jomat 18.07.11, 14:40 Mam pytanie do wszystkich mam: czy Wasze dzieci były poczęte w "dni płodne" czy zdarzyły się jakieś odstępstwa od środka cyklu chodzi mi dokładnie o te dni tuż po miesiączce - czy w tedy można począć dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lilly_about Re: Dni płodne???? 18.07.11, 14:44 Jeżeli po miesiaczce masz dni płodne to tak. Jak można począć dziecko w dni niepłodne? Odpowiedz Link Zgłoś
dziub_dziubasek Re: Dni płodne???? 18.07.11, 14:47 Zważywszy, ze chyba nikt nie ma cykli jak w zegarku- zawsze o tej samej długości to dni płodne mogą się zdarzyć zarówno po miesiączce (wtedy cykle bedzie krótszy niż zazwyczaj), albo dłuuugo po i wtedy cykl będzie dłuższy. Zakładanie, ze po miesiącze zajdę/nie zajdę bez obserwacji cyklu nie ma sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
tezee Re: Dni płodne???? 18.07.11, 14:52 Hym od kilku lat uprawiam sex regularnie co miesiąc bez zabezpieczenia ,jeden dzien po miesiączce i nie zaszłam dotąd w ciąże. Odpowiedz Link Zgłoś
dziub_dziubasek Re: Dni płodne???? 18.07.11, 16:36 No bo widać nie trafił Ci się 21 dniowy cykl. Ja bym nie mogła bazować na takich założeniach, bo moje cykle mają od 21 właśnie do ponad 50 dni (zwykle 31 dni). Każdej z nas może się cykle rozjechać (stres, odchudzanie, wyjazd) i stąd potem "niespodzianki" i ciąże kilka dni po okresie lub kilka dni przed okresem. Odpowiedz Link Zgłoś
tezee Re: Dni płodne???? 18.07.11, 16:52 fakt ja mam regularny , 0 problemów jak narazie chodze jak w zegarku i to u mnie się sprawdza , poza tym ja obserwuje swoje ciało i ono daje mi jasne sygnały kiedy jestem płodna , po miesiączce sluz wskazuje ze mam niepłodne poza tym czuje sie jak kupa włos nie układa skora byle jaka , na pewno to są niepłodne dni. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Dni płodne???? 18.07.11, 22:33 Ja chodziłam jak w zegarku, a raz zdarzyła się owu w 8 dniu cyklu... Akurat sie wtedy starałam, więc histerii nie było, ale rózne niespodzianki mogą się zdarzyć- jak widac Odpowiedz Link Zgłoś
tezee Re: Dni płodne???? 18.07.11, 22:39 weź ty nie strasz bo od kilku lat robię to rutynowo co miesiąc bez stresu i głębszych przemyśleń a tu nagle zaczynam się bać ...czy może kilka dni temu faktycznie nie zaszłam Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreck Re: Dni płodne???? 28.10.11, 21:02 poza tym ja obserwuje swoje ciało i ono daje mi jasne sygnał > y kiedy jestem płodna , po miesiączce sluz wskazuje ze mam niepłodne Ale zdajesz sobie sprawę, że plemniki mogą przeżyć tych kilka dni, od niepłodnych do płodnych? Sugerowania się regularnością cykli nie polecam, bo nigdy nie wiesz, czy w tym konkretnym cyklu owulacja nie wystąpi wcześniej. Zdarza się. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna56 Re: Dni płodne???? 18.07.11, 15:09 jomat napisała: chodzi mi dokładnie o te dni tuż po miesiączce - czy w tedy można począć dziecko? Tuż po miesiączce czyli 3, 4 czy 5 dzień? Tak, mała szansa ale istnieje, że nastąpi poczęcie. Odpowiedz Link Zgłoś
sonia-3 Re: Dni płodne???? 18.07.11, 18:29 Tak. 8 marca dostałam miesiączkę, a 12 została poczęta moja córka. Oj byłam zaskoczona, choć szczęśliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
hellulah Re: Dni płodne???? 18.07.11, 15:25 Moje zostało szczęśliwie poczęte po stosunku w bodajże 5 czy 6 dniu cyklu, zaraz po ustaniu krwawienia. Masz odpowiedź na swoje pytanie Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna56 Re: Dni płodne???? 18.07.11, 15:30 Nawet jak masz cykle 28 dniowe, to może akurat raz sie okazać że przez stres czy upały czy cos innego, owulacja się przesunie i 4 dzień cyklu okaże juz płodny. Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: Dni płodne???? 18.07.11, 15:30 jestem dziwolągiem i zazwyczaj mam dwa razy dni plodne w okresie pierwsza dziecina poczeta przypadkiem w 5 dniu menstruacji, druga poczeta 4 dni przed m-czka oba razy mialam dni plodne tylko troche niestandardowo - w pierwszym przypadku moglam sie nie zorientowac w koncu ze to juz i UPS Odpowiedz Link Zgłoś
gabi683 Re: Dni płodne???? 18.07.11, 15:32 jomat napisała: > Mam pytanie do wszystkich mam: czy Wasze dzieci były poczęte w "dni płodne" czy > zdarzyły się jakieś odstępstwa od środka cyklu chodzi mi dokładnie o te dni tu > ż po miesiączce - czy w tedy można począć dziecko? Idz na inne forum nie śmieć płodnymi nie płodnymi Odpowiedz Link Zgłoś
angi666 Re: Dni płodne???? 18.07.11, 15:34 Zależy też co rozumiesz, pod pojęciem "tuż po miesiączce. Ja mam długie miesiączki (ok. 10 dni) a cykl regularny 28-dniowy. w związku z tym moment zaraz po miesiączce jest bardzo prawdopodobny do poczęcia dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
mewa000 Re: Dni płodne???? 18.07.11, 15:43 deela napisała: > druga poczeta 4 dni > przed m-czka Tak Ci się tylko zdawało, że jesteś 4 dni przed @ Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: Dni płodne???? 18.07.11, 16:19 nie, nie zdawalo mi sie :pzwykle miedzy 26 a 32 dniem mam m-czke, to byl 26 dzien, poza tym ciaza byla o 2 tyg mlodsza niz powinna byc - z pewnych wzgledow bardzo mi zalezalo na dokladnym ustaleniu wieku plodu na tym usg wg normalnych pomiarow powinna byc 7 tyg a mial 5 tyg i niekoniecznie mialo z tego cos byc bo zarodek jescze nie byl widoczny, pytalam wtedy ginekolog czy to w ogole mozliwe zeby miec dwie owulacje w m-cu bo ja chyba mam, ona powiedziala ze mozliwe Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Dni płodne???? 18.07.11, 20:33 z pewnych wzgledow bardzo mi zalezalo na dokladnym ustaleniu wieku plodu Czasem to rzeczywiście przydatne Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Dni płodne???? 28.10.11, 19:56 Jesli to był 26 dzień (zakładam, że piszesz prawdę), to znaczy, że szykował się cykl około 37dniowy, tak że to nie było 4 dni przed miesiączką, a 11. Kalkulator nie jest dobrą antykoncepcją Odpowiedz Link Zgłoś
atowlasnieja Re: Dni płodne???? 18.07.11, 16:29 Tobie chodzi o dni płodne wg. najbardziej podstawowych danych z "kalendarzyka małżeńskiego"? Jak zakwalifikować przypadek gdy para miała kilka stosunków w miesiącu? Czyli wypadały zarówno w dni "płodne" jak i "niepłodne" więc trudno określić kiedy tak naprawdę doszło do zapłodnienia więc kobiety które mają ciekawsze życie seksualne raczej się nie odezwą. Odpowiedz Link Zgłoś
mewa000 Re: Dni płodne???? 18.07.11, 16:34 deela napisała: > nie, nie zdawalo mi sie :pzwykle miedzy 26 a 32 dniem mam m-czke, to byl 26 dzi > en, poza tym ciaza byla o 2 tyg mlodsza niz powinna byc Bo o 2 tygodnie przesunęła Ci się owulacja, czyli jakbyś wtedy nie zaszła w ciążę to po ok. 2 tyg od "tego" stosunku dostałabyś okres. deela napisała: >pytalam wtedy ginekolog czy to w ogole mozliwe > zeby miec dwie owulacje w m-cu bo ja chyba mam, ona powiedziala ze mozliwe Możliwe-ale wtedy do drugiej owulacji dochodzi max po kilku godzinach od pierwszej. Nie ma takiej możliwości, aby mieć w cyklu 2 owulacje w odstępie 2 tygodni. Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: Dni płodne???? 18.07.11, 16:39 > Bo o 2 tygodnie przesunęła Ci się owulacja, czyli jakbyś wtedy nie zaszła w cią > żę to po ok. 2 tyg od "tego" stosunku dostałabyś okres. dzisiaj jestem juz bardzo wyczulona na te nieszczesne dp i moj cykl wyglada tak - poczatek @, po ok 5-7 dniach dni polodne, przerwa jakies 5-7 dni znowu dni plodne po 3-4 dniach poczatek nastepnej @ moj cykl w zasadzie sklada sie z samych @ i dni plodnych Odpowiedz Link Zgłoś
estelka1 Re: Dni płodne???? 18.07.11, 17:24 Jakieś cuda i dziwy Tylko jakoś nie pojmuję, że masz aż tak spaprane hormony i traktujesz to jako normę? Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: Dni płodne???? 18.07.11, 18:23 nie, ale endokrynologa mam zapisanego dopieeeeeeeeero na listopad, poza tym mam dziwna budowe macicy Odpowiedz Link Zgłoś
lusitania2 Re: Dni płodne???? 18.07.11, 18:29 deela napisała: > poza tym mam > dziwna budowe macicy dziwną tzn. jaką? Dwurożną? To wcale nie jest dziwna. Podobnie jak owulacja raz z jednego jajnika, raz z drugiego - u kobiet z czynnymi oboma jajnikami to norma. Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: Dni płodne???? 18.07.11, 18:39 no dwurożną, stąd dokładnie wiadomo z którego jajnika było zapłodnienie bo ciąza się rozwija tak do 4-5 m-ca w swojej niszy zanim ta druga część się tak obkurczy i ściągnie, że dziecko przesuwa się tam gdzie jego miejsce nie mowie ze jestem wybrykiem natury bo taka budowa się zdarza, tylko nie jest standardowa - książkowa, stąd piszę że dziwna oczywiście, że u zdrowej kobiety raz uwalnia się jajeczko z jednego jajnika raz z drugiego, i może się zdarzać że robią tą sztuczkę w jednym cyklu w krótkim odstepie czasu - przecież stąd właśnie się biora bliźniaki dwujajowe (tak, uważałam na biologii) ale czasem się zdarza tak, że nakłada się na siebie kilka czynników - nietypowa budowa, zaburzenia hormonalne, DUŻY stres, które sprawiają, że owulacje są w jednym cyklu ale w dużym odstępie czasu - znam swoje ciało i widzę, kiedy mam dni płodne - w testy owulacyjne się nie bawiłam, bo nie potrzebne mi to do niczego, a z zajściem jako takim nie miałam problemów, więc nie monitorowałam tego - nie zmienia to jednak faktu, że kalendarzyk to w moim przypadku zwykłe proszenie się o kolejną ciążę i pewna jestem do dzis, ze mlodsze dziecko mam z drugiej owulacji - nie z przesunietej a z drugiej wlasnie - bo staralismy sie o dziecko i kochalismy się caly m-c bez najmniejszego stresu, dni plodne na bank mialam na poczatku cyklu i - albo jednak byla druga owulacja - czyli się jakoś tam wstrzeliliśmy - albo moj mąż ma plemniki mutanty które żyją 2,5 tyg Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Dni płodne???? 28.10.11, 19:58 Nie ma takich czynników, które wywołałyby drugą owulację w danym cyklu Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: Dni płodne???? 18.07.11, 21:38 Masz okres, przygotowanie do owulacji, odpuszczenie i owulację właściwą, a nie dwie owulacje. Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: Dni płodne???? 18.07.11, 16:41 > Możliwe-ale wtedy do drugiej owulacji dochodzi max po kilku godzinach od pierws > zej. Nie ma takiej możliwości, aby mieć w cyklu 2 owulacje w odstępie 2 tygodni owszem jest, moj organizm za jednym razem puszcza z jednego jajnika a za drugim razem z drugiego jajnika - przy czym jesli zajde w ciaze za pierwsza raza plod bedzie roziwjal sie z lewej strony a za druga owulacja z prawej strony co u mnie dosc latwo stwierdzic ze wzgledu na specyficzna anatomie Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: Dni płodne???? 18.07.11, 16:54 Plemnik, dzięki któremu urodziła się moja córka, żył w macicy przez 8 dni. Wiem bardzo dokładnie, kiedy miałam owulację, kochaliśmy się tydzień wcześniej... Odpowiedz Link Zgłoś
azjaodkuchni Re: Dni płodne???? 28.10.11, 19:40 Plemnik terminator a dziewczynka super udana. Odpowiedz Link Zgłoś
kepucha Re: Dni płodne???? 19.07.11, 10:23 E, to możesz mieć dwójkę dzieci za jednym razem i nie będą to bliźniaki, w dodatku jedno urodzi Ci się dwa tygodnie wcześniej od drugiego - ekstra Odpowiedz Link Zgłoś
gwen_s Re: Dni płodne???? 28.10.11, 16:49 więc kobiety które mają ciekawsze życie seksua > lne raczej się nie odezwą. dokładnie, aczkolwiek mam znajomą, co to się starała o dziecko i akurat tego jednego, jedynego razu wiedziała, że zaszła w ciążę, już następnego dnia czuła się inaczej To jej słowa Odpowiedz Link Zgłoś
sotto_voce Re: Dni płodne???? 18.07.11, 17:52 Kobieta ma jeden płodny dzień w każdym cyklu (12-24 godziny od owulacji). Plemniki w drogach rodnych żyją do 6 dni. Czyli ze stosunku 6 dni przed owulacją i 1 dzień po owulacji można zajść w ciążę. Problemem jest oczywiście wyznaczenie dnia owulacji. Można prowadzić obserwacje i pomiary albo robić codzienne USG, wtedy udaje się to zwykle dość precyzyjnie. Można też odjąć 21 dni od najkrótszego cyklu, jaki był w ciągu ostatniego półrocza (albo 20, jeśli są dane z całego roku) i tak wyznaczyć statystycznie ostatni dzień niepłodny w cyklu (cykl zaczyna się 1. dnia miesiączki, pardon ale tu też bywają nieporozumienia). Szkodliwym mitem jest przekonanie, że owulacja występuje zawsze w środku cyklu. To jest zdanie o prawdziwości podobnej do "każdy prostokąt jest kwadratem". > Mam pytanie do wszystkich mam: czy Wasze dzieci były poczęte w "dni płodne" Tak, wszystkie nasze dzieci poczęte w sposób konwencjonalny były poczęte w dni płodne, bo nie ma innej możliwości Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Dni płodne???? 18.07.11, 19:22 Zajśie w pierwszym dniu po miesiączce jest możliwe, ale bardzo mało prawdopodobne. Odpowiedz Link Zgłoś
mewa000 Re: Dni płodne???? 18.07.11, 19:55 deela napisała: moj cykl wyglada tak > - poczatek @, po ok 5-7 dniach dni polodne, przerwa jakies 5-7 dni znowu dni p > lodne po 3-4 dniach poczatek nastepnej @ > moj cykl w zasadzie sklada sie z samych @ i dni plodnych Dni płodne-jak je rozpoznajesz? >ale czasem się zdarza tak, że nakłada się na siebie kilka czynników - nietypowa budowa, zaburzenia hormonalne, DUŻY stres, które sprawiają, że owulacje są w jednym cyklu ale w dużym odstępie czasu - znam swoje ciało i widzę, kiedy mam dni płodne Nie ma takiej możliwości-i nie chodzi o to że nie znasz swojego ciała tylko właśnie tej biologii I Twoja macica nie ma tu nic do rzeczy. Poczytaj o owulacji-a tak w skrócie chodzi o to, że po owulacji pęcherzyk Graffa zmienia się w ciałko żółte, które produkuje progesteron-i to właśnie progesteron powoduje że żaden inny pęcherzyk już nie pęknie. Poza tym-dni płodne nie oznaczają, że wystąpila owu!!! Ja mam nawet 5-6 razy dni płodne-czyli pojawia sie śluz płodny itp. Ale pęcherzyk nie pęka, śluz zanika, po czym pojawia się znowu po kilku dniach-i tak w kółko. >pewna jestem do dzis, ze mlodsze dziecko mam z drugiej owulacji - nie z przesunietej a z drugiej wlasnie A właśnie że z przesuniętej Daj sobie powiedzieć, że to jest po prostu niemożliwe, żeby mieć 2 owulacje w odstępie kilku dni. Odpowiedz Link Zgłoś
sotto_voce Re: Dni płodne???? 18.07.11, 20:17 > Daj sobie powiedzieć, że to jest po prostu niemożliwe, żeby mieć 2 owulacje w o > dstępie kilku dni. No, może nie niemożliwe, ale prawdopodobieństwo tego jest zaniedbywalnie małe. Jakoś nie słyszymy często w prasie o nadpłodnieniach (tzn. dzieciach w jednym brzuchu z owulacji w różnym czasie), ostatnio była taka sensacja chyba na Wyspach. Ale zgadzam się z tym, co piszesz, deela myli objawy potencjalnie zbliżającej się owulacji z owulacją. Nota bene - lekarze ginekolodzy nader często mówią pacjentkom, że wielokrotna owulacja SIĘ ZDARZA. No coż, katastrofa tunguska też SIĘ ZDARZYŁA Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: Dni płodne???? 18.07.11, 21:37 mam to gdzies, nie ufam w kalendarzyk u mnie by sie nie sprawdzil - wole sie jednak zabezpieczac bo nie chce zeby sie ZDARZYLO, chocby nie wiem jak malo prawdopodobne by bylo Odpowiedz Link Zgłoś
sotto_voce Re: Dni płodne???? 18.07.11, 22:49 > nie ufam w kalendarzyk To zupełnie tak jak ja i każdy znający się odrobinę na ludzkiej fizjologii człowiek Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna56 Re: Dni płodne???? 19.07.11, 09:29 deela napisała: > mam to gdzies, nie ufam w kalendarzyk Masz na myśli taką metodę sprzed 40 lat? Ktoś w to jeszcze wierzy że w ciążę można zajść tylko i wyłącznie pomiędzy 11 a 18 dniem cyklu? Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: Dni płodne???? 18.07.11, 21:42 O matko, u mnie też się zdarzyła, potrójna. Tyle, że jednoczesna Odpowiedz Link Zgłoś
konwalka Re: Dni płodne???? 18.07.11, 21:48 wyryłam sobie w mózgu zdanie:nie ma czegos takiego jak dni niepłodne czego doswiadczyłam na sobie ale insza inszosc, ze mam zdiagnozowane (?)podwójne jajeczkowanie Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: Dni płodne???? 18.07.11, 22:50 Jeśli jednoczesne, to może być. Widocznie Twoje jajniki są takie aktywne, że oba na raz sobie wypuszczają komóreczki. Zresztą, po kilkukrotnym monitoringu mogę powiedzieć, że najczęściej zaczyna dojrzewać kilka pęcherzyków, potem się różnicują wielkościowo i pęka sobie jeden (albo więcej, zależy od hormonów, u mnie trzy do pęknięcia wyhodowały się na hormonach), więc wielokrotne owulacje (ale jednoczesne) się zdarzają. Wielokrotne przy braku jednoczesności to raczej błędy w rozpoznaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Dni płodne???? 18.07.11, 22:40 Hmm, w moim podręczniku ginekologii pisali o nadplodnieniu, ale w kategoriach mitu... W II fazie cyklu dzialaja inne hormony, zarówno przysadkowe jak i jajnikowe, co uniemożliwia dalszy rozwój i dojrzewanie innych jajeczek. Odpowiedz Link Zgłoś
mewa000 Re: Dni płodne???? 19.07.11, 10:04 Dokładnie! Czasami pojawiają się artykuły o nadpłodnieniu, nawet niedawno taki czytałam, ale nie ma na to żadnych dowodów. To jest póki co tylko gadanie. A to, że nie ma możliwości mieć dwóch owu w odstępie kilku dni jest pewne, więc nie ma co się przegadywać. Deela i dobrze że nie wierzysz kalendarzykowi bo to nie jest żadna metoda. Jakbyś mierzyła temperaturę i obserwowała śluz to byś się przekonała, że masz tylko jedną owulację. Odpowiedz Link Zgłoś
dziub_dziubasek Re: Dni płodne???? 19.07.11, 10:10 O właśnie. Mam koleżankę, która ma dwoje dzieci z 26 dnia cyklu. No bo myslała, że przed okresem nie zajdzie... Odpowiedz Link Zgłoś
atowlasnieja mewa000!!!! 28.10.11, 17:25 A czy wg ciebie istnieje możliwość by w jednym czasie dojrzały dwa pęcherzyki Graffa? I to w jednym jajniku? I skąd się do licha biorą ciąże dwujajowe? Odpowiedz Link Zgłoś
szara.wdowa Re: Dni płodne???? 28.10.11, 11:40 W dni niepłodne nie ma możliwości zajścia w ciążę. Owszem istnieją odstępstwa, np. może coś się przesunąć. Można to określić mierząc temperaturę, badając śluz. Ja mierzę ją za pomocą cyclotestu - takiego monitora cyklu, który sam interpretuje temperaturę. Odpowiedz Link Zgłoś
zielonykrolik Re: Dni płodne???? 23.11.11, 10:56 Szczerze mówiąc pierwszy raz słyszę o takim komputerku. Trochę poczytałam na ten temat i stwierdzam, że jak jakaś kobieta ma problem z określeniem dni płodnych to rzecz bardzo przydatna. I przy staraniach o dziecko i przy antykoncepcji Odpowiedz Link Zgłoś
hellulah Re: Dni płodne???? 28.10.11, 12:37 Oczywiście, że można; moja piękna i mądra córka tak się poczęła - dzień czy dwa (aż tak dobrze nie pamiętam) po dość krótkim krwawieniu. (pewnie nałożyło się wcześniejsze nieco jajeczkowanie u mamusi oraz żywotność zdrowych i jurnych plemniczków tatusia, oraz, sądząc po efektach, jakaś mała awaria sprzętu p.dzieckowego) Odpowiedz Link Zgłoś
ziutka23 Re: Dni płodne???? 23.11.11, 13:01 >Oczywiście, że można; moja piękna i mądra córka tak się poczęła - dzień czy > dwa (aż tak dobrze nie pamiętam) po dość krótkim krwawieniu. Bo może to krwawienie nie było miesiączką, tylko krwawieniem śródcyklicznym, które co do zasady trzeba traktować jako czas najwyższej płodności. Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: Dni płodne???? 28.10.11, 16:18 Jeżeli dochodzi do poczęcia, to muszą być dni płodne, nawet jeśli przypadną tuż przed lub po miesiączce. W dni bezpłodne do poczęcia nie dochodzi, ot, podstawy biologii w 7 klasie dawnej podstawówki? Odpowiedz Link Zgłoś
emilly4 Re: Dni płodne???? 28.10.11, 16:27 A nie lepiej sciagnac sobie aplikacje na tel?? 2 miesiace monitorowania okresu, w trzecim miesiacu dzidizus i dziekuje za uwgae Odpowiedz Link Zgłoś
atowlasnieja Re: Dni płodne???? 28.10.11, 17:31 Ty chyba pytasz o to która spłodziła dzieciaka w środku cyklu bo jeśli dzieciak został spłodzony chociażby podczas miesiączki to znaczy, że kobieta akurat wtedy miała dni płodne. I jak już któraś tu napisała w przypadku par które sypiają więcej niż raz w miesiącu trudno określić w który dzień doszło do zapłodnienia. No i jeszcze dochodzi "długość życia" zarówno komórki jajowej jak i plemników. Odpowiedz Link Zgłoś
marta-zs Re: Dni płodne???? 28.10.11, 19:33 ja mam bardzo regularne cykle, co 28 dni o godz.11 dostaje @. Przez 1,5 roku starałam się zajść w ciąże w książkowe dni płodne, ale co się okazało moje dni płodne są zaraz po miesiączce. Odpowiedz Link Zgłoś
ziutka23 Re: Dni płodne???? 23.11.11, 13:03 >ja mam bardzo regularne cykle, co 28 dni o godz.11 dostaje @. Przez 1,5 roku starałam się zajść w ciąże w książkowe dni płodne, ale co się okazało moje dni płodne są zaraz po miesiączce.< i co w tym dziwnego? zamiast wierzyć w jakieś mity, że płodne to tylko w środku cyklu (buhaha), należało przeczytać coś naukowego i nie tracić 1,5 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: Dni płodne???? 28.10.11, 19:54 ale przecież dni tuż po miesiączce bywają płodne Odpowiedz Link Zgłoś
noemi29 Re: Dni płodne???? 23.11.11, 13:15 A moje dziecko zostało poczęte w 28 dniu cyklu! To dopiero... 23 dni po miesiączce! Wiem, bo chodziłam wtedy na monitoring cyklu, myślałam, że już się owulacji nie doczekam. Mój ginekolog pocieszał mnie, że naprawdę różne "cuda" widział. Także wszystko jest możliwe Odpowiedz Link Zgłoś