czarnaalineczka 09.04.11, 19:43 jak jest wasza ulubiona ? ( wątek o Kaczmarskim mnie zainspirował) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
morgen_stern Re: poezja 09.04.11, 19:47 Plath, Wojaczek, Czechowicz. Nie czytam jej zbyt dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
broceliande Re: poezja 09.04.11, 19:49 Ja najbardziej lubię moje wiersze, jestem lokalną sławą Lubię przeczytać jakiś jeden utwór i potem nad nim dumam. Jestem zwolenniczką oszczędnego stylu, bez rymów, z mocną pointą, taką walniętą w twarz. Odpowiedz Link Zgłoś
daisy Re: poezja 09.04.11, 19:51 Od dawna się zastanawiam, skąd pochodzi cytat w twojej sygnaturce. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: poezja 09.04.11, 19:56 A wystarczy użyć wyszukiwarki www.google.pl/search?sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=Tu+rado%C5%9B%C4%87%2Cgdy+kura+u+sto%C5%82u+tak+punktualna! Odpowiedz Link Zgłoś
daisy Re: poezja 09.04.11, 20:02 Czy ja napisałam, że chcę to wiedzieć? Precz z wulgarną dosłownością i faktografizmem! Odpowiedz Link Zgłoś
daisy Re: poezja 09.04.11, 19:50 Wymienić ulubioną byłoby trudno - ale na przykład bardzo lubię Tennysona. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: poezja 09.04.11, 19:57 No tak, zapomniałam o Poświatowskiej. "Życie, nie odchodź jeszcze. Umrę, jeśli odejdziesz" Prostota i siła tego zabiegu stylistycznego powaliła mnie niegdyś na kolana. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: poezja 09.04.11, 19:55 Świrszczyńska, Leśmian, Jasieński, Słowacki (Beniowski, Podróż do Ziemi Świętej, Lambro), Mickiewicza ballady (na czele z Alpuharą), Tuwima "Kwiaty polskie" i "Lokomotywa", Szymborska, wczesny Herbert i późny Miłosz. Jako małolata uwielbiałam Gałczyńskiego i został mi sentyment. Odpowiedz Link Zgłoś
szyszunia11 Re: poezja 09.04.11, 20:07 daisy napisała: > "jeszcze się broni Zwierz Alpuhary" a nie "broni się jeszcze"? ten Zwierz ma się rozumieć... Odpowiedz Link Zgłoś
daisy Re: poezja 09.04.11, 20:11 Może, może - taki Zwierz to nigdy nie wiadomo, co zrobi. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: poezja 09.04.11, 20:15 To jeszcze Garcia Lorca - tak po linii Grenady. I Oniegin, i niektóre wiersze Mandelsztama. Dużo tego jest. Odpowiedz Link Zgłoś
daisy Re: poezja 09.04.11, 21:05 O Mandelsztamie było ciekawie (i smutno) w Wyborczej w zeszłym tygodniu (piątek albo sobota). Właściwie krótki esej, ale bardzo przejmujący. Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: poezja 09.04.11, 21:38 Majakowski i Brodski. Tzw. "legenda" Majakowskiego, która została mu stworzona w ZSRR, jest dla niego tak naprawdę bardzo krzywdząca. Bo on nie był tak naprawdę piewcą rewolucji (a w każdym razie, był nie tylko piewcą rewolucji). Achmatowa. i Barańczak - ale jego cenię za przekłady, poezji własnej prawie nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: poezja 09.04.11, 22:24 O, do Majakowskiego się przyłączę (jako forowa lewaczka). Czasem Jesienin - wiersz o suce, której utopiono dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
broceliande Re: poezja 09.04.11, 20:20 Ja chyba musiałabym podać tytuły, nie autorów. Ważne dzieło, nie osoba... Jeśli już, to Bursa, Różewicz, Szymborska. Wiersz, który zrobił na mnie największe wrażenie, napisał jakiś gruziński poeta. Rzecz była o mężczyźnie, który kupił sztuczne kwiaty. Czuję dreszcz, kiedy o tym pomyślę. Odpowiedz Link Zgłoś
broceliande Re: poezja 09.04.11, 20:35 A co, znasz? Tego wiersza nie ma nigdzie, sto razy chciałam go wygooglować. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: poezja 09.04.11, 20:56 Ale ten grecki nie kupował, tylko chce, by mu kupiono, dlatego nie jestem pewna, czy to ten sam. Zajrzałaś na pocztę? <niecierpliwi się> Odpowiedz Link Zgłoś
thegimel Re: poezja 09.04.11, 20:39 Pawlikowska i Leśmian. Uwielbiam Dziewczynę. To chyba najlepszy wiersz jaki powstał (moim skromnym zdaniem oczywiście) literat.ug.edu.pl/lesman/dziewcz.htm Odpowiedz Link Zgłoś
trendsetterka Re: poezja 09.04.11, 21:21 jesli mogę Cię zapytać - dlaczego Dziewczyna? wydaje mi się strasznie smutnym, rozpaczliwym wierszem, odbierającym ludziom nadzieję! "A ty z tej próżni czemu drwisz, kiedy ta próżnia nie drwi z ciebie?" Jak interpretujesz te słowa? Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: poezja 09.04.11, 21:38 Nie mogę go przeczytać, żeby nie płakać - i nie ze smutku. (I nie ze śmiechu ) Odpowiedz Link Zgłoś
konwalka Re: poezja 09.04.11, 21:03 Leśmian, bohater mojej pracy mgr za Woła wiosnowatego, przy którym becze ZAWSZE miałabym ochotę Leśmiana zabić a potem wskrzesić za "mrówki, co jak wylew krwi płyną" i słonia, co się wzgórzy w zaroślach ps mało kto wie, że Jan Brzechwa to tez Lesman (prawdziwe nazwisko Leśmiana) i jego brat cioteczny, któremu Bolesław wymyślił nazwisko literackie Odpowiedz Link Zgłoś
daisy Re: poezja 09.04.11, 21:08 Leśmian jest fajny. Ładnie o nim pisał Słonimski w Alfabecie wspomnień. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: poezja 09.04.11, 21:26 Zgaduj-zgadula Tu fragment ulubionej poezji: (...) wiec jesli ci kiedys ta noc sie przypomni to nie odpodzaj jej, nie oprzytomnij, bo wiedz, ze sie komus przysnila ta noc, ktorej moze nie bylo." Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: poezja 09.04.11, 22:28 Tego nie znam (bo bym zapamietała). A to? V P i o s e n k a z P a s s L u e g Nie kuś mnie, pomywaczko zielonych talerzy, Bo dziś jestem zmęczony, trzeba spocząć trocha, Bo jeśli ja chcę kochać, to już jak należy - Bo kto nie całkiem kocha, ten wcale nie kocha. Lecz kochać - to się wiązać. A ja muszę w drogę I nie możesz się nawet o to na mnie gniewać, Że cię całować nie chcę i pieścić nie mogę - Bo chcę iść coraz dalej - coraz głośniej śpiewać. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: poezja 09.04.11, 22:37 Zalezy od dnia i godziny, lubie poezje dotyczaca wojny, nie wiem czemu. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: poezja 09.04.11, 23:15 jak sie ladnie watek rozwija nie bój się chodzenia po morzu nieudanego życia wszystkiego najlepszego dokładnej sumy niedokładnych danych miłości nie dla ciebie czekania na nikogo Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 to jeszcze wiosennie 09.04.11, 23:26 za wiosny podmuchem poczułem się pół-duchem pół-dupem Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: to jeszcze e-mamowo 09.04.11, 23:36 (...) ty świński ryju, ty świński ogonie, ty świńska nóżko, ty golonko, ty fałdo, ty grubasie, ty pyzo, ty klucho, ty kicho, ty pulpecie, ty żłobie, ty gnomie, ty glisto, ty cetyńcu, ty zarazo pełzakowa, ty gadzie, ty jadzie, ty ospo, ty dyfteroidzie, ty pasożycie, ty trutniu, ty trądzie, ty swądzie, ty hieno, ty szakalu, ty kanalio, ty katakumbo, ty hekatombo, ty przykry typie, ty koszmarku, ty bufonie, ty farmazonie, ty (...) Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: to jeszcze e-mamowo 09.04.11, 23:40 Z dziećmi trzeba surowo zamiast płaszcza łach ubierz łach zapnij łach szanuj łach ten łach to moja praca moje wyprute żyły ten łach moje stracone złudzenia moje niedoszłe posłannictwo moje złamane życie moja martwa perspektywa wszystko ten łach ubierz łach zapnij łach szanuj łach Odpowiedz Link Zgłoś
trendsetterka Re: poezja 09.04.11, 23:48 > moja ulubiona poezja to proza ...brzmi poetycko! Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: poezja 09.04.11, 23:51 Najbardziej poetyckie zdanie prozą, jakie słyszałam: Byt jest, a niebytu nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
hovawartka Re: poezja 10.04.11, 01:54 To interpretacja Parmenidesa (z jego poematu), chyba dobrze pamiętam? Nasz profesor zakręcony na punkcie Parmenidesa i autor ksiażki z tego tematu uważał, że ta konkluzja jest bez sensu. Że greckie "hos" tu pełni funkcję "jak", a nie "że". Do egzaminu uczyłam się cytatu, kiedy bogini mówi: "Nuże będę mówiła, a ty rozgłoś to jakie dwie drogi badania są" (1 droga) hos jest i hos niedopuszczalne jest nie być (2 droga) hos nie jest i hos konieczne jest nie być Wspomniały mi się przecudowne studia podyplomowe, choć filozof ze mnie kiepski Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: poezja 10.04.11, 18:30 Jakie to dziwne tak bolało nie chciało się żyć a teraz takie nieważne niemądre jak nic Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: poezja 10.04.11, 18:33 Myślisz - znowu się spóźnia zaraz się obrażasz marudzisz jak sikorka ta brzydsza bez czubka kto miłości nie znalazł już jej nie odnajdzie a kto na nią wciąż czeka nikogo nie kocha martwi się jak wdzięczność że pamięć za krótka miłość dawno przybiegła i uklękła przy nas spokojna bo szczęście porzuciła ciasne spróbuj nie chcieć jej wcale wtedy przyjdzie sama Odpowiedz Link Zgłoś