pina_colada88 28.03.11, 20:31 Nie wiem, czy cena anergii wzrosla ale vat raczej tak. Mamy do zaplacenia w pierwszej racie za prąd 1500zl, podczas gdy pozostale raty wynoszą 300zl. To jakaś masakra Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rosapulchra-0 Re: Rahunek za prąd 28.03.11, 20:41 Nie wiem jak jest u Ciebie, ale u mnie np. jest tak, że gdy raCHunek jest za wysoki to można z dostawcą energii negocjować spłatę w ratach. Odpowiedz Link Zgłoś
pina_colada88 Re: Rahunek za prąd 28.03.11, 20:51 rosapulchra-0 oczywiście, że "ch". Dopiero zauważylam. Nie wiem dlaczego się nie kliknęlo, teraz oberwę Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: Rachunek za prąd 28.03.11, 20:46 Ja dziś dostałam rozliczenie wody za cały rok i mam doplacić ponad 500 stów. Wszystko przez te moje liczne kąpiele w pełnej wannie Odpowiedz Link Zgłoś
alanis11 Re: Rachunek za prąd 28.03.11, 20:50 ja dołacam po 5 stów za wode co 3 miesiące ale my lejemy mega ilosci i nawet jak niby oszczedzam wychodzi dużo Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Rahunek za prąd 28.03.11, 20:50 Spoko, ja prócz normalnego zużycia prądu mam elektryczne ogrzewanie 95 m2, 3,20 m wysokości. Rozliczam się z rzeczywistego zużycia, bez prognoz. Od listopada do maja naliczyli mi 2700 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
pina_colada88 Re: Rahunek za prąd 28.03.11, 20:52 My mamy gazowe. Jedna butla starczająca na ok 10 dni kosztuje 120 zl. Piec wlączony od października... Odpowiedz Link Zgłoś
daga_j Re: Rahunek za prąd 28.03.11, 22:26 Jak ogrzewasz gazem to skąd taki rachunek za prąd? Na co tyle zużywanie, ciekawe. U mnie miesięczny rachunek za prąd to 80zł praktycznie przez cały rok. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom PS. 29.03.11, 08:04 > Od listopada do maja naliczyli mi 2700 zł. Do marca, nie do maja, oczywiście. Do maja to pewnie jeszcze z tysiąc dojdzie, jeżeli nadal będzie tak zimno Odpowiedz Link Zgłoś
jantarowo Re: Rahunek za prąd 28.03.11, 22:54 to chyba mozna negocjowac te raty? poza tym skoro tyle placisz to musisz miec jakas dzialalnosc, bo skad taka kwota? Ja jak prowadze cos tam to place po 5 tys. ale nie narzekam bo skoro zuzywam tyle to tez zarabiam na ten prad...Ty chyba tez musisz miec jakis dochod z tego zuzytego pradu bo chyba nie masz chlodni w domu zamiast lodowki:p Odpowiedz Link Zgłoś
pina_colada88 Re: Rahunek za prąd 28.03.11, 23:23 W gospodarstwie mieszka 6 osób. Wody cieplej nie ma, trzeba grzać w bojlerze I jest jeszcze sklep siostry. Jest tam jeszcze lodówka. Ale nie jestem pewna czy nie mają czasami oddzielnego polączenia do prądu. Ale chyba nie. Odpowiedz Link Zgłoś
jantarowo Re: Rahunek za prąd 28.03.11, 23:28 to bardzo duzo placicie...jestes pewna, ze sklep jest oddzielnie?? Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Rahunek za prąd 28.03.11, 23:38 Jeżeli nie masz ogrzewania na prąd zarówno w domu jak i w sklepie, w sklepie nie zmieniła się ilość urządzeń, a sklep funkcjonuje na waszej instalacji od dawna to twoje zużycie prądu niezależnie od pory roku powinno być na mniej więcej stałym poziomie. Skoro w okresie zimowym tak bardzo wzrosło zużycie prądu, znaczy to że ktoś podłączony pod licznik zużywa prąd na ogrzanie pomieszczeń. Prawdopodobnym winowajcą tak dużego zużycia prądu jest sklep twojej siostry. Sprawdź podłączenie instalacji elektrycznej w sklepie, a wówczas dowiesz się czy jest ona podłączona pod wasz licznik, jeżeli tak to korzystając z wcześniejszych rachunków różnice powinna zapłacić twoja siostra Odpowiedz Link Zgłoś
pulcino3 Re: Rahunek za prąd 29.03.11, 08:31 A sprawdzałaś , czy stan licznika zgadza się z stanem podanym przez kontrolera? Jaki masz prąd jedno czy 2-taryfowy? Jakie masz urządzenia na prąd? Rok temu dostałam podobną sumę jako niedopłatę, co się okazało, że gośćiu z gazowni źle spisał. Mam licznik 2-taryfowy. I on jako dzienną taryfę( jest droższa) spisał sumę obu taryf, jako nocną wpisał ilość kilowatów z dziennej i włalaaa. Jak zadzwoniłam do "elektrowni", powiedzieli, że wiedzą o co chodzi, pan już tam nie pracuje, bo kupę reklamacji dostali, po prostu źle gościu pospisywał. Po korekcie dostałam 500 z hakiem i tu napisałam podanie o rozłożenie na raty. Szybciej spłaciłam niż te raty które mi ustalono po 140 zł, bardziej mi zależało, żeby jednorazowo nie płacić tych 500 i żeby mi tego prądu jednocześnie nie odcieli. Jak by wyszło że miałaś faktycznie duże zużycie, dogadaj się, nie powinni robić problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
pulcino3 Re: Rahunek za prąd 29.03.11, 08:32 * gościu z elektrowni, ofkors jeszcze nie obudziłam się Odpowiedz Link Zgłoś
kosmitka06 Re: Rahunek za prąd 29.03.11, 08:23 To faktycznie sporo płacisz, pomijając fakt sklepu. No chyba że gdzieś bokiem idzie jakieś ogrzewanie na prąd itp. U mnie pralka, lodówka, kuchnia, mikrofalówka, 2tv, komputer, oświetlenie budynku i wszystko to co się używa w gospodarstwie domowym i płacę max do 400zł w zimie, w lato czasami nawet 200zł z groszami (więcej przebywamy na powietrzu ) Lepiej sprawdz wszystko dokładnie bo to kosmiczna suma (jak dla mnie). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
poppy_pi Re: Rahunek za prąd 29.03.11, 08:34 Dla mnie też to jakaś kosmiczna kwota! Ja za prąd płacę ok. 100-150zł miesięcznie (trzy pokoje, dwa telewizory, dwa komputery, kuchenka elektryczna) Odpowiedz Link Zgłoś
pina_colada88 Re: Rahunek za prąd 29.03.11, 09:31 Hm... Zadajecie trudne pytania. Wiem że mamy plan taryfowy. Woda grzana w ciągu dnia gdy są taryfy. Są 4 telewizory (dwa używane sporadycznie) 3 laptopy ( mnie nie ma od poniedzialku do piątku) Komputer PC Mikrofalówka Co najmniej raz w tygodniu piecze się ciasto. Odpowiedz Link Zgłoś
lenka30a Re: Rahunek za prąd 29.03.11, 09:42 ja musze dopłacić prawie 500 zł za okres zimowy, więc nie jest fajnie ale jak mi "prognozują" m-cznie do zapłaty po 77 zł, to później muszę dopłacać, tak to jest. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Rahunek za prąd 29.03.11, 09:48 Więc twoje zużycie energii nie powinno przekraczać wartości 700 kW , a rachunek kwoty 300-400 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
agniecha_26 Re: Rahunek za prąd 29.03.11, 14:53 pewnie mialas niedoplate za tamten okres i dlatego pierwsza rata jest taka wysoka,ja tez tak mialam, ze na poczatku albo bylo 1100 albo 1700 w nowym okresie rozliczeniowym,pozniej juz prognoza byla normalna. Podnieslimy sami sobie kwote prognozy i w tym okresie rozliczeniowym jak przyslali prognoze mielismy nadplate 900 zlczyli 2 rachunki z glowy. Odpowiedz Link Zgłoś
baltycki Re: Rahunek za prąd 29.03.11, 18:55 pina_colada88 napisała: > Nie wiem, czy cena anergii wzrosla ale vat raczej tak. Masz podana cene za 1 kWh? Masz podane zuzycie? (porownaj ze zuzyciem ubieglorocznym). Sprawdzilas czy oplata wzrosla proporcjonalnie do zuzycia? Szczerze mowiac... place 2.000 wiecej nic nie mowi.. moze zuzylam za 3.000 wiecej i jeszcze "zaoszczedzilam" Odpowiedz Link Zgłoś
misia_matysia Re: Rachunek za prąd 29.03.11, 22:23 ja dziś dostałam też rachunek za prąd i bardzo miłe zaskoczenie. Od 10 lat tylko wzrost prognoz + niedopłaty więc pierwsza rata wysoka a to nadpłata i pierwsza rata o połowę mniejsza niż prognozy Miło ale jakoś nie uwzględnioli w prognozach że nie wykorzystaliśmy ostatnio tyle prądu i oczywiście rata 2 i 3 nieznacznie ale wyższa od tych z poprzedniego okresu rozliczeniowego Odpowiedz Link Zgłoś
peonies Re: Rahunek za prąd 29.03.11, 23:39 dokładnie tak mialam w ubiegłym roku. u nas było tak: wczesniejsza nadpłata plus duży pobor energii przy ekspoatowaniu lampy z funkcją ściemniania (przez ponad miesiąc użytkowalam ją przez cała noc - maluszek w domu). przeanalizuj jakie domowe urządzenie mogłoby "nabić" rachunek. Odpowiedz Link Zgłoś
pina_colada88 Re: Rahunek za prąd 30.03.11, 00:41 Farelek w sklepie i w domu. W domu, na poddaszu zimą bylo max 15 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Rahunek za prąd 30.03.11, 09:07 No to masz odpowiedz, tylko skoro sklep należy do siostry to powinnyście podzielić się rachunkiem. Według mnie najuczciwiej byłoby założyć u siostry podlicznik, a za ten okres po prostu od zużytej energii odjąć energię którą zużywasz normalnie ( z poprzednich rachunków) i wynik podzielić na dwa. Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: Rahunek za prąd 30.03.11, 09:07 ja dostałam dopłatę za ostatnie pół roku 1300 zł i po 220 zł prognozy. trochę się podłamałam i zaczęłam szkolić rodzinę z wyłączania światła oraz dyskutować z mężem na temat ile zużywają prądu żarówki ledowe. Teraz rozumiem, że to może być jakiś szerszy problem niż moja nieekologiczna rodzinka ... Energię zużywam na oświetlenie domu, kuchnię indukcyjną, sprzęty w domu i napędy do bram. Ogrzewam gazem, z tym, że w zimie byli u nas robotnicy, mogli zuzyć jakąś betoniarką czy innym ustrojstwem. Odpowiedz Link Zgłoś