adwarp 09.03.11, 08:51 nie mówcie,że zapomniałyście i właśnie kanapka z szynka została zjedzona Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kali_pso Re: pościcie dzisiaj? 09.03.11, 08:53 no nie, uratowałaś mnieppp Ja na sniadanie i tak najczęściej owsiankę wsuwam... Odpowiedz Link Zgłoś
alabama8 Re: pościcie dzisiaj? 09.03.11, 08:56 ... a co to za post kiedy brzuch pełny (tylko nie tego co zazwyczaj?) Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: pościcie dzisiaj? 09.03.11, 08:59 Dziś katolików obowiązuje też post ilościowy - tylko raz można zjeść do syta. Odpowiedz Link Zgłoś
adwarp Re: pościcie dzisiaj? 09.03.11, 09:20 > ... a co to za post kiedy brzuch pełny (tylko nie tego co zazwyczaj?) to jeszcze pytanie, co kto rozumie przez "post" Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: pościcie dzisiaj? 09.03.11, 08:58 Tak. Pomijając ten detal, że nie chodzę do kościoła Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: pościcie dzisiaj? 09.03.11, 09:00 Ja nie jem mięsa więc mam problem z głowy - poniekąd, chyba powinnam z czegoś innego zrezygnować. Odpowiedz Link Zgłoś
adwarp Re: :) 09.03.11, 09:21 "...chyba powinnam z czegoś innego zrezygnować." z seksu! ok,żartowałam, proponuję ze słodyczy Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: :) 09.03.11, 09:32 > ok,żartowałam, proponuję ze słodyczy Ja właśnie tak robię, bo rezygnacji ze spożycia mięsa nie uważam za wyrzeczenie. Nawet jogurt kupiłam naturalny Postu ilościowego nie przestrzegałam nigdy - mam niską wytrzymałość na głód i jako niefunkcjonujące zombie, obsesyjnie myślące o jedzeniu, przyniosłabym dziś mały pożytek Panu Bogu i bliźniemu. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: pościcie dzisiaj? 09.03.11, 09:00 Nie poszcze. Chora jestem a antybiotyk trzeba zjeść po posiłku. Odpowiedz Link Zgłoś
anty_nick Re: pościcie dzisiaj? 09.03.11, 09:35 przeciwcialo napisała: > Nie poszcze. Chora jestem a antybiotyk trzeba zjeść po posiłku. Posiłkiem nie musi być chleb z szynkąalbo schabowy z ziemniakami dzisiaj Odpowiedz Link Zgłoś
joasiek.1 Re: pościcie dzisiaj? 09.03.11, 09:01 Oczywiście. Jakościowo i ilościowo. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: pościcie dzisiaj? 09.03.11, 09:06 Nie ze wzgledow religijnych- ale owszem,tak. Miesa nie jem trzeci miesiac, wiec w popielec nie bedzie to zaden wyjatek. Post to jednak jest bardzo fajna i pozyteczna sprawa.Kiedys na takie pomysly tylko bym sie zachnela(nikt nie bedzie mi mowil, co mam jesc i kiedy),ale dzis widze,ze to wielka mądrosc.Posty sa zdrowe i kazdemu by sie przydaly. Odpowiedz Link Zgłoś
piegowata9 Re: pościcie dzisiaj? 09.03.11, 22:28 Jak rozumiem - ci, którzy poszczą, to szaleńcy. Cudne to! Krótki wpis, a jak samopoczucie poprawia, prawda??? I jakim tanim kosztem... A najlepsze jest to, że to wierzącym wmawia się, że są mało tolerancyjni. Dla jasności: wystarczyło napisać, że nie. Odpowiedz Link Zgłoś
potworski Re: pościcie dzisiaj? 09.03.11, 09:12 Jahwe ci tego nie wybaczy=ani chybi nawtyka ci zapałek w zamek od drzwi wejściowych, albo doleje soku pomarańczowego do benzyny w twoim samochodzie. adwarp napisała: > nie mówcie,że zapomniałyście i właśnie kanapka z szynka została zjedzona Odpowiedz Link Zgłoś
potworski Re: potworski? 09.03.11, 09:35 To nie ptak tylko pies labrador. adwarp napisała: > palisz z ptakiem? Odpowiedz Link Zgłoś
anty_nick no tak.... 09.03.11, 09:37 poszczę.A zaraz rozpocznie sie dyskusja wierzących z nie wierzącymi.Jak zwykle. Odpowiedz Link Zgłoś
potworski Re: no tak.... 09.03.11, 09:39 Gdyby Jezus istniał to już dawno zalogowałby się na forum i zrobił tu rozpi.... No chyba, że ktoś już zajął jego login. anty_nick napisał: > poszczę.A zaraz rozpocznie sie dyskusja wierzących z nie wierzącymi.Jak zwykle. Odpowiedz Link Zgłoś
diablica_diabla Re: no tak.... 09.03.11, 13:06 potworski napisał: > Gdyby Jezus istniał to już dawno zalogowałby się na forum i zrobił tu rozpi.... > No chyba, że ktoś już zajął jego login. > hahahahahaa umarłam. A juz mialam zly humor. Dzieki za jego poprawienie )))) Odpowiedz Link Zgłoś
bea.bea Re: pościcie dzisiaj? 09.03.11, 09:36 nie, własnie zjadłam dwie parówki na śniadanie, a na obiad mam gołąbki , normalne Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: pościcie dzisiaj? 09.03.11, 09:38 Nie. Kanapka z szynką będzie na śniadanie Odpowiedz Link Zgłoś
mara_jade73 Re: pościcie dzisiaj? 09.03.11, 09:39 Ja mimo, że wierząca niepraktykujaca to poszcze ze wzgledu na tradycje, na takiej samej zasadziie jak dziele sie opłatkiem czy święce jajka. Odpowiedz Link Zgłoś
agazagie Re: pościcie dzisiaj? 09.03.11, 09:46 Zapomniałam i na śniadanie zjadłam chleb z wędliną. Gdybym nie zapomniała to na śniadanie zjadłabym również chleb z wędliną. No chyba, że z serem ale akurat nie mam w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: pościcie dzisiaj? 09.03.11, 09:52 Nie, poszczę akurat w inne dni tygodnia. Jak poszczę to nie jem nic. Odpowiedz Link Zgłoś
marminia Re: pościcie dzisiaj? 09.03.11, 09:59 Poszczę ze względów religijnych. Swoją drogą to ciekawe - zwykle jem właśnie takie posiłki tzn trzy razy dzienie - dwa lekkie i jeden do syta (ale tylko dlatego, że muszę dbać o zachowanie linii), za mięsem nie przepadam, jadam go bardzo rzadko, a dziś właśnie jestem od rana głodna i aż mi ślina leci na wyobrażenie zrazów i pieczeni w sosie grzybowym! Odpowiedz Link Zgłoś
marminia Re: pościcie dzisiaj? 09.03.11, 19:18 morgen_stern napisała: > Marminia, to szatan cię kusi Albo moja przekorna natura - jak mi się czegoś zabrania, wtedy tego chcę Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: pościcie dzisiaj? 09.03.11, 13:12 Właśnie zjadłam i co teraz? Piekło? Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: pościcie dzisiaj? 09.03.11, 13:39 Du...pa urośnie.To gorsze niż piekło Odpowiedz Link Zgłoś
nowi-jka Re: pościcie dzisiaj? 09.03.11, 13:23 dla mnie poszczenie to nie koniecznie jedzenie lub nie jedzenie miesa Jesli z czwartkowego obiadu zostałyby mi kotlety a ja je wyrzuce i zrobie w piatek rybe to chyab jakos głupio byłoby, bo skromniej zjesc wczorajsze resztki niz droga rybe swiezo przyrzadzona itd w ten deseń. Dla mnei poszczenie to jedznei czegos bardzo prostego/biednego mało wykwintnego. Rygorystycznie to tych piatków niepzresztrzegam ale w srode popielcowa wielki piatek jem bardzo mało i bardzo bardzo ubogo np dzis na sniadanie były suche bułki. Chce mi sie krówki których cala torbe trzymam w biurku ale co to za post scisły ze słodyczem i dogadzaniem sobie? NA obiad beda nieokroszone ziemniaki z jajem sadzonym Odpowiedz Link Zgłoś
tacomabelle Re: pościcie dzisiaj? 09.03.11, 13:38 Owszem, dziś na obiad barszczyk postny i leniwe z serem Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: pościcie dzisiaj? 09.03.11, 14:46 Przepisy postne b. długą historię mają, a niejedzenie mięsa wzięło się nie tyle z "wyjątkowości" tego pokarmu (wówczas, gdy były ustalane, także i niższe klasy społeczne miały do niego lepszy dostęp niż w takim XVI-XVII wieku), co z przekonania, że mięso (zwłaszcza czerwone) działa pobudzająco, stąd w okresie wyciszenia było niewskazane. Zaś pojęcie słodyczy powstało w zasadzie dopiero w późnym średniowieczu, a podział słodkie/słone jeszcze troszkę później (w średniowiecznym posiłku w ramach deseru równie dobrze mogła zaistnieć galareta z cielęciną co słodkie placki). Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: 09.03.11, 13:50 adwarp napisała: > nie mówcie,że zapomniałyście Nie tyle zapomnialysmy, co nie wiemy.... Co to za okazja? No bo Wielki Piatek przeciez nie? Odpowiedz Link Zgłoś
kai_30 Re: 09.03.11, 13:56 majenkir napisała: > adwarp napisała: > > nie mówcie,że zapomniałyście > > Nie tyle zapomnialysmy, co nie wiemy.... > Co to za okazja? No bo Wielki Piatek przeciez nie? Też się zastanawiałam, ale gdzieś tam wyżej jest odpowiedź - popielec Nie, nie poszczę, nigdy nie pościłam, do kościoła też nie chodzę. Odpowiedz Link Zgłoś
gardenia_nowak Re: 09.03.11, 13:56 Obstawiam środę popielcową, ale też musiałam się nad tym zadumać. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: 09.03.11, 14:46 O! To beda chodzic wysmarowani popiolem! Co roku mnie zaskakuja, wygladaja jakby kominki czyscili . Odpowiedz Link Zgłoś
tacomabelle Re: 09.03.11, 14:51 Zdaje się nie masz wlasnego kominka, ani tym bardeziej nigdy go nie czyściłaś. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: 09.03.11, 15:26 tacomabelle napisała: > Zdaje się nie masz wlasnego kominka, ani tym bardeziej nigdy go nie czyściłaś. Och, mam. Nawet dwa, ktore wlasnie krzycza: "wyczysc mnie, wyczysc" Odpowiedz Link Zgłoś
tacomabelle Re: 09.03.11, 17:38 Może pomyliłaś jeden z kozą z drugi z kuchenką na fajerki. Rozumiem. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: 09.03.11, 15:25 ngazetka napisała: > Kto tak będzie chodził? Nie myli ci się z czymś? Nie, takie chodza: I od razu widac, kto byl w kosciele . Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: 09.03.11, 15:28 Takich nie widziałam w życiu. Głowę się posypuje popiołem, OIP. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: 09.03.11, 15:33 Fajnie wiedzieć, po drugiej stronie kraju tego nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
marminia Re: 09.03.11, 19:22 No ja tak zdecydowanie nie wyglądam! I o zgrozo! Większość kobiet wychodzących z Kościoła było w czapkach, tak więc nie było widać kto był posypać, a kto nie. No i nie zauważyłam po drodze babć z latarkami sprawdzających stań posypania głów, a ciemno było jak...nie wiem co (obiecałam sobie, że w poście nie będę przeklinała). No, ale przecież internetowi wiedzą lepiej, no nie Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: 09.03.11, 15:19 Nawet w kalendarzu jest informacja, cóz to za dziwny dzień dzisiaj Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: 09.03.11, 15:28 Bo Ty masz dla niewierzacych. W moim tez nie ma.... Odpowiedz Link Zgłoś
gardenia_nowak Re: 09.03.11, 15:38 A ja mam jeden i w nim brak, drugi w kompie - tym bardziej brak takiego info. Na fejsie jakoś nikt nie zrobił wydarzenia posyp głowę popiołem... Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: pościcie dzisiaj? 09.03.11, 15:00 Nie, a coś się stało? Jakiś międzynarodowy dzień odchudzania? Odpowiedz Link Zgłoś
tacomabelle Re: pościcie dzisiaj? 09.03.11, 15:10 Środa Popielcowa. Zyjesz na Antarktydzie czy w Arabii Saudyjskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: pościcie dzisiaj? 09.03.11, 15:15 Mnie dopiero w pracy uświadomili, że dziś Środa Popielcowa, nie miałam pojęcia. Strzykniesz jeszcze żółcią tak dla rozgrzewki? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: pościcie dzisiaj? 09.03.11, 15:20 No ale jak tego można nie wiedzieć? Mieszkając w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
gardenia_nowak Re: pościcie dzisiaj? 09.03.11, 15:26 Można. Boże, jak można się dziwić temu, że będąc ateistką nie śledzę kalendarza liturgicznego... Odpowiedz Link Zgłoś
gardenia_nowak Re: pościcie dzisiaj? 09.03.11, 15:27 PS.: Boże jest specjalnie Mam taki fetysz. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: pościcie dzisiaj? 09.03.11, 15:27 Jak napisałam w pierwszym poście w temacie - nie chodzę do kościoła Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: pościcie dzisiaj? 09.03.11, 15:35 Ale czego nie wiedzieć? Bo ja na przykład dowiedziałam się, że dziś jest środa popielcowa, przed chwilą, z tego wątku. W pracy nie byłam, radia nie słucham, TV nie oglądam, do kościoła nie chodzę, na spacerze z nikim nie gadam. Jak pragnę zdrowia - mam prawo nie wiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: pościcie dzisiaj? 09.03.11, 15:38 I nie wiedziałaś też, że wczoraj były Ostatki, a w poprzedni czwartek - Tłusty Czwartek? Odpowiedz Link Zgłoś
gardenia_nowak Re: pościcie dzisiaj? 09.03.11, 15:39 A to wczoraj były Ostatki? Tłusty czwartek akurat odnotowałam, bo przechodziłam koło kilku cukierni. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: pościcie dzisiaj? 09.03.11, 15:42 Nie. Gdyby jeszcze w pracy ktoś coś powiedział, pączki postawił czy co, to może - ale wszyscy najwyraźniej mają ważniejsze sprawy ;p Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: pościcie dzisiaj? 09.03.11, 15:52 Nie ma spraw ważniejszych niż pączki Odpowiedz Link Zgłoś
tacomabelle Re: pościcie dzisiaj? 09.03.11, 17:40 Na pewno wiesz kiedy jest Halloween i urodziny Lenina. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: pościcie dzisiaj? 09.03.11, 20:40 Ach te amerykany i komunisty, we łbach się poprzewracało. Dobrze, że jest nasza tacomabelle, która wytłumaczy, jak być powinno. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: pościcie dzisiaj? 09.03.11, 22:38 To do mnie? Ojej. Spać nie będę mogła. Dlaczego, dlaczego wszystkie trolle są tak do siebie podobne? Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: pościcie dzisiaj? 09.03.11, 15:46 Ja np. nie wiedzialam i dopiero dzisiaj teraz sie dowiedzialam ja nawet nie wiem co sie na tej srodzie popielcowej ludziom robi i na czym to polega we zyciu nie bylam i we zyciu chyba nie bede skoro nie wiem kiedy to jest Odpowiedz Link Zgłoś
tacomabelle Re: pościcie dzisiaj? 09.03.11, 17:41 Ja też nie wiem o co chodzi w tych prawosławnych gusłach. Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: pościcie dzisiaj? 09.03.11, 18:25 No ciekawe bo prawosławie z gusłami nie ma nic wspolnego Ale ok rozumiem. dzien bez uszczypliwosci dniem straconym Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: pościcie dzisiaj? 09.03.11, 17:18 Zyjesz na Antarktydzie czy w Arabii Saudyjskiej? Nie wiedziałam, że żyjąc w polsce MUSZĘ śledzić wszystkie ważniejsze święta wszystkich możliwych wyznań. Nie wiedziałam, że jest taki obowiązek Rozumiem też, że tylko na antarktydzie i w arabii saudyjskiej takiego obowiązku nie ma. Ja mam to gdzieś, że jest sroda popielcowa. Co mnie to obchodzi. Niech sobie jest, jak ktos lubi. Na szczęście (dzieki bogu?) w moim kalendarzu, niezakupionym na zakrystii takich informacji nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: pościcie dzisiaj? 09.03.11, 17:25 Skąd tyle agresji? W kalendarzach niekupionych na zakrystii informacja o Środzie Popielcowej też jest. Informują o tym media, tak jak informowały o Tłustym Czwartku i Ostatkach. Dla mnie (niezwiązanej z KK) jest oczywiste, że o tym wiem - ot, po prostu wiedza ogólna Odpowiedz Link Zgłoś
gardenia_nowak Re: pościcie dzisiaj? 09.03.11, 17:35 Ok, jesteś omnibusem. Gratulacje. Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: pościcie dzisiaj? 09.03.11, 20:26 w moim nie ma. Tv dziś nie oglądałam, dopiero wieczorne fakty. matko, jak mogłam przegapić przepraszam całuję stopy a wszystkim robię darmowy masaż i nie postanawiam poprawy nie obchodzą mnie swita zadnej z religii i nie bede ich pamietac jak uslysze lyb przeczytam za rok na watku na emamie t sie dowiem, jak nie to niestety nie jakos musisz z tym zyc Odpowiedz Link Zgłoś