Dodaj do ulubionych

Borderline-czy dziewczyna jest skazana??

01.08.11, 08:24
Moja bliska koleżanka ma 20letnią córkę. Dziewczyna do gimnazjum nie sprawiała kłopotów,świetnie się uczyła,miała mnóstwo zainteresowań. Po przejściu do gimnazjum jakby diabeł w nią wstąpił. Przestała się uczyć,zaczęła bywać w bardzo podejrzanym towarzystwie,palić papierosy i popijać. Koleżanka robiła co mogła,kolejno zmieniała szkoły,załatwiała psychologów,terapie,ośrodki-słowem,cuda wianki. Dziewczyna kilkakrotnie lądowała w psychiatryku po atakach agresji. Tam też zdiagnozowano u niej osobowość typu borderline. Gdy skończyła 18 lat zaczął się prawdziwy horror,ponieważ stwierdziła,że jest już dorosła i może sama o siebie zadbać. Przestała chodzić na terapię,wyprowadziła się z domu-gdzie mieszka,nie wiadomo. Nie pracuje ani się nie uczy. Kilkakrotnie była wyciągana przez matkę z różnych melin,przysyłała wtedy smsa,że jak po nią nie przyjadą to się zapije na śmierć. Zostawała wtedy na kilka dni,najadała się,wyspała,a na odchodnym jeszcze okradała swoją matkę,kedyś zabrała pieniądze przeznaczone na wypłatę dla pracowników (koleżanka prowadzi kilka sklepów) balowała wtedy chyba przez dwa miesiące,wróciła skruszona,bez kasy oczywiście,wyraziła chęć podjęcia pracy i terapii,dobrze było przez miesiąc,po czym znów zniknęła,ponownie kradnąc pieniądze. Narkotyków na razie nie ruszała,za to zdarzało jej się uprawiać seks za alkohol. Koleżanka już nie wie,co ma robić,poza tym jest z tym wszystkim zupełnie sama,bo szanowny tatuś interesuje się córką raz na rok przy okazji świąt-byli małżeństwem nastolatków. Lekarz z pogotowia,do którego trafiła mała po próbie samobójczej powiedział koleżance,żeby dała spokój,z jej córki już nic nie będzie,dąży do samounicestwienia,nie chce sobie pomóc i prędzej czy później skończy tragicznie. Nie wiem,jak pomóc koleżance,czy istnieje jakieś stowarzyszenie dla osób z borderline? Czy można coś zrobić czy tylko bezradnie patrzeć jak jej córka umiera?
Obserwuj wątek
    • naomi19 Re: Borderline-czy dziewczyna jest skazana?? 01.08.11, 09:36
      I tu mamy śwetny przykład dla mądralńskich w w ątku Amy. Proszę, radźce mądrale, przecież wystarczy PRZESTAĆ (ćpać, pić, być niegrzecznym).
      Rzeczywiśce typ osobowości typu borderline dąży do autodestrukcji, ale zawsze warto walczyć o córkę. Może wypowie się jakaś prawnczka, czy taką osobę rodzice moga ubezwłasnowolnić? To by mogło ułatwć terapię (zmuszenie do niej, do przebywania w domu).
      Myslę, że tu możesz znaleźć osoby, które powiedzą Ci sporo o borderlne www.facebook.com/ABC.borderline
    • czyscicka Re: Borderline-czy dziewczyna jest skazana?? 01.08.11, 09:36
      Raczej jest skazanasad Borderline nie da się wyleczyć.Można człowieka trochę utemperować ale jest to cholernie trudne i wymaga niesamowitego wysiłku od partnera, czy rodziny. Moja kuzynka ma osobowość borderline ale zbawieniem jest tez dla niej mąż który zrezygnował ze swojego życia i poświęcił się jej całkowicie.Pytanie tylko ile tak wytrzyma?Życie z takim człowiekiem to jak jazda bez trzymanki,to ciągłe balansowanie na krawędzi!Osobowość borderline miała min. Amy Winehouse.Jak się to skończyło to wszyscy wiemy...
    • czarnaalineczka Re: Borderline-czy dziewczyna jest skazana?? 01.08.11, 10:55
      borderline.p2a.pl/index.php
    • lolinka2 Re: Borderline-czy dziewczyna jest skazana?? 01.08.11, 11:29
      Jeżeli ona sama (córka) nie chce nic ze sobą zrobić, to można co najwyżej popatrzeć jak się stacza...

Jakkolwiek w przypadku biologicznej choroby psychicznej (schizofrenia, ChAD, zab. schizoafektywne etc.) można pacjenta ubezwłasnowolnić, tak z zab. osobowości jest to trochę palcem po wodzie pisane... bo zaburzenia osobowości to w zasadzie megawielki splot okoliczności życiowo-wychowawczych... stąd żadne leki nie pomogą, tylko terapia... a jak widać sama zainteresowana nie ma na nią ochoty.

P.S. Terapii zawczasu należało poddać całą rodzinę. To raczej standard w takiej sytuacji.
    • aandzia43 Re: Borderline-czy dziewczyna jest skazana?? 01.08.11, 13:21
      Borderline bordelinem, ale może dziewczyna ma nie zdiagnozowany ChAD? Jeśli tak, dobrze dobrane leki przyniosły by ulgę w huśtawkach nastroju i dopiero wtedy można by przejść do efektywnej terapii.
      • lolinka2 Re: Borderline-czy dziewczyna jest skazana?? 01.08.11, 18:44
        gdyby miała też ChAD, zwlaszcza w tak młodym wieku, byłaby jakaś wzmianka o okresach depresji....
        też mi się to pierwsze nasunęło, ale tu albo coś przemilczano, albo po prostu taki jest obraz kliniczny.
        • aandzia43 Re: Borderline-czy dziewczyna jest skazana?? 01.08.11, 22:58
          Może jakiś wyjątkowo zajadły rapid cycling?
          • lolinka2 Re: Borderline-czy dziewczyna jest skazana?? 01.08.11, 23:04
            no to by ją bujało... akurat zajadły rapid cycling znam z własnego doświadczenia - i to jest taki mmeeeeega giga i co tam jeszcze PMS + początek ciąży + okres okołomenopauzalny w jednym smile czyli wahania gatunku jest mi dobrze w miarę i nagle trach: ryczę (i ból fizyczny przy zmianie fazy), a potem za moment mam 1000 planów i zaczynam organizować kabaret, tylko po to, by po kilku godzinach (dniach) znowu zaliczyć załamkę... etc. etc. etc.

Tendencje do autodestrukcji to ewidentne cechy zab. osobowości, niestety.
            • aandzia43 Re: Borderline-czy dziewczyna jest skazana?? 01.08.11, 23:16
              > Tendencje do autodestrukcji to ewidentne cechy zab. osobowości, niestety.

No tak, zgadza się. Zastanawiam się jednak, czy na bazie wczesnego ChAD-u nie mogą wylęgać się zaburzenia osobowości.
              • lolinka2 Re: Borderline-czy dziewczyna jest skazana?? 01.08.11, 23:58
                prędzej współistnienie... czyli geny (ChAD) + wychowanie (borderline, plus jako czynnik spustowy dla ChADu do którego predyspozycje jednostka odziedziczyła).
    • selavi2 Re: Borderline-czy dziewczyna jest skazana?? 01.08.11, 13:36
      Koleżanka, jeśli chce nie zwariować to niech zajrzy na strone w pierwszej kolejności Al - Anon, potem AA (Anonimowi Alkoholicy). Al- Anon to organizacja samopomocowa, nie zwiazana z żadną religią(choć bywają akcenty katolickie), bezpłatnie niosąca pomoc rodzinom i przyjaciołom osób uzależnionych. Proszę niech popatrzy czy są jakies mitingi w waszej miejscowości i jak dojrzeje - zapraszam ją na taki miting. Spotka tam osoby ( najczęściej matki i żony), które są w podobnej sytuacji i dokładnie wiedzą, co może przeżywać. Warto, zeby zaczęła chodzić na mitingi, bo jeżeli będzie umiała sobie pomóc i to ma szanse skuteczniej pomóc córce. Al- Anon jest dla wielu osób bardzo skuteczny i przez 6 lat widziałam wiele "cudów".
      Pozdrawiam.
    • mondovi Re: Borderline-czy dziewczyna jest skazana?? 01.08.11, 14:02
      czy to na pewno borderline?
    • julinekk Re: Borderline-czy dziewczyna jest skazana?? 01.08.11, 14:09
      A kiedy dokladnie zdiagnozowano jej to borderline? Dziewczyna ma dopiero 20 lat, a zaburzen osobowosci nie diagnozuje sie przed pelnoletnoscia. A i to raczej po wyczerpaniu wszystkich inych mozliwosci - wlasnie z powodu podanego wczesniej - ze tego nie mozna wyleczyc. Z drugiej strony bardzo latwo jest naciagnac objawy i zdiagnozowac BPD zeby miec dziewczyne z glowy - szczegolnie w mlodym wieku.
      • lolinka2 Re: Borderline-czy dziewczyna jest skazana?? 01.08.11, 18:45
        dodatkowo "borderline to największa obelga w psychiatrii, jeśli chcesz komuś powiedzieć, że jest poj...ny, mówisz mu "jesteś borderline" " (by G.K. dr n. med., psychiatra).
    • aandzia43 Re: Borderline-czy dziewczyna jest skazana?? 01.08.11, 23:04
      Zawsze mnie zastanawia stwierdzenie "do jakiegoś czasu dziecko nie sprawiało żadnych kłopotów, a potem nagle jakby diabeł w nie wstąpił". Albo problemy były i to niewąskie, ale łatwiej było ich nie zauważać, albo to wybuch choroby psychicznej/neurologicznej, albo, za przeproszeniem, opętanie przez siły nieczyste. Bo jak wytłumaczyć taki nagły, dramatyczny obrót sprawy?
      • lolinka2 Re: Borderline-czy dziewczyna jest skazana?? 01.08.11, 23:07
        dojrzewaniem można wytłumaczyć...

ale albo a) w rodzinie były przypadki chorób psychicznych i teraz geny upominają się o swoje albo b) problemy były tylko pod dywan zamiatane i wylazły z hukiem, gdy dziewczę uzyskało "świadomość polityczną". Tam zdaje się w opisywanym przypadku ojca nie ma.... co jest jednym z możliwych czynników spustowych. Nawarstwiające się wokół braku ojca konflikty - częściowo przemilczane, może nieprzepracowane przez matkę rozstanie z mężczyzną i samotność.... i dzień dobry borderline.
        • aandzia43 Re: Borderline-czy dziewczyna jest skazana?? 01.08.11, 23:22
          Wszyscy przechodzimy przez okres dojrzewania, wielu dość burzliwie, wielu z nas ma niefajną sytuację rodzinną, a tylko jakiś niewielki odsetek dostaje tak permanentnej, koszmarnej korby. Jakieś potężne, namacalne niehallo musi siedzieć w głowie, żeby rozpętało się na stałe takie piekło.
          • naomi19 Re: Borderline-czy dziewczyna jest skazana?? 02.08.11, 21:45
            Wszyscy przechodzimy przez okres dojrzewania, wielu dość burzliwie, wielu z nas ma niefajną sytuację rodzinną, a tylko jakiś niewielki odsetek dostaje tak permanentnej, koszmarnej korby. Jakieś potężne, namacalne niehallo musi siedzieć w głowie, żeby rozpętało się na stałe takie piekło.
            Tylko na podstawie własnych domniemań i doświadczeń kwestionujesz, że dziewczyna ma borderline? Zostawmy dianozę lekarzom, jak się dowiedziałam, diagnoza została postawiona.
            • aandzia43 Re: Borderline-czy dziewczyna jest skazana?? 03.08.11, 11:49
              Niczego nie kwestionuję smile Dumam sobie tylko głośno o proporcjach między czynnikami środowiskowymi a biologicznymi kształtującymi bordrline. Bo że jakaś baza neurologiczna tego zjawiska jest, to chyba nikt nie kwestionuje. Na przykład biospołeczny model M.Linehan.
              • lolinka2 Re: Borderline-czy dziewczyna jest skazana?? 03.08.11, 11:57
                Na odpowiednim podłożu biologicznym środowisko może stworzyć wszystko... wystarczy skłonność rodzinnie dziedziczona.
    • wespuczi Re: Borderline-czy dziewczyna jest skazana?? 01.08.11, 23:55
      alkohol jest twardym narkotykiem..
    • kepucha Re: Borderline-czy dziewczyna jest skazana?? 02.08.11, 09:29
      Koleżanka już nie wie,co ma robić,poza tym jest z tym wszystkim zupełnie sama,bo szanowny tatuś interesuje się córką raz na rok przy okazji świąt-byli małżeństwem nastolatków.

Przynajmniej mamy odpowiedź na źródło problemu...
    • odcienie.szarosci nie jest skazana 02.08.11, 23:11
      z borderline czesto sie wyrasta po prostu, wiek raczej 18-20latki jeszcze buntowniczy. Niektorzy znowu ucza sie z tym zyc. Czesto jakies skrzywdzenie w dziecinstwie jest przyczyna osobowosci borderline- molestowanie seksuualne, przemoc fizyczna...Gdzieś jest forum borderline sama kiedys zagladałam w wieku nastoletnim bo miałam takie wahania emocji raz było pięknie, zaraz potem płakałam, raz zyłam świetnie z ówczesnym chłopakiem, a po chwili było juz wszystko zle i go szantazowałam, histeryzowałam, rzucałam, załowałam ze rzuciłam, chciałam wracac, wracałam było cudowni wydumane problemy chciałam zranic np przez flirtowanie z innymsmile i tak myslałam, ze mam borderline ale byłam u lekarza i stwierdzono u mnie tylko nastoletnia burze hormonow, mineło słyszałam ze z borderline tez moze ustapic po okresie burzy hormonow, mlodosci jak zostaje trzeba nauczyc sie z tym zyc i udaje sie stworzyc zwiazki i rodziny, chociaz na pewno wymaga to pracy. Chce rowniez zaznaczyc ze borderline jest ostatnio bardzo MODNE i naddiagnozowane, czy tez ludzie sami sobie to diagnozuje a sa zdrowi tylko maja jakies zawirowania w zyciu i zrzucaja ciezar na wymyslona chorobe
      • odcienie.szarosci Re: nie jest skazana 02.08.11, 23:19
        film "przerwana lekcja muzyki"aby zrozumieć lepiej osoby z borderline-www.filmweb.pl/Przerwana.Lekcja.Muzyki POLECAMsmile
      • naomi19 Re: nie jest skazana 03.08.11, 08:47
        ludzie sami sobie to diagnozuje
        Jaki ma to związek z przypadkiem,który opisuje autorka?Żadny, bo u niej, w przeciwieństwie do twojego przypadku, zdiagnozowali lekarze.
        Twoja rada, że sama z tego wyrośnie jest najlepsza, gratulacje. Czyli nic, tylko czekać.
        • odcienie.szarosci Re: nie jest skazana 03.08.11, 12:01
          lekarze tez to zabrzenie naddiagnozuja
          • odcienie.szarosci Re: nie jest skazana 03.08.11, 12:02
            tak czekac jestem pewna, ze dziewczyna zmadrzeje i wroci do matki skruszona skoro nie ma zadnego na nia wplywu zeby wyslac panne na terapie
          • naomi19 Re: nie jest skazana 03.08.11, 12:27
            lekarze tez to zabrzenie naddiagnozuja
            Jejuniu, jak to dobrze, że pojawiłaś się ty! I opowiedziałaś nam swoją historię, która jakże wiele wniosła do dyskusji. Dzięki tobie problemy tej dziewczyny znikną (przecież wystarczy czekać... aż umrze[?]).
            • echtom Naomi 03.08.11, 12:36
              ale o co Ty się rzucasz? Dziewczyna albo podejmie pracę nad sobą, albo umrze. Widzisz inne rozwiązanie? Tylko matki szkoda.
              • naomi19 Re: Naomi 03.08.11, 12:41
                Nie widze innego. Masz rację. Tyle,że na razie nie można zmusić jej do leczenia. Więc trzeba by ubezwłasnowolnić, a to może nie być łatwe. Wiedząc, co to za cholerstwo szlag mnie trafia na to, co wypisuje odcienie, że jedynym lekiem jest przeczekanie, bo ONA TAK MIAŁA, ale jej się tylko zdawało,że to borderline...
      • lolinka2 Re: nie jest skazana 03.08.11, 12:05
        odcienie_szarosci - ty piszesz o huśtawce emocjonalnej okresu nastoletniego, a wątek jest o zaburzeniu osobowości typu pogranicza - czyli o osobie, która manipuluje otoczeniem (i to jest jej główne narzędzie do "tworzenia relacji" i komunikowania się), o osobie, która chcąc-nie chcąc wpędza siebie i otoczenie w kłopoty, bo najpierw działa a potem dopiero potencjalnie (jeśli w ogóle) zacznie myśleć; o osobie, która nie potrafi nawiązać głębszej relacji z nikim, stąd na nikim jej nie zależy; o osobie, której mottem życiowym jest "Boże, znowu mnie odrzucą!!!" i strach przed odrzuceniem determinuje jej działania (stąd skłonność do podążania za grupą, co jest niefajne, jeśli grupa jakieś niecne sprawki praktykuje); wreszcie - z tego lęku przed odrzuceniem - taka osoba sama rzuca innych (gotowa sprowokować burzę, byle choć na chwilę wyzbyć się nastroju napięcia i oczekiwania że oto zaraz burza nastanie).

Widzisz różnicę???
        • odcienie.szarosci Re: nie jest skazana 03.08.11, 12:32
          hustawka emocjonalna była ale były tez inne cechy które mogłyby wskazywac ten typ osobowosc(prowokacje seksualne, naduzywanie w pewnym czasie alkoholu)i ale ktoś ładnie napisał, ze w czasie okresu dojrzewania nie diagnozuje sie tego typu zaburzeń. Dziewczyna ma 20lat wiec jest jeszcze młoda. Ja bym dała jej szanse jeszcze troche dorosnąć i wtedy postawic ten wyrok zaburzenia osobowosci chociaz wiadomo nie jestem specjalista ale wlasnie nam mowili , ze czesto borderline jest naddiagnozowane tak samo jak i alergie tez czesto za szybko jest stawiana chorobawink. Co moze w tym przypadku matka zrobic? moze prosic, rozmawiac, szukac ale za uszy nie zaciagnie ja na terapie, niestety. Chyba ze bedzie probowała wtargnac na swoje zycie, wtedy moze ja ubezwlasnowolnoc. Ja uwazam, ze bedzie dobrze, jesli pochodzi z normalnej rodziny bez jakis traum, w rodzinie nie było chorob psychicznych to postawiłabym na hormony, młodość. Jesli rzeczywiscie borderline napisałam nikt na terapie jej nie zaciagnie, dziewczyna sama musi zrozumiec ze trzeba sie leczyc bo rozwala sobie zycie.
          • tosterowa Re: nie jest skazana 03.08.11, 12:38
            a tu się zgadzam, diagnozując borderline niestety stygmatyzujemy młodą dziewczynę, przypinając jej łatkę osoby z problemem psychicznym, przez co ona sama może nieświadomie dopasowywać się do schematu, czyli zachowywać się zgodnie z tym, czego oczekuje się od bordera. Borderline jest zaburzeniem osobowości, które wymaga najdłuższej i najbardziej wnikliwej (kilkuletniej) diagnozy, tego się nie stwierdza od tak.
    • odcienie.szarosci Re: Borderline-czy dziewczyna jest skazana?? 02.08.11, 23:32
      forum.gazeta.pl/forum/f,35861,Borderline_BPD.html mozna poczytac i tam zapytac czy dziewczyna jest skazanasmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka