Dodaj do ulubionych

orginalne imona?

07.10.11, 14:06
czy urojenia rodzicow? to watek na temat tych wielce orginalnych imion czy rodzice nie zastanawiaja sie jak temu dziecku bedzie w przyszlosci z takim wydumanym imieniem? czy nie bedzie sie wstydzilo wlasnego imienia? czy od najmlodszych lat nie bedzie wysmiewany z tego powodu? dla mnie to nie przyjecia, chociaz jakies imionowe urojenia mam ale nigdy w zyciu bym tak dziecko nie skrzywdzila zeby meczylo sie od poczatku zycia z imieniem, dziwne matki i biedne dzieci ktore musza placic za lekkomyslnosc swoich mamusiek
Obserwuj wątek
    • marika_2006 co oznacza słowo "orginalne"? 07.10.11, 14:11
      bo w moim słowniku brak
      • tuje.1 Re: co oznacza słowo "orginalne"? 07.10.11, 14:13
        patrz wyzej, jest tam watek o orginalnych imionach ktore znamy o takie wlasnie imiona mi chodzi
        • kozica111 Re: co oznacza słowo "orginalne"? 07.10.11, 14:14
          Z błędem napisałaś.
          • tuje.1 Re: co oznacza słowo "orginalne"? 07.10.11, 14:18
            tak mój błąd wybaczciw w Polsce nie mieszkam od jakiegoś czasu i literówki juz niestety robię
            • marika_2006 Re: co oznacza słowo "orginalne"? 07.10.11, 14:20
              ok, przepraszamsmile
            • rosapulchra-0 Re: co oznacza słowo "orginalne"? 07.10.11, 14:30
              tuje.1 napisała:

> tak mój błąd wybaczciw w Polsce nie mieszkam od jakiegoś czasu i literówki juz
              > niestety robię

To nie literówka, tylko BŁĄD ORTOGRAFICZNY. Wróć do szkoły, zagranicą się nie tłumacz, ostatnio pisałaś, że w Polsce ci się dobrze żyje, choć zaraz potem, że w Polsce jest źle. No troll, wypisz - wymaluj. Pretendujesz do gazeciarskiego tronu? Z całym brakiem szacunku, ale nie dorastasz mu do pięt.
            • baltycki Szybko ucieklas.. 07.10.11, 20:25
              tuje.1 napisała:

> tak mój błąd wybaczciw w Polsce nie mieszkam od jakiegoś czasu i literówki juz
              > niestety robię

Polska podupada
              tuje.1 02.10.11, 21:58
              Wszędzie jest lepiej niz u nas.
              Szereg bezrobotnych, praca za 1500zł netto to codziennosc. (...)
              wspolczuje moim dzieciom, wnukom bo beda miec przechlapane chyba, ze stad wyjade i tak planuje w najblizszym czasie.

Re: Polska podupada
              tuje.1 02.10.11, 22:23
              uciekam z Polski pomimo bardzo dobrych zarobkow i konkretnego fachu bo widzę, ze tu bedzie coraz gorzej

Nie, nie sledze, mam dobra pamiec.
              • edelstein w tempie ekspresowym zapomnialas jezyka 07.10.11, 21:20
                Ciekawe jak tam twoj niemieckitongue_out
              • iwles Re: Szybko ucieklas.. 08.10.11, 12:22

baltycki, czepiasz się,
                może wyjechała 3 października, a 6-go juz zapomniala języka polskiego tongue_out
        • lapandora Re: co oznacza słowo "orginalne"? 07.10.11, 14:15

wyżej jest wątek o ORYGINALNYCH imionach, nie orginalnych
      • kolpik124 znaczy "oryginalne" 07.10.11, 14:15
        Zapewne to wiesz, tylko rżniesz głupa robiąc za kolejną nawiedzoną purystkę językową.

A autorce wątku, jak wielu innym, "wyskoczyła" literka, mnie też się to często zdarza podczas pisania.

Mam się z tego powodu powiesić?
        • marika_2006 Re: znaczy "oryginalne" 07.10.11, 14:19
          daleko mi od "głupa" a tym bardziej od "nawiedzonej purystki językowej". Autorce wyskakuje kilkakrotnie literka w wyraziesmile
          • tuje.1 Re: znaczy "oryginalne" 07.10.11, 14:22
            napisałam, ze wyrazam skruche wiec dajcie spokoj z ta literka przy okazji cwicze polski piszac na polskim forum
    • lapandora Re: orginalne imona? 07.10.11, 14:13
      teraz tych wydumanych jest tyle, że stają się codziennością.
      rodzicie sila się na oryginalność, tylko po co??
      nazywać dziecko Konstancja i mówic na nią Koni?
      albo w druga stronę- dziewczynka o imieniu Julia, na która rodzice mówią: dżuljetta (ja to napisać? julietta?),
    • wuika Re: orginalne imona? 07.10.11, 14:16
      Uwaga, silę się na brak złośliwości.
      Nie wszystkie wymienione w tamtym wątku imiona są jakoś bardzo odjechane. Przy niektórych mocno się zdziwiłam, że były wpisane. Poza tym, nietypowe imię (ale nie dziwaczne, to są dwie różne kategorie), czy mniej popularne, to żaden powód do wstydu, czy wyśmiewania. Zupełnie normalne imiona spokojnie mogą być źródłem żartów, dziwnych ksywek, czy czego tam się obawiasz, np. Mariola - Fasola albo Anka - Skakanka. Czy imię Mariola albo Anna są wybitnie nietypowe?
      Śmieszne mogą być pewne połączenia, tu się zgodzę, że czasem rodzice nie pomyślą i zestawy typu Klaucjusz Wiadro są dziwne, ale imię zawsze musi pasować do nazwiska, niezależnie od tego, czy dziecko ma na imię Gracjan, czy też Paweł.
      • bi_scotti Re: orginalne imona? 07.10.11, 14:22
        Jedyny problem jaki ja miewam z jakimikolwiek imionami to to, ze mi sie kojarza z osoba. Jesli skojarzenie jest in plus, to no problem. Gorzej gdy imie nowego znajomego kojarzy sie (automatycznie w glowie) z kims niemilym, zlym, leniwym etc. I wtedy "staczam walke wewnetrzna" wink zeby to skojarzenie nie rzutowalo na moja ocene nowo-poznawanej osoby noszacej imie kogos, kto mi "podpadl" w przeszlosci. W tym kontekscie oryginalne imiona sa duzo bardziej "bezpieczne" - znam tylko jedna Inarde, fajna babka. Nie wiem czy jeszcze kiedykolwiek poznam nastepna smile Nie znam zadnego Ewarysta, gdybym poznala, nie mialabym zadnych skojarzen - czysta karta smile
    • misia_matysia Re: orginalne imona? 07.10.11, 14:19
      >czy od najmlodszych lat nie bedzie wysmiewany z tego powodu?
      No to chyba należy walczyć z uprzedzeniami dzieci i ich rodziców, nauczyć ich tolerancji, żeby się jednak nie wyśmiewały z czyjegoś imienia. Ludzie mają też dziwaczne nazwiska - czasem zmieniają ale w wielu przypadkach z nimi żyją i nikt nie wini rodziców.
      • aretahebanowska Re: orginalne imona? 07.10.11, 15:44
        > No to chyba należy walczyć z uprzedzeniami dzieci i ich rodziców, nauczyć ich t
        > olerancji, żeby się jednak nie wyśmiewały z czyjegoś imienia. Ludzie mają też d
        > ziwaczne nazwiska - czasem zmieniają ale w wielu przypadkach z nimi żyją i nikt
        > nie wini rodziców.
        I tu się zgadzam. Jeśli nie nauczymy dzieci wyśmiewać się z imion i nazwisk, to nie bedą tego robić, i tyle. A jak komuś nie podoba się czyjeś imię, to niech sobie zatka uszy. Podpisano
        Areta Sybilla
        • toxicity1 Re: orginalne imona? 07.10.11, 15:54
          aretahebanowska napisała:

Podpisano
          > Areta Sybilla

A ja znam Sybillę smile
    • woman_in_love juz czas żeby to słowo występowało w słownikach 07.10.11, 14:29
      takze zgodnie z tym, jak sie je wymawia. Zgadzam się, że przed wojną mówiono "oryginalny" z wyrażnym "y", jednak obecnie dominuje wymowa "orginalny", wiec dobrze by bylo uszanowac te zmiany zachodzące w jezyku ojczystym.
      • bi_scotti Jablko/japko tez czas zmienic? n/t 07.10.11, 15:57
        • woman_in_love byc moze u ciebie tak mowia 07.10.11, 16:12
          ja w PL wyraznie slysze "b" i jesli ktos nie sepleni to "ł" równiez
          • rosapulchra-0 Re: byc moze u ciebie tak mowia 07.10.11, 17:16
            w_i_l idź do szkoły. Uzupełnij swoje braki w wykształceniu! Prędziutko!
          • bi_scotti Re: byc moze u ciebie tak mowia 07.10.11, 19:01
            woman_in_love napisała:

> ja w PL wyraznie slysze "b" i jesli ktos nie sepleni to "ł" równiez

Nowomowa? Wszak to wlasnie jest jak najbardziej NIEPOPRAWNE - akcentowanie "b" i wymawianie "ł" w slowie "jabłko" - juz sie poprawnej wymowy nie uczy w 3-4 klasie szkoly podstawowej? Sad sad
      • iwles Re: juz czas żeby to słowo występowało w słownika 07.10.11, 16:30

a ja postuluję, by zmienić pisownię na łikent !
        • rosapulchra-0 Re: juz czas żeby to słowo występowało w słownika 07.10.11, 17:17
          iwles napisała:

>
          > a ja postuluję, by zmienić pisownię na łikent !
          >
          >
          >
          Nie!!! ŁYK-END - koniec chlania - tak najlepiej big_grinbig_grinbig_grin
      • rosapulchra-0 Re: juz czas żeby to słowo występowało w słownika 07.10.11, 17:14
        Naprawdę nie słyszysz tego "y" w wymowie?? shock
    • lillaj Re: orginalne imona? 07.10.11, 14:30
      Tuje skompromitowałaś się już w wątku o oryginalnych imionach
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,129518199,,Oryginalne_i_rzadko_spotykane_imiona.html?v=2&wv.x=2
      wierszykami na poziomie osiedlowej żulii. Co do głupich wierszyków, wyśmiewania się - świadczą o ich autorze. Ja cenię oryginalność, nie lubię sztampy i mam gdzieś co o tym sądzą ludzie twojego pokroju. Nawet mnie to cieszy, jesteśmy różne, a to dobrze o mnie świadczysmile
      • edelstein Re: orginalne imona? 07.10.11, 15:15
        Sama mam oryginalne imie,wszyscy sie nim zachwycaja,nikt nigdy mnie nie wysmiewal.Moj syn ma rowniez oryginalne imie,nie spotkalam sie z przejawami nietolerancji,ale ja nie zadaje z ludzmi,ktorzy wpadliby na tak glupi pomysl dyskryminowania innych,bo ci maja malo spotykane imiona.
        • rosapulchra-0 Re: orginalne imona? 07.10.11, 15:43
          edelstein napisała:

> Sama mam oryginalne imie,wszyscy sie nim zachwycaja,nikt nigdy mnie nie wysmiew
          > al.Moj syn ma rowniez oryginalne imie,nie spotkalam sie z przejawami nietoleran
          > cji,ale ja nie zadaje z ludzmi,ktorzy wpadliby na tak glupi pomysl dyskryminowa
          > nia innych,bo ci maja malo spotykane imiona.

Ty nie, ale tuje tak i uważa to za powód do dumy, którym musi się pochwalić na forum.
          Typowy troll.
      • toxicity1 Re: gdzie mieszka troll? 07.10.11, 15:52
        : Oryginalne i rzadko spotykane imiona
        tuje.1 07.10.11, 13:59 Odpowiedz nie podoba mi sie ani Chiara an i Kiara ani Matylda ani Amelia okropnosci nie interesuje mnie ktos ma corke o takim imieniu my zyjemy w polsce i chiara jest tutaj obciachowa bo mamuska cos sobie w glowie uroila zapewne corka jako dorosla kobieta nie bedzie lubila tego imienia i bedzie prosic zeby kazdy wolal na nia Klara albo nirmlaniej niz Kiara
        • tuje.1 Re: gdzie mieszka troll? 07.10.11, 16:04
          zyje zagranica ale my napisalam odnosnie bo pisze na polskim forum, my jako spoleczenstwo mieszkamy w polse
          • toxicity1 Re: gdzie mieszka troll? 07.10.11, 16:13
            tuje.1 napisała:

> zyje zagranica ale my napisalam odnosnie bo pisze na polskim forum, my jako spo
            > leczenstwo mieszkamy w polse

Jednocześnie jesteś pewna, że wszystkie imiona zostały nadane w Polsce?
            Przez wielkie/duże P of cours.wink
          • rosapulchra-0 Re: gdzie mieszka troll? 07.10.11, 17:21
            tuje, pogrążasz się.. dno i metr pod mułem już osiągnęłaś tongue_out
          • wuika Re: gdzie mieszka troll? 07.10.11, 17:24
            Wy społeczeństwo? Weź nie pretenduj, nie wychodzi Ci suspicious
            • hayet Re: gdzie mieszka troll? 07.10.11, 18:27
              hahaha, niezly ubaw z ta nasza tuje ;D ;D
              my spoleczenstwo, bo polskie forum.. co za bzdury...to sopza pl juz na polskich forach psiac nie mozna?
              mama aminy i layli..to dopiero orginalne imiona,haha jak werthers original big_grin
          • zona_mi tuje.1 07.10.11, 19:48
            tuje.1 napisała:

> zyje zagranica

A w jakim kraju żyjesz?
            • tuje.1 Re: tuje.1 07.10.11, 19:51
              Szwajcaria
              • zona_mi Re: tuje.1 07.10.11, 19:58
                O, super, bardzo lubię Szwajcarię! Mam tam przyjaciół.
                W której części mieszkasz?
                • tuje.1 Re: tuje.1 07.10.11, 20:01
                  a co to jakieś przesłuchanie? czy chcesz udawadniac, ze niby jestem trollem?
                  • tuje.1 Re: tuje.1 07.10.11, 20:03
                    wszystko tak czy inaczej mozna wygooglowac, a moim losem sie nie interesuj
                    • zona_mi Re: tuje.1 07.10.11, 20:09
                      Nie przesadzasz?
                      Wracaj do Polski, bo widzę, że na obczyźnie zrobiłaś się nerwowa wink
                  • zona_mi Re: tuje.1 07.10.11, 20:04
                    Nie, nie zamierzam udowadniać, że nie jesteś trollem. Tak tylko spytałam.

To chyba fajnie mieć dostęp do polskich emam na polskim forum, tak z dala od rodzinnego kraju, prawda?
              • kawka74 Re: tuje.1 07.10.11, 23:18
                Chyba kaszubska.
    • mynia_pynia Re: orginalne imona? 07.10.11, 16:25
      Byłoby nudno gdyby wszyscy mieli do dyspozycji tylko 20 imion męskich i 20 żeńskich.
      A poza tym należy patrzeć na imię jako imię u dorosłego człowieka.
      Jest ostatnio masa imion, które występują w zdrobniałej formie.
      I teraz mamy dorosłą panią Polę? (od imienia Pola - nawet tego odmienić nie potrafię).
      • kkokos Re: orginalne imona? 07.10.11, 18:01
        > Jest ostatnio masa imion, które występują w zdrobniałej formie.
        > I teraz mamy dorosłą panią Polę? (od imienia Pola - nawet tego odmienić nie pot
        > rafię).

ale magda cię już nie razi, prawda?

nie ma nic złego w dorosłej poli, jeśli pola ma polę w dowodzie. zwłaszcza że apolonia jest imieniem wybitnie nieużywanym.

znacznie gorzej wypadają 40-letnie katarzyny i małgorzaty, które uparcie przedstawiają się kasia i gosia. dzidzie-pierniki z wyboru.
        • bi_scotti Re: orginalne imona? 07.10.11, 19:05
          kkokos napisała:

> znacznie gorzej wypadają 40-letnie katarzyny i małgorzaty, które uparcie przeds
          > tawiają się kasia i gosia. dzidzie-pierniki z wyboru.

A na emigracji brzmia jak "Kasza" i "Gosza" wink Jest taka prezenterka w BBC, Kasia Madera - bardzo przyjemna kobieta i milo jej sluchac, ale za kazdym razem mnie rozsmiesza gdy sie jakis repoter z nia wita lub zegna "hi, Kasza", "bye, Kasza" tongue_out A od Katarzyny jest takie fajne staro-szkockie zdrobnienie/skrocenie Kata - o ilez prosciej i mniej "jadalnie" niz "Kasza".
          Najlepiej wypada w tym zestawie "Basza", bo brzmi tak jakos bajkowo-pano-twardowsko wink
        • gootica Re: orginalne imona? 07.10.11, 22:23
          Hahahaha aleś mnie rozbawiłasmile a jak mają się przedstawiać? Dzień dobry, Katarzyna jestem...-ohydnie wyniośle! A tuje radzę nie zaśmiecać forum swoimi niedorzecznymi postami i wpisami. Obrzydliwy TROLL, wypisujący debilizmy na forum!!!!
          --
      • czarnaalineczka Re: orginalne imona? 07.10.11, 20:16
        >nawet tego odmienić nie potrafię
        a nie tak samo jak ola sie odmienia?
    • ola Tuje.1 07.10.11, 21:38

Mogłabym Cię poprosić, żebyś się wreszcie zdecydowała i ustaliła sobie jakiś profil osobowościowy ZANIM zaczniesz posty pisać?
      Jeszcze niedawno w wątku o strasznej i złej Polsce , w której to ludzie umierają z głodu na ulicach, dowodziłaś, ze żyjesz w miejscu bez perspektyw. I myślisz o emigracji.
      A tu co? Kilka dni minęło i już jesteś emigrantką z długim stażem?
      Jeszcze dwa dni a okaże się, że jesteś Królewną Śnieżką...
      • rosapulchra-0 Re: Tuje.1 07.10.11, 22:25
        Zmieni nicka i wróci. Trolle zawsze wracają.
    • lucerka78 Re: orginalne imona? 08.10.11, 09:52
      Nie wiem w jakim kraju mieszkasz ale ortografia wiekszosci jezykow europejskich juz sama podpowiada polska pisownie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka