Dodaj do ulubionych

Czy trudno wynająć mieszkanie mając małe dziecko?

11.05.04, 10:27
Mam pytanie do mam wynajmujących mieszkanie. Mieszkam w Warszawie. Od 5 lat
mieszkaliśmy w jednym wynajętym mieszkaniu. Niedawno dowiedziałam się że
będziemy musieli się wyprowadzić. Wiąże się to najprawdopodobniej z tym że
mamy małe dziecko, chociaż właściciele nie powiedzieli nam tego wprost. Boję
się że będzie nam bardzo trudno znaleźć mieszkanie właśnie dlatego że mamy 6
miesięcznego dzidziusia, a dodatkowo nie możemy pozwolić sobie na pierwsze
lepsze mieszkanie, gdyż nasza sytuacja materialna nie przedstawia się
najlepiej i musimy szukać czegoś taniego. Proszę pocieszcie mnie, bo jestem
załamana.
Obserwuj wątek
    • ladydark Re: Czy trudno wynająć mieszkanie mając małe dzie 11.05.04, 10:57
      Cześć. My od kiedy mamy dziecko wynajmujemy już trzecie mieszkanie, ale nie
      musieliśmy wyprowadzać się ze względu na Michasia. Po prostu trafiło nam się
      lepsze i b. blisko babci.Przed wynajęciem pierwszego mieszkania, oglądaliśmy
      chyba z 15 i nigdy nie usłyszałam, że ktoś nie wynajmie bo mamy dziecko.(oprócz
      dziecka mieliśmy też wtedy psa)I raczej to właścicielom zależało zebyśmy tam
      zamieszkali. jeżeli wlasciciele obawiają się ewentualnego dewastu jaki zrobi
      dzieciak (prędzej czy później zrobi) to przecież możecie się umówić ze
      pokryjecie ewentualne szkody. Nie martw się więc bo na pewno znajdziecie sobie
      coś fajnego
      pozdrawiam i zyczę owocnego poszukiwania
    • jezzik Re: Czy trudno wynająć mieszkanie mając małe dzie 11.05.04, 11:00
      Roznie bywa z ludzmi, niestetysad( Ale mysle, ze jest tez sporo takich, ktorzy
      wola pare z dzieckiem, niz studentow np., bo wiadomo, ze nie bedzie glosnych
      imprez i dom raczej bedzie zadbany
      Glowa do gory, znajdzie sie cossmile
      Pozdrawiam
    • kaimek Nie trudno :) 11.05.04, 21:53
      Nigdy nie spotkaliśmy się z jakąkolwiek odmową ze względu na dziecko, chociaż
      nas tym straszono. Wręcz przeciwnie (jak napisała któraś z mam). Uważa się, że
      rodzina z dzieckiem jest porządna i nie będzie z nią problemów. Udanych
      poszukiwań!
    • anek.anek Re: Czy trudno wynająć mieszkanie mając małe dzie 11.05.04, 23:48
      Ja nie miałam nigdy żadnych problemów. zmienialiśmy mieszkanie tylko raz (i to
      drugie w końcu nawet właśnie kupiliśmy!!!) ale oglądałam podczas tez zamiany
      chyba trzydzieści mieszkań. Za każdym razem właściciele bardzo się cieszyli, że
      jest dziecko. To może stanowićargument "za", tak jak w banku kiedy bierzesz
      kredyt: rodzina z dzieckiem jest bardziej wiarygodna, nie zwinie manatków z
      dnia na dzień, prowadzi raczej spokojne życie i sąsiedzi nie będą się skarżyć
      na wieczne imprezy itd, itp. Jeśli coś ci się szczególnie spodoba, a włąściciel
      będzie miał opory, to użyj własnie takich argumentów.
    • groszek19 Re: Czy trudno wynająć mieszkanie mając małe dzie 12.05.04, 07:49
      Szukając mieszkania najczęściej spacerowaliśmy z naszą dwójką. Trudno było
      wynająć, gdy wspomniałam o dzieciach najczęściej nam odmawiano. Za to bandzie
      studentów już nie (nie dotyczy wszystkich studentówsmile. W końcu udało nam się
      wynająć, właścicielka była uprzejma ale jakoś po roku mieszkania zaczęła nam te
      dzieciaki wymawiać. Po nas wprowadzili się studenci, podobno do dziś ciepło
      wspomina nasze umyte okna, odżwieżone pokoje, wytrzepane dywany.Przy dzieciach
      porządek trzeba utrzymać.
      Cóż...
    • krishka Re: Czy trudno wynająć mieszkanie mając małe dzie 12.05.04, 11:26
      Myślę, że problem z wynajęciem mieszkania przez rodzinę z małym dzieckiem nie
      dotyczy głównie hałasów i zniszczeń dokonanych przez dzieciaki. Chodzić może o
      coś innego: polskie prawo jest nadopiekuńcze w stosunku do lokatorów, co wcale -
      jak się okazuje - tym lokatorom nie pomaga. Właściciele mieszkań boją się, że
      jeśli wynajmą mieszkanie rodzinie z dzieckiem, to moga mieć problemy potem,
      kiedy taka rodzina np. nagle oświadczy, że nie będzie płacić, a eksmitować jej
      nie można, bo jest chroniona przez prawo i właściciel musi zapewnić lokal
      zastępczy. Takie są obawy właścicieli. Rzecz jasna, większość rodzin z małymi
      dziećmi to ludzie uczciwi, ale te nieuczciwe wyjątki szkodza całej reszcie.
      Mnie wprawdzie ten problem nie dotyczy (nie mam jeszcze dzieci), ale kiedy z
      mężem parę lat temu szukaliśmy mieszkania do wynajęcia, też miewaliśmy problemy
      i traktowano nas z nieufnością, jako potencjalnych przyszłych rodziców. Jedna z
      właścicielek wręcz powiedziała, że ona woli wynająć samotnemu mężczyźnie, niż
      młodemu małżeństwu, bo ten przynajmniej w ciążę nie zajdzie. Smutne ale
      prawdziwe.
    • szymanska Re: Czy trudno wynająć mieszkanie mając małe dzie 12.05.04, 11:49
      Znam ten problem z dwóch stron wink)) Jako właściciel, wynajmowałam
      Nigeryjczykowi który ozenił się z Polką i mieli dziecko. Mieszkali z dzieckiem
      ponad rok, wyprowadzili się do mieszkania po babci i mi zupełnie nie
      przeszkadzało że mają dziecko. Nigdy nie było z nimi problemów, płacili w
      terminie, sąsiedzi się nie skarżyli. Zmieniłam zdanie na ich temat po
      wyprowadzce, takiego syfu to bardzo dawno nie widziałam, nie bardzo wyobrażam
      sobie jak to dziecko funkcjonowało w takim brudzie. Podłoga w dużym pokoju
      lepiła się od brudu i raczej przypominała klepisko niż klepke dębową. Obecnie w
      tym mieszkaniu mieszka małżeństwo z 6 letnim dzieckiem i mi to zupełnie nie
      przeszkadza.
      Z powodu różnych zawirowań ja również jestem zmuszona mieszkać w wynajmowanym
      (to bardzo skomplikowana sprawa)i właścicielom dziecko zupełnie nie
      przeszkadzało bo sami mieszkali w tym mieszkaniu z 4 letnim synem ale nie
      wiedzieli do czego służy szczotka klozetowa ;-((((
      To nie ma znaczenia czy mieszkają ludzie z dzieckiem czy bez ważne jacy są i
      czy nie zostawią chlewu na koniec.
      • e5121 Re: Czy trudno wynająć mieszkanie mając małe dzie 12.05.04, 17:49
        Sama mam mieszkanie, które wynajmuję. Na warszawskim Bródnie. Mam teraz
        (zreszta po raz pierwszy) bezdzietna pare koło czterdziestki, która notorycznie
        ociąga się z płąceniem. Mnie tam jest wszystko jedno kto bedzie mieszkał byleby
        płacił i nie dewastował zanadto. Mysle, ze łatweij znależć mieszkanie niż
        uczciwych ludzi.
    • ha_linka Re: Czy trudno wynająć mieszkanie mając małe dzie 12.05.04, 17:58
      Mamodawida1, jeśli szukasz mieszkania nadal to odezwij się do mnie na priva. Być
      może zainteresuje Cię oferta o której wiem. Wiem również, że małe dziecko nie
      będzie w tym wpadku żadną przeszkodą smile))
      Halina
    • mamadawida1 Re: Czy trudno wynająć mieszkanie mając małe dzie 13.05.04, 13:19
      Dziękuję za słowa otuchy. Trochę przybiła mnie ta nagła wiadomość o
      wyprowadzce, ale mamy jeszcze trochę czasu i mam nadzieję że rzeczywiście coś
      znajdziemy,chociaż dotychczas wynajmowaliśmy mieszkanie wyjątkowo tanio a
      dodatkowo jest ono w b.dobrym stanie i wiem że jeżeli będziemy chcieli wynająć
      coś tanio to będzie to na pewno mieszkanie o wiele gorsze i mniejsze od
      obecnego.Pozdrawiam wszystkie mamy.
      • agunia38 Re: Czy trudno wynająć mieszkanie mając małe dzie 13.05.04, 15:12
        chyba to nie ma żadnego znaczenia czy masz dziecko czy nie. my prez kilka
        miesiecy wynajmowalismy mieszkanie, bo nieco przeciagnęła sie budowa domu, a w
        starym byłoby nam w trójke za ciasno, ogladalismy z 15 mieszkań i wszyscy
        wiedzieli, że mamy niemowlaka + bardzo chcieli nam wynająćsmile
        a prawo już nie chroni wynajmujacego, nieważne czy ma dzieci czy nie.
        • krishka Re: Czy trudno wynająć mieszkanie mając małe dzie 14.05.04, 19:50
          agunia38 napisała:

> a prawo już nie chroni wynajmujacego, nieważne czy ma dzieci czy nie.

Oj, chroni, chroni (pod warunkiem, że jest umowa najmu). Polecam lekturę Ustawy
          z 21 czerwca 2001 r. o ochronie praw lokatorów, mieszkaniowym zasobie gminy i o
          zmianie Kodeksu cywilnego(Dz. U. z dnia 10 lipca 2001 r.). Nie chroni
          jednocześnie właścicieli, którzy często przez lata nie mogą odzyskać swojej
          własności (np. kamienice z lokatorami, odzyskane przez spadkobierców
          przedwojennych właścicieli)
      • katarka Re: Czy trudno wynająć mieszkanie mając małe dzie 19.05.04, 14:43
        Ja bym ci chetnie wynajela 2-pokojowe, na ul. Czerniakowskiej w dobrym stanie,
        sama w nim mieszkalam z dzieckiem, bo tez uwazam ze rodzina z dziecmi nie robi
        burd i dba o porzadek. Jesli chcesz dowiedziec sie szczegolow, obejrzec lub
        tylko sie zorientowac, to napisz do mnie: katarka@tlen.pl
    • triss_merigold6 Re: Czy trudno wynająć mieszkanie mając małe dzie 13.05.04, 15:24
      Wypowiem się jako była wynajmująca własne mieszkanie. Nie miałam nic przeciwko
      rodzinie z małym dzieckiem, płacili regularnie. Mieszkanie było świeżo po
      remoncie. Zostawili po sobie syf, podziurawione i porysowane ściany,
      podniszczyli drewnianą podłogę, mocno zaniedbali mieszkanie tak ogólnie. Więcej
      nie zgodziałm się na obecność dzieci i osobie z rodziny również szukającej
      kandydatów do wynajmu szczerze odradziłam.
      • odalie Re: Czy trudno wynająć mieszkanie mając małe dzie 14.05.04, 06:04
        Można wziąć kaucję i tej kaucji nie oddać, jeśli mieszkanie jest zdewastowane.
      • szymanska Do triss_merigold6 14.05.04, 09:18
        Chyba miałyśmy tych samych lokatorów wink)))) Moje mieszkanie było co prawda
        tylko odmalowane i wymienione baterie w łazience i kuchni. Pamiętam że nie
        kupowałam najdroższych ale kupiłam porządne, gdy się wyprowadzili ściany
        były "usyfione" i raczej mi jest trudno uwierzyć że to zrobiło dziecko. Przed
        wprowadzeniem następnych ludzi zostały pogipsowane dziury i mieszkanie
        odmalowaliśmy.
        Autorce wątku życzę szybkiego znalezienia fajnego mieszkania i niech nie bierze
        pierwszego lepszego bo nie warto wink))) Obrażać się na kogoś jeśli odmówi
        wynajmu z powodu dziecka też nie ma sensu bo jeśli ktoś ma takie doświadczenia
        jak ja j Triss_merigold6 to wszystko tłumaczy.

triss_merigold6 napisała:

> Wypowiem się jako była wynajmująca własne mieszkanie. Nie miałam nic
        przeciwko
        > rodzinie z małym dzieckiem, płacili regularnie. Mieszkanie było świeżo po
        > remoncie. Zostawili po sobie syf, podziurawione i porysowane ściany,
        > podniszczyli drewnianą podłogę, mocno zaniedbali mieszkanie tak ogólnie.
        Więcej
        >
        > nie zgodziałm się na obecność dzieci i osobie z rodziny również szukającej
        > kandydatów do wynajmu szczerze odradziłam.
    • jktasp Re: Czy trudno wynająć mieszkanie mając małe dzie 14.05.04, 22:40
      miałam do wynajęcia mieszkanie , tyle , że w Krakowie, teraz też stoi puste,
      ale podpisaliśmy z pośrednictwem umowe na wyłączność, szkodasad((
      Asia
      • kaimek Odnośnie ochrony rodzin z dziećmi 14.05.04, 23:39
        Ja też się bałam, że nie znajdziemy mieszkania do wynajęcia, bo właściciele
        będą obawiać się kłopotów w razie konieczności wymówienia. Ale nasz właściciel
        ( i pewnie nie tylko on)znalazł na to sposób. Na początku, razem z umową o
        wynajęciu musieliśmy podpisać również drugą kartkę - o rezygnacji - in blanco
        (bez daty). Zawsze znajdzie się jakiś sposób...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka