Dodaj do ulubionych

Jak nauczy nastolatke? Intymnie

10.02.11, 19:23
Jak nauczyć 16 latke niezostawiania wszędzie zabrudzonych podpasek? Ma skończone 16 lat a ciągle ,,gubi od 2 lat.a to zostawi na pralce a to w kosztu z bielizna a to w pokoju obok śmietnika.
Maz ciągle znajduje i się wkurza ,ja tłumacze i tylko słysze ,, zapomniałam,, Przy czym nawet grama wstydu nie widać po niej.Jakas metoda na to? narobić jej obciachu przy koleżankach?
Obserwuj wątek
    • angazetka Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 19:26
      Yyy??? A inne rzeczy też tak zostawia? Noszone skarpetki, brudne majtki?
      • hiacynta333 Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 19:34
        Nie sprzątaj,wołaj żeby sama posprzątała.Mam córkę w tym samym wieku , to wiem jak to jest sad Kiedyś koleżanka mi opowiadała,że zostawiła podpaskę na pralce,zawołała ją mama i mówi : A ty myślisz ,że jak ma skrzydełka to samo odleci ? Sama to córce powtarzam jak zdarzy jej się zapomnieć smile
      • mama-nastolatki Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 19:48
        angazetka napisała:

> Yyy??? A inne rzeczy też tak zostawia? Noszone skarpetki, brudne majtki?

Wlasnie nie ,w szafie ma lepiej poukładane niz ja i pokój zawsze wysprzatany.
        • rosapulchra-0 Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 11.02.11, 02:22
          to zanoś brudne podpaski do jej pokoju i zostawiaj w najbardziej widocznym miejscu.
    • lykaena Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 19:31
      Na to chyba był już czas i dawno minął...

Ja sobie tego nie wyobrażam brrrr.... kupy tez nie spuszcza, bo zapomniała?
      • mama-nastolatki Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 19:50
        lykaena napisała:

> Na to chyba był już czas i dawno minął...
        >
        > Ja sobie tego nie wyobrażam brrrr.... kupy tez nie spuszcza, bo zapomniala

Wstyd sie przynac ale tez zdarza jej sie.Niby ze spuszcza te wode ale przy zamknietej klapie.Tez mowienie nie skutkuje.Kurcze jak ja tego nauczyccrying
        • angazetka Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 19:52
          Hm, czas na naukę taki rzeczy jak spuszczanie wody po sobie to był jakieś 13 lat temu uncertain
          Rozważałabym metodę narobienia jej obciachu.
          • duch_mariana Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 22:47
            > Rozważałabym metodę narobienia jej obciachu.

Jak będzie stała z kumplami na podwórku, trzeba otworzyć okno i na całe podwórko ryknąć "Kaśka!!! Nasrac to nasrałaś, a wodę kto za ciebie spuści?" smile
            • drahe Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 18.02.11, 14:11
              Umarlam!!!!
              • duch_mariana Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 18.02.11, 15:16
                > Umarlam!!!!

No to dla Ciebie marsz pogrzebowy, po którym z pewnością zmartwychwstaniesz w trybie natychmiastowym smile

www.youtube.com/watch?v=cs5CslkJP7I
                • permanentne_7_niebo Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 18.02.11, 16:43
                  Kurna ale to brzmi jak ... www.youtube.com/watch?v=TptcgrJztyw&feature=related
    • mruwa9 Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 19:35
      wstaw do lazienki kosz na smieci. Brudna podpaska od razu wyladuje, gdzie ma, gdy trzeba z nia biegac po domu, zawsze moze sie zdarzyc , ze sie zapomni (samej mi sie zdarzalo i bylo to dla mnie bardzo krepujace, gdy ktos , korzystajacy z lazienki po mnie, napatoczyl sie na "ciasteczko").
      • thegimel Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 19:37
        Moja siostrzyczka pomimo istnienia kosza w wc i tak porzucała ciasteczka gdzie bądź, bywały obok kosza, na pralce, na szafce, na pojemniku na wodę.
    • thegimel Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 19:35
      Metoda skuteczna jeśli chodzi o moją siostrę:
      Zbierać i wrzucać jej do pokoju.
      Moja siostra rozrzucała też majtki. Przestała jak jej kilka par powiesiłam na lampie. Wcześniejsze próby rozmawianie i opieprze nie skutkowały/
    • baltycki Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 19:52
      mama-nastolatki napisała:

> narobić jej obciachu przy koleżankach?

Chcesz miec wroga w domu to narób.
    • zona_mi Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 19:57
      Wołaj ją za każdym razem.
      W ostateczności, jeśli upierdliwość w upominaniu jej nie pomoże, włóż jej cichcem do piórnika...
      • baltycki Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 20:03
        zona_mi napisała:

> włóż jej cichcem do piórnika...
        Boże, i to pisze kobieta, matka...
        • nangaparbat3 Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 21:02
          Swojej córce nalepi na czole.
          • zona_mi Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 22:48
            Nie, będę z cierpiętniczą miną wyrzucała po niej przez dwa lata,a potem poskarżę się na forum.
      • blekitny.zamek Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 20:09
        W ostateczności, jeśli upierdliwość w upominaniu jej nie pomoże, włóż jej cichc
        > em do piórnika...

jasne,a przy otwieraniu będzie chłopak z klasy w którym się po cichu podkochuje.
        On świnia rozgłosi to po całej szkole,a ona popełni samobójstwo.
        To tak w wielkim skrócie,bo mi się rozpisywać nie chcę.
      • mama-nastolatki Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 20:20
        zona_mi napisała:

> Wołaj ją za każdym razem.
        > W ostateczności, jeśli upierdliwość w upominaniu jej nie pomoże, włóż jej cichc
        > em do piórnika...
        >

Wlasnie wolam ja za kazdym razem jak znajde od 2 lat.
        Myslalam ze nauczy sie z czasem ale 2 lata i ciagle zostawia.
        • nangaparbat3 Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 21:58
          To przestań ją wołać.
          Jaki ma sens robienie czegoś, co od dwóch lat nie podziałało?
          • emka222 Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 18.02.11, 14:23
            nangaparbat3 napisała:

> To przestań ją wołać.
            > Jaki ma sens robienie czegoś, co od dwóch lat nie podziałało?

Pewnie!! Niech leżą.. Dezodorantu nie trzeba będzie używać.

Albo lepiej, niech autorka nic nie robi, tylko grzecznie zbiera te podpaski isama wyrzuca "bo córci sie zapomniało".

Ehhh, głupich nie sieją.
            • princess_yo_yo Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 18.02.11, 17:56
              moze autorka watku nie jest sama nauczona i nie nauczyla dzieci ze smieci wyrzuca sie do kosza i tylko jej w tej dziwnej rzeczywistosci podpaski przeszkadzaja? nie wierze ze nawyk nie wyrzucania smieci do kosza wzial sie ot tak znikad smile
              • emka222 Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 19.02.11, 09:11
                tez myślę że to jest głębszy problem wychowawczy na który autorka pracowała latami;

Ktoś normalnie wychowany sprząta największy syf, sprząta podpaski, a nie zostawia NOTORYCZNIE gdzie popadnie. To po pierwsze.

A po drugie. Nawet jeśli zdarzy się kiedyś zapomnieć, to po zwróceniu uwagi spala się ze wstydu i zażenowania że naraził kogoś na widok SWOICH ZUŻYTYCH PODPASEK i każdy normalny już nigdy nie zapomni, bo będzie pilnował tego.
                A na tej lasce to nie robi żadnego wrażenia - jakby zostawiła papierek od cukierka..........

bleeeeeeehh!

Chyba że rzeczywiście - tak jak ktoś niżej sugerował - jest to jakieś CELOWE działanie małolaty na złość rodzicom..
                Nie wyobrażam sobie NOTORYCZNIE zapominać swoich podpasek albo rzucać koło kosza..
                ohyyda.
        • todeskult Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 18.02.11, 12:42
          Wysterylizuj
    • przeciwcialo Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 20:07
      Brudas, fuj.
      Kosz w łazience nie załatwi sprawy?
      Ja pewnie byłabym złośliwa i wrzucałabym do plecaka szkolnego, jak wyciagnie przy kolezankach to może głupi jej się zrobi.
      • baltycki Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 20:29
        przeciwcialo napisała:

> Ja pewnie byłabym złośliwa i wrzucałabym do plecaka szkolnego, jak wyciagnie pr
        > zy kolezankach to może głupi jej się zrobi.
        Następna mądra inaczej.
        • przeciwcialo Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 20:32
          Brudasów łazienkowych nie cierpie.
    • niezwykladziewczyna Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 20:10
      Jak wstydu nie ma, to i przy koleżankach obciachu jej nie zrobisz. Ja bym wszystkie znalezione "skarby" do pokoju córki wrzucała.
      • nangaparbat3 Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 22:19
        niezwykladziewczyna napisała:

> Ja bym wszys
        > tkie znalezione "skarby" do pokoju córki wrzucała.

Zaprawdę niezwykłe.
        • niezwykladziewczyna Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 11.02.11, 00:48
          Zaprawdę niezwykłe?
          Jeżeli ktoś po dwóch latach upominania ma w nosie innych domowników robiąc z domu chlew, to niech ten chlew przeniesie do swojego pokoju.
    • burza4 Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 20:11
      Wiecie co, są pewne granice bycia fleją. Nie wyobrażam sobie jak można "zapomnieć" wyrzucić podpaskę, czy spuścić po sobie wodę, bleeeee.
      Tak, zastosowałabym terapię wtrząsowo-obciachową - tylko że już dawno.
    • bombastycznie Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 20:55
      przepraszam że to piszę, ale Twoja córka jest po prostu brudasem, bo nawet jeśli się myje to takie czynności jak spuszczenie wody w wc czy wyrzucenie podpaski jest "higienicznym lenistwem", aż mi trudno uwierzyć że coś takiego robi, że jej nie wstyd. Nie wiem jak bym na to reagowała, na pewno byłabym wściekła i pewnie bez przerwy powtarzałabym to samo, że ma po sobie sprzątnąć.
      • annajustyna Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 21:03
        A ona je tak przynajmniej w papier toaletowy badz folie zawiniete zostawia, czy wrecz kolorem na wierzchu?
        • mama-nastolatki Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 21:29
          annajustyna napisała:

> A ona je tak przynajmniej w papier toaletowy badz folie zawiniete zostawia, czy
          > wrecz kolorem na wierzchu?

No właśnie nie zawija crying gdyby zawijała to jeszcze pól biedy.Tlumacze ale nic nie daje.Boje sie ze jej tak zostanie i obciach będzie sobie robiła,chociaż po niej to jak po kaczce spływa.
          Nie wiem w moich czasach to bylo cos wstydliwego ale teraz widze ze mlodziez wrecz sie chwali jak ma miesiaczke.
          • przeciwcialo Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 21:30
            Może chce ci dac znac że jeszcze babcia nie zostaniesz wink?
        • minnie8 Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 11.02.11, 15:28
          annajustyna napisała:

> A ona je tak przynajmniej w papier toaletowy badz folie zawiniete zostawia, czy
          > wrecz kolorem na wierzchu?

Ufff...padłam big_grin
          Dosłownie głupawki dostałam i poryczałam się ze śmiechu
      • aleks2539 Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 21:12
        u mnie problemu z córką jeszcze nie ma bo za młoda ale miałam problem z mężem. I jak raz się obudził i miał pod nosem worek na śmieci a w teczce zamiast śniadania to skarpetki to problem ze sprzątaniem się skończył.
    • przeciwcialo Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 21:08
      Matka dwa lata juz mówi, prosi i nic. Brudas. Strach z kims takim zamieszkac na koloni, aw akademiku, na obozie itp.
      • jowita771 Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 12.02.11, 15:00
        Ano strach. U mnie w pracy szefowa zostawia. I co? Nikt jej nie powie. Za to jej ojciec sika tak, że zachlapane wszystko dookoła. Świnie po prostu.
    • nangaparbat3 Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 21:13
      Szesnastolatka , która ma u siebie porzadek, to zjawisko niezwykłe. Nie mniej niezwykłe niz osoba w tym wieku niespuszczająca wody w kiblu i notorycznie rozrzucajaca podpaski.
      Wszystko razem jest pewnie objawem jakiegos głębszego problemu w Waszych relacjach - moze przyjrzyj się całości Waszych rodzinnych stosunków i zastan ów się, co nie działa.

Poza tym: niedobrze mi sie robi nie na mysl o małolacie pozostawiajacej podpaski, ale o dorosłych kobietach, przescigających się w pomysłach, jak by tu upokorzyc dziewczynę.
      • przeciwcialo Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 21:37

>
        > Poza tym: niedobrze mi sie robi nie na mysl o małolacie pozostawiajacej podpask
        > i, ale o dorosłych kobietach, przescigających się w pomysłach, jak by tu upokor
        > zyc dziewczynę.
        >
        Jakies złe wspomnienia czy cos takiego?
        • nangaparbat3 Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 21:45
          Poczytaj trochę, dowiesz się, że robimy naszym dzieciom (i cudzym) to, co nam robiono, kiedy sami bylismy dziećmi. Robimy to, bo nie jesteśmy w stanie odczuwac w takich sytuacjach empatii.
          Bici bijemy, upokarzane upokarzamy.
          Akurat moja matka dała mi w zyciu jedną jedyną naukę: pamietaj, nigdy nie wolno upokarzać drugiego człowieka.
          • przeciwcialo Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 21:48
            Zawstydzenie to nie upokorzenie. Dziewczyna olewa grzeczne prosby. Ty pewnie sprzatałabyc za córcią. Mnie brzydza takie flejowate zachowania.
            • nangaparbat3 Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 21:56
              [b]Masz rację, ja bym sprzątnęła, a potem na ucho powiedziała, coruniu, zostawilaś podpaske, trzeba sie pilnować, bo ktoś inny zobaczy, i bedzie głupio.
              Ale nie przypominam sobie, żeby moja córka kiedykolwiek zostawila podpaskę - za to mnie owszem, zdarzyło się, i wtedy moją nastoletnią corke (mieszkamy we dwie) przeprosiłam - po prostu.
              • angazetka Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 22:12
                Nanga, ale co innego zapomnieć sprzątnąć - czasem, a co innego zapominać regularnie.
                • nangaparbat3 Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 22:18
                  Oczywiscie. Dlatego uwazam, że problemem nie jest sprzątanie podpasek ani spuszczanie wody.
                  Pewnie porozmawiałabym z corką spokojnie (naprawdę spokojnie, a nie manifestując hamowany gniew), mowiac, ze chcialabym zrozumieć, dlaczego porządna, dbająca o czystość dziewczyna robi takie rzeczy. I czy ona sama rozumie? I czy ja, matka, mogłabym jej w jakiś sposób pomoc nie robić tego?
                  • przeciwcialo Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 22:21
                    Teraz taka moda na robienie z młodych ludzi półgłówków co nie rozumieja podstwowych zasad współzycia i kultury? Tak to sie z 5-6 latkiem rozmawia.
                    • nanuk24 Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 15.02.11, 19:40
                      A nie wydaje Ci sie ze wlasnie przez upokarzanie robisz z dziecka polglowka?
                  • gupia_rzona [...] 10.02.11, 22:24
                    Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
                    • nangaparbat3 Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 22:28
                      Mnie nie przyszło do głowy, ze córka (czy jakakolwiek inna dziewczyna) mogłaby sie do mnie tak zwrócic.
                      • gupia_rzona [...] 10.02.11, 22:39
                        • lolinka2 Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 11.02.11, 10:42
                          ale ta populacja bezczelnych, olewczych nastolatek się sama nie wysiała. To są te dzieci, które mają kiepskie relacje z rodzicami. Cała moralność człowieka ma źródło w relacjach z innymi ludźmi. Jeśli relacje są dobre - to i moralność się znajdzie.
                  • horpyna4 Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 18.02.11, 12:15
                    Też uważam, że trzeba porozmawiać, żeby zrozumieć. I żeby ona zrozumiała, dlaczego to robi.

Jeżeli ma u siebie zawsze porządek, a nie wyrzuca podpasek i nie spuszcza dokładnie wody po kupie, to może chodzić o jakieś obrzydzenie, wstręt? Może nie potrafi zmusić się do obejrzenia wnętrza miski klozetowej, bo wie, że ta miska najprawdopodobniej jest nie do końca spłukana? I nie chce tego widoku? Podświadomie?

Tak więc uważam, że rozmowa ta powinna mieć na celu raczej wyjaśnienie powodów niewłaściwych zachowań, niż narzucenie właściwych.
              • emka222 Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 18.02.11, 14:30
                Córuniu na uszko... do laski która od 2 lat notorycznie zostawia podpaski gdzie sie rozbierze!! I "zdarza się " to jej NOTORYCZNIE!
                Mało tego, po zwróceniu uwagi - jak pisze autorka - MALOLATA NIE CZUJE ZADNEGO WSTYDU, SKRĘPOWANIA, ZAŻENOWANIA cala sytuacja!!! I matka ma jej na uszko powiedzieć żeby czasem jej nie upokorzyć, skoro nawet powiedzienie jawnie prosto w oczy nie wywołuje w dziewczeciu ZADNEGO dyskomfortu, niesmaku itp itd

Boszszzzzzzzzzzzzzzzz, następna durna od bezstresowego wychowania.

Patrzysz Panie i nie grzmisz.........
                • nangaparbat3 Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 18.02.11, 18:39
                  Dlaczego ma grzmieć? Mojej rzeczywiście "bezstresowo" wychowywanej córce nie zdarzyło się ani zostawić podpaski, ani zostawić muszli klozetowej odrobine chocby zabrudzonej. I nie przypominam sobie, żebym musiała jakoś specjalnie ją w tym kształcić.
      • el_jot Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 21:38
        nangaparbat3 napisała:

Poza tym: niedobrze mi sie robi nie na mysl o małolacie pozostawiajacej podpask
        > i, ale o dorosłych kobietach, przescigających się w pomysłach, jak by tu upokor
        > zyc dziewczynę.

Dokładnie. Najlepiej przykleić jej potajemnie na plecach jak będzie szła do szkoły, niech chodzi tak po szkoleuncertain Na to chyba jeszcze żadna nie wpadła, co?
      • lilly_about Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 11.02.11, 10:59
        Zostawianie podpasek w łazience ma być objawem głebszych problemów rodzinnych? Umarłam
      • hellulah Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 15.02.11, 19:48
        nangaparbat3, też tak myślę (oba punkty)
    • moni4444 Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 21:25
      Wysmaruj jej tym twarz,zrozumie i juz nie zapomni wyrzucic,,,))))))
      • verdana Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 21:37
        Moim zdaniem, coś jest bardzo nie w porzadku. dziewczyna, która z natury nie jest brudasem na peanio nie moze od dwóch lat po prostu 'zapominać" o podpasdkach. Jestem przekonana, ze zostawia je świadomie. Może się zdarzyć zapomnienie raz na pewien czas, ale nie stale. Czy w domu jest ojciec, albo brat, czy tylko Wy?
        Ja bym się zastanowila, po co corka zostawia te podpaski, skoro lubi porzadek.
        • mama-nastolatki Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 21:46
          W domu jest jeszcze młodsza 4 letnie siostra ja i maz.
          Corka twierdzi ze zapomina,tez się dziwie bo w szafie ma zawsze pookładane i to jeszcze kolorami.Chyba jest bardzo roztrzepana.Może faktycznie będę jej wrzucac do pokoju,tylko ze dzis to wlasnie w pokoju znalazłam pod biurkiem obok kosza.
          • esofik Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 15.02.11, 21:11
            a czego szukałaś w pokoju córki pod biurkiem?
            zostaw jej troszkę prywatności
    • mathiola Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 21:37
      weź ja stronę i patrząc w oczy przeprowadź poważną rozmowę jak kobieta z kobietą: że dla nas, kobiet to normalny widok, ale mężczyźni mogą czuć się co najmniej niekomfortowo na widok zakrwawionej podpaski. Że jest na tyle dorosła, że ufasz w jej zdolność wczucia się w uczucia innej osoby.
      Jestem naiwna może ale uważam, że lekiem na wszystko jest szczera rozmowa oko w oko, bez upokarzania publicznego.
      Jeśli jedna rozmowa nie pomoże - powinna być druga. Może nawet i trzecia. Potem zaczęłabym zbierać podpaski i układać jej w łóżku.
      A swoją drogą to rzeczywiście dziwne, tak nie dbać o porządek w swoim otoczeniu. Czy ona nie robi tego z premedytacją? Żeby coś zamanifestować?
      • el_jot Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 21:45
        mathiola napisała:

> ale mężczyźni mogą czuć się co najmnie
        > j niekomfortowo na widok zakrwawionej podpaski.

Dlaczego? Rozumiem mlody chlopak, ale dorosły facet chyba nie powinien się czuć niekomfortowo, to powinna być dla niego normalna sprawa. Oczywiście, podpaska zostawiona przypadkowo, od czasu do czasu, nie zwykłe bałaganiarstwo, bo to może każdego wkurzyć, nie tylko faceta.
        • przeciwcialo Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 21:52
          Był tu kiedys watek jak to skarzyła się jedna z forumowiczek że zapomniała wkładki wyrzucić i mąż na lustro ja przykleił i przygadał. Dorosli faceci tez niekoniecznie chca oglądac efekty fizjologii własnych zon i córek. I mają do tego prawo.
          Zostawienie podpaski to jak położenie zasmarkanej glutami chystki na stole. Brak szacunku do innych domowników. O niespłukiwaniu nie wspomne.
          • el_jot Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 22:01
            A to nadal pokutuje przekonanie, że kobieta musi swoją miesiączkę skrzętnie ukrywać przed partnerem? A co z wytryskiem u faceta w czasie stosunku, zamykamy oczy i udajemy, że go nie ma?Przecież to też fizjologia.
            • przeciwcialo Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 22:05
              Nie filozofuj tylko pomyśl czy chciałabyc zastac pełna toalete, zasmarkana chustke na stole i porozwalane podpaski przez córke.
            • angazetka Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 22:11
              Nie zagalopuj się, bo zadyszki dostaniesz.
              Ślady naszej fizjologii takie jak zakrwawione podpaski, zasmarkane chusteczki czy ślady kupy na muszli wypada sprzątać, by nie narażać innych na odruchy wymiotne. Jest to dość podstawowy element kultury osobistej, nie sądzisz?
              • nangaparbat3 Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 22:14
                Ale czy nie sadzisz, że kultury wypada uczyć - kulturalnie?
                • przeciwcialo Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 22:23
                  A co ta kulturalna nauka kultury dała dotychczas?
                • angazetka Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 22:23
                  Owszem. Nie wykluczam jednak, że po dwóch latach mogłabym stać się odrobinę mniej kulturalna...
                  • nangaparbat3 Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 22:31
                    Nie wiem, nie chcę oczerniać Autorki wątku, ale zbyt wiele wiem o tym, jak dorośli zwracaja się do nastolatków (i nastolatek), by się zgodzić. po prostu nie wiem.
                  • nanuk24 Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 15.02.11, 19:42
                    tylko pytanie w jaki sposob autorka uczyla wlasne dziecko sprzatania po sobie, ze nie poskutkowalo?
            • sadosia75 Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 22:25
              Nie ukrywac. Chodzi o sam fakt, ze zakrwawiona podpaska wywalona na srodku lazienki nie jest apetycznym obrazkiem zachecajacym do skorzystania z lazienki.
              okres rzecz normalna u kobiety. ale trzeba zachowac minimum kultury i nie zmuszac innych do ogladania naszych podpasek czy resztek naszego kalu na muszli.
              A w pracy? wchodzisz do lazienki i obok muszli lezy podpaska. obrzydlistwo czy norma?
              Bywaja takie fizjologie, ktore sa po prostu z natury malo atrakcyjne i dla osoby,ktora ta fizjologiczna ciecz wydala z siebie i dla otoczenia.
          • titta Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 18.02.11, 17:39
            A co z facetami zapominajacymi gdzie zostawili gumke?
        • mathiola Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 22:26
          nie, no jasne, że dorosły facet jak najbardziej wie, co to krew na podpasce, co nie znaczy, że ma ochotę takie widoki oglądać na codzień.
          Poza tym tu chodzi o przemówienie do rozumu małolacie, a nie dorosłemu facetowi.
          • verdana Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 23:05
            Ja jestem za kulturalnym zwracaniem uwagi, ale NIE przez dwa lata. Cicha prosba sprawdza się przez miesiac, dosadne zwracanie uwagi - przez kolejny.
            Po dóch latach problem jest naprawdę powazny, choćby dlatego,z e tak zachowującej sie nastolatki nie sposób wysłać na przyklad na noc do kolezanki, albo na wakacje...
            Przyznam, ze w tym momencie przemknęła by mi przez mysl idea, ze dziewczyna robi to specjalnie i na złość. I poprosilabym ojca, aby powiedział wprost, ze nigsdy wiecej nie zyczy sobie oglądać jej zakrwawionych podpasek i ze moglaby się wstydzić.
            Myslę - przykro mi - ze upokorzenie kogoś, kto przezx dwa lata nie przestrzega pewnych podstawowych norm, jest czym innym niż upokorzenie kogoś kto raz czy dwa po prostu był roztargniony.
            • mathiola Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 23:11
              a ja stawiam na to, że nikt do tej pory nie pogadał z nią poważnie, tylko dziamgał za plecami.
      • angazetka Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 21:46
        > weź ja stronę i patrząc w oczy przeprowadź poważną rozmowę jak kobieta z kobiet
        > ą: że dla nas, kobiet to normalny widok

O, serio? Rzadko widuję rozwalone, zakrwawione podpaski i nie traktowałabym ich w kategorii "normalnego widoku".
        • krapheika Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 21:52
          Podpisuje sie pod angazetka, tym bardziej sama okresu nie mam, wiec zuzyte podpaski nie sa dla mnie normalnym widokiem.W czasach gdy bylam nastolatka zdarzalo mi sie zapomniec wyrzucic od razu, no ale ja zawinjalam je w tony papieru toaletowegobig_grin
          Osobiscie przeprowadzilabym z nia rozmowe, moze mloda chce np ci zasygnalizowac cos, np zebys poszla z nia do gina by przepisal tabsy czy cus.Mlodziez ma dziwne sposoby komunikacjibig_grin
        • mathiola Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 22:31
          normalny widok, to znaczy coś, z czym spotykamy się jakby przez kilkadziesiąt lat, wkładamy, ściągamy, zmieniamy na czystą. Te czynności stają się dla kobiety rutyną, więc może jej się wydawać w wieku lat 16-tu, że to po prostu część życia. Ale JEJ życia, a nie reszty domowników, szczególnie płci męskiej. Czy na tym forum naprawdę każde słowo trzeba przekładać na język ludzki, przecież nie napisałam niczego szokującego ani odkrywczego, z czym tu dyskutować. Tu trzeba sobie poradzić z flejowatą nastolatką, a nie z waszymi przemyśleniami tongue_out
          • krapheika Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 22:43
            Jakie kilkadziesiat lat? w zyciu by mi do glowy nie przyszlo miec okres skoro mozna go zlikwidowac.Tak wiec nie postykam sie od paru lat z podpaskami i nie zamierzam spotykac az umretongue_out
            • mathiola Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 22:47
              dooobrzeeee.... ale nie negujesz faktu, że większość kobiet na tej planecie menstruację posiada? Szczególnie 16-latki?
              • krapheika Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 22:59
                Moze i posiada,nie wiem, zadna znajoma sie w to nie bawi, wiec wybacz, ze jestem nieprzyzwyczajona do widoku zakrwawionych podpasek.Bleee niedobrze mi na sama mysl,ze ktos moglby je tak zostawiac wszedzie.
                • mathiola Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 23:12
                  > Moze i posiada,nie wiem, zadna znajoma sie w to nie bawi,

big_grin
                  co wejdę na to forum, to matrix widzę.
                  I oczywiście że rozwalone podpaski są be, a czy ja mówiłam co innego.
            • angazetka Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 23:06
              Jak się likwiduje okres?
              • krapheika Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 23:15
                normalnietongue_out
                • angazetka Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 23:21
                  A szerzej nie łaska?
                  • el_jot Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 23:49
                    Angazetka, daj spokój.
                    Tabletki anty - po kilku latach u niektórych kilku miesiącach używania okres zanika. Wkładka Meridia - mój ginekolog mi polecał, bo powoduje, że nie ma okresu i kasy na pospaski nie trzeba wydwać. I najbardziej inwazyjna metoda - podwiązanie jajowodów. Więcej grzechów nie pamiętamsmile
                    • mathiola Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 23:52
                      > Wkładka Meridia - mój ginekolog mi polecał, bo powoduje, że nie ma okresu
                      > i kasy na pospaski nie trzeba wydwać.

mirena chyba? tongue_out
                      • el_jot Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 23:57
                        mathiola napisała:

> > Wkładka Meridia - mój ginekolog mi polecał, bo powoduje, że nie ma okresu
                        > > i kasy na pospaski nie trzeba wydwać.
                        >
                        > mirena chyba? tongue_out
                        Tak, oczywiście Mirena.
                    • angazetka Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 23:54
                      Dzięki! Sama z siebie wymyśliłam tylko podwiązywanie wink Działania Meridy nie znałam aż tak dokładnie i nie wiedziałam, że po tabletkach okres może zaniknąć (tzn. wiem, że technicznie to krwawienie nie jest okresem i że jest mniej obfite, ale żeby tak całkiem...? nikomu, kogo znam, nie zanikło).
                      • el_jot Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 11.02.11, 00:01
                        angazetka napisała:

Mi prawie zanikł po tabletkach, dwa dni mini krwawienia. Co do Mireny - nie skorzystałam z rad ginekologa z powodów zdrowotnych.
                        • krapheika Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 11.02.11, 00:07
                          El jot litosci, jesli mialas krwawienie to mialas je, nawet jesli bylo b.skape.Prawie robi wieeeelka roznicetongue_out to tak jakby powiedziec prawie wygralam szostke w lotkatongue_out
                          • el_jot Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 11.02.11, 00:12
                            krapheika napisała:

> El jot litosci, jesli mialas krwawienie to mialas je, nawet jesli bylo b.skape.
                            > Prawie robi wieeeelka roznicetongue_out to tak jakby powiedziec prawie wygralam szostk
                            > e w lotkatongue_out
                            Daj se spokój Krapheika. Nie mam zamiaru ci tłumaczyć jak krowie na rowie jakie było moje krawienie. Dla mnie praktycznie go nie było, nie musiałam używać podpasek. Czy chcesz znać jeszcze jakieś szczegóły?
                            • krapheika Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 11.02.11, 00:23
                              Nie chce mi sie, napisalas "bylo moje krwawienie" zdecyduj sie albo woz albo przewoztongue_out
                      • przeciwcialo Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 11.02.11, 07:16
                        Wycięcie macicy likwiduje okres a nie podwiazanie jajowodów. Wycięcie jajników tez to spowoduje. Jajowody nie mają nic wspólnego z krwawieniem miesiaczkowym.
                      • titta Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 19.02.11, 21:32
                        Chyba usuniecie jajnikow wink bo podwiazanie jajowodow, owszem spowodoje bezplodnosc ale nie brak cyklu.
                    • krapheika Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 11.02.11, 00:00
                      El_jot przy tabletkach anty nie ma okresu tylko krwawienie z odstawienia i to nie przy wszystkich.Sa tabletki, ktorych nie bierze sie z 7dniowa przerwa,wiec krawienia brak, okresu tez oczywiscie brak, bo jest ciaglosc brania.
                      Zalecane u kobiet z problemami hormonalnymi, a i jest to zupelnie nieszkodliwe dla organizmu, nawet u tych, ktore tabletki biora tylko ze wzgledow antykoncepcyjnych.
                      Praktycznie wszystkie dostepne pigulki mozna brac bez odstawienia 7dniowego. Z zalecanych najczesciej jest Cerazzete i Valette.
                      Dla mnie osobiscie to jest jeden z lepszych wynalazkow i dalabym za to Noblabig_grin rozumiem jednak,ze sa kobiety, ktore nie potrafia funkcjonowac nie majac okresu.
                      Jesli masz jakies pytanie to ginekolog ewentualnie forum antykoncepcja.
                      • el_jot Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 11.02.11, 00:05
                        krapheika napisała:

> El_jot przy tabletkach anty nie ma okresu tylko krwawienie z odstawienia i to n
                        > ie przy wszystkich.Sa tabletki, ktorych nie bierze sie z 7dniowa przerwa,wiec k
                        > rawienia brak, okresu tez oczywiscie brak, bo jest ciaglosc brania.

Ależ ja wiem o tym doskonale, brałam tabletki przez 6 lat, sporadycznie korzystałam z tego, że można sobie zlikwidować okres w danym cyklu. Krawienie miałam baaardzo skąpe nawet przy normalnym braniu tabletek.
                        > Zalecane u kobiet z problemami hormonalnymi, a i jest to zupelnie nieszkodliwe
                        > dla organizmu, nawet u tych, ktore tabletki biora tylko ze wzgledow antykoncepc
                        > yjnych.
                        > >
                        Jesli masz jakies pytanie to ginekolog ewentualnie forum antykoncepcja.

To do mnie? Nie, dzięki, nie mam pytań odnośnie antykoncepcji.
                        • krapheika Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 11.02.11, 00:09
                          ekhm nie okres sobie likwidowalas tylko przesuwalas termin krwawienia z odstawieniabig_grin
                          To drugie bylo do angazetki
                          • el_jot Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 11.02.11, 00:14
                            krapheika napisała:

> ekhm nie okres sobie likwidowalas tylko przesuwalas termin krwawienia z odstawi
                            > eniabig_grin
                            > To drugie bylo do angazetki
                            A ja se okres likwidowałam, w danym cyklu, bo nie potrzebowałam więcej, dotarło? Bosz, co za babskotongue_out
                            • krapheika Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 11.02.11, 00:29
                              Tak, tak se likwidowalasbig_grin
                      • angazetka Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 11.02.11, 00:20
                        > Zalecane u kobiet z problemami hormonalnymi, a i jest to zupelnie nieszkodliwe
                        > dla organizmu

Zupełnie. Na pewno. W końcu hormony to tak jak cukierki, nie? wink
                        • krapheika Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 11.02.11, 00:27
                          Kochana, przeczytaj uwaznie, ZALECANE dla kobiet z problemami hormonalnymi, czyli traktowane jako LEK, leki maja za zadanie w piewszej linii leczyc, skoro i tak sie bierze hormony ze wzgledow zdrowotnych to mozna brac takie przy ktorych nie ma krwawienia.Poza tym stwierdzono, ze kobiety z przerwami w cyklach czyli nie miesiaczkujace rzadziej zapadaja na raka narzadow rodnych.>Dlatego lepiej byc chociaz raz w ciazy npbig_grin brak miesiaczki
                    • przeciwcialo Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 11.02.11, 07:13
                      W jaki sposób podwiazanie jajowodów miałoby wstrzymac okres? Toz macice się posiada, w macicy jest sluzówka wrażliwa na hormony jajnikow. W ciążę się nie zachodzi a nie nie ma sie okresu.
                    • misself Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 14.02.11, 19:37
                      el_jot napisała:

> Tabletki anty - po kilku latach u niektórych kilku miesiącach używania okres zanika

Żyję chyba w jakimś innym świecie.
                      Od 5 lat mi nic, kurka, nie zanikło.
                      A "wydatki" na tampony traktuję jak normalny wydatek higieniczny - tak jak na papier toaletowy czy na szczoteczkę do zębów... Chyba nie z oszczędności się "nie bawicie" w okres.
      • burza4 Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 11.02.11, 09:33
        mathiola napisała:

> weź ja stronę i patrząc w oczy przeprowadź poważną rozmowę jak kobieta z kobiet
        > ą: że dla nas, kobiet to normalny widok, ale mężczyźni mogą czuć się co najmnie
        > j niekomfortowo na widok zakrwawionej podpaski.

Chryste, nie mów mi że dla KOGOKOLWIEK ten widok jest "normalny"! Cudza śmierdząca podpaska, czy gó... w kiblu jest mniej obrzydliwe dla kobiety? no błagam.

• mathiola Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 11.02.11, 15:07
          Dobrze, bo się czepnęlyście tego słówka, to napiszę sprostowanie: Powiedz jej, że nawet dla kobiety jest to obrzydliwy widok, a co dopiero dla mężczyzny, nieobeznanego na codzień z tematem. I żeby szanowała innych ludzi. Lepiej?
          Tak, dla mnie to też obrzydliwy widok.
    • klubikowa Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 21:40
      Pokaż jej to forum i odliczaj za każdą podpaskę np. 20 dychy z kieszonkowego. Ostrzeż, że następnym razem przykleisz jej "prezent" do sufitu w jej pokoju. Wieczorem na pewno przypomni sobie, że nie wyrzuciła.
    • gazeta_mi_placi Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 21:52
      Troll
      • troll_only Ja czegos nie rozumiem 10.02.11, 23:09
        1) kobieta /dziewczyna idzie do łazienki, zmienia podpaskę i zamiast wyrzucic ja do kosza w łazience bierze w rekę i idzie po domu zastanawiajac sie gdzie ja wyrzucic? Nielogiczne!
        2) w łazience nie ma kosza?? wiec zabiera podpaskę w reke i szuka na nia miejsca?
        3) zmienia podpaski w dowolnym miejscu w domu i tam ją zostawia?
        • zona_mi Re: Ja czegos nie rozumiem 11.02.11, 00:07
          Nie ma się co tak dziwić - w wymyślonych historiach wszystko jest możliwe.
      • suazi1 Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 11.02.11, 14:16
        ...napisała "gazeta", która ma problem z mężem zachlapującym spermą całe otoczenie. Toć to szyderstwo w biały dzień! Macie podobny problem z niechlujnym domownikiem, może wymienicie się doświadczeniami?
    • duch_mariana Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 10.02.11, 23:00
      Ja bym każdą znalezioną podpaskę fotografował, zmontował z tego plakat taki co najmniej B1 podzielony na prostokąty o wymiarach 70x100 mm, czyli w sumie 100 się zmieści na B1. W każdy kwadracik wstawiłbym kolejną podpaskę i opisał na zasadzie "dn. 10 lutego 2011r, podpaska nr 2. Miejsce znalezienia: pralka" i dał kumplowi do wydrukowania na ploterze. Plakat obsadziłbym w antyramę i powiesił w dużym pokoju. Dopiero by się młoda zdziwiła smile
      • gupia_rzona [...] 11.02.11, 10:17
    • alabama8 Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 11.02.11, 08:09
      Ja tam bym się skłoniła w kierunku nie chowania owych podpasek ... masz wówczas jaką taką kontrolę nad owulacją córki i zaczniesz się martwić dopiero kiedy zabrudzone podpaski przestaną się pojawiać. Wtedy trzeba będzie szykować wyprawkę, pokoik dla maluszka, odkładać na wózek ....
    • filipianka Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 11.02.11, 10:46
      może zrób tak - jak będziesz miała okres i pewność że córka zaraz wejdzie do łazienki zostaw swoją podpaskę na wierzchu, jak ją to nie wzruszy to znaczy że nie ma ratunku i nic do niej nie przemówi bo ona po prostu nie uważa tego za nienormalne
      • filipianka Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 11.02.11, 10:49
        albo - napisz markerem na odwrocie każdej podpaski w paczce "wyrzuć moją poprzedniczkę"
        a tak w ogóle, to skoro ona nie zawija tych swoich niespodzianek tylko tak bierze w rękę szukając kosza (i czasem go nie znajdując) to co robi z paskami które odkleja? taż walają się po ziemi?
    • spicy_orange Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 11.02.11, 15:02
      nie doczytałam nigdzie czy macie kosz w łazience? Kiedy mieszkałam z rodzicami też mi się zdarzało "zapomnieć" uncertain wchodzisz do łazienki, bierzesz prysznic, potem osuszanie, balsamy, inne kobiece czary-mary, potem wychodzisz i na śmierć zapominasz że miałaś zabrać ze sobą tą starą podpaskę co to ją pół godziny temu położyłaś na brudach do wyniesienia. Kosz w łazience to cudowny wynalazek-tampony, waciki, płatki, opakowania po maseczkach, patyczki, podpaski od razu lecą gdzie ich miejsce. Kosz może być bardzo malutki bo i tak się go co kilka dni opróżnia-miejsca wiele nie zabiera a jaka ulga dla pamięci i domowników big_grin
      • mama-nastolatki spicy_orange 11.02.11, 15:26
        Racja raja nie mamy kosza w lazience.Obiecuje wieczorem kupic.
        Mloda ma kosz w pokoju i nie trafia do kosza tak ze wczoraj podpaska lezala obok.
        Kupie kosz i zobaczymy.
        • princess_yo_yo Re: spicy_orange 11.02.11, 15:38
          'zainstaluj' tez rolke papieru toaletowego/ recznika kuchennego w lazience i jej pokoju i juz wtedy nie bedzie wymowek zeby nie zawinac i nie wyrzucic od razu do kosza smile
          albo niech sie przestawi na tampony? mokry tampon jest trudno zostawic gdzies poza koszem i zapomniec, praktycznie 'sam sie prosi o wyrzucenie'.
      • angazetka Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 11.02.11, 18:35
        No zobacz, nigdy nie miałam kosza w łazience i jakoś nie zapominałam wink Pomijając to, że podpaski jednak zmienia się częściej niż się bierze prysznic...
        • baltycki Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 12.02.11, 15:29
          Kosz w lazience jest niezbedny, nie wyobrazam sobie aby wychodzic z "brudami" w dloni.. do kuchni???
          • angazetka Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 15.02.11, 19:02
            No, owszem. Co w tym strasznego?
            • baltycki Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 16.02.11, 07:59
              angazetka napisała:

> No, owszem. Co w tym strasznego?

Nic, gdy ktos sam mieszka.
              Kosz w lazience pozwala gosciom (szczegolnie plci zenskiej) nie czuc sie skrepowanie wychodzac z zawiniatkiem w dloni.
              Pozwala nie czuc sie skrepowanie domownikom (szczegolnie plci zenskiej) gdy "obcy" w domu.
              Pozwala na natychmiastowe wrzucenie do niego, a nie odlozenie z nadzieja, ze nie zapomni sie wychodzac z lazienki.
              Ja tez nie musze wychodzic z moim "patyczkiem usznym"..
              No i.. lazienkowe "rzeczy" naleza do lazienki, pokojowe do pokoju a kuchenne do kuchni smile)))

A juz w ogole wykluczam, jak praktykuje sie w domu autorki watku, wrzucanie uzytych podpasek do kosza w pokoju.
              • imasumak Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 18.02.11, 18:46
                Całkowicie się zgadzam.
                Nie wyobrażam sobie funkcjonowania bez kosza łazienkowego.
        • spicy_orange Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 18.02.11, 11:34
          > No zobacz, nigdy nie miałam kosza w łazience i jakoś nie zapominałam wink Pomijaj
          > ąc to, że podpaski jednak zmienia się częściej niż się bierze prysznic...

nie mówię, że się nie da, ale próbuję coś podpowiedzieć autorce, która ewidentnie ma problem. W moim przypadku kosz w łazience był zbawieniem-spróbować nie zaszkodzi.
          Ja nie zapominałam zawsze, tylko zwykle wtedy, kiedy zmiana zbiegła mi się z dłuższym posiedzeniem w łazience wink
    • dubeltowa Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 11.02.11, 15:30
      zastosuj terapie szokową. Podaj córce znalezioną podpaske na talerzu z obiadem albo włóż pomiędzy pieknie poukładane w szafie bluzki. Jak nie poskutkuje to chyba tylko psycholog zostanie.
    • czar_bajry Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 11.02.11, 20:23
      może jak chłopak natknie się na taką niespodziankę to córkę ruszy....
      • jokal7 Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 12.02.11, 14:42
        czar_bajry napisała:

> może jak chłopak natknie się na taką niespodziankę to córkę ruszy....
        Doskonałe ! A zapowiedzieć że pani posegreguje te podpaski i wręczy w koszu jej kumpelom jak przyjdą do córki w odwiedziny.....
        Przyznam że podejrzewam prowokację -jeszcze u 13 latki bym pomyślała że może fakt(i łagodnie porozmawiała ) ale żeby 16tka takie numery odstawiała ?
        • nangaparbat3 Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 14.02.11, 22:04
          Jeśli prowokacja, to udana. Opowiedziałam córce o pomysłach ematek na zaradzenie problemowi. Powiedziała: Mamo, to ile one mają lat? 10?
        • dzoaann Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 15.02.11, 19:00
          na studiach mieszkalam krotko z dziewczyna, ktora zachowywala sie podobnie.... wywalone wierzchem podpaski, niespuszczona woda w kiblu, brudne majty kroczem na wierzchu wywalona na biurku itp.
          ale ta dziewucha byla skrajna brudaska i egositka, no i leniem w moim odczuciu. Na kilkakrotne zwrocenie jej uwagi w tym temacie zasmiala mi sie w twarz i powiedziala, ze jak mi nie pasuje to mam se sprzatac sama....
          szybko sie wyprowadzilam...
    • carbonka Re: Jak nauczy nastolatke? Intymnie 15.02.11, 13:43
      może ona ma jakiś problem, a nie wie jak Ci to powiedzieć? np.bardzo obfite miesiączki i w ten sposób chce Ci pokazać, że za dużo ich zużywa... ja bym próbowała w tym kierunku. inna wersja- diewczyna nie przywiązuje do tego wagi, nie rusza jej taki widok więc myśli,że innych też nie. pogadaj z nią szczerze bez żadnych wyrzutów, na spokojnie.
    • amj6 przestać po niej sprzątać 18.02.11, 11:21
      w żadnym wypadku nie rób jej specjalnie obciachu - ale szczerze przestań za nią sprzątać, jak zapomni i gdzieś zostawi - zabierz i połóż w bardzo widocznym miejscu w pokoju - np na biurku
      a następną rozmowę w sprawie zostawiania podpasek gdzie popadnie powinien przeprowadzić jej tata - powiedzieć jej że nie ma dwóch lat żeby nie umiała tego posprzątać i jest to dla niego co najmniej niesmaczne gdy wchodzi do łazienki i widzi jej zużyte podpaski i że nie życzy sobie takiego zachowania skoro ma już 16 lat - skoro Twoje tłumaczenie nie pomaga, powinien pomóc w tym mąż - i powiedzieć co sobie o tym myśli a nie prosić ją żeby sprzątała
      a jak zapomni spuścić wodę w łazience - to jeśli tylko nie jest akurat w szkole, ale na przykład na "polu", u koleżanki itp - zadzwoń do niej i każ natychmiast wrócić do domu - i każ jej posprzątać i sprawdź potem kilka razy - wtedy się nauczy sprawdzać po sobie zanim gdzieś wyjdzie (najlepiej to zrobić właśnie jak już wyjdzie, odczekać tak 30min i kazać wrócić) - trochę zachodu ale w końcu się nauczy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka