Dodaj do ulubionych

Wnętrza w reklamach

14.02.11, 10:34
Mam dwa spostrzeżenia:
- kilka reklam zalicza te same wnetrza. Np. reklama kawy z Darią Widawską i jakiegoś specyfiku na trawienie z Elą z 'Klanu' ma te same grube (piękne skądinąd) półki na całą ścianę w tle. W ogóle motyw regałów na całą ścianę jest popularny, co najmniej kilka reklam dzieje się w takim pokoju gdzie okno otoczone jest takim samym regałem z książkami.
- jeśli ktoś siedzi na kanapie, to jest ona śnieżnobiała, bez względu na to czy występują tam dzieci lub pies. W ogóle, poraża mnie ten absolutny porządek we wnętrzach, w których są rodziny z małymi dziećmi. I jak gustownie urządzone! Gdzie te wersalki, meblościanki, dywany i firaneczki? Serio tak właśnie Polacy mają w domach? wink

Zwracacie uwagę na wnętrza w reklamach?

FranekGutek
Nie bądź LEMINGIEM
Obserwuj wątek
    • gazeta_mi_placi Re: Wnętrza w reklamach 14.02.11, 10:37
      Sądząc po polskich serialach to tak, dom matki z małym dzieckiem czyściutki jak laboratorium.
      I oczywiście trendy...
      Jedyny nieład to rozrzucone czyściutkie zabawki na czyściutkiej podłodze którymi bawi się cichutkie dziecko z zawsze czyściutką buzią i w zawsze czystym ubranku.

--
      https://www.suwaczki.com/tickers/4apfo0uufqlmahpy.png
      • skanke Re: Wnętrza w reklamach 14.02.11, 10:43
        w serialach jest tak samo-nowoczesnie, gustownie, czysto z drogimi dodatkami nawet jak właścicielką jest niepracująca studentka, czy samotna matka kilkorga dzieci.
    • madame_zuzu Re: Wnętrza w reklamach 14.02.11, 10:50
      ja wszędzie za to widze stojącą lampe z ikei
      • kozica111 Re: Wnętrza w reklamach 14.02.11, 10:52
        I kolory na ścianach zazwyczaj nie pastelowe tylko odjechane czerwienie , fiolety i zielenie tudzież mix powyższych.
      • nika_75 Re: Wnętrza w reklamach 14.02.11, 10:56
        Tak, tak, tę białą, papierową w formie wrzeciona za 40 zł smile Wszyscy się zmówili, żeby taką sobie w salonie za kanapą stawiać smile
      • majenkir Re: 14.02.11, 13:46
        Lampy z Ikei byly nawet w "Twilight" wink.
    • osa551 Re: Wnętrza w reklamach 14.02.11, 10:57
      Ja uważam, że wnętrza w reklamach są mało oryginalne. Nie mogą być zbyt wyrafinowane, bo konsument nie identyfikowałby się z produktem, ale są czyste i w miarę nowoczesne, aby konsument mógł aspirować do takiego wnętrza.
    • morgen_stern Re: Wnętrza w reklamach 14.02.11, 11:02
      Reklamy wiadomo, że to inny świat, ale że polskie seriale z polską rzeczywistością nie mają NIC wspólnego, to chyba wiadomo, nie?
      Ostatnio czekałam na jakiś program i jednym okiem zerkałam na końcówkę serialu (nie pamiętam niestety którego, ale mignęła mi tam Mucha). Sorry, ale nie wiem, jak można to oglądać bez poczucia absolutnej żenady, tak drętwych dialogów i drewnianej gry aktorskiej już dawno nie słyszałam ani nie widziałam. Ale tak wygląda obecnie całe polskie kino rozrywkowe. Dobry jest artykuł na ten temat w ostatniej Polityce. Będą tak kręcić te żenujące gnioty, a ludzie i tak będą walić na to stadami do kina. Doprowadzili do tego, że na hasło "nowa polska komedia" gubię buty przy ucieczce.
    • anorektycznazdzira Re: Wnętrza w reklamach 14.02.11, 11:02
      Reklama to nie tylko reklama. Nie przejaw niskiego konsumpcjonistycznego aspektu kultury masowej, to coś więcej. Reklama pokazuje ludziom, jak mogliby żyć. Wyznacza kierunki i pokazuje im do czego mogą dążyć i co mogą osiągnąć, wprowadza nowe, śmiałe trendy, ustala na wyższych poziomach standardy, kształci i kształtuje gusta, postawy i światopoglądy, wprowadza nas do nowego, lepszego społeczeństwa. Estetyka, harmonia to wyznaczniki tego kierunku, wprowadzające nas w lepszy świat, lepszą rzeczywistość, lepszą przyszłość. Nigdy o tym nie zapominajmy.
      • emka_waw Re: Wnętrza w reklamach 14.02.11, 14:38
        anorektycznazdzira napisała:

> Reklama to nie tylko reklama. Nie przejaw niskiego konsumpcjonistycznego aspekt
        > u kultury masowej, to coś więcej. Reklama pokazuje ludziom, jak mogliby żyć. Wy
        > znacza kierunki i pokazuje im do czego mogą dążyć i co mogą osiągnąć, wprowadza
        > nowe, śmiałe trendy, ustala na wyższych poziomach standardy, kształci i kształ
        > tuje gusta, postawy i światopoglądy, wprowadza nas do nowego, lepszego społecze
        > ństwa. Estetyka, harmonia to wyznaczniki tego kierunku, wprowadzające nas w lep
        > szy świat, lepszą rzeczywistość, lepszą przyszłość. Nigdy o tym nie zapominajmy
        > .

W takim razie przyszłością nas wszystkich jest IKEA smile W każdym wnętrzu w reklamie widzę coś z IKEI, a jeśli jest to pokój dziecinny, to stolik Mammut razem z krzesłem od kompletu jest pewniejszy niż śnieg zimą smile
        • mia_siochi Re: Wnętrza w reklamach 15.02.11, 11:05
          emka_waw napisała:

> W takim razie przyszłością nas wszystkich jest IKEA smile W każdym wnętrzu w rekla
          > mie widzę coś z IKEI, a jeśli jest to pokój dziecinny, to stolik Mammut razem z
          > krzesłem od kompletu jest pewniejszy niż śnieg zimą smile
          >
          >

O to to smile
          Ikea rządzi, Ikea radzi, Ikea nigdy nas nie zdradzi!
      • emka_waw Re: Wnętrza w reklamach 14.02.11, 14:40
        anorektycznazdzira napisała:

> Reklama to nie tylko reklama. Nie przejaw niskiego konsumpcjonistycznego aspekt
        > u kultury masowej, to coś więcej. Reklama pokazuje ludziom, jak mogliby żyć. Wy
        > znacza kierunki i pokazuje im do czego mogą dążyć i co mogą osiągnąć, wprowadza
        > nowe, śmiałe trendy, ustala na wyższych poziomach standardy, kształci i kształ
        > tuje gusta, postawy i światopoglądy, wprowadza nas do nowego, lepszego społecze
        > ństwa. Estetyka, harmonia to wyznaczniki tego kierunku, wprowadzające nas w lep
        > szy świat, lepszą rzeczywistość, lepszą przyszłość. Nigdy o tym nie zapominajmy
        > .

W takim razie te "śmiałe trendy" i "wyższe poziomy" to IKEA smile W każdym wnętrzu w reklamie widzę coś z IKEI, a jeśli to pokój dziecinny, to stolik Mammut i krzesło do kompletu pewniejsze są niż śnieg zimą smile
        • emka_waw OT 14.02.11, 14:41
          Sorki za dwie odpowiedzi, przez jakiś czas nie wyświetlała mi się pierwsza.
    • aga_sama Re: Wnętrza w reklamach 14.02.11, 11:18
      Sarling, po prostu w Wawie jest 5 mieszkań na krzyż, które można wynająć do reklamy
    • ylunia78 Re: Wnętrza w reklamach 14.02.11, 11:22
      tak,tak.I bardzo często w tych reklamach są rodzice,wspaniali,,roześmiani,z nowocześnie urządzonym mieszkaniem,z dwójką dzieci-koniecznie chłopcem i dziewczynką w podobnym wieku.Wszyscy mają na wszystko czas,mieszkanie wygląda"jak spod igły"a jeszcze do radości i wspaniałości w pakiecie jest piesek.....
      • papalaya a niby jakie mają być 14.02.11, 13:55
        te wnetrza czy to w Polsce czy gdzie indziej w świecie?

po to jest reklama aby klient kupił towar, żur z torebki zawsze lepiej się sprzeda jeśli pokażą go w wypasionej kuchni/jadalni spod igły niż na zaplamionej ceracie i wyszczerbionych talerzach ktore macie na swoich stołach
        • mamachlopakow2 Re: a niby jakie mają być 14.02.11, 13:58
          tak czułam,że w pewnym momencie zacznie sie dopie...nka,ze zazdrościmy,bo w swoich domach mamy brudno,syf na stole porozpierdzielane zabawki no i ....wyszczerbione talerzewink
          • papalaya Re: a niby jakie mają być 14.02.11, 14:07
            mój maż ma ulubiony wyszczerbiony talerz i ulubiona srebrna łyżkę po jakiejś tam babci

żaden powód do wstydu
          • shellerka Re: a niby jakie mają być 15.02.11, 00:12
            smile)) ja was taaaak kooooochaaaamsmile))
    • czar_bajry Re: Wnętrza w reklamach 15.02.11, 00:02
      Wnętrza w reklamach najczęściej budowane są w hali tak więc może się zdażyć że jakieś elementy wykorzystają kilka razy.
      • czar_bajry Re: Wnętrza w reklamach 15.02.11, 00:03
        zdarzyć oczywiście miało byćsmile
      • ylunia78 Re: Wnętrza w reklamach 15.02.11, 09:55
        czar_bajry napisała:

> Wnętrza w reklamach najczęściej budowane są w hali tak więc może się zdażyć że
        > jakieś elementy wykorzystają kilka razy.

to chyba większość z nas wie,ale nie ma jak to sobie ponarzekać i pomarudzićwink
      • kaamilka Re: Wnętrza w reklamach 15.02.11, 10:27
        tak sobie pomyslałam, gdzie Ty chcesz zdążyć big_grin
    • hanadoma Re: Wnętrza w reklamach 15.02.11, 06:13
      co do wnetrz, to jesli jest to jakiś specyfik farmaceutyczny to zazwyczaj cała kolorystyka, ścian, dodatków, i ubrań aktorów jest podporządkowana kolorom jakie posiada opakowanie lekarstwa. Ma to chyba na celu wbic sie w nasza pamięc tak głeboko, że jak nawet nie będziemy wiedzieć jak dany produkt sie nazywa to bedziemy pamietac jak wyglądabig_grin
      co do lampy IKEA to najlepszy był motyw jak TVN pchał ją do kazdego mieszkania w jakim przyszło "pracować" Supernianismile Nie ma opcji, żeby był to zbieg okoliczności, była wszedziebig_grin

Co do tego, ze kilka reklam zalicza te sama wnetrza to zgadzam się z sarling, tez to zauważyłam. Oszczędzaja na dekoracjachwink?
    • volta2 Re: Wnętrza w reklamach 15.02.11, 08:04
      no to ja z innej strony - moje mieszkanie zaliczyło casting do udziału w serialu.
      pracowało 2 dni, ale to był pilotaż i na tym się skończyło, serial się nie przyjąłsmile

ale po roku dostaliśmy wiadomość że chcą kręcić inny serial, więc wpuściliśmy do naszego mieszkania całą ekipę z aktorami na ponad tydzień.

dodam, że nasze lokum urządzaliśmy sami, bez architektów wnętrz, mieszkamy w nim w modelu 2+2, a mieszkanie grało lokum starego kawalera/rozwodnika.
      ale nic w nim już nie upiększali, niczego nie donieśli, wzięli je na tzw. żywca.

na naszym osiedlu sporo mieszkań gra w reklamach/serialach co widać często po stojących autobusach, ochronie i oczywiście sprzęcie.

co do powtarzających się wnętrz - to tak może być, bo chodzi fama, że te mieszkania ekipy strasznie niszczą i ludzie się po prostu boją wynajmować, więc jak już kogoś znajdą, to eksploatująsmile(ja osobiście bardzo żałuję, że już do nas nie dzwonią, widocznie wątek obumarł)
      • heca7 Re: Wnętrza w reklamach 15.02.11, 09:08
        Ja zwracam uwagę na te same twarze. Babka sprzedająca "Twój ostatni dar serca" wciska też coś chyba na hemoroidy. Babka od jedynego magnezu w innej reklamie spotyka Chrypkę Stefanawink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka