Dodaj do ulubionych

ile na wesele?

06.10.11, 12:27
Koleżanka zaskoczyła mnie zaproszeniem.
Planowała wesele od roku i wtedy się jeszcze nie znałysmy tak dobrze , a ostatnio(powiedzmy od kwietnia, maja się zaprzyjaźniłyśmy(koleżanka z pracy)
Zaprosiła mnie /nas na 3tyg przed weselem.
Ja mam teraz mnóstwo wydatków-remont, nowe auto +mnóstwo kasy wpakowane w naprawy starego auta-i tak na nic.
Ile wypada dać ?
Prawdę mówiąc stać mnie jedynie na 200 zł.
Wesele w ten weekend.
Obserwuj wątek
    • angazetka Re: ile na wesele? 06.10.11, 12:36
      To daj 200, będzie ok.
    • sadosia75 Re: ile na wesele? 06.10.11, 12:39
      My jutro idziemy na wesele. i dowiedziałam się, że poniżej tysiąca to "wiocha dawać grosze"
      nie ukrywam, że mnom wszcząsło uncertain poniżej tysiąca to nie pieniądz to grosze na waciki.
      Jeśli stać Cię na 200 to daj 200 i już. A jak nie chcesz dawać kasy to zawsze można coś ładnego za te 200zł kupić. a nawet i za mniejszą sumę.
      • lelija05 Re: ile na wesele? 06.10.11, 12:44
        A mnie się kiedyś wydawało, że wesele się robi po to, by się cieszyć szczęściem państwa młodych, by się spotkać w gronie bliskich i fajnie bawić.
        A tu proszę, po wyjawieniu tego co myślę, współrozmówcy popukali się wymownie w czoło, teraz to biznes, inwestycja, ma się na pewno zwrócić, a powinno opłacić.
        • sadosia75 Re: ile na wesele? 06.10.11, 12:54
          Gupiaś no big_grin
          Teraz wesele to bankiet z biletami, które musisz wykupić plus napiwek dla zapraszających.
          Dostaliśmy zaproszenie z idiotycznym wierszykiem, że wolą pieniądze żeby ułatwić sobie start w życie. Do tego wręczając zaproszenie młoda powiedziała coś w deseń " za talerzyk od dorosłego płaciliśmy 250zł a za dzieci po 100zł " to tak żebym wiedziała ile kosztuje bilet wstępu i ile mam im do koperty włożyć.
          Ja jestem staromodna to prawda i bez wstydu przyznaję się, że tęsknię za czasami kiedy wesele to był spęd rodzinny, każdy z każdym świetnie się bawił może było trochę wiochy bo sukienki to były no wiadomo jakie big_grin ale cała impreza to była jedna wielka zabawa dwóch rodzin.
          A teraz... francyja elegancyja plus liczenie kasy pod stołem.
          • lelija05 Re: ile na wesele? 06.10.11, 13:04
            No przyznaję, bardzo big_grin
            Do tego jeszcze stara big_grin
            A o wierszykach, to dowiedziałam się dopiero niedawno, właśnie z forum smile
            Opad rąk.
            No ale może ktoś się wypowie, że miał takie tradycyjne wesele, bez liczenia na zysk?
            Lub był na takim?
            • wuika Re: ile na wesele? 06.10.11, 14:33
              Ja miałam nietradycyjne, mieliśmy gdzieś prezenty, ale pewnie się nie liczy, bo i tak dostaliśmy więcej, niż wydaliśmy (nawet się polansować kredytem na wesele nie mogę, a bu!).
          • wuika Re: ile na wesele? 06.10.11, 14:32
            Myśmy wysypali na kanapę, dobrze, że siedzieliśmy, bo byśmy pomdleli big_grin
          • gazeta_mi_placi Re: ile na wesele? 27.10.11, 12:33
            I do tego typu osoby idziesz na wesele?
        • wuika Re: ile na wesele? 06.10.11, 14:31
          Jeszcze inna sprawa, co sądzą na ten temat sami państwo młodzi, a co np. rodzice państwa. U nas było tak, że powiedzieliśmy, że ludzie mają przyjść bez prezentów, też dlatego, że całość organizowana była miesiąc przed imprezą i żeby poza milionem innych wątów nie wystąpił ten: bo my nie zdążyliśmy zebrać na prezent - i foch. I teraz - część dała i tak, część skorzystała i nie dała nic, nie zawsze spowodowane było to problemami finansowymi, czy też nagłą potrzebą, którą trzeba było sfinansować i zabrakło kasy. Tyle, że mnie to ni ziębi, ni grzeje, robiliśmy imprezę, na którą nas było stać, choćby w prezentach było 0 zł. Impreza prawie była opłacona po otrzymaniu raptem dwóch prezentów (niektórym się zdarzyło sypnąć, kwoty mnie zszokowały), kolejne tylko się dopisały i wyszło na to, że na tym zarobiliśmy. Ale nas to niespecjalnie przejęło - to, że impreza była "sfinansowana" przez trzy pary raptem. Natomiast moja mama, której nieopatrznie powiedziałam, od kogo coś dostaliśmy, a od kogo nie, swoje wnioski wyciągnęła i ona już wie lepiej, dlaczego od tej osoby zero, mimo, że by mogła, a od tych tyle, mimo, że ledwo im emerytury na rachunki starczają. Niesmak ma ona, a nie my.
          Tak więc to "społeczne oczekiwanie" może być kreowane zupełnie przez kogoś innego niż sami obdarowywani. Bo ja np. nie poszłabym na wesele z 200zł, ale to dlatego, że akurat nie stanowiłoby dla mnie problemu dać więcej. Jak byłam na studiach, to dawałam prezenty w granicach 100-200zł, bo nie miałam więcej, jeśli para młoda upierała się na kasiorę, zamiast na prezenty, dostawali tyle w kopercie. Nie mam, to nie dam. Jeśli mam, a kogoś lubię, cenię i szanuję, to na wesele dostanie kasy więcej, proste. W przyszłym tygodniu wesele ma moja przyjaciółka, pomijając to, że się nie wybieram (nie byłabym w stanie smile ), to prezent na 'głupi' ślub (nawet rosołu nie zjem wink ), jeśli w ogóle będę mogła się na nim pojawić, przekroczy wartość niektórych prezentów na wesele, jakie wręczałam. Inna sytuacja i już.
      • angazetka Re: ile na wesele? 06.10.11, 12:51
        Poniżej tysiąca??? Boshhhhhhhh, kto ci to powiedział?
        • sadosia75 Re: ile na wesele? 06.10.11, 12:56
          Szwagierka...
          bo wesele z ich "strony" jest. wyobrażasz to sobie? cały weekend spędzę z moją teściową i kochaną szwagierką.
          Już Iuscogens pisałam, żeby trzymała kciuki! Tobie też przykazuję jutro trzymać kciuki!
          • angazetka Re: ile na wesele? 06.10.11, 13:19
            To niech szwagierka rozrzuca się kasą tongue_out Byle nie twoją.
            Kciuki będę trzymać, daj w niedzielę znać, jak to zniosłaś.
            • sadosia75 Re: ile na wesele? 06.10.11, 13:38
              tylko Ty jedna martwisz się o mnie smile Inni jak usłyszeli, że idę na wesele i teściowa będzie to o nią właśnie się zamartwiali a nie o mnie.
              • iuscogens Re: ile na wesele? 06.10.11, 13:40
                A mąż o kogo się martwi?? tongue_out
                • sadosia75 Re: ile na wesele? 06.10.11, 13:46
                  Mąż martwi się o to, że garnitur " się sprał" i dziś jedziemy po południu szukać nowego.
                  On się o mamusię nie martwi o mnie też nie smile
              • wuika Re: ile na wesele? 06.10.11, 14:33
                Biedna Ty smile
          • iuscogens Re: ile na wesele? 06.10.11, 13:30
            sadosia75 napisała:

> Szwagierka...
            > bo wesele z ich "strony" jest. wyobrażasz to sobie? cały weekend spędzę z moją
            > teściową i kochaną szwagierką.
            > Już Iuscogens pisałam, żeby trzymała kciuki! Tobie też przykazuję jutro trzymać
            > kciuki!

Własnie przeczytałam smile
            ale ja mam zamiar jutro wieczorem być na tyle zajeta, że nie będę miała czasu trzymać tongue_out
            ale mentalnie obiecuję Cię wesprzeć!
            co do kasy to ostatnio na slubie przyjaciólki (byłam świadkiem) dałam 500 zł, potem okazało się, ze bylismy jednymi z niewielu osób, które cokolwiek (oprócz kwiatów) dały bo wiekszosc gosci załozyła, ze slub cywilny bez wesela a nawet obiadu nie jest okazja do prezentów. Wszak talerzyka nie było, wiec nie miało się co zwracać tongue_out
            • sadosia75 Re: ile na wesele? 06.10.11, 13:39
              No wiem, że jutro będziesz bardzo zajęta. Dlatego też liczę tylko na mentalne wsparcie smile i to nie cały czas a w przerwach smile
              Ale dzisiaj to chyba humorek dopisuje co?
            • kropkacom Re: ile na wesele? 06.10.11, 13:40
              Często forumki same piszą, że jak weseliska wielkiego nie ma to dają mniej kasy w kopertę. I ja się pytam, czyja to wina? Młodych? Teraz myślę, że to same rodziny i goście robią tu krecią robotę. Rodzina, bo sama sporo wyda przy okazji uroczystości. Goście, ponieważ wolą się postawić i zastawić. Oczywiscie jeśli warto. Jak nie warto, to wszyscy mają zlewkę.
            • wuika Re: ile na wesele? 06.10.11, 14:35
              To zapłaciłaś za bilet na nie wiadomo co, nie wiem - reklamację złóż? big_grin
      • izabellaz1 Re: ile na wesele? 06.10.11, 13:17
        O ja Cię przepraszam! No dobrze, że nie każą gościom zaciągnąć kredytu na dom z ogródkiem i nieruchomość w Panamie na stare lata dla państwa młodych...
      • wuika Re: ile na wesele? 06.10.11, 14:22
        No ba, że wiocha. Jak tak można wink To już lepiej nie przynieść nic i być trĘdI.
    • irima2 Re: ile na wesele? 06.10.11, 12:54
      To co się stało z weselami i "prezentami" już dawno przekroczyło granicę dobrego smaku. Pamiętam, że jak my braliśmy ślub to dawanie pieniędzy dopiero wchodziło. Jak ktoś pytał co byśmy chcieli to dawaliśmy listę prezentów. Niektórzy pytali czy mogą być pieniądze i wtedy potwierdzaliśmy że na pewno dobrze wykorzystamy bo planujemy kupno mieszkania.
      Teraz młodzi wprost żądają pieniędzy, często poprzez dość chamskie wierszyki o biletach itd. Także wymagania rosną - kiedy w ogóle ktoś wymyślił że są jakieś kwoty które wypada i nie wypada??
      Ale wydaje mi się, że takie rzeczy to jednak trochę urban legend krążące w internecie. Ostatnio wesele miała moja siostra i mówiła, że największy prezent w gotówce jaki dostali to było 500 zł. Ok. połowa prezentów była w "naturze".
      A do sedna - kupilabym coś za te 200 zł.
      • baba06 Re: ile na wesele? 06.10.11, 16:38
        > To co się stało z weselami i "prezentami" już dawno przekroczyło granicę dobreg
        > o smaku. Pamiętam, że jak my braliśmy ślub to dawanie pieniędzy dopiero wchodzi
        > ło. Jak ktoś pytał co byśmy chcieli to dawaliśmy listę prezentów. Niektórzy pyt
        > ali czy mogą być pieniądze i wtedy potwierdzaliśmy że na pewno dobrze wykorzyst
        > amy bo planujemy kupno mieszkania.

tak cię oburza, a swoim gościom nie powiedziałaś,że nie chcesz ani prezentów, ani kasy?
        • irima2 Re: ile na wesele? 07.10.11, 09:47
          Dla ścisłości to tak dokładnie mówiłam. Nie będę przytaczac tu całych rozmów - na pewno nie było tak jak jest teraz że wręczając zaproszenie od razu mówiliśmy o jakiś prezentach! Odpowiadaliśmy tylko jak ktoś pytał czy mamy listę albo czy mogą być pieniądze.
      • zaba1.0 Re: ile na wesele? 27.10.11, 12:32
        zamiast kasy kup im może talon na tani projekt wnętrz, przynajmniej coś oryginalnego, znajdziesz w necie
    • imasumak Re: ile na wesele? 06.10.11, 13:02
      Kupiłabym coś ładnego za te 200 zł i już.
      To jakiś obowiązek kasę dawać?
    • gargamelja Re: ile na wesele? 06.10.11, 13:07
      W sierpniu, po konsultacjach na forum i nie tylko, koledze męża z pracy wręczyliśmy kopertę z zawartością 400 zł + skrzynkę z dwoma winami zamiast kwiatów. Poniosłam jeszcze koszt benzyny /300 km. łącznie/ + opiekunka do dziecka, choć bawiłam się dobrze chyba na drugi raz spasuję. Wydaje mi się, że należy dać tyle ila się chce/może, a jak Twoja koleżanka będzie niezadowolona to jej sprawa.
      • jamesonwhiskey [...] 06.10.11, 14:05
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • jamesonwhiskey Re: ile na wesele? 06.10.11, 14:03
      kolejna zupelna mistyczna sytuacja
      w polsce jest super kazdemu zyje sie idalnie
      pensje wysokie wielkie domy szybkie samochody
      ale jak przychodzi do wesela to dla doroslych pracujacych osob 50 euro to max ile moga dac , bo by do nastepnej wyplaty nie pociagneli

• kropkacom Re: ile na wesele? 06.10.11, 14:16
        To fakt. Dla mnie jednak wesele nie moje to nie powód na ponoszenie wydatków, na które mnie nie stać. Młodzi mogą się zadłużać na lata, albo wydać oszczędności życia organizując wesele. Takie taryfowanie, czy zwracanie za talerzyk to jest żenujące wyciąganie kasy z nie swoich portfeli.
      • lykaena Re: ile na wesele? 06.10.11, 14:36
        Bez przesady.
        Przecież nie o to chodzi, że będę głodować.
        Ja mam po prostu wydatki zaplanowane.
        W tym też hobby czy przyjemności, z których nie zamierzam rezygnować.
        Poza tym październik miesiącem oszczędzania wink
        A co do prezentów to nie wiedziałabym co kupić.
        Oni dopiero kupili mieszkanie urządzają mają gołe ściany, bałabym się nie trafić w gust.
        Dlatego wolę dać pieniądze.
        Na prezent i tak nie wydałabym więcej, a bałabym się, że nie trafię
        • wuika Re: ile na wesele? 06.10.11, 14:41
          To daj kasę, dobrze będzie. Rozmawiałam z wieloma babkami, które wychodziły za mąż, te oczekiwania na zwrócenie się wesela, etc., to najczęściej nie od młodych wychodzą, naprawdę smile Nawet, jakbyś przyszła tylko z kartką (nie zapomnij życzeń, plis smile ), to Cię nie wygonią przecież.
        • jamesonwhiskey Re: ile na wesele? 06.10.11, 14:49
          > Bez przesady.
          > Przecież nie o to chodzi, że będę głodować.
          > Ja mam po prostu wydatki zaplanowane.
          > W tym też hobby czy przyjemności, z których nie zamierzam rezygnować.
          > Poza tym październik miesiącem oszczędzania wink

no to nic jej nie dawaj czy tam pociete gazety
          ewentualnie brelok ze stronki podanej
          to ty ja w koncu znasz i z nia pracujesz an ie forumowicze
    • wuika Re: ile na wesele? 06.10.11, 14:21
      To jeśli na tyle Cię stać, to tyle daj. Głupio się zadłużać, żeby robić komuś prezent, nie jest to bliska rodzina, czy the best friend ever.
    • imasumak Tu masz fajne prezenty do 200 zł: 06.10.11, 14:32
      fabrykaform.pl/prezenty_prezenty_do_200_zl-k37_60.html?page=all
      • wuika Re: Tu masz fajne prezenty do 200 zł: 06.10.11, 14:39
        Prezenty, jeśli nie ma listy prezentów z konkretnymi wskazaniami, są bardzo ryzykowne. Nie chcę się czepiać tych, które podałaś - są ładne, malutkie i milusie, takie gadżeciarskie w większości, czy zawsze przydatne? I nie, nie chcę rozpętywać burzy pt. przydatność prezentów smile Bo albo kupić przydatne i biedni młodzi zostają z toną ręczników, pościeli, sztućcami oraz filiżankami (mam traumę, przyznaję - dostaliśmy tyle, że szok, wszystkie w ozdobnych pudłach, zajmują łącznie pół szafy), albo oryginalne, na pewno się nie powtórzą, tylko nie zawsze wiadomo, co z tym zrobić smile
        • sadosia75 Re: Tu masz fajne prezenty do 200 zł: 06.10.11, 14:42
          Ja jestem zachwycona zestawem desek do krojenia smile Cudne są smile a suszarka do naczyń mimo,że zielona jest przeboska big_grin
        • lykaena Re: Tu masz fajne prezenty do 200 zł: 06.10.11, 14:57
          Nie ma listy.
          Zapytałam tu pro-forma przecież nie zrezygnuję z wesela skoro już zapowiedziałam, że będę tylko dlatego, że ktoś na forum by mi powiedział, że minimum 500 mam dać.

Dam 200 zł chyba, ze mąż 100 dołoży big_grin
          • wuika Re: Tu masz fajne prezenty do 200 zł: 06.10.11, 15:08
            Kierować się forum? No weź, proszę Cię, my tu nie jesteśmy normalne (panowie przebywający to już w ogóle). Będziesz się opierać na opiniach wariatek, które Ci jeszcze czegoś zabraniają? big_grin Jeśli tak, to podnieś dłoń do twarzy, wyprostuj palec wskazujący, narysuj sobie na czole kółeczko parę razy. Powinny Ci takie pomysły przejść. Baw się dobrze smile
            • lykaena Re: Tu masz fajne prezenty do 200 zł: 06.10.11, 15:23
              Zapytałam, żeby poznać panujące trendy
              Nie jestem weselną bywalczynią.
              Byłam do tej pory na 2 weselach - w tym 1 jako dziecko ok 20 lat temu i na drugim kilka lat temu jako osoba towarzysząca, nieznająca pary-kupiłam kwiaty i dołożyłam do benzyny.
              • wuika Re: Tu masz fajne prezenty do 200 zł: 06.10.11, 15:33
                Panujące trendy są takie, że oficjalnie poniżej 500zł za kumpelę / dalszą rodzinę i 1000zł w bliższej rodzinie się nie schodzi (a rodzeństwo, rodzice i chrzestni to już w ogóle), bo nie wypada, bo co też cioteczna babka stryja kuzyna powie. A nieoficjalne, że jak komuś się nie chce iść na imprezę, to sobie znajdzie powód, choćby taki, że nie może kupić ładnych kwiatków, a jak chce, to pójdzie, nawet jeśli miałby przynieść polny bukiecik smile Nawet bez dwóch stówek wink
    • gazeta_mi_placi Re: ile na wesele? 27.10.11, 12:35
      Od pary około 400zł.
    • mara_jade73 Re: ile na wesele? 27.10.11, 12:41
      Ja bym dała te 200 zł i już. Na pewno nie kupowalabym na siłę żadnego prezentu nie wiedząc czy faktycznie ucieszy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka