rayela 19.09.06, 09:05 ta pol reklama toyoty dziala mi na nerwy!!!..no ciekawa fakt,ale to okienko nie chce sie zamknac...nie moge dostac do krzyzyka,bo ciagle sie przesuwa...co jest grane noo?!..i nie mam jak poczytac o Panu Andrzeju:( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mcgoo Re: Inność Andrzeja Seweryna 19.09.06, 09:43 Wreszcie normalny glos z wolnego swiata - mowie to calkiem powaznie bez cienia ironii. nie mozna abstrhowac od murzyna ze jest murzynem, dlaczego mam na niego mowic afroeuropejczyk? nie mozna mowic ze Polska jest glupia,ciemna bo katolicka abstrahujac od zrozumienia tego kraju podobnie nie mozna mowic o Paryzu ze ... swiete slowa - chyle glowe przed panem Sewerynem i jeszcze jedno zdanie : "Ale uważam, że potępienie przerywa dialog, kończyć na potępieniu to łatwizna. Dlatego krzykacze z obu obozów mnie nie interesują. Jestem zwolennikiem dialogu." piekne slowa ktorym moge tylko przyklasnac. Wreszcie cos fajnego przeczytalem w Gazecie. Odpowiedz Link Zgłoś
mgt-22 Re: Inność Andrzeja Seweryna 19.09.06, 09:51 he, he pan Andrzej jest taki tolerancyjny bo spróbowałby inaczej powiedzieć co myśli o czarnuchach a na drugi dzień straciłby posadę w tym postępowym Paryżu Odpowiedz Link Zgłoś
grubasek73 Re: Inność Andrzeja Seweryna 19.09.06, 10:07 Nie! Nie rozumiesz chyba, że po świecie chodzą ludzie KULTURALNI i NA POZIOMIE, dla których szacunek wobec INNYCH ludzi jest oczywistością! Czarny, Biały, homoseksualista, żyd - co za różnica? Każdego człowieka trzeba szanować. Nikt nie ma prawo by czuć się lepszym od innych. Ale ty pewnie jesteś wyznawcą Wierzejskiego i jego "Cywizlizacji Białego Człowieka" - wstyd! Odpowiedz Link Zgłoś
igf2r Re: Inność Andrzeja Seweryna 19.09.06, 11:17 Jeden dialog jest wręcz niemożliwy - dialog z ignorantem. Proponuję się nie unosić i ignorować mgt-22. Odpowiedz Link Zgłoś
antefiks hopla! 19.09.06, 18:31 a kiedy dialog z ignorantem jest potrzebny? skoro ignorant jest ignorantem, to oczywiste jest, żeby uszanować ten fakt:) należy go zostawić samemu sobie i nie wytrząsać z niego opinii na temat świata:D (w ogóle to ignorantem jest osoba zadająca te tendencyjne pytania w tym wywiadzie) Odpowiedz Link Zgłoś
rafsagan Re: Inność Andrzeja Seweryna 19.09.06, 12:30 Drogi człowieku. Krzyczysz o kulturalnych i na poziomie ludziach, sugerując, że tak godny wzór oni stanowią. Czemu zatem unosisz się i imputujesz rozmówcy, że ma sie wstydzić za to, że jest wyznawcą tego czy tamtego. 'Nikt nie ma prawa by czuć się lepszym od innych' mówisz. Czy zatem mylne wrażenie odnoszę, gdy odczuwam, że deprecjonujesz wyznawców 'Cywilizacji Białego Człowieka'? Nie twórzmy nowej hierarchii opartej na tolerancji, która dawałaby legitymację, by gardzić tymi mniej tolerancyjnymi... ciepło pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kiczkis Re: Inność Andrzeja Seweryna 19.09.06, 15:16 grubasek73 napisał: > Nie! > Nie rozumiesz chyba, że po świecie chodzą ludzie KULTURALNI i NA POZIOMIE, > dla których szacunek wobec INNYCH ludzi jest oczywistością! > Czarny, Biały, homoseksualista, żyd - co za różnica? Każdego człowieka trzeba > szanować. Nikt nie ma prawo by czuć się lepszym od innych. > > Ale ty pewnie jesteś wyznawcą Wierzejskiego i jego "Cywizlizacji Białego > Człowieka" - wstyd! -------------------------------------- Ja jestem wyznawca "Cywilizacji Białego Człowieka" - ale nie jakiegos "Wierzejskiego.. - Jestem.. i wcale¨mi nie wstyd.. Ja jestem BIALYM CZLOWIEKIEM i takim umre.. - Wnioskowac by nalezalo iz ty "grubasku" masz problemy z tozsamoscia, lub uwazasz ze przynalezysz do INNEJ cywilizacji niz cywilizacja BIALEGO CZLOWIEKA.. Wowczas zrozumiale staja sie gorace potepienia samej mysli iz takowa cywilizacja MOZE istniec i miec - co jeszcze gorsze - prawo bytu i istnienia.. Jest jeszcze inna mozliwosc "grubasku".... Tak ci mozgi wyprali, iz WSTYDZISZ SIE tego ze jestes BIALYM CZLOWIEKIEM.. Stad juz blisko do wszechobecnej paranoi, kiedy na Araba i muzulmanina nie wolno absolutnie nic powiedziec, gdyz WSZYSTKO potrafi uznac za obraze, i nie wolno czynic NIC!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rafsagan Re: Inność Andrzeja Seweryna 19.09.06, 18:29 Uwazasz, ze bedac bialym czlowiekiem nalezy wyznawac 'Cywilizacje Bialego Czlowieka'? A co w przypadku, gdy nie tyle wstyd, ile smutek i zazenowanie gra pierwsze skrzypce w emocjach powstalych jako konsekwencja obserwacji polityki Europejczykow i Amerykanow? Smutek z powodu hipokryzyjnego systemu wartosci, z powodu materialistycznego pragmatyzmu z eksternalizacja kosztow, z powodu niezrozumienia pewnych procesow i nieustannej checi zmieniania swiata podlug swojej autocentrycznej wizji? Nie trzeba miec do tego upranego mozgu, wystarczy obserwacja praw przyczyny i skutku. Poza tym nie ma czegos takiego jak 'Cywilizacja Bialego Czlowieka', to juz jest najwiekszy paradoks, ktory tylko pozornie moze uniewazniac to, co powyzej napisalem. Na szczescie uczymy sie (my, obywatele Europy i Am. Pln), powoli sie przebudzamy i w koncu zdajemy sobie sprawe, ze swiat byc moze nie jest taki, jaki chcielibysmy, jaki byl, a w zwiazku z brakiem narzedzi (na szczescie), nic z tym nie robimy. Warto poczekac na czasy pokory... pozdrawiam serdecznie ravs Odpowiedz Link Zgłoś
okrent9 Re: Inność Andrzeja Seweryna 19.09.06, 18:37 mcgoo, piszesz: "nie mozna abstrahowac od murzyna ze jest murzynem, dlaczego mam na niego mowic afroeuropejczyk?" A dlaczego nie? Gdyby sobie tego życzył. Chyba czegoś jednak nie zrozumiałeś. Pan Andrzej Seweryn mówiąc o tym, że nie da się abstrahować od tożsamości wcale się nie żalił i nie twierdził, że jest to równoznaczne z jakimś Twoim prawem (?) do "nazywania Murzyna po imieniu - Murzynem". W USA ustalono, że tamtejszych Murzynów nazywa się African Americans (co nie ma konotacji negatywnej w przeciwieństwie do określeń takich jak "Nigger" i "Negro", używanych powszechnie w czasach, kiedy Murzyni byli niewolnikami). Nie wydaje Ci się, że warto uszanować ich własne zdanie w tej sprawie? Nie wiem, jak opisują swoją etniczną tożsamość Czarni we Francji, ale uważam, że jeśli chcieliby, żeby ich nazywać "afroeuropejczykami", tak właśnie powinno się ich nazywać. Przecież to nawet o wiele lepiej ich opisuje niż to stare słowo Murzyn - ich przodkowie pochodzą z Afryki, ale oni sami, najczęściej wychowani już we Francji, są w dużej mierze Europejczykami. Odpowiedz Link Zgłoś
ready4freddy Re: Inność Andrzeja Seweryna 19.09.06, 11:30 firefox+adblock+no script. nie widze ani toyoty, ani okienka. Odpowiedz Link Zgłoś
meggi76 Re: Inność Andrzeja Seweryna 19.09.06, 12:02 Ciekawe, że wypowiedź takiego, moim przynajmniej zdaniem, mądrego człowieka nie wzbudza takich emocji i nie tworzy dyskusji na setki postów jak wypowiedź ludzi pokroju Wierzejskiego, Kaczyńskiego, Giertycha i im podobnym. Smutne, że ludzie wolą się przekrzykiwać, obrzucac błotem, budzić w sobie nienawiść niż porozmawiać na poziomie o sprawach ważnych. Może to też świadczy o nas... Polakach... Odpowiedz Link Zgłoś
majster_g Re: Inność Andrzeja Seweryna 19.09.06, 12:20 meggi76 napisała: > Ciekawe, (...) Ladnie napisane. Masz racje, ze to swiadczy o nas. Co ciekawi mnie w wypowiedzi Seweryna, to jego zazenowanie, ze mowi oczywistosci. Odpowiedz Link Zgłoś
okrent9 Re: Inność Andrzeja Seweryna 19.09.06, 18:57 Wiesz, majster_g, a ja się nie dziwię. Kiedy pewne rzeczy stają się dla nas oczywiste tak jak np. przekonanie o tym, że na co dzień należy przestrzegać podstawowych zasad higieny, konieczność mówienia o tym publicznie zaczyna nas żenować. Przeżyłam w USA w sumie trzy lata i tam również wielokulturowość jest oczywistością, tak jak we Francji. Wracam do Polski i mi jej brakuje. Wyjeżdżam tam i czuję się wzbogacona. Mówię o tym w Polsce, i widzę, jak ludzie się na mnie gapią. Że nienormalna jakaś jestem. I nie tłumaczę niczego (swoją drogą pytają nieliczni, najczęściej dzieci), po prostu opowiadam i stwierdzam fakty, bo tłumaczenie też by mnie żenowało. Jakoś tak wstyd i smutno, kiedy dorosłym ludziom trzeba tłumaczyć rzeczy podstawowe. Ale z drugiej strony tak jak Pan Andrzej Seweryn, którego zresztą ogromnie cenię jako aktora i lubię jako człowieka (choć znam Go tylko z wywiadów), jestem przekonana, że jeśli jakiś słabo wykształcony staruszek spotykając po raz pierwszy Murzyna boi się podać mu rękę, trzeba temu staruszkowi sprawy dla mnie już oczywiste delikatnie tłumaczyć... Nie dziwimy się, jeśli nasi dziadkowie nie potrafią obsługiwać komputera; zdajemy sobie sprawę, że może nigdy wcześniej się z nim nie zetknęli. A obcowania z Innym trzeba się uczyć tak jak obsługi komputera. Odpowiedz Link Zgłoś
r306 No coz - zrozummy i ich postawy :) 19.09.06, 15:28 Ale fakt faktem - jest to charakterystyczne..... Odpowiedz Link Zgłoś
szampans Inność Andrzeja Seweryna 19.09.06, 12:30 Ta wypowiedz Pana Andrzeja, to dlugo oczekiwany promien slonca, ktory rozswietla nasz polski ciemnogrod. Zawsze marzylem, marze i marzyc bede o Polsce prawej i tolerancyjnej, w ktorej bedzie sie patrzyc na odmiennosc jak na bogactwo natury Czlowieka. Niestety, to, co sie obecnie tu dzieje, przygnebia mnie i napawa mnie lekiem, gdyz taka wypowiedz, to niezmierna rzadkosc. Dziekuje, Panie Andrzeju ! Odpowiedz Link Zgłoś
meggi76 Re: Inność Andrzeja Seweryna 19.09.06, 14:43 Mi się marzy, żeby moje dzieci mogły żyć za kilkanaście/dziesiąt lat w pokoju,tolerancji, zrozumieniu, a niestety to co się dzieje w Polsce, w Europie, Ameryce i na całym świecie, nie nastraja optymistycznie. Co z tego, że mozna odnaleźć jednostki, dla których drugi człowiek i jego życie to wartość niepodważalna, jeżeli rządzą narodami ludzie przepełnieni nienawiścią i chęcią władzy, zemsty. Możemy i powinniśmy uważać takich ludzi jak pan Andrzej za autorytety moralne, ale liczyc na to, że własnie tacy ludzie zmienią losy świata jest chyba zbyt optymistyczne i to jest okrutne! Oni sa sumieniem, które łatwo zagłuszyć.... Odpowiedz Link Zgłoś
rafsagan Re: Inność Andrzeja Seweryna 19.09.06, 18:31 hm.. znasz pana Andrzeja na tyle, zeby uwazac go za autorytet moralny? poglady to jedno, a zachowanie podlug nich w konkretnej sytuacji to drugie. wg mnie to ostatnie daje wieksza legitymacje, by mianowac kogos autorytetem moralnym. pozdr ravs Odpowiedz Link Zgłoś
peerelski to byl dobrze zapowiadajacy sie aktor ZA KOMUNY!! 19.09.06, 15:08 a pozniej Komuna sie zawalila, a aktorstwo teatralne zawalilo sie wraz z nia!! Seweryn dzisiejszy to zaledwie cien tamtego Seweryna. szkoda, ale to nie jego wina Odpowiedz Link Zgłoś
the.bill1 Dlaczego innosc Seweryna? Moze w GW mysla 19.09.06, 15:12 mysla inaczej, ale tak jak Seweryn mysla wszyscy moi znajomi. Czy Wyborcza naprawde nie moze wyzbyc sie myslenia o Polakach przez pryzmat swoich wlasnych postaw wobec świata? Odpowiedz Link Zgłoś
meggi76 Re: Dlaczego innosc Seweryna? Moze w GW mysla 19.09.06, 15:16 moi znajomi również, ale mimo wszystko NAS nie słychać... Odpowiedz Link Zgłoś
the.bill1 Re: Dlaczego innosc Seweryna? Moze w GW mysla 19.09.06, 20:45 Nie przejmuj się tym, że media a'la Wyborcza niszczą polska godnośc i koiecznie chca tworzyc wizerunek Polaków jako najgorszych. Na tym tle promuje się margines i przedstawia jako polska normę. To taki patriotyzm Michnikowski.... Cenie twoj wpis. Wrazliwosc? jesli chcesz dołaczyc do ruchu Godni Polacy to napisz... Odpowiedz Link Zgłoś
narciarz2 Inność Andrzeja Seweryna 19.09.06, 19:33 Andrzej Seweryn powiedzial: "Staram się zastanawiać nad takimi pytaniami, jakie stawiała Hanna Arendt - jak to się stało, że oddziały, które mordowały, paliły Żydów i Polaków, to były grupy wojskowe zrobione z prostych ludzi, nie żołnierzy SS. Co się dzieje w człowieku, że nagle budzi się w nim takie zło, że jest gotów do zbrodni." Wiezienie Abu Ghraib w Iraku, to samo. Zwykli ludzie znecali sie nad uwiezionymi Irakijczykami. Od jakiegos czasu juz wiemy, ze zwykli ludzie w sprzyjajacych warunkach beda sie znecac nad innymi zwyklymi ludzmi. Niemcy nad Zydami, Amerykanie nad Irakijczykami. Polacy tez sa zwyklymi ludzmi, i tez beda tak postepowac w sprzyjajacych okolicznosciach. Polscy snajperzy strzelali w Fallujah do Irackich powstancow, i rownierz do Irackich cywilow. Jesli Polacy pojada do Afganistanu, to tez beda strzelac i byc moze sie znecac, broniac niekoniecznie naszej sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
rafsagan Re: Inność Andrzeja Seweryna 20.09.06, 13:13 hehe, nie ma to jak mocno zinternalizowany system moralny, czyz nie? ciekawy jestem zdania obroncow idei narodu czy nawet obroncow narodu, czy obroncow idei, jak sie zapatruja na wyrazna opinie Dalai Lamy, ktory mowi Tybetanczykom, zeby unikali jakiegokolwiek konfliktu zbrojnego z Chinami, ktore okupuja Tybet... ciekawe, ze tak wielu z nas nie potrafi zrozumiec podstawowego prawa przyczyny i skutku... Odpowiedz Link Zgłoś
ku_miko Inność Andrzeja Seweryna 19.09.06, 19:45 bardzo mądry wywiad. Dziękuję Panie Andrzeju:) dawno nie czytałam równie sesownej wypowiedzi! Odpowiedz Link Zgłoś
saq Pitolenie 19.09.06, 20:17 gładkie wygładzone słowa. Otwartość na człowieka i jego opinie mogłem zaobserwować na festiwalu Era nowe horyzonty na premierze filmu pana Andrzeja - gdzie wszystkie opinie oprócz tej jednej właściwej były odrzucane z góry. jak widać - pisać/głosić opinie jest łatwiej niż rozmawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
bekoch Re: Pitolenie 19.09.06, 23:40 Coś mi się wydaje, że ma Pan rację, ale przecież od czegoś trzeba zacząć. Odpowiedz Link Zgłoś
jedynataka wyważone słowa bez pretensji do mądrości 20.09.06, 23:47 cenię ludzi, którzy mają odwagę przyznać się do tego, że nie wiedzą wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
y00rek Cenzura hula. 23.09.06, 06:49 O widzę, ża Autorka ma niezłe plecy wśród agorowych cenzorów - mój post był pierwszy, ale widze że go zniknięto, bez śladu. A cóż ja w nim napisałem różnego od większości tutaj opinii? Że wywiadowczyni jest kiepską gaską pseudodziennikarską kompromitującą się podczas tego wywiadu? Przecież to święta prawda... Odpowiedz Link Zgłoś
merianna Re: Cenzura hula. 30.11.06, 18:41 Sie cos poplatalo w myslach i slowach. Raz o tolerancji przez nienegowana innosc a na koncu slowa mistrza Zelwerowicza temu zaprzeczajace i cos jeszcze z duzej niekonsekwencji, ale szukac mi sie nie chce. Takie pseudo-intelektualne gaworzenie. Cieniutkie. Odpowiedz Link Zgłoś