gagatka70 01.07.11, 23:58 Chryste... Polska to zdaniem niektórych nieciekawy kraj. To se teraz porównajcie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amy123 Re: Córeczko, miałaś być chłopcem 02.07.11, 10:28 No dobra, ale moim zdaniem to jest zle, ale 2 miesiace temu wrocilam z Indii. Rozmawialam tam z moja rowiesniczka (lat 14). Kiedy ja z nia rozmawialam to ona zaczela mi opowiadac o tym jak tam naprawde jest (nie wyjechalam do hotelu, tylko podrozowalam z rodzicami po indiach nie turystycznych) . Niestety tam nie jest za fajnie, widac to golym okiem, ale... od zewnatrz jest gorzej. Bycie dziewczynka jest straszne, musisz robic wszystko, ale naprawde wszystko. Wiec dla mnie w TAMTYM kraju lepiej byc chlopcem. Moze i nawet wbrew naturze, ale grozne jest to ze jak to przejdzie to do Europy lub Ameryki to, to stanie sie to norma. A u nas nie ma az tak duzych problemow Odpowiedz Link Zgłoś
mirrandel Córeczko, miałaś być chłopcem 02.07.11, 10:41 Cóż faktycznie. Narzekamy, kisimy się we własnym grajdołku i wydaje się nam że jesteśmy negatywnym pępkiem świata. Nic bardziej mylnego. Afery polityczne? Rany, nasze do pięt nie dorastaja temu, co się dzieje np. we Włoszech. Gospodarka? Nie trzeba daleko szukać, Białoruś, Ukraina? (koleżanka pojechała tam na wymianę. Jest zadowolona, ale stwierdza definitywnie: Polska to ten mistyczny "zachód" w porównaniu do warunków ukraińskich, chociażby w tak drobnej sprawie jak czystość na ulicach). Przestępczość? Znowu przykład z życia- koleżanka z roku (córka emigrantów z RPA) zdecydowała sie studiować w Polsce. Często narzekała na zimno itd, ale przyznaje jedno: Polska w porównaniu z bogatym RPA jest miejscem po prostu bezpiecznym. Porównanie poziomu równouprawnienia pomiędzy Polską a np. takimi Indiami chyba nie ma większego sensu, tak samo jak dostępności do edukacji i opieki zdrowotnej. Przykłady można mnożyć. Nie mówię, że jest bosko i powinniśmy usiąść i podziwiać "jacy my jesteśmy fajni i jak nam dobrze". Co to, to nie. Po prostu sugeruję zachować nieco więcej optymizmu i uświadomić sobie, że nie jest tak źle. Co nie oznacza, że nie mogłoby być lepiej. I do tego "lepiej" dążmy, zamiast marudzić. Odpowiedz Link Zgłoś
sasungnim Re: Córeczko, miałaś być chłopcem 02.07.11, 17:45 tak przykłady można mnożyć i porównywać zawsze do tych krajów gdzie jest gorzej, "Porównanie poziomu równouprawnienia pomiędzy Polską a np. takimi Indiami" A może tu porównamy Polskę z Holandią ? Przestępczość? "Znowu przykład z życia- koleżanka z roku (córka emigrantów z RPA) " A może tu porównamy Polskę i Belgię ? "czystość na ulicach" ? Polska Ukraina ? A może lepiej porównać tu Polskę i Finlandię ? Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia jak to mówili pradawni indianie. Wszystko można przedstawić w taki sposób aby kogoś przekonać o własnych racjach. Więc nie porównuj Polski z najgorszymi tylko patrz trochę wyżej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jl_warszawa Gazetko, jak to? 02.07.11, 11:07 Ale gdyby płeć chciała/chciał zmienić sobie 12latka/latek to już by było okej? No nie, nie, nie, życzyłbym sobie odrobinę więcej konsekwencji! Przecież płeć to jest rzecz kulturowa, zawsze tak piszecie! Odpowiedz Link Zgłoś
luni8 Re: Gazetko, jak to? 02.07.11, 16:34 > Ale gdyby płeć chciała/chciał zmienić sobie 12latka/latek to już by było okej? Skąd ci to wyszło? Zwykłe majaki czy mają jakieś podbudowanie w tekście ewentualnie w innych tekstach gazety? Bo ja widzę tylko opis stanu prawnego w UE czy USA gdzie wymagana jest dojrzałość psychofizyczna (czyli ok. 20 lat) > Przecież płeć to jest rzecz kulturowa, zawsze tak piszecie! Kto tak pisze? Gdzie to widziałeś? Orientacja seksualna a zmiana płci to nie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
l_zaraza_l Córeczko, miałaś być chłopcem 02.07.11, 11:32 Z lęku przed utratą pracy, z biedy, wskutek powszechnego bezrobocia, by utrzymać etat - godzą się na wszystko. Piszą wprost o niewolnictwie. I definiują, kim jest niewolnik XXI wieku: najtańszą siłą roboczą wyzyskiwaną jak w XIX--wiecznym kapitalizmie, częściej kobietą, zwykle samotnie wychowującą dziecko albo po rozwodzie; wykształconą, ale bez szans na pracę we własnym zawodzie. Także mobbingowaną pracowniczką korporacji bez szansy na awans. Częściej mieszkanką wsi lub niewielkiego miasta z dużym bezrobociem. Pracową imigrantką bez socjalnego zaplecza. Odpowiedz Link Zgłoś
swinton Jeszcze zapomniel dodać że w kulturze europejskiej 02.07.11, 12:15 to w zwiazku dwóch osób tej samej płci też można wyprodukować dziecko. Oczywiście nie biologicznie ale przy pomocy prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
onefoks Córeczko, miałaś być chłopcem 02.07.11, 12:19 ja byłem tylko w Turcji i widziałem tylko namiastke tej południowej kultury imoge to określić tak -gdyby mnie pan bóg chciał ukarać to zrobiłby mnie żoną Turka w Turcji. Odpowiedz Link Zgłoś
1-wolne Córeczko, miałaś być chłopcem 02.07.11, 13:03 No coż, sezon "ogorkowy" a dziennikarzyna musi coś zarobić, więc wymyśla temat zastepczy, nieistotny dla naszej kultury. Proponuje rozejżec się po Bydgoszczy gdzie prawdziwych problemow jest dosyć. Odpowiedz Link Zgłoś
zbig1113 Re: Córeczko, miałaś być chłopcem 02.07.11, 15:01 A kto Ci broni pisać o "prawdziwych problemach" w Bydgoszczy. Napisz, a może sam (lub sama) na tym zarobisz? Odpowiedz Link Zgłoś
srb.srooba Re: Córeczko, miałaś być chłopcem 02.07.11, 15:54 Szczerze powiedziawszy, to bardziej interesuje mnie los noworodków w Indiach niż cała Bydgoszcz razem wzięta, razem z okolicznymi powiatami. I nie zrozum mnie źle, los noworodków w Indiach niewiele mnie obchodzi. Po prostu Bydgoszcz jeszcze mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
ulanzalasem Córeczko, miałaś być chłopcem 02.07.11, 13:26 Jeśli ktoś np. adoptuje dziecko dla zabawy, mody, zmienia płeć dziecka bo mu nie odpowiada, traktuje je jak zabawkę, to powinien być zamknięty wśród czubków i wysterylizowany. Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze-soffie Re: Córeczko, miałaś być chłopcem 02.07.11, 14:55 czasami sobie myśle, że człowiek to takie COŚ co się komuś bardzo nie udało. Powinni nas jakąś atomówką wytępić. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Córeczko, miałaś być chłopcem 02.07.11, 14:56 gagatka70 napisała: > Chryste... > Polska to zdaniem niektórych nieciekawy kraj. To se teraz porównajcie. Dokładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
dorry Re: Córeczko, miałaś być chłopcem 02.07.11, 15:09 E tam. Przeciez ci rodzice są dokładnie tacy sami jak my: zrobią wszystko żeby tylko ich dziecko było szczęśliwe. A tak się składa, że bycie kobietą w Indiach to pasmo nieszczęść i upokorzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
split-fire Za to wcale im nie chodzi... 02.07.11, 22:14 Za to wcale im nie chodzi o hajs??? Odpowiedz Link Zgłoś
aya_hartina Córeczko, miałaś być chłopcem 02.07.11, 15:42 Ciekawy artykul, ale autor pobil absolutny rekord w ilosci pytan retorycznych, co niestety czyni go nieco mniej przyjemnym w czytaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: 02.07.11, 16:19 A plec mozgu? Koszmarna sprawa, ciekawe by bylo obserwowac, jak te dzieci dorastaja.... Odpowiedz Link Zgłoś
gregviii Córeczko, miałaś być chłopcem 02.07.11, 16:49 Boże jakie bycie facetem tam musi być przykre... sami faceci wokoło i mało babeczek jiz toż to jak obóz dla facetów... ja protestuję!!! Więcej babeczek na świecie Coś mi tam zaświtało i hmmm te biedne dziewczynki będą do końca swoich nieświadomych dni brać hormony męskie? A co z przyrodzeniem? To to rośnie z wiekiem czy kolejna operacja? I po co komu nie działający penis Mnie tam najbardziej ciekawi sprawa rozwoju w wieku późniejszym... co też organizm zrobi, co z psychiką, sposobem interpretowania świata. Różnic w brew pozorom jest trochę. A brak "Y" musi jakoś działać, samymi hormonami sprawy się nie załatwi. [jak by ktoś miał wątpliwości chromosom Y nie jest pusty] Oni tam w indiach powinni zacząć doceniać kobiety no i kto przedłuży linię rodzinna? kto przejmie majątek po synu [córce?] adoptowane dziecko? Brnięcie w bezsens totalny? Odpowiedz Link Zgłoś
piast19 Re: Córeczko, miałaś być chłopcem 02.07.11, 22:56 No sam nie wiem..... jak czytam takie newsy na stronach GW to mam wątpliwości czy to prawda rzeczywista czy wirtualna..... cóż.... pismaki z Gów... Wartej potrafią wymyśleć cuda..... Odpowiedz Link Zgłoś
mala2424 Re: Córeczko, miałaś być chłopcem 03.07.11, 07:06 piast19 napisał: > No sam nie wiem..... jak czytam takie newsy na stronach GW to mam wątpliwości > czy to prawda rzeczywista czy wirtualna..... cóż.... pismaki z Gów... Wartej po > trafią wymyśleć cuda..... po 1) lubisz się chyba umartwiać, skoro masz takie zdanie o Gazecie i czytasz, a może nawet jeszcze wydajesz ciężko zarobione? po 2) nawet ona nie potrafiłaby wymyślić takiego cudaka jak Ty! Odpowiedz Link Zgłoś
cyrix25 może tak bedzie można wyleczyć z homoseksualizmu 02.07.11, 23:31 nauka idzie do przodu. Odpowiedz Link Zgłoś
madajg Córeczko, miałaś być chłopcem 03.07.11, 09:29 "Psycholodzy twierdzą, że poniekąd tak, bo poza płcią biologiczną, czyli różnicami fizjologicznymi, mamy jeszcze płeć psychologiczną. Ta druga jest efektem socjalizacji. Co to oznacza w praktyce? Środowisko oczekuje innych zachowań i cech od kobiet i mężczyzn. " To wielka bzdura Mózg kobiety różni się w istotny sposób od mozgu męskiego. Udowodniły to badania naukowe. Stąd inny bahawior. Autorka sama zwróciła uwagę na inne zachowanie mężczyzn, a potem sobie zaprzeczyła pisząc o socjalizacji. Feministyczne durne hasełka odbieraja rozum (albo są przejawem jego braku). Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Brednie jakich mało 03.07.11, 10:01 Tak, tak- w Indiach na pewno.............. Hindusi jak trzeba będzie to powiedzą,że na Marsie wylądowali już 20 lat temu. Owszem takie kity to ciemnocie z najniższych kast mogą wciskać,żeby jednak ostatni ale ostatni pieniądz z nich wydusić no i poeksperymentować sobie na dzieciach. Wszak dla biedoty urodzenie się córki to tragedia. Odpowiedz Link Zgłoś
penible4 Re: Córeczko, miałaś być chłopcem 03.07.11, 10:20 Kobieto, to tylko kwestia czasu i wywęszenia dobrego zarobku, i naszą "polską moralność", która chyba masz na myśli diabli wezmą. Juz od dawna np. zamozne kobiety rodza przez cesarskie cięcie w dniu wskazanym przez jasnowidza (czy wrózkę), tak, tak .... Odpowiedz Link Zgłoś
rychu_taxi_drajwer Re: Córeczko, miałaś być chłopcem 03.07.11, 13:27 Mogliby tak zrobić z niektórymi feministkami. Oszczędziliby im późniejszych cierpień, bo wiadomo że im całe życie brakuje czegoś między nogami. Odpowiedz Link Zgłoś
krzycza A na odwrót to by się pani dziennikarce podobało? 03.07.11, 14:43 Porównajcie sobie styl tego artykułu z artykułami GW o transseksualistach-mężczyznach, którzy zmienili płeć. Podawany był kiedyś także przykład jakiegoś dziecka płci męskiego, które rodzice wychowywali bezpłciowo. Tam jest wszystko godne pochwały. Nikt się nie zastanawia, czy zamiast ingerować w ciało, nie powinno się najpierw skonsultować z psychologiem. Marzeniem wielu dziennikarzy GW byłby matriarchat i sfeminizowani mężczyźni. Oczywiście ton TEGO akurat artykułu jest słuszny, zmiana płci dziecka jest zła, ale problem w tym, że jest to ton typowy tylko dla artykułów o płci żeńskiej. Kiedyś był taki tytuł w GW: "Dziewczynki nie są słabsze [w matematyce]", a jakoś nigdy nie pojawił się artykuł, że np. "Chłopcy nie mają słabszych zdolności językowych". Analogiczne jest promowanie studiów na kierunkach ścisłych dla kobiet, podczas gdy większość studentów stanowią kobiety. Odpowiedz Link Zgłoś
rychu_taxi_drajwer Re: A na odwrót to by się pani dziennikarce podob 03.07.11, 19:44 Ciiiiiiiii. Nie demaskuj. Odpowiedz Link Zgłoś
e-ftalo Re: Córeczko, miałaś być chłopcem 03.07.11, 21:16 @krzycza,do tego jescze dodam że GW powinna wreszcie napisać artykuł o równości płci,o równouprawnieu ,bo jak do tej pory to ciągle się wyróżnia jakieś różnice,a z drugiej strony skrajności-zmiane płci,a nie ma ani słowa o tym że chłopcy i dziewczęta powinni mieć jednakowe uprawnienia w jednakowym wieku,a nie promowanie związków np 14 latek z 5 lat starszymi ,itp .Tego właśnie nie lubię,a z drugiej strony operacja zmiany płci to jakiś absurd,choć w warunkach indyjskich to może nie być taki głupi pomysł,tam ważniejsze od tożsamości płciowej są warunki życiowe i status Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia57 Córeczko, miałaś być chłopcem 04.07.11, 09:58 To horror, mowi sie , ze mamy 21wiek, a to zakrawa na epoke kamienna, albo jeszcze wczesniej. Zsylac wlasne potomstwo na katusze psyhiczne, bo jestem pewna, ze taka osoba bedzie odczuwala cos dziwnego. Bedac w koszuli chlopca ma ochote na sari. Ale to tylko maly problem. A co z burza hormonow u nastolatkow? Nie uwierze, ze taki pseudochlopak bedzie latal za dziewczynami, no ale tam rodzice jeszcze znajduja pare do malzenstwa. Mieszkam w Australii mam pare kolerzanek w pracy rodem z Indii, na szczescie to kobiety, normalne, nie slyszaly o takiej dzialalnosci, ale mowia, ze uciekly aby zalozyc rodzine z milosci a nie z przymusu. Boze gdzie Twoja sprawiedliwosc? Odpowiedz Link Zgłoś