28.09.11, 21:44
...jest wciąż mój syn.
Mieszkam w bloku, nie mam jeszcze ogrzewania i wieczorami nocą jest u nas zimno -i mówię to ja- chłodnolubny człowiek- mój mąż padł na łopatki jak zobaczył mnie wczoraj w skarpetkach.

Jakie macie/ miałyście patenty na nieodkrywanie się dziecka?
Jak był niemowlakiem to spał w śpiworze z rękawami.
A teraz pod kołdrą, pod kocem- jeszcze z miesiąc temu.
I nad ranem odkryty,ale nie dlatego, że mu za ciepło, bo skulony jak żółwik i trochę zmarznięty.

Co tu robić?
Mama poradziła mi doszyć troczki do kołdry i uwiązać do szczebelków,ale to nic nie dało przełożył się do góry nogami kołdrę podbił nogami i znów był odkryty...
Obserwuj wątek
    • anyx27 Re: Odkryty.. 28.09.11, 21:50
      Ale ty tak serio?

A ile masz stopni w domu?
      • martinkowa Re: Odkryty.. 28.09.11, 21:55
        Moja ciągle się odkrywa, właściwie od zawsze. Tylko, że Jej jest ciągle ciepło.Na dworze -20 st, a córka przez sen ściąga spodnie od piżamki i śpi z gołą pupąsmile
        • lykaena Re: Odkryty.. 28.09.11, 21:58
          smile
          Ja widzę jednak po sposobie spania chłopaka, że jemu nie jest ciepło.
          W sumie nie wiem ile tak śpi odkryty.
          Przykrywany jest ok 24, a odkryty znajdowany ok 4
          • anyx27 Re: Odkryty.. 28.09.11, 22:01
            A ile ta twoja latorośl teraz ma?
            • anyx27 Re: Odkryty.. 28.09.11, 22:03
              To może pajac do spania trochę cię uspokoi wink

Takie coś:

https://cdn.next.co.uk/COMMON/Items/Default/Default/ItemImages/HeroSearch/398429.jpg

• lykaena Re: Odkryty.. 28.09.11, 22:09
                No proszę Cię nie rób ze mnie pajaca
                Wiem co to pajac big_grin
                A w życiu by nie chciał w tym spać!
                Dostał jednego pajaca w prezencie -taki na +/-3,4 lata i krzyczy jak go widzi"Dzidzia nie dzidzia nie, Jaś jest duzi"
                • anyx27 Re: Odkryty.. 28.09.11, 22:13
                  Ma chłopak rację, bo ja też nie trawię tych pajaców u dzieci powyżej roku wink Ale myślałam, ze tylko ja wink

to w czym on teraz śpi? jak w długich spodniach i koszulce z długim rękawkiem, to wyluzuj wink
                  • lykaena Re: Odkryty.. 28.09.11, 22:18
                    W piżamie: długie spodnie +długi rękaw- cienkiej.Stopybose.
                    • moni_ka30 Re: Odkryty.. 28.09.11, 22:26
                      To zakladaj grubsza. Albo polarowasmile A te pajace ze zdjecia powyzej mielismy w rozmiarze 110 i bardzo fajne byly (sa bez stop)
                      • lykaena Re: Odkryty.. 28.09.11, 22:29
                        Mnie się te dzieci podobają smile
                        Jeden trochę podobny do mojego
          • kepucha Re: Odkryty.. 29.09.11, 10:03
            Ubierz go cieplej.
      • lykaena Re: Odkryty.. 28.09.11, 21:56
        Tak na serio.
        Mam +/- 18 stopni.
        I o ile ta temperatura zimą oraz latem jest ok, to teraz na przełomie lata/ jesieni odczuwam przenikliwy chłód i mam wrażenie, że moje dziecko także.

Cały rok śpię pod letnią kołdrą a teraz pod wielbłądzią no i ja się nie odkrywam,a on tak.
      • anyx27 Re: Odkryty.. 28.09.11, 21:56
        W sypialni młodej jest min. 18, max 21st (poza latem oczywiście, bo wtedy to i cieplej się zdarza). Jak była malutka spała w body z krótkim rękawkiem tak do 1.5 roku. potem (i nadal tak jest) przez cały rok w samych majtkach i koszulce na ramiączkach. Jak się odkrywa, to trudno. Nie miałam nigdy takiej schizy, zeby się zastanawiać, jak przyczepić kołdrę do szczebelków, zeby czasem dziecko się nie odkryło. Powiem szczerze, że przy takiej temp (min. 18st) wydaje mi się, ze nie ma nad czym dumać, ale jeśli macie w domu poniżej 15 st, to faktycznie, można się zastanawiać wink w jakim wieku jest dziecko?
        • lafiorka2 Re: Odkryty.. 28.09.11, 21:58
          No dzieci tak już chyba mają....Trudno,nic nie poradziszwink
        • lykaena Re: Odkryty.. 28.09.11, 22:01
          Może rzeczywiście przesadzam...
          Chłopak ma prawie 2 lata.

Nawet mąż zmarźlak mówi mi, że na pewno nic mu nie jest- a mąż taki, że sandałów nie ma, bo by mu było za zimno(musi mieć zabudowane buty)
          • anias29 Re: Odkryty.. 28.09.11, 22:09
            > Chłopak ma prawie 2 lata.

mój do 3 lat spał w śpiworze - bo lubiłwink
            teraz ma 6,5 i sypia wewnątrz poszwy na kołdrę - bo lubiwink
    • lykaena Re: Odkryty.. 28.09.11, 22:13
      Dobra.To teraz doszłam do wniosku, że to ze mną coś nie tak.
      Czemu mi tak zimno jest.
      Teraz np. siedzę w legginsach +wysokich skarpetkach tunice z krótkimi rękawami sweterki u na to mam narzucony taki gruby wielki trójkątny szal...a mam trochę nagrzane, bo piekły się 2 ciasta ok 3 godziny i tarta się robiła.
      • lykaena Re: Odkryty.. 28.09.11, 22:15
        Tfu.
        Teraz np. siedzę w legginsach +wysokich skarpetkach + tunice z krótkimi rękawami +
        sweterku, a na to mam narzucony...itd.
      • tosterowa Re: Odkryty.. 28.09.11, 22:17
        ja teraz siedzę w skarpetach, długich spodniach, koszulce i owinięta jestem grubym kocem, mam jakieś 20 stopni w pokoju.
        A syn odkryty smile
      • schere Re: Odkryty.. 28.09.11, 22:25
        Bo się przeziębiłaś....
        Herbaty sobie wypij z sokiem malinowym, czy co tam zwykle stosujesz.
        Dla dziecka może śpiwór? Pewnie są z jakimiś autami...Tylko, że w śpiworze będzie mu znowu za gorąco
        • lykaena Re: Odkryty.. 28.09.11, 22:28
          No bez przesady. Ja znam siebie na tyle, że umiem rozpoznać przeziębienie.
          Czuję się rewelacyjnie, nic mnie nie boli,tylko mi zimno i tylko rano oraz wieczorem.

Porozglądam się za spiworami, ale jak chłopakowi się nie spodoba to moge sobie pomarzyć
    • mathiola Re: Odkryty.. 28.09.11, 22:19
      jak były niemowlakami, to wstawałam przykrywać - pod warunkiem, że zmarzły i mnie obudziły jojczeniem. Jak podrosły - radzą sobie same. Toć nie będę latać po pokojach i sprawdzać, czy nie odkryte.
      Śpiworki używałam. I kołderki przywiązywałam też, ale skubańce pourywały troki.
    • mathiola Re: Odkryty.. 28.09.11, 22:33
      No ale te troczki to próbowałam, jak miały kilka miesięcy smile Potem przestałam zawracać sobie głowę.
    • attiya Re: Odkryty.. 28.09.11, 22:43
      Żadnego
      zawsze ale to zawsze znajdzie sposób na rozkopanie się
      zakładam teraz piżamę - długi rękaw, długie spodnie plus skarpety i wszystko..
      • bi_scotti Re: Odkryty.. 28.09.11, 23:04
        Jak Ci tak strasznie zalezy zeby spal pod jakims czyms to zakladaj mu lzejsza ubranko na noc (krotki rekaw + jakies boxers) - jak faktycznie zmarznie to sie albo w ogole nie rozkopie, albo sie przykryje przez sen. Skoro sie rozkopuje to po prostu jest mu wystarczajaco cieplo, olej to. Spij dobrze i spokojnie, dziecku sie krzywda nie dzieje. Milych snow smile
    • anorektycznazdzira Re: Odkryty.. 28.09.11, 23:48
      Mój też tak miał i ma, jedyne co mi pozostało to gada ubierać na grubo wkurzając się, że sie w takich warunkach ty bardziej nie nauczy spać przykryty suspicious
      • tobisia13 Re: Odkryty.. 29.09.11, 00:09
        Jesli sie odkrywa,to widocznie za cieplo mu jest,a ze nad ranem skulony,to wiadomo,ze ranem jest chlodniej.Ja mojemu 2,7 latkowi zakladam ciepla pizamke lub pajaca bez stup,a gdy zrobilo sie cieplo ostatnio i zaczol sie odkrywac,to byl znak,ze sie przegrzewa i spi juz chyba 5 noc w krotkim rekawku i spodenkach.Rano budzi sie przykryty.
    • pieskuba Re: Odkryty.. 29.09.11, 09:31
      Wiecznie odkrywającemu się młodemu zakładałam do spania skarpetki, a na piżamę dodatkowo t-shirt. I dawałam bardzo lekką, cienka kołderkę. Spod ciepłej wyłaził od razu.
    • volta2 Re: Odkryty.. 29.09.11, 09:45
      moj ma prawie 7 lat i dopiero dziś po raz pierwszy jak rano weszłam go obudzić do szkoły to spał opatulony poszewką od kołdry. pierwszy raz przykryty, nie rozkopany. także możesz jeszcze się długo głowić, co zrobić z problemem.

ja po prostu cieplej ubieram do spania, skoro regułą jest spanie bez przykrycia.
      jeszcze do zeszłego roku spał w dużym łóżku ze starszym bratem, to chociaż się obaj ogrzewali, bo nad ranem zawsze jeden obok drugiego leżał ciasno przystulony - ale teraz już śpią osobno, to i chłód większy.
    • izabellaz1 Re: Odkryty.. 29.09.11, 10:00
      Moja odkrywa się od urodzenia. Nie choruje. Tak ma smile
    • bea.bea Re: Odkryty.. 29.09.11, 11:44
      Walczyłam z odkrywaniem się mojego syna, ale poległam smile i kiedy patrze jak śpi teraz przy rozszczelnionym oknie odkryty to mi od razu stopy marzną smile a on gorący jak piec.
      Odpuść sobie i jak zmarzniesz potraktuj go jak termoforek smile ja tak robię smile i kiedy mówię, że jakoś mi zimno to od razu słyszę smile to ja będę z tobą spać smile
    • aquuaa Moj patent :) 29.09.11, 12:01
      U mnie to samo.

Poniewaz wiem jednak, ze ilekroc przykrywam dziecko - nocka z glowy (bo sie wierci, zle spi, rzuca po lozku) to dla kompromisu (he he) zrobilam tak:

Dziecko wzrost 120.
      Kupilam bawelniana poszewke w ikea, zlozylam na pol, sfastrygowalam kordonkiem 3 brzegi i zrobilam cos a'la spiwor. Cienkie to ale dziecko sie nie gotuje i nie rzuca a w mojej wyobrazni nie marznie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka