Dodaj do ulubionych

kilka najśmieszniejszych książek świata :)

20.03.11, 18:06
jakie to są tytuły/autorzy Waszym zdaniem?

jak dla mnie wariacka "Przygoda damskiego fryzjera" E. Mendozy smilesmile; Cervantesa "Don Kichot z Manczy"; i Chmielewska oraz w sumie Musierowicz (ciepły humor, ale jednak dla nastolatekwink)
"Przygód dobrego wojaka Szwejka" jeszcze nie czytałam, ale chcę się za to zabrać smile
Obserwuj wątek
    • kawka74 Re: kilka najśmieszniejszych książek świata :) 20.03.11, 18:25
      'Lesio' (napad na pociąg jest mistrzostwem świata).
      Z 'Dzikiego białka' wyprawa Stefana i Lesia po dzikie jajka ("Panowie do tryka?", "U niej kury i koguty to małżeństwa monogamiczne!" i inne kwiatki).
      'Mikołajek' (pamiętam, jak czytałam to po raz pierwszy - robiłam to publicznie i jakiś chłopak pytał się mnie, gdzie to kupiłam, bo on też chce).
      • thegimel Re: kilka najśmieszniejszych książek świata :) 20.03.11, 18:36
        U mnie też Lesiosmile Uwielbiam jeszcze Wszystko czerwone.
        Uwielbiam fragmenty z numerami Behemota i Korowiowa z Mistrza i Małgorzaty. Mikołajek oczywiście również. Bardzo zabawny jest również Znaczy Kapitan.
        I Świat Dysku oczywiście.
        • oliwka2009 Re: kilka najśmieszniejszych książek świata :) 20.03.11, 18:41
          O tak "Lesio" Chmielewskiej - rewelacja.
        • kawka74 Re: kilka najśmieszniejszych książek świata :) 20.03.11, 18:48
          Zapomniałam - oczywiście "Świat dysku" z filozoficznym podejściem do życia Rincewinda i Śmiercią, który mówi drukowanymi literami smile
          Oczywiście też "Mistrz i Małgorzata" - do łez mnie rozbawiło zakończenie, w którym Bułhakow opisuje paranoję, która ogarnęła miasto po zniknięciu Wolanda i spółki.

BTW czy ktoś wie, jak brzmi w oryginale "Tu-Bez-Pieczeni", na którym właściciel knajpy (o ile dobrze pamiętam) chciał zrobić interes?
          • desacratrix Re: kilka najśmieszniejszych książek świata :) 20.03.11, 19:37
            > BTW czy ktoś wie, jak brzmi w oryginale "Tu-Bez-Pieczeni"

inn-sewer-ants
            • kawka74 Re: kilka najśmieszniejszych książek świata :) 20.03.11, 19:40
              Merci beaucoup smile Bardzo mnie to ciekawiło.
          • moofka Re: kilka najśmieszniejszych książek świata :) 20.03.11, 19:37
            mikolajek tez smile
            i karolek koszmarny, razem z mlodym czytamy i sie cieszymy
            jeszcze bridget jones i adrian mole fajny
            stare leciutkie felietony grodzienskiej, urocze madre dowcipne pelne autoironii
            • moofka Re: kilka najśmieszniejszych książek świata :) 20.03.11, 19:40
              i jeszcze pamietam ze w mlodosci jako dlugowlose pankrokowe nastolatki w ciezkich butach rzelismy przy kwiatkach swietego franciszka z asyzu i przygodach lorda slizgacza dickinsona
              teraz pewnie by mnie juz nie bawilo, wiec na wszelki wypadek nie wracalam big_grin
              • ally Re: kilka najśmieszniejszych książek świata :) 20.03.11, 23:18
                Pamiętam, że w liceum śmiałam się przy "Kandydzie" smile
                Poza tym "Ferdydurke" (płakałam ze śmiechu), "Mistrz i Małgorzata", a z nowszych to Masłowska.
                Ostatnio uśmiałam się przy opisie podróży Kolejami Mazowieckimi w "Dzidzi" Sylwii Chutnik.
            • kawka74 Re: kilka najśmieszniejszych książek świata :) 20.03.11, 19:44
              > i karolek koszmarny, razem z mlodym czytamy i sie cieszymy

'Hanię Humorek' czytaliście?

>stare leciutkie felietony grodzienskiej, urocze madre dowcipne pelne autoironii

"Kakao" i "Żabcia" - "Żabcia" jest cudowna.
              • moofka Re: kilka najśmieszniejszych książek świata :) 20.03.11, 19:49
                hani nie, bo dziewczynskie z tytulu
                ale jak mowisz ze warto to poszukam w bibliotece smile
          • jurek7 Re: kilka najśmieszniejszych książek świata :) 26.03.11, 10:50
            kawka74 napisała:
            > BTW czy ktoś wie, jak brzmi w oryginale "Tu-Bez-Pieczeni", na którym właściciel
            > knajpy (o ile dobrze pamiętam) chciał zrobić interes?

Do usług smile

inn-sewer-ants
            i jeszcze inn-sewer-ants-polly-sea
            wszystko jako część reflected-sound-of-underground-spirits
          • ritsuko Re: kilka najśmieszniejszych książek świata :) 26.03.11, 11:25
            A propos Tu-Bez-Pieczeni jakim zaskoczeniem (i to bardzo miłym smile) było dla mnie odkrycie (szyld na filmie "Piekło pocztowe"), że pratchettowskie Sto Lat, to w oryginale... Sto Lat. Taki polski akcent smile
        • mona_mayfair Re: kilka najśmieszniejszych książek świata :) 21.03.11, 09:59
          Z Chmielewskiej to aż nie wiem co wybraćwink Rechotałam w podobnym natężeniu czytając "wszystko czerwone", "lesia" i "klin" , "całe zdanie nieboszczyka" też było niezłe.. A w ogóle to ją kocham tongue_out
          • madame_charmante "pani biała glizda proszę won! ... " 26.03.11, 15:48
            nad tym fragmentem wyłam i kwiczałam .. smile))
            bezcenne smile
    • jak_matrioszka Re: kilka najśmieszniejszych książek świata :) 20.03.11, 18:44
      P.G. Wodehouse:
      Dewiza Woosterow
      Dziekuje, Jeeves
      Wielce zobowiazany, Jeeves
      Nie pamietam wszystkich tytulow, ale ksiazki polecam (tlumaczenie na polski jest wprost obledne).
      • verdana Re: kilka najśmieszniejszych książek świata :) 20.03.11, 19:08
        "Kochane maleństwa", niestety nie wznawiane od lat.
        "Trzech panów w łódce nie licząc psa."
        • agazagie Re: kilka najśmieszniejszych książek świata :) 20.03.11, 19:51
          O tak! "Trzech panów..." jest re-we-la-cyj-ne! smile Zapalenie kaletki maziowej rzepki juz na wstepie wymiata smile Kontynuacja (Trzech Panów na rowerze) już mnie tak nie śmieszyła.
          • joxanna Trzech panów w łódce... 20.03.11, 21:54
            Nie, najlepszy jest koncert wesołych pieśni niemieckiego profesora! Albo gotowanie herbaty na statku! Dla mnie to też jest najzabawniejsza książka!

Ja jeszcze dodałabym Znaczy Kapitana.
            • agazagie Re: Trzech panów w łódce... 20.03.11, 22:31
              Jeszcze był taki fragment o koniu, chabecie jakiejś co się ścigała (?)... nie pamiętam o co chodziło ale też pękałam ze śmiechu. Chyba muszę odnaleźć tę książkę i poprzypominać sobie co ciekawsze momenty wink
              • lelija05 Re: Trzech panów w łódce... 21.03.11, 09:34
                Może chodzi o chabetę, która poczuła ser? Który mógł zapachem wskrzesić umarłych smile
                • hubba_hubba Re: Trzech panów w łódce... 26.03.11, 17:54
                  Albo o konia, który ciągnął łódkę?
                  Wszystko jedno, bo niczego śmieszniejszego od "Trzech panów..." w życiu nie czytałem. Moim faworytem jest scena otwierania puszki z ananasem.
                  • iicek do fanów 'trzech panów w łódce' i woodhouse'a 26.03.11, 20:54
                    koniecznie przeczytajcie "Nie licząc psa" Connie Willis - absolutnie obowiązkowe!
            • joxanna jeszcze Kalwas 22.03.11, 17:30
              Salam - nie pamiętam tak naprawdę czy całe, czy tylko fragmenty, ale pamiętam, że brzuch mnie bolał ze śmiechu. I potem, jak była kolej męża i czytał na głos fragmenty, to też ryczałam ze śmiechu.
    • nangaparbat3 Re: kilka najśmieszniejszych książek świata :) 20.03.11, 19:15
      Bajki robotów, Kyś
      Życie przed sobą
      • verdana Re: kilka najśmieszniejszych książek świata :) 20.03.11, 19:20
        "Życie przed sobą" zawsze odbierałam jako cholernie smutne..
        • nangaparbat3 Re: kilka najśmieszniejszych książek świata :) 20.03.11, 19:48
          Bardzo smutne jako całość. Ale momentami najśmieszniejsze na świecie. Jak życie?
          A jeszcze - bardzo smutne, ale dla mnie jednocześnie niezmiernie optymistycznie nastrajające. Czytam od 30 lat przeciętnie raz do roku, dla wzmocnienia chęci do życia. O własnie!
        • menodo Re: kilka najśmieszniejszych książek świata :) 20.03.11, 22:11
          verdana napisała:

> "Życie przed sobą" zawsze odbierałam jako cholernie smutne.."

Taka o malym chlopcu wychowywanym przez prostytutke - napisana przez Ramaina Gary pod pseudonimem Emile Ajar?
          To ma byc "najsmieszniejsza ksiazka swiata"?

Chyba najsmutniejsza?
          • nangaparbat3 Re: kilka najśmieszniejszych książek świata :) 20.03.11, 23:19
            Najsmutniejsza?
            Dla mnie jakaś niezwykle optymistyczna, choć bardzo smutna, fakt. I bardzo śmieszna też - "smiech przez łzy", dokładnie.
            Teraz sobie przypomniałam podobną, nie tyle książkę, co opowiadanie Jacka Milewskiego. Narratorem jest Czarli, cygański chłopiec. Podobny rodzaj humoru - dziecko na styku kultur i języków. Ale juz nie takie smutne. (tytuł chyba "Czarli Godo").
    • kittka25 Re: kilka najśmieszniejszych książek świata :) 20.03.11, 19:18
      "Wszystkie stworzenia małe i duże" J. Herriot -zawsze mi poprawia humor i "Colas Breugnon" R.Rolland
    • na_pustyni Re: kilka najśmieszniejszych książek świata :) 20.03.11, 19:18
      Wszystkie Ch. Moore'a i wszystkie o Rudolfie J. Fabickiej
      • daszka26 Re: kilka najśmieszniejszych książek świata :) 26.03.11, 14:53
        Ch. Moore i Tom Sharpe`a seria o Wiltcie. Płakałam ze śmiechu.
    • moofka Re: kilka najśmieszniejszych książek świata :) 20.03.11, 19:30
      chmielewska mnie wciaz smieszy, gogola martwe dusze uwielbiam
      ilji i pietrova 12 krzesel i zlote ciele
      to to co pamietam na te chwile, ostatnio tez cos czytalam i sie zasmiewalam, tylko za cholere nie pamietam co to bylo
      • heca7 Re: kilka najśmieszniejszych książek świata :) 20.03.11, 19:32
        "Co do grosza".
    • agaja5b Re: kilka najśmieszniejszych książek świata :) 20.03.11, 19:32
      Pamiętam że śmiałam się w głos czytajac "Mistrza i Małgorzatę"(fragmenty z Behemotem), wiekszość książek J. Chmielewskiej, fragmenty Trylogii(Zagłoba), płakałam i sikałam ze śmiechu czytając "Konopielkę" Redlińskiego oraz "Forresta Gumpa". Na tych dwóch ostatnich pozycjach padłam i leżę do dzisiaj.
    • malila Re: kilka najśmieszniejszych książek świata :) 20.03.11, 19:38
      "British Museum w posadach drży" Lodge'a - mój numer jeden od lat.
      "Trzech panów łódce..."
      "Lesio"
      "Wilt" Sharpe'a
      • ciastolina84 Re: kilka najśmieszniejszych książek świata :) 20.03.11, 19:41
        Jak dla mnie również forest gumpsmile) pierwsza i druga część!Szwaja też pisze z humorem, dobre i lekkie książki na poprawę nastrojusmile
    • spicy_orange Re: kilka najśmieszniejszych książek świata :) 20.03.11, 19:55
      Klub Pickwicka big_grin
    • schere Re: kilka najśmieszniejszych książek świata :) 20.03.11, 20:28
      "Lesio" - napad na pociąg. "Trzy wiedźmy" - przedstawienie teatralne.
      • sycylia_beauty Re: kilka najśmieszniejszych książek świata :) 20.03.11, 20:32
        "nie będę Francuzem" Greenside Mark
        • bi_scotti Re: kilka najśmieszniejszych książek świata :) 20.03.11, 21:56
          Gerrard Durrel - Moje ptaki, zwierzaki i krewni; Moja rodzina i inne zwierzeta
          Miroslav Kapek - Z Elwira u wod
        • marghe_72 Re: kilka najśmieszniejszych książek świata :) 20.03.11, 23:44
          sycylia_beauty napisała:

> "nie będę Francuzem" Greenside Mark
          z tej samej "serii"
          Anglik w Paryżu i Anglik na wsi - M.Sadler

dorzucam większość ksiązek Clarksona
          Książki M. Roach (mimo poruszanych tematów) merlin.pl/roach/browse/search/1,,1.html?phrase=roach&place=1+simple&offershock&category=&title=&person=&firm=&date=&isbn=&series=&sort=rank&x=0&y=0

Brak wiadomości od Gurba - Mendoza
          i Rok biblijnego życia merlin.pl/Rok-biblijnego-zycia_A-J-Jacobs/browse/product/1,696056.html
    • kota_marcowa Re: kilka najśmieszniejszych książek świata :) 20.03.11, 22:09
      Moja ulubiona to "Mistrz i Małgorzata"
      "Lesio"-rewelacja
      I uśmiałam się tez czytając: "A co ciebie obchodzi co myślą inni" i "Pan raczy żartować, panie Feynman" R.P. Feymana.
    • piegowata9 Re: kilka najśmieszniejszych książek świata :) 20.03.11, 22:24
      Nie będę oryginalna: "Lesio" i "Trzech panów w łódce".
      Jako trzeci tytuł - do śmiechu i płaczu - dodaję "Cholonka".
      • andaba Re: kilka najśmieszniejszych książek świata :) 20.03.11, 22:41
        Chmielewskiej Wszystko czerwone, Lesio i Boczne drogi. Aaaa i Przeprowadzka!!!!
        Evanovich wsystko przetłumaczone, może poza częścią trzecią.
        Marczyńskiego Kłopoty ze spadkiem.
        Doncowej sporo fragmentów.
        Musierowicz tez sporo.
        Nizurski mnie niegdyś bawił do łez (Marek Piegus, Cymeon Maksymalny i cały Klub włóczykijów oraz Awantura w Niekłaju), ale gdy przeczytałam jako osoba dorosła juz mi się takie śmieszne nie wydawało.
        Więcej na razie nie pamiętam.
    • paszczakowna1 Re: kilka najśmieszniejszych książek świata :) 20.03.11, 22:59
      Dołożę pozycje amerykanskie:

"Jajko i ja" Betty MacDonald
      "Życie wśród dzikusów" i "Poskramianie demonów" Shirley Jackson (tak, TEJ Shirley Jackson od "Loterii" i "Nawiedzonego", ale to coś całkiem innego)

• sadosia75 Re: kilka najśmieszniejszych książek świata :) 20.03.11, 23:02
      Moje życie z psem imieniem George
      Daria Doncowa pisze swietne i zabawne kryminaly.
      I pare lat temu czytalam o facecie,ktory jest zupelnie sparalizowany. Pisal o swoim zyciu ale w niesamowicie zabawny sposob. No cos fantastycznego. Tytulu za kij nie pamietam. Moze ktoras emama wie o jaka ksiazke mi chodzi? bo tytul mi jak by z nieba spadl bo chce zakupic ksiazke i przeczytac jeszcze raz.
      • wilma1970 Re: kilka najśmieszniejszych książek świata :) 20.03.11, 23:09
        Nabokov "Blady płomień",
        Durrella - wszystko,
        Llosa "Pantaleon i wizytantki"
        • wilma1970 Re: kilka najśmieszniejszych książek świata :) 20.03.11, 23:17
          Plus:
          "Sheila Levine nie żyje i mieszka w Nowym Jorku" Gail Parent - na długo przed Brittney Jones,
        • marychna31 Re: kilka najśmieszniejszych książek świata :) 22.03.11, 22:37
          > Llosa "Pantaleon i wizytantki"
          ŚMIESZNE?
          Przecież to jest makabryczne. Co tam jest śmieszne? Krzyżowanie zwierząt, ludzi, w tym dzieci?
    • miaowi Re: kilka najśmieszniejszych książek świata :) 20.03.11, 23:05
      Chmielewska, Sue Townsend - szczególnie cykl o Adrianie Mole'u.

"Wakacje Mikołajka"

• kostruszka Re: kilka najśmieszniejszych książek świata :) 22.03.11, 21:51
        Taaaaaaak - Adrian Mole - zawsze zaśmiewam się do łez big_grin
    • marghe_72 Re: kilka najśmieszniejszych książek świata :) 20.03.11, 23:49
      A Makuszyński to pies? smile
      Taki "List z tamgtego świata"?
      • bi_scotti Re: kilka najśmieszniejszych książek świata :) 20.03.11, 23:57
        To jeszcze koniecznie Graham Green - Podroze z moja ciotka; Nasz czlowiek w Havanie
    • nangaparbat3 Re: kilka najśmieszniejszych książek świata :) 21.03.11, 00:03
      Wilma już pisała, ale powtórzę: PAntaleon i wizytantki Vargasa Llosy
    • mdro Re: kilka najśmieszniejszych książek świata :) 21.03.11, 09:34
      Z niewymienionych jeszcze takich, przy których zdarzało mi się ryczeć ze śmiechu:
      Pratchett także pozadyskowy wink, np. cykl o Johnym i "Dobry omen" (wspólny z Gaimanem)
      Douglasa Adamsa kilka powieści
      "Nie licząc psa" i "Przewodnik stada" Connie Willis
      "Jak zdobyć męża, czyli skok stulecia" Lucyny Legut
      "Mateuszek" Elviry (wbrew okładkom do "Mikołajka" mało podobny)

Poza tym już wymieniane niektóre stare Chmielewskie, "Bridget Jones", Wodehouse, "Trzech panów", "Jajko i ja", "Życie wśród dzikusów", "Poskramianie demonów" i pewnie coś jeszcze pominęłam wink. A, nie pisałam też o utworach czysto satyrycznych, w rodzaju Grodzieńskiej czy Samozwaniec.
    • lelija05 Re: kilka najśmieszniejszych książek świata :) 21.03.11, 09:43
      Durell - wszystko, seria o rodzinie doprowadziła mnie do spazmów smile
      Peter Mayle - przy Żywocie psa popłakałam się czytając książkę w autobusie
      Dzidziuś Roddy Doyle - określenie kiepskiego dnia Jimmiego Rabbita często mi się nasuwa gdy patrzę za okno, ale cytować nie będę smile)
      Wilt
      Blask Fantastyczny Pratchetta
      Trzech Panów na łódce...- widok czytającego tę książkę męża - bezcenny smile
      A w młodzieńczych latach jak u przedmówczyń, Chmielewska, teraz zastąpiłam ją Dońcową.
    • lejla81 Re: kilka najśmieszniejszych książek świata :) 21.03.11, 10:18
      Mikołajek i Adrian Mole rzeczywiście przezabawni.
      Z dorosłych lektur to pamiętam, że szczerze się zaśmiewałam przy pierwszej części Szwejka i przy "Paragrafie 22" Hallera.
    • nowi-jka Re: kilka najśmieszniejszych książek świata :) 21.03.11, 10:26
      ksiażaki Clarksona (chociaz kazda nastepna jest słabsza niestety albo mi si eoczytał smile ) i ksiazki Leszka Talki
    • na_pustyni Re: kilka najśmieszniejszych książek świata :) 21.03.11, 10:33
      uśmiałam się ostatnio na "Blondynce moralnego niepokoju" Noszczyńskiej
      i jeszcze dodaję do listy moich ukochanych rozśmieszaczy Rolanda Topora
    • broceliande Re: kilka najśmieszniejszych książek świata :) 22.03.11, 18:56
      "Miasto śniących książek" będzie mnie bawić do końca życia.
    • asia_i_p Re: kilka najśmieszniejszych książek świata :) 22.03.11, 19:29
      Do "Mistrza i Małgorzaty" dorzuciłabym "Psie serce" tego samego autora ("Po raz pierwszy słowa wypowiedziane przez stworzenie nie były oderwane od rzeczywistości, lecz stały się reakcją na nią. Mianowicie, kiedy profesor powiedział mu, żeby nie rzucało petów na podłogę, odpowiedziało "Odwal się, gnido"").
      Cała seria "Don Camillo" - zwłaszcza moja ukochana cudna scena, jak Peppone tak długo wrzeszczy pod budynkiem samorządu lokalnego, aż mu towarzysze z partii nie przypomną, że teraz to on jest wójtem. Jak ktoś zna tylko z serialu z Fernandelem - nie odrzucajcie na tej bazie, książka jest lepsza.
      Nad "Dzieckiem dla początkujących" Talki też się uśmiałam.
      A wczoraj chichotałam nad "Moralnością pani Dulskiej", a konkretnie nad zdaniem Tadrachowej, kiedy Zbyszek chce żenić się z Hanką "Musi młody pan pomylony albo bardzo na honorze delikatny".
      "Sen nocy letniej" w przekładzie Barańczaka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka