Dodaj do ulubionych

Zagineła dziewczynka :(

04.04.11, 22:56
Moja córka chodzi do 3 klasy gimnazjum . W czwartek wyszła z domu jej koleżanka i do tej pory jej nie ma . To mojej Patryśki jedyna koleżanka, moja córka zawsze była taka dosyć wycofana.Rodzina dziewczynki jest nie zamożna.Tatuś w stoczni pracował , jak wiadomo w Szczecinie stoczni już nie ma.Byli u nas bracia Agatki, nie za bardzo wiem jak im jeszcze pomóc.Najbardziej wkurza mnie , Ze brak kasy unimożliwia pomoc,rodzina Iwony Wieczorek miała kasę na detektywa i jasnowidza.Proszę podpowiedzcie , co ja jako nie związana z rodziną mogę zrobić ? Bardzo mi szkoda tej mamy i nigdy bym nie chciała być na jej miejscu sad
Obserwuj wątek
    • miaowi Re: Zagineła dziewczynka :( 04.04.11, 23:00
      Cholera... Nie wiem, jak mój znajomy zaginął zrobiliśmy akcję i rozwieszaliśmy plakaty w całej Polsce. Może tak?
      • nangaparbat3 Re: Zagineła dziewczynka :( 04.04.11, 23:06
        Też myślę, żeby plakaty ze zdjeciami dziewczynki rozwieszać gdzie się da - i może rozsyłać przez internet?
      • nutka07 Re: Zagineła dziewczynka :( 04.04.11, 23:17
        Miaowi odnalazl sie?
        • miaowi Re: Zagineła dziewczynka :( 04.04.11, 23:22
          Niestety nie. Ale wiemy, co się stało.
    • demonii.larua Re: Zagineła dziewczynka :( 04.04.11, 23:05
      Maile do mediów: gazety, portale internetowe, tv - chociaż to może bardziej bliższa rodzina powinna Ty ewentualnie pogadaj z rodzicami, zapytaj czy można im w ten sposób pomóc. Jakieś ulotki, plakaty z informacja i zdjęciem najlepiej - może strona lokalnej policji zamieściła komunikat, udostępnić go na portalach społecznościowych, jeśli na takowych bywasz.
      • nutka07 Re: Zagineła dziewczynka :( 04.04.11, 23:14
        A na wlasna reke mozna zamieszczac takie informacje np. na FB?
        • demonii.larua Re: Zagineła dziewczynka :( 04.04.11, 23:22
          Jeśli np. na stronie policji albo w mediach czy na stronie Itaki jest oficjalne info to jak najbardziej.
          Żeby wydrukować jakieś plakaty czy dopiero kontaktować się z mediami to raczej rodzina powinna - tak mi się wydaje. Autorka nie napisała w jakiej fazie są poszukiwania dziewczyny.
          • nutka07 Re: Zagineła dziewczynka :( 04.04.11, 23:31
            No wlasnie.
            A dzisiaj juz piaty dzien.
      • hiacynta333 Re: Zagineła dziewczynka :( 04.04.11, 23:15
        Dzięki , jutro zadzwonie do rodziny i poproszę o zgodę na publikację zdjęcia. postaram się zrobić co się da. Żyjemy w takich czasach,że mamy możliwości.A tak poza tym ,dziś skończyłam 43 lata.(stara dupa jestem sad )
        • nutka07 Re: Zagineła dziewczynka :( 04.04.11, 23:19
          Ale przynajmniej juz nie palisz.
          Wszystkiego Najlepszego!
          • hiacynta333 Re: Zagineła dziewczynka :( 04.04.11, 23:22
            Nutka , a wiesz jaka jestem dumna z tego smile kurcze , paliłam 25 lat sad
          • bi_scotti Re: Zagineła dziewczynka :( 04.04.11, 23:25
            A policja? Nie bardzo rozumiem zwiazek ubostwa z poszukiwaniem zaginionego dziecka. W kazdym kraju sa najczesciej dosc sztywne przepisy regulujace zaleznosc pomiedzy wiekiem zaginonej osoby a rozpoczeciem poszukiwan na duza skale - im mlodszy zaginiony tym szybciej zaczyna sie szukac. Czy w PL policja nie organizuje grup wolontariuszy przeszukujacych okolice etc? A jak nie policja (???) to przynajmniej szkola powinna zadzialac skrzykujac ludzi z okolicy, wyznaczajac kwadraty poszukiwan i ogolnie nawigujac cala sprawe. Dziecko moglo wpasc do jakiegos dolu, zmalac noge i nie moc sie wydostac, moglo zemdlec bo cos tam i lezec w krzakach, sa rozne opcje co sie moglo zdarzyc szczegolnie na trasie szkola-dom.
            • czar_bajry Re: Zagineła dziewczynka :( 05.04.11, 01:08
              Do poszukiwań kasy nie trzeba, potrzeba za to ludzi którzy chcą pomóc.
              Pomijam policję gdyż oni z urzędu szukają i pewnie na prowadzenie wychodzi opcja " ucieczki".
              Całe miasto trzeba oplakatować apelem o zaginięciu wraz ze zdjęciem, takie apele piszesz na kompie a porem drukujesz. W necie też trzeba dać ogłoszenia na wszystkich możliwych forach i portalach i wszędzie koniecznie ze zdjęciem.
              Zgłosić się do Itaki.
            • gacusia1 Bi-scotti 05.04.11, 03:53
              Ja to moglabym Ci opowiedziec o polskiej policji big_grin o ich "osiagnieciach"... Tak,jak wielu rzeczy w NASZYM(Twoim i moim) kraju nie lubie,to policja dziala tu bez zarzutow-jak narazie smile a tez mialam kilka z nia "przyjemnosci".
              • bi_scotti Re: Bi-scotti 05.04.11, 04:10
                gacusia1 napisała:

> Ja to moglabym Ci opowiedziec o polskiej policji big_grin o ich "osiagnieciach"...

I to mnie napawa smutkiem, bo ja wyjechalam z PL jak jeszcze bylo MO i ZOMO ... i jakos naiwnie oczekuje, ze jak "to" sie nazywa Policja, to dziala jakos bardziej sensownie. Szczegolnie w takich okolicznosciach jak zaginiecie kogos nieletniego. Serve and protect, eh ...
    • adwarp Re: Zagineła dziewczynka :( 05.04.11, 08:13
      jeżeli to było koleżanka twojej córki, to może córka wie coś na co nie zwraca uwagi, a co może być pomocne?
      jakiś chłopiec?mężczyzna?
    • lilka69 zdziwill mnie ten jasnowidz w tekscie 05.04.11, 09:28
      trzezwo myslacy ludzie nawet zamozni nie daja sie nabrac jasnowidzom.

a poza tym potwornie stresujaca sprawa. od razu sie zastanawiam- czy cos jej sie nie stalo...
      • krapheika Re: zdziwill mnie ten jasnowidz w tekscie 05.04.11, 09:59
        Co ty nie powiesz, akurat jasnowidza z Czluchowa poznalam osobiscie gdy zaginal brat mojego kolegi.I faktycznie te "wysmiewane" widzenia sie spelnily. Poza tym pan J. ma do tej pory na koncie mnostwo dyplomow i podziekowan od policji w calej Polsce. To co wydaje nam sie nierealne nie znaczy, ze tego nie ma.
        Co do watku, portale spolecznosciowe, fora lokalne, lokalne media, plakaty, mozliwosci jest ciut i troche.
        • lilka69 Re: zdziwill mnie ten jasnowidz w tekscie 05.04.11, 10:36
          absolutnie wierze w prawa fizyki, chemii. jestem zacietrzewionym ateista. stad brak wiary w jasnowidzow.
          • babunia_wygodka Re: zdziwill mnie ten jasnowidz w tekscie 05.04.11, 12:16
            lilka69 napisała:

> absolutnie wierze w prawa fizyki, chemii. jestem zacietrzewionym ateista. stad
            > brak wiary w jasnowidzow.

Twoje wynikanie jest kompletnie dziurawe. Prawa fizyki nie implikuja niemożliwości istnienia jasnowidztwa, a wiara w bóstwa nie implikuje z kolei obowiązku jego istnienia.
            Ale to typowe u "racjonalistów" dziury w rozumowaniu suspicious
      • majenkir Re: zdzi 05.04.11, 14:27
        lka69 napisała:
        > trzezwo myslacy ludzie nawet zamozni nie daja sie nabrac jasnowidzom.

W takich sytuacjach ludzie robia rozne dziwne rzeczy. Tonacy brzytwy sie chwyta.... sad.
        • ona_bez_ogona Re: zdzi 12.05.11, 14:14
          hiacynta znalazło się to dziecko???
    • xxx-25 Re: Zagineła dziewczynka :( 05.04.11, 09:47
      Ja bym zasugerowała rodzicom i ewentualnie zaproponowała że sama mogę to zrobić i tu :
      - TVN
      - super Express
      - fakt
      - gazeta.pl
      (na początek strony internetowe, potem ewentualnie papierowa, ale to sami proponują jak temat chwyci)
      - plakaty na mieście(przystanki, szkoły, sklepy)

To chyba na pierwszy rzut bym zrobiła, jeszcze ITAKA i zgłoszenie do niej.

Ale jak sama wiesz tutaj na początek rozmowa z rodzicami, spytaj ich, zaproponuj, podsuń pomysł.
      Uważam że trzeba jak najszybciej nagłośnić sprawę, bo cenne godziny uciekają. Policja pracuje swoją drogą, ale zwykli ludzie bardzo często mogą pomóc, może coś widzieli i dopiero zdjęcie dziecka przypomni im o fakcie który wydał im się mało istotny, a w rzeczywistości daję nadzieję i ślad.

Swoją drogą to jest przerażające, mała dziewczynka znika, jakaś masakra sad
      • krapheika Re: Zagineła dziewczynka :( 05.04.11, 10:03
        Pisalas, ze to Szczecin, rzut kamieniem od De, tam mozna byloby tez skontaktowac sie z fundacjami dzieci zaginionych, niemiecki FB tez jest. Plakaty na przygranicznych (tak wiem nie ma juz granicy) stacjach benzynowych.
    • leeloo2002 zgłosić zaginięcie do ITAKI 05.04.11, 10:45
      głoście zaginięcie do ITAKI - centrum poszukiwań ludzi zaginionych, oni powinni pomóc
      www.zaginieni.pl/
      • hiacynta333 Re: zgłosić zaginięcie do ITAKI 12.05.11, 22:37
        Po trzech dniach wróciła.Nie znam szczegułów , nie chciała z moją córką o tym rozmawiać.Ale dobrze,że wszystko się tak skończyło.Kurcze mam córkę w tym samym wieku,ciężko było mi sobie wyobrazić co przeżywa tamta mama.
        • baltycki Re: zgłosić zaginięcie do ITAKI 13.05.11, 00:26
          Autor: hiacynta333 04.04.11, 22:56
          Moja córka chodzi do 3 klasy gimnazjum . W czwartek wyszła z domu jej koleżanka i do tej pory jej nie ma .

Czwartek byl 31.03.. czyli, gdy to pisalas, ona juz byla w domu..

A Ty piszesz dopiero 12.maja.. i to w odpowiedzi na pytanie..
          hiacynta333 napisała:
          > Po trzech dniach wróciła.Nie znam szczegułów

i nawet nie napiszesz "przepraszam"??
          Przepraszam, ze niepotrzebnie martwiliscie sie przez prawie 1,5 miesiaca??
          No jak tak mozna????
    • gazeta_mi_placi Re: Zagineła dziewczynka :( 13.05.11, 07:56
      >Najbardziej wkurza mnie Ze brak kasy unimożliwia pomoc,rodzina Iwony Wieczorek miała kasę na detektywa i jasnowidza.

Nie wiem, mnie jakoś nie wkurza że np. zamożniejsi rodzicie chorego dziecka mogą od razu wyłożyć pieniądze na operację czy rehabilitację dziecka, mimo że są też rodzice tak samo chorych dzieci których na to nie stać, idealnie byłoby gdyby wszystkich było stać, ale skoro tak nie jest to cieszę się, że choć niektórzy mogą prze posiadane pieniądze pomóc w wyzdrowieniu/odnalezieniu itp...
      Uważam że zazdrość w tym przypadku jest lekko nie na miejscu uncertain, zwłaszcza że w przypadku Iwony nic lub nie wiele to dało sad
    • madziulec Jak się poszukuje człowieka 13.05.11, 09:48
      Z wlasnych doswiadczen:

- zglaszamy na policje
      tu dostajemy protokol o zgloszeniu
      zgloszenia moze dokonac rodzina - najlepiej miec zdjecie, podobno potem umieszczaja w internecie, ale.. ja jakos nie widzialam, mimo ze mieli umiescic zdjecie mojej mamy
      twierdza tez, ze jakoby przeszukuja bazy ludzi zmarlych NN pod katem cech podobnych typu wiek, wzrost itp.
      najlepiej miec jak najwiecej cech i informacji, ktore pomoga w razie czego zidentyfikowac dana osobe: wzrost, waga, cechy szczegolne (blizny, pieprzyki wieksze, niedosluch)

Tu drobna uwaga: jesli poszukiwane jest dziecko to trafia na specjalna liste i jest rzeczywiscie poszukiwane. Podobnie dzieje sie z osobami bioracymi stale leki.
      Reszta osob nie jest czynnie poszukiwana. Oznacza to tylko tyle, ze jesli policja przez przypadek taka osobe spotka to bedzie dobrze.

- z protokolem mozemy dokonac zgloszenia do ITAKI. Wczesniej Itaka nie przyjmie zgloszenia. ITAKA informuje tez pare zrodel, ale nie liczmy, ze sprawe zalatwi za nas.

- warto zamiescic info na szukamywas.pl
      - portale spolecznosciowe typu Facebook - tu nei trzeba czyjejs zgody. W przypadku mojej mamy lecialo to naparwde lawinowo. Po prostu ja wrzucilam informacje i dalej przeakzywali znajomi znajomym. O to wlasnie chodzi. Zamieszcza sie tez na forach regionalnych (to ma sens), ogolnopolskich Gazety Wyborczej (moga kasowac nadgorliwi admini twierdzac, ze to ogloszenia), na Goldenline.

No i najtrudniejsze: praca wlasna:
      - obdzwonienie szpitali. W Warszawie jest taki numer, gdzi esie dzwoni, mowia o tym czy w danym okresie przewozili osobe o tym nazwisku bądz NN do jakiegos szpitala badz kostnicy.
      - korporacje taksowkowe
      - zajezdnie autobusowe
      - noclegownie
      - dworce kolejowe i autobusowe (wieczorami)

- oplakatowywanie okolic...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka