Dodaj do ulubionych

pierwsze urodziny

15.04.11, 19:00
zbliżają się pierwsze urodziny mojej córci chciałabym zorganizować jej przyjęcie macie jakieś pomysły? a może podzielicie się swoimi doświadczeniami???
czekam na rady i propozycje jak udekorować dom co podać do jedzenia?
Obserwuj wątek
    • gazeta_mi_placi Re: pierwsze urodziny 15.04.11, 20:44
      Wszystko jedno, poważnie mówię smile
      Dziecko w wieku jednego roku nie zapamięta z tych urodzin kompletnie nic, możesz zrobić imprezę na 100 osób z super menu, możesz ten dzień obejść jak każdy inny, gwarantuję, że dzieciak w tym wieku i tak nic nie zapamięta więc po masz się produkować?
      • halapta Re: pierwsze urodziny 15.04.11, 21:43
        Zgadzam się. A jeszcze, niedojrzałe emocjonalnie gorzej zniesie wszelkie szaleństwa. Niech dziecko wie, że to wyjątkowy dzień, ale nie za dużo nowości, ekscytacji, gości etc.
        • trzyswinie Re: pierwsze urodziny 17.04.11, 19:15
          torcik, czapeczka na główkę i błagam niech nie losuje tych bzdurnych rzeczy
    • ga-ti Re: pierwsze urodziny 15.04.11, 20:51
      Mój syn na roczek był przeziębiony, marudny i nie wyspany, bo przyjechali dziadkowie i z wrażenia i emocji nie mógł spać. Do córki zaprosiłam znajomych z dziećmi, więc cała ferajna szalała i było wesoło. Moje lubią balony, więc na urodziny kupujemy + serpentyny, gwizdki, trąbki, kolorowe czapeczki, kubeczki itp. No ale roczniak to chyba nie koniecznie pojmie o co chodzi wink
      Jeśli nie boi się balonów to może baloniki kolorowe kup. Świeczka na torcik (choć moje na rok nie umiały dmuchać, ale świeczka im sie podobała), torcik "jadalny" dla roczniaka, by mógł się chociaż umorusać. Zadbać, by zaproszeni goście nie siedzieli tylko za stołem, a pobawili się z solenizantką. Menu i resztę raczej pod gości dobierz.
      A i ważne, żeby przygotowania nie pochłonęły za dużo Twojego czasu, bo to się odbije z niekorzyścią dla maluszka.
      Sto lat dla córci smile
      • gazeta_mi_placi Re: pierwsze urodziny 15.04.11, 21:30
        Bez przesady, wystarczy spokojnie 80, ludzie 100-letni niezwykle rzadko są w miarę choćby sprawni fizycznie i intelektualnie.
        • ga-ti Re: pierwsze urodziny 15.04.11, 21:38
          Ha! Powiedz to mojej babci, która latem obchodzić będzie 80 właśnie. Co jej zaśpiewać? Bo jakoś w miarę sprawna i nie spieszy się na tamten świat. Chciałaby jeszcze pożyć.
    • majowadusza Re: pierwsze urodziny 15.04.11, 21:43
      pierwsze urodziny moich dzieci były bardziej dla nas, dorosłych. Chodziło o gadżety typu torcik, balony. Dziecko NIC nie pamięta.
      Ale rozumiem Cię. To pierwsze święto Twojego dziecka i chcecie dać dziecku to co najlepsze.

Naprawdę wystarczy niewielkie spotkanie towarzyskie, kilka zdjęć. Zostawcie sobie na pamiątkie świeczkę z tortu. Miło potem obejrzeć w pudełku pamiątek kilka takich miłych drobiazgów.
    • kalarepka83 Re: pierwsze urodziny 15.04.11, 21:44
      My na nasze naszykowaliśmy się jak głupi i....

1) Cały dom był w balonach (leżały na ziemi, myśleliśmy, ze to takie fajne tongue_out), pęknięcie pierwszego wywołało płacz i balony trzeba było sprzątnąć tongue_out
      2) Za nic na świecie nie chciała włożyć "imrezowej" czapeczki, u innych też jej się nie podobało smile
      3) Kupiliśmy takie...nie wiem jak się nazywa... trąbki do dmuchania, które się rozwijają....była nimi przerażonatongue_out
      4) A tak w ogóle dostała pierwszy raz w życiu, akurat w trakcie imprezy, jakiejś okropnej biegunki. Chyba z 10 razy kupę zrobiła, pupę odparzyła i generalnie była nie w humorze tongue_out

Nie warte to było tylu przygotowań, ale na zdjeciach wygląda ok smile

Moze drugie urodziny będa lepsze smile
      • halapta Re: pierwsze urodziny 15.04.11, 21:54
        Nie drugie urodziny też nie są takim przeżyciem dla dziecka jak dla jego rodziców.
    • eilian Re: pierwsze urodziny 15.04.11, 21:58
      Te roczki to głupota jakaś. Dziecko nic nie kuma, dla niego to bez znaczenia a dodatkowe zamieszanie może tylko go zmęczyć i rozdrażnić a jeszcze jak ktoś wymyśli balony albo inne "atrakcje" to jeszcze płacz będzie. IMO bez sensu.
      • lilka69 Re: pierwsze urodziny 16.04.11, 21:54
        elian ma racje ale PREZENTY TRZEBA ZEBRAC od rodziny, w dodatku wszyscy tak sie debilnie ciesza jak dziecko wyciagnie kieliszek lub rozaniec. dla mnie pierwsze urodziny to naciaganie rodziny i znajomych na prezenty i nic poza tym.
        • gupia_rzona Re: pierwsze urodziny 16.04.11, 22:18
          ke? jaki kieliszek czy różaniec? to jakiś zwyczaj???
          dla mnie głupota. Na pierwszy rok naszego oczekiwanego i kochanego dziecka kupiliśmy jej torcik (taki mały) plus świeczkę, którą i tak chciała zgasić palcami. Zdmuchęłyśmy ją z córką na kuchennym blacie. Ot i takie przyjęcie big_grin
          za miesiąc drugie urodziny. Mała coś tam kuma, ale też nie zamierzam się wysilać. Tort będzie. Może jakieś balony, czapki i tąbki dla naszej trójki. i basta. Nie dajmy się zwariować
          • gupia_rzona Re: pierwsze urodziny 16.04.11, 22:20
            aaa i ten wtręt typu "oczekiwane i kochane dziecko" jest po to, żeby uciąć komentarze. Nie raz usłyszałam, że dziecko jest dla mnie nieważne, bo mu przyjęcia nie zrobiłam tongue_out
            • lilka69 Re: pierwsze urodziny 16.04.11, 22:33
              tak tez pomyslalam, ze wtret byl potrzebny aby nie bylo watpliwosci smile
          • lilka69 Re: pierwsze urodziny 16.04.11, 22:32
            bardzo fajnie-swieczka, tort aby rodzice sobie pojedli. drugie urodziny- bardzo fajny pomysl z balonami.

a ten kieliszek i rozaniec to tylko czesc przedmiotow, ktore wiekszosc polski ustawia przed dzieckiem. wrozba na przyszlosc.
          • gazeta_mi_placi Re: pierwsze urodziny 18.04.11, 10:37
            Ale chrzciny chociaż wyprawiłaś?
      • basia1408 Re: pierwsze urodziny 16.04.11, 22:25
        zabijcie ją mam dosyc wzoruje sie na lipcowej? nie wychodzi jej to....
      • gazeta_mi_placi Re: pierwsze urodziny 18.04.11, 10:40
        Moją siostrzenicę (dwuletnią co prawda) postawili przed tortem ze świeczką i zaczęli śpiewać 100 lat, biedulka popatrzyła po śpiewających gościach i popłakała się sad
        A najlepszej zdjęcia na NK miała moja koleżanka z liceum big_grin
        Bardzo się postarała na roczek, baloniki, torciki i zdjęcia dziecka z tortem, z tym że widać było po grymasach na buzi dziecka że nie sprawiło mu to radości, na każdym ze zdjęć widać, że dziecko pokrzywione jest i chyba płacze.
    • kasicasiasia Re: pierwsze urodziny 18.04.11, 10:13
      U mnie już po imprezie. Moja mała całkiem niedawno świętowała pierwszy roczek big_grin Ja postawiłam na tradycyjną imprezkę rodzinną z tortem i zastawionym stołem. Wszyscy spędziliśmy cudownie czas, dzieciaki siostry i moi młodzi siostrzeńce bawili się prezentami, dla nich przygotowałam oddzielny stół ze słodyczami i owocami, starsi gościli się (grzecznie smile) przy suto zastawionym stole. Polecam takie imprezki smile
    • iwonag25 Re: pierwsze urodziny 18.04.11, 10:26
      U mojej pierwszej córki roczek to było wielkie wydarzenie. Dziadkowie, ciocie, chrzestni. Pełno balonów, wszystko dopracowane na tip-top. Mała po dwóch godzinach padła. A po wyjściu gości ja teżsmile Drugiej córce już chciałam nie wyprawiać roczku, bo doszłam do wniosku że to tylko impreza dla dorosłych. Takie dziecko nic nie rozumie. Ale na tą wieść chrzestni się oburzyli, więc zrobiłam mini imprezkę tylko z torcikiem, paluszkami i ciastkami. I tak jak w pierwszym przypadku córka po ok 2 godzinach padła, goście się zmyli, ja prawie nie miałam sprzątania i wszyscy byli zadowoleni. No i u mnie na życzenie chrzestnych było to owe wybieranie przedmiotów (swoją drogą wcale straszne to nie jest, wręcz może być zabawne). Satrsza córka zrozumiała sens urodzin dopiero ok. 4 roku życia. W związku z tym młodszej już urodzin wyprawiać na razie nie będę.
    • thorgalla Re: pierwsze urodziny 18.04.11, 10:45
      Dziecko może i nie rozumie i nie będzie pamiętać ale od czego cuda techniki.
      Urodziny zostały nagrane więc za parę lat mała sama zobaczy,jak to wyglądało.
      Specjalnych dekoracji nie było,obiad jednodaniowy,dużo owoców (czerwiec był) i tort w kształcie dżdżownicy wink
      • jakostak5 Re: pierwsze urodziny 18.04.11, 11:07
        i za te pare lat bedzie dopytywac, jak to bylo, jaki byl prezent itp. dziwne to podejscie ze po co sie wysilac, jak dziecko pamietac nie bedzie.
        • iwonag25 Re: pierwsze urodziny 18.04.11, 11:14
          Jakoś ja rodziców o to nie wypytywałam, moja 6 letnia córka też nie pytała jak to było na roczku i raczej nie znam żadnego dziecka które interesowało się po latach swoim roczkiem, tym bardziej prezentami jakie dostało. Nie będę się wysilać tylko dlatego, żeby po latach dać dziecku satysfakcjonującą odpowiedź.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka