Dodaj do ulubionych

Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają?

21.06.11, 19:41
Dlaczego najczęściej przypominają COŚ w stadium między kobietą a mężczyzną?
Dlaczego wyglądają tak okropnie: krótkie włosy, podgolone od dołu albo i nie, jakaś spalona trwała, nie wiadomo jaki kolor, worowate ubrania, wiecie jakie- takie wielkie koszule w kwiaty, jakieś okropne swetry, wielkie bezkształtne kurtki, okropne buty, zero , powtarzam ZERO makijazu, blade te twarze? Najczęsciej zamiast torebki jakaś siata.
Nie chce się? Nie ma dla kogo? W tym wieku juz nie wypada?
Brak środków? Wątpie - od biedy są lumpeksy a kosmetyki mozna też kupic z niższej półki.
Brak czasu? Wątpię- przecież dzieci odchowane, często juz emerytura.
Lakier do paznokci kosztuje z 3 zl, szminka Vibo - dobra a tania 6 zł.
Byle korale mozna od wnuków na urodziny sobie zazyczyc, czy naprawde tak trudno ? Czy moze w tym wieku babom się nie chce?
To okropne, przykre i smutne.

Kiedys jak zobaczyłam starszą kobietę, ubraną w długą dzinsowa spodnice, fajny wcięty żakiet, miała pomalowane paznokcie u pomarszczonych dłoni, makijaż na pomarszczonej twarzy- szminka, tusz. I wyglądała naprawde super, pomimo tego ze była stara!
Obserwuj wątek
    • sofi84 Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 21.06.11, 19:46
      bo w tym wieku nie mają połowy włosów, a trwała robi szopę, która się puszy
      bo ponieważ włosów jest mało długie wyglądałyby okropnie
      może z dziwnym kolorem czują się młodziej?
      wzory i wory "teoretycznie" zasłaniają nadwagę, która powstaję często przez tarczycę, czasem przez problemy osobiste, czasem przez inną przemianę materii
      starsze kobiety i tak się nikomu nie podobają, często mają niską emeryturę i nie mają kasy na torebkę, więc mają siatę, czasami torbę na kółkach (są starsze i nie mają już tyle siły, żeby dźwigać stawiają na wygodę i praktyczność)
      często na starość pękają pięty, puchną nogi, wyskakują haliksy, stąd buciory - często po prostu wygodne
      • sotto_voce Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 22.06.11, 17:46
        Jeśli chodzi o te krótkie włosy pań 60+, one pamiętają ze swojej młodości starsze panie z gładko uczesanymi dlugimi włosami, najlepiej upiętymi w kok. I za nic nie chcą tak wyglądać. My też za 30-40 lat nie będziemy chciały się ostrzyc na krótko i zrobić trwałej-barankasmile

Kosmetyki - każda starsza pani wie, że okropnie niszczą cerę. I jak się już zacznie smarować to potem już się nie da przestać.

Siatka często wynika z tego, że panie mają świadomość, że idąc z torebką są łatwym łupem dla złodziejaszków. Podobno w programach dla emerytek doradza się wręcz chowanie damskiej torebki do reklamówki.

Torba na kółkach - zawsze się zmieści dodatkowy litrowy słoik z zupą dla głodującego synka i jego zabiedzonych dzieci.
    • balb11 Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 21.06.11, 19:53
      Na starość większość ludzi staje się abnegatami. Niczym się nie przejmują - ani tym jak wyglądają, ani tym jak się zachowują, ani tym bardziej czy ktoś to będzie oceniał czy nie. To normalne. Ty też taka będziesz.
      • w-i-k-i Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 22.06.11, 03:30
        Nie, bynajmniej, to nie jest normalne. Takie zjawisko dotyczy nietylko starszych kobiet, ale i ,,mlodych" matek - ale najlepsze jest posiadanie wytlumaczenia na wszystko: nadwage, cellulit, wlosy. To poprostu niechlujstwo, bezguscie, bylejakosc. Niesmaczny widok.
        • pffpffpff Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 07.08.24, 15:43
          w-i-k-i napisała:

> Nie, bynajmniej, to nie jest normalne. Takie zjawisko dotyczy nietylko starszyc
          > h kobiet, ale i ,,mlodych" matek - ale najlepsze jest posiadanie wytlumaczenia
          > na wszystko: nadwage, cellulit, wlosy. To poprostu niechlujstwo, bezguscie, by
          > lejakosc. Niesmaczny widok.

Młode pokolenie przejmuje pałeczkę 🤣
          • grruu2.0 Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 07.08.24, 16:19
            A kto to wykopał w ogóle?
            • szarmszejk123 Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 07.08.24, 16:37
              Kompletnie nie pamiętam tego wątku a już dwa pierwsze wpisy mocne 😅
              • grruu2.0 Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 07.08.24, 16:49
                Mnie nie było wtedy na forum ale wątek mocny
                • daniela34 Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 07.08.24, 17:03
                  No nie?
              • sueellen Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 07.08.24, 19:20
                szarmszejk123 napisał(a):

> Kompletnie nie pamiętam tego wątku a już dwa pierwsze wpisy mocne 😅

Lipcowa. Ona zawsze taka była. Nie bardzo wiem dlaczego w ogóle widzę ten wątek. Lipcową mam od wielu lat wygaszona właśnie za poglądy jak w temacie.
            • mallard Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 08.08.24, 09:17
              grruu2.0 napisała:

> A kto to wykopał w ogóle?

Przejdź z drzewka na "od najnowszego", jedź w dół i patrz kiedy zmienia się data - pierwszy z aktualną, to właśnie złomiarz 🙃
              • chatgris01 Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 08.08.24, 14:36
                Chyba, że to spamer z reklamą i go już wycięto suspicious
                • mallard Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 08.08.24, 14:47
                  chatgris01 napisała:

> Chyba, że to spamer z reklamą i go już wycięto suspicious

Ale tak bez śladu?
                  • chatgris01 Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 08.08.24, 17:38
                    Tak, często wycinają bez śladu i zostają tylko późniejsze wpisy, jak ktoś się zdążył po wyciągnięciu wątku dopisać (wiem to, bo wielokrotnie widziałam).
                    W sumie słusznie, spamowanie reklamami niczego do wątku nie wnosi.
          • mallard Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 08.08.24, 09:14
            pffpffpff napisał:

> Młode pokolenie przejmuje pałeczkę 🤣

A które pokolenie przejęło łopatę do wygrzebywania staroci?
        • petronella Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 07.08.24, 20:55
          Nie patrz.
    • gazeta_mi_placi Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 21.06.11, 20:08
      Od jakiego wieku zaczyna się dla Ciebie "starsza kobieta"?
      Bo nie wiem jak się wypowiedzieć, czy mam pisać o 40-stkach czy bardziej o 60-latkach czy po 65 roku życia.
      Jeśli możesz sprecyzuj.
    • gryzelda71 Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 21.06.11, 20:13
      Poczekamy co pokażesz ty i twoje rówieśnice na starośćbig_grin
    • hanalui Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 21.06.11, 20:18
      18_lipcowa1 napisała:
      > Dlaczego wyglądają tak okropnie: krótkie włosy, podgolone od dołu albo i nie,
      > jakaś spalona trwała, nie wiadomo jaki kolor, worowate ubrania, wiecie jakie- t
      > akie wielkie koszule w kwiaty, jakieś okropne swetry, wielkie bezkształtne kurt
      > ki, okropne buty, zero , powtarzam ZERO makijazu, blade te twarze? Najczęsciej
      > zamiast torebki jakaś siata.

WIesz...jesli ktos powiedzmy w wieku wyjscia za maz lub tuz po urodzeniu dzieci zaprzestal dbania o siebie, bo dziecko, chalupa i czyste lazienki najwazniejsze (watkow o tym jak sie ubiera e-matka, czy nosi makijaz itd bylo tu multum i przecietna e-matka raczej srednio dba o siebie, w wiekszosci bez makijazu, szminek raczej nie posiada, nowa sukienke kupuje na wesele raz na 5 lat i to tez nie zawsze) to niestety nie ma sie co dziwic ze z roku na rok staje sie coraz bardziej zaniedbana, by w stac sie wreszczie czyms na ksztalt babochopa w bezksztaltnych worach.

• czustka Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 21.06.11, 20:49
        A po co maja dbać jak juz się nie wystawiają na rynek ?
        • marzeka1 Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 21.06.11, 20:53
          Np. dla samych siebie? Serio tylko "wystawienie" na rynek zachęca do dbania o siebie?
          Znam grupę koleżanek -emerytek, to , co mnie w nich zachwyca, mimo ich wieku (powyżej 60+), to ich zadbanie, figura, ciekawość świata, coroczne wspólny wyjazd zagranicę na wycieczkę. Im po prostu się chce.
          • echtom Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 21.06.11, 21:07
            > to ich zadbanie, figura, ciekawość świata, coroczne wspólny wyjazd zagranicę na wycieczkę

Kwestia priorytetów. Ciekawość świata mam ogromną, figurę niezłą, natomiast zawsze uciekałam od wszelkich czynności upiększających, bo nudzą mnie i męczą ponad miarę. Zakupów ciuchowych też nienawidzę.
          • czustka Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 21.06.11, 21:08
            ale na to już trzeba mieć szmalec
            a jak się nie ma ani motywacji ani kasy ( a to dotyczy większosci emerytek ) to jest jak jest.
          • myszmusia Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 22.06.11, 05:28
            to ich zadbanie, figura, ciekawość świata, coroczne wspólny wyjazd
            > zagranicę na wycieczkę. Im po prostu się chce.

widocznie po pierwsze maja to szczescie ze ich nie dopadły choroby a po drugie ze te ich emerytury sa wystarczajco wysokie. Naprawde jest mnóstwo ludzi , którzy po opłaceniu teog co musza, wykupieniu lekarstw któe musza mało co maja na zwykłe jedzenie a co dopiero na fanaberie typu nowa torebka, dobrze jesli nie musza wybierac miedzy recepta a jedzeniem czy zapłaceniem za mieszkanie.
    • lukrecja34 Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 21.06.11, 20:51
      zastanawiam się nad tym za każdym razem jak patrzę na moją mamę uncertain
      ma 63 lata,mocne i geste włosy,które niszczy baranem i rozjaśnianiem,bezkształtne ciuchy (wiem ma nadwagę ale naprawdę nie musi tych worków na siebie nakładać),koszmarne,babciowe,chińskoplastikowe buty (bo zawsze szkoda kasy na porządne np. clarksy,scholle czi inne riekery),makijaż jedynie od święta.w moim odczuciu wygląda na 10 lat więcej.
      dodam tylko,że rodzice finansowo stoją nieźle więc ten aspekt odpada.
      kiedy chce sobie kupić jakiś ciuch i prosi mnie o radę to nawet już nie próbuję namówić jej na próbę odmłodzenia się..
      i nie mam pojęcia z czego to wynika.
      • princesswhitewolf Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 07.08.24, 23:10
        A mialaby chodzic z siwizna?
    • scarlett.o-hara Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 21.06.11, 20:53
      Nie wiem czy starsze czy nie. Moja teściowa nigdy się nie malowała - ani makijażu, ani paznokci, nic. Wątpię czy jakiś krem używa, bo nigdy nie widziałam u niej na półce. Raz teść się spytał, gdzie takie waciki się kupuje, bo on nie wiedział, że takie są. Chodziło o płatki do demakijażu, bo swego czasu używałam ich do przemywania pupy mojej córki, jak miała odparzoną smile. Więc nigdy się nie malowała, ani nie zmywała makijażu. Mam czasem wrażenie, że dziwnie się na mnie patrzy, jak się pomaluję czy paznokcie mam pomalowane, a o butach na wysokich obcasach nie wspomnę, bo przecież ona nic z tych rzeczy nie robi.... Ma 65 lat. Na szczęście moja mama jest inna... lat 56. Ale i też bez przesady...
    • anorektycznazdzira Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 21.06.11, 21:24
      Bo będąc stare miały dość czasu aby stać się mądre i pojąć, jak wielkie goowno w życiu stanowi wygląd i jakim idiotyzmem jest poświęcanie mu czasu, uwagi, pieniędzy podczas kiedy naprawdę ważne kwestie są ulokowane zupełnie gdzie indziej,
      • marzeka1 Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 21.06.11, 21:29
        Nie masz racji, wygląd nie jest gównem, po prostu zadbanie daje lepsze samopoczucie i tyle, Dbam dla siebie, bo mi to sprawia przyjemność. I wiem, że ważne są także inne rzeczy.
        • figrut Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 21.06.11, 21:31
          > Nie masz racji, wygląd nie jest gównem, po prostu zadbanie daje lepsze samopocz
          > ucie i tyle,
          Masz minimum 60 lat ?
          • marzeka1 Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 21.06.11, 21:37
            Nie, 20 lat mniej, ale na swój wygląd jako starsza pani pracuje się od młodości i tyle.
            • figrut Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 21.06.11, 22:14
              > Nie, 20 lat mniej, ale na swój wygląd jako starsza pani pracuje się od młodości
              > i tyle.
              Moja mama 20 lat temu była piękną kobietą. Teraz ma 63 lata, sporą nadwagę (przypuszczam, że w dużej mierze dzięki usuniętej tarczycy i macicy) i maluje się, owszem, ale bardzo nieprofesjonalnie. Ma około 1100zł. emerytury, z czego 400zł. to opłaty mieszkaniowe (nie wliczając prądu i innych, nie wliczonych w opłaty mieszkaniowe). Nie bardzo jest ją stać na droższe kosmetyki (tym bardziej kremy) i nie bardzo ma ochotę (dla koleżanek z ławki ?).
          • kali_pso Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 21.06.11, 22:11

A co ma do rzeczy ile ma lat? Myślisz, że jak będzie miała 60 to jej będzie wszystko jedno?
            No patrz, a jak sie lubi czytać w wieku 20 lat to jakos łatwo się wszystkim prognozuje, że w wieku 60 też się będzie lubiło...tylko z tym wyglądem jakos inaczejwinkp
        • echtom Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 21.06.11, 22:05
          > Dbam dla siebie, bo mi to sprawia przyjemność.

O, to to. A niektórym nie sprawia. I mam się poświęcać tylko po to, by dać światu przyjemność kontemplowania mojej piękności? smile
          • kali_pso Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 21.06.11, 22:14

Nie zrozumiałaś- jak od młodych lat masz w doopie jak wyglądasz to na stare lata raczej Ci się nie odmieni i nie o takie panie chodziło Lipcowej, tylko o te, które w młodości jakoś tam się pilnowały a później się sypnęło...
            • echtom Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 21.06.11, 23:22
              > tylko o te, które w młodości jakoś tam się pilnowały a później się sypnęło...

W młodości pewnie też niewiele w tym kierunku robiły, tylko właśnie urok młodości je chronił smile Kobietom, które zawsze bardzo dbały o wygląd, na ogół to nie mija.
        • anorektycznazdzira Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 22.06.11, 07:32
          marzeka1 napisała:

> Nie masz racji, wygląd nie jest gównem, po prostu zadbanie daje lepsze samopocz
          > ucie i tyle, Dbam dla siebie, bo mi to sprawia przyjemność.

Urocze. To taki kanon na ematce: dbam o siebie DLA SIEBIE.
          Zresztą nie tutaj wyprodukowany, to kopia z odkrywczych pisemek kolorowych oświecających kobiety co jest dla nich ważne. Ta kobiety się dowiadują np tego, że o wgląd dbają "dla siebie". Jest to oczywiście postęp i wartościowa zmiana, bo 50 lat temu doradzano im aby to robić dla faceta- najpierw żeby zechciał, potem, żeby nie zostawił.
          Ale dzisiaj robią to DLA SPOŁECZEŃSTWA. Żeby spełniać standardy wyglądu, mocno jak widać w tych postach wryte w mózgi, żeby być ocenianą pozytywnie, chwaloną i podziwianą za dobry wgląd, szanowaną i z lepszymi perspektywami albo zawodowymi albo towarzyskimi. I to jest to, co robisz "dla siebie", spełniasz te wymogi dla tych efektów. Efekty społeczne są "dla siebie".
          • marzeka1 Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 22.06.11, 14:15
            "Urocze. To taki kanon na ematce: dbam o siebie DLA SIEBIE.
            > Zresztą nie tutaj wyprodukowany, to kopia z odkrywczych pisemek kolorowych oświ
            > ecających kobiety co jest dla nich ważne. "

- jak kulą w płot, alergicznie reaguję na tzw. babskie, kolorowe pisemka i do głowy by mi nie przyszło z nich czerpać wzorce.
            • anorektycznazdzira Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 22.06.11, 18:31
              Większość wzorców wchłaniamy nieświadomie (nie żebym ja sama nie wchłaniała), a tego typu "idee" cyrkulują w narodzie i trafiają do głów płci żeńskiej choćby i na tym forum. Możesz w życiu do ręki nie wziąć cennych kolorowych poradników życiowych. Nie szkodzi.

Zawsze jednak na plus, jeśli ktoś to sobie uświadomi.
      • figrut Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 21.06.11, 21:30
        > Bo będąc stare miały dość czasu aby stać się mądre i pojąć, jak wielkie goowno
        > w życiu stanowi wygląd i jakim idiotyzmem jest poświęcanie mu czasu, uwagi, pie
        > niędzy podczas kiedy naprawdę ważne kwestie są ulokowane zupełnie gdzie indziej
        > ,
        No cóż, pozostaje mi tylko podpisać się pod tymi słowami. Dodam tylko, że w zależności od wieku zmienia się sposób myślenia. Ja tylko się cieszę na kolejne lata, bo prorokuje to większą mądrość życiową i bardziej obszerne wdupiemanie.
        • hanalui Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 21.06.11, 22:44
          figrut napisała:
          naprawdę ważne kwestie są ulokowane zupełnie gdzie i
          > ndziej

To znaczy gdzie sa ulokowane?

Ja tylko się cieszę na kolejne la
          > ta, bo prorokuje to większą mądrość życiową i bardziej obszerne wdupiemanie.

Wieksza madrosc zyciowa mozna miec i wdupiemienie bedac zadbanym big_grin
      • kali_pso Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 21.06.11, 22:09

Łoj tak, łoj tak...hehehehehe..jesteśmy ponad TE RZECZY, czy tak?winkP
        • figrut Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 21.06.11, 22:18
          > Łoj tak, łoj tak...hehehehehe..jesteśmy ponad TE RZECZY, czy tak?winkP
          Możliwe, ale nie mnie to oceniać. Tyle razy życie pokazało mi środkowy palec, że nie dla mnie jest ocena tego, co myślą sobie tak dokładnie kobiety po 60 roku życia (np.).
        • echtom Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 21.06.11, 22:22
          >..jesteśmy ponad TE RZECZY, czy tak?winkP

No jesteśmy smile Powinnaś się cieszyć, że konkurencja Ci się zmniejsza wink
        • anorektycznazdzira ależ skąd 22.06.11, 07:22
          > Łoj tak, łoj tak...hehehehehe..jesteśmy ponad TE RZECZY, czy tak?winkP

Ależ skąd. Ja np dbam o wygląd, bo trudno byłoby nie zdawać sobie sprawy, jaki w naszym społeczeństwie terror ładnego wyglądu i pogarda dla tych, którzy nie idą na sznureczku i np nie używają makijażu albo ignorują modę. Najlepszą ilustracją jest post założycielski a potem coponiektóre odpowiedzi w tym wątku: gardzą i nie traktują poważnie tymi, którzy nie spełniają standardów.
          Pociągnę dalej: szanują i boją się tych, co to "wyglądają". Zwierzątka reagują tak samo, duże ogonki i czuby na głowach zawsze w cenie tongue_out
          Tak więc ja absolutnie nie jestem ponad, przeciwnie, dbam o siebie ze skutkiem irytującym dla co bardziej pustych panienek w mojej pracy. Bo w moim wieku wygląd przekłada się na pozycję (co mnie niewymownie śmieszy) a w dalszej konsekwencji na kasę, która na 100 sposobów służy mojej rodzinie. W wieku lat 65+ nie będzie się (raczej) przekładał.
          • figa_z_makiem99 Re: ależ skąd 07.08.24, 17:31
            Nie znam firmy, gdzie zmuszają kobiety do malowania się, dbam o siebie bo lubię, czasem się nie maluję i nie ma to wpływu na pozycję w pracy. Gdyby mężczyzna stwierdził, że przestaje o siebie dbać, nie dotknęłabym go w łóżku.
            • bistian Re: ależ skąd 07.08.24, 19:08
              figa_z_makiem99 napisała:

> Nie znam firmy, gdzie zmuszają kobiety do malowania się, dbam o siebie bo lubię
              > , czasem się nie maluję i nie ma to wpływu na pozycję w pracy. Gdyby mężczyzna
              > stwierdził, że przestaje o siebie dbać, nie dotknęłabym go w łóżku.

Twój wpis jest dziwny, zostawiłem sobie przymiotnik "głupi" na czas po zapoznaniu się z dodatkowymi faktami. wink
              13 lat minęło i niewiele się zmieniło, większość na tym forum za zaniedbanie uważa brak makijażu czy złe ubranie, ja uważam, że zaniedbanie, to głównie zaniedbanie własnego ciała. Człowiek po 70 nadal może być sprawny fizycznie, posiadać mięśnie, dobrze wyglądać pomimo zmarszczek. Płaski tyłek i brak mięśni rąk, to ewidentne zaniedbanie. Tyłek, bo to nieestetyczne, ale również bardzo wpływa na możliwość spacerów i samoobsługi, mięśnie rąk prze to samo, taka lebiega nie podniesie siatki, nie pójdzie z kijkami, nie zawiesi firanek.
              Rozumiem, że nie wszyscy mogą, są różne choroby, ale większość takich problemów, to jednak zaniedbanie, być może wynikające z depresji, ale zaniedbanie z depresją są sprzęgnięte, niestety.
      • mojko-2 Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 22.06.11, 11:35
        anorektycznazdzira napisała:

> Bo będąc stare miały dość czasu aby stać się mądre i pojąć, jak wielkie goowno
        > w życiu stanowi wygląd i jakim idiotyzmem jest poświęcanie mu czasu, uwagi, pie
        > niędzy podczas kiedy naprawdę ważne kwestie są ulokowane zupełnie gdzie indziej

Super, podpisuję się pod tym .
        Mam 43 lata, jestem atrakcyjną , zadbaną, pracującą kobietą. Zgadzam się jednak z przedmówczynią . Gdyby praca tego ode mnie nie wymagała olałabym całkowicie ciuchy, kosmetyki (poza mydłem i szamponem...smile bo to są moim zdaniem pierdoły. Nawiasem mówiąc cały ten terror młodego i atrakcyjnego wyglądu działa mi na nerwy ,a pogoń za nowymi ciuchami mnie śmiertelnie nudzi. Lubie ludzi , którzy maja na twarzy wypisane jakieś doświadczenia, zmarszczki i spracowane ręce. Przede wszystkim jednak lubię ludzi, którzy mają coś do powiedzenia i to co mają w tej chwili na sobie nie ma znaczenia.
        "Ważne sprawy są ulokowane w innym miejscu"
        Jeszcze kilka lat temu tak nie myślałam ale na szczęście życie mnie doświadczyło , dało bolesnego pstryczka w nos i zmieniłam priorytety.
        • echtom Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 22.06.11, 12:29
          > Gdyby praca tego ode mnie nie wymagała olałabym całkowicie ciuchy, kosmetyki (poza mydłem i szamponem...smile

No ja mam ten luksus, że mogę olać, bo praca nie wymaga.
      • drinkit Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 22.06.11, 14:05

> ,

Srutututu. Po co wyglądać gorzej, skoro można wyglądać lepiej?
        • anorektycznazdzira Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 22.06.11, 18:41
          drinkit napisała:
          >
          > Po co wyglądać gorzej, skoro można wyglądać lepiej?

Zróbmy rozbiór logiczny: użyto słowa "można". Czyli w wieku 65+ wszystkie (no dobra: lwia część) są młode, zdrowe i bogate?
          A może jak często na ematce mamy odpowiedź nie "na temat" tylko "na swój temat".
    • hrabina_murzyna Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 21.06.11, 21:41
      Dlatego, że jako młode kobiety też takie były i ich córki też zapewne takie są i będą. Takie są moje spostrzeżenia. Moja babcia, kobieta ze wsi, ale zawsze zadbana. Co prawda włosy miała siwe, trwałą robiła, bo ładniej jej się układały, makijażu nie stosowała, ale to babcia już była. Zawsze uczesana, wypiłowane paznokcie, spódniczki do kolana, futerko, płaszczyk, sukienka, eleganckie satynowe lub jedwabne bluzki, sweterki do ciała, korale, kolczyki, broszki, apaszki, ładne buciki, garsonki,ładna bielizna, koronkowa halka pod sukienkę obowiązkowa, torebki do ręki. Moja mama lat 60 to samo. Makijaż staranny co rano, kreska prosta jak przy linijce, szminka w intensywnym kolorze, pięknie wycieniowane oko. Trwałej nie ma, ale włosy to nienaganny bob, ułożone, jak wysiwiała to przefarbowała się na blond. Garsonki, kolorowe opinające bluzki, spódnice, spodnie z kantem, krótkie kurteczki, żakiet, płaszcze, futerka, fajne torebki, buty może nie szpilki, ale dość wysokie koturny. Nosi sukienki, biżuterię uwielbia, paznokcie ma długie i zadbane. Im starsza tym bardziej kolorowo i młodzieńczo się ubiera. Ludzie w życiu nie powiedzieli, że mama ma 60 lat. Ja- to samo, mama skutecznie mnie nawracała, to ona nauczyła mnie makijażu, dobierania garderoby. Jak mam problem czy wypada coś tam gdzieś tam ubrać, ona zawsze wie. Jak mi się nie chce i się zaniedbam mama skutecznie mnie nawraca na właściwą drogę. Przyznam się, że czasami moja matka wygląda fajniej i bardziej elegancko niż ja.
    • lilly_about Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 21.06.11, 21:42
      To nie jest raczej kwestia starości, to się wynosi z młodości i z domu. Moja babcia była elegancka, mama mimo choroby też jest, więc mam dobre wzorcewink
      • aqua48 A młode? 21.06.11, 21:56
        A młode, dlaczego nie dbają? Ja widzę mnóstwo młodych, obiektywnie ładnych dziewczyn ubranych, że pożal się boże, z nadwagą wciśniętą na siłę w legginsy, albo w krótkich spodenkach z których przy najlżejszym schyleniu pośladki wypadają górą, w kompletnie nietwarzowych, ale "modnych" kolorach i makijażu, chodzące ciężkim, kołyszącym się krokiem piechoty morskiej, ze stopami skierowanymi do wewnątrz, za to wyłącznie w balerinkach. Co na głowie to też o pomstę woła - źle zafarbowane, a la "Ich troje", z odrostami, dredami, które odsłaniają łyse placki na głowie, albo długimi włosami, zebranymi byle jak, rozciągniętą gumką z tyłu. Lakier na obgryzionych paznokciach - czarny, granatowy albo siny, inne kolory nie wchodzą w grę, koniecznie poodpryskiwany.
        No i co?
        • czarnaalineczka Re: A młode? 21.06.11, 21:57
          a jakim krokiem maja chodzic ? big_grin
          • kali_pso Re: A młode? 21.06.11, 22:04

Kursy właściwego chodzenia- czyli trzymania się prosto, nie garbienia, nie powłóczenia nogami jak weteran wojny wracający do domu, powinny być przymusowo obowiazkowe w szkolewink Przydałoby się tym koszmarnych damom w wieku 20+30+ poruszajacych się z wdziękiem słonia i nie umiejących wbić się w inne buty niż martensy czy równie koszmarne baleriny
            • czarnaalineczka Re: A młode? 21.06.11, 22:07
              a w jakie buty maja sie wbijac i po co ? big_grin
              • anorektycznazdzira Re: A młode? 22.06.11, 07:52
                W śpilećki by miały.
                Dla sprostania wizji jedynie słusznego szablonu kobiety big_grin
                • hrabina_murzyna Re: A młode? 22.06.11, 12:38
                  anorektycznazdzira napisała:

> W śpilećki by miały.
                  > Dla sprostania wizji jedynie słusznego szablonu kobiety big_grin

Nie jedynie słusznego, ale owszem mnie mama kupiła szpileczki- tak z 10 cm i stwierdziła, że umiejętność chodzenia na szpilkach to jak jazda na rowerze (wstyd nie umiećbig_grin). Jestem jej wdzięczna do dziś. Szpilki u kobiety to bardzo fajne obuwie od święta, na codzień można zakupić niższy i bardziej stabilny but. Ale nie powiesz mi, że te wszystkie balerinki z podeszwą grubości naleśnika służą zdrowiu. Co druga panna spotkana na ulicy ma płaskostopie i nikt o to nie dba. My w podstawówce mieliśmy zajęcia korekcyjne, teraz mają to gdzieś.
                  • czarnaalineczka Re: A młode? 22.06.11, 12:41
                    plaskostopie mi nie grozi
                    w szpilkach chodze tylko jak musze i jak wiem ze bedzie alko na imprezie big_grin
                  • anorektycznazdzira Re: A młode? 22.06.11, 18:36
                    E tam, moja córkę i jej koleżanki korygują na pińcet sposobów od podstawówki przez gimnazjum, tylko nie szpilkami tongue_out
            • hrabina_murzyna Re: A młode? 22.06.11, 12:34
              kali_pso napisała:

>
              > Kursy właściwego chodzenia- czyli trzymania się prosto, nie garbienia, nie powł
              > óczenia nogami jak weteran wojny wracający do domu, powinny być przymusowo obow
              > iazkowe w szkolewink Przydałoby się tym koszmarnych damom w wieku 20+30+ poruszaj
              > acych się z wdziękiem słonia i nie umiejących wbić się w inne buty niż martensy
              > czy równie koszmarne baleriny

Popieram!! Popieram w 200%. Raz w tygodniu w szkole powinny być zajęcia, które uczą jak się ładnie poruszać (książka na głowie załatwia sprawę skuteczniesmile), jak siadać, jak elegancko wysiąść z samochodu, jak ładnie ułożyć nogi. Banały, ale jak bardzo wartościowe.
              • czarnaalineczka Re: A młode? 22.06.11, 12:42
                lol
                a te zajecie to dla chlopcow tez ? suspicious
        • adwarp Re: A młode? 21.06.11, 22:57
          zgadzam się z tobąsmile
        • hrabina_murzyna Re: A młode? 22.06.11, 12:29
          Młode o siebie nie dbają, bo te stare o siebie nie dbają. Oczywiście nie zawsze tak jest, wyjątki się zdarzają. Coś na zasadzie babka nie dbała, matka nie dba to i one, bo od kogo miały się nauczyć.
    • kali_pso Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 21.06.11, 22:08

One nigdy nie dbały o siebie tak naprawdę...dla samych siebie.
      Dbały na jakiś przaśny sposób bo chłopa trza było zdobyć przede wszystkim...jak ktoś od młodych lat dba o siebie dla samej siebie, bo lubi itp. to mu tak zostanie...w mniejszym, większym stopniu ale nie zapuści się na maksa.
      Codziennie widuję matki chorych dzieci i wierzcie lub nie ale jest pokaźne grono tych, które nawet w takiej sytuacji potrafią o siebie zadbać, miesiącami przebywając w szpitalu...moja dyr. mając nogę w gipcie miała zawsze pomalowane paznokcie u stóp...to kwestia genówwinkp
      • gazeta_mi_placi Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 21.06.11, 22:15
        Dobry lakier trzyma się na paznokciach u stóp do miesiąca czasu.
        • kalarepka83 Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 22.06.11, 12:04
          Napisz mi co to za lakier? Używam róznych, a 2 tyg to maks!
          • gazeta_mi_placi Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 22.06.11, 17:35
            Różne, ale u nóg nigdy mi nie odprysły, co innego oczywiście u rąk, ale przecież nogami nic nie robisz więc czemu ma lakier szybko odpryskiwać?
          • gryzelda71 Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 22.06.11, 18:40
            Lakiery Orly.
            Mam na paznokciach u stóp już 2 tyg.O odprysków,starć,jeno widać,że paznokieć rośnie.
            Ale lakier położony na podkład i utrwalony.
    • kol.3 Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 21.06.11, 22:15
      Bo przeważnie są to zatyrane, zniszczone ubogie kobiety, które całe życie pracowały zawodowo fizycznie, obrabiały dzieciaki i leniwego chłopa, na emeryturze mają grosze i nie stać je na nic. Emerytura poniżej tysiąca zł. Ja bym do tego obrazka dodała jeszcze niedomycie.
    • kol.3 Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 21.06.11, 22:21
      Ostatnio moja znajoma lat 30 komentowała zakupy swojej matki emerytki lat ok. 60 i stwierdziła, że matka kosmetyków nie kupuje, bo się nie maluje "bo po co", przy czym komentarz "bo po co" był autorstwa mojej znajomej, która uważała, że skoro matka siedzi w domu to malowanie się nie jest jej potrzebne, bo nie ma dla kogo.
      Tak więc zaniedbanie nie jest tylko specjalnością starych.
    • lola211 Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 21.06.11, 22:29
      Moja mama ma 61 lat.
      Siwe od lat włosy farbuje na blond.Ma geste, ladnie sciete, zawsze umyte i ułozone.Maluje usta.Starannie dobiera pasujace okularowe oprawki- wymienia je co 2 lata.Potrafi sie ubrac.Fakt- buty nosi babciowe, ale tylko dlatego ze ma mega halluksy.Za to czesto pomyka na sportowo, bo w ramach dbania o zdrowie maszeruje z kijkami.Stosuje kremy, ma ladna cere.bardzo uwaza na diete i przesadnie dba o zdrowie.w porównaniu z wieloma rowiesniczkami prezentuje sie super.Mimo ze z emerytury nie moze pozwolic sobie na ekstrasy.
      Niestety,przejawia skłonnosc do malkontenctwa i to ja mentalnie postarza.

Cale zycie zwracala uwage na to jak wyglada i tak jej zostalo.W mlodosci - uroda prawdziwej gwiazdy filmowej.
      • demarta Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 22.06.11, 22:27
        lola211 napisała:

> Niestety,przejawia skłonnosc do malkontenctwa i to ja mentalnie postarza.
        >

a tobie, myślisz dokłada uroku?
        przeczytaj sobie na chłodno wysmarowany osobiście post o weselach. postaw się obok tych słów i dokonaj oceny..... prawda, że marudzisz tam niczym twoja własna matka? oj biedna ty, biedna..... a twoja mama może jedynie być z ciebie dumną!
    • franczii Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 21.06.11, 22:53
      Ja za to znam kilka starszych pan, glownie z klubu fitnes, ktore dbaja o siebie a raczej "dbaja" przesadnie i sa w tym patetyczne, autentycznie wzbudzaja politowanie lub smiesza.
      • kura28 Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 22.06.11, 09:57
        To w końcu są patetyczne, czy wzbudzają politowanie?
        • franczii Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 22.06.11, 12:50
          A to patetyczny nie moze wzbudzac politowania?
          • kura28 Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 22.06.11, 13:40
            Nie bardzo rozumiem, jakim cudem zadbana (nawet przesadnie) starsza pani może być "patetyczna".
            Coraz częściej widzę jak słowo "patetyczny" jest w Polsce używane jak angielskie "pathetic" (żałosny) nie bacząc na to, że znaczenie w naszym języku jest odmienne.
            • franczii Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 22.06.11, 18:43
              Sie czepiasz.
              Kalka byla zamierzona ale akurat nie z angielskiego. Domysl sie z jakiego madralotongue_out
    • mgla_jedwabna Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 21.06.11, 22:55
      Bo nauczono je, że kobieta się stroi i maluje dla faceta. A że są w wieku, kiedy albo nie interesuje ich znalezienie takowego, albo (co dużo bardziej prawdopodobne) wiedzą, że i tak nie mają na to wielkich szans, to i o wygląd nie dbają. Pewnie większość spytana o przyczyny mizernego wyglądu odpowiedzialaby "a dla kogo mam się robić na bóstwo?".

Poza tym wiele starszych osób ma nadwagę, więc nosi workowate ubrania, żeby to zakryć. Co i tak się nie udaje. Oraz ma poglądy na higienę w innej epoki - myje się nie dość często. Bardzo często obserwuje się np. włosy odrośnięte po podgoleniu z tyłu, spalone tanią farbą na wypłowiały rudy kolor, a na domiar złego tłuste, zlepione w strąki.
    • adwarp Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 21.06.11, 23:07
      bo nigdy nie dbały o siebiesad

mam sąsiadkę, pani w wieku po siedemdziesiątce, zawsze zadbana, włosy chyba zawsze od fryzjera, ładne, dopasowane do wieku i figury ubranie, pomadka na ustach i miły uśmiech..., pani ta ma córkę chyba po pięćdziesiątce młodsza kopia starszej pani,smile zawsze bardzo dobrze ubrana, uczesana i umalowanasmile
      "Zadbanie" albo się ma zakodowane, albo nie i to nie jest kwestia wieku.

Moja teściowa też była szalenie dbającą o siebie kobietą, chodziła się czesać do fryzjera, sama chyba tylko "czesała się" na wakacjach,zawsze zrobione paznokcie, biżuteria, wszystko na miejscusmile
      Moja mama też do końca swoich dni bardzo dbała o to co zakłada na siebie, farbowała włosy, używała tzw fluiduwink, paznokcie malowała tylko na wielkie wyjścia ...i to chyba mam po mamie, bo też mam wrażenie "ściągnietych"paznokci po lakierze.
    • yuka12 Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 22.06.11, 00:24
      PO co tak uogólniać? Zapraszam do UK. Tutaj więcej starszych kobiet dba o siebie niż młodych dziewcząt, zwłaszcza młodych mam.
      A moja mama w Polsce jak najbardziej o siebie dba. Moja ciocia również (ostatnio kupiła sobie szpilki) i jeszcze kilka znanych mi pań po 70-tce. Choć fakt niektóre emerytki jakoś tak machają ręką na siebie. Czyli różnie z tym bywa.
      • bi_scotti Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 22.06.11, 04:09
        Jest roznica pomiedzy "dbac o siebie" i "dbac o siebie".
        Jesli "dbanie o siebie" sprowadzamy do eleganckiego obuwia, szminki, fryzury i innych "bzdurek dla corek" to rozsadnej kobiecie w tzw. "pewnym wieku" po prostu na takie sprawy szkoda czasu, bo tak od wczesnej 50-tki czlowiek zabiera glebszej swiadomosci, ze coraz mniej miesiecy i tygodni na czytanie, zwiedzanie, kochanie, smakowanie i inne tam takie, ktore owym prawdziwym "dbaniem o siebie" sa. Do tego dochodzi rownie wazna swiadomosc, ze jesli sie chce zyc nie tylko dlugo ale i sprawnie, to trzeba poswiecic czas na to naprawde wazne inwestowanie w siebie: ruch, dieta, dobre kontakty towarzyskie, czas na relax, czas na refleksje czy na nawet medytacje ... Majac do wyboru pol godziny poswiecone na plywanie vs. pol godziny poswiecone na dobranie apaszki do koloru torebki, na pewnym etapie zycia decyzja jest tylko jedna smile
        Ze znanych mi "starszych kobiet" wlasciwie wszystkie dbaja o siebie ale to ma niewiele wspolnego z make up czy malowaniem paznokci. Niektore pisza ksiazki, jedna robi doktorat, inna przygotowuje sie do wejscia na Kilimandzaro na swoje 65 urodziny - to jest "dbanie o siebie" a nie jakies paranoje w temacie "workowata czy nie workowata sukienka".
        Syty glodnego nie zrozumie - zeby to pojac trzeba sie zestarzec tongue_out
        • echtom Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 22.06.11, 08:59
          Normalnie kocham Cię, Bi smile Mam tysiąc pomysłów na siebie do 80-tki, ale nie mieści się w nich makijaż i szpilki. Powoli włącza mi się opcja: "Marność nad marnościami i wszystko marność" wink Ważne zaczyna być tylko to, co służy rozwojowi duchowemu.
          • kobieta_z_polnocy Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 22.06.11, 12:48
            Zgadzam się.
            Tyle się pisze na tym forum o byciu pod prąd, nie poddawaniu się presji społeczeństwa, ale jak przychodzi do wyglądu, okazuje się, że kobiecie nie wypada nie być zadbaną. Nauki poruszania się, zakaz legginsów, obowiązkowy makijaż... - pomysły rodem z minionych (jak mi się wydawało) lat.

Paniom, które tak kręcą noskami na niezadbane emerytki chciałabym zwrócić uwagę, że w pewnym wieku ciało po prostu odmawia posłuszeństwa i wtedy człowiek - słusznie zresztą - wybiera wygodne ubranie i obuwie, i nie jest w stanie wciskać się w szpilki i żakiety, a na fryzjera i inne fanaberie po prostu go nie stać. To nie jest tak, że każda kobieta 65+ różni się od was jedynie siwymi włosami i zmarszczkami: ciało nie jest już tak sprawne, chodzić coraz ciężej, sił zaczyna brakować.

Dodajmy do tego skromne, a często nawet minimalne fundusze.

I rzeczywiście, w chwili kiedy siłami należy już ostrożnie dysponować, naprawdę zaczyna się dostrzegać inne rzeczy znacznie bardziej warte naszej uwagi i energii niż nakładanie makijażu czy też zakupy ubraniowe.
          • bez_seller Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 22.06.11, 13:14
            echtom napisała:

> Normalnie kocham Cię, Bi smile

No i nie mam racji, ze Was obie lubie bardzo. smile))
        • bez_seller Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 22.06.11, 13:25
          Moja nastoletnia corka na moja propozycje "podkreslenia oka" oburzyla sie, pytajac, czy faceci podkreslaja sobie oczy? - Czy faceci maluja sie, zeby dobrze wygladac? Taki facet wyjdzie spod prysznica i jest juz slodziak. Nie mam zamiaru malowac sobie twarzy, nie jestem Indianinem. Przyznam, ze troche mnie zawstydzila.
          Za to ubiera sie fantastycznie, ma swietny gust. smile
        • nangaparbat3 Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 22.06.11, 14:44
          Miło sie Was czyta - Bi, Echtom, Kobieto, Bez-seller.
          smile
        • princess_yo_yo Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 22.06.11, 14:59
          a ja mysle ze to nie tak, ze wynika to glownie z przekonania ze babci to juz nie przystoi ani zalozyc czegos ladnego, ani fryzjer a juz na pewno nie uprawianie sportu i dbanie o siebie zwlaszcza w taki sposob jak to opisalas. bardzo czesto sie z tym spotykam w pl, starsze kobiety cale swoje jestestwo przerzucaja na dorosle juz dzieci i wnuki calkowicie zapominajac o sobie, wrecz chwalac sie ze nie robia dla siebie nic bo dzieci, bo im samym juz nic nie trzeba itd, a sama idea checi wygladania ladnie to juz totalne pustoglowie. mysle ze jest duza presja spoleczna co w jakim wieku wypada, i ze po 60 nie wypada juz praktycznie nic.

tu nie chodzi o codzienny makijaz, pomalowane paznokcie i szpilki ale takie zwykle rzeczy jak wygodne i mile dla oka ubranie (tutaj akurat ma znaczenie ze w pl dla nienastolatkow produkuje sie wylacznie bezksztaltne worki, chyba ze cos sie ostatnio zmienilo), wygodne ale niekoniecznie brzydkie buty, itd. wiem ze sa ludzie ktorzy sa ponad przyjemnosci z przejrzenia sie w lustrze i bycia zadowolonym ze swojego wygladu ale na pewno nie jest to wiekszosc.

wracajac do meritum dobrze by bylo zeby byl to wybor miedzy szpilkami a basenem - ale tak nie jest a juz na pewno nie w mniejszych miastach.
    • myszmusia Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 22.06.11, 05:57
      > Lakier do paznokci kosztuje z 3 zl,

chyba nigdy nie miałas mozliwosci sprawdzic jak sie maluje paznokcie niezbyt sprawna ręka?
    • deodyma Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 22.06.11, 06:52
      starszym kobietom sie nie dziw, tylko mlodym, ktore o siebie nie dbaja.
    • poppy_pi Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 22.06.11, 08:01
      Bo w pewnym wieku wygoda zaczyna byc ważniejsza niż dobry wygląd. Panie wybiorą więc nie tą kurtkę, która ładna, ale tą która lekka, buty nie ładne a wygodne, spodnie nie obcisłe a luźne, spódnice nie z paskiem a na gumce...Rzęsy i brwi się przerzedzają-nie da się ich pomalować aby dobrze wyglądały a cienie na pomarszczonych powiekach wyglądają okropnie. Zauważyłam, że w Polsce wiek kiedy kobiety przechodzą tę transformację jest dużo niższy niż w krajach zachodnich, gdzie kobiety do naprawdę późnego wieku potrafią o siebie dbać, chodzić na siłownię, basen, do knajp na kawkę czy do kina.
    • mondovi Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 22.06.11, 09:59
      Moja Babcia ma 87 lat. Używa maseczek przeciwzmarszczkowych i kremów, odżywek do włosów, perfum itp. Nie maluje się, bo ma kłopoty ze wzrokiem, chociaż czasem prosi o kupienie szminki w tym samym kolorze, który ma wnuczka czy synowa. Ubrania nosi WYGODNE - z racji wieku i problemów z kręgosłupem. Moja Mama ma 64 lata - nie maluje się, bo nigdy się nie malowała, używa kremów, maseczek, regularnie chodzi do fryzjera, ubiera się bardzo fajnie, ale to po praniu mózgu, bo miała okres popielatych bluzek z kołnierzykiem i spódnic do pół łydki. Ergo - jeśli ktoś dbał o siebie w młodości i ma nawyk, będzie tak robił. Jeśli komuś nigdy nie zależało na koralach, nie zacznie ich kupować na starość.
    • klawiatura_zablokowana Re: Dlaczego starsze kobiety o siebie nie dbają? 22.06.11, 10:43
      1. Bo mają to gdzieś, swoją atrakcyjność seksualną i oczekiwania otoczenia takoż
      2. Bo starsze osoby często oszczędzają, nawet jak nie są ubogie
      3. Bo wolą wygodę niż atrakcyjność
      4. Bo boją się, że wystrojone będą wyglądać karykaturalnie (typ dzidzia piernik - też straszne zjawisko).
    • anmoko dodalabym do tego tez panow:) 22.06.11, 11:10
      TAk, mam podobne spostrzezeniasmile Wystarczy ok. 9-10 rano wejsc do osiedlowego spozywczaka albo przejechac sie tramwajem: pelno pan i panow rencistow/emerytow, czesto jeszcze zupelnie rzeskich i sprawnych. Panowie: obowiazkowo adidaski, dzinsy podciagniete pod zoladek, reklamowka i czapeczka bejsbolowka. Panie - najczesciej zaniedbane, byle jak ubrane, z przedwczorajsza fryzura. Nie mam pojecia z czego to wynika, ale jest mi przykro, bo emeryci wloscy czy niemieccy sa zadbani, uczesani, radosniejsi. Tylko o pieniadze chodzi? A burdel na naszych wiejskich podworkach to tez tylko kwestia zamoznosci?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka