Dodaj do ulubionych

Śmierć zabobonom !!!

17.05.04, 21:56
Nie mogę znieść zachowania mojej matki, która ciągle przywiązuje do wózka
mojej córci czerwone kokardki "na uroki". A wieczorem kiedy mała po nadmiarze
wrażeń nie może się wyciszyć słyszę "to przez W. bo tak zaglądała do wózka."
Cały czas się w duchu z tego śmiałam, uparcie zdejmowałąm te cholerne
kokardki, ale to jeszcze nic!!! Jedna z "tzw. życzliwych" opowiadała mi jak
niejaki Nowak zauroczył jej wnuczkę i ta musiała spalić kosmyk jego włosów
nad dzieckiem i dopiero był spokój. Ratunku! Macie jeszcze jakieś ciekawostki?
Obserwuj wątek
    • poleczka2 Re: Śmierć zabobonom !!! 17.05.04, 22:03
      Słyszałam o tym przesądzie dopiero tutaj z forum. Moja mama natomiast myśli, że
      jeżeli śnią jej się zęby to będzie nieszczęście.
      • dagella Re: Śmierć zabobonom !!! 17.05.04, 22:12
        ja bardzo chcialabym miec dziecko i od 3 lat kupuje dla mojego malenstwa
        ciuszki,zabawki,smoczki,butelki itd.wszyscy mowia,ze jak sie tak kupuje przed
        zajsciem w ciaze to wtedy kobieta nie moze zajsc...takie glupie zabobony.nie
        mam dziecka bo moj narzeczony jeszcze nie jest na to gotowy a nie dlatego,ze
        kupuje dla niego ubrania.....nie wierzcie w takie babcine zabobony.pozdrowionka
      • olka444 Re: Śmierć zabobonom !!! 19.05.04, 18:58

• olivka27 Re: Śmierć zabobonom !!! 28.05.04, 14:46
          Ha,ha,ha!!!Skąd one to biorą???Myślę że ten egzorcyzm można by zastosowac do
          teściowych...Moja babcia nie kazałam mi chodzić po sznurach i przewodach
          leżących na ziemi,bo"dziecko może sie owinąć pępowiną...".Według niej nie można
          po przerwanej laktacji znów do niej wracać,bo"dziecko ma niedobre oczy".Śmiechu
          warte,co?
    • anek.anek Re: Śmierć zabobonom !!! 17.05.04, 22:12
      Ale co, wyrwała temu Nowakowi pukiel włosów???
      ale się uśmiałam. Niestety takie zabobony są również zmorą mojej rodziny.
      Olewam, ignoruję, czsem nie wytrzymję i śmieję się prosto w nos.Ale czasem też
      zaczyna mnie to denerwować...
    • s.a.m.m.y Re: Śmierć zabobonom !!! 17.05.04, 22:18
      Służę uprzejmie wątkami o zabobonach. Czerwone kokardki przy niektórych z nich
      to pikuśwink
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=567&w=10748947
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=11559159&a=11559159
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=11412979&a=11412979
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=586&w=11210478&a=11210478
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=566&w=10745211&a=10745211
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=10441207&a=10441207
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=10439234&a=10439234
      pozdrawiam
      sammy
      • wieczna-gosia Re: Śmierć zabobonom !!! 18.05.04, 08:18
        ja sie zazwyczaj w takich watkach nie produkwalam bo nigdy mnie cos takiego nie
        dotknalo.
        Ale bylam z maluchem po Ole w przedszkolu no wiec oczywiscie zbiegowisko pan
        wychowawczyn "ach jaki sliczny tfu tfu jaki brzydal" (bo jak wiecie dzieci nie
        mozna chwalic zeby nie zauroczyc...) no i powiem szczerze ze dla mnie to bylo
        absolutnie urocze wink)) i gdyby moja mama mi przytroczyla kokardke do wozka to
        bym zostawila- co wam ta kokardka za roznice robi?
        • kasia_kp A jak to wytłumaczyć .... 18.05.04, 08:44
          Będąc w ciązy nie kupiłam ani jednego drobiazgu ,nic kompletnie nic ( bo
          przeciez wszyscy gadali ze moze być coś z dzidzia nie tak ).I rzeczywiscie
          ciąza była zagrożona (kilka razy w szpitalu) , a dzidzuś bardzo słabiutki !
          A moja bliska kuzynka calutka ciąze biegała po sklepach i wydawała majątek na
          dzidzusia po to zeby trzy dni przed terminem urodzić zdrowiutka sliczna
          panienke .
          Acha dodam jeszcze ze ja musiałm póżniej w przeciągu kilku dni wydać mase
          pieniązków na wyprawke dla dzidzusia .A kuzynaki portfel nawet tego nie odczuł !
          pozdrawiam
          Kasia

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=10530611
          forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=15302
    • czarodziejski_dywan Re: Śmierć zabobonom !!! 18.05.04, 08:52
      smile))) To faktycznie temat-rzeka. Na szczęście bardziej mnie to śmieszy, niż
      przeraża smile)) Ostatnio usłyszałam o tym, że nie wolno pozwolić, by pieluchy
      się suszyły z soboty na niedzielę, bo dziecko będzie w nocy marudziło smile)) Ale
      nie wiem, czy tylko z soboty na niedzielę, czy już zawsze. Czyli drogie Panie,
      przerzucamy się na pampersy smile
      Pozdrawiam!
      • ewa2233 Re: Śmierć zabobonom !!! 18.05.04, 09:49
        Mnie to nie denerwuje. Biorę po prostu takie zabobony z przymrużeniem oka.
        Moja śp. Babcia kazała wiązać na wózku czerwone kokardki lub ubierać dziecko
        tak, by miało coś czerwonego i ...
        gdy do Niej jechaliśmy w odwiedziny - dziecko zawsze miało coś czerwonego smile
        Po co Babcia miała się stresować, że dziecku coś się stanie? smile

A czerwone kokardki widać w prawie każdym wózku (u nas na osiedlu) smile
        • melka_x Re: Śmierć zabobonom !!! 18.05.04, 10:17
          Śmieszą mnie czerwone kokardki, ale gdyby któremuś z naszych rodziców
          zależałoby, to bym zostawiła. Jestem za tym, żeby uwzględniać życzenia
          bliskich -nawet te, które wydają się nam kompletnie niezrozumiałe- o ile nic
          nas to nie kosztujesmile.
          Uważamy czerwone kokardki itp. za absurd, ale ile z nas potrafi przesunać
          łóżko, bo nie jest w kąciku miłości, wieszać dzwoneczki, żeby wzmocnić sferę
          bogactwa, (czy jak to się tam w feng shui nazywa), odpukuje w niemalowane (sama
          to zresztą robięsmile, mówi "wypluj to", a nawet dzieci tak planuje, żeby
          koniecznie było lwem, a nie panną, a już skorpion to w ogóle wykluczonysmile))
          Pozdrawiam,
          Magda
          • marta_mamamaciunia Re: Śmierć zabobonom !!! 18.05.04, 12:23
            > koniecznie było lwem, a nie panną, a już skorpion to w ogóle wykluczonysmile))
            A co z tym skorpionem ?? Czy to jakiś zły znak?
            • ewa2233 Re: Śmierć zabobonom !!! 18.05.04, 12:52
              tak jak rak -
              jak uszczypnie, będzie znak
              smile))
    • ladydark Re: Śmierć zabobonom !!! 18.05.04, 15:16
      Moja teściowa wspominała coś o przelewaniu wosku jak jest dziecko niespokojne.
      Tylko nie wiem na czym miałoby to polegać. Czy ten wosk przelać przez
      dziecko?????? Lubi też mówić, że Michał jest rozrabiaką i szłaputem bo nie jest
      ochrzczony.
      poza tym tego typu przsądy kojarzą mi sie zawsze z biedną Rozalką włożoną do
      pieca na 3 zdrowaśki.
      pozdro
    • dzastina2 Re: Śmierć zabobonom !!! 18.05.04, 16:21
      a ja wieżę w zabobony. mieszkam na wsi. więc ciotek dewotek jest pełno. ale
      opwiem wam przykład. mó mały synek miał może ze dwa miesiące i poszłam z nim na
      spacer, oczywiście jeszcze wtedy nie miałam nic czerwonego na wózku, a ty leci
      mi stara ciotka i tak do mnie mówi,, a pokaz mi tego swojego krola Dawida , bo
      jeszcze go nie widziałam,, no i się zaczęło , jak był grzeczny nie płakał tak
      zaczął. a ta ciotka jest znana z tego , że wszystkim zazdrości, mnie może
      akurat zazdrościła drugiego syna , że mi się udało , bo pierwszą mam
      córeczkę.zawiesiłam kokardkę zaraz tego dnia. a nawet tak dla smiechu robiłam
      odczyn z pieluchą, jak chciecie wiiedzieć jaki to mi napiszcie.
      drugi przykład z ta samą ciotką . byłam teraz na komuni jako gość i ona
      siedziała na przeciwko nas na tej komuni , cały czas się na nas patrzyła, mój
      mówi ,, ciekawe co tym razem zaczaruje,,? nie upłynęło parę dni i w pracy
      rąbneli mu kasę 1500 zł. może zbieg okoliczności , nie wiem, ale coś w tym
      jest. są takie osoby , a z tą ciotką jest jeszcze dużo różnych zbiegów
      okoliczności.
      • nicol.lublin Re: Śmierć zabobonom !!! 19.05.04, 09:58
        może to czarownica jakaś? wink
        a tak na marginesie (pracuję na oddz. położniczym), żeby odczarować dziecko to
        trzeba je lizać i spluwać, ale nie znam szczegółów.
        fajne co? i ludzie to traktują poważnie...
    • olka444 Re: Śmierć zabobonom !!! 19.05.04, 18:55

• agnesp76 Tego chyba nie słyszałyście 20.05.04, 11:54
      Moja teściowa dała swojemu synowi w prezencie ślubnym, czy jakoś po ślubie
      obraz Matki Boskiej z Dzieciątkiem (to była Częstochowska) a druga teściowa
      (matka żony) bardzo się tym oburzyła, wynikła z tego jakś awantura. Podobno
      młodym nie wolno dawać wizerunku Matki Boskiej, bo ... nie będą mieli dzieci. A
      już kategorycznie taki obraz nie może wisieć w sypialni młodych.
      • ewa2233 Re: Tego chyba nie słyszałyście 20.05.04, 11:57
        A ja słyszałam, że jak się ma obraz Matki Boskiej Karmiącej,
        to w tym domu nigdy się głodu nie zazna.
        • agnesp76 Re: Tego chyba nie słyszałyście 20.05.04, 11:58
          ewa2233 napisała:

> A ja słyszałam, że jak się ma obraz Matki Boskiej Karmiącej,
          > to w tym domu nigdy się głodu nie zazna.
          to akurat pozytywny przesąd
      • olka444 Re: Tego chyba nie słyszałyście 23.05.04, 19:06
        do slubu nie mozna miec na szyji krzyzyka bo to krzż na droge życiowa paanstwa
        młodychsmile
        • agnesp76 Re: Tego chyba nie słyszałyście 27.05.04, 12:00
          ja miałam krzyżyk na szyi
          a życie jak to życie raz trudniej a raz łatwiej, nie uważam, że z moją drogą
          życiową coś nie tak smile)

• sylvieska Re: Śmierć zabobonom !!! 21.05.04, 21:56
      A ja tak sobie myślę, że we wszystkim potrzeba umiaru, stąd może warto trochę
      wierzyc i troche nie wierzyćsmile)). Nie ma co byc niewolnikiem różnych
      guseł...ale...no właśnie ja bym tak całkiem się nie wyśmiewała z tych
      czerwonych kokardek...co Wam szkodzi a niech sobie dyndają w wózkach...smile)).
      Myślę sobie, że to nie kwestia czarów ..marów. Ale tak jak są ludzie , którzy
      mają w sobie jakaś tam "dobrą energię"...to są i ludziska ze "złą energiomocą":-
      ))...może to i naukowo się jakoś da wytłumaczyć...może jakś mama znająca się
      wypowie bardziej naukowosmile))
    • mamolka1 Re: Śmierć zabobonom !!! 23.05.04, 11:58
      A ja słyszałam ze nie można z nieochrzczonym dzieckiem wychodzić na dwór bo będzie piegowate moja córa nie chrzczona i piegi ma jak złotowink)))))))) jak ktoś chce pieguska to niech próbuje(a może ona jest piegowata bo ruda jak mamusia która też ma "całusy słońca na twarzy"?smile))))))))))))
      • polihymnia Re: Śmierć zabobonom !!! 31.05.04, 19:12
        Moja córa też nie ochrzczona i ani jednego piega na buzi smile
        Pozdrawiam
    • mary_ann Re: Ktoś napisał, że ... 24.05.04, 18:38
      wiara w zabobony jest śmieszna, ktos inny, że nawet rozczulająca.
      Mnie przeraża.

Nikt z Was nie pomyślał, że tacy "oświeceni" ludzie - jako wyborcy -
      wspóldecydują o losach tego kraju, nas wszystkich?

Własciwie w tym świetle wyniki sondaży (z poczesnym miejscem "Samoobrony") nie
      powinny dziwić...sad(

Eeech...
      • izka30 Re: Ktoś napisał, że ... 26.05.04, 17:40
        zgadzam się w 100% z przedmówczynią!

"a tak na marginesie (pracuję na oddz. położniczym), żeby odczarować dziecko to
        trzeba je lizać i spluwać, ale nie znam szczegółów"

Bardzo się uśmiałam z tego lizania wink))))))))))

Poproszę jeszcze coś zabawnego!
        • agnesp76 Jeszcze - bardzo proszę 27.05.04, 12:06
          Wspomniana wcześniej przeze mnie pani na ślubie córki - uznała, że młodym nie
          wolno dawać żółtych kwiatów - bo oznaczają zazdrość (tylko nie wiem co
          dokładnie z tą zazdrością) i ustawiła kogoś z rodziny, kto przy składaniu
          życzeń wyłapywał żółte kwiaty. Później zostawiono je w kościele, a inne para
          młodych zabrała ze sobą.
          • mijuli1 Re: Jeszcze - bardzo proszę 31.05.04, 15:00
            A wiecie, że będąc w ciąży nie wolno obcinać włosów, bo "obcina się dziecku
            rozumek"...... hm........
    • j-p Re: Śmierć zabobonom !!! 03.06.04, 17:19
      Moja kuzynka mieszka na wsi, gdzie zabobony sa wszechobecne. Jak jej coreczka
      miewala w nocy zwykla kolke, ona uwazala, ze to urok rzucony przez jedna z
      kobiet, mieszkajacych we wsi. I wiecie co wtedy zrobila? Zadzwonila do
      znajomej, ktora rzekomo potrafi odczyniac takie zle czarywinkPrzyszla kobiecinka,
      kazala napalic w piecu, wziela do reki garnuszek ze swiecona woda, wrzucila do
      nigo kilka rozzarzonych wegielkow, cos pomamrotala nad glowa niewinnej dzieciny
      i kazala wypic malej lyzke tej mikstury.Zabieg odczyniania musial byc
      przeprowadzany przez kilka dni. Acha wazne bylo czy wegielki byly na dnie
      garnuszka czy tez na wierzchu, ale nie pamietam juz co bylo gorsze.
      A mnie kiedys starszy pan skrzyczal w autobusie jak usiadlam sobie tylem do
      kierowcy/ Bylam wtedy w 7 czy 8 m-cu/, bo niby dziecko zle sie ulozy przy
      porodzie.
      Haha
    • asiula12 Re: Śmierć zabobonom !!! 04.06.04, 10:31
      Mnie zabobony mecza... Bo niby w nie nie wierze, ale z drugiej strony zaprzataj glowe.

Natomaist jest cos w tym wszystkim - glownie mysle o ludzkiej zazdrosci i zawisci.
      asia

Ps. Przelewanie wosku - robi moja mama (wrozka, astrolog) - polega na przelwaniu nad glowa osoby wosku pszczelego z naczynia do naczynia i w tym czasie trzeba cos myslec (ale czy pozytywnie nt osoby, czy nt jakiegos zdarzenia - nie wiem). Wg mnie nie przynosi to "odczarowania", ale dla osoby z problemami daje otuche.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka