 Re: Czy tak się godzi? 18.01.11, 16:08
            edytek1 napisała:

> Nie zazdroszczę rodzicom dostanych pieniędzy... nikt nie odda dziecku ojca czy
            > matki... Odszkodowania od państwa tym rodzinom jak najbardziej się należą Ci lu
            > dzie nie pojechali na wycieczkę , ale w PODRÓŻ SŁUŻBOWĄ zatrudniało ich państwo
            > jeśli nie wykupiło na ową podróż ubezpieczenia to powinno płacic samo.

eee,nie gadaj...żałoba im minie a za taką kasę pożyją jak pączki w maśle.A zwykły Kowalski goowno dostanie jak potrzeba.Zwykłemu Kowalskiemu to nawet zasiłek pogrzebowy obcieli.I taka tu jest paranoja!Jak w podróż słuzbową mogli sie ubezpieczyć...w końcu wyruszyli w podróż?!Jak zwykłyb szary człowieczek wyjedzie w podróż nie wykupiwszy ubezp.To jak mu się cos stanie to doopa zimna.Jakoś Państwo nie pomaga?!
            Państwo to MY,to My zapłacimy a nie samo Państwo.My!Podatnicywink
          • zjedzmy_polaka Re: Czy tak się godzi? 18.01.11, 17:56
            Być może nie jestem na bieżąco, ale JAKA PODRÓŻ SŁUŻBOWA? Oficjalna wizyta była 7.04 a że b.prezydent zrobił konkurencyjną imprezę ro już zupełnie inna sprawa.
          • eilian Re: Czy tak się godzi? 18.01.11, 21:28
            edytek1 napisała:

> Nie zazdroszczę rodzicom dostanych pieniędzy...

Ja im pieniędzy nie zazdroszczę. Ale myślę, że wiele osób, które straciło bliskich, choćby w wypadkach samochodowych może im zazdrościć, bo oni dostali kupę kasy a normalny szary człowiek musi sobie sam radzić i z bólem po stracie męża, ojca i z kłopotami finansowymi.
      • lelija05 Re: Czy tak się godzi? 18.01.11, 14:57
        Mnie szanowna instytucja, zwana Mopsem, gdy byłam w ciężkiej sytuacji życiowej i starałam się o dofinansowanie do czynszu, odpisała, że mam sprzedać samochód (kilkunastoletni rzęch) by w ten sposób poprawić sobie warunki życiowe.
        Może nich ten pan również sprzeda i przeniesie się do kawalerki, skoro go nie stać?
        Ale jak to mówią są równi i równiejsi.
        • matsuda Re: ciekawe ilu z nich miało polisy na życie? n/t 18.01.11, 15:00
          • krapheika Re: ciekawe ilu z nich miało polisy na życie? n/ 18.01.11, 15:06
            Patrzac po ilosci i wielkosci roszczen pewnei b.niewielutongue_out
    • anorektycznazdzira Re: Czy tak się godzi? 18.01.11, 14:51
      Jak czytam takie wyliczenia, to mam ochotę zostać marksistą.
      Część tych ludzi uważa po prostu za normalne i własciwe, aby państwo zapewniało im teraz ten poziom życia, co małżonek czy rodzic na państwowej posadce. Bomba. Jak przeciętny Kowalski zginie w wypadku w drodze do pracy, to ktoś się pyta jego żony czy będzie miała za co utrzymać dom albo spłacać dalej kredyt hipoteczny? Pewnie nie wszyscy z nich to robią i akurat tych co nie robią to nie widać- im szacunek. Reszta jest obrzydliwa.
      • czar_bajry Re: Czy tak się godzi? 18.01.11, 18:43
        Ubezpieczenie powinni dostać Ci co byli ubezpieczeni i nikt więcej, jak dla mnie to zwykłe hieny są i tyle- tak tak rozumiem strata itp ale na kasę będą to przeliczać?
        Żołnierze którzy zginęli w katastrofie CASY byli w niej tak jakby służbowo a do Katynia lecieli z pielgrzymką- powinni być ubezpieczeni przez organizatora, tylko że nam to nic nie da bo kancelaria prezydenta i tak z naszej kasy by im wypłaciła.

Zresztą już słyszę te wrzaski oburzenia jakby rząd Tuska odmówił ugodytongue_out
        • mirmunn Re: Czy tak się godzi? 18.01.11, 19:35
          no proszę, tak się wszyscy gorszyli na mój wątek o 3 mln. dla Kaczyńskiej, a tu parę miesiecy minęło i nawet renty rodzinne podliczacie?
          co do pogrzebów na koszt państwa i rent dla DZIECI jestem za.
          Co do reszty - przeciw.
          A o ile dobrze myślę, pracownicy BOR-u i obsługa lotu mają obowiązkowe ubezpieczenia, więc im się należy wg stawki w umowie, a nie od państwa.
          • sadosia75 Re: Czy tak się godzi? 18.01.11, 20:21
            3 mln dla Marty Kaczynskiej byly z ubezpiecznia, ktore nalezaly sie jej jak za przeproszeniem psu buda!
            Renta rodzinna to zupelnie inna historia i nikt nikomu niczego nie podlicza.
            • mirmunn Re: Czy tak się godzi? 18.01.11, 20:37
              renta rodzinna też się należy jak psu buda - dzieciom i młodzieży uczącej się do 25 lub 26 roku życia
              i wyliczacie, wyliczacie, koleżanki
              a 5-6 tys na pogrzeb to jest zasiłek pogrzebowy ZUS (tzn. był w 2010 - niestety wiem, bo korzystałam- dokładnie 6160 bodajże) i też się należy
              • czar_bajry Re: Czy tak się godzi? 18.01.11, 21:36
                nie o renty i zasiłek z ZUS się rozchodzi tylko o odszkodowanie ze skarbu państwa.
              • sadosia75 Re: Czy tak się godzi? 19.01.11, 12:30
                Renty rodzinne jak najbardziej! Zasilek pogrzebowy dostali chociaz to panstwo oplacilo pogrzeby. Ale tego tez im nie wyliczam.
                Ty z kolei burzylas sie, ze Marta Kaczynska dostala z ubezpieczenia kase,ktora sie jej nalezala. Co wiecej znalazly sie chetne do rozporzadzania jej kasa.
                Wiec tak szczerze piszac to nasze wyliczenia ( bo np. Pan Deresz nie bedzie zyl biedniej niz zyl za zycia zony i ma dostac wiecej itp ) sa chyba bardziej " normalne " niz zazdrosc 3 mln z ubezpieczenia.
                Szczerze mowiac to moj Tato tez moze isc sobie do urzedow i twierdzic, ze nie bedzie zyl biedniej niz za zycia swojej zony i ma dostawac rente po zonie bo mu sie nalezy prawda?
                A co z rodzina Strujow? im sie nie nalezy? dlaczego nie dostaja pomocy od panstwa a od Fundacji Pomocy Wdowom i sierotom po poleglych policjantach.
                • czar_bajry Re: Czy tak się godzi? 19.01.11, 22:27
                  Ty z kolei burzylas sie, ze Marta Kaczynska dostala z ubezpieczenia kase,ktora
                  > sie jej nalezala.

Ja?????????
                  • czar_bajry Re: Czy tak się godzi? 19.01.11, 22:28
                    czar_bajry napisała:

> Ty z kolei burzylas sie, ze Marta Kaczynska dostala z ubezpieczenia kase,ktora
                    > > sie jej nalezala.
                    >
                    > Ja?????????

Przeczytałam dokładnie ale nadal nie rozumiem jak mogłam burzyć się o coś co jej się należało?
                    • sadosia75 Re: Czy tak się godzi? 19.01.11, 23:36
                      A juz bys chciala ciagle Ty i Ty :p
                      Nie Ty a Mirmunn. Dzefko pokazuje, ze moja odpowiedz pod Twoim postem jest skierowane do Mirmunn a nie do Cie .
                      • czar_bajry Re: Czy tak się godzi? 19.01.11, 23:40
                        big_grin no co tak tylko się pytambig_grin
                        • sadosia75 Re: Czy tak się godzi? 19.01.11, 23:45
                          Alez ja nic o tym, ze Ty tak tylko pytasz smile Wyczulam delikatnie oburzenie i spiesznie odpowiedzialam, zeby uniknac smiertelnego ciosu wink
          • czar_bajry Re: Czy tak się godzi? 18.01.11, 21:34
            mirmunn napisała:

> no proszę, tak się wszyscy gorszyli na mój wątek o 3 mln. dla Kaczyńskiej, a t
            > u parę miesiecy minęło i nawet renty rodzinne podliczacie?

A o ile dobrze myślę, pracownicy BOR-u i obsługa lotu mają obowiązkowe ubezpiec
            > zenia, więc im się należy wg stawki w umowie, a nie od państwa.

Sama sobie zaprzeczasz.
            Kaczyńska dostała wypłatę z ubezpieczenia oboje byli ubezpieczeni.
            Idąc Twoim tokim rozumowania rodzinom borowików się należy a Kaczyńskiej już nie?
            • arwena_11 Re: Czy tak się godzi? 18.01.11, 21:54
              A może zastanówcie się dlaczego samolot i lot nie był ubezpieczony? Z tego co pamiętam, to mówiono, że żal kasy.

Linie lotnicze ubezpieczają każdy samolot i lot i po każdej katastrofie wypłacają odszkodowania ( i to naprawde duże ), niezależnie od tego czyja to była wina ( sprzętu, pilota, lotniska ). Takie są standardy. Ale nie u nas.

Chytry dwa razy traci, jak mówi przysłowie. Państwo chciało zaoszczędzić na ubezpieczeniu to straci na odszkodowaniach.
              • krapheika Re: Czy tak się godzi? 18.01.11, 22:39
                Kancelaria prezydenta powinna byla ubezpieczyc nie panstwo.
                • arwena_11 Re: Czy tak się godzi? 18.01.11, 22:48
                  A kancelaria to kto? I niby skąd ma pieniądze? Z naszych podatków, więc suma sumarum wychodzi na o samo.
                  • krapheika Re: Czy tak się godzi? 18.01.11, 22:52
                    To jest urzad, za glupote urzedu nie ma placic panstwo.
            • mirmunn Re: Czy tak się godzi? 19.01.11, 11:34
              nie zaprzeczam tak do końca, w przypadku pracowników płaci pracodawca lub oni sami pokrywają obowiązkowe składki (zależy na jakich zasadach jest ubezpieczenie zbiorowe)
          • krapheika Re: Czy tak się godzi? 18.01.11, 22:36
            Jacy wszyscy?mnie nie bylo nawet wtedy na forumtongue_out
    • gazeta_mi_placi Re: Czy tak się godzi? 19.01.11, 21:20
      Renta rodzinna należy się każdemu dziecku któremu umarł rodzic forumowe tłuczki.
      Czy leciał z delegacją czy zginął w zwykłym wypadku czy umarł na raka.
      • burza4 Re: Czy tak się godzi? 19.01.11, 22:55
        ale nie wszystkie sieroty dostają ją w takiej wysokości. W dodatku renta dzieli się na wszystkich uprawnionych, więc jeśli dzieci jest kilkoro, są to groszowe kwoty. Żonie zdaje się nic się nie należy o ile pracuje, albo jeśli jest za młoda. A tu matka z dzieckiem dostaje coś koło 5-7 tysięcy i nie musi spełniać żadnych dodatkowych warunków. Te dysproporcje rażą.

jeszcze raz polecę lekturę:
        www.polityka.pl/kraj/analizy/1510796,1,finansowy-remanent-po-smolensku.read
        • gazeta_mi_placi Re: Czy tak się godzi? 21.01.11, 20:27
          >Żonie zdaje się nic się nie należy o ile pracuje, albo jeśli jest za młoda.

I ok.
          Ale czy któraś z pracujących i młodych wdów ofiar się tego domaga czy znowu jakieś ploty????
    • morekac Re: Czy tak się godzi? 21.01.11, 23:00
      Normalnie to pojazdy wożące turystów są ubezpieczone.Ten podobno nie był.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka