Dodaj do ulubionych

W głowach się ludziom przewraca... z nadmiaru kasy

20.06.11, 09:06
Ku**a normalnie nóż się w kieszenie otwiera...

www.pudelek.pl/artykul/33139/zada_35_milionow_za_kolejna_edycje_idola/12/#comment_18337036
Możecie mi powiedzieć czym sobie te osoby zasłużyły na to aby zarabiać 600 tyś na godzinę ? To nie jest normalnie IMO... Przecież za te pieniądze można by utrzymać państwo Afrykańskie przez 10 lat... Ludzie umierają z głodu z braku wody czy braku opieki medycznej... A tu płaci się komuś takie pieniądze za pajacowanie w telewizji... W dodatku osobom, które nie mają w ogóle przygotowania zawodowego. Ani nie są ekspertami od wokalu ani managerami... Przecież ta kobieta zaśpiewała parę średnich piosenek i zagrała w paru średnich filmach. A Simon to już w ogóle jest znany z tego, że jest znany...

Z resztą kimkolwiek by nie byli to za co do cholery daje sie ludziom takie pieniądze ??? Nie ma się potem co dziwić że płyty drogie, kino drogie, kablówka droga... Ktoś to musi zapłacić. A potem taka jedna z drugą nie ma co z tymi pieniędzmi robić i jeździ od jednego odwyku do drugiego...
Obserwuj wątek
    • jowita771 Re: W głowach się ludziom przewraca... z nadmiaru 20.06.11, 09:15
      Jeśli ktoś jest gotowy im tyle zapłacić za godzinę pajacowania w telewizji i mu się te koszty zwracają, to znaczy, że byli warci tych pieniędzy. I nie ma to żadnego związku z tym, ile afrykańskich dzieci by się za to najadło.
      Jak ktoś woli posiedzieć przed telewizorem i zapłacić wyższy rachunek za prąd albo wysłać smsa do programu rozrywkowego zamiast na Caritas, to takie jego prawo. Ale Ty, jak chcesz, to możesz zrezygnować z paru udogodnień i zaoszczędzone pieniądze wysłać do Afryki.
    • czarnaalineczka Re: W głowach się ludziom przewraca... z nadmiaru 20.06.11, 09:15
      daj dobry przyklad i popros szefa aby od jutra cala twoja pensje przelewal na jakies afrykanskie panstwo
      nastepnie oddaj mieszkanie bezdomnym i plac za nich rachunki

a od pieniedzy innych osob sie odpapierkuj
    • rosapulchra-0 Re: W głowach się ludziom przewraca... z nadmiaru 20.06.11, 09:19
      Simon chyba wymyślił ten program. Poza tym takie są stawki, to dlaczego miałaby nie korzystać? Afrykańskim dzieciom pewnie też pomaga.
      • wioskowy_glupek Re: W głowach się ludziom przewraca... z nadmiaru 20.06.11, 09:25
        Tam do przedmówczyń wyżej...

Po pierwsze, to moja pensja nie wynosi 600 000 za dzień, żebym mogła sponsorować Afrykę.
        Po drugie, skąd wiecie czy i ile daję na cele charytatywne ?

Wreszcie po trzecie, ja nie neguję tego że oni te pieniądze biorą, bo niby czemu nie skoro im je proponują. Neguję to że komuś przychodzi do łba takie pieniądze dawać. Oczywiście że to się zwraca, bo wszystko jest tak cholernie drogie... Bilet do kina kosztuje 25 zł bo trzeba aktorowi zapłacić za film milion, płyta 50 zł bo przecież gwiazda musi kupić kolejny dom na Ibizie...

Więc sorry ale to raczej oni powinni się od moich ciężko zarobionych pieniędzy odpiep*** ponieważ nie mam interesu ich sponsorować. Niestety ale z moich podatków się sponsoruje między innymi polską filmografię.
        • gryzelda71 Re: W głowach się ludziom przewraca... z nadmiaru 20.06.11, 09:28
          Rób na czarno i nie będzie problemu na co idą twoje podatki.
        • czarnaalineczka Re: W głowach się ludziom przewraca... z nadmiaru 20.06.11, 09:31

>Po pierwsze, to moja pensja nie wynosi 600 000 za dzień, żebym mogła sponsorowa
          > ć Afrykę.
          > Po drugie, skąd wiecie czy i ile daję na cele charytatywne ?

a ty skad wiesz ile oni daja ? suspicious
          wiesz postaraj sie to moze bedziesz tyle zarabiac tongue_out
          zazdroscisz ?tongue_out

>
          >
          > Wreszcie po trzecie, ja nie neguję tego że oni te pieniądze biorą, bo niby czem
          > u nie skoro im je proponują. Neguję to że komuś przychodzi do łba takie pieniąd
          > ze dawać

fakt ekonomia trudna nauka tongue_out

>Oczywiście że to się zwraca, bo wszystko jest tak cholernie drogie...
          > Bilet do kina kosztuje 25 zł bo trzeba aktorowi zapłacić za film milion, płyta
          > 50 zł bo przecież gwiazda musi kupić kolejny dom na Ibizie...

ja rozumiem ze jak sire niewie to mozna bzdurki plesc
          ale zauwaz ze bilet na polski film z polskim aktorem ktory dostal g a nie kase
          kosztuje tyle samo co bilet na film za ktory aktor dostal kilka czy kilkadziesiat mln

>
          > Więc sorry ale to raczej oni powinni się od moich ciężko zarobionych pieniędzy
          > odpiep*** ponieważ nie mam interesu ich sponsorować. Niestety ale z moich podat
          > ków się sponsoruje między innymi polską filmografię.

nie zauwazylam zeby simon czy jenifer lopez prz****lala sie do twoich pieniedzy big_grin
          ryly
          oni nawet nie wiedza ze istniejesz big_grin

• rosapulchra-0 Re: W głowach się ludziom przewraca... z nadmiaru 20.06.11, 09:35
          wioskowy_glupek napisała:

> Tam do przedmówczyń wyżej...
          >
          > Po pierwsze, to moja pensja nie wynosi 600 000 za dzień, żebym mogła sponsorowa
          > ć Afrykę.
          > Po drugie, skąd wiecie czy i ile daję na cele charytatywne ?
          Nie upoważnia cię to wcale do wypominania komuś jego zarobionych pieniędzy i oczekiwania, żeby je wydał na biedną Afrykę.
          >
          > Wreszcie po trzecie, ja nie neguję tego że oni te pieniądze biorą, bo niby czem
          > u nie skoro im je proponują. Neguję to że komuś przychodzi do łba takie pieniąd
          > ze dawać. Oczywiście że to się zwraca, bo wszystko jest tak cholernie drogie...
          > Bilet do kina kosztuje 25 zł bo trzeba aktorowi zapłacić za film milion, płyta
          Masz pretensję do gwiazdy, że tyle zarabia? Nie kupuj jej płyt, nie chodź do kina, zobacz, ile zaoszczędzisz. Możesz też pracować na czarno, nie będziesz płacić podatków.
          >
          > Więc sorry ale to raczej oni powinni się od moich ciężko zarobionych pieniędzy
          > odpiep*** ponieważ nie mam interesu ich sponsorować. Niestety ale z moich podat
          > ków się sponsoruje między innymi polską filmografię.
          A ty się czepiasz amerykańskiej gwiazdy. Na nią też idzie kasa z twoich podatków?
        • jowita771 Re: W głowach się ludziom przewraca... z nadmiaru 20.06.11, 09:36
          >
          > odpiep*** ponieważ nie mam interesu ich sponsorować.

Nie ma przymusu kupowania płyt i chodzenia do kina. A każda rzecz jest warta tyle, ile ktoś jest gotowy za nią zapłacić. Skoro są ludzie, którzy chcą wydać taką sumę na tę konkretną rzecz, to właśnie tyle to będzie kosztować. A że nie każdy może sobie pozwolić, cóż, takie jest życie.
        • wuika Re: W głowach się ludziom przewraca... z nadmiaru 20.06.11, 10:37
          Jeśli myślisz, że cena płyty to w głównej mierze zarobek artysty, to się stuknij w głowę. Jeśli myślisz, że cena biletu do kina to koszt zatrudnienia gwiazdy, to powiedz mi, wioskowa mądralo, dlaczego w kinie bilet na polski film kosztuje dokładnie tyle samo, co taki prosto z USA, gdzie kontrakt dla gwiazdy idzie w dziesiątki mln dolców.
          A potem ochłoń, przetrzyj twarz i zacznij myśleć rozsądnie.
        • policjawkrainieczarow Re: W głowach się ludziom przewraca... z nadmiaru 20.06.11, 14:43
          Neguję to że komuś przychodzi do łba takie pieniąd
          > ze dawać.

to znaczy gdyby stacja telewizyjna dzieki udziale tej konkretnej osoby zwiekszyla znaczaco ilosc widzow i zarobila na reklamach w tym programie dajmy na to 6 milionow, to byloby wg ciebie OK, ze tej osobie, dzieki ktorej naczesala te kase, zaplacila 10 tysiecy?
      • majenkir Re: W głowach się ludziom przewraca... z nadmiaru 21.06.11, 02:56
        rosapulchra-0 napisała:
        > Simon chyba wymyślił ten program.

To nie ten Simon wink. Wymyslil Fuller, a mowa o Cowellu, ktoremu, tak na marginesie, Jennifer do piet nie dorasta.
    • angazetka Re: W głowach się ludziom przewraca... z nadmiaru 20.06.11, 09:26
      To tak jak z piłkarzami - zarabiają (i kosztują) absurdalnie dużo, ale skoro ktoś chce je wydać, to to nie mój problem. I nie moja kasa.
      • nangaparbat3 Re: W głowach się ludziom przewraca... z nadmiaru 20.06.11, 09:36
        Nie jestem pewna, czy to nie nasz problem. W końcu podział kasy decyduje o tym, jak ten świat wygląda i co się na nim dzieje. I koniec końców to my poniesiemy konsekwencje, albo nasze dzieci czy wnuki - takie obłędne różnice muszą w końcu wywiołać katstrofę, nie schowamy sie za murkami otaczającymi osiedla.
        To jest nasz problem - tylko niewiele (czy w ogóle?) możemy wpływać na to co się dzieje. Czytałam ostatnio (Bauman), że rządy niewiele juz maja do powiedzenia wobec wielkiego kapitału, który także zawłaszczył demokrację. Myślę, że on ma rację. Przykład: pomoc dla Grecji, gdzie tylko Niemcy chcieliby, by kapitał się dołożył - wszyscy pozostali zamierzają pomagać wyłącznie z budżetow państw.
        • asia_i_p Re: W głowach się ludziom przewraca... z nadmiaru 20.06.11, 10:06
          I według mnie, jest to prawidłowo.
          Głównym zadaniem kapitału nie jest pomagać w formie rozdawania pieniędzy, tylko zarabiać pieniądze, płacić podatki i tworzyć miejsca pracy. Jeśli pojedynczy kapitaliści dodatkowo udzielają się charytatywnie, to ładnie o nich świadczy jako o ludziach, ale to nie jest ich główne zadanie. Kapitalizm nie jest obrzydliwym stręczycielem, który sprzedał piękną i niewinną demokrację. Jest tym okropnym starszym mężem, brzydkim jak noc i niekochanym, który jednak płaci większość rachunków.

Problem z pomocą Afryce nie polega na tym, że nikt z tych brzydkich kapitalistów nie chce dać pieniędzy - problem z pomocą Afryce polega na tym, że nie ma jak zacząć. Tłumaczył nam to jeden misjonarz. Że w zasadzie należałoby pakować pieniądze w edukację, ale ludziom nie opłaca się uczyć, bo nie ma pracy, więc należałoby pakować pieniądze w tworzenie miejsc pracy, ale tego się nie da zrobić, bo nie ma infrastruktury, itd., w którymś momencie kółko się zamykało. Problem z Afryką jest dużo głębszy niż brak pieniędzy - myśmy tam wleźli z butami i zaburzyli naturalne procesy historyczne, podobnie jak Amerykanie między Indian - tylko tam zrobili to wcześniej i powiedzieli B, a także resztę alfabetu, a z Afryki oświeciło nas po A, że tak jednak nie wolno - tylko co z tego, skoro to się już nie odstanie. Żeby utrzymywać stosunki z nami, musieli tworzyć państwa, kiedy byli gotowi na strukturę plemienną, a nie państwową, musieli pojedynczym ludziom dawać dużo większą władzę niż ci ludzie byli gotowi, zanim wypracowali jakiekolwiek metody kontrolowania tej władzy. Więc teraz, jeśli pomoc w Afryce miałaby być po prostu finansowaniem - to jest to studnia bez dna, bo lokalne władze często te pieniądze rozkradają i pomoc do najbiedniejszych nie dociera; bo ludzie, zamiast podnieść poziom życia, dokupują kolejne żony i płodzą kolejne dzieci. A nawet jak się chce dać wędkę zamiast ryby, to co to da, skoro odcięliśmy wędkarzowi ręce i odrybiliśmy całą rzekę.
          • nangaparbat3 Re: W głowach się ludziom przewraca... z nadmiaru 20.06.11, 18:21
            Asiu, ja się nie znam na Afryce. Ale widzę, co się dzieje u nas - jak coraz więcej ludzi od małego idzie w odstawkę. Szkoła zawsze była miejscem selekcji, ale od kiedy pracuję, ta jej funkcja stopniowo eliminuje albo przynajmniej ogranicza wszystkie inne. Produkujemy masy rozgoryczonych, biednych, sfrustrowanych ludzi, bez nadziei, bez chęci, bez woli zmiany. Oni są i nie znikną raczej jak za dotknieciem czarodziejskiej różdżki. A ich synom z czasem mogą przestać wystarczać ustawki.
            • czarnaalineczka Re: W głowach się ludziom przewraca... z nadmiaru 20.06.11, 18:29
              ale to nie wina Jennifer Lopez wink
          • yuka12 Re: W głowach się ludziom przewraca... z nadmiaru 20.06.11, 23:26
            Dodam jeszcze, że współczesny kapitał najczęściej wzbogaca sam siebie czyli tych, którzy siedzą na górze lub w cieniu tych na górze. Każda duża międzynarodowa firma płaci podatki w kraju swej rejestracji, czasami bywaja to np. raje podatkowe, i najcześciej stara sie korzystać ze wszelkich możliwych luk, zwolnień lub zniesień dzięki armii zdolnych i dobrze opłaconych prawników i polityków. Niedawno była dyskusja w angielskiej prasie, ile winne są duże fiirmy urzędowi podatkowemu i innym urzedom w UK i nadal brak skutecznych instrumentów, aby te pieniądze uzyskać. I prawdopodobnie nie będzie, politycy siedzą często na garnuszku tych firm. Tworzone przez te firmy miejsca pracy są najczęściej tam, gdzie jest najtańsza siła robocza i gdzie można ludziom zapłacić jak najmniej za maksymalnie duży wkład pracy. Jak myślisz, czemu Cadbury chciała przenieść zakład do Polski? Bo w Polsce zapłacą pracownikom mniej za bardziej wydajną pracę (bez np. godzinnej przerwy na lunch). Problem w tym, że duże koncerny nie decydują się na te kroki ze względu na możliwość utraty zysków, złą kondycje finansową itp. tylko po to, by jeszcze więcej kasy wycisnąć dla tych, co i tak są już bogaci. Reszta- państwo, pracownicy niższych szczebli, lokalne społeczności i coraz cześciej klienci dostają tylko mizerne ochłapy.
            Nie, nie jestem ,,lewakiem''. Ale pracowałam w międzynarodowej firmie i od kilku lat obserwuję sytuację z innej perspektywy.
            Co do zarobków ,,gwiazd''. Pieniądze na ich pensje pochodzą od telewidzów i sponsorów, którzy chcą na widowisku maksymalnie zarobić. Większość z tych widowisk to typowa rozrywka dla wszystkich. Mnie szkoda na to czasu, wolę się rozerwać oglądając ciekawe programy w internecie (telewizji nie mamy). Nie zamierzam również współfinasować tych wydarzeń kulturalnych i nie wysyłam SMS-ów, aby dofinansować stacje TV. Ale wiem, że bardzo wielu to robi. i chociaż mam swoje zdanie, nie zamierzam krytykować ani widzów, ani zarobków, bo widocznie takie zarobki są przez tych widzów akceptowalne (skoro tak wielu tak namiętnie to ogląda).
        • echtom Re: W głowach się ludziom przewraca... z nadmiaru 20.06.11, 10:17
          > Nie jestem pewna, czy to nie nasz problem. W końcu podział kasy decyduje o tym, jak ten świat wygląda i co się na nim dzieje.

Zgadzam się, Nanga, choć nie jestem forumową "lewaczką" wink Zarobki "gwiazd" showbiznesu też uważam za absurdalnie wysokie i niesprawiedliwe - sportowcy przynajmniej coś tam potrafią. No ale to obrazuje kondycję przeciętnego odbiorcy, co chce oglądać i czego słuchać - albo dał sobie wmówić, że chce.
          A co do demokracji i naszego wpływu na świat - Gordon Gekko wyłożył dobitnie, kto decyduje o wszystkim, zaczynając od ceny biurowego spinacza.
          • czarnaalineczka Re: W głowach się ludziom przewraca... z nadmiaru 20.06.11, 10:25
            ja tam wole to co potrafia gwiazdy
            niz to co pilkarze tongue_out
        • duzeq nangaparbat3 20.06.11, 18:43
          Czytałam ostatnio (Bauman), że rządy niewiele juz maja do powiedzenia
          > wobec wielkiego kapitału, który także zawłaszczył demokrację. Myślę, że on ma
          > rację. Przykład: pomoc dla Grecji, gdzie tylko Niemcy chcieliby, by kapitał się
          > dołożył - wszyscy pozostali zamierzają pomagać wyłącznie z budżetow państw.

Eee, nangaparbat3, bo nie rozumiem? Czy Ty myslisz, ze Niemcy to taki szlachetny narod, bo chce by kapital sie dolozyl? Niemieckie banki w swoich aktywach posiadają papiery greckiego rządu na kwotę ok.30 mld dolarów. Jak dadza Grecji zbankrutowac, to wystrzela niektore swoje banki w kosmos (czytaj: beda musieli sami to ze swojego budzetu wysluplac, czytaj: dodrukowac). Walka Merkel o kolejna pomoc dla Grecji jest walka o wlasny tylek, nic wiecej.
          • nangaparbat3 Re: nangaparbat3 20.06.11, 19:28
            Nie chodzi mi o gloryfikowanie Niemcow, ale o to, że kapitał, który ma naprawdę wiele do powiedzenia, zwalnia się od współodpowiedzialności za kryzys.
            • duzeq Re: nangaparbat3 20.06.11, 22:43
              Ale Niemcy to postuluja tylko i wylacznie dlatego, ze wszyscy w Europie daliby spokojnie Grecji zbankrutowac gdyby nie wiazalo sie z to utopieniem wlasnego szmalu.
    • antekcwaniak Czemuś biedna ? Boś głupia ! 20.06.11, 09:47
      Czemuś biedna ? Boś głupia ! Czemuś głupia ? Boś biedna !
      • wioskowy_glupek Re: Czemuś biedna ? Boś głupia ! 20.06.11, 10:16
        >>a ty skad wiesz ile oni daja ?

Ja nie wiem, a Ty wiesz ?

>> wiesz postaraj sie to moze bedziesz tyle zarabiac
        zazdroscisz ?

No pewnie koronny argument, jak się nie ma nic innego do powiedzenia - jak coś neguję to na pewno zazdroszczę LOL - pogratulować logicznego myślenia...

>>fakt ekonomia trudna nauka

Nie sądzę by ekonomia w jakikolwiek sposób narzucała płacenie komuś 600 000 za robienie z siebie pajaca w TV

>>ja rozumiem ze jak sire niewie to mozna bzdurki plesc
        >> ale zauwaz ze bilet na polski film z polskim aktorem ktory dostal g a nie kase
        >> kosztuje tyle samo co bilet na film za ktory aktor dostal kilka czy kilkadziesiat mln

Ja też rozumiem, że jak się wie niewiele to można bredzić, ale niekoniecznie trzeba... Owszem bilet kosztuje tyle samo ale w jednym przypadku dokładam się do jego produkcji poprzez moje podatki a w drugim nie... rozumiesz to ?

>>nie zauwazylam zeby simon czy jenifer lopez prz****lala sie do twoich pieniedzy
        >>ryly
        >> oni nawet nie wiedza ze istniejesz

Bardzo możliwe ale już moje pieniądze z zakupu jej płyty czy opłat dla stacji TV na której leci jej program są dla niej dość realne, nieprawdaż ?

>>Nie upoważnia cię to wcale do wypominania komuś jego zarobionych pieniędzy i >>oczekiwania, żeby je wydał na biedną Afrykę.

Czytanie ze zrozumieniem się kłania, ja nie wypominam nikomu ile zarobił i gdzie powinien to wydać, a jedynie to że ktoś mu takie pieniądze zapłacił... Widzisz różnice ?

>>A ty się czepiasz amerykańskiej gwiazdy. Na nią też idzie kasa z twoich podatków?

Ja się nie czepiam jej konkretnie, tylko pewniej tendencji na tym chorym świecie. Ale żeby nie było macie przykład z polskiego podwórka... Niejaki Szymon Majewski i 3 mln za reklamę banku... amerykańskie gwiazdy w reklamach innego POLSKIEGO banku. Jak się wam wydaje kto tym ludziom płaci takie pieniądze i dlaczego potem koszty korzystania z usług bankowych rosną ?

>>Nie ma przymusu kupowania płyt i chodzenia do kina. A każda rzecz jest warta tyle, ile ktoś >>jest gotowy za nią zapłacić. Skoro są ludzie, którzy chcą wydać taką sumę na tę konkretną >>rzecz, to właśnie tyle to będzie kosztować. A że nie każdy może sobie pozwolić, cóż, takie >>jest życie

To się nazywa dziki kapitalizm... generalnie jeść też nie musisz, możesz też chodzić nago... W końcu innych będzie na to zawsze stać a to że kogoś nie - to przecież nie mój problem.

Co do pomocy Afryce to niestety jest to złożony problem niestety bogacą sie głównie Ci którzy już mają ale to nie powód by nie pomagać

NANGAPARBAT - Święte słowa wink
        • czarnaalineczka Re: Czemuś biedna ? Boś głupia ! 20.06.11, 10:24
          >
          > Ja nie wiem, a Ty wiesz ?
          >
          nie wiem ale to nie ja przytaczam kretynski argument o Afryce
          mnie nie obchodzi co kto robi ze swoimi pieniedzmi
          >
          > Nie sądzę by ekonomia w jakikolwiek sposób narzucała płacenie komuś 600 000 za
          > robienie z siebie pajaca w TV
          >
          czyli po prostu sie nie znasz big_grin
          ale ok masz czas wink

nikt cie nie zmusza do chodzenia do kina czy kupowania plyt
          nie kupuj i sie nie osmieszaj
          >
          > Czytanie ze zrozumieniem się kłania, ja nie wypominam nikomu ile zarobił i gdzi
          > e powinien to wydać, a jedynie to że ktoś mu takie pieniądze zapłacił... Widzis
          > z różnice ?
          >
          ktos kto zaplacil gwiezdzie taka kase
          robi to bo mu sie oplaca
          on na tym zarabia
          rozumiesz
          wiec znowu odwal sie od nieswoich pieniedzy

>
          > Ja się nie czepiam jej konkretnie, tylko pewniej tendencji na tym chorym świeci
          > e. Ale żeby nie było macie przykład z polskiego podwórka... Niejaki Szymon Maje
          > wski i 3 mln za reklamę banku... amerykańskie gwiazdy w reklamach innego POLSKI
          > EGO banku. Jak się wam wydaje kto tym ludziom płaci takie pieniądze i dlaczego
          > potem koszty korzystania z usług bankowych rosną ?
          >

kazdy ma swiete prawo zatrudniac do reklamy kogo chche
          i placic mu ile chce
          gwiazda przyciaga klientow
          czyli generuje zysk a nie straty
          • lannntana Re: Czemuś biedna ? Boś głupia ! 20.06.11, 10:36
            i dlatego JUŻ DAWNO wywaliłam telewizor. Kino polskie skończyło się dla mnie (z naprawdę małymi wyjątkami) w 89 roku. Teraz nie ma aktorów-są celebryci z marniutkim talentem,za który idioci płacą krocie-ich sprawa,skoro są ludzie,którym odpowiada oglądanie kretyńskich seriali i równie idoitycznych programów-proszę bardzo . Ja dziękuję.
            • ira_07 Re: Czemuś biedna ? Boś głupia ! 20.06.11, 23:16
              Kino polskie skończyło się dla mnie (z
              > naprawdę małymi wyjątkami) w 89 roku.

No, tak twierdzą wszyscy, którzy nie znają się na kiniewink Oczywiście nie każdy znać się musi, ale jeśli się już wypowiada na ten temat to powinien. W Polsce powstało ostatnio sporo dobrych filmów. Ale co ma kino do telewizora...? Tych filmów raczej w superkinie nie pokazują.

Teraz nie ma aktorów-są celebryci z marn
              > iutkim talentem,

A ci najlepsi to w 89 na jakąś epidemię padliwink Są też młodzi aktorzy, choćby rewelacyjna Agata Kulesza, już nie mogę doczekać się "Róży". Jeśli dla Ciebie polskie filmy to były tylko serialiki i produkcje typu "Tylko mnie kochaj" to masz rację. Są do niczego.
        • jowita771 Re: Czemuś biedna ? Boś głupia ! 20.06.11, 11:12
          > To się nazywa dziki kapitalizm... generalnie jeść też nie musisz, możesz też ch
          > odzić nago... W końcu innych będzie na to zawsze stać a to że kogoś nie - to pr
          > zecież nie mój problem.

Jedzenie a bilet do kina to potrzeby trochę innego rzędu.

> Co do pomocy Afryce to niestety jest to złożony problem niestety bogacą sie głó
          > wnie Ci którzy już mają ale to nie powód by nie pomagać

Rozumiem, że jest Ci jakoś bliski problem Afryki, więc pomagaj, ale nie wymagaj, żeby inni tez pomagali, bo mają. Ja np. bez względu na to, ile bym miała, akurat do Afryki bym swojej pomocy nie kierowała, bo jestem przeciwna pomocy Afryce w ogóle. Uważam, że błędem było zaczynanie jakiejkolwiek pomocy tam i bardziej sensownie byłoby się z tego stopniowo wycofywać. Ale to moje zdanie, ktoś inny ma inne i pomaga, jego sprawa.
          • jjod Re: Czemuś biedna ? Boś głupia ! 20.06.11, 11:14
            Dlaczego błędem jest pomaganie takiemu państwu jak Afryka?
            • jowita771 Re: Czemuś biedna ? Boś głupia ! 20.06.11, 11:24
              Skutek pomocy jest taki, że za bardzo wzrósł w Afryce przyrost naturalny, a Afryka nie jest w stanie wyżywić tyle ludzi. To jest błędne koło, ludzi coraz więcej, bo więcej jedzenia i leków, więc coraz większe potrzeby. Teraz dobrze byłoby ograniczyć tam rozmnażanie.
              • nangaparbat3 Re: Czemuś biedna ? Boś głupia ! 20.06.11, 22:38
                jowita771 napisał:

> Skutek pomocy jest taki, że za bardzo wzrósł w Afryce przyrost naturalny, a Afr
                > yka nie jest w stanie wyżywić tyle ludzi. (...) Teraz dobrze byłob
                > y ograniczyć tam rozmnażanie.

higienistka?
            • kura28 Re: Czemuś biedna ? Boś głupia ! 21.06.11, 08:47
              jjod napisał:

> Dlaczego błędem jest pomaganie takiemu państwu jak Afryka?
    • rybalon1 Re: W głowach się ludziom przewraca... z nadmiaru 20.06.11, 10:52
      zgadzam się z autorką watku - świat staje na głowie ale cóż ...lepiej nie będzie juz ..
      • wioskowy_glupek Re: W głowach się ludziom przewraca... z nadmiaru 20.06.11, 11:13
        >>Jeśli myślisz, że cena płyty to w głównej mierze zarobek artysty, to się stuknij w głowę.

Jesli myślisz że jedna czy 2 gwiazda nagrywa płytę za darmo a jedną willę za drugą dostaje za friko to też proponuję żebyś walnęła baranka w ścianę. Mnie generalnie nie obchodzi czy 90 % z ceny płyty dostaje wytwórnia, twórca czy manager. Obchodzi mnie natomiast to, że pomimo tego wszystkiego jeszcze zarabiają ogromne pieniądze. A z stąd dla rozsądnej osoby płynie wniosek że taki produkt jest za drogi. No ale to trzeba niestety myśleć trochę...

>> Jeśli myślisz, że cena biletu do kina to koszt zatrudnienia gwiazdy, to powiedz mi, >>wioskowa mądralo, dlaczego w kinie bilet na polski film kosztuje dokładnie tyle samo, co >>taki prosto z USA, gdzie kontrakt dla gwiazdy idzie w dziesiątki mln dolców.

Hmm może dlatego że cena biletu to nie tylko koszt zatrudnienia gwiazdy, co nie znaczy, że gdyby ten koszt nie był niższy bilet nie byłby tańszy.
        A może dlatego że polskie gwiazdy nie zarabiają tak mało i potem mamy taką Dygant, która twierdzi że nie opłaca się jej pracować za 5000 tyś dziennie. ?

>>A potem ochłoń, przetrzyj twarz i zacznij myśleć rozsądnie

Proponuję Ci to samo boś chyba się ze złości zapluła... ;P

>> nie wiem ale to nie ja przytaczam kretynski argument o Afryce
        >> mnie nie obchodzi co kto robi ze swoimi pieniedzmi

Trzeci raz piszę, że mnie też nie obchodzi co kto robi ze swoimi pieniędzmi, jeśli już je zarobi... Chodzi mi o to że ktoś im tak chore stawki proponuje... Jak by im dawali po milionie to byłoby i tak wystarczająco. A można by te pieniądze rozsądniej spożytkować.
        Wiesz ile wody marnuje się na zaopatrzenie w wodę miast pustynnych typu Las Vegas czy zbędnych pól golfowych dla bogaczy ? A w wielu rejonach świata tej wody brakuje. Nie sądzisz że jest im bardziej potrzebna ? Tak samo jest z pieniędzmi.

> czyli po prostu sie nie znasz
        >>ale ok masz czas

Możliwe a możliwe, że po prostu jedno nie ma związku z drugim. Gdyby stawki były mniejsze cały interes też by się kręcił. Nie obawiaj się gdyby nikt im nie proponował stawek z kosmosu występowali by za mniejsze. Tak jak drzewiej bywało.

>> nikt cie nie zmusza do chodzenia do kina czy kupowania plyt
        >>nie kupuj i sie nie osmieszaj

Nikt Cie nie zmusza do nauki, ukulturalniania się jedzenia czy ubierania się
        Nie jedz, nie ubieraj się nie ucz się i się nie ośmieszaj...

>> ktos kto zaplacil gwiezdzie taka kase
        >> robi to bo mu sie oplaca
        >> on na tym zarabia
        >> rozumiesz

A Ty rozumiesz że jak by zapłacił mniej to też by wystąpiła i by zarobił ? sami nakręcili taką chorą sytuację. Jak by im przestali takie stawki proponować to by występowali za mniejsze.

>>wiec znowu odwal sie od nieswoich pieniedzy

Widzę, że kulturą też nie grzeszysz - mówi się trudno. Problem w tym, że to są właśnie moje pieniądze.

>> kazdy ma swiete prawo zatrudniac do reklamy kogo chche
        >> i placic mu ile chce
        >> gwiazda przyciaga klientow
        >> czyli generuje zysk a nie straty

Owszem ale te zyski są tylko dla niego a za opłacenie gwiazdy już płacimy my w wyższych koszach przelewów itp... Oni sobie na czymś muszą to odbić. Nie martw się sobie od ust nie odejmą.

- lannntana - otóż to...
        - rybalon - niestety...
      • ira_07 Re: W głowach się ludziom przewraca... z nadmiaru 20.06.11, 23:20
        A pokażcie wiek, w którym nie uważano, że świat staje na głowie i jest tak zdegenerowany, że koniec już bliski? Kapitalizmowi też wieszczono rychłą śmierć, bo robotnicy, bo bieda, bo kapitaliści, bo nierówności. I ci co chcieli równać wyrównali, a jakżewink

Tak było zawsze. Zawsze jeden miał wszystkiego po dziurki w nosie, bo się urodził księciem, inny harował jak wół i umierał z głodu.
    • antekcwaniak Bieda zawsze przytacza głupie argumenty !!! 20.06.11, 11:22
      Bieda zawsze przytacza głupie argumenty !!! To ewidentna zazdrość ze strony autorki. Argumenty są głupie i nietrafione.
      • wioskowy_glupek Re: Bieda zawsze przytacza głupie argumenty !!! 20.06.11, 14:35
        U Ciebie Antku bieda, przede wszystkim umysłowa przytłacza jakiekolwiek myślenie i rozumienie tekstu pisanego... Więc sorry mogę dyskutować z kimś kto ma inne poglądy niż ja ale z trollami nie dyskutuję.

>>Rozumiem, że jest Ci jakoś bliski problem Afryki, więc pomagaj, ale nie wymagaj, żeby inni >>tez pomagali, bo mają. Ja np. bez względu na to, ile bym miała, akurat do Afryki bym >>swojej pomocy nie kierowała, bo jestem przeciwna pomocy Afryce w ogóle. Uważam, że >>błędem było zaczynanie jakiejkolwiek pomocy tam i bardziej sensownie byłoby się z tego >>stopniowo wycofywać. Ale to moje zdanie, ktoś inny ma inne i pomaga, jego sprawa.

Ale ja od nikogo nie wymagam, żeby komukolwiek pomagał. Jeden czuje że należy pomagać Afryce inny chce w Polsce a jeszcze inny w ogóle nie pomaga. I jest OK każdy robi ze swoimi pieniędzmi jak już je zarobi (uczciwie) co chce. Chodzi mi tylko o to, że ogólnie pieniądze są bez sensu kierowane do garstki ludzi którzy mają ich w nadmiarze a reszta cierpi biedę.
        • czarnaalineczka Re: Bieda zawsze przytacza głupie argumenty !!! 20.06.11, 14:46
          taa komuno wroc i wszystkim po rowno ( czyli g*wno)

Lopez tez uczciwie zarabia
          • wioskowy_glupek Re: Bieda zawsze przytacza głupie argumenty !!! 20.06.11, 16:38
            A czy ja powiedziałam, że nie ???

A co do komuny to lepsze to niż dziki kapitalizm, tam każdy kto chciał pracować miał pracę... Wszyscy mieli po równo a przynajmniej na tyle żeby przeżyć jakoś.
            • kostruszka Re: Bieda zawsze przytacza głupie argumenty !!! 20.06.11, 18:26
              Wszyscy mieli po równo a przynajmniej na tyle żeby przeżyć jakoś.

Według mnie tu jest podstawowy błąd myślenia - po pierwsze, ludzie nie powinni dostawać "po równo", w myśl zasady "czy się stoi, czy się leży.... się należy", lecz tyle, na ile ceni się ich pracę,
              po drugie, nie chodzi o to, aby żyć "jakoś", lecz godnie i na przyzwoitym poziomie.
            • duzeq Re: Bieda zawsze przytacza głupie argumenty !!! 20.06.11, 18:51
              > A co do komuny to lepsze to niż dziki kapitalizm, tam każdy kto chciał pracować
              > miał pracę... Wszyscy mieli po równo a przynajmniej na tyle żeby przeżyć jakoś.

Taaak? Dalej w to wierzysz, ze to tak swietnie za komuny wygladalo? Bralismy udzial w swiatowym eksperymencie pt. damy kazdemu prace i kazdemu place, bez wzgledu na to czy jest to oplacalne czy nie. Jak zabraknie kasy, to dodrukujemy. I tak sobie drukowali, az sie okazalo, ze za tymi dodrukowanymi pieniedzmi mozna sobie tylek wycierac, tym bardziej ze toaletwoego nie bylo. Eksperyment sie skonczyl tak jak sie musial skonczyc, bo ekonomicznie byl kompletna utopia.

Ludzie rowni sa wobec prawa. I tu sie konczy ich rownosc, bo niby dlaczego kazdy mial by miec po rowno?
            • imasumak Re: Bieda zawsze przytacza głupie argumenty !!! 20.06.11, 23:21

A co do komuny to lepsze to niż dziki kapitalizm, tam każdy kto chciał pracować
              miał pracę... Wszyscy mieli po równo a przynajmniej na tyle żeby przeżyć jakoś

Taaak, pamiętam te cudowne czasy, kiedy profesor zarabiał mniej od pomocnika na budowie, któremu łopata służyła głównie do podpierania się przez pół dnia.
              "Czy się stoi, czy się leży, pięć tysięcy się należy" - takie to były rezultaty owej równości, w której dziwnym trafem inteligencja była poza nawiasem.
    • minnie_su Re: W głowach się ludziom przewraca... z nadmiaru 20.06.11, 19:18
      slodkie, wioskowy. rewelecyjny pomysl. okreslmy gorny pulap zarobkow. i stop. wiecej nie wolno - kto chce wiecej placic - do wiezienia z nim. a moze podatek wtedy podwyzszyc, temu niedoszlemu bogaczowi, co to teraz mniej zarobi? zeby tak ogolnie nie wplynelo mniej do budzetu...
      taka lopez i tak wyjdzie na scene, nawet jak dostanie 500 dol. za wystep. czy za plyte. no bo co - pojdzie pracowac jako sekretarka? problem tylko, zeby wytwornia plyt, organizator koncertu, whoever, nie wzial sobie tych pieniedzy, ktorych teraz ma wiecej, bo lopez przyszla mu pracowac za tanioche. jakos trzebaby go przekonac, na co ten nagly nadmiar gotowki ma przeznaczyc. bo wredny najpierw pomysli o sobie...
      wioskowy, ty nobla z ekonomi powinnas dostac.
      • wioskowy_glupek Re: W głowach się ludziom przewraca... z nadmiaru 20.06.11, 22:25
        Nie wiedziałam że emama to forum wróżbiarskie, a wszyscy tutaj mają jakiś ciekawy dar jasnowidzenia i interpretacji czyiś postów... Normalnie jak w Ezo tv... Może powinnyście tarota interpretować ?

Ja nigdzie nie napisałam, że każdy ma dostać po równo i mają być odgórne zarobki...
        Taki Bill Gates, który jest monopolistą sprzedaje swój produkt i niech ma tyle kasy ile zdoła zarobić. Jego sprzęt nie jest nikomu niezbędny kto chce to kupi, kto nie to nie. Nawet jeśli Windows będzie kosztował 40000 $ to tylko jego sprawa i jego majątek niech sobie będzie nieograniczony. Natomiast czyjeś zarobki ustalane przez inną osobę powinny się trzymać w granicach przyzwoitości. Nie może być tak że jednej osobie za tą samą prace płaci się mln $ a inni ludzie dostają psie pieniądze. Tak jak nie powinno być tak że jednej osobie płaci się mln a inna głoduje, bo nie ma takich samych możliwości w życiu.
        Nie ma dostępu do jedzenia, wody, edukacji...

> za plyte. no bo co - pojdzie pracowac jako sekretarka? problem tylko, zeby wyt
        > wornia plyt, organizator koncertu, whoever, nie wzial sobie tych pieniedzy, kto
        > rych teraz ma wiecej, bo lopez przyszla mu pracowac za tanioche. jakos trzebaby
        > go przekonac, na co ten nagly nadmiar gotowki ma przeznaczyc. bo wredny najpie
        > rw pomysli o sobie...

Problem w tym, że pieniędzy nie będzie więcej do rozdysponowania, ponieważ bilety czy płyty będą tańsze a więc i wpływ mniejszy... O to w tym chodzi a nie o to żeby usługa nadal kosztowała tyle samo a artysta dostał mniej...

>>wioskowy, ty nobla z ekonomi powinnas dostac.
        A Ty z czytania ze zrozumieniem...
        • kepucha Re: W głowach się ludziom przewraca... z nadmiaru 21.06.11, 11:56

Nie mo
          > że być tak że jednej osobie za tą samą prace płaci się mln $ a inni ludzie dost
          > ają psie pieniądze. Tak jak nie powinno być tak że jednej osobie płaci się mln
          > a inna głoduje, bo nie ma takich samych możliwości w życiu.
          > Nie ma dostępu do jedzenia, wody, edukacji...

Ojej, chyba już to gdzieś słyszałam....Ale ten system z tym "nie powinno" chyba się nie sprawdził.

Ja jestem za wolnym rynkiem, każdy ma tyle, na ile sobie zapracuje, na ile sobie wywalczy. Siedzę w biurze z koleżankami, które robią podobną pracę do mojej i daję sobie łeb uciąć, ze każda inaczej zarabia, bo każda inaczej się z pracodawca dogadała (jedna była bardziej, druga mniej bezczelna, albo odważna, zwał, ja zwał).
          A Lopez? Hm, spoko, też bym tak robiła, wiedząc, że mogą mi tę kasę zapłacić. Tak całkiem głupia to ona pewnie nie jest i po cienkim lodzie nie stąpa. Dostanie tę kasę i wszyscy będą szczęśliwi - Lopez, producent programu i pół Ameryki, która lubi ja oglądać
    • reszka2 Re: W głowach się ludziom przewraca... z nadmiaru 20.06.11, 22:56
      Ja ciebie z grubsza rozumiem, wioskowy_głupku.
      I zasadniczo masz sporo racji. Konsumpcja nie ma granic ni kordonów.
      Ogólny trynd jest taki - napchać pod siebie ile wlezie.
      Najbardziej rozbawia mnie w obliczu takiego nabuhodonozorejskiego rozpasania fakt, że czy DżejLo czy inny Majewski zarobi tysiąc pięćset sto dziewięćset pierdylionów dolarów na minutę - to i tak umrze. I goły pójdzie do piachu.
      Czy to nie zabawne?
      • gabrielle76 Re: W głowach się ludziom przewraca... z nadmiaru 20.06.11, 23:15
        a ja nie rozumiem oburzenia, to sa sławy na których inni zarabiaja kupe kasy więc chyba jej sie tez należy ta kasa
        • wioskowy_glupek Re: W głowach się ludziom przewraca... z nadmiaru 20.06.11, 23:36
          Reszka otóż to, kolejnych posiadłości ani samochodów nikt ze sobą nie zabierze do trumny... Niektórzy zdają się tego nie rozumieć. A gdyby tak dać szanse tym wszystkim ludziom bez dostępu do podstawowych świadczeń i edukacji, ile dobrego można by zrobić ?

Gabrielle ale kto na niej zarabia akurat w tym przypadku ? Nikt poza nią samą wink
          • gabrielle76 Re: W głowach się ludziom przewraca... z nadmiaru 20.06.11, 23:47
            jak to nikt, skoro twórcom X Factora opłaca sie zapłacic jej tyle kasy tzn że zarobia na niej o wiele wiecej.
            Bardzo głupie jest myślenie że bogaci kasy do grobu nie zabiora, fakt nie zabiorą ale zabezpieczą swoje dzieci, rodziny, no i taki bogaty to skorzysta z zycia smile
            Ogólnie to ten wątek jest denny bo nikt nikomu nie każe kupowac płyt, chodzić do kina itp
            Może najlepiej sie nie ubierac bo przeciez ktos na tym może za duzo zarobic big_grin
            Wioskowy jesteś zazdrosną osoba, widac ze brak Ci kasy i wylewasz swoje żale i frustracje.

jesli chodzi o J.Lo to bardzo ja lubie, ona jest nie tylko piosenkarka, aktorka ona jest marką, sama ja sobie wyrobiła ciężka praca a teraz zbiera owoce tej ciężkiej pracy, nalezy jej sie ta kasa i tyle, a czy ona ja wyda na kaprysy czy odda biednym to juz tylko i wyłącznie jej sprawa
            • babcia.stefa Re: W głowach się ludziom przewraca... z nadmiaru 21.06.11, 12:08
              >ale zabezpieczą swoje dzieci, rodziny

To też ma jakieś znaczenie. Przecież ich dzieci, jeśli tylko nie będą kompletnymi kretynami, nie będą musiały w życiu w ogóle pracować. I dzieci ich dzieci zapewne też nie.
      • babcia.stefa Re: W głowach się ludziom przewraca... z nadmiaru 21.06.11, 12:02
        Ale co za tę kasę użyją, to ich. Ja mam świadomość, że nie zabiorę do grobu mojego fajnego samochodu, ale jazda nim sprawia mi ogromną przyjemność - i chyba o to chodzi.

Z Twoim podejściem równie dobrze można by się położyć i nic nie robić, bo przecież wszyscy i tak umrzemy.
    • wespuczi Re: W głowach się ludziom przewraca... z nadmiaru 21.06.11, 00:18
      a lud ma igrzyska..
      kiedys sie placilo krolowi, bo siedzial na tronie, a teraz celebrytkom, bo blyszcza w tivi, tak juz ludzki mozdzek chyba skomponowany jest..
    • krejzimama Re: W głowach się ludziom przewraca... z nadmiaru 21.06.11, 07:18
      Wynurzenia autorki idealnie pasują do nicka. Jednak co głupek to głupek. Niezależnie czy wioskowy czy miastowy.
      • wioskowy_glupek Re: W głowach się ludziom przewraca... z nadmiaru 21.06.11, 11:19
        Masz rację co głupek to głupek, szczególnie taki który argumentów nie ma dyskutować nie umie a wcina się w dyskusję tylko po to żeby obrażać...

Z resztą idealnie wpasowujesz się w partię którą masz w sygnaturce, choć tego pewnie sama nie widzisz, ale to też znamienne dla popleczników wodza Jarosława...

>>jak to nikt, skoro twórcom X Factora opłaca sie zapłacic jej tyle kasy tzn że zarobia na niej >>o wiele wiecej.

Rozumiem, że zarobiła by mniej gdyby jej mniej zapłacili ? Nie sądzę...

>>Bardzo głupie jest myślenie że bogaci kasy do grobu nie zabiora, fakt nie zabiorą ale >>zabezpieczą swoje dzieci, rodziny, no i taki bogaty to skorzysta z zycia

No pewnie tu się naćpie, tam się naćpie tu pójdzie na odwyk tam na inny... Taka Whitney Houston czy inna Amy Winehouse korzysta z życia aż miło... Aż się chce zazdrościć normalnie.
        To się właśnie z nadmiaru pieniędzy bierze. Wszystko jest fajne posiadanie pieniędzy też ale we wszystkim należy zachować umiar.

>>Ogólnie to ten wątek jest denny bo nikt nikomu nie każe kupowac płyt, chodzić do kina itp
        >> Może najlepiej sie nie ubierac bo przeciez ktos na tym może za duzo zarobic

No też to samo twierdzę, nie jedz nie ubieraj się w ogóle nic nie rób żebyś czasem w luksusy nie popadła... Najlepiej worek po kartoflach i do roboty, za darmo koniecznie.

>>Wioskowy jesteś zazdrosną osoba, widac ze brak Ci kasy i wylewasz swoje żale i frustracje.

Widzisz nie znasz mnie ale oceniasz więc ja sobie także pozwolę, jesteś po prostu niekulturalna w dodatku najwidoczniej leczysz swoje kompleksy obrażając innych nie mając żadnych podstaw ku temu. Podoba Ci się taka analiza ?

Ciekawa jestem na jakiej zasadzie wyciągnęłaś wniosek przede wszystkim że jestem zazdrosna i brak mi kasy, skoro nigdzie na forum nie ujawniałam swojego stanu majątkowego ani też nie powiedziałam ani razu że chciałabym mieć takie pieniądze czy że mi się one należą. Wręcz przeciwnie za każdym razem mówiłam o pomaganiu potrzebującym.

Bądź więc łaskawa czytać ze zrozumieniem zanim coś napiszesz i kogoś obrazisz bo takie pisanie tylko po to żeby hejtować świadczy o niskiej samoocenie i braku umiejętności czytania ze zrozumieniem...

>>jesli chodzi o J.Lo to bardzo ja lubie, ona jest nie tylko piosenkarka, aktorka ona jest >>marką, sama ja sobie wyrobiła ciężka praca a teraz zbiera owoce tej ciężkiej pracy, nalezy >>jej sie ta kasa i tyle,

Nie obrażaj ludzi którzy naprawdę Ciężko pracują... Uważasz że celebrytom za pajacowanie w TV i śpiewanie paru piosenek należy się większa kasa niż biedakowi gdzieś pracującemu w kopalni czy nie wiem komuś kto cały dzień zapieprza w upałach czy na zimnie w pracy fizycznej za parę dolarów dziennie, to twoja sprawa. Bądź jednak łaskawa nie obrażać tych ludzi twierdzeniem że robienie kariery w showbiznesie to ciężka praca.

>>a czy ona ja wyda na kaprysy czy odda biednym to juz tylko i wyłącznie jej sprawa
        Oczywiście skoro zarobiła to jak najbardziej co z resztą pisałam już kilkukrotnie ale jak widać czytanie ze zrozumieniem szwankuje.
        • krejzimama Re: W głowach się ludziom przewraca... z nadmiaru 21.06.11, 11:34

> Rozumiem, że zarobiła by mniej gdyby jej mniej zapłacili ? Nie sądzę...

Coś nie tak z podstawami matematyki? Jeśli komuś zapłacą 500 zamiast 1000 to ma 50% mniej.

> No pewnie tu się naćpie, tam się naćpie tu pójdzie na odwyk tam na inny... Taka
          > Whitney Houston czy inna Amy Winehouse korzysta z życia aż miło... Aż się chce
          > zazdrościć normalnie.
          > To się właśnie z nadmiaru pieniędzy bierze. Wszystko jest fajne posiadanie pien
          > iędzy też ale we wszystkim należy zachować umiar.

To są ich pieniądze i mogą robić z nimi co chcą. Jak chcą się zaćpać na śmierć to ich wola.
          Nikt nie powinien nikomu zaglądać do portfela i włazić z butami w prywtane życie.

> No też to samo twierdzę, nie jedz nie ubieraj się w ogóle nic nie rób żebyś cza
          > sem w luksusy nie popadła... Najlepiej worek po kartoflach i do roboty, za darm
          > o koniecznie.
          No patrz co piszesz to opis komuny, która tak ci się podoba. Kupno kilograma nędznych parówek to był triumf i strata kilku godzin, ubrania przypominały wory po pyrach, a pracowało sie praktycznie za darmo bo jak inaczej nazwać pensję 10 czy 20 dolarów.

> >>Wioskowy jesteś zazdrosną osoba, widac ze brak Ci kasy i wylewasz swo
          > je żale i frustracje
          No przecież widać, że zazdrościsz czlowiekowi piniędzy. Zamiast to robić zdobądź taką pozycję jak on i zarabiaj tyle co on.

> Nie obrażaj ludzi którzy naprawdę Ciężko pracują... Uważasz że celebrytom za pa
          > jacowanie w TV i śpiewanie paru piosenek należy się większa kasa niż biedakowi
          > gdzieś pracującemu w kopalni czy nie wiem komuś kto cały dzień zapieprza w upał
          > ach czy na zimnie w pracy fizycznej za parę dolarów dziennie, to twoja sprawa.
          > Bądź jednak łaskawa nie obrażać tych ludzi twierdzeniem że robienie kariery w s
          > howbiznesie to ciężka praca.

Praca jest towarem i płaci się za nią tyle ile jest warta na rynku. Od ciebie zależy jakie warunki sobie wynegocjujesz. Co do cięzkości pracy rozumianej w prosty sposób jako wysiłek fizyczny to wątpei czy wytrzymasz na scenie 3 godzinny koncert.

> Oczywiście skoro zarobiła to jak najbardziej co z resztą pisałam już kilkukrotn
          > ie ale jak widać czytanie ze zrozumieniem szwankuje

Skoro nie zarobiła to skąd ma te pieniądze? Ukradła, spadek, utrzymuje ją kochanek albo rodzice?
    • izabellaz1 Re: W głowach się ludziom przewraca... z nadmiaru 21.06.11, 11:36
      Ale boli Cię to? Z Twojego konta ktoś te doolary zabierze? smile
      • iin-ess Re: W głowach się ludziom przewraca... z nadmiaru 21.06.11, 11:46
        nie tylko w głowach się poprzewracało ale i w doopach.
    • iwoniaw Mam dla ciebie prostą receptę na te bolączki! 21.06.11, 15:15
      Nie kupuj płyt tych wykonawców.
      Nie oglądaj programów, gdzie występują.
      Odetnij kablówkę, która propaguje takie widowiska za taką kasę.
      Nie wysyłaj sms-ów.
      Nie chodź do kina, skoro to tacy zdziercy.
      Nie będziesz wydawać twoich pieniędzy, a jeśli wystarczająco dużo osób tak zrobi, na pewno ci obrzydliwie i niemoralnie dużo zarabiający celebryci stracą robotę i następnej tak szybko nie dostaną.
      Tymczasem proponuję odczepić się od strategii marketingowych prywatnych firm, z których usług korzystać nie masz przymusu oraz od gustów tych, którym się te akcje podobają, o czym zaświadczają wydawaniem swoich własnych ciężko zarobionych pieniędzy na płyty/bilety/kablówkę.
      • wioskowy_glupek Re: Mam dla ciebie prostą receptę na te bolączki! 21.06.11, 22:49
        >>Coś nie tak z podstawami matematyki? Jeśli komuś zapłacą 500 zamiast 1000 to ma 50% mniej.

Coś nie tak z rozumieniem tego co się samemu napisało ? Ale pomogę nie chodziło o jej zarobki tylko o to co zarabia dla wytwórni...

>>To są ich pieniądze i mogą robić z nimi co chcą. Jak chcą się zaćpać na śmierć to ich wola.
        >>Nikt nie powinien nikomu zaglądać do portfela i włazić z butami w prywtane życie.

A czy ja im włażę do portfela ? Nie zauważyłam jakoś, jak ktoś ma ochotę się zaćpać na śmierć to jego sprawa... Ale niekoniecznie należy mu to umożliwiać.

>>No patrz co piszesz to opis komuny, która tak ci się podoba. Kupno kilograma nędznych >>parówek to był triumf i strata kilku godzin, ubrania przypominały wory po pyrach, a >>pracowało sie praktycznie za darmo bo jak inaczej nazwać pensję 10 czy 20 dolarów.

Ja nie chwalę komuny ale z tego co widać obecnie lepiej się to sprawdzało niż kapitalizm... Przynajmniej te żarówki miałaś a teraz często nie ma co do gara włożyć.

>>No przecież widać, że zazdrościsz czlowiekowi piniędzy. Zamiast to robić zdobądź taką >>pozycję jak on i zarabiaj tyle co on.

Widzę, że dalej nie rozumiesz jak większość tu napadających ale to już nie mój problem, że ktoś ma problem z logicznym myśleniem. Znudziło mi się powtarzanie po raz 10 tego samego.
        Przyjmijmy więc że jestem murzynem z Afryki i piszę we własnym imieniu jeśli ma Ci to poprawić samopoczucie.

>>Praca jest towarem i płaci się za nią tyle ile jest warta na rynku. Od ciebie zależy jakie >>warunki sobie wynegocjujesz.

No jasne bo murzyna w Afryce albo jakiegoś Indiańca w górach Peru ktoś się pyta o negocjacje cenowe...

>>Co do cięzkości pracy rozumianej w prosty sposób jako wysiłek fizyczny to wątpei czy >>wytrzymasz na scenie 3 godzinny koncert

Ja na pewno nie, ale ja cały czas nie mówię o sobie a o ludziach którzy ciężko pracują. I myślę że taki górnik dołowy na pewno by podołał.

>>Skoro nie zarobiła to skąd ma te pieniądze? Ukradła, spadek, utrzymuje ją kochanek albo >>rodzice?

OMG a czy ja gdzieś powiedziałam że nie zarobiła ?

>>Ale boli Cię to? Z Twojego konta ktoś te doolary zabierze?

Owszem ręka mnie od 2 tyg boli ale niestety do lekarza termin dopiero za miesiąc... sad

Iwona - no pewnie lepiej pieprzyć od rzeczy zamiast po prostu pomyśleć i dojść do wniosku że wszystkie te usługi są po prostu za drogie... No ok nie wszystkie ale większość...
        • gabrielle76 Re: śmieszny watek :) 21.06.11, 23:07
          wioskowy jestes zabawna, co Cię obchodzi co kto robi ze swoja kasę, jak jakis sułtan bedzie miał ochotę zapłacic milion dolarów J.Lo za pokazanie gołego tyłka to jego sprawa, jego kasa, zajmij sie swoim życiem i swoja kasa której chyba Ci brakuje i tak Cię to strasznie frustruje ze sie do bogatych publicznych osób przywaliłas smile
    • marycha1433 Re: W głowach się ludziom przewraca... z nadmiaru 22.06.11, 09:38
      Jesteś zazdrosna, bo nie umiesz na siebie zarobić?
    • takoda Re: W głowach się ludziom przewraca... z nadmiaru 22.06.11, 10:44
      Tak na marginesie - polska kinematografia nie jest finansowana z niczyich podatków smile
      Pewnie przydmówczyni miała na myśli dotacje z instytutu sztuki filmowej, które pochodzą od nadawców prywatnych smile
      Polecam dowiedzieć się najpierw, o czym się mówi, a potem mówić smile
      • takoda Re: W głowach się ludziom przewraca... z nadmiaru 22.06.11, 10:55
        Poszperałam i cytuję: "Artykuł 19. ustawy określa podmioty współtworzące rynek filmowy w Polsce, które są zobowiązane do corocznego przekazywania 1,5% przychodu na rzecz Instytutu. Są to: podmioty prowadzące kina, dystrybutorzy, nadawcy programów telewizyjnych (w tym telewizja publiczna), operatorzy platform cyfrowych, operatorzy telewizji kablowej."

nie ma sprawy smile
      • wioskowy_glupek Re: W głowach się ludziom przewraca... z nadmiaru 22.06.11, 11:02
        Podczytuje sobie to forum od dawna, więc już zdążyłam się przekonać że jest to wylęgarnia agresywnych zawistnych bab, które nienawidzą wszystkiego. Najbardziej to chyba II żon i I żon w zależności od tego na której pozycji same stoją, rzucają się na biedną właścicielkę kota, która w przypływie emocji napisała posta ze nie wie co z nim zrobić itd...

Ale normalnie przerażenie bierze ile jest na tym forum ludzi, którzy po prostu nie myślą. Albo nie potrafią wyciągać logicznych wniosków, albo są zwykłymi garkotłukami, które wchodzą tutaj po to żeby kogoś po obrażać i po oceniać ponieważ w życiu choć są histeryczkami to niestety nie są tak mocne w gębie i muszą leczyć jakieś kompleksy na forum...

Bo jak inaczej wytłumaczyć totalną impregnację na argumenty i to co się do nich mówi ? No chyba zwykłą tępotą umysłową bo jak inaczej ?

O ile odrębny punkt widzenia i niedocieranie argumentów można zrozumieć w końcu nie każdy musi mieć takie samo zdanie... To brak czytania ze zrozumieniem już trudniej, chyba że ktoś jest analfabetą.

Ja po raz setny mówię że nie obchodzi mnie co kto robi ze swoimi pieniędzmi jak już je zarobi, chodzi mi jedynie o to że ktokolwiek takie pieniądze płaci a co rusz któraś "myślicielka" pisze kolejnego durnego posta pt... " A co Cie obchodzi co ona robi ze swoimi pieniędzmi"...

Ja piszę, że te pieniądze można by przekazać na pomoc Afryce czy innym potrzebującym zamiast płacić komuś kto nie wie co z taką kasą robić... a "myślicielki swoje" pt. autorka wątku jest zazdrosna i nie umie zarobić wink

LOL ogarnijcie się dziewczyny i zacznijcie nieco logicznie myśleć zamiast najeżdżać na ludzi i bez sensu hejtować. Bo z innym punktem widzenia można dyskutować z durnotą, nie rozumieniem tego co się czyta i leczeniem kompleksów poprzez obrażanie innych, już nie bardzo.
        • wioskowy_glupek Re: W głowach się ludziom przewraca... z nadmiaru 22.06.11, 11:10
          PS. Takoda doczytaj może najpierw o czym piszesz a potem dyskutuj.

Najpierw na co idą pieniądze z abonamentu itp...

www.kontrowersje.net/tresc/nowy_wtorny_harnas_za_nasze_pieniadze_gdzie_ta_wyzsza_kultura_pani_holland
          A potem www.bazafilmowa.pl/pl/pk/referatyiartykuly/rynekkinowyifilmowy/_19918

Aby oszczędzić niepotrzebnej lektury przytocze od razu fragment...

Środki pozyskiwane przez Instytut służą wspieraniu kinematografii, a wydatkowane są w formie dotacji, poręczeń, pożyczek, stypendiów. Instrumentem do realizacji przedmiotowego wsparcia są Programy Operacyjne, zatwierdzone w planie finansowym przez Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego i ogłoszone przez dyrektora PISF na każdy rok kalendarzowy.
          Najważniejsze źródła przychodów przeznaczonych na wspieranie kinematografii to budżet państwa oraz wpłaty podmiotów operujących na rynku medialnym - telewizji, dystrybutorów, kin, platform cyfrowych oraz instytucji filmowych.
          Wpłaty te stanowią koszty uzyskania przychodów, w rozumieniu przepisów o podatku dochodowym, w dacie ich poniesienia.
          • wioskowy_glupek Re: W głowach się ludziom przewraca... z nadmiaru 22.06.11, 11:11
            Źle zaznaczyłam chodziło o BUDŻET PAŃSTWA... Tak więc nie bredź...
            • takoda Re: W głowach się ludziom przewraca... z nadmiaru 22.06.11, 11:18
              I ty coś piszesz o agresji...? Fajnie smile
              Btw o ile się nie mylę, to instytut jako taki jest utrzymywany w ramach ministerstwa kultury więc z budżetu państwa, finansowanie zaś kinematografii w lwej części pochodzi właśnie z 1,5%, które co roku muszą na tę rzecz odporowadzać nadawcy.
              I nie obrażaj mnie.
              • gabrielle76 Re: W głowach się ludziom przewraca... z nadmiaru 22.06.11, 11:38
                Wioskowy daj juz sobie siana z tymi śmiesznymi wywodami, chcesz to pracuj i oddaj to na Afryke a innym ludziom daj zyc po swojemu
                • wioskowy_glupek Re: W głowach się ludziom przewraca... z nadmiaru 22.06.11, 11:56
                  Takoda przepraszam ale to Ty jednak zaczęłaś mówiąc że mam doczytać zanim coś napiszę smile A jak się okazuje jednak jest to finansowane z budżetu państwa czyli naszych podatków smile

Gabrielle nie ośmieszaj się już dłużej bo właśnie z takimi osobami jak Ty którym nawet nie chce się poczytać tego co napisane zostało wcześniej, nie chce mi się już dyskutować. Ile można w końcu, jak grochem o ścianę.
                  • takoda Re: W głowach się ludziom przewraca... z nadmiaru 22.06.11, 12:48
                    To akurat nie było do Ciebie wcale tylko do kogoś tam (nie będę już sprawdzać kogo), kto poruszał ten temat.
                    Ale po raz kolejny - budżet ministerstwa pochodzący z podatków jest tak nieznaczny na tle całości finansowania filmów z innych źródeł (w całości prywatnytch), że nie wart wspominania.

Chcę tylko powiedzieć, że to całe marudzenie, że polska kinematografia jest finansowana z naszych podatków, to zwykłe uproszczenie. Nasze podatki w tej puli "publicznej" to rząd kilku procent.

A tak w ogóle to ja się nawet z Tobą zgadzam - też mnie zawsze drażniło, jak muzycy amerykański chwalili się swoimi gigantycznymi, koszmarnymi domami i celowo odmawiam kupowania większości płyt.
        • minnie_su Re: W głowach się ludziom przewraca... z nadmiaru 22.06.11, 21:15
          <<Ja po raz setny mówię że nie obchodzi mnie co kto robi ze swoimi pieniędzmi jak już je zarobi, chodzi mi jedynie o to że ktokolwiek takie pieniądze płaci a co rusz któraś "myślicielka" pisze kolejnego durnego posta pt... " A co Cie obchodzi co ona robi ze swoimi pieniędzmi"... >>

moze to pomoze...:
          przemysl, prosze, jak sie ma stwierdzenie
          "nie obchodzi mnie co kto robi ze swoimi pieniędzmi" do stwierdzenia, ze "chodzi mi jedynie o to że ktokolwiek takie pieniądze płaci "
          "cos ze swoimi pieniedzmi robic" to np. placic. komus. komu sie chce i ile sie chce.

nie, nie pomoze, pewnie nie...
          • wioskowy_glupek Re: W głowach się ludziom przewraca... z nadmiaru 22.06.11, 21:43
            Minnie_sue wink I to lubię sensowny, rzeczowy kontrargument... Może masz i rację, że pośrednio te pieniądze są czyjąś własnością niemniej uważam, że to i tak nie jest w porządku.

Takoda, owszem to są znikome procenty ale fakt pozostaje faktem, ze gdzieś tam ciągle ktoś trwoni nasze ciężko zarobione pieniądze.
            • krejzimama Re: W głowach się ludziom przewraca... z nadmiaru 22.06.11, 21:50
              Kto konkretnie trwoni twoje pieniądze?
              • wioskowy_glupek Re: W głowach się ludziom przewraca... z nadmiaru 23.06.11, 20:58
                To już trochę poza tematem ale na początek - politycy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka