Dodaj do ulubionych

Lepper i pogrzeb

18.08.11, 14:29
Rzadko się wypowiadam na temat polityków, rządu i rządzenia naszym krajem, ale dziś mnie trzepło. Jak tylko przeczytałam o jego samobójstwie to pomyślałam "ciekawe co z pogrzebem, przecież samobójców nie wolno chować w poświęconej ziemi ani wyprawiac kościelnego pogrzebu" no i tak czekałam i czekałam na ten pogrzeb no i się doczekałam, oczywiście to było wielkie wydarzenie z ogromnym udziałem kościoła i księży. Wytłumaczenie? Lepper był hojnym parafianinem, wspierającym sąsiadem, często widzianym w kościele więc nijak tej poświęconej ziemi nie skazi. Oj szkoda że ta kościelna chęć do chowania samobójcy wbrew wewnętrznym rozporządzeniom ( czy jak to nazwać) ukazuje się tylko w kierunku znanych i bogatych. Hipokryzja na całego.
Mój sąsiad samobójca został pochowany w szczerym polu nalezącym do jego rodziny, nad trumną modliła się tylko rodzina bo ksiądz walnął im godzinne kazanie dlaczego człowiek biegający do kościoła całe zycie jednak nie zasłuzył na pogrzeb.

Pomijam juz wszelkie doniesienia o jego rzekomym morderstwie a nie samobójstwie bo dumam nad pogrzebem samobójcy. Pochowanego w święconej ziemi i z wielkimi honorami .

Nie jestem zdziwiona.
Obserwuj wątek
    • lilly_about Re: Lepper i pogrzeb 18.08.11, 14:33
      Ja też nie. Byłabym bardzo zdziwiona, gdyby było inaczej.
    • sylki Re: Lepper i pogrzeb 18.08.11, 14:33
      Wszystkie znane mi przypadki samobójczej śmierci zostały pochowane w poświęconej ziemi.
      Więc nie tyczy się to tylko znanych osób.
    • filipianka Re: Lepper i pogrzeb 18.08.11, 14:33
      oj bo w ostatniej sekundzie jednak żałował (za grzechy i tego co postanowił zrobić)
    • angazetka Re: Lepper i pogrzeb 18.08.11, 14:36
      I się mylisz, bo już od jakiegoś czasu Kościół zmienił wykładnię co do samobójców i są chowani jak wszyscy. Czepiasz się.
    • lusitania2 Re: Lepper i pogrzeb 18.08.11, 14:36
      serei napisała:

> > Mój sąsiad samobójca został pochowany w szczerym polu nalezącym do jego rodziny

może bym ci i uwierzyła, gdyby mnie znała przepisów regulujących dopuszczalność pochówku w Polsce. Oraz nie przechodziła sama załatwiania kościelnego pochówku dla samobójcy. Ani znanego, ani bogatego.
      Musisz popracować nad wiarygodnością swoich historyjek.
    • marzeka1 Re: Lepper i pogrzeb 18.08.11, 14:36
      ""ciekawe co z pogrzebem, przecież samobójców nie wolno chować w poświęconej ziemi ani wyprawiac kościelnego pogrzebu"

- masz jakieś przestarzałe info, ze takie głupoty piszesz. Fakt: tak było kiedyś, teraz kościół chowa normalnie samobójców, często w depresji upatrując tego, co zmarły zrobił. Matka koleżanki chorowała na depresję, popełniła samobójstwo i miała katolicki pochówek bez problemu.

I dlaczego cię "trzepło"???
      • serei Re: Lepper i pogrzeb 18.08.11, 14:38
        2 minuty i 7 wpisów niezły czas, wy to jednak jesteście gotowe na jatkę w każdej chwili big_grin
        • angazetka Re: Lepper i pogrzeb 18.08.11, 14:40
          Jak piszesz bzdurę, to bądź gotowa na naprostowanie cię w każdej chwili.
          • serei Re: Lepper i pogrzeb 18.08.11, 14:42
            ależ jestem jestem wszak byłam ciekawa jak szybko mądre mamusie mnie poprawią smile, od czasu do czasu trzeba się rozerwać wink
            • angazetka Re: Lepper i pogrzeb 18.08.11, 14:44
              To już nudne: ktoś zostanie skrytykowany i natychmiast pisze, że to prowokacja była...
              • serei Re: Lepper i pogrzeb 18.08.11, 14:48
                chyba nie myślisz że w naszym pięknym kraju pochowano by człowieka w polu? bez jaj big_grin
                Shellerce pozazdrościłam głupich wątków i ciekawa jestem do ilu ten dobije tongue_out
                • angazetka Re: Lepper i pogrzeb 18.08.11, 14:49
                  Nawet nie doszłam do tego pola, od początku widziałam, że głupoty gadasz tongue_out
                • morgen_stern Re: Lepper i pogrzeb 18.08.11, 15:13
                  Pogrążasz się, serei smile chciałaś wyjść na idiotkę? Dobrze ci idzie smile
        • rosapulchra-0 serei, 18.08.11, 16:36
          jesteś goopia i masz wszy! suspicious
          Czekam, ile czasu zajmie ci reakcja na mojego posta sciana
    • demonii.larua Re: Lepper i pogrzeb 18.08.11, 14:39
      > Mój sąsiad samobójca został pochowany w szczerym polu nalezącym do jego rodziny
      Nie pitol, w Polsce to jest niemożliwe.
    • martishia7 Re: Lepper i pogrzeb 18.08.11, 14:40
      Widziałam wypowiedź jakiegoś księdza w TVN 24, który tłumaczył, o ile nic nie przekręcam, że w przypadku samobójcy nie mamy pewności, czy działał w pełni świadomie, czy też z racji stanu psychicznego w którym się znajdował był "niepoczytalny". W tym drugim przypadku, to już Panu Bogu pozostawia się mierzenie ciężaru jego grzechu i na wszelki wypadek chowa się samobójcę i modli za niego, jak za każdego innego zmarłego. Jak coś pomyliłam, to niech mnie ktoś bardziej biegły, np. szyszunia, poprawi.
      • filipianka Re: Lepper i pogrzeb 18.08.11, 15:08
        człowiek odbierający sobie życie jest zawsze chory, najczęściej na depresję, normalny, zdrowy, emocjonalnie stabilny człowiek nie ma takich myśli, a jak nawet czasem ma to do wprowadzenia ich w czyn daleka droga
        że kościół uznał chorobę za przekonujący argument to rozumiem
        ale jak był pogrzeb Szmajdzińskiego (katolicki, a jakże) to była teoria że może w tych ostatnich sekundach od zderzenia z brzozą do roztrzaskania o ziemię zmarły żałował że odszedł od wiary
    • jowita771 Re: Lepper i pogrzeb 18.08.11, 14:50
      > Rzadko się wypowiadam na temat polityków, rządu i rządzenia naszym krajem, ale
      > dziś mnie trzepło. Jak tylko przeczytałam o jego samobójstwie to pomyślałam "ci
      > ekawe co z pogrzebem, przecież samobójców nie wolno chować w poświęconej ziemi
      > ani wyprawiac kościelnego pogrzebu"

Chyba się zatrzymałaś ładnych parę lat temu. Kościół chowa samobójców, wychodząc z założenia, że człowiek odbierający sobie życie może nie być do końca świadomy. Choć rzeczywiście są księża, zwłaszcza starsi, którzy się nie dokształcili w tym temacie, ale zawsze można uderzyć wyżej i się znajdzie katolickiego księdza, który samobójcę pochowa.
    • sadosia75 Re: Lepper i pogrzeb 18.08.11, 14:57
      Mi aż piana wyskoczyła jak zobaczyłam księdza na pogrzebie Leppera ale dziecko moje wykształcone bardziej niż matka i uświadomiło matkę, że teraz chowają samobójców z "honorami" wierzącego.więc rilaksik.
      • volta2 Re: Lepper i pogrzeb 18.08.11, 16:15
        Mi aż piana wyskoczyła jak zobaczyłam księdza na pogrzebie Leppera
        no chyba żartujesz, że tak się zapieniłaś? czemu?

ja czytałam że leppera pochowano z udziałem proboszcza a nie z asystą hierarchy - to był właśnie ten sygnał, że owszem, ale pewnych rzeczy nie pochwalamy.

druga sprawa - byłam na pogrzebie samobójcy w 1983 roku i do dziś facet leży na naszym parafialnym cmentarzu, tak jak go pochowano lata temu. wiem, że byliśmy też w kościele, nie pamiętam, czy na mszy, czy tylko na "pokropieniu", mała wtedy byłam. także historie o szczerym polu na mnie nie działają.
    • pitahaya1 Re: Lepper i pogrzeb 18.08.11, 16:19
      W mojej rodzinnej miejscowości powiesiło się dwóch panów. Obaj pochowani są na cmentarzu. Żaden z nich jakoś specjalnie na kościół datków nie dawał. Jeden osierocił kilkoro dzieci, drugi dwójkę maluchów.
      Czyli jednak nie do końca tak jest, że pieniędzmi drogę utorowano.
    • figrut Re: Lepper i pogrzeb 18.08.11, 16:48
      Oj szkoda że ta kościelna chęć do chowania samobójcy wbrew wewnętrznym rozp
      > orządzeniom ( czy jak to nazwać) ukazuje się tylko w kierunku znanych i bogatyc
      > h. Hipokryzja na całego.
      Dokształć się. Kościół od dłuższego już czasu samobójców uznaje za osoby odbierające sobie życie w wyniku silnej depresji. Jak najbardziej trumna czy urna stoją w kościele i odprawiana jest msza. To samo jest z pochówkiem na cmentarzu - ksiądz, święcenie, modlitwa. Nie jest do tego potrzebne szczodre dawanie na tacę.
    • kamelia04.08.2007 Re: Lepper i pogrzeb 18.08.11, 16:51
      mnie zbulwersowała ta salwa honorowa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka