Dodaj do ulubionych

Kobiety poratujecie

21.08.11, 22:02
Kopnęłam sobie dziś małym palcem u nogi w futrynę... wychodziłam z pokoju i nie chcąc zdeptać dzieci bawiące się na progu zamachnęłam noga i ciach... było to jakieś 3 godziny temu-na początku paskudny ból-nawet myślałam, ze go złamałam no ale z czasem ta myśl okazała się być bledną...tal wiec złamany nie jest, ale boli i to dość mocno-ledwo chodzę.... a że pora pozna i męża w domu brak proszę o rade i pomoc-znacie może jakieś domowe sposoby na takie obicia-czym mogę posmarować/pojąc itd...aby przestało bolec-bo kurcze jeszcze jutro cały dzień jestem sama z 2 facetami i jak będę dalej tak kuśtykać to wejdą mi na głowę albo zwieją bo ich nie dogonię big_grin
- wiem, ze na pewno jakiś trunek sprawiłby, ze nie będzie bolec-ale sama z dziećmi wiec odpada
-bić się w głowę nie będę-by zapomnieć o bólu w nodze, bo lepiej już niech ta noga boli niż głowa wink
- brak mi w domu jakichkolwiek maści itd....a do apteki jutro nie dojdę i nawet nie wyjdę na dwór bo z 3 piętra mi się nie widzi a juz na 3 to wogóle
tak wiec w was nadzieja...
Obserwuj wątek
    • czarnaalineczka Re: Kobiety poratujecie 21.08.11, 22:05
      przylozyc cos z zamrazarki
      • ma2ma Re: Kobiety poratujecie 21.08.11, 22:11
        dziękuję za rady

zaraz po uderzeniu przykładałam i moczyłam w zimnej wodzie, noga cały czas zawinięta w bandaż takie elastyczny (czy jak to się zwie)...na chwile pomogło ale teraz zaczynam znowu odczuwać mocniej ból- a przecież nie będę spać z noga w zamrażalce big_grin...chyba zostają tabletki
    • shellerka Re: Kobiety poratujecie 21.08.11, 22:07
      lód?
      weź se to może zabandażuj jakoś? usztywnij? owiń?
      moja babcia by ci kazała wymoczyć w wodzie z mydłem. ja dość sceptycznie nastawiona jestem do tego sposobu....
      zalecam apap, albo inny panadol i tylebig_grin
    • czarnaalineczka Re: Kobiety poratujecie 21.08.11, 22:10
      kapuste w domu masz ?
      • ma2ma Re: Kobiety poratujecie 21.08.11, 22:14
        kapuste w domu masz ?

niecrying
      • sueellen Re: Kobiety poratujecie 21.08.11, 22:23
        Kapustę t na piersi się kładzie tongue_out

Można spróbować maści z arniki, ale jesli w domu nie ma to moze jest altacet? Jeśli i tego nie ma to pozostaje jeszcze okld z czosnkiem i oliwą. 5 ząbków czosnku, który następnie mieszasz z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Nasączasz gazę tym roztworem i przykładasz na stłuczone miejsce kilka razy w ciągu dnia. Nie można jednak tego stosowac gdy zdarty jest nakórek. Paracetamol na noc.
        • czarnaalineczka Re: Kobiety poratujecie 21.08.11, 22:27
          na stluczenia tez
          serio
    • lolinka2 Re: Kobiety poratujecie 21.08.11, 22:23
      może być złamany jednak, serio... znam takie przypadki.

bez rtg się nie przekonasz.
    • woman_in_love tylko nic nie stosuj na tego palca, żadnych maści 21.08.11, 22:23
      itp., bo to zaszkodzi wrażliwej skórze na palcu i dłużej potem będziesz leczyć u dermatologa skórę niż teraz będzie zysku
      • shellerka Re: tylko nic nie stosuj na tego palca, żadnych m 21.08.11, 22:30
        niczym se nie posmaruje, bo niczego ni ma.
        • ma2ma Re: tylko nic nie stosuj na tego palca, żadnych m 21.08.11, 22:38
          lolinka2 oby mój się do nich nie zaliczył, nigdy nic nie miałam złamanego więc nawet ne wiem jak to jest...ale oby nie
          woman_in_love nie mart się ...tak jak pisze shellerka nie mam zadnych masci-robiłam przegląd apteczki i miałam altacet ale data juz mu minęła więc już go nie ma
          sueellen więc spróbuję z twoją recepturą, czosnek i oliwę mam idę robić bo bolicrying

a tak w ogóle to ostatnio jak męża w domu brak to ja nawyczyniam-ostatnio wylądowałam na pogotowiu bo mi drzazga wlazła pod paznokcie, teraz palec...nono dobrze, że wakacje się kończą i chłop do domu wróci bo kto wie co byłoby następne
          • kikosia1 Re: 21.08.11, 22:53
            na stłuczenia najlepsze są okłady wody z octem.
    • baba06 Re: Kobiety poratujecie 21.08.11, 22:55
      ja bym jednak nie bagatelizowała, bo niestety złamania palca u nogi się zdarzająsad koleżanka się właśnie z tym boryka, a też wydawało jej się,że sie tylko uderzyła, czego tobie oczywiście życzę tzn żeby to było tylko stłuczeniesmile
    • rosapulchra-0 Re: Kobiety poratujecie 21.08.11, 23:24
      Ja bym usztywniła tego palucha. W szpitalu zrobili mi to tak, że kawałek gazy włożyli między zdrowy i złamany (mój był złamany) palec. I owinęli mi do kupy plastrem. Taki opatrunek nosiłam przez dwa tygodnie.
    • mruwa9 Re: Kobiety poratujecie 21.08.11, 23:27
      skad taka pewnosc, ze nie jest zlamany? Ja sobie zlamalam palec u nogi w identyczny sposob, niedawno zreszta powtorzylam numer u drugiej nogi.
      Unieruchomienie wskazane, nawet przy stluczeniu, po prostu przyklej sobie ten bolacy palec plastrem do sasiedniego palca. Jesli nie potrafisz tego zrobic, idz do lekarza.
    • boja21 Re: Kobiety poratujecie 21.08.11, 23:31
      Nie chcę Cię straszyć ale ja właśnie tak złamałam mały palec u lewej nogi.
      Moje dziecko rozdarło się w nocy więc wyskoczyłam z łóżka i taka zaspana przykopałam w futrynę, myślałam że zejdę z bólu, co gorsza musiałam powstrzymać ryk bólu bo bym przestraszyła małego. Kuśtykałam z tą nogą chyba miesiąc aż w konću poszłam do ortopedy i na rtg wyszło złamanie. Musiałam plastrem owijac ten palec i przyklejac do stopy coby był unieruchomiony. Lepiej idź do lekarza.
      • ma2ma Re: Kobiety poratujecie 22.08.11, 13:15
        dziekuje wam za strachy-ale nawet bez tego po ciezkiej nocy wybralam sie rano do przychodni-najpierw skierowanie, ok zalatwilam, potem kolejka jak w stanie wojennym-wystalam a potem okazalo sie, ze limit na dzis wyczerpany i nikt mnie nie przyjmie...tak wiec o 15 jade na pogotowie i tam sie mna zajmna-sam lekarz,z ktorym rozmawialam pytajac o mozliwosc przyjecia mi powiedzial, ze tylko pogotowie mi pomoze, bo wizyta to dopiero w 2 polowie wrzesnia-swietnie, elegancko...

a o lekarzu postanowilam juz wczoraj w nocy, bo bolal niesamowicie i gdy go odwinelam z bandaza dalo sie wyczuc przesuniete kosci, a do tego chodzic nie moge wiec chyba zlamany jest...bosko, za 2 tyg jade na wczasy-czyzby z gipsem???
    • mama_duzych_dzieci GIPS 22.08.11, 13:36
      Przy złamiach palców u nóg ( za wyjatkiem duzego palucha, który jest najwazniejszy w stopie, odpowiada za utrzymanie równowagi ) raczej gips nie grozi. Chyba, ze bedzie bardzo paskudne złamanie. daj znać jak na pogotowiu Ciebie potraktowali. Skoro nie dał spać to dobzre musiałas przyrżnąć ((((((((((((
      • ma2ma Re: GIPS 22.08.11, 13:46
        rozmach był jak do strzału piłką big_grin mam jeszcze takie stare metalowe futryny no i pięknie fioletowego palca i okolice na stopie...makabra...jak wrócę dam znać

• mama_duzych_dzieci Re: GIPS 22.08.11, 16:57
          i jak?
    • czarnaalineczka Re: Kobiety poratujecie 22.08.11, 17:10
      i jak palec ?
      • ma2ma Re: Kobiety poratujecie 22.08.11, 21:23
        dziękuje za troskę już piszę...wybaczcie, ze tak późno, ale dopiero skończyliśmy z chłopakami czytać i opowiadać wrażenia z dnia

a więc tak
        1) palec złamany i mam opatrunek taki na unieruchomienie, tak jak pisałyście bez gipsu, ale 2 tyg. oszczędzania nogi
        2) pojechałam na pogotowie o 15.45-taki zapis widnieje na karcie z IP, a wróciłam do domu o 19.30 i tym samym zostałam oficjancie okrzyknięta najdłużej czekającym pacjentem na IP...a obok mnie mama z chłopakiem i jego rozwalona od kamienia głową, jakiś pijaczyna z połamaną ręką, inny ludzie z urazami ortopedycznymi itd...no i w między czasie chyba z 6 karetek i policja, która 4 razy jeździła z tym samym człowiekiem na pogotowie (moim zdaniem kierowca po pijaku-bo ciągle przybywało mu plastrów na rękachbig_grin)

no i tak to ja siedziałam i kwitłam, popadałam w lekką paranoję, umilałam sobie czas pogawędkami z innymi czekającymi a moje dzieci przeszczęśliwe z dziadkiem w domu...dziadek już mniej-dały w kość, ale ogólnie zadowoleni wszyscy, tzn, dziadek i dzieci...

palec boli już mniej, ale nadal cierpię...i padam ze zmęczenia po tych długich oczekiwaniach...dziękuję wam za rady i wsparcie...taka głupota a tyle zamieszania i straconego czasu....pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka