Dodaj do ulubionych

Znów wróciła:(

10.10.11, 14:48
Pierwszy raz miałam atak jakieś 10 lat temu. Wtedy pomogła mi joga i kilka listków Persenu chyba. Potem pojawił się lęk po udarze: bałam się być sama w domu, bałam się wyjść na spacer z psem. Też pomogły, na krótki czas jak się okazało, jakieś ziołowe tabletki. Teraz wróciła - nerwica. Poszłam jednak do psychiatry, diagnoza: napady lęku, dostałam eliceę i xanax. Dzisiaj wzięłam piersze pół tabletki elicei. I robiło mi się słabo. W panice zadzwoniłam do pani doktor, kazała przyjechać bo nie powinno tak być. Oczywiście stwierdziła, że to nerwy strach przed działaniem leku i że mam eliceę brać na noc razem z Xanaxem, bo on mnie uspokoi. Ten Xanax miałam brać doraźnie i jakoś tak sobie postanowiłam, że go nie wezmę, bo boję się uzależnienia. Ale tak sobie myślę, że jeżeli ma mi pomóc przejść przez pierwsze dni przyjmowania Elicei, to lepiej go chyba wziąć?

Wiem, że wśród was są dziewcyzny które przyjmowały i przyjmują antydepresnaty i p/lękowe. Podpowiedzcie, czy ten Xanax rzeczywiście uzależnia i czy na początku brania antydepresantów z grupy co Elicea, miałyście jakieś sensacje?

Nick zmieniłam, bo na forum bywa osoba, którą znam z reala a ona mnie. Nie chcę, żeby wszyscy nasi znjomi i nie tylko dowiedzieli się o moich problemach. A plotkara z niej ogromna.
Obserwuj wątek
    • iziula1 Re: Znów wróciła:( 10.10.11, 15:00

Przyjmuj lęki TAK JAK CI TO PRZEPISAŁA lekarka.
      Co ty chcesz być mądrzejsza od niej?
      Nie przyjmowałam akurat tych leków, rozumiem twoje obawy ale skąd będziesz miała pewnośc czy ci pomogą skoro nie stosujesz się do zaleceń?
      Musisz zaufać lekarzowi.
      Poobserwuj się przez tydzień, 10 dni. Jeśli nie zauważysz róźnicy wtedy znów lekarz.
      przy lekach tego typu nie ryzykowałabym zmiany samodzielnie zaleceń lekarza.
      Powodzenia, będzie lepiej.
      iza
    • dziennik-niecodziennik Re: Znów wróciła:( 10.10.11, 15:00
      xanax moze uzależniac, ale nie od pierwszej tabletki. ba, nawet nie od pierwszego opakowania. trzeba by go brac regularnie dluszy czas zeby sie uzależnic.
      jak lekarz zalecił to bierz.
    • schiraz Re: Znów wróciła:( 10.10.11, 15:04
      Xanax brałam i faktycznie uzależnia. Złapałam się na tym, że w pewnym momencie myślałam tylko o tym, czy następna tabletka mnie uspokoi, czy starczy. Powiedziałam o tym lekarzowi i dostałam coś innego, bodajże Sedam, potem już schodziłam z dawki i w końcu odstawiłam totalnie. Moja diagnoza to napadowe stany lękowe na tle przebytego urazu (długa historia) do tego chodziłam na terapię i "przepracowałam" swój lęk, już od dawna nie biorę leków.
    • swiecaca Re: Znów wróciła:( 10.10.11, 15:14
      wez ten xanax, może pół tabletki jeśli się boisz. psychiatrzy na ogół przepisują uspokajacze na początku brania antydepresantów żeby złagodzić skutki uboczne tych drugich ale nie zawsze ich branie jest konieczne bo może być tak że dany lek dość dobrze tolerujesz albo wolisz niewielkie skutki uboczne od ryzyka uzależnienia. aha, antydepresanty dobrze jest zaczynać stopniowo od małej dawki i potem zwiększac.
    • wespuczi Re: Znów wróciła:( 10.10.11, 15:30

no to przybij piatke - moja nerwica wrocila w ubiegly czwartek - siedzialam na kanapie i z nienacka dostalam ataku paniki, myslalam ze umieram, pierwszy raz w zyciu taki mocny atak mialam..
      ide do lekarza dopiero za tydzien uncertain
      okropna choroba.
      • kubek0802 Re: Znów wróciła:( 10.10.11, 15:43
        Mam złe doświadczenie z xanaxem, tzn miałam większość skutków ubocznych więc uważaj. Po kilku tabletkach zmieniłam na zomiren i poprawa praktycznie od razu, a niby ten sam składnik. Nie uzależniłam się, a brałam około 7-8 tygodni i od tego czasu minęły prawie dwa lata więc to raczej wyolbrzymiona obawa. Zdrowia życzę.
    • zestesowana Re: Znów wróciła:( 10.10.11, 15:48
      Rozumiem Cię bo ostatnio też mam nawrót lęków nerwicowych. Jakoś starałam się sobie radzić bez leków, ale nic z tego.
    • ladyjay Re: Znów wróciła:( 10.10.11, 17:23
      Biore podobne leki, bo citalopram i doraznie xanax. Zawsze jak zazywam lek po raz pierwszy mam podobne objawy, po prostu boje sie reakcji na lek. Za drugim razem juz jest lepiej.
      Przez pewnien czas bralam xanax codziennie, az citalopram zaczal dzialac i minely objawy paniki, potem nie potrzebowalam juz xanaxu. Nie bylo uzaleznienia ani problemu z odstawieniem. Bralam bardzo male dawki, 0.25mg. Dla mnie to cudowny lek na ataki paniki, teraz biore go juz zadko bo nie ma mam atakow prawie wcale.
      Przez pierwsze tygodnie brania lekow z grupy SSRI moga wystepowac rozne objawy uboczne, ja mialam sennosc, mdlosci i suchosc w ustach. Potem przeszly, a teraz nie czuje ze wogole biore leki.
      Bierz tak jak polecila ci psychiatra, nie boj sie. Nie uzaleznisz sie od kilku dawek xanaxu, a ulga bedzie ogromna.
    • redheadfreaq Re: Znów wróciła:( 10.10.11, 17:53
      Witaj w klubie...

pierwsze "loty" - 5 lat temu. Potem przerwa. Od pół roku, po interwencyjnym umieszczeniu mnie w "domu bez klamek" - znowu.

Xanaxu nie lubiłam, mulił mnie potwornie i unieszkodliwiał właściwie.

Teraz biorę Eliceę - po pierwszej dawce mnie złożyło. Mdłości, senność - cały dzień byłam out. A potem... przeszło. Od stycznia jest dobrze. Szczerze - najlepszy lek jaki brałam, bez wpływu na tycie, humory, sen czy seks.
      • redheadfreaq Re: Znów wróciła:( 10.10.11, 17:55
        ...po przeczytaniu tego co napisałam, muszę się zreflektować - nie pół roku, a już prawie rok. Funkcjonuję normalnie, poza tym biorę udział w terapii.
    • sanrio Re: Znów wróciła:( 10.10.11, 22:36
      nie wiem jaką masz dokładnie postać nerwicy, ale wnioskuję, że lękową?
      jest dobry, nieuzależniający lek o nazwie Trittico - działa zarówno p/depresyjnie jak i p/lękowo. Można brać po 1/3 tabletki, 2/3 lub całą, w zależności od stanu. Działa dobrze na sen w przypadku zaburzeń, dlatego trzeba go brać na noc. Jest to lek z grupy SSRI, ale dość łagodny. Spróbuj zapytać lekarza o niego, ja też się bałam uzależnienia, lek przyjmowałam rok i zeszłam z niego w ciągu chyba miesiąca bez żadnych niepożądanych efektów.
    • evee1 Re: Znów wróciła:( 11.10.11, 06:53
      iziula1 napisała:
      > Przyjmuj lęki TAK JAK CI TO PRZEPISAŁA lekarka.
      > Co ty chcesz być mądrzejsza od niej?
      > Nie przyjmowałam akurat tych leków, rozumiem twoje obawy ale skąd będziesz miał
      > a pewnośc czy ci pomogą skoro nie stosujesz się do zaleceń?
      > Musisz zaufać lekarzowi.
      > Poobserwuj się przez tydzień, 10 dni. Jeśli nie zauważysz róźnicy wtedy znów le
      > karz.
      > przy lekach tego typu nie ryzykowałabym zmiany samodzielnie zaleceń lekarza.
      > Powodzenia, będzie lepiej.
      > iza
      iziula1, sotry, ale glupoty piszesz. Xanax jest akurat lekiem, ktory bierze sie doraznie i w przypadku tego leku (w odroznieniu od antydepresantow) zalecenia lekarza polegaja wlasnie na tym, ze sie go bierze jak Ci jest potrzebny. Wlasnie dlatego, ze nalezy on do lekow silnie uzalezniajacych i lepiej go nie brac, jezeli naprawde nie musisz.
      Ja jestem od lat na antydepresantach (ataki paniki) i juz pare razy zaczynalam (i przestawalam) je brac. Za kazdym razem na poczatku bylo paskudnie (gorzej nawet nie przed), ale po paru tygodniach robilo sie lepiej. Obywalam sie bez dodatkowych srodkow, ale ja je bardzo zle znosze, wiec wolalam juz sie meczyc, niz miec dodatkowe atrakcje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka