Dodaj do ulubionych

Mamy - jak często kupujecie ciuchy dla SIEBIE?

• basic.woman222 Re: Mamy - jak często kupujecie ciuchy dla SIEBIE 21.03.11, 21:14
      akado napisała:

> Witam!
      > Kobietki jak często kupujecie dla samych siebie coś do ubrania? Ja mam dwoje
      > dzieci i przyznam, że cała kasa idzie na ich ciuchy bo rosną a i tak staram si
      > ę im kupować używane na Allegro i w ciucholandach, rzadko coś nowego. (...)
      > Jak mówię mężowi, że wiosna się zrobiła a ja nie mam kurtki wiosennej i muszę k
      > upić, to on mówi, że nie mamy kasy i może w przyszłym miesiącu. A mnie szlag tr
      > afia na bo ja tę kurtkę potrzebuję TERAZ a nie za miesiąc. Jak jest u Was z tym
      > tematem?

U nas z tym tematem jest tak, że nie rozmnażamy się nie mając pieniędzy. I nie prosimy nikogo o kasę, mamy XXI wiek, a nie XVIII.
      • aqua48 Akado! 21.03.11, 22:45
        Natychmiast zacznij szukać jakiejkolwiek pracy dla siebie, po pierwsze musisz zdobyć niezależność finansową, żeby odzyskać szacunek dla siebie i móc obiektywnie spojrzeć na to co dzieje się w twojej rodzinie. I musisz to zrobić nie tyle dla możliwości kupowania ciuchów, lub perfum bez poczucia winy, ale dla zdrowia psychicznego swojego i swoich dzieci. Poza tym zasięgnij opinii psychologa na temat postępowania Twojego męża i Twojej roli w rodzinie, to nie wstyd i na NFZ da się. A może kompetentna osoba pomoże Ci uporać się w łagodny sposób z delikatnie mówiąc niekonwencjonalnymi zachowaniami drugiej połowy. Bo chyba nie jest Ci z tym dobrze?
        • lumja u nas inaczej 22.03.11, 08:10
          u nas to wygląda tak, że finansowo nie ma problemu ale ja nie znosze kupowac ciuchow dla siebie, jak sobie pomysle, że muszę iść cos kupic, rozbierac sie, mierzyc itp. to juz jestem chora. I tak sie często zdarza, że ide kupic cos sobie a ląduje w sklepie dziecięcym i kupuje cos mlodemu bo to z kolei uwielbiam.
    • jusytka Re: Mamy - jak często kupujecie ciuchy dla SIEBIE 22.03.11, 09:13
      Nieregularnie, nie mam czasu na bieganie po sklepach, nie mieszkam w wielkim mieście, więc jak już znajdę czas i własciwe sklepy to potrafię wydać tam fortunę wink
      Dla dzieci kupuję częściej - głównie na Allegro - mam swoje ulubione sklepy.
      • julita165 Re: Mamy - jak często kupujecie ciuchy dla SIEBIE 22.03.11, 10:25
        Przeczytałam parę postów i normalnie w szoku jestem ! Pytać męża o zakup kurtki ! ? Tak to niestety się dzieje jak się nie zarabia. Dzieci, ryby i niepłacący podatków głosu nie mają smile To oczywiście miał być taki żarcik bo wyobrażam sobie że czasem zdarzają się sytuacje, w których jedna strona ( niestety częściej żona ) nie pracuje tylko opiekuje się dziećmi ale nie można z tego powodu stawiać się na takiej pozycji. Ja rozumiem uzgadanianie zakupu samochodu czy remontu mieszkania ale przecież nie wizytę u fryzjera ! Autorka wątku pisze, że ma dzieci w wieku 5 lat i 1,5 roku - coś mi się wydaje, że dałoby radę umieścić je w przedszkolu i żłobku. Na jej miejscu zrobiłabym wszystko żeby tylko wrócić do pracy i mieć dla siebie chociaż 500 PLN.
        Wątek mnie zainteresował bo sama jestem w pierwszej ciąży i zaczynam się zastanawiać jak to dziecko wpłynie na mój budżet smile My mamy z mężem jak na razie taki układ, że ja płacę rachunki, on zakupy i nasze wyjścia na imprezy, ja opłacam wakacje, a on potem wszystkie wydatki na miejscu i to wychodzi mniej więcej 50/50. Co komu zostanie to jego. Układ mi odpowiada bo po pierwsze mnie zostaje więcej ( dużo lepiej zarabiam smile ) a poza tym widzę, że on zupełnie nie rozumie potrzeby kupienia kolejnej pary butów czy bluzki a tym sposobem on się nie wtrąca. Ja ze swojej strony też nie komentuję na co dorosłemu facetowi gry komputerowe albo 355 płyta jakiegoś zespołu grającego w piwnicy w 1985 smile I w związku z tą ciążą wymyśliłam sobie, że na początek jego obarczę odpowiedzialnością za takie "poważne" zakupy smile jak wózek, łóżeczko itp a sama nakupuję ciuchów bo już czuję że mógłby dostać zawału jak zobaczy śpioszki po 150 PLN smile a jak będzie dalej zobaczymy...mam nadzieję że nie tak źle bo ja jestem zakupoholiczka i łapie strasznego doła jak kilka razy w miesiącu sobie czegoś nie kupię smile
        • jusytka Re: Mamy - jak często kupujecie ciuchy dla SIEBIE 22.03.11, 11:18
          Ja częściowo to rozumiem, bo jeśli jest tylko jedna pensja, to pieniędzy też jest często mniej. Niestety nie każdy potrafi nimi racjonalnie gospodarować, sama mam koleżanki, które twierdzą, że dobrze jak mąż trzyma nad tym wszystkim pieczę, bo same mogłyby doprowadzić dom do ruiny finansowej. Jeśli jednak takiego problemu nie ma, oczywiście obie strony powinny mieć takie samo prawo do zarządzania rodzinnym budżetem, niezależnie od tego, kto się do niego bardziej dokłada.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka