Dodaj do ulubionych

Wyzysk!! Normalny wyzysk...

20.06.11, 16:29
Od czasu do czasu przeglądam ogłoszenia o pracę - dziś rzuciło mną o podłogę! Chodzi o ogłoszenie:
ogloszenia.trojmiasto.pl/praca-zatrudnie/kasjer-gdansk-chelm-tesco-oraz-pracownik-hali-ogl3880051.html
Zatrzęsło mną normalnie - takie stawki powinny być 10 lat temu dawane.... I ludzie ze sznurem na szyi pójdą i będą robić za jakieś 6 zł netto... myślałam, że ja bardzo mało zarabiam - ale takie pieniądze to już dno i 3 metry mułu! Ze złości napisałam im na pocztę, choć oczywiście nic to nie dasad Ale trochę mi ulżyło... dzięki Bogu nie muszę na gwałt szukać innej pracy, bo to się pociąć idzie...
Obserwuj wątek
    • gazeta_mi_placi Re: Wyzysk!! Normalny wyzysk... 20.06.11, 16:37
      Nie są tacy źli wink, oferują wszak :

"możliwość bezpłatnego szkolenia na kasie"...

Poszukam jakiś innych "interesujących" ofert, ponabijamy się z tych wyzyskiwaczy różnorakich uncertain
      • olakociak Re: Wyzysk!! Normalny wyzysk... 20.06.11, 17:07
        Kurczę ponabijać się można, ale to jakiś kosmos jest....i kurcze widać ludzi wykładających towar w tesco, więc ktoś tam idzie....Masakra po prostu i jeszcze wykładanie towaru w nocy - a wtedy nie powinno być jakiegoś dodatku za pracę nocną? Dno.... kurczę wiedziałam, że 9 brutto to taka stawka dawana przez agencję, ale 7,8? 7,3?? co to za pieniądze.... wstyd! Ktoś się tym zająć powinien....jakieś regulacje prawne powinny być...
    • gazeta_mi_placi Re: Wyzysk!! Normalny wyzysk... 20.06.11, 16:55
      Opiekunka na pełen etat do niemowlaka za 6 zł na godzinę:

krakow.gumtree.pl/c-Praca-opiekunki-nianie-Szukam-opiekunki-od-wrzesnia-Ruczaj-W0QQAdIdZ291911216
      "Witam, poszukuję opiekunki od września do półrocznej córeczki. Praca od poniedziałku do piątku 8h dziennie. Szukam kogoś na dłuższy okres czasu. Stawka jaką proponuję to 6-7zł/h"

Tu szukają opiekunki za 5 zł:

krakow.gumtree.pl/c-Praca-opiekunki-nianie-OPIEKUNKI-DO-6-cio-MIESI-CZNEGO-DZIECKA-Poszukuje-PR-DNIK-CZ-W0QQAdIdZ288944134
      A tutaj kuriozum, praca na co dzień tylko na ponad dwie godziny dziennie, ale "w przypadku choroby córki wymagają pełnej dyspozycyjności na cały dzień" :

krakow.gumtree.pl/c-Praca-opiekunki-nianie-Szukam-Niani-os-Ruczaj-W0QQAdIdZ288415575
      Niektóre mamuśki chyba siano mają we łbie...

A tutaj opieka nad starszą osobą w zamian za pokój big_grin :

krakow.gumtree.pl/c-Praca-opiekunki-nianie-Poszukuje-opiekunki-ktora-zajmie-sie-starszym-malzenstwem-W0QQAdIdZ286865529
      Już widzę te tłumy chętnych do darmowej robocizny w zamian za pokój przy starych ludziach big_grin
    • figrut Re: Wyzysk!! Normalny wyzysk... 20.06.11, 17:13
      Życie. Tam, gdzie pracy brak, taka oferta nie jest zła.
      • olakociak Re: Wyzysk!! Normalny wyzysk... 20.06.11, 17:52
        Kurczę no proszę cię - chodzi o trójmiasto,jedną z większych sieci hipermarketów - tam raczej się nie da mówić o braku pracy. Ja nie wiem czy tesco tak mało płaci czy agencje sobie taką dużą prowizję biorą?? Wstyd w ogóle dawać takie ogłoszenie...
        • echtom Re: Wyzysk!! Normalny wyzysk... 21.06.11, 15:56
          > chodzi o trójmiasto,jedną z większych sieci hipermarketów - tam raczej się nie da mówić o braku pracy.

Pisałam wcześniej, że w Trójmieście są niskie stawki, choć to jedna z większych i droższych aglomeracji w Polsce. Nie wiem, jakie prawo rynku tu działa.
    • gazeta_mi_placi Re: Wyzysk!! Normalny wyzysk... 20.06.11, 17:13
      A tu 6 zł za godzinę za gruntowne sprzątanie łącznie z myciem okien:

krakow.gumtree.pl/c-Praca-sprzatanie-pomoc-domowa-PRACA-przy-sprzataniu-dla-dziewczyny-stala-wspolpraca-6zl-h-W0QQAdIdZ286557657
      A tu dla masochistów, darmowa praca nad grupką maluchów na obozie FEMINISTYCZNYM big_grin :

krakow.gumtree.pl/c-Praca-wolontariat-wolontariusze-Opieka-nad-dzieckiem-na-obozie-feministycznym-wolontariat-prak-W0QQAdIdZ291909570
      A czemu to Panie Feministki nie zatrudnią swoich partnerów jako opiekunów owej grupki dzieci???
      • dziennik-niecodziennik Re: Wyzysk!! Normalny wyzysk... 20.06.11, 17:35
        > A czemu to Panie Feministki nie zatrudnią swoich partnerów jako opiekunów owej
        > grupki dzieci???

i co, z wlasnym chlopem na obóz, jak z drewnem do lasu?... wink
      • krecik Re: Wyzysk!! Normalny wyzysk... 21.06.11, 13:03
        > A tu dla masochistów, darmowa praca nad grupką maluchów na obozie FEMINISTYCZNY
        > M big_grin :
        > rel="nofollow">krakow.gumtree.pl/c-Praca-wolontariat-wolontariusze-Opieka-nad-dzieckiem-na-obozie-feministycznym-wolontariat-prak-W0QQAdIdZ291909570
        > A czemu to Panie Feministki nie zatrudnią swoich partnerów jako opiekunów owej
        > grupki dzieci???

Znasz pojecie wolontariatu?

Ag
    • skoobuss Re: Wyzysk!! Normalny wyzysk... 20.06.11, 17:22
      Nie mogłam się powstrzymać i muszę dodać swoje dwa grosze. Jakiś czas temu dostałam pracę, wyglądało fajnie, warunki spoko. Ale tak było przez pierwsze trzy tygodnie. Potem praca okazała się koszmarem, domem wariatów, po prostu obóz pracy. Pierwsza wypłata doprowadziła mnie do łez... Byłam zatrudniona na 3/4 etatu, przepracowałam ponad 160h (w tym godziny nocne) i dostałam 930zł. W drugim miesiącu zachorowałam na zapalenie płuc, byłam 12 dni na chorobowym. Przez głupotę pani kierownik nie dostałam zasiłku chorobowego, więc moja wypłata wynosiła 645zł ( po chorobowym znowu dobiłam do 170h). W trzecim miesiacu chorobowe wypłacili więc uradowała mnie kwota 1400zł za prawie 180h ( w tym 96h nocnych). Gdy widzę w ogłoszeniach teksty typu "motywujący system wynagrodzeń", "mozliwość rozwoju zawodowego" to chce mi się wymiotować... Znowu szukam pracy z nadzieją, że może być lepiej.
      • madzioreck Re: Wyzysk!! Normalny wyzysk... 20.06.11, 21:09
        Zapomniałaś o "młodym, dynamicznym zespole", grrruncertain
        • gazeta_mi_placi Re: Wyzysk!! Normalny wyzysk... 20.06.11, 21:32
          Żeby zapieprzać jak w kopalni trzeba być "dynamicznym", sama przyznasz...
          • skoobuss Re: Wyzysk!! Normalny wyzysk... 21.06.11, 19:06
            Szkoda tylko, że za takie pieniądze... Obciach dla tej firmy. Ładnie wygląda od zewnątrz a w środku syf.
    • deodyma Re: Wyzysk!! Normalny wyzysk... 20.06.11, 17:26
      pare msc temu w radiu mowili o wspolczesnym niewolnictwie, gdzie babka przeprowadzala wywiad w jednym z miast wsrod ludzi, ktorzy pracuja po 3 zl za godzine.
      w tle pobrzmiewala sobie muzyka z filmu z lat 80-tych pt" Niewolnica Isaura".

• olakociak Re: Wyzysk!! Normalny wyzysk... 20.06.11, 18:16
        kurczę ja pracowałam w realu w liceum czyli plus minus 7-9 lat temu i miałam prawie identyczną stawkę...z tym, że to był 2002-2004 zupełnie inne ceny...że po takim czasie oni ciągle tyle płacą to szok a to nie jest najłatwiejsza praca, oj nie...
        deodyma przerażające jest to, że są artykuły, wywiady a tak naprawdę nic się nie zmienia... ja nie wiem co trzeba zrobić, aby oni płacili normalnie...
        podejrzewam, że jakby Kaczyński albo Komorowski mieli iść do takiej pracy za takie pieniądze to od razu by znaleźli sposób na poprawę i uregulowanie tej sprawy... ehhh coś mam dziś dzień na wściekanie się:p
        • miniofilka Re: Wyzysk!! Normalny wyzysk... 20.06.11, 19:29
          Jestem bezrobotna od prawie 10mcy i uważam, że żadna praca nie hańbi więc gdyby nie te żenujące płace, wzięłabym takową pracę.
          Jak można komukolwiek tak niskie stawki oferować....ZENADA
          • mondovi Re: Wyzysk!! Normalny wyzysk... 20.06.11, 19:42
            a więc hańbi praca za niską płacę?
            • miniofilka Re: Wyzysk!! Normalny wyzysk... 20.06.11, 19:47
              za 6 zł na godz tak, szczególnie jeśli trzeba do firmy jeszcze dojechać i płacić za bilety/paliwo
              • mondovi Re: Wyzysk!! Normalny wyzysk... 20.06.11, 19:55
                Moim zdaniem nie hańbi żadna uczciwa praca, ani za 5 ani za 6 zł. Hańbi oferowanie takich stawek, nie praca za nie.
                • triss_merigold6 Re: Wyzysk!! Normalny wyzysk... 20.06.11, 20:07
                  Nie tyle hańbi, ile upokarza. Praca za głodową stawkę jest upokarzająca, odbiera godność, poniża, wyklucza społecznie.
                  • mondovi Re: Wyzysk!! Normalny wyzysk... 20.06.11, 21:02
                    Tak, to prawda i to jest różnica właśnie.
            • lubie_miauczec Re: Wyzysk!! Normalny wyzysk... 20.06.11, 19:50
              Rok temu miałam tzw. noż na gardle i pracowałam na czarno za 6 i 8 zł na godzinę. Dziś pracuję legalnie, ale na umowie pół etatu, 700zł brutto. Na moje stanowisko zgłaszały się osoby po studiach podyplomowych, mnóstwem szkoleń, sporo z nich z doświadczeniem... ok 65% z nich miało (sądząc po CV) wyższe kwalifikacje ode mnie. Trójmiasto wita smile
              • niebieski_lisek Re: Wyzysk!! Normalny wyzysk... 20.06.11, 20:10
                To nie jest nic dziwnego, że osoby z wyższymi kwalifikacjami przegrywają z osobami o niższych umiejętnościach. Jeśli te wyższe kwalifikacje są zbędne na danym stanowisku, to po co taką osobę zatrudniać, zwłaszcza że może mieć wyższe wymagania finansowe? U mnie w pracy odrzucono jakąś dziewczynę na stanowisko recepcjonistki argumentując to faktem, że ma zbyt duże wykształcenie, więc pewnie szybko się znudzi i trzeba będzie przeprowadzać kolejny proces rekrutacyjny w niedługim czasie.
                • lubie_miauczec Re: Wyzysk!! Normalny wyzysk... 20.06.11, 20:36
                  Tu gdzie pracuję, pracodawca chętnie wziąłby kogoś z tzw zbyt wysokimi kwalifikacjami... Ja dostałam tę pracę ponieważ kiedyś już pracowałam dokładnie w tym samym miejscu, dla tego samego pracodawcy. Wtedy dostałam się tam fuksem, z łapanki. Dziś, widząc osoby które były poumawiane na rozmowę kwalifikacyjną, wiem, że nie miałabym szans.
    • lykaena Re: Wyzysk!! Normalny wyzysk... 20.06.11, 20:01
      Skoro taka praca (za tyle) kogoś hańbi to mnie TO
      nie dziwi.
      "..on silną dłonią złapał za mój kark i poprosił bym zaśpiewał jeszcze..."
    • lidia341 Re: Wyzysk!! Normalny wyzysk... 20.06.11, 21:19
      Ja zarabiam 8.80 brutto i jakoś muszę sobie radzićsad Niestety.....
    • dorotakatarzyna Re: Wyzysk!! Normalny wyzysk... 20.06.11, 21:28
      I dlatego wolę być "siedzącym w domu garkotłukiem", jak przeczytałam przed chwilą w innym poście... Musiałabym mieć naprawdę nóż na gardle, żeby iść do takiej pracy.
      • ylunia78 Re: Wyzysk!! Normalny wyzysk... 20.06.11, 21:37
        Znajoma była pomocą kuchenną i kelnerką.Nie wiem ile dokładnie zarabiała,ale jak facet zapytał ile chciała by dostac na rękę za godzinę odpowiedziała,że 7-8zł to burak powiedział,że jak gdzieś tak płacą,to on zamyka interes i idzie robić "za taką kasę".
        Babkę na zmywaku miał za 3zł/h.
        • lubie_miauczec Re: Wyzysk!! Normalny wyzysk... 20.06.11, 21:51
          Nie tak dawno, czytałam o właścicielu pizzerii w Gdańsku, który był autentycznie oburzony, że ktoś odmówił pracy za 3,50 na godzinę. Moja szefowa na sugestię żeby wpisać na umowie, że pracuję na cały etat (faktycznie tyle pracuję) ze względu na moją przyszłą emeryturę, żachnęła się tylko "jaka emerytura? w co Ty wierzysz?" i odmówiła. A z perełek, to ostatnio szukali kogoś do mycia kibli w liceum w Gdańsku. Chcieli referencje i list motywacyjny.
          • gazeta_mi_placi Re: Wyzysk!! Normalny wyzysk... 21.06.11, 13:26
            Jestem chętna na to stanowisko, referencje jakieś by się znalazły, ale pomóżcie mi z napisaniem listu motywacyjnego, ok? big_grin
    • figrut Re: Wyzysk!! Normalny wyzysk... 20.06.11, 21:58
      Pracuję za 7 zł. na godzinę i nawet gdybym nie miała noża na gardle, wolałabym pracować za tyle, niż wcale. Któraś z Was mądrze tu napisała, że to nie wstyd pracować za takie pieniądze, a wstyd oferować taką stawkę.
      • evita-is-me Re: Wyzysk!! Normalny wyzysk... 20.06.11, 22:27
        Ja nie pracowałam od marca, wcześniej w biurze na pól etatu miałam 800zł na rękę. W czerwcu zaproponowano mi pracę w domu za 9zł brutto, soboty niedziele 11zł brutto, po dwóch m-cach zmieni się to odpowiednio na 11 i 13 zł. Na szkolenie jechałam do W-wy i tam byłam w szoku, bo większość ludzi jak się dowiedziało jakie stawki, to zrezygnowali. W miesiącu wychodzi ok. 1600zł na rękę, więc w mojej miejscowości to całkiem przyzwoite pieniądze, zwłaszcza, że odpadają dojazdy do pracy i inne koszty z tym związane.Jedyny mankament to umowa o dzieło, ale jak nie masz wyboru...
      • gazeta_mi_placi Re: Wyzysk!! Normalny wyzysk... 21.06.11, 13:28
        Jak masz chłopa co tyra na Ciebie albo mieszkasz "u mamusi" lub jest się studentem na częściowym utrzymaniu rodziców to żaden problem pracować za 6 czy 7 zł za godzinę.
        Powiedz tylko kochana czy za owe 7 zł za godzinę samodzielnie utrzymywałaś siebie, robiłaś samodzielnie wszystkie opłaty związane z mieszkaniem, prądem, gazem itp.
        • figrut Re: Wyzysk!! Normalny wyzysk... 21.06.11, 16:08
          > Powiedz tylko kochana czy za owe 7 zł za godzinę samodzielnie utrzymywałaś sieb
          > ie, robiłaś samodzielnie wszystkie opłaty związane z mieszkaniem, prądem, gazem
          > itp.
          Mam 7zł. na godzinę + rodzinne + zasiłek na dzieci bez renty + 400zł. z wynajmu mieszkania (teoretycznie, bo lokator zalega za 2 miesiące). W sumie miesięcznie jeśli nic nie zalega mam 2000zł. +/- 150 (w zależności od nadgodzin). Z tego opłacam rachunki za prąd, gaz, szambo, śmieci, wodę, internet, przedszkole, podatek od nieruchomości, utrzymanie samochodu. Utrzymuję z tego cztery osoby (wliczając mnie), ale czwartej nie ubieram.
          • gazeta_mi_placi Re: Wyzysk!! Normalny wyzysk... 21.06.11, 16:21
            A bez rodzinnego, owego wynajmu (zawsze coś) i zasiłku mieszkając nie w swoim mieszkaniu (wynajmowanym lub na kredyt jak większość) też byłabyś w stanie się utrzymać?
            • figrut Re: Wyzysk!! Normalny wyzysk... 21.06.11, 16:27
              Przy moich zarobkach nie ma na chwilę obecną takiej możliwości, abym nie dostała rodzinnego. Gdybym musiała wynająć mieszkanie (200-300zł. małe, niezbyt atrakcyjne), też musiałabym dać sobie radę, tak jak i moi sąsiedzi dają. Pewnie moje dzieci nie mogłyby jeździć na wycieczki szkolne ani też na basen, nie miałabym internetu, nie byłoby mnie stać na utrzymanie samochodu (ale sprzedać na chwilę obecną też go nie mogę), ale żyć bym musiała. Inni dają radę za mniej, więc i ja bym dała radę.
              • gazeta_mi_placi Re: Wyzysk!! Normalny wyzysk... 21.06.11, 17:09
                >Inni dają radę za mniej, więc i ja bym dała radę.

Błędne myślenie Kochane, z takiego myślenia potem pracodawcy śmieją się w twarz przyszłemu pracownikowi proponującemu pracodawcy stawkę 6-7 zł za najczęściej dość ciężką pracę bo znajdą zawsze takich za 3.5 zł (jak ktoś pisał niżej)....
                • figrut Re: Wyzysk!! Normalny wyzysk... 21.06.11, 18:17
                  > >Inni dają radę za mniej, więc i ja bym dała radę.
                  >
                  > Błędne myślenie Kochane, z takiego myślenia potem pracodawcy śmieją się w twarz
                  > przyszłemu pracownikowi proponującemu pracodawcy stawkę 6-7 zł za najczęściej
                  > dość ciężką pracę bo znajdą zawsze takich za 3.5 zł (jak ktoś pisał niżej)....
                  Tylko, że jak ja zacznę protestować, to wylecę z hukiem, a utrzymać rodzinę za coś muszę. Błędne koło niestety. To nie wina samych pracodawców, a chorej polityki.
                  Jeśli pracodawca wygrywa przetarg na zlecenie ceną, a na drugim miejscu jakością, to co się dziwić, że z minimalnego zysku minimalne stawki są.
                  • gazeta_mi_placi Re: Wyzysk!! Normalny wyzysk... 21.06.11, 19:00
                    E tam, baba z dzieckiem w Polsce zawsze może liczyć na jakaś pomoc państwa, nie jest aż tak źle.
                    • figrut Re: Wyzysk!! Normalny wyzysk... 21.06.11, 19:12
                      Ale ja nie chcę pomocy opieki społecznej. Nie chcę wizyt pań oglądających zawartość mojej lodówki. Jestem na szczęście zdrowa, sprawna fizycznie i wstyd by mi było wciąż pisać wnioski do pomocy społecznej tylko z tego powodu, że "nie będę pracować za taką stawkę". Nie było mnie wstyd pisać o zasiłek celowy na opał, bo wtedy rzeczywiście byłam w bardzo trudnej sytuacji finansowej. Dostałam 300zł. na opał na zimę. Mam nadzieję, że w tym roku nie będzie tak ciężko i dam rade sama się zabezpieczyć na zimę.
                • echtom Re: Wyzysk!! Normalny wyzysk... 21.06.11, 19:13
                  > bo znajdą zawsze takich za 3.5 zł

Niestety, solidarny protest wszystkich pracowników nic nie da, bo wtedy znajdą tańszą siłę roboczą za wschodnią granicą. Negocjować czy wręcz dyktować warunki można tylko na wysoko specjalistycznych stanowiskach, a takich na rynku pracy jest niewiele.
                  • gazeta_mi_placi Re: Wyzysk!! Normalny wyzysk... 21.06.11, 19:37
                    >Niestety, solidarny protest wszystkich pracowników nic nie da, bo wtedy znajdą tańszą siłę roboczą za wschodnią granicą.

Niekoniecznie, zawsze to jednak problem z wizami, z pozwoleniami na pracę, czasem z dogadaniem się itp.
    • mysz-83 Re: Wyzysk!! Normalny wyzysk... 20.06.11, 22:21
      Ja pracuje w Urzędzie skarbowym właśnie za 6zł i nie myje tam kibli. Aż wstyd się przyznać... A wiele osób sądzi "Ty to tam chyba nieźle zarabiasz". Czuje się wyzyskiwana, ale nie mam innego wyjścia jak na razie.
    • thorgalla Re: Wyzysk!! Normalny wyzysk... 20.06.11, 22:22
      Ten wątek odpowiada na pytanie:
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,126105982,126105982,dlaczego_zagranica.htmlDlaczego?
      Aby nie pracować za upokarzającą płacę.
    • antekcwaniak Prawo rynku ! n/t 21.06.11, 13:05

• skoobuss Re: Wyzysk!! Normalny wyzysk... 22.06.11, 08:58
      Trochę sie wtopiłam w ten post. Faktem jest, ze żadna praca nie hańbi, bardziej hańbiace są zarobki. Jakis czas temu cukier bardzo zdrożał, kosztował więcej niż moja stawka godzinowa. Pracy jest duzo, niestety ludzie juz nie chca pracować za grosze, bo nie sa w stanie sie z tego utrzymać. Ja drugi raz nie dam się już tak wykorzystać.
    • marycha1433 Re: Wyzysk!! Normalny wyzysk... 22.06.11, 09:37
      Jestem pracodawcą i uważam, że jak komuś nie odpowiada 6 zł/h niech będzie dalej bezrobotny.
      Za pracę w hipermarkecie więcej się nie należy
      Do roboty ,nieroby!
      • deodyma Re: Wyzysk!! Normalny wyzysk... 22.06.11, 09:52
        marycha1433 napisał:

> Jestem pracodawcą i uważam, że jak komuś nie odpowiada 6 zł/h niech będzie dale
        > j bezrobotny.

cos podobnego mowili w reportazu, ktory puscili w radiu, gdzie pracodawcy placili po 3 zeta na godzine...
        i potem wielkie zdziwienie, ze Polacy nie chca pracowac.
        jakis czas temu w FAKTACH o godz 19 pokazywali UP w Lublinie, mowili o bezrociu, ze ludzie nie chca pracowac itd...
        wypowiadal sie jakis mezczyzna, ze w miescie oferuja prace za place niewiele wieksza, niz zasilek za bezrobotnych, wiec nie ma sensu pracowac za takie stawki, bo z tego nie idzie sie nawet utrzymac a zyc trzeba.
        prace za takie stawki beda podejmowaly osoby, ktore maja noz na gardle i tylko one.
      • roza06 Re: Wyzysk!! Normalny wyzysk... 22.06.11, 10:01
        Ty tez pracujesz za 6zł trollu?
      • skoobuss Re: Wyzysk!! Normalny wyzysk... 22.06.11, 12:35
        Stać mnie tylko na jedno: ŻAŁOSNA JESTEŚ!!! Oby ci się firma utrzymała na rynku, żebys nigdy nie musiała w hiperze za grosze pracować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka