Dodaj do ulubionych

coOSTATNIOczytałyścieNAPRAWDEgodnegoPOLECENIA?

13.05.04, 22:44
DZIEWCZYNY czy czytalyście ostatnio książke która mozecie mi polcecić? ale
książke która naprawde zaparła wam dech w piersiach... taka która zaskakuje ,
porywa... byłam niedawno w księgarni ale nic nie przykuło mojej uwagi a
chętnie bym coś poczytała a nie tylko same notatki z filozofii społecznej
bleeeeeeee smile

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • majarzeszow Re: coOSTATNIOczytałyścieNAPRAWDEgodnegoPOLECENIA 14.05.04, 09:46
      "Bidul" MAriusza Maślanki. mama mi przyniosla do szpitala, przeczytalam w 2 dni,
      na badania chodzilam z ta ksiazka, bo nie moglam sie oderwac. jest wstrzasajaca,
      autor opowiada o swoim dziecinstwie w domu dziecka. o tej ksiazce wypowiadali
      sie krytycy w "przekroju" i w "polityce". jedyne, co mnie troszke razilo, to
      duze nagromadzenie wulgaryzmow, ale moze tak musialo byc, by oddac to, co autor
      chcial przekazac.

maja i dzidzia 38 tygodniowa pchajaca sie na swiat
      • justek13 "11 minut" 23.07.04, 12:15
        A ja moge polecic "11 minut" Paolo Coehlo. Na prawde piekna ksiazka... Czyta
        sie ja jednym tchem. Pozdrawiam.
    • merigold_triss Re: coOSTATNIOczytałyścieNAPRAWDEgodnegoPOLECENIA 14.05.04, 10:13
      u mnie niezmiennie kroluje henry miller i jego zwrotniki oraz sexus,przebrnelam
      tez przez 3 czesciowa alex cave i jej kryminalkismile
    • carri Re: coOSTATNIOczytałyścieNAPRAWDEgodnegoPOLECENIA 14.05.04, 10:37
      Ja polecam cos nienajnowszego, ale moze nie znasz. "Ósemka" Katherine Neville
      i "Magiczny krąg" tej samej autorki. Super!
    • jagusia7 Re: coOSTATNIOczytałyścieNAPRAWDEgodnegoPOLECENIA 14.05.04, 10:47
      A ja polecam "I będę żyć" dr Jerri Nielsen. Autobiograficzna opowieść o
      kobiecie-lekarzu, która wyjechałana Antarktydę, tam zachorowała na raka piersi
      i musiała sama podjąć walkę z nim...Książka bardzo ciekawa szczególnie z uwagi
      na opisy życia na biegunie. Niesamowita, naprawdę!
      • danik1 Re: coOSTATNIOczytałyścieNAPRAWDEgodnegoPOLECENIA 21.08.04, 14:41
        zgadzam sie!
    • helena4 Re: coOSTATNIOczytałyścieNAPRAWDEgodnegoPOLECENIA 14.05.04, 11:06
      Ja z nowości polecam "Złodziejkę" Sarah Waters ( dostała British Book Awards w
      ub. roku ) - b. "niegrzeczną" i zaskakującą powieść kryminalną, której akcja
      rozgrywa się w wiktoriańskiej Anglii. Można kupić na Merlinie.
    • monikalb Re: coOSTATNIOczytałyścieNAPRAWDEgodnegoPOLECENIA 14.05.04, 11:17
      A ja przeczytałam wszystkie książki Nicholasa Sparksa (tego od "Listu w
      butelce") i są wspaniałe. Generalnie o miłości, ale nie tylko.

pozdrawiam,
      Monika
    • kostruszka Re: coOSTATNIOczytałyścieNAPRAWDEgodnegoPOLECENIA 15.05.04, 21:58
      Koontz "Złodziej pamięci" - kryminał psychologiczny . Dużo dobrego czytania.
      Kasia
      • fringilla Re: coOSTATNIOczytałyścieNAPRAWDEgodnegoPOLECENIA 15.05.04, 23:28
        Ja tam zawsz polecam Jane Austen, jest dobra na wszystko i nigdy się nie
        nudzi. A z nowszych - Annę Brzezińską i jej cykl o zbóju Twrdokęsku i
        wojowniczce Szarce, niedawno ukazał sie trzeci tom. Nie tylko dla wielbicieli
        fantasy. To lektura przejmująca, dająca do myślenia, a przy tym pełna humoru i
        to bardzo wysublimowanego.
    • mamawiktora Re: coOSTATNIOczytałyścieNAPRAWDEgodnegoPOLECENIA 18.05.04, 11:16
      witaj, ostatnio czytalam KOD LEONARDA DA VICI, ale niestety nie pamietam
      autora, dobra sensacja, ciekawa fabula, dobry styl, no i ..... ciekawe
      spojrzenie na nasza religie - dla mocno wierzacych to jakby profanacja -
      polecam, ma 500 stron (lyknelam w 3 dni z dwulatkiem u boku).
      inne - starsze, ktore czytalam ostatnio to cale tomy Fleszarowej-Muskat, sa
      bardzo dobre i ciekawe, np.Milionerzy (cz.1), Kochankowie rozy wiatrow (cz.2)
      czterech mezczyzn nad brzegiem lasu, Pozwolcie nam krzyczec (cz.1), Przerwa na
      zycie (cz.2), Wizyta (cz.3. dobra ksiazka jest tez "teren prywatny" to taki
      polski pamietnik Brigit Jons
      • ewa2233 Re: coOSTATNIOczytałyścieNAPRAWDEgodnegoPOLECENIA 18.05.04, 11:27
        Ja właśnie czytam "Kane i Abel" Jeffrey'a Archera.
        Kiedyś był taki krótki serial na motywach tej powieści.
        Bardzo wciąga. Wczoraj, mimo gorączki nie mogłam się oderwać.

Bardzo mi się podobały "Opowiadania" Puszkina.
        Niektóre mają niesamowite "klimaty".

Nie, nie mam 100 lat smile)

Z nowoczesnych - "Mój mały mężczyzna"
        - coś w stylu 30-letniej Bridget, ale "dzieciatej". Ale nie tylko do śmiechu.
        • ahonia Re: coOSTATNIOczytałyścieNAPRAWDEgodnegoPOLECENIA 18.05.04, 14:59
          Wszystkim polecam "Maga" autor john Fowles, mimo, że czytałam go ponad 3 lata
          temu nadal jestem pod wrażeniem tej książki.
          • noico Re: coOSTATNIOczytałyścieNAPRAWDEgodnegoPOLECENIA 18.05.04, 21:47
            Ja "Maga" czytałam 7 lat temu i byłam pod ogromnym wrazeniem. W zeszłym roku
            przeczytałam jeszcz eraz i mnie znudziła. Może to ciąża tak wpłynęłą na mój
            odbiór. A może nie powinno sie czytać drugi raz tej samej książki (nie dotyczy
            to oczywiście "Dzieci z BUllerbyn" i "Sto lat samotności"
    • noico Polecam "Madame"Libery........... 18.05.04, 21:45
      ..Genialna książka, a także "Zły" Tyrmanda, "Dom dzienny, dom nocny" Tokarczuk.
      To tyle na razie wystarczy. A z luźniejszych książek, na jeden wieczór, to
      ostatnio przeczytana przeze mnie "Jestem nudziarą" Szwaji, oraz owocowa
      trylogia, nie pamiętam autorki.
      Polecam gorąco
      • sowa_hu_hu Re: Polecam "Madame"Libery........... 19.05.04, 08:00
        ojej nie przeczytam tego chyba przez 10 lat smile
        jak tu teraz zdecydowac sie na jakiś tytuł......

"madame" czytałam smile

pozdrowionka
    • marzenkaw Re: coOSTATNIOczytałyścieNAPRAWDEgodnegoPOLECENIA 21.05.04, 22:40
      Ryszard Sadaj - "Terapia Pauliny S"- ja czytalam i sie lałam. Super! Cos w
      stylu Bridget JOnes.
      MArzena (znowo ja)
      • sowa_hu_hu Re: coOSTATNIOczytałyścieNAPRAWDEgodnegoPOLECENIA 22.05.04, 07:33
        o!!! znowu marzenka smile
        • marzenkaw Re: coOSTATNIOczytałyścieNAPRAWDEgodnegoPOLECENIA 26.05.04, 14:40
          Ano- znowu ja. JA Cie nie sledze. NAprawde. Rzucaja mi sie w oczy niektore
          tytuly ...patrze a to TY!!
          A tak swoja droga to wejdz na "Salon" i doradz mi prezent na slub
    • alltid_ung Re: coOSTATNIOczytałyścieNAPRAWDEgodnegoPOLECENIA 24.05.04, 01:08
      A ja przeczytalam ostatnio :
      Åsne Seierstad "ksiegaz z Kabulu" (tytul to moje tlumaczenie wink )
      Wladyslaw Szpilman "pianista" albo "Smierc miasta" ksiazka moze nazywac sie tak
      i tak....
      Ateraz czytam serie Jean M Auels ....Przeczytalam dwie ksiazki i jestem na tej
      trzeciej "lowcy mamutow" i oprucz tej mam dwie do przeczytania.....
      Super ksiazki polecam wszystkim...smile))))

@--------------------@------------------@-----------------@-----------------@
      „ wszyscy wiedzą jak powinno wychowywać się dzieci.......
      z wyjątkiem rodziców”
      Robert Lembke

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=5989627&a=10207476
      www.fampersson.k-webb.nu
    • guga74 Re: coOSTATNIOczytałyścieNAPRAWDEgodnegoPOLECENIA 24.05.04, 15:18
      Polecam "Poczwarkę" Doroty Terakowskiej. Nie jest to "lekka" lektura, ale wartościowa - skłania do refleksji, poza tym ma ciekawe zakończenie.........
      • noico Re: coOSTATNIOczytałyścieNAPRAWDEgodnegoPOLECENIA 27.05.04, 11:23
        A mnie sie "Poczwarka" nie podobała. To znaczy ta częśc w której opisana jest
        rzeczywisctość, czyli narodziny i cała sytuacja, to tak, natomiast fragmenty, w
        któych autorka popuszczała wodze fantazji omijałam bo były nudne, kompletnie mi
        sie nie podobały. Nie lubię takiego fantazjowania. Bez tego książka jest ok.
        Rzeczywiście skłania do refleksji i jest przerażająco prawdziwa. Pozdrawiam
    • lika_26 Re: coOSTATNIOczytałyścieNAPRAWDEgodnegoPOLECENIA 27.05.04, 19:39
      Kiedyś wpadła mi w rękę ksiązka Nory Roberts "Miasteczko
      Innocense",przeczytałam jednym tchem i od tamtej pory jestem zagorzałą fanką
      tej autorki.Praktycznie wszystkie jej ksiązki czyta się świetnie,sensacja z
      wątkiem romansowym,dla mnie to najlepszy relaks wink)Polecam!
      pozdrawiam
      lika
    • opieniek1 Re: coOSTATNIOczytałyścieNAPRAWDEgodnegoPOLECENIA 28.05.04, 14:17
      mnie ostatnio rozbawiła "Niania w Nowym Jorku".
      Poza tym polecam "Poza światem Puchatka" Christophera Milne'a- tak tak,
      Krzysia.
      "Miłość w czasach zarazy" Marqueza- moja ukochana książka
    • vase Re: coOSTATNIOczytałyścieNAPRAWDEgodnegoPOLECENIA 03.06.04, 15:44
      No to ja totalnie odstaje smile Zaczytuje sie Sephen'em King'iem (ostatnio
      przeczytalam "Gerald's game" i "The dark half") i James'em Herbert'em
      (ostatnio "The fog", teraz zaczynam "Moon"). Dawniej czytalam Erika von
      Denikena (nie pamietam jak sie pisze), bardzo ciekawily mnie jego teorie. A np.
      jak bylam w ciazy to nie moglam sie oderwac od "Misteries of the World". W
      ogole uwielbiam wszelkie cuda czy tajemnice swiata (wymarle cywilizacje,
      czwarty wymiar, czarna dziura, piramidy, kamienne figury z Wysp Wielkanocnych..
      itd, itd.) O, w zeszlym roku "Piknik pod wiszaca skala".
      • aga_rn Re: coOSTATNIOczytałyścieNAPRAWDEgodnegoPOLECENIA 12.08.04, 23:02
        Vase, a Kinga "Bag of Bones" czytalas ? Jezeli nie to lec do biblioteki
        smile Fajny, klasyczny King.
    • polihymnia Re: coOSTATNIOczytałyścieNAPRAWDEgodnegoPOLECENIA 08.06.04, 20:55
      Polecam "Nostalgię anioła" Alice Sebold.
      Powieść o życiu i śmierci, radości i smutku,
      przebaczeniu i zemście. Zgwałcona i zabita
      dziewczynka trafia do nieba i obserwuje stamtąd
      życie na Ziemi, które toczy się już bez jej udziału.
      Książka przejmująca, ale i niosąca nadzieję.
      Zachęcam
      Asia
    • kicia_edziecko Re: coOSTATNIOczytałyścieNAPRAWDEgodnegoPOLECENIA 09.06.04, 09:30
      "Samotność w sieci" Janusza Wiśniewskiego - polecam, bardzo współczesna, tak
      współczesna, że po przeczytaniu postanowiłam napisać maila do autora.
      "Hańba" - Coetze (ubiegłoroczny noblista).
      Obie polecam, obie z wartką akcją niewiele mają wspólnego.
      • sowa_hu_hu Re: coOSTATNIOczytałyścieNAPRAWDEgodnegoPOLECENIA 09.06.04, 20:39
        "hańbe" czytałam zaraz po ukzaniu sie czyli jakieś 3 lata temu...
        nie podobała mi sie sad

natomiast samotność w sieci wspaniałaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa - az brak
        słów!!! przezywałam ją niesamowice.....

pozdrowionka
        • kicia_edziecko Re: coOSTATNIOczytałyścieNAPRAWDEgodnegoPOLECENIA 09.06.04, 22:42
          Myślę, że wiele kobiet nie może przejść obojętnie obok "samotności w sieci",
          każda sie rozmarzysmile Najbardziej mi się podobalo to, co na końcu pisał autor -
          na targach książki podszedł do niego facet i powiedział: "przyszedłem panu
          przypier.....". Jego żona następnego po przeczytaniu tej książki spakowała się
          i odeszła. Pewnie nie ona jednasmile Mi do dzisiaj coś tam krążysmile Pozdrawiam
    • ele7 Re: coOSTATNIOczytałyścieNAPRAWDEgodnegoPOLECENIA 09.06.04, 22:38
      Może to ksiązka którą juz dawno czytałaś, ale zawsze ją polecam bo jest dobra
      dla człowieka w każdym wieku.KRAINA CHICHÓW. Jeżeli lubisz gadające psy
      oczywiściesmileAle reszta jest zupełnie rzeczywistasmileGorąco polecam i serdecznie
      pozdrawiamsmile
    • ulala72 Re: Europejka! 10.06.04, 16:55
      Hej,
      właśnie skończyłam "Europejkę" Gretkowskiej - kontynuację "Polki". Więcej
      rekomendować chyba nie trzeba. Wchłonęłam w 2 dni.
      Pozdrawiam!
    • flurcia Re: coOSTATNIOczytałyścieNAPRAWDEgodnegoPOLECENIA 10.06.04, 18:38
      Gorąco polecam książkę kena Folletta Filary Ziemi. Czyta sie z zapartym tchem.
      Ja tę książkę pochłonęłam. Podobnie zreszta mój mąż. Ch etnie bym ją kupiła
      jakbym spotkała.
      • anatemka Re: coOSTATNIOczytałyścieNAPRAWDEgodnegoPOLECENIA 12.06.04, 10:43
        wszystko Koontza!
        a teraz czytam "Księge jesiennych demonów" Grzędowicza. Zapowiada się dobrze.
    • anja_mama-kuby Re: "Dziecko Estery" Jean Sasson 15.06.04, 11:38
      Nie mogę się od kilku dni od niej oderwać! Wczoraj czytałam po położeniu
      dziecka spać do ok. 2-giej w nocy!

Nota wydawcy
      Ester i Joseph Gale przyrzekli sobie, że przeżyją piekło holocaustu i odnajdą
      córeczkę odebraną im przez oficera SS Kleista. Przetrwali, ale nigdy nie udało
      im się ustalić losów dziecka. W 1948 r. wyjeżdżają do Jerozolimy. W tym samym
      czasie palestyńska rodzina Antounów zostaje wysiedlona przez Żydów z Hajfy i
      trafia do obozu uchodźców w Libanie. Po latach los styka ze sobą troje młodych
      ludzi, przedstawicieli następnego pokolenia. Michael, oficer armii izraelskiej,
      nienawidzi Arabów, bo próbują odebrać Żydom rodzinną ziemię. Demetrius Antoun,
      lekarz, nienawidzi Żydów, bo zamordowali jego rodzinę. Christine Kleist,
      niemiecka pielęgniarka, próbuje odkupić winy ojca nazisty, pracując jako
      wolontariuszka. W ogniu konfliktów i krzyżujących się uczuć wychodzą na jaw
      skrywane od lat tajemnice rodzinne.

Niesamowita książka! O Żydach, Arabach, Niemcach. O wojnie, o życiu...
      Ja kupiłam w Świecie Książki, ale może jest też w księgarniach.

Pozdrawiam
      Ania - mól książkowy, który nawet nie pamięta czytanych tytułów ;-(
    • patibobo Re: coOSTATNIOczytałyścieNAPRAWDEgodnegoPOLECENIA 16.06.04, 11:53
      cześć dziewczyny, prawie wszystkie książki które podajecie czytałam, ale numer
      jeden jest ,,kronika zapowiedzianej smierci" Margueza. czytam ją w zasadzie
      zaczynam-kończę i znowu...zaczynam-kończę. polecam bardzo bardzo. hej
    • kolgosia Re: coOSTATNIOczytałyścieNAPRAWDEgodnegoPOLECENIA 16.06.04, 19:53
      Ja ostatnio czytałam "11 minut" Paebla Coehlo. Super ksiązka. Tematyka
      zaskakująca - o prostytutce, ale naprawdę książka dobra. Polecam szczerze
      • wieczna-gosia Re: coOSTATNIOczytałyścieNAPRAWDEgodnegoPOLECENIA 16.06.04, 22:37
        siawca wiatru maja Lidia Kossakowska.

Jesli ktos lubi fantasy of course.

Swietne, grube, spojne... i o aniolach wink
    • aatam Re: coOSTATNIOczytałyścieNAPRAWDEgodnegoPOLECENIA 01.07.04, 12:00
      Z serii "Lektury na wakacje".
      Z ostatnio odkrytych, to:
      "dziewczyna z perłą" świetnie się czyta - połknęłam w 2 dni, mój mąż w 3, a
      teściowa w 1 noc (emerytka, może sobie pozwolić na tosurprised),
      "balzac i mała chińska krawcówna" - doskonała,
      obydwie były sfilmowane - ale książki wypadają o niebo lepiej niż filmysmile

I zawsze polecam:
      wszystko Jane Austin,
      kryminały Donny Leoni - weneckie klimaty,
      D. Adams - trylogia "autostopem przez galaktykę" - dla wielbicieli sf i
      ogromnego poczucia humorusmile)
      wszelkie biografie (ja ostatnio przeczytałam "Fide" H.Herrery, i
      biografię "Victoria" o królowej owejsurprised)
      może klasyka pd.amerykańska - "Dom dusz" I. Allende, "Przepiórki w płatkach
      róży", etc..
      może klasyka w ogóle - "Imię róży" kryminałek średniowieczny (że tak
      to "lekko" określę hehesmile, "Dziwne losy Jane Eyre" - romansidło angielskie z
      zamkiem w tlesmile, "Wichrowe wzgórza" jw. tylko w tle owe wzgórzasmile, kryminały A.
      Christie, trylogię, przy której płakaliśmy ze śmiechu (my - czyli my, wszyscy
      znajomi, rodzina i przyjaciele królika) czyli Thoma Sharp'a "Alternatywa wg.
      Wilta" etc..

na razie tyle mi przychodzi do głowy..
      miłej lektury
      Margott

• wadera77 Re: coOSTATNIOczytałyścieNAPRAWDEgodnegoPOLECENIA 03.07.04, 00:05
        SAMOTNOSC W SIECI! tak, to jest to! Ostatnio czytalam Poczwarke, ksiazka
        smutna, ale warto przeczytac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka